Să ne felicităm reciproc pentru alegerile făcute

Ia să vedem:

"De asemenea, 41% dintre români cred că la pensie vor avea mai puţini bani decât părinţii lor, însă doar o mică parte ia măsuri pentru a-şi asigura un viitor mai sigur", se arată într-un comunicat al ING Asigurări de Viaţă remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

dont careEh? Ştiu ca o sa iau pensie mai mică sau deloc, dar asta nu ma impiedică sa nu fac nimic pe tema asta. Planurile sunt pentru fraieri, lasă că are statul grijă de mine şi de pensia mea. Cum adică pe viitor s-ar putea ca pensiile să nu mai poată fi plătite, pentru că vor fi din ce in ce mai mulţi bătrâni şi mai putini tineri care să muncească? Păi de ce, că doar statul incurajează natalitatea in randul mamelor care pot făta plozi sanatosi si bine ingrijiti, care sa munceacă bine pentru mine?

Altfel:

Din rândul celor zece ţări incluse în studiul ING, românii economisesc cea mai mică parte din venitul lunar – 7%, faţă de o medie globală de 12%.

Şi

preferam sa taiem de oriunde, insa nu de la tutun si alcool! Suntem saraci dar ne permitem sa alocam aproape 8% din buget acestor cheltuieli, in timp ce vesticii aloca 2-3%. (de aici)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. Un alt subiect delicat….

    Eu nu inteleg de ce romanul se plange mereu de bani, dar fumeaza … bea…. si isi ia masini de lux :)

    00
  2. De acord cu „nimeni”.

    Intotdeauna e loc de mai bine.

    00
  3. Noi nu avem educatia necesara pentru a economisi. Ma chinui si eu sa ma conving din cand in cand sa pun deoparte macar 10% din salariu si nu prea imi iese.

    Majoritatea sunt pe „turbosistem” : radem tot azi, vedem maine ce facem!

    00
  4. Doar 2-3% din venit merge pe țigări și tutun? Asta n-o mai cred, sincer. Nu o cred și pace.

    00
  5. Fara suparare coane.
    8 euro dintr-un salar de 200 de euro reprezintă 4 %.
    4o de euro dintr-un salar de 2000 de euro reprezintă 2 %.
    Or fi tigările mai scumpe-n vest, dar totusi …
    Aritmetici elementare.

    00
  6. Majoritatea gandesc: Lasa, macar sa mai traiesc pana la pensie si sa n-am ce manca :)

    00
  7. Banii pt. curve unde sunt prinsi?

    00
  8. zoso – ce poti sa economisesti dintr-un salariu de 600 , 800, 1000, 1200 de lei?

    00
  9. Romanul e sclavul placerii, cum zicea un prieten de-al meu innebunit dupa femei

    00
  10. Poate oficial 8% se duc pe tutun si alcol, insa neoficial daca punem la socoata si traficul de tigari si vanzarea la negru se ajunge la mult mai mult….

    00
  11. Procentele nu înseamnă nimic, decât dacă sumele pe care se calculează sunt apropiate, dar ideea articolului rămâne în picioare: românii nu fac economii.

    00
  12. @acsel : dude, ai inteles gresit rolul procentelor..exact asta incearca sa faca, sa ajute la comparatii intre cheltuieli diferite, raportate la venituri diferite..difera frames of reference, deci utilizam procente pentru a ne face o idee… despre paternuri

    dincolo de asta, mai fun e de vazut cat se duce pe mancare&bautura in romania, comparat cu alte tari.. Oricum genul asta de articole ar trebui sa ne aduca aminte ca Ro nu este cea pe care o vedem noi pe geam, ci este cea vazuta pe geamul barului din vreun sat din fundul moldovei.. realizand asta nu ar trebui sa se mai amageasca nimeni ca ro este o tara civilizata, ok, etc..

    00
  13. de fumat fumăm la fel, dar vezi tu, salariile….

    00
  14. Nu numai alcoolul şi ţigările sunt constante în consum, indiferent de dificultăţi financiare, ci se pare că şi benzina. Aşa afirma Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, zilele acestea, că statistic în timp ce sunt scăderi de vânzări la alimente şi produse industriale, nu sunt scăderi la combustibili. El zice că acesta ar fi motivul creşterii preţurilor la benzinării.

    00
  15. E adevarat ca economisim putin dar cum sa economisim cand cand monedata este instabila?

    00
  16. Eu as zice ca tocmai procentul conteaza. Clar ca daca ai salariul de 2000euro (fie in Romania, fie afara) nu te chestioneaza nimeni pe ce dai tu banii. La venituri de 200, cu rate, credite, camete, sa mai dai si bani pe tigari trebuie sa fii prost.

    00
  17. să ne gândim cât vom cheltui pe benzină…

    00
  18. macar bautura e ieftina (ar trebui sa cumperi aproape 4 litri de bere la pet ca sa cheltuiesti cat pe un pachet de tigari), da tigarile chiar sunt bani aruncati. cand au ajuns pe la 10 lei acu nu stiu cate luni m-am lasat de tot. bine, eu am gene care mi-au permis sa nu devin dependent, asa ca numa ce-am zis ca ma las ca m-am si lasat.

    00
  19. Beau si fumez ca sa uit ca am salariu mic. Tu ma pui sa fiu responsabil?

    00
  20. NOU
    #21

    Oamenii fumeaza mai putin in vest pentru ca e scump pachetul de tigari, beau mai putin in bar pentru ca e scumpa berea si uite asa fac economii.
    Nu ca romanul care sparge bani in orice carciuma si merge cu taxiul in loc sa fie mai moderat si sa se duca acasa cu metroul.

    00
  21. andreea corect, mai bine ii futi pe toti, de amaraciune

  22. NOU
    #23

    Procentele nu inseamna nimic, diferenta intre salarii este mare, iar preturile aproximativ egale. Probabil ca sondajul este facut sa conduca la concluzia pe care a vrut-o firma care l-a comandat – mai taie din consum si baga in investitii, la altii se poate.

    00
  23. stiu ca s-ar putea sa nu iau pensie, sau sa fie de valoare simbolica, insa mai stiu ca nu o sa mai apuc varsta pensiei. Are OMS grija

    00
  24. Stiti bine ca in tarile dezvoltate pensiile sunt private, eu sunt de parere ca mai bine contribui la o firma particulara decat sa ii dau statului contributia mea. Da, stiu ca sunt pareri impartite (da faliment frate firma) da, firma da faliment dar nici statul nu-ti mai da pensie :) asa ca ar trebui sa ne orinetam spre o pensie privata.

    http://teodordina.blogspot.com (Scriitor, istoric si om de cultura) Piscani-Arges multumesc mult

    00
  25. ING sunt ca cercetatorii britanici. Stiu tot.
    Daca am o pensie privata, o asigurare cu acumulare tip pensie si o bursa destul de „capitalizata” pentru fiica mea, dar care nu sunt la ING (mai putin bursa) se pune? Am fatat mult 1 copil?

    00
  26. Romanii dau 40-50% din venit pe mancare. Vesticii dau 20%. Credeti ca vesticii mananca mai putin? Dimpotriva.

    00
  27. Am ajuns prin cateva tari vestice si credeti-ma ca NU se fumeaza ca la noi. Acolo foarte multi s-au lasat de fumat, in parte si din cauza restrictiilor (nu ai voie sa fumezi in cladire, nu ai voie sa fumezi pe strada etc). In plus, multi isi cumpara tutun si foite si isi fac singuri tigarile, pentru ca ies mult mai ieftin; pe langa asta, fumeaza si mai putin pentru ca nu mai scoti tigara dupa tigara din pachet, ci trebuie sa muncesti 1-2 minute sa o rulezi.
    O alta chestie: la ei nu am vazut pustani de 12-14 ani sa fumeze, probabil ca tine de educatie, au reusit sa-i invete pe copii ca fumatul e rau.

    00
  28. cine mai zice „salar” ma-sa e curva!

    00
  29. @cafeacutaifas: Corect. Mai mult de atat, iti si spune de unde sa tai.

    00
  30. nu prea coincid calculele celor de la ING cu realitatea…mai facusera ei un sondaj asemanator acum ceva timp in urma..poate dau de el pe net si revin…

    00
  31. @ABS
    fa o vizita in Germania si o sa iti schimbi parerea
    am lucrat acolo si „sudeaza” tigarile, de la 13 14 fumeaza de fata cu parintii sunt mai scumpe tigarile dar isi permit
    eu in romania nu am vazut atatia care sa respire prin tigara :D

    00
  32. Mie asta imi spune un lucru … nu o ducem atat de rau pe cat ne plangem :))

    00
  33. @Alex lasa romanu sa bea si sa fumeze… dupaia cine mai face proteste la benzinarii ca e prea scumpa benzina?

    00
  34. Intr-adevar, cand vine vorba de pensii, sanatate si asigurari, alegerile facute de majoritatea romanilor nu sunt deloc fericite. Se pare ca preferam sa ne plangem de mila, in loc sa avem grija de viitorul nostru. Trist, mai ales ca solutiile nu sunt greu de gasit.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile