“Ce pot sa fac fără facultate?”

Văd des întrebarea asta în ultimele săptămâni, probabil de la tineri care fie nu găsesc o motivație pentru a petrece încă patru ani pe băncile școlii, fie nu știu încotro să se îndrepte, fie nu au bani pentru așa ceva.

Și răspunsul simplu este “multe”.

Exceptând câteva domenii unde e nevoie de studii superioare (inginerie, arhitectură, medicină și drept sunt exemplele care îmi vin acum în minte), restul e la liber.

Doar că e nevoie de un pic de context.

  1. Una dintre opțiuni e munca necalificată proastă. Adică zilier care își tocește mâinile și cârca pentru a câștiga 1.000 lei în cazurile fericite. Și lumea e plină de acest tip de muncitori.
  2. A doua, și asta e ceea ce vă doresc tuturor celor care căutați soluții, este munca necalificată bună. Și iată și de ce.

Ideal ar fi să găsiți un domeniu care să vă placă și să munciți cu o minimă plăcere, apoi să deveniți foarte bun la ceea ce faceți. Un instalator sau un electrician bun și priceput câștigă de 2-3 ori mai mult decât unul prost, pentru că știe cât durează o lucrare, știe cât costă și își poate administra timpul mai bine.

Administrând timpul mai bine, are timp și de clienți pe lângă muncă, clienți pe care îi agață fie prin cunoscuți, fie lăsând cărți de vizită pe acolo pe unde trece.

Mecanici, vopsitori, faianțari, betoniști, bloggeri, întinzători de cabluri. Nu ai nevoie de facultate să fii junior network administrator undeva, ci doar de un curs certificat de 3 săptămâni unde să înveți să lipești cabluri. Nu ai nevoie de facultate ca să fii un mecanic care aduce acasă 2-3.000 lei pe lună, trebuie doar să știi ce faci, să te ții de treabă, să vorbești frumos cu clientul și să nu încerci să îl înșeli.

Ești bun vorbitor? Poți fi agent de vânzări sau aburitor de dezvoltare personală.

Te pricepi la calculatoare? Sunt cursuri scurte și relativ ieftine și te poți certifica în tot felul de domenii unde aptitudinile și înțelegerea domeniului valorează mai mult decât 4 ani de facultate.

Exemple:

  1. eu am făcut sociologie și jurnalism și am învățat acasă html, css, photoshop și hardware. am instalat windowsuri până m-am plictisit. am niște diplome că știu html și electronică, care nu mi-au folosit la nimic și pe care nu mi le-a cerut nimeni niciodată.
  2. am un unchi care abia a terminat 10 clase și are propriul lui atelier de făcut mobilă, la care a tras 10 ani și acum are 4 angajați, el doar dă ordinele, nu mai dă la rindea.
  3. știu programatori care au învățat acasă programare și s-au lăsat de facultate de istorie, pentru că li se părea stupidă.
  4. am un văr care a intrat al doilea la Matematică și după un an s-a plictisit și s-a dus să se angajeze mecanic, că îi plăcea și învățase meseria asta acasă de la 16 ani, putea desface o mașină cu ochii închiși.
  5. o amică a terminat Farmacie și s-a angajat brand manager la o firmă care vindea mezeluri, se ocupa cu controlatul aranjării la raft a produselor.

Veți citi în comentariile de mai jos exemple.

Important este asta: dacă nu vă place ce faceți, renunțați și găsiți ceva care să vă placă, și asta cât sunteți tineri. Dacă ați ajuns la 30 și nu sunteți deja bun sau foarte bun pe ceea ce faceți, nasol. Veți fi triști toată viața. Nu fiți triști toată viața.

 

muncitor-muncind

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

117 comentarii

  1. Constructii in Germania, in paralel imobiliare. Eventual, dupa 10 ani, doar imobiliare. Singura diploma necesara e permisul de conducere. Si multa munca.

  2. Perfect adevarat !!

  3. „dacă nu vă place ce faceți, renunțați și găsiți ceva care să vă placă, și asta cât sunteți tineri”

    SI ce sa facem cu gunoierii si vidanjorii ? Lor trebe sa le placa ceea ce fac ? Place cuiva asa ceva … ? Se poate fara … ?

    • Din nefericire, nu toata lumea poate fi fericita. Unii dintre cei nefericiti ajung gunoieri si vidanjori.

      Apropo, ca veni vorba de gunoieri, o scriere superba:

      http://www.viorelilisoi.ro/oameni-si-gunoaie-din-bucuresti/

    • Se intampla sa cunosc un vitanjor.Credeti-ma ca e mai fericit decat multi dintre noi. A inceput la furtun acum are masina lui. E un mic zeu in lumea asta de cacat. Si nu-mi iertai exprimarea dar sa vezi ce frumos ii vorbesc oamenii. SI nu ma refer la doamna care vinde ziare. SI bani se fac. SI programul e misto. Si viata e simpla.Fara stres. Fara termene limita. Banul intra imediat. Daca il invidiez. Da . Un pic.

    • @dabija
      Din 600 lei / luna ma foarte indoiesc ca amicul tau si-a facut firma proprie, cu masini si restul :)

    • Am cunoscut o companie unde salariul femeii de serviciu era de 15 milioane, iar salariul fetei care terminase Jurnalism (la zi, fara taxe) era de 20 de milioane. Timp de 7 ani (fara gluma, SAPTE ANI) asa a fost.
      Femeia de serviciu venea la 8 si pleca la 16. Fata cu Jurnalism venea la 9 si pleca „cand o vrea dumnezeu”. Plus deadline-uri, munca si acasa – ca avea munca de creatie, nu batea la saiba.
      20 versus 15 milioane… timp de 7 ani.
      –––-
      Reversul medaliei e ca femeia de serviciu a ramas la 15, iar fata mea a ajuns pe la 1000 de euro salariul.
      Totusi, putem reflecta la faza asta: stres versus bani. Pentru ca, bineinteles, in mia aia de euro se reflecta zeci/sute de nopti pierdute.
      –––-
      Gunoier, vidanjor, femeie de serviciu… ai mei mi-au spus de mic ca nici o meserie nu e rusinoasa atata vreme cat e facuta cinstit.
      In plus, in 2016 „and beyond”, robotii incep sa ia cat mai multa treaba. Femeie de seriviciu… cu detergentii si masinile din ziua de azi? Crezi ca femeia aia datea cu „teul” prin firma? :)
      Vidanjor… crezi ca e ca acum 25-30 de ani?
      Gunoier… sute de saci sigilati, nu mai suntem pe vremea lui Ceasca. Sa nu mai spun de masinile astea „eco” si „europubelele”, unde e „no touch” aproape 100% la manipulare.

    • din 10 case probabil ca 5 erau ale lui :P

  4. Dar in cazul in care ai ajuns ce ti-ai dorit si apoi ti-ai dat seama ca e naspa? What next ?!

    • Inseamna ca ti-ai dorit ceva naspa. La fel ca 99% din dorintele tuturor.

    • scrii o carte despre cum life sucks!

    • Te reinventezi in Nepal ( sau oriunde in lume crezi ca e mai potrivit sa ai o revelatie)/ scrii o carte/ te faci guru.

    • Am 38 de ani si fac facultate. Am mai avut o tentativa in 1997, am renuntat, mi-am gasit un job (ziare, publicitate – munca de birou, nu „gunoier”) dar m-am plictisit de el. Nu mai am nimic nou de invatat, sau daca mai e ceva de invatat in meseria mea, dureaza prea mult si pentru 1% crestere de performanta nu merita stresul.
      Am avut salariul peste mia de euro, dar la un moment dat am spus „nu”. Cum cheltuiam mult mai putin decat castigam, am investit economiile nu intr-o masina, ci in mine. Mi-am dat demisia si ma duc la scoala. E FOARTE GREU, la 38 de ani, sa faci Poli, crede-ma. Dar… asta e. Incerc. SCHIMB CEVA. VREAU sa schimb ceva.
      –––
      „Dar in cazul in care ai ajuns ce ti-ai dorit si apoi ti-ai dat seama ca e naspa? What next ?!”
      Mie imi mai place oarecum meseria veche, o mai fac din pasiune. De placere. Dar nu mai suportam deadline-urile de cacat… si asta pentru ce? Ca nu avem… fiti atenti cerere in agentie de publicitate: „Dorim un Mos Craciun mai business.” :)
      De ce mi-am dat demisia din „publicitate”, intr-un gif foarte fain: https://media.giphy.com/media/CbSGut2wzWKZy/giphy.gif

      So, desi imi placea/place meseria, totusi am avut alternativa la „what next?”
      Cred ca daca nu mi-ar fi placut meseria, in mod sigur as fi schimbat-o imediat, mult mai repede.

  5. NOU
    #16

    Pentru zona de clubbing, ce sugestii ai ?

  6. E greu sa-ti mai gasesti chemarea pt ca chemarea asta ar fi bine sa se cultive din scoala. Din scoala as face ore de mecanica, de instalatii, de programare, de etc la nivel basic. In scoala inveti insa doar materii anoste si acasa bagi jocuri, fb si alte tampenii si cand esti mare… soc si groaza ca nu stii ce vrei de fapt.

  7. Adevarat, desi as recomanda inscrierea la o facultatea usoara pentru urmatoarele avantaje:

    – loc la camin 1 an, chiar daca nu te duci o zi la cursuri locul il ai asigurat pana in toamna
    – legitimatie de student cu reducere 50 % pentru transport , in unele cazuri ti se deconteaza
    – bursa sociala 1 an

    In rest trebuie sa gandesti strategic cam orice miscare. Un skill pe care eu cred ca il poate invata aproape oricine la un mod rezonabil ar fi cel de sales. Un bun vanzator face din comisioane bani buni , chiar Iulian Stanciu zicea ca au o angajata in showroomul din Cluj ce face lunar 4500 ron comision din garantii extra.

    Ce te mai poate ajuta este o limba straina : germana , araba etc

  8. NOU
    #29

    M-am lăsat de facultate din motive stupide. Am dat de un job de securitate și sănătate în muncă – curs de 80 de ore. Făcut consultanță, învățat 3 ani, am mai băgat 2 cursuri, m-am implicat, iar acum sunt Coordonator peste tot ce ține de SSM și PSI într-o corporație de aproape 2000 de angajați. Se poate!

    • Dap. Sunt sute de anunturi pe net cu „coordonator ssm”. Ideea e sa faci ceva folositor nu sa te lauzi cu un non-job de „semnatar procese verbale”.
      N-o lua personal…Am ceva cu toti SSM-istii de corporatie. Imi place sa ma inclin cu scaunul.

    • Bullshit. Îți trebuie studii superioare pentru cel mai înalt nivel de ssm. Celelalte 2 cursuri nu au fost next level la cel de 80 de ore.

      Iti dau like cei care nu știu despre ce e vorba, dar le place cum suna.

    • NOU
      #32

      Da, corect. Nivelul superior de SSM se ia printr-un curs postuniversitar. Dar îmi scapă unde am scris că ar fi next level de SSM. Celelalte 2 cursuri sunt Cadru Tehnic – PSI și Inspector de Protecție Civilă. Și da, cursurile astea nu reprezintă mare lucru din punct de vedere al activității, ce am învățat, am învățat în 3 ani de lucrat într-o firmă de consultanță, zeci de cercetări de accidente de muncă etc.
      Iar activitatea unui astfel de post este mult mai complexă decât ceea ce se vede :)

      În orice caz, nu despre asta era vorba; era vorba despre un exemplu de job plătit binișor (depinde, evident, la ce te raportezi) pe care am ajuns fără să termin o facultate.

  9. Impresia mea este ca majoritatea nu prea vor sa munceasca…

    Eu caut un om pe vanzari (sigur – preferabil cu facultate pentru ca vb de lucruri relativ tehnice si trebuie un anume mode de a pune problema) si nu gasesc decat looseri…
    Cand le spui ca trebui sa faca 1-2000 km pe saptamana si sa vada 10-12 clienti – fug toti. Sigur – ei se gandesc ca treaba asta se face intre 2 telefoane , la birou , in timp ce stai pe youporn….

    • NOU
      #34

      Ca om care este student la o facultate tehnica, ‘vanzarile’ mi se par un bullshit. Toti agentii de vanzari pe care i-am vazut/auzit bagau vrajeala la maxim si minteau prin omisiune.

      Spun doar ca sunt putini licentiati care au aptitudini de samsar.

    • pai, sa-mi fie cu iertare, dar tu cauti oameni de „calitate” (orice-ar insemna asta) pentru un job in care trebuie sa fii sacal … probabil ca ai o problema cu strategia de angajare.

    • @miticosul, unu care cauta sacali probabil e si el sacal. Incompatibil cu oamenii „de calitate”.

    • @gollum – n-as zice. doar ca in vanzari iti trebuie trasatura asta de caracter. altfel, o sa mori de foame (i.e. cu targetul facut pe jumatate) cu o lacrima in coltul ochiului din empatie pentru client.

    • :)

      Din pacate de-alde astia ca voi vin la interviuri ? . Habar n-au ce inseamna munca asta ( nu vb de agent de vandut kkturi) da presupun ei ca merge ashea … Pana si-or gasi altceva mai bun… Sa fii sacal… Sa minti … Dap … Ai de plm…

    • Individu isi da cu parerea fara sa aiba habar cine suntem.

    • Gollum – Da cine a inceput? :)

    • Eu am continuat ideea lui miticosu`. Ma asteptam sa combati ideea cu texte de genu „produsul meu intr-adevar e original, util si unic si de aia nu am nevoie de sacali„ . Dar ce sa faci, atacul la persoana e mai usor. Vezi, probabil de aia te ocolesc oamenii „de calitate„.

    • am avut prea mult de-a face cu „oameni de vanzari”.

      arata-mi mie un curs „de vanzari” care se focuseaza efectiv pe nevoile omului/companiei-client si omite tehnicile de manipulare (verbala sau nu), de intelegere a limbajului non-verbal, samd.

      arata-mi mie un om de vanzari care desi vede clar ca produsul nu e 100% compatibil cu nevoia firmei si zice „da coae, ia de la concurenta pentru ca … „.

      arata-mi mie un om de vanzari cu rate la casa care renunta la bonus si zice ca nu vinde produsul pentru ca nu prea se potriveste …

      arata-mi mie un om de vanzari de succes care nu are ca filosofie principala „daca ma da afara pe usa, intru pe geam” …

      de ce trebuie sa fie un agent de vanzari „bun de gura”? ca sa convinga clientul sa cumpere un produs __chiar daca agentul stie ca produsul nu e bun/potrivit/are-defecte/etc_. de ce trebuie sa-l convinga?

      sa merg mai departe? :-) asta e teoria mea personala legata de agentii de vanzari si din cauza asta ti-am facut recomandarea de mai sus. esti liber sa o iei in considerare sau nu.

    • NOU
      #43

      Cred ca le trebuie facultate dar nu engleza. Sau daca trebuie engleza,s a nu le iei tu interviul ca poate stiu mai multa engleza ca tine. Looseri?…o fi foarte loose programul…

    • @all – nu aveti nimic de-a face cu meseria asta :)

      Nu e atac la persoana – este o reactie la mentalitatea voastra.

      Oamenii de calitate nu comenteaza pe net cu pareri pe di-afara.

      Gollum – nu intru in detalii de produse etc ca n-are rost. Nu sunt aici sa-mi fac reclama …

      Vanzarile din pacate nu se predau la cursuri – miticosule. Reactia mea la oamenii de vanzari pregatiti la astfel de cursuri este sa-i dau afara.

      In orice caz – eu ma opresc aici. N-am facut decat sa-mi intaresc convingerile :)

    • @geretus – nici nu vreau, nici macar nu-s in vanzari! :-) privesc vanzatorii ca pe un rau necesar. Iar cursurile alea sustin ca-ti imbunatatesc strategia/skills de vanzari. Pe care fie le ai, fie nu le ai si-atunci chiar si cu mama cursurilor n-ai ce sa imbunatatesti. N-am participat la ele, doar am citit pe diagonala povestile.

    • @geretus: Eu stiu ce cauti.

      Te intereseaza un om capabil sa gaseasca solutii functionale atat pentru tine cat si pentru client – asta inseamna sa inteleaga ce e ala un proces de vanzare/ cumparare si cum decantezi nevoile, clientii, si daca solutia ta chiar are treaba cu ce are nevoie clientul.

      Mai mult decat atat, presupun ca doresti un om capabil sa discute de la vladica la opinca in functie de ce anume produs & serviciu vinzi. Nu manipulare & bulshitt, ci munca reala si facuta cu responsabilitate. Un om integru. Un om care sa refuze clienti.

      Un om care face in medie vreo 300km pe zi, este tot timpul in discutii cu clienti potentiali pe langa cei cu este angajat intr-un proces de vanzare, vinde intr-o marja de profit variabila in functie de diversii criterii care afecteaza procesul de vanzare (termen scurt, lung, profitabilitate, relatie, vanzare repetata, service, servicii incluse, valoare adaugata, etc).

      Ceea ce ai descris tu mai sus e varful icebergului si ceea ce am zis eu mai sus e tot un pic din varful lui :))

      Cred ca deja stii ca un om de genul te costa vreo 2000euro pe luna, din care vreo 1000 doar salariul. Asta fara sa vorbim de comision.

      Acum, in final, ca si concluzie dupa toata polologhia de mai sus, as vrea sa iti zic si unul dintre motivele pentru care gasesti greu genul asta de oameni.

      Fiind unul dintre cei pe care ii cauti iti pot spune simplu ca pentru mine nu renteaza sa fiu angajat la modul de mai sus din doua motive:
      – fac aceeasi bani muncind independent intre 4-6 ore pe zi in loc de 10-12
      – cand le-am zis potentialilor angajatori ca comisionul meu va fi in functie de profitul adus in firma si nu are plafon, si ca vreau contract cu toate aceste detalii clare au reactionat de zici ca le-as fi furat painea de la gura nu ca le-as fi adus profit in plus fata de ce faceau deja.
      Li se parea aiurea ca eu sa aduc 60-70k profit in firma si am pretentia ca 25-30k din ei sa fie ai mei, cu tot cu salariu.

    • geretus – normal ca toti se feresc de locurile acestea de munca… munca multa, masini urmarite prin gps, remuneratie mica, tintele de atins sunt imposibile. Un fel de call center doar ca pe teren… eu ma simt bine in pielea mea, imi prezint singur serviciul, muncesc singur, castig singur(cat inca mai merge treaba). Am cautat la altii dar multi vor sa fii obama si sa muncesti 14 ore pe zi dar remunerat la 8…

    • Mai lasa-ne bre cu vanzarile tale. Cheltuim cu educatia superioara ca sa ai matale vanzatori de soi si marketing agresiv in sange. Angajeaza-ti oameni cu 8 clase..aia au inteligenta sociala si tupeu maxim !

  10. NOU
    #49

    Mie imi place sa fur, ce sa fac?

  11. „Dacă ați ajuns la 30 și nu sunteți deja bun sau foarte bun pe ceea ce faceți, nasol. Veți fi triști toată viața.”

    Asta e un romanism, in sensul ca e adevarat doar pentru Romania. In Vest, la 30, sau chiar la 40 sau 50 de ani, orice om de la mediocru in sus se poate recalifica profesional linistit si poate incepe o noua profesiune sau meserie.

  12. > Muncă necalificată
    > Electrician sau instalator
    M-am oprit aici din citit.

    • NOU
      #62

      „lasa ca stiu eu ce fac”
      5sec
      BOOM!

    • Prietene pentru meseria de electrician sau instalator iti trebuie scoala, nu o faci asa una doua. In constructii doar necalificat poti fi fara carte… adica caraus, maturator sau ajutor(dai la mana instrumentele de lucru dar si acolo trebuie sa sti cum se numesc)

    • Exact la asta m-am referit. Zice de muncă necalificată și listează ca opțiuni electrician și instalator, de parcă astea două meserii s-ar rezuma la legat lițe cu scoci.
      Probabil cei care mi-au dat downvote au crezut că sunt bășinos și zic că meseriile de electrician și instalator sunt sub demnitatea mea. Nu am vrut să zic asta, doar subliniam alăturarea făcută de zoso.

    • Pentru handi care au dat minus la mesajul lui @flo, sa va explic de ce sunteti asa cum sunteti. Meseria de electrician sau instalator nu intra la munca NEcalificata. Nu vorbim aici de istetii gen „Dorel” care se dau electricieni dar nu au absolvit nicio scoala postliceala in domeniu si fac totul dupa ureche sau cum au vazut ei la un electrician.

    • Na, ca ți-au dat și ție minus niște „electricieni” :)

    • De aici și știrile alea care se încheie cu „incendiul a pornit de la instalația electrică”.

  13. Cei care intreaba daca se poate si fara facultate, au ei, asa, un insight ca foarta multa lume fara niciun fel de studii reuseste sa faca bani si freaca duda prin cafenele la ore de varf. Binenteles ca sunt si astfel de oameni dar ei au avut / au un spate asigurat. Pana la urma obiectivul oricarui om de pe lumea asta este sa castige o suma de bani nefacand practic nimic sau facand mai putin decat fac altii.

    So… nu se pune problema ca acei tineri sa devina electricieni sau montatori de faianta in baie – cu siguranta nu le-ar conveni statutul chiar daca le-ar placea ocupatia respectiva.

    • am sa te contrazic, dar statul degeaba pe bani chiar nu e obiectivul oricarui om de pe lumea asta.

      mi-am dat demisia de la o corporatie care ma platea sa fac asta, tocmai pentru ca un astfel de job nu aduce nimic, iesi de acolo fix cum ai intrat, fara niciun plus de valoare, ba chiar si cu energia secatuita. prefer oricand un job dinamic, in care sa simt cum cresc in fiecare luna. mai ales la inceput de cariera.

    • @viansque

      Prietene, statul degeaba este viciul suprem. Pe vremuri era apanajul nobililor care toata ziua frecau duda si jucau poker sau pacanele la casinou. In Grecia antica, filozofii nu munceau deloc, stateau tolaniti in gradina, consumau vin si doar filozofau… atat. Nu-mi spune tu mie ca, daca ai avea un venit de 3000 lei pe luna, asigurat de vreo matusha bogata, te-ai mai duce ca tampitul la munca.

      Era o perioada cand eram mai tanar si tranzactionam la Bursa (acum m-am linistit) si m-a intrebat unul cum e cu castigurile si cu pierderile.. si, desi, intelegea conceptul de castiguri la bursa, nu reausea sa-l cuprinda pe cel de pierderi la bursa, si i-am spus: „Prietene, daca la Bursa ar fi numai castiguri, n-ar mai munci nimeni, nu s-ar mai duce nici dracu in Pipera, ar circula metrourile goale”

    • Vorbesti de 3000 de lei pe luna de zici ca ii nu stiu ce suma.

    • @vinasque
      bine bă băiatule, te-au spălat ăștia bine pe creier: „plus-valoare”, „energie”, „dinamism”, „creștere” etc
      ești bun de sclav, zău așe.

  14. Cantat! Va apucati de cantat!

  15. Toți prietenii mei (sau rude) care au salarii foarte mari (3000-7000 de euro/lună) au un singur lucru în comun. Au făcut facultăți adevărate, la modul cel mai serios.

  16. Multa munca si gratis. Doi ani am muncit degeaba si primul contact cu un client a fost o mare teapa. Si nu a fost singurul.

  17. Am mai zis asta pe aici. Eu m-am lăsat de facultatea de electronică pentru că nu îmi plăcea. Am zis că voi câștiga eu bani cumva. Am stat un am acasă și după m-am angajat la o firmă unde fac de toate. Printre care și ce îmi place.

    Ideea e să vrei să muncești. Dacă ești setat pe asta, găsirea unui job va fi ușoară. A, încă ceva, să nu te supra-estimezi. Și să știi să faci chestii. Să fie doar o altă frază goală în CV. Și dacă poți tasta repede la calculator, scrie asta în CV. Pe mine m-a ajutat enorm că scriam repede la tastatură. Mai ales când era vorba de transcris documente.

  18. Si daca ceea ce ne place nu aduce bani?

  19. Consultant renovari cladiri/ zone istorice.

    #doarzic

  20. Cred ca am mai scris de el, stiu un inginer care lucreaza gropar in Brasov, are carti de vizita, face cateva mii de lei pe luna + tigari si bautura.

  21. „dacă nu vă place ce faceți, renunțați și găsiți ceva care să vă placă, și asta cât sunteți tineri”

    Din experienta mea exista 2 tipuri de oameni: aia care pun pasiune in orice ar face si aia care viseaza in continuu la pajisti mai verzi in timp ce isi fac in scarba job-ul, din nou, oricare ar fi el.

    Experienta personala: fara facultate, am inceput sofer la o firma IT, mi-am facut cu pasiune job-ul si am aruncat si un ochi pe langa cand livram pc-uri si servere, 15 ani mai tarziu sunt senior cu salariu de 3 ori cat media in bucuresti.

    • Imi place comentariul tau. Asta este realitatea de fapt. Oamenii care isi fac treaba cu pasiune, oricat de grea sau nesemnificativa ar fi, reusesc sa ajunga si pe pajisitile mai verzi. Dar cei care sunt tot timpul in cautara de ”adrenalina”, vor realiza ca nestatornicia nu duce la nimic bun. Rabdare si perseverenta.

      In teorie e usor, dar in practica mai greu.

  22. Cand ma gandesc la munci foarte bine platite, fara facultate, imi vin in cap doi amici. Scafandru industrial si controlor trafic aerian. Nici unul nu lucreaza in tara, desi, chiar si in RO, sunt foarte bine platite slujbele astea, cu mult peste medie.

    • Ai uitat sa adaugi ca joburile astea „foarte bine platite” nu se gasesc pe garduri. De fapt e chiar invers: iti trebuie pile ca altfel nu ajungi acolo.

    • Scafandrul pune ”furtunul” de petrol la navele care acosteaza sa le incarce. Daca tu crezi ca se angajeaza intr-o meserie ca asta pe pile prin Middle East, asta este. Daca ailalti care castiga si mai bine ca stiu sa faca o sudura reparand vapoare, tot pe pile sunt angajati, iarasi poate fi parearea ta. Nu inseamna ca este si corecta. Da, sa ajungi controlor de trafic in Romania, este o pozitie care in 95% din cazuri se obtine pe pile. Dar, nu te opreste nimeni sa faci scoala aici si sa pleci in Vest. Costa doar de vreo 10 ori mai ieftin si diplomele sunt recunoscute.

    • Tind sa cred ca se referea la parte cu „controlor de trafic aerian” unde cam are dreptate….

  23. Dacă e să vorbim despre americani, mă îndoiesc că multe.
    Din 11,6 milioane de locuri noi de muncă, doar 80000 au fost pentru cei fără facultate, adică 0,69%.

    https://www.bloomberg.com/tosv2.html?vid=&uuid=86fcae20-b2ed-11e8-90b6-2fa2a6dee598&url=L25ld3MvYXJ0aWNsZXMvMjAxNi0wNi0zMC9hbWVyaWNhbnMtd2l0aC1tb3JlLWVkdWNhdGlvbi1oYXZlLXRha2VuLWFsbW9zdC1ldmVyeS1qb2ItY3JlYXRlZC1pbi10aGUtcmVjb3Zlcnk=

  24. NOU
    #93

    Cred ca ar trebui exclusa premisa de a cauta sa faci ceea ce iti place. E greu sa iti placa ceva ce nici macar nu intelegi.

    Recomandarea mea ar fi sa intre pe site-uri de genul edx.org (cursuri online gratuite de la Harvard, MIT, Berkeley etc) si sa aprofundeze 1-2 saptamani un subiect. Plateste 50$ acolo pentru a obtine si certificat de absolvire al cursului, daca vrea sa iti faca un CV. Ei bine, te duci cu CV-ul respectiv ce contine cursuri specializate facute la facultati de top si incepi sa aplici la diferite firme.

    Exemplu: Firmele din Romania stau foarte prost la capitolul marketing; esti inteligent daca te duci la o firma (amenajari, constructii, comert online) si le propui sa lucrezi pentru ei ca marketing asistant, gratuit in primele 2 saptamani. Daca ai rezultate, si poti avea rapid pentru ca orice mica imbuantatire ai face, se intampla ceva pozitiv, omul te va considera o investitie buna si te va angaja. Adapteaza formula asta pentru multe alte domenii. Fii ucenic, dar vino cu o mica pregatire inainte, fie ea si online.

    Daca te duci la o firma care lucreaza si in afara, da examenul englishtest.duolingo.com si iti obtii atestat recunoscut international, la aproape acelasi nivel cu Cambrige; atestatul costa ~60$.

    Incepi sa citesti carti dintr-un anumit domeniu, nu conteaza daca te atrage sau nu, important e sa te pricepi la ceva. Nu uita ca nu esti in postura de a alege ce ai tu chef, esti in postura de a-ti castiga existenta, apoi sa te gandesti sa faci ce iti place (uita-te la piramida lui Maslow, asigura-ti nevoile primare si abia apoi incepi sa te gandesti la placere etc.).

    E important sa ai notiuni despre lumea in care traiesti! Incepi sa inveti economia, e obligatoriu sa o cunosti, orice ai lucra. Vezi pe youtube (ex: ) cursuri intregi explicate mult mai bine ca la facultate; in 2-3 zile deja stapanesti subiectul respectiv daca urmaresti atent cursurile si iti iei notite. Cauta dupa cursuri de sociologie si psihologie, ai nevoie sa iti cresti cultura neaparat. Tot ce ai invatat in 12 ani de scoala e 0, pleaca de la premisa ca esti nimeni cu acte intelectual vorbind. Incepi de la 0, invata totul cat mai rapid, in cateva luni sa ai cunostinte solide de economie, sociologie, psihologie, istorie mondiala, teorie politica si engleza la nivel mediu. Toate astea se invata online in ~2 luni, cursurile sunt deja gratuite, totul e gratuit si inteligibil.

    Dupa asta, ai nevoie sa stapanesti limba romana! Prea multi oameni nu stiu sa scrie sau sa vorbeasca in limba romana! Ai aici o carte – https://ro.scribd.com/doc/295738157/Esti-COOL-si-daca-vorbesti-corect-Academia-Romana-pdf scrisa de Academie; are doar 72 pagini, dar te invata sa eviti cele mai frecvente greseli de exprimare. Daca o citesti, deja stii sa vorbesti corect comparativ cu foarte multi.

    Fa-ti un program prin care sa inlocuiesti serialele online cu carti! Si nu ma refer la carti inutile (romane, sf – sunt si ele utile, dar tu esti in stadiul in care nu ai timp de vrajeala), ci la carti neaparat utile.

    Citeste cartea asta – – vei invata gandirea critica. Cauta carti mici, nu tratate de filosofie. Tu trebuie acum sa iti dezvolti gandirea pe termen scurt, sa vezi perspectivele altora, sa incepi sa descoperi cat mai multe stiluri de viata/scris/munca. Intra pe publica.ro si citeste primul capitol oferit gratuit din cartile de acolo, inveti destule din primele 10-15 pagini scrise de autor, acolo isi pune ideea principala a cartii.

    Adopta disperarea dupa invatatura pentru urmatoarele 2-3 luni pana te obisnuiesti, citesti pana cazi jos de obosit, urmaresti cursuri video pana iti lacrimeaza ochii, inveti engleza pana nu o mai suporti, inveti limba romana pana cand o stii!

    Neaparat trebuie sa incepi sa te imbraci ca un om serios, gata cu blugii rupti in genunchi, conversi si tricouri rupte. Te imbraci cat mai ieftin daca n-ai bani, din H&M/Reserverd iti iei camasi, pantaloni normali, pantofi casual. E de neconceput sa te duci ca un pusti la interviu si dupa sa incepi sa urli ca e patronu nesimtit. Tu esti nesimtit! Omu ala se intalneste zilnic cu oameni seriosi sa inceie tranzactii si dupa te vede pe tine; ce impresie crezi ca are?!?

    In final, nu te apuca sa citesti dezvoltare personala – e o mizerie. Nu trebuie sa ai incredere in tine! Deloc! Trebuie sa ai incredere in competenta ta, in abilitatile tale, in priceperea ta, IN ALEA SA AI INCREDERE. Nu ii pasa nimanui ca are maica-ta incredere in tine! Ea nu va fi cu tine pe strada sau la serviciu!

    Mult succes si ambitie mare!

    • cu exceptia

      1 fazei schimba-ti blugii rupti in genunchi ca ce-o sa zica angajatorul, faza care e cam dad joke,

      si 2 a tonului imperativ fii ba disperat 2-3 luni,

      3 baiatul asta chiar stie ce spune si vine cu idei excelente si linkuri utile

      4 io zic ca si cu calm se pot face lucrurile pe care le zice el aici. poti fi hotarat si calm in fiecare zi cate un pic din fiecare.

      nu numai plan a disperat sa imi schimb viata

      parerea mea gresita desigur

  25. „Blogger” intre „betonisti” si „intinzatori de cabluri”?! Nu de alta, dar banii sunt certi in cazul ultimelor doua categorii …

  26. Articolul e bun, dar omiti un lucru: in 98% din cazuri, angajatorii cauta oameni cu experienta.

    Si de unde capata un tanar experienta?

    • pica para malaiata! :-)))

      1. daca vrei sa prestezi munci de nivel mai jos – exista scoli de zidari/strungari/electricieni/*. toate astea asigura pana la un anumit nivel notiunea de practica. dupa care, exista notiunea de „ucenic” pe la vreo firma mai mare. da, chiar si platit oarecum mizer la inceput pana incep oamenii sa aibe incredere in tine.

      2. daca vrei munci de nivel mai inalt (gen in timpul facultatii) exista notiunile de summer-job, internship, part-time. Nu stiu daca mai exista programul „stagii pe bune”, dar vreau sa zic ca prin filiera asta am gasit niste studenti super tari care chiar au facut niste chestii misto in firma. Nu extraordinar de bine platiti, program flexibil, au avut si vreo 2 saptamani libere pe timpul verii s-o arda elegant la mare cu banii castigati.

      Si daca va plangeti ca sunt salariile mici si nu va puteti intretine, aflati ca medicii sunt platiti cu 300 eur pana pe la 30 de ani, cand majoritatea colegilor lor de liceu au deja masina si probabil si apartament.

      Now go bitch elsewhere.

    • mifticosul, esti naiv. In orasele mici ce faci? Nu exista scolile specificate de tine, nimic.

      Si nu, un medic nu este platit cu 300 de euro pana la 30 de ani. Informeaza-te si ai sa vezi ce salarii au.

    • Vin dintr-un oras mic de provincie dintr-un judet sarac. Deci stiu. Somer care vine sa cerseasca si e rugat sa dea zapada din fata casei pentru cei 10 ron raspunde cu „haide Doamna, chiar vorbiti serios?” … wtf?

      Am in familie 3 medici rude de gradul 1-2. Deci stiu. Nu vorbesc de spagile facute prin garzi (care, btw, nu-s asa de mari cum crede lumea – mai ales daca esti „pampalau” si nu „ceri”). Ci doar salariul. …

  27. eu am lasat facultate si acum imi pare rau. sunt project manager si am ratat multe contracte din cauza lipsei diplomei. (mai ales in proiecte pe fonduri ue).

    ideal ar fi sa te duci la o facultate pe un domeniu care-ti place. nu stii care-i domeniul respectiv? ia-ti un an sa descoperi. sau doi. sau cati ai nevoie.

    zoso zice bine: experimenteaza tot cat esti tanar si ai timp. :)

  28. In Romania, daca n-ai patalama la mana, le dai angajatorilor un argument beton sa-ti dea mai multi ani un salariu de maturator sef, adica 1000 lei. Stiu ensphe persoane cu tot cu facultate care castiga atata pe motiv ca… „sunt la inceput”. Dar sunt si persoane care sunt pasionate de ceea ce fac: electricieni, zidari, constructori de schela, etc.

    Cand am fost in America am fost uluit sa aflu ca aia platesc mai bine constructorii de schela, macaragii, decat diverse functii medii de prin banci… Chiar cunosc cazul unui operator de macara care era platit regeste pe un santier la americani.. si n-avea decat liceul si nu stia prea multa engleza… dar le stia bine pe felia lui.

    • Din GTA5 preluata, intr-o misiune in care muti niste containere din stanga in dreapta: „Being a stevedore was a back-breaking job. Now it pays brain-surgeon bucks to push an oversized shopping cart.”

  29. Peste tot pe unde te uiti, tinerii romani spun „nu aveam nimic de invatat de la acel job” de parca poti sa inveti sa construiesti rachete NASA lucrand intr-un job comun in Romania. Adevaratele skill-uri se deprind lucrand impreuna sau pe langa oameni cu adevarat profesionisti, cu cele mai bune sisteme si practici in domeniu, iar asta se intampla in 5-10% din cazuri. In 90% dintre joburile pe care le au tinerii din Romania nu ai efectiv ce sa inveti… faci o munca repetitiva pe care au mai facut-o si alti 100 de oameni inaintea ta, care si-au dat demisa. Dai niste telefoane de kkt, umbli dupa bani acolo unde nu sunt, faci o tona de hartii care nu-si au rostul, socializezi de complezenta si pupi in cur un sef care nu are merite. In peste 90% din cazuri, daca vrei sa schimbi ceva intampini o puternica opozitie chiar din propriul birou, inainte sa ajungi la sefi.

    Asa ca… „Ce ai invatat la vechiul loc de munca?” Un cacat, e raspunsul corect. Am invatat sa ma fofilez, sa-mi tin gura, sa ma obisnuiesc sa muncesc in conditiile date, oricare ar fi acestea si sa pup in cur un sef ca sa rezist cat mai mult…

  30. Eu am terminat medicina, n-am profesat niciodata desi am fost la buget toata facultatea si chiar mi-a placut sa invat medicina. nu mi-a placut sa tratez efectiv oamenii ca una e teoria si alta practica.

    Am doua firme, lucrez ca angajat… in IT.

    diploma de medic nu m-a dus nicaieri. Desi sunt unul din cei mai buni tineri specialisti in management sanitar nu pot lucra in domeniul de pregatire pentru ca nu exista practic posturi de management in afara celor de la stat si la alea iti trebuie experienta in domeniu de minim 2 ani sau 5 sau doctorat depinde de pozitie.

    Si dupa 6 ani de facultate si 2 mastere din care unul cercetare si vreo 10 ani de experienta in piata libera pot spune cu mana pe inima ca diplomele nu ma ajuta la absolut nimic.
    Sunt mai mult asa de orgoliu personal ca sa nu zic ca n-am hobby-uri :P am si sunt scumpe… dar nu ma plateste nimeni sa lucrez in ce am studiat si ce imi place. :))

  31. Eu nu am liceu si sunt antreprenor si am angajati cu facultate

  32. Am mai multe cunoștințe care nu au mers la facultate dar care, în momentul de față, au afaceri bănoase. Dacă te duce capul, poți să reușești cu sau fără studii superioare.

  33. Fara bac si facultate poti sa ajungi primar, ai sanse mari de reusita…

  34. Sfaturile tale cu munca necalificata proasta sau munca necalificata buna sunt misto doar ca am cateva precizari. Ca sa ajungi sa prestezi o munca necalificata bine platita trebuie mai intai sa treci prin pasul 1. Cat stai acolo depinde numai de tine.
    Se intampla ca si dupa terminarea unei facultati sa trebuiasca sa treci prin pasul 1. Asta daca te-ai nascut intr-o famile care nu te poate „propulsa” si aceiasi familie ti-a dat si o educatie mai serioasa, educatie care nu te lasa sa „te propulsezi” cu ajutorul favorurilor sexuale.Mai ales daca esti fata. Adica mai pe intelesul tuturor: Nu sugi pendula sa avansezi.
    Partea cu cauta ce-ti place sa faci e buna deoarece sansele sa devi bun intr-un domeniu care-ti place sunt mai mari decat facand ceva ce nu-ti place. Dar asta o gasesti in orice carte de „Cum sa reusesti in viata”
    PS: Din cunostintele mele meseriile enumerate de tine(electrician,instalator,mecanic…) sunt meserii care implica o calificare. Eu stiu ca necalificat-ul e ala de sapa santuri sau cara sculele. Dar poate nu stiu eu bine. Totusi cred ca tu ii numesti necalificati pe toti cei fara facultate. Corecteaza-ma daca gresesc!

  35. Eu as sfătui pe absolut toată lumea sa încerce in IT. Cei mai buni oameni cu care am lucrat au fost fără facultate.

    E cerință atât de mare încât daca stii engleză si esti auto-didact, in 3-6 luni de studiu pe brânci te poți angaja. Stiu sigur. :-)

  36. Am 10 clase.Am abandonat liceul în clasa a 11-a din simplul motiv că am simțit la momentul respectiv ca școala plina de profesori plictisiți de viață și de predat nu mă ambitionau sa continui .M-am angajat în 2001 la o firma care se ocupa cu finisaj textil pe Denim. Pornind de la maturat pardoseala …..acum sunt R&D Manager la o alta firma în același domeniu având în subordine 50 și ceva de persoane pe un salariu mai mult decât decent.Nu e laudă. …nu asta vreau sa arat aici,ce vreau sa spun e ca dacă te axezi pe o meserie anume și Îți și place….nu ai Cum sa dai greș .Binenteles. ….jobul pe care îl am acum nu e în România. .La noi în țară recruterii încă se bazează pe o diplomă …și nu pot vedea adevăratul potențial al unui viitor angajat.Poate peste câțiva ani….

    • Mai bine incepeai din prima ca nu se intampla in Romania..era sa raman gura casca pana cand ne-ai lamurit pe final cum sta de fapt treaba. Noi vorbim totusi de Romania care este foarte trista si inapoiata…

  37. Buna ziua! Am si eu o intrebare daca am terminat un liceu cu specializarea Tehnician Productie Film si Televiziune si am absolvit un an de facultate cu specializarea Management-Marketing desi nu am experienta in munca ce sanse am de a gasi un loc de munca?

  38. Mă… Eu vreau sa ma trezesc vorbind si sa spun ca ma *** în ea de scoala, mă *** pe întreg sistemul de invatamant, ca oricum este o mizerie cu care ne mințim singuri, în realitate nefiind decât o uzină de diplomari si incompetenți… Mda! Si vreau sa insist ca iau întreg sistemul in penis!

    Eu am… 0 clase.

    … am profesionala, dar în clasele I-VIII am fost vai morții mei, m-au trecut clasa ca nu aveau voie în anii ’80 să lase repetenti (ambiții de partid). In a 9a am miscat ceva… iar a 10a a fost ultimul meu an scolar. Nu prea am mai ajuns pe la școală. A 11a am terminat-o fără să fi fost prezent mai mult de o lună.

    Am obținut și diploma. Ca în România, fără să cunosc nici cele mai elementare noțiuni legate de meseria trecută în diploma. Așa cum nici analfabetele alea de la SNSPA ies cu diplomă de acolo după ce își plătesc lucrările de licență, de diploma etc.

    Tot 350 euro se ia?
    Fosta mea gagica a făcut câteva mii acolo.

    Mda!
    Deci, eu propriu-zis am 0 clase. M-am dus bou, m-am întors vaca. La 20 de ani scriam „sa-u dus visele tele”. Înțelegi ideea. Apoi m-am autoeducat. A început să îmi placă. Iar acum îți pot spune ce este radiația Hawking si care este legătura cu evaporarea găurilor negre.

    Acum îți pot spune multe. Multe rău, nu așa. Din aproape orice domeniu. Si stiu ca ma pot adapta oricărui domeniu. Dar degeaba. Fara școală nu te baga nimeni in seama. Tot vai morții mei sunt…
    :)

    Si îmi bag in continuare ‘la-n ea de școală. Auzi! Voiau să fac 3 ani de seral ca să îmi dea „dreptul” să intru la o facultate. Pai bai bulangiilor, sunt mai bun decât jumate de promoție tinandu-se de mana, iar voi vreți să îmi pierd 3 ani cu serialul vostru infect care nu este altceva decât un loc de unde își iau profesorii bani din chete?

    Mai dati-va-n slbz cu Romania voastră.
    Am o frustrare, un dezgust pentru natia asta preponderent cocalarizata, o ură infinita pentru aceasta societate inerta, pentru acest sistem înapoiat unde aia câțiva oameni capabili pe care îi numeri pe degete se ratează…

    As putea latra în continuare, dar mai trebuie să mă si opresc.

  39. Sunt clasa a 9 a si pot sa zic ca urăsc si mai mult sistemul asta,am mai mult cacat de invatat decat aveam in gimnaziu,nu mai rezist si abia daca am puterea sa îmi deschid caietele sa îmi fac temele,mama normal nu are cu ce sa ma ajute ca tot repetă sa îmi zică ca nu o sa ajung nimic fara bac si facultate,mie-mi place mult programarea si as vrea sa am o carieră in IT dar fara facultate/bac plm ca stiu totusi ca sunt sanse dar îmi e greu sa învăț singur ca ajung la 3 acasa si după ma pun sa dorm si abia mai am chef sa incep sa fac ce îmi place.Sunt sanse si fara vreun fel de studii sa lucrez in acest domeniu?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile