Oraşele sunt pline de maşini, de toate felurile şi de toate mărimile, maşini conduse de şoferi care şi ei sunt de toate categoriile şi nu neapărat categorii de permis auto.
Toţi suntem deranjaţi de şoferii care tranformă uneori traficul în infern doar pentru că aşa vor ei. Ce ai putea face pentru a fi un şofer mai bun de atât, un participant activ în trafic şi în acelaşi timp util?
Primul pas ar fi să ai un permis luat real, nu cumpărat. Ştiu că pare mai uşor să dai şpagă şi ştiu că în România e foarte uşor să oferii şpagă pentru orice, dar totuşi, acel examen are relevanţa sa, iar dacă nu ai fost capabil să îl treci, inseamnă că ÎNCĂ NU EŞTI PREGĂTIT să conduci pe un drum public. Pentru că şofatul nu este constă doar în capacitatea de a învârti un volan, ci este un cumul de cunoştinţe, absolut necesare.
Condu preventiv. Fii întotdeauna extrem de atent. Întotdeauna se poate întâmpla orice, de la un taximetrist care a decis că e strada lui până la un copil care aleargă după mingea sa scăpată în stradă. Iar dacă eşti atent şi conduci preventiv, vei avea toate şansele să eviţi o întâmplare nefericită sau chiar o tragedie. Regretele nu ajută nimănui şi niciodată.
Lasă-i pe ceilalţi să te depăşească, dacă îi vezi gonind cu viteze mult peste limită. Nu e nevoie să demonstrezi nimic nimănui, iar Need for Speed e doar un joc, nu realitate.
Foloseşte lămpile de semnalizare. Pentru protecţia ta şi a celorlaţi colegi de trafic, arată-le întotdeauna şi din timp ce vrei să faci. Aşa cum ţie nu îţi plac blondele care semnalizează stânga exact în momentul când au tras de volan, nu fă asta şi celorlalţi.
Nu schimba niciodată banda într-o intersecţie. Dacă ai gândit preventiv, înseamnă că ţi-ai ales banda pe care vrei să mergi cu mult timp înainte şi astfel, vei evita blcarea intersecţiei doar pentru că ai realizat că tu trebuie să faci stânga în ultima secundă.
Nu forţa semaforul. Dacă apare culoarea galbenă şi ai suficient timp pentru a opri în siguranţă. opreşte-te. Pietonii şi bicicliştii se aşteaptă ca tu să fii deja oprit când apare culoarea verde şi în general vor păşi pe stradă imediat ce ea apare.
Este un gest de politeţe să permiţi altui şofer să intre în trafic, dacă ai posibilitatea aceasta. Vei dori şi tu să fii tratat la fel, nu? Oricum, asta nu înseamnă că trebuie să frânezi brutal în timp ce mergi cu limita maximă de viteză. S-ar putea să ai surpriza ca cel din spatele tău să nu aibă reacţii la fel de bune.
Ceea ce ne duce la punctul următor. Păstrează o distanţă suficientă între tine şi cel din faţa ta. Oricând i se poate întâmpla ceva, de la o defecţiune tehnică până la o frână bruscă. Vei dori să îl poţi evita la timp, iar dacă vei avea o distanţă suficientă între tine şi el, chiar vei putea face asta. Da, e cool să mergi aproape lipit de bara din spate a celuilalt şi e considerat un mare exemplu de şoferie de clasă. Ţine minte, NU E, este doar infatuare care inevitabil duce la accidente.
Respectă camioanele şi tirurile. E posibil să ai dreptate şi de fapt tu să ai prioritate, dar asta nu te va ajuta în nici un caz atunci când ai un tir de 20 de tone urcat pe capotă. Pentru o astfel de maşină e mult mai dificil să oprească sau să vadă în unghiuri moarte, iar dacă tu eşti atent, posibilitatea unei întâmplări nefericite scade enorm.
Fii politicos cu şoferii în vârstă. Poate nu mai au aceleaşi reflexe ca şi tine sau poate nu mai sunt la fel de curajoşi. Dar ca şi tine şi ei sunt oameni, şi ei au nevoie de transport către destinaţii care în marea majoritate a timpului pot însemna medici şi consultaţii. Nu uita că timpul nu ne iartă pe niciunul, chiar dacă acum ţi se pare altfel.
Ai grijă la trecerile de pietoni. Civilizaţie nu e întotdeauna prezentă printre pietoni. Oricând poţi să vezi pe cineva care sare brusc pe trecerea de pietoni pentru că e dreptul lui, iar tu trebuie să i-l acorzi. Da, nu e normal, dar din păcate, se întâmplă foarte des. E de preferat ca tu să încetineşti în apropierea lor, pentru a nu te confrunta niciodată cu aşa ceva.
Nu uita că accidentele se întâmplă. Nimeni nu iese pe stradă propunându-şi să facă un accident. Iar dacă cumva ţi se întâmplă asta, realizează că şi celălalt e la fel de traumatizat ca şi tine, deci nu e nevoie să cauţi bâta de baseball de lângă portieră. Pentru asta există asigurări auto, iar fierul se poate repara întotdeauna.
Sănătatea un pic mai greu.
Sursa FOTO
„sa oferii” – probabil typo
ai folosit verbul a fi si cu un singur i si cu 2 i, alternativ, probabil dupa ureche. Daca vrei sa fii mai bun retine regula cu „un singur i doar la negativ”, adica nu fi uituc.
cat despre sfaturi, majoritatea sunt truisme, stiute de toti in subconstient. si se rezuma la „act cool, fii social, fa ce vrei sa-ti faca si altii”. normal ca daca esti ferm in gandire si in semnalele ce le oferi altora, lucrurile pot merge mai bine. dar nu de fiecare data se poate.
sigur a fost dupa ureche. stii prea bine ca nu agreez corectorii, plus de asta ma citesti de aproape un an cred, cand am scris eu dupa ureche?