Hotnews a publicat zilele trecute câteva selecţii din opera scrisă a tovarăşului Dan Voiculescu, patriot, afacerist, politician, doctor, profesor, mentor, amant, tată, muz, un om care nu se lasă şi insistă să intre cu forţa în memoria noastră. Oare după aceste rânduri ajunse publice se va lăsa păgubaş? Asta ar însemna să admită că are bun simţ şi că ii e ruşine. Unor asemenea oameni nu le e, pentru că nu au nimic sfânt şi nici o urmă de moralitate.
- Intr-o nota adresata in 1974 conducerii ICE Vitrocim, unde era angajat ca economist, Dan Voiculescu a explicat imprejurarile in care a aflat de fuga verisoarei sale Paraschiva Silaghi (paginile 148–149). Dan Voiculescu a descris, intr-o declaratie data in 1980, Securitatii mai multe intalniri pe care le-a avut cu cetateni straini pe parcursul a zece ani, declaratie in care aminteste de rapoartele date Securitatii dupa fiecare intalnire (paginile 161–163).
- Sursa “Felix” a informat in 1982 Securitatea (pe maiorul Marin Nicola) despre o presupusa infractiune economica a unui director adjunct al Vitrocim, Gheorghe Rugescu, fapt pantru care acesta a fost urmarit informativ. Din verificarile CNSAS a rezultat ca Rugescu nu a fost urmarit penal, deci informatiile furnizate de Dan Voiculescu nu au fost confirmate (paginile 119-121).
- Nota informativa a unei alte surse, Angel, catre maiorul Nicola descrie o ipotetica favorizare a unor parteneri de afaceri straini de catre acelasi director Rugescu. Ofiterul de Securitate noteaza ca informatiile furnizate de Angel trebuie verificate si din sursa “Felix” (paginile 122-127).
- O nota de serviciu a unui ofiter de Securitate consemneaza ca “din discutiile purtate cu lt. Maj. Tomescu Sergiu de la Directia a III-a a rezultat ca Voiculescu Dan este informatorul sau” (pagina 147).
- Un raport intocmit de maiorul Constantin Smarandache despre Dan Voiculescu consemneaza ca acesta “este folosit in munca informativa de catre col. Alexandru din Directia IV” (pagina 150).
- Felix da, in 1977, o nota informativa in care propune recrutarea ca informator a unui cetatean austriac, Leo Gottfried. Dan Voiculescu ii retine acestuia “preocuparea de defaimare a politicii noastre” si semnaleaza tendinta lui Gottfried “de a atrage spiritual si material anumiti cetateni romani la fuga din tara” (pagina 160).
- Ofiterii Gheorghe Florea si Sergiu Tomescu au intocmit, in iunie 1973, un referat care propunea recrutarea lui Dan Voiculescu pentru supravegherea operativa a obiectivelor “Vera” si “Goran”. O jumatate de an mai tarziu, Securitatea a mentionat, la finalul documentului, ca “intrucat la data de 15 ian. 1974 “Felix” a fost primit in PCR, iar in momentul de fata nu avem o obiectiv concret pe langa care sa fie folosit propunem intreruperea legaturii si clasarea dosarului personal”, deci un soi de intrare “in adormire” (paginile 20-21).
- Dan Voiculescu, confruntat cu aceste probe, a sustinut in fata membrilor CNSAS ca nu vede nici o problema in colaborarea sa cu Securitatea. Cand a fost intrebat de nota data despre Leo Gottfried a raspuns: “Nu am voie sa am voie sa am opinii politice? Cu atat mai mult cu cat aveam curaj sa am opinii politice. Se dorea sa fie atrasi romanii sa fuga din tara. Nici acum nu sunt de acord ca romanii sa fuga din tara”, a spus Voiculescu (pagina 185).
- Mircea Dinescu a insistat pe ideea incalcarii drepturilor omului prin acea nota informativa: “Ideea era ca Securitatea, urmarindu-l pe el (Gottfried – n. red.), putea sa dea de urma unor romani care voiau sa fuga in strainatate si o pateau”. Dan Voiculescu a replicat: “Aia e treaba lor”. (pagina 186)
- In declaratia data la CNSAS de Paraschiva Silaghi, verisoara lui Dan Voiculescu, aceasta precizeaza ca doar ea si sotul ei stiau de intentia de a fugi din Romania, deci Voiculescu nu ar fi avut cum sa informeze Securitatea despre intentia lor (pagina 281).
- Declaratia data in 2007 de cetateanul german Gert Lichblau, in care spune ca “domnul dr. Voiculescu a fost o persoana de o specialitate deosebit de buna, iar in cadrul colaborarii a fost in permanenta corect si agreabil. Inca de la inceputul anului 1967 mi-a fost clar ca regimul comunist era foarte greoi si ca politia secreta, securitatea spiona si supraveghea orice fel de strain in Romania. Deoarece am fost molestat de mai multe ori de Securitate si abordat si la hotel, am inteles imediat ca regimul de atunci nu dorea contacte particulare cu oamenii si nici cu cultura tarii” (pagina 287).
- HotNews.ro publica probatoriul intocmit de CNSAS, pa baza caruia a considerat ca Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea (paginile 49–64) si decizia din 2006 conform careia a facut politie politica (paginile 27-31).
Sobolanule de Felix!
Îi urez şi lui ce i-am urat şi lui iliescu şi tuturor securiştilor care au distrus ţara asta: să moară-n chinuri groaznice şi să le fiarbă hoiturile-n smoală.
Şi să mă iertaţi de limbaj că nu e potrivit pentru o doamnă
Io nu-nţeleg o chestiune- de ce peniţa mea presa asta lobotomizată se leagă-n permanenţă de trecutul comunisto-securist al unor personaje şi nu de activităţile de tip mafiot pe care le desfăşoară în prezent?
la cat a turnat cred ca a avut secretara sa-i scrie notele informative…
Mare, mare autor de note informative. Ar trebui sa fie in manualele scolare omul asta . Chiar ,de ce nu e nota informativa o specie literara ? E atat de intalnita la oamenii din Ministerul Educatiei si din viata politica in general….
Cine a fost mare securist in trecut e mare mafiot in prezent, aaaa, scuzati, om de afaceri.