Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. Daca termini facultatea ai un motiv in plus pentru care sa te plangi :)

    00
  2. Va asteptam in Spania. Incepe sezonul la capsuni din ianuarie. Cazare si 800 de euro pe luna la 6 ore jumate de munca. Eu zic ca e bine dupa patru ani de distractie si spaga pe banii parintilor. E criza, n-ai ce-i face…

    00
  3. Totuși să nu generalizăm așa categoric!
    Eu am plecat dintr-un orășel minuscul din provincie și am făcut Politehnica în București. Fără să mă omor cu învățatul, dar și fără să mă feresc de carte. Am muncit pe toată durata facultății [mai un proiect, mai un part time, mai o traducere] – tot așa, fără să mă omor, dar și fără să mă îmbogățesc.
    De prin anul 3 am prins gustul cursurilor internaționale, și am început să mă plimb. Asta a fost prima ușă pe care mi-a deschis-o facultatea, pentru că de la 500km depărtare nu se pune problema de vreo pilă – dar în schimb există destule organizații studențești care te fac pachet și te trimit unde vrei – numai să vrei.
    Și în cele din urmă cu diploma de ingineră în mână am fost admisă la Berlin la master, la o concurență de 7 pe loc. Ce-i drept, nu fac exact ceea ce am fost pregătită în facultate să fac – dar asta nu înseamnă că facultatea nu m-a ajutat cu nimic. Să mai spun că sunt fericită aici și că nu mă gândesc să mă întorc?

    A, că există mii de absolvenți care au terminat prost niște facultăți slabe pe care și le-au ales de la bun început prost… perfect adevărat, dar tot nu justifică titlul postării.

    00
  4. Nu te pregateste pentru nimic, dar fara ea nici nu faci nimic.

    00
  5. Fata cu ‘peisajistica’ e de inteles, ok, secretara.
    Tanarul cu ‘turism in Londra’ ce cauta in Romania? Nu mai zic ca vrea ‘post de conducere’ fara experienta efectiva.
    Iar tipu cu ‘informatica’ trebuia sa stea acasa pe net sa caute, ca daca nici asta nu ii iese…
    Si baiatu’ care nu zice ce a invatat atatia ani, experienta o compensezi cu umilinta cat lipseste.

    In comunism aveai de munca, ce si mai ales unde ti se dadea.

    00
  6. Sunt si eu curios care-s facultatile care iti mananca tot timpul. Alea la care trebuie sa te duci la cursuri, seminarii, laboratoare, sa inveti non-stop etc.
    As zice asa, din avion, Medicina, plus alea care te tin inchis (Academia Militara, de Politie, de Informatii…). Desi am cunoscut medicinisti care nu se preocupau foarte mult – prezenta era prezenta, da’ invatatul era pentru sesiune. Unii din ei au ajuns medici, unii din ei chiar buni, procentele n-as zice ca sunt diferite de alte meserii.
    Revin la ideea initiala: sunt putine facultati care iti consuma tot timpul, deci timp ramane cacalau. Timp in care poti sa freci menta sau sa-ti iei un job. Si de-aici se simplifica mult treaba – freci menta -> nu-ti iei job (ca e greu sa le faci pe amandoua, plus facultatea) -> nu ai experienta -> nu te angajeaza nimeni. Si dupa aia plangi ca „nu poti sa-ti faci un rost in viata”, dupa cativa ani in care „ti-ai trait viata”. Ce-si face omu’ cu mana lui…

    00
  7. Targul a fost organizat special pentru proaspetii absolventi dar unii tot cer experienta. Cel putin suspect! Stiu ca este criza si toata lumea da vina pe oricine dar sa fim seriosi. Copii acestia nu au nicio vina, ei sunt doar victimele. Nu are niciun sens sa te angajezi pe un post care nu necesita facultate daca tu ai studii superioare (a nu se intelege Spiru Haret, Titu sau mai stie eu ce), sunt atatia care vor postul respectiv si nu au studii. Multi vor zice „pai stai acasa si mori de foame”, situatia nu se schimba cu nimic, nu moare ala cu studii superioare dar moare ala care nu si-a permis o educatie la timpul potrivit.
    Nu stiu de ce vedeti ceva capitalist in a lucra mult. Un om nu poate lucra multe ore pe zi. Dupa ce depaseste un anumit prag, randamentul lui scade exponential. Cel mai benefic pentru societate este ca un om sa aiba un singur loc de munca (de 8-9 ore) in domeniul sau.
    Problemele grave ale Romaniei sunt mentalitatea si coruptia. Ce e si mai grav este ca aceste doua notiuni sunt foarte prost intelese. Nu cred ca sunt putini cei care nu considera ceva grav neplata impozitelor de exemplu.
    Cat despre munca in comunism, nu stiu cati ati apucat sa lucrati atunci dar eu am lucrat si nu e cum credeti voi. Puteai si atunci sa refuzi un loc de munca, sa schimbi locul de munca, sa te muti in alt oras etc. Oamenii tanjesc dupa comunism deoarece pentru prosti, lenesi si corupti era foarte rentabil.

    00
  8. una dintre problemele economice ale romaniei e nr mult prea mare de pensionari fata de nr persoanelor active (platitori de taxe si impozite).

    cind aud din alea cu ceausescu si cum era mai bine atunci, asa imi trece prin cap o metoda rapida de rezolvare (cel putin partiala) a problemei, pt ca majoritatea alora care-l pling pe ceausescu sunt pensionari care n-au avut oo ca cehii, ungurii si polonezii sa se rascoale. nu, au preferat sa stea cuminti in banca lor, sa mai fure ceva din fabrica si sa-l mai toarne pe vecinu, dupa care l-au votat masiv pe ilici (sau vadim), iar acum cind situatia e asa in mare parte din vina lor, ei pling dupa dictatura. asa i-as trimite rapid dupa ala dupa care pling …. as injumatati poplatia romaniei daca e necesar.

    00
    • @c3: eronezi. ei au cladit tot ce ai tu acum. toata industria, toate drumurile, toate daciile, toate sunt rezultatul muncii brave ale pensionarilor.

      glumesc.

  9. @ Octav – perfect sintetizat.

    Stiu un tip meserias la electrica de pe masini, iti pune ce vrei. Ma uitam la un anunt postat de zoso acum cateva zile cum ca Porsche angajeaza si electrician. Primul lucru cereau studii. Pai ingropati-va in hartii, ca omul n-are studii dar stie de rupe si rezolva problemele. Scolarizati-l voi daca sunteti smecheri.

    00
  10. @c3 – Mai ramane sa pui dupa aia mitraliera pe evrei, pe suedeji si pe nearieni si sa strigi Heil… Daca ma intelegi :D Cand ai scris prostia aia te-ai gandit la parintii si la bunicii tai ?
    @zoso – Cred ca titlul a fost doar o provocare pentru noi, cei care te citim. Si
    mai cred ca tu, de fapt, nu crezi in el. Si inca ceva : e o bruma de adevar acolo : facultatea nu te pregateste pentru nimic daca treci prin ea ca gasca prin apa…

    00
  11. Nu era bine in comunismul lui Ceausescu, dar nu e bine nici in „comunismul” astora. Eu cred ca intr-o teorie, rau de tot: sa lasam lamentarile, sa strangem din dinti si sa mergem ca orbii inainte! A trecut criza si din anii ’30, ce pasarica masii! :))

    00
  12. Vina e in ambele tabere. Pe de-o parte e ‘taranul de Londra’ care vrea post de conducere si bani gramada de la inceput, iar pe de alta parte sunt angajatorii care cer experienta pentru joburile unde facultatea a fost inutila.

    O sa fiu sincer, dintre cei care termina o facultate de profil economic FOARTE PUTINI chiar inteleg ce au facut acolo. De ce? Pentru ca nu sunt pasionati de domeniu. Nu vor fi capabili sa faca analize financiare ci vor putea sa indeplineasca mecanic niste proceduri. Atat. Atunci cea mai relevanta devine experienta pentru a nu sta angajatorul sa-l dadaceasca pana prinde care-i treaba.

    Solutia este ca fiecare sa faca ce-i place si ce poate. Nu inteleg frate, vad atatia oameni care este evident ca nu sunt niste genii, dar care vor din tot sufletul sa faca o facultate. DE CE? De ce nu se duc ei sa invete o meserie si sa castige de 3 ori mai mult decat un absolvent mediocru de facultate? Sunt masochisti? Hartia aia obtinuta copiind o sa le tina de foame?

    Parintii au impregnata ideea asta: copilul meu trebuie sa faca facultate. DE CE? Pentru ca asa se intampla inainte de ’89. Parintii astia traiesc intr-o realitate paralela?

    PS: Am fost la un interviu vara asta. 0 (zero) experienta ‘clasica’, doar proiecte lucrate pentru diversi. Interviul tehnic a durat o ora si salariul oferit a fost mai mult decat decent. Se poate si fara experienta, doar ca trebuie sa iti calculezi TU pasii in viata, nu sa te iei dupa X si Y.

    00
  13. Apropo, m-am uitat din curiozitate pe 2 topuri ale universitatilor din Anglia si onorabila ‘Westminster’ e in jurul locului 90 din 115. De mare prestigiu!

    00
  14. Am muncit pe toată durata facultății

    Bingo! Asta e cheia. Tu știi câți retarzi fac facultate, apoi master (că deh, ce e facultatea fără master?) pe banii părinților fără să muncească o oră în cei 5+ ani de „studii” după care așteaptă să plouă cu oferte e muncă?

    Mie mi-a plăcut tâmpițelul cu „eu am terminat informatica”. Marș mă, dacă erai bun de ceva lucrai deja, nu așteptai diploma curului!

    00
  15. In anumite meserii facultate reprezinta catalizatorul initial, fara ea nu te poti angaja, nu poti performa si cel mai probabil daca nu ai invatat calumea, cel putin la inceput cand nu se pune accent pe latura practica te vei lovi de zid cand nu stii ce face aia, sau ce e ailalta, etc.
    Managerul ala sufera rau de tot. Degeaba faci neica facultatea afara daca tu crezi ca te angajeaza cineva pe post de sef din prima. Poti sa studiezi tu si in Burkina Faso ca tot de la nivel inferior/mediu incepi, asta daca nu esti progenitura basesciana si instant esti sef la luxten si conduci niste masini bengoase pe bani „munciti”.

    00
  16. tipul care a terminat facultatea la londra si are parinti sa`l sustina, ce mai cauta inapoi aici? am avut colegi de liceu care au plecat in strainatate la facultate si acolo au ramas si bine le`a fost.

    00
  17. Facultatea, nu e pentru toti, dar toti o facem, pentru ca trebuie… ca suntem romani, si vrem sa fim cu mot, sa iesim in evidenta, sa nu fim mai prejos decat fiul/fica lui Gigica, vecina de bloc ! Intrebare, cati dintre voi merg la facultate pe banii parintilor ? Si eu as vrea, dar mama nu prea are, iar tata… e la 3 metrii sub pamant de cand aveam eu 1 an, asa ca muncesc vreo 8-10 ore pe zi, ma intretin, platesc chirie, platesc facultate, si imi iau apostrofari de la colegi, ba pierzi cei mai frumosi ani din viata, inghit in sec. De aici concluzia putem trage concluzii, romanii merg la facultate pentru distractie si pentru ca sunt lenesi si cred ca odata terminata iti va cadea in poala o slujba asa cum a fost pe vremea parintilor lor ca ii trimit la facultate si ii indeamna cu acest slogan – Fai mama o facultate, ca o sa ai o slujba buna, ce, vrei sa ajungi maturator !
    scuze pentru eventuale greseli gramaticale, e doar un comentariu, nu un act

    00
  18. jelesc ei comunismu da daca aveau parte de scoala romaneasca „comunista” mai mult de 10 clase nu faceau… de scoala interbelica nu vorbesc ca nu terminau nici 5 clase

    toti prostii care pe vremea lu ceasca nu am luat treabpta sau bacu au terminat facultati acum… tot la spiru haret

    00
  19. la mine in sat este un post de manager, daca vrea domnul cu facultatea terminata la ingleji sa vina, apoi sa vina. e vorba de managerierea a 45 de vaci. implica si turism, adica te plimbi de pe o pasune pe cealalta.
    acum serios: cum plm sa ceri sa fii manager din prima? :)) cum sa fii atat de prost? pai daca nu stii cum functioneaza intreprinderea aia dracului, cum dumnezo vrei sa o conduci? wtf?!
    pt ala cu informatica: mars ma, la cacat! da bre, daca te strang chilotii, accepti si confectioner pantofi.

    00
  20. ++ pt Octav

    Referitor la ce a spus Adi, e si nu e asa. Daca vrei sa faci ceva cum trebuie, nu faci job si facultate sau 2 facultati sau mai stiu eu ce in paralel.

    Mai ok e sa faci scoala cum trebuie, si vara (cand ai acel timp la dispozitie) sa faci un stagiat sau gasesti un job temporar.

    Desigur, pana si asta se intampla doar in cazuri ideale, deoarece facultatile la noi sunt pline de oameni depasiti care nu stiu ce legatura are ce predau ei cu realitatea, angajatorii rar iau cate un student sa il exploateze pe 3 luni, vor sa il frece pe mai mult timp etc etc…

    Unde vrei, se poate, cum spune si Foarfeca, dar e un caz super fericit. Majoritatea pot sa fie buni pe un anumit subdomeniu si in rest sa nu traga asa de tare la toate materiile la facultate ca sa ai sustinere cand vrei sa pleci cu un Erasmus ceva. Ca ala cu 5 nu prea pleaca pe nicaieri, chiar daca are ceva in cap, dar profesorul lui nu. (Am intalnit prea multi profi idioti pana acum ca sa mai fiu indulgent.) Nu se da concurs pe vreo specializare ca sa pleci undeva, te recomanda un prof si dupa aia se uita la medie/note.

    In fine…
    Sistemul e prost. Ala autodidact si care invata bine ceva ce se cauta acasa singur are deja 2 asi in mana. Plus un stagiat ceva, 3 asi. Plus o hartie de la facultate, care nu spune nimic, dar e acolo, sanse super bune sa gaseasca loc de munca. Asa merge in IT.

    00
  21. Am ajut sa ma bat la internship-uri neplatite cu oameni de 25 de ani, cu experienta in spate. Unde pastele masii sa capat experienta?

    00
  22. Problema porneste si de la facultate si organizarea ei pe principii de burtologie. Cand am facut eu poli, practica de vara era un fel de vacanta dupa sesiune. Faceai un proiectel cam de dificultatea unui proiect de semestru in cadrul facultatii si gata! Putini gaseau stagii in firme. Dar corespundea sitatiei economice de atunci. Acum se face practica serios, stagii in firme (cu care faculta a incheiat in prealabil un acord), astfel incat practica devine mult mai valoroasa decat un simplu proiect de semestru. Si aplici niste chestii invatate, daca iti cunosti interesul cauti sa te remarci, te alegi cel putin cu o recomandare daca nu chiar iti ofera un part-time si incearca sa te tina. Si asa se intampla si in vest; majoritatea studentilor sunt recrutati de firmele unde s-au remarcat in timpul stagiilor de vara. Probabil la facultatile de economie unde merg „fetele faine”(uratele merg la poli…se stie:P) nu se face practica si rezultatele se vad. Las’ ca si de secretare si ghiseiste la banca e nevoie, n-or fi toate/toti top-manageri din prima. Dar trebuie inteles ca e si vina facultatilor respective care nu sunt „orientate”, nu cauta firme cu care sa incheie „acorduri” pt stagii etc. Pt ca e foarte greu la o promotie de x oameni fiecare sa-si gaseasc „job” pe timpul facultatii sa-si faca experienta… multi lucreaza in domenii total paralele si nu pot bifa ca experienta „promoterita” sau „distribuitor fluturase”… si aici intervine rolul practicii serioase(care e obligatorie si daca exista interes se gasesc firmele…) Ca-n comunism: noi ne facem ca predam, voi va faceti ca-nvatati, la sfarsit aveti diploma si dupa noi potopul!

    00
    • @eu: heh. la noi, practica insemna doua saptamani de muncit pe branci intr-o redactie. si ne-a prins bine, am vreo 10 colegi care acum apar pe sticla, si au inceput facand cafele si comisioane.

  23. cu toata facultatea ta de politehnica nu te-am invatat ca nu suna bine „ingineră” titulatura e de inginer daca esti doamna folosesti asta in fata, domnisoara la fel! este corect si ingineră dar parca supara urechea!

    00
  24. Orice cretin face acum facultate si MERITA

    00
  25. * un job bun. Ca nah, pe vremea comunismului daca faceai facultate aveai asigurat un post. Ce nu inteleg toti cretinei e ca acum numarul absolventilor e de multe ori mai mare. Cat despre calitatea studentilor… 80% dintre colegii mei de facultate trebuie sa-si descalte conversii pentru a numara cu succes pana la 15.

    00
  26. cretineii*

    00
  27. Unde o fi terminat baiatul ala informatica?
    Am terminat si eu informatica… la Spiru… vreau sa spun ca-ti trebuie sa stii sa scrii si sa citesti, si termini fara probleme informatica la Spiru.
    Cat despre cel cu postul de conducere, daca as putea l-as arunca intr-un post de conducere sa vada ce inseamna. Daca n-ai muncit niciodata, sigur ca suna bine….

    00
  28. Referitor la pensionari, sunteti un pic pe langa. Da, au votat masiv Iliescu, Nastase si alte minuni, pentru ca sunt prosti si asa vor ramane.
    Dar acum blocurile in care locuiti, facaultatile in care invatatati, metroul cu care mergeti, au fost facute de pensionari.
    La 20 de ani de revolutie puteti arata doar niste mall-uri, cateva centre rezidentiale, niste cacaturi care sunt nimic cu cea a construit comunismul in 20 de ani.
    Ce a adus capitalismul? Pensionari anticipate pe motive care mai de care mai SF, de exemplu. A disparut frica de autoritate, asta s-a intamplat, de asta merg lucrurile ca dracu’ acum.

    00
  29. Numai comunistii aia care au simulat munca sunt nostalgici, ca stateau cu teancu de bani si n-aveau ce face cu ei … la munca bah …

    00
  30. Mda. Vor salarii de minim 800 de euro, lol. Ei au terminat facultatea și de fapt nu știu să facă nimic, ori când te duci la un loc de muncă prima întrebare ar trebui să fie „ce știi să faci?”. Nu se pot obișnui cu ideea că trebuie să pleci de jos și să pui mâna să înveți și să capeți experiență. Abia după aia poți ajunge sus. Cum dracu să coordonezi o echipă de n oameni, în orice domeniu de activitate, când tu abia înveți să faci cafele?
    La muncă, nene.

    00
  31. Romanii nu au inteles treaba cu capitalismul nici dupa 20 de ani. Acum trebuie sa fi bun in ceea ce faci, trebuie sa fi competent, nu retard. Daca pe vremea lui „ceasca” tot retardu avea de lucru, acum nu mai e asa. Esti bun, ai de lucru, daca nu, mori de foame, poti sa ai si 5 facultati ca tot degeaba.

    Vorba melodiei: „viata-i un meci la categoria grea…”

    00
  32. @zoso – you fucker. you got me. pt o secunda sau doua mi-am tinut respiratia si facusem ochii mari, ca nu puteam sa cred ce citesc.

    @Darth Glacious – mori mah, ca esti prea prost.

    rezumat/tl;dr : daca ti se pare ca urmeaza prea mult text si nu-l poti citi, mergi pe un site cu poze, daca cititul te depaseste.

    esti prea retard ca sa pricepi ca in ro azi nu e nici un capitalism. e un semi-feudalism combinat cu ceea ce eu as numi democratia prostului: aia unde-l lasi pe prost sa aleaga ce vrea el, dar pt ca e prost facut gramada alege ce-i mai rau pt el. democratia nu functioneaza in tari in care poplatia e la un nivel de educatie de ev mediu, ceea ce e cazul in ro.

    iar apropo de ce au construit pensionarii, au construit blocuri si M pt ca asa a vrut ceausescu. au construit si casa poporului, un mamut hidos. au facut ce li s-a zis. daca ceausescu voia piramide, faceau piramide. ei n-au practic nici un merit. au fost citiva implicatii in decizii, insa majoritateau au executat fara sa cricneasca. si practic asta le si reprosez: faptul ca au fost lasi si le-a cam placut dictatura.

    iar cind au construit blocurile alea pe care le iubesti tu au distrus mii de case, au distrus bucurestiul vechi care avea charm-ul lui acum aproape 100 de ani. blocurile alea au inghesuit sute de oameni ca gindacii. si alaturi de gindaci. blocurile alea facute fara minte sunt sursa multor probleme de azi. ele si incalzirea centralizata si alte asemenea marete realizari ale pensionarilor de azi.

    si daca vrei o comparatie, pensionarii din alte tari:

    * au facut mii de km de autostrazi, nu doar 100 de km (si aia vai de mama lor) si in rest sosele cu o banda pe sens
    * au facut zgirie-nori, nu blocuri de 8-10 etaje care abia stau pe picioare
    * au facut tgv-uri, nu trenuri care abia se tiriie
    * au facut eurotunnel si alte tuneluri pe sub strimtori prin danemarca si japonia si prin alte parti
    * au facut tuneluri si viaducte (pt tine: poduri) prin/peste care trec autostrazile, nu valea oltului pe care risti mereu sa-ti cada bolovani in cap
    * au facut boeing-uri si airbus-uri si concorde-uri
    * au facut aeroporturi pe insule artificiale facute special pt asta, nu un aeroport cu o singura pista
    * au facut vw, mercedes-uri, renault-uri, toyota, ford-uri si rolls-royce-uri, nu dacii subrede si oltcit-uri care se opreau daca treceai cu ele printr-o balta
    * au facut portavioane, nu bricul mircea
    * si-au amenajat si restaurat cladirile istorice si operele de arta si le-au pus in valoare atragind zeci de milioane de turisti anual
    * au trimis sateliti in spatiu, probe in afara sistemului solar si pe marte
    * au pus oameni pe luna si au construit o statie spatiala internationala
    * au facut orase care folosesc intensiv panouri solare si care produc mai multa energie decit consuma, nu mamuti energofagi si incalzire centralizata ale carei pierderi sunt probabil mai mari decit consumul efectiv
    * au facut M cu 16 linii, 300 de statii si 214 km de traseu, nu 2 linii si 30-40 de statii

    si mai sunt multe, dar deja m-am plictisit enumerindu-le

    iar generatia de care te plingi tu acum a fost educata de pensionarii de azi.

    toti manelistii, cocalarii, pitipoancele, „tinerii politicieni”, panaramele care fug dupa mosi cu bani, agramatii, spargatorii de apartamente, hotii de buzunare, hotii de masini, lenesii, absolventii de facultate care nu se pricep la nimic, nu vor sa munceasca dar au pretentii. TOTI.

    asa ca pensionarii tai iubiti nu numai ca au participat cu entuziasm la mentinerea la putere a unui sistem criminal si destructiv, dar au si educat o generatie de incompetenti si distrusi care nu vor face decit sa afunde ro si mai rau in cacat

    /rant

    00
    • @c3: heh. cand i-am spus asta lu tata si colegilor lui au facut ochii mari si m-au trimis la scoala. cand le-am spus in 2008 ca vine criza m-au trimis la plimbare. asta e misto la romani. stiu ei mai bine, de aia suntem intr-un rahat monstru, ca aia care se pricepeu erau pusi la sapă si aia de la sapă erau puşi la conducere. nu ii spune ca n-a construit nimic sau ca tre sa munceasca cum n-a facut-o in ultimii 20 de ani, ca o sa iti spuna ca el a luptat pentru democratie, nu pentru mai multa munca. da pe kanal d, se cearta unii.

    • pe de alta parte, mi-as dori sa vina psdul la putere, sa vada oamenii cat de bine se poate trai.

  33. Asta-i la partea cu libertatea capitalismului, aici e cu „fac ce vreau”. Eu ma refeream la partea cu locurile de munca.

    00
  34. ”Manager de ceva…un post de conducere ” – Sublim.
    ”E injositor sa stai la coada dupa ce ai pierdut 3 ani invatand ceva” – Sublim no2.

    Si acum ma distreaza lumea care ma intreaba ”cum am avut eu noroc” sa lucrez in PR sau in publicitate (unde activez pe moment). Mi se pare genial sa crezi ca dupa 2 ani de criza, intratul intr-un domeniu tine exclusiv de ”noroc”.

    00
  35. Si sa nu uitam de geniala intrebare ”De ce sa fac eu internship, ca nu ma platesc !” => ”Pentru ca nu stii sa faci nimic , imbecil infatuat !”.

    00
  36. Pun acest comentariu pentru incerca sa dau niste indicatii care pot fii de folos in eventaulitatea ca sunt tineri studenti care fac o facultate si se trezesc apoi ca nu isi gasesc de munca.Sunt absolvent al unei facultati „renumite” intr-un domeniu relativ activ pe piata de munca(IT).Pentru a reusi sa iti gasesti de munca dupa ce termini facultatea trebuie sa te intereseza asta inca din timpul facultatii.Nu va pierdeti timpul cu tot felul de activitati care nu ajuta la nimic.Inscrieti-va la tot felul de activitati extrascolare, cercuri de prieteni, organizatii, cursuri(la tot ce va este oferit)… Nu faceti greseala care am facut-o eu ca apoi o sa regretati.Te trezesti ca ai terminat facultatea(zboara 4,5 ani ca si cum nu ar fi fost), ai diploma in mana iar cand incepi sa iti faci Cv-ul si dai seama ca nu ai ce scrie in el.Apoi cand o sa va angajati prima data dupa ce ati terminat faculta intr-un job mai serios(domeniu care il terminati) nu mergeti la firme care nu va dau o reala posibilitatea de avansare.E pieredere de vreme.Mai bine cautati mai multa vreme si gasiti ceva mai bun.
    Ascultati sfaturile celor trecuti prin asta!
    Cele bune!

    00
  37. discutia asta mi-a amintit o chestie tare, bunicu meu si securitatea+ CAP-ul. o sa va spun in zilele viitoare, ca habar n-avem cu adevarat ce au trait unii :(
    acu noi avem o zi de cacat daca stam 20 de minute de la Victoriei la Romana :))

    00
  38. Ce tare e omu cu informatica. Mai deci, io nu stiu persoana pe informatica, gen admin, programeci, grafician, sa fi stat somer sau sa nu fi lucrat inca din facultate. Daca ajungi sa zici ca ai gatat informatica si nu iti gasesti de lucru… pana mea, esti prea prost, mai bine meri la coasa, ca si confectioner incaltaminte e prea mult pentru tine.

    00
  39. Mda, poate „unele facultati nu te pregatesc pentru nimic”. Adica majoritatea celor prezente in Romania. Raman insa cateva bune si mai ales raman multe meserii pentru care facultatea ramane esentiala, atat pentru ceea ce inveti si sistemul de relatii pe care il dobandesti, dar mai ales pentru ca nu poti sa profesezi fara o diploma (cazul meu, sunt arhitect, fara diploma de la o facultate de profil nu ai cum sa lucrezi sau sa te inscrii in Ordin, atat in Romania, cat si oriunde in lume).

    00
  40. Ba, eu m-am apucat sa fac lucrurile invers.
    Lucrez de la 18 ani (de fapt, cu vreo trei luni inainte), am facut vreo patru ani de facultate „la stat”, am trecut din IT in presa si inapoi in IT in timpul asta, am tras si betii, am umblat si prin cluburi cand imi permitea timpul, am plecat din tara, am ajuns un fel de manager, acu’ (la 29 de ani facuti maine) ar cam fi timpul sa-mi iau si diploma. Care, probabil, o sa fie de la Spiru, pentru ca n-am nici timpul, nici nevoia sa invat iar ecuatii diferentiale si programarea in limbaj de asamblare pentru procesoare 8080 – lucruri care mi s-au predat in facultatea inceputa acu’ vreo zece ani si niciodata terminata. Acum stiu ca din locu’ meu nu ma clinteste nimeni, pentru ca stiu sa fac foarte bine ceea ce am de facut, stiu ca daca vreau sa imi gasesc altceva pot fara probleme majore, stiu ca locul meu de munca nu va disparea subit, exceptind vreo schimbare dramatica in cursul de schimb dolar / euro / rupii. Cred ca am ales calea cea buna, chit ca e „pe dos”.
    Fac un exercitiu de imaginatie si ma gandesc cum ar fi fost daca faceam cum zicea tata (inginer cu diploma „pe bune”, luata inainte de ’80, acum un fel de sef undeva in sistemul bugetar). Imi vedeam de liceu, nu de betii si prostii. Ma apucam de facultate, ajungeam expert in ecuatii diferentiale si PLA pe 8080, ieseam inginer. Fiind facultatea in orasu’ de domiciliu, nu prea era cazu’ de „viata de student”. Buuuun. Terminam eu facultatea acu’ cativa ani, poate (cu bafta) gaseam ceva post in domeniul privat, cu toate ca eu nu stiam sa fac nimic. Dar, mai probabil, n-as fi gasit, asa ca „m-ar fi bagat” tata pe undeva pe la el prin institutie. Faceam cinci ani de experienta sanchi de inginer, salariul de bugetar, taiat frunza la caini etc etc. Si venea 2010, venea taierea de 25%, in cazul fericit, sau concedierea, in ala nefericit (ca doar nu era sa-l dea afara pe tata), ramaneam cu mana in, ma scuzati, cur si ma intrebam de ce nu ma angajeaza nimeni. Si eram o fericita familie cu trei bugetari, toti trei taiati cu 25% la salariu.

    Din partea mea, n-am niciun fel de compasiune fata de aia care au ars gazul 3-4-5 ani de zile, facind o facultate usurica si distrindu-se in timpul asta. Acum culeg ce au semanat, sa caute de lucru la cluburile incantate sa ii primeasca sapte zile pe saptamana, la prietenii copii de bani gata care nu au grijile astea, sa puna mesaje pe wall in Facebook „nu stiu sa fac nimic, de ce nu ma angajeaza nimeni?”, sa fie sanatosi…

    00
  41. Pe mine ma deranjeaza atitudinea ca in Romania e mai rau ca peste tot. Gasitul jobului este la fel de greu peste tot, la fel de mult se munceste peste tot iar raportul venit/cheltuieli e acelasi peste tot. Romania este pur si simplu un pic in urma din punct de vedere tehnologic. Si daca tot sunt la subiectul ce are Romania in minus ganditi-va ca toate tarile cu care comparati Romania au fost imperii sau au avut o importanta semnificativa in istoria lumii.

    Cat despre facultate, e importana si ea la randul ei. Dupa cum se schimba legile nu poti sti niciodata ca nu va aparea un mod de a lega facultatea de post (in genul „trebuie obligatoriu sa fi absolvit o facultate de profil economic ca sa aderi la postul asta”). Cel putin asta e motivul pentru care am facut eu facultatea. Insa am lucrat din anul 1 si chiar si inainte de anul 1 lucram in liceu la proiecte si altele.

    Din punctul de vedere al companiilor, e foarte greu sa angajezi un om fara experienta. Dau un exemplu: Programator PHP. Sunt atatia fara experienta. Ei bine, cand vin la un interviu toti zic ca stiu aia, aia si aia iar ei, de fapt nu stiu nici macar ce face functia explode. Ce sa mai vorbim de expresii regulate…. E foarte greu pentru o firma sa riste si sa angajeze asemenea oameni, mai ales daca nu au macar un mic portofoliu…

    Ca mesaj pentru absolventi: lasati smiorcaiala si multumiti-va cu putin la inceput.

    00
  42. @zoso Care-i treaba cu PSD-ul? Sper ca esti sarcastic…

    00
  43. Ha, pai daca o fost la universitate naspa in Londra doar ca sa fie in strainatate, ce pretentii sa aiba?

    00
  44. Ma scuzi pentru limbaj.Daca o sa vrei sa aprobi comentariul bine, daca nu tot bine.
    In primul rand cum cacat poti sa ai experienta daca nu te angajeaza nimeni???De ce cacat toti angajatorii cer experienta daca niciunul nu dintre ei nu accepta persoane fata experienta???Cum dumnezeu poti sa acumulezi experienta???
    Si cine e atat de idiot sa spere la un salariu de 800 euro pe luna dupa ce a terminat facultatea in romania?
    Sunt 2 posibilitati:ori idiotii de la protv sunt clar idioti, ori toata prostimea care termina o amarata de facultate (tocindu-si coatele prin pub-uri) e prostime cu diploma!
    Si eu sunt la facultate, nu ma omor cu invatatul ce-i drept, dar nu pot sa sper la un salariu mai mare de 400euro pe luna pe cand o sa termin si DACA o sa gasesc in domeniul meu.
    Tinerii romani viseaza la stat in cur pe scaun si salarii de mii de euro…cacat…
    Si ala care a terminat facultatea de informatica poate sa isi indese diploma in cur si sa joace solitaire.
    Bine.Pa

    00
  45. Din ce am vazut eu, majoritatea angajatorilor nu cer atat experienta fix in domeniul respectiv, cat experienta in munca in general. Cunostintele specifice se pot asimila relativ repede, daca omul are o baza, fie ea si teoretica, dar nicio firma nu plateste ca sa angajeze oameni pe care sa ii invete sa munceasca (e.g. sa vina la o ora fixa la program, sa respecte termene, sa stie sa comunice cu colegii/superiorii/subalternii etc).
    Problema e ca pustimea de facultate (genul astora din material) nu gaseste decat joburi low-level si nu se coboara la nivelu’ respectiv („cum, eu, student la XYZ, sa lucrez intr-un call-center?”), preferind sa frece menta in carciumi. Da’ ei nu gandesc deloc in perspectiva – faptu’ ca experienta aia, fie ea si de call-center, este experienta. Adica lucrul care face diferenta intre doi absolventi identici, din care unul a prestat la call-center, altul nu.

    00
  46. Facultatea te invata sa inveti, si cam atat. Am iesit din facultate in Romania stiind ceva mai mult decat cand am intrat, dar acum macar stiam unde sa caut si ce. Incidental am facut o a doua facultate la o universitate din Marea Britanie- pentru ca doua diplome sunt mai bune ca una. Diferentle,e daca nu iei in seama coruptia din Romania, sunt infime.

    @Pavel : eu am terminat Informatica in Romania si nu mi-a prins rau… afara. Dar ceea ce am invatat in facultate e nimic in comparatie cu ce am invatat de una singura.

    Am prieteni care, cu un liceu de informatica ( in Israel mind you) sunt senior developeri , Senior Oracle DBA, project manager etc la 25-26 de ani.
    Ultima data cand am dat un interviu acum vreo 4 luni, m-au trimis intai pe un site de testing sa le arat ca stiu ce mama dreaq este si cu ce se manaca aplicatia cu pricina.

    Intamplator, de 10 ani de cand sunt in vest nu mi-a cerut nimeni sa-mi vada diploma.

    00
  47. In Oltenia facultatea te ajuta sa inveti sa spargi seminte pe strada, in Moldova sa mergi la cules de capsiuni in Spania iar in Ardeal sa mergi sa speli la cur batranii din Germania.

    00
  48. Cum se face ca un clip de pe YouTube (gazduit pe un server din strainatate) se incarca mai incet ca un clip de pe Pro? Astia n-au server in Romania?

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)