Fixația începutului de an

Nu avem cum să fim mai buni de la 1 Ianuarie! Sau de luni! Sau mai știu eu ce reper vă alegeți că să (vă) promiteți ceva. O fi pe undeva un mecanism psihologic, ne legăm de numere rotunde, de date, de zile. Dar asta nu poate să însemne decât un singur lucru: încercăm să amânăm ceva. Ceva ce ne place, chiar dacă nu ne face bine (în cele mai multe cazuri). ”Plăceri vinovate”? Poate.

Nu fac excepție nici eu, amân de nu știu cât timp momentul în care să reîncep înotul…

Amânăm către o anumită dată fixă, invariabil, acele acțiuni care ne fac să depunem un efort ca să le ducem la capăt. N-am auzit pe nimeni spunând: ”aștept încă o oră până o să îmi aprind următoarea țigară / să beau încă o bere”

Dacă vrei să fii mai bun, chiar acum e momentul potrivit să o faci. Nu mai sta să auzi ultima bătaie a orologiului, la granița anilor. Că nu o să se întâmple nimic. Poate doar să cauți un alt termen-limită. De luni, din prima zi a lunii viitoare, de la întâi ianuarie anul viitor… Neverending story.

Sursa foto: aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

4 comentarii

  1. Articol inspirat de arhiblog? :D

    00
    • :) Nu, chiar nu fac greseli din astea (să copiez subiecte de pe alte bloguri, mai ales când e vorba de un blog cu o așa vizibilitate). Acum am cautat articolul despre care vorbeai. L-am gasit și nu pot decât să mă bucur că și altcineva mai vede lucrurile așa. Chiar dacă or să fie mulți care n-or să creada, sunt convins că Arhi știe că nu l-am copiat.

  2. Nu cred că este neapărat rea tendinţa de a alege date clare pentru începerea unor acţiuni, cu condiţia existenţei unei voinţe solide şi a unei date tangibile. Deci nu e valabil daca pe 2 sau 3 ianuarie zici că te laşi de fumat, dar nu acum, ci de la 1 ianuarie. Una dintre pârghiile psihologice care te ajută să duci la bun sfârşit asemenea decizii este cea de vizualizare a progresului făcut. Iar progresul este mai clar dacă ai început de la data de întâi a unei luni (şi mai bine al unui an) decât din ziua de 18, de exemplu.

    Şi încă ceva, reamintit de fraza de introducere: De Crăciun, trebuie să fim mai răi! :)

    00
  3. Nu stiu ce sa zic, mie intotdeauna mi s-a dovedit folositor sa imi programez inceputul lucratului pentru un obiectiv… tehnica este ceva de genul asta: te gandesti la ce ai de gand sa faci, nu iti dai voie sa incepi chiar imediat ci la o data anume, iar pana atunci iti duci motivatia si nerabdarea la maximum astfel incat, la data respectiva, sa fii extrem de hotarat si de determinat.

    Sau mai e posibil, dupa modelul ZenHabits, sa duci multe lucruri la indeplinire si sa ai parte de succes fara sa-ti stabilesti obiective, cum sunt cele de anul nou. Dar tehnica asta nu este pentru toata lumea… pentru mine sigur nu.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)