Asta a finanțat programul „Prima Casă”

Asta.

Și altele la fel, pentru că apartamentele livrate în jurul crizei din 2008 încep să își arate vârsta și au nevoie de o renovare. Asta găsesc meseriașii care se apucă de renovări. Și instalații electrice subdimensionate sau făcute prost și tot așa.

Pentru că…se vindeau. Totul se vinde. Oricum ar fi fost făcut. Oamenii erau temători să întrebe orice, pentru că plăteau cu credit, și conta mai mult să aprobe banca decât să se uite la calitatea casei. Calitatea oricum nu conta, ieftin să fie. Și s-a construit cât mai ieftin, la prețuri cât mai mari. Cu ajutorul statului.

Și acum sunt aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 3778
    • „pare în regulă”
      famous last words.

    • Da bro, pare. Ca asa cum tu te uiti la unii care se hahaie „aoleo mamaligi”, asa pot sa zic si eu ca mamaligile alea sunt acolo de 10 ani si au tinut peretele in picioare, proprietarul a fost multumit si nici peretele pe interior nu prezinta infiltratii sau mucegai.
      Asa ca pot si eu sa spun cand vad caramizile alea puse drept cu zone foarte bine betonate, ca structural pare lucrare buna.

      Comentariu apreciat.9914
    • Din ce am vazut pe parte de rezistenta , pare un beton cinstit C25/30 . Asta la cat am vazut in filmare . Partea buna e ca de mult cautam un apartament din asta . Sa-mi cada rigipsul in cap , ca sa pot sa-l fac eu cum vreau .

      #sarcasm

      Indecis. Tu ce zici?3818
    • Poti sa darami blocul si sa iti contruiesti ce vrei acolo. win win

      Comentariu apreciat.665
    • Nimanui nu-i pasa de vina. E vorba de responsabilitate. Tu ca dezvoltator livrezi chestii pe care nu le verifici? Cine verifica receptia, ca s-au folosit materialele care trebuie si in cantitatea care trebuie?

      Comentariu apreciat.271
    • radu – pe dezvoltator il doare la banana. El pune banii pe masa si angajeaza o firma, un diriginte de santier, administrator etc. El nu face nimic decat sa incaseze si sa plateasca.

      180
    • Dacă pereții arata asa, cum arata instalația electrica, sanitara, gaze?

      41
  2. Dacă nu făceau lucrurile așa, ăștia nu aveau bisnis de renovare & nici material (no pun intended) de înregistrat pentru săușial midia și TikTok.

    #GangsterRecognizeGangster

    Comentariu apreciat.363
  3. Lasand la o parte calitatea constructiilor, sa luam si amplasamentul lor, si pot sa exemplific cu Militari Residence.
    In 2008 aveam biroul in West Gate (inclusiv complexul asta de business era in contructie), iar de pe geam vedeam macaralele care ridicau primele blocuri din Militari Residence, cele care cred ca sunt vizavi de Ballroom, pentru cine stie zona. Erau niste blocuri stinghere in camp. Cativa colegi din corporatia unde lucram au fost incantati de mirajul unui bloc nou aflat aproape de job, plus pretul super atractiv si au cumparat fara sa clipeasca.
    Fast forward 15 ani, cei care cunosc zona stiu ca sunt peste suta de blocuri ridicate.
    „Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, susținea la finele anului trecut că ar fi chiar mai mulți de atât, 100 de mii, cam cât are Râmnicu Vâlcea.” – 100k locuitori, poate 80k pe bune.
    Diferenta majora intre Ramnicu Valcea si Chiajna (Militari Residence, mai precis) pe langa cea evidenta, densitatea populatiei din Chiajna este de cateva ori mai mare decat cea din Rm. Valcea, apare un aspect extrem de important. In Rm. Valcea sunt oameni de toate varstele, de la copii, la oamenii muncii, la pensionari, pe cand in MR predominant sunt copii si tineri pana in 50 de ani, deci oameni care muncesc. Unde muncesc oamenii din RM? Probabil sub 10% in Chiajna, poate inca 10% WFH, restul fac naveta pana in Bucuresti. Pe unde fac naveta oamenii astia? Pe cele 4 strazi cu o singura banda de mers si anume, cea care duce spre Metro Militari, Uverturii, spre centura si ultima, cea spre Calea Giulesti. Stim cu totii cum arata aceste cai de acces, coloane ale infinitului. Exista si metrou, cel de la Preciziei, unde ajungi pe jos cam in 20-30 min, depinde unde stai in MR.
    Nu mai vorbesc de faptul ca sunt blocuri de 10 etaje cu fosa septica, care refuleaza la orice ploaie din aia serioasa, de ramane rahatul pe masina de il iei doar cu spaclu.
    Oare in cat timp va ajunge zona asta un ghetou, daca nu este deja?
    Singura metoda sa ridice calitatea vietii, este sa prelungeasca metroul cu una, daca nu doua statii de metrou spre Chiajna.
    Dar primarul e ocupat de smenuri si imbogatit ca orice primar care se respecta.

    Comentariu apreciat.11018
    • Legat de ultima ta propozitie – Primarul DIN CHIAJNA. Nu de alta, dar il mentionezi pe cel din S6 pe cand MR-ul apartine de Comuna Chiajna, Ilfov

      Iar ghetou e deja…

      Comentariu apreciat.1223
    • Asta cu prelungit metroul e dubioasa.
      Probabil la aceeasi situatie din Chiajna – Rosu (Militari Residence) se regaseste si in Comuna Berceni. Primarul de la 4 (spre deosebire de ala de la 6) vrea sa mai faca 2 statii de metrou dar oare este bine? Linia albastra e supraglomerarata de cativa ani daca mai bagi 50.000-100.000 calatori pe ea o omori de tot.

      Cred ca solutia e sa nu se mai dea autorizatii dampulea Sau pentru cine isi cumpara in porumb pentru ca e mai ieftin sa o suga. Eu in loc sa imi iau 3 camere si masina mi-am luat „doar” 2 camere dar la 10 minute de metrou, metrou in care risc sa nu ma mai urc daca se prelungeste linia cu 2-3 statii :|

      Indecis. Tu ce zici?3550
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1238
    • SirNeo, corect, eu zic sa ramana statii doar intre aviatorilor si tineretului. PLM, numa’ de cand am fost eu la londra prima oara (sa se faca vreo 20 de ani) si cred ca mai toate liniile de metrou spre perfierie (a se citit alte orase/sate/towns) au fost prelungite. Ca sa nu mai vorbim ca bucurestiul are suprafata mai mica (si populatie mai mare) decat sofia, belgrad, budapesta, kiev, etc.

      Indecis. Tu ce zici?306
    • Si cam ce interes as avea eu, ca locuitor al sectorului 6, sa platesc pentru confortul celor din Chiajna? :-)

      Indecis. Tu ce zici?3617
    • @Boris nu am zis sa nu se construiasca statii noi ci sa nu se prelungeasca liniile actuale. Trebuie linii noi de metrou Sau poate chiar linii de tren care sa lege perferia (Chiajna, Berceni, Baragadiru, Pantelimon) de anumite statii de metrou noi/existente

      Plus alte masuri.

      In Londra poate designul magistralelor permite adaugarea de statii, in Bucuresti nu

      Indecis. Tu ce zici?1819
    • @Daniel A., asa cum spune si @leco, de ce l-ar interesa pe primarul din Sectorul 6, Bucuresti de confortul locuitorilor din Chiajna, Ilfov?
      Nu ar trebui ca Primaria Chiajna sa faca presiuni catre Ministerul Transporturilor pentru extinderea actualei linii de metrou?

      231
    • @leco: Majoritatea lucrează în București care le încasează procentul din impozitul pe salariu care vine la bugetul local. Ar fi de bun simț să îi ajuți să ajungă mai repede la muncă. Cred că orașul încasează direct mai mult de la ăia decât de la bucureștenii care lucrează în Pipera (aparține de Voluntari) și aici plătesc doar impozitul pe proprietate și mașină.

      107
    • Da, e de vina primarul de la S6 ca in Chiajna se construieste haotic. Tot primaria S6 e obligata sa le asigure tot comfortul locuitorilor din Chiajna( metrou, strazi late). Ar mai fi o varianta: sa beliti in p**a mea ochii unde si ce cumparati.

      31
    • SirNeo, pai tocmai eu zic ca trebuie invers. Altfel o sa ai cioturi precum 1 mai sau ala de la dr. taberei pe care nu merge mai nimeni, ca lumea vrea sa ajunga in centru (sau in partea opusa a orasului), nu de la ei din cartier pana la inelul central (pentru asta exista si mijolace de suprafata). Plus ca prelungind liniile ai oportunitatea sa ai depou mai bun si mai modern. Sigur trebuie cumparate rame noi cand devine linia mai lunga, dar la fel ar trebui cumparate si daca ai face giurgiului-gara de nord, sau pantelimon-dr taberei complet.

      20
  4. Ca inginer instalator, pot sa adaug ca daca nu se darama, e ok.
    In rest, Doamne-ajuta, sa avem toti de treaba.

    Comentariu apreciat.823
  5. Statistica arată că în ultimele 3 secole cutremurele majore (peste 7 pe Richter în cazul celor din Vrancea) s-au succedat cam la 45-60 de ani. De la ultimul au trecut 46 de ani, așa că întrebare este nu dacă, ci când va veni momentul adevărului. Atunci vom putea compara: interbelic vs. comunism vs. dezvoltatori imobiliari.

    Comentariu apreciat.6016
    • TOP
      Sper sa fiu in avion atunci cand vine dezastrul!

      Comentariu apreciat.304
    • Marcos,1977-1940=37

      141
    • De ce intotdeauna unul care sare cu textul asta obosit despre cutremure si cum urmatorul pe vine? Cutremurul vine cand vrea el, nu are program prestabilit.

      Comentariu apreciat.604
    • @D
      Olivia Steer ar putea avea alta parere. Daca avioanele pot transmite enterocolita sunt sigur ca mai e doar putin de lucru pentru livrat cutremure la comanda 🙃
      In plus senatoarea patrioata a adus dovezi dupa cutremurul din Turcia ca a fost mana americanilor 🙃

      #SaNeMaiSiDistramZic

      Indecis. Tu ce zici?274
    • @Marcos – statistica nu ne spune nimic despre viitor, daca o sa fie sau nu cutremur mare si unde. Daca statistica ta este stiinta atunci fa un calcul si spune-ne exact cand vine si cat de puternic este, nu 45-60 de ani – ca doar e simplu, aplici niste formule si ai o cifra exacta.

      44
    • Hopa, am supărat (fără să vreau) niște oameni care stau în zone seismice.
      Ideea e următoarea: Capitala (și tot sudul) e într-o zonă seismică – lucrurile sunt bine cunoscute. Evident, nu avem cum să prevestim cutremurele. Chinezii s-au lăudat la un moment dat cu o chestie din asta prin 1975. Le-a ieșit cumva la primul cutremur, dar la următorul, la nici un an distanță au dat un chix de proporții (Tangshan). Pe de altă parte, având în vedere intervalul mediu dintre cutremurele mari, e din ce în ce mai probabil să vină ceva. Poate să fie mâine sau peste 20 de ani, dar va veni. Și atunci va conta enorm o chestie pe care de multe ori nu o vedem – ce e dincolo de tencuială. Asta, legat de remarcile privind structurile de rezistență.
      Concret, în București (și în general prin Muntenia până dincolo de Craiova, sau Moldova până pe la Iași), avem 4 posibilități: 1. Construcții interbelice. N-aș sta într-un bloc înalt din situația asta, nici să mă plătească cineva. Și n-aș cumpăra niciodată așa ceva, fie și pentru 1 euro. 2. Construcții comuniste ante 77. Hmm… Aici aș consulta un specialist. Se spune că ce s-a construit din cărămidă e mai riscant. 3. Construcții comuniste post 77 – aici ar fi mai sigur. 4. Dezvoltatori imobiliari. E, aici e aici. S-a construit enorm în ultimii 15 ani. Să ridice ridice mâna cine garantează pentru clădiri peste 10 etaje – și de curiozitate (mulțumiri anticipate), cam pe unde ar fi niște chestii sigure.

      223
  6. Avem institutii ale statului platite pentru ca astfel de lucruri sa nu se intample.

    Ce fac aceste institutii nu ne mai intrebam, stim ca-s politizate dar tocmai ne pregatim sa votam la anul aceleasi partide pe care le votam de 33 de ani… Adica se pare ca ne si place sa gasim din-astea in pereti..

    232
    • eu propun doar actori in politica, in special actori de comedie, s-a dovedit ca nu fac o treaba mai proasta decat aia care au doctorate romanesti.

      Comentariu apreciat.371
  7. S-au construit de zece ori mai multe apartamente în ultimii ani decât în 2008.
    Despre calitate:
    În 2016 s-a dat un OUG prin care ISC-ul devenea parte în recepția lucrării.
    În 2017 OUG-ul s-a abrogat.
    Culegem ce am semănat.

    Comentariu apreciat.341
    • ISC-ul are o multime de parghii prin care poate sa verifice calitatea unei lucrari, mai ales la partea de structura.
      Dar surprinzator, fiecare construieste unde vrea si cum vrea, iar ISC-ul vine in control doar atunci cand ai o reclamatie de la vecini. Mai si insista ca ei nu au destule personal sa verifice toate lucrarile, asadar nu ar fi avut personal nici sa participe la receptie.

      120
    • ISC trebuie invitat cand se toarna anumite elemente, ex placa.
      Adesea insa nu se prezinta nimeni de la ei, pentru ca pur si simplu sunt foarte putini inspectori si prea multe lucrari.
      Daca merg undeva pe teren, o fac aleatoriu, la blocuri si in general la cladiri de importanta superioara (sunt pe clase).

      Si la Receptie ii inviti, dar la fel, cel mai des nu vine nimeni, iar daca vin, crezi ca au ochi cu raze X?
      Nu, ei controleaza actele, adica cartea cladirii.

      Analize bune, pacientul… mort.

      120
  8. Off topic. Vlad Pascu a fost incadrat la ucidere din culpa. Daca nici acum nu se iese in strada ………..

    236
  9. Cred ca poti verifica pana la un punct pana ori cade ori afli cand renovezi.

    Daca cineva nu a stat langa muncitori non-stop mi-e greu sa cred ca poate sa spuna sincer ca e facut corect si ca nu va avea surprize.

    150
  10. Din punctul de vedere al cumpărătorului, dacă nu urmărești etapele construcției blocului ci îl cumperi când îi semifinisat, nu mai ai cum să îți dai seama de unele lucruri. Constructorul poate să îți arate ce poze vrea. La fel si subdimensionarea canalizării sau a rețelei electrice. Că nu toți suntem arhitecți și ingineri constructori. De aceea exista ingineri care semnează, există responsabili de șantier și există om care face recepția lucrărilor. Și semnează. Dar răspund ei pentru ce semnează?

    Îmi zicea un prieten că în UK, constructorii își fac câte o firmă pt fiecare proiect imobiliar. După ce au finalizat proiectul și au vândut imobilele, firma se închide. Se face o altă firmă pt noul proiect. Nu vrea nimeni să își asume calitatea construcțiilor.

    Comentariu apreciat.412
    • La fel e si la noi, srl-ul (cu capital social 1000 lei) si blocul. Asteptam cutremurul ala mare.

      160
    • @Adi, si aici este greseala principala a cumparatorilor. Daca vreunul ar vrea sa caute calitate, s-ar orienta catre cladiri construite de firme cu un anumit portofoliu.

      152
  11. Majoritatea comentatorilor nu au construit nimic in viata lor, dar stiu ei cum ar trebui facut.

    Pe hartie totul este parfum, pentru ca hartia suporta orice.

    Arhitectul deseneaza, verificatorul verifica, Primarul semneaza, muncitorul construieste, dirigintele supravegheaza, receptia verifica.

    In practica e cam asa:
    – arhitectul deseneaza ce viseaza si cand incerci sa construiesti incepe problemele, mai ales ca e cu mare cantec dpdv legislativ ce insemna “dispozitie de santier”. Ea trebuie aprobata iar de Primarie. Toti se acopera de hartii simla o adica cer reavizare!!! Wtf!?
    – meseriasul fura cat poate materiale si scurteaza orice manopera, pentu ca Dirigentia adesea se face din birou si daca e acoperit, nu vede nimeni ce in spatele rigipsului/cimentului/vopselei.
    – la receptie toti se uita pe hartii. Foarte multe hartii.
    Sa vedeti cum arata o comisie de receptie; te doare capul.
    Sa vedeti ca vor pct de vedere:
    – proiectanti structura, utilitati etc
    – diriginti (structura, electrice, termico-sanitare, ventilatie).

    Si de fapt asta e doar o super acoperire de hartii, pentru ca in practica, nimeni nu a verificat ceva!

    Si tot in practica, daca apar probleme, nu e nimeni de vina.
    Mori cu dreptatea in mana.

    Comentariu apreciat.409
    • Toata lumea isi bate joc pentru ca nimeni nu face puscarie pt asta (de exemplu dirigintele care semneaza ca primarul) sau sa aiba averea confiscata.

      Comentariu apreciat.280
    • de aia s-au inventat camere video si firme de asigurari, btw nu trebuie sa construiesti nimic in viata, e de ajuns sa fii vanzator oricum in vanzari ai cel mai mare profit pt cel mai putin timp muncit.

      131
    • @bogumil – te rog, pe mine m-au intrebat la receptie cum am prins mustatile la fierul beton!

      90
    • @Ninja
      probabil n-ai dat nimic la domnii, de acolo intrebarile.

      140
    • @ninja: șapcă aveai? :)))

      20
    • Receptia de fapt se uita daca toti ceilalti au semnat inaintea lor, ca ei sa fie acoperiti.

      Nici nu masoara ceva.
      Se uita pe planurile „vizate spre neschimbare” vs Cadastrul facut deja de cadastrist.

      Totul e un frumos balet, o difuzie totala de responsabilitate.

      Daca prin orasele mari e mai greu prin receptia, sa vezi cum e facuta „receptia la rosu” prin Ilfov si la blocuri.

      Adica iti inchipui ca una e sa faci la o casa receptia si alta este sa faci la 1000 de apartamente. Cine credeti voi ca intra in fiecare apartament? Nici dracu nu intra ;)

      60
  12. Vă dați seama că dacă rigipsul a fost prins în mămăligi așa de mici, că se zgàrceau, ce e la cofrag…

    10
  13. Am luat eu apartament din 2008. Tot am schimbat tot. A trebuit sa adaug sa schimb. am cheltuit la bani de m-a spart.

    91
  14. De ce este o problemă? Gipsul se lipește și cu adeziv(mămăligi) la 12,5 ai 40-60cm distanță la mămăliga. Este corect. Dacă îți făcea structura acolo se pierdeau cm buni din spațiul util.

    63
  15. Erau niste preturi (pentru perioada aia) la apartamentele din blocurile de unde e filmarea…bineînțeles ca au bucataria deschisa, dar fara geam (doar la sufragerie)…minunate…s-au vandut toate…
    Deci da, nu e prost ala care cere.

    93
  16. Si cum putem sa verificam daca are destule mamaligi un rigips pe perete, ne cumparam un scaner sau ceva de genul asta?

    70
    • strada sforii/2

      20
    • `Blocul in care am copilarit era aproape lipot de altul.
      Zic lipit, pentru ca atunci cand eram mic treceam printre ele, in mersul piticului, spre groaza parintilor.

      Dupa un cutremur, blocurile s-au atins in parte lor de sus si jos s-a ingustat.

      Acum au anvelopat si spatiul a disparut de tot :)

      111
  17. Am un apartament din 2015 in Bucuresti. Am un altul din 2018 in Germania. Aproximativ la fel ca marime si, sa zicem comparabil, zona si oras cu România. Comparatii? Cam ca intre Dacia1300 si Mercedes E class. Da, ambele au 4 roti si volan, scaune, geamuri..aha, par la fel

    105

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)