De ce facultatea fără BAC nu e o idee proastă

Va mai aduceţi aminte ce aţi facut in liceu?

In afara de betii si fata de la C, care avea picioare care pur si simplu nu se terminau? Sau ma rog, avea un zambet care ar fi facut soarele sa roseasca?

Eu nu – desi imi aduc aminte de fata de la C. O chema Roxana, si mi-a spus in fata ca nu stiu sa sarut. Si eu, furioasa si parasita mi-am aprins o tigara, si am lasat-o sa plece, desi nu voiam decat sa o rog sa se intoarca. Am revazut-o cinci ani mai tarziu, impreuna cu prietena ei, eu, impreuna cu prietenul meu.

Adolescenta este complicata, mereu complicata. N-avem nici cea mai vaga idee despre ce facem in anii aia de nebunie; lumea e atat de mare, si se intampla dintr-o data: iata, suntem copii care se joaca de-a adultii, doar ca de data asta, jocul nu e chair joc. De data asta, conteaza.

Sigur, e important sa ai disciplina; e important sa respecti regulile; insa nu cred ca faptul ca ai gresit, o data, trebuie sa te descalifice pentru totdeauna.

Bacalaureatul conteaza, desigur. Arata ca ne-am tinut de reguli la un moment dat, insa nu ne califica pentru viata, in general. Nici facultatea nu ne califica pentru viata.

Sunt convinsa ca accesul la educatie superioara fara BAC va atrage o gramada de hoti si prosti. Ca vor fi multi care sa mearga la Spiru sau la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, pentru o bucata de hartie. Sunt insa, de asemenea, convinsa ca bucata aia de hartie n-o sa-i duca departe. Cineva, undeva, va stii sau va vedea ca sunt sau hoti, sau prosti, si le va da papucii.

On the other side of the coin, sunt multi oameni care nu s-au descurcat atat de bine cu adolescenta, dar care au devenit curiosi mai tarziu, si care merita o diploma. Ma arunc, dar Bill Gates si Steve Jobs spring to mind. Cred ca accesul la educatia superioara trebuie sa ramana deschis, si cred ca examenul de admitere pentru universitate, si un eseu, ar trebui sa conteze mai mult decat nota la BAC.

Nu cred ca BAC-ul nu conteaza, cred doar ca n-are nici o treaba cu facultatea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. facultatea este o institutie accesibila pe baza testului de maturitate, care exista in roce tara civilizata, sub diverse denumiri. este simplu, ai trecut testul, poti merge mai departe. nu? nu poti. ce ai scris tu este o insiruire de scuze patetice, cum ne-am futut noi in liceu, dar acum am realizat ca am vrea mai mult. unde e corectitudinea fata de cei ce au respectat regulile si au AU INVATAT in liceu, au trecut examenul de maturitate. de ce ar trebui sa fie colegi cu loaze ca voi?

  2. Exista o problema pe care toata lumea o ignora: a nu face o facultate nu este o rusine si nici o condamnare la saracie. Adevarul este ca avem prea putini tineri care sa fi terminat o scoala profesionala.
    Iar cei care termina facultatea in 80% din cazuri nu stiu nimic. Nu ma refer ca au avut o educatie strict teoretica, ci chiar nu stiu nimic din ce-ar fi trebuit sa invete in facultate. Pur si simplu au irosit banii si timpul.

  3. îmi amintești de o administratoră de la primul meu loc de muncă… Tipa a scos câteva fraze memorabile ca „dacă aveți nevoie de facilities vorbiți cu X” sau „target-ul tău care e?” sau „de-abia ne-am mutat în sediul acesta, nu dispunem de multe acccesories dar vă descurcați până săptămâna viitoare când vine nea X să facă assessment-ul situației”

    pe de altă parte, „va știi” e de fapt „va ști”. Nu-s „grammar nazi” dar văd prea des „va fii / va știi” în cercuri de oameni educați si mă zgârie pe creier

    În altă ordine de idei, scopul BACului este (sau ar trebui să fie) să separe oligofrenii care au 10 pe linie că așa se dau notele la majoritatea liceelor, de cei cu puțin creier, asta – pornind de la prezumția că BACul se ia pe forțe proprii și fără șpagă sau alte mijloace. Dacă se va renunța la BAC ca și condiție pentru facultate, se va face pentru bani. Interesul facultăților e să facă bani nu să scoată oameni competenți.

    • Grammar nazis are OK – keep being one :)

      Am scapat un ‘i’ in plus, imi cer scuze. Serios. I’m an engineer, I can’t spell by definition. :D

      Taman asta e ideea; sunt foarte multi oligofreni care au zece pe linie. Multi dintre ei iau BAC-ul, dar nici unul dintre ei nu va face ceva care conteaza. Nu cred ca nota de la BAC ar trebui sa determine accesul la educatia superioara.

  4. Cu ce este diferita bucata de hartie emisa de Spiru fata de cea de la Babes? Nici una dintre ele nu-ti asigura un loc de munca daca n-ai pile. Iar daca ai nu mai conteza ce scrie pe hartie. La polul opus sunt persoane competente dar fara studii superioare care au avansat in organizatiile in care lucreaza pe baza de merit. Prin urmare a face o facultate in Romania, la stat sau la privat este pierdere de bani si vreme. Exista desigur vreo doua-trei exceptii precum medicina sau politehnica, care cu munca si dedicare aduc rezultate, dar ele nu fac decat sa confirme regula.

    Vrei sa faci o faculate pentru ca sa-ti imbunatatesti cunostintele si cultura generala. Spor la treaba. Vrei s-o faci ca sa stai 3-4 ani pe banii parintilor intr-un oras strain si sa te distrezi? Spor la distractie. Vrei s-o faci pentru ca atunci cand termini sa-ti gasesti un loc de munca bine platita si o cariera in domeniul respectiv. Mai bine apuca-te ceva mai productiv.

  5. N-ai spus nimic, doar niste clisee. Daca tot te apuci de scris, macar fa-o sa merite.

  6. Eu imi amintesc ce nu am facut: nu am vazut fete sarutandu-se :D

  7. E prima data cand intru pe site si este primul articol pe care il citesc. Iulia, avand in vedere ca esti doar la inceput, multa bafta si scrie cat mai mult pentru ca asa vei deveni mai buna. Sunt de acord cu cativa dintre baieti in legatura cu faptul ca articolul este o insiruire de problem si nu aduce la masa o solutie care sa propuna o schimbare sau ceva nou. De probleme cred ca ne-am cam saturat cu totii.

    Ceea ce vreau sa zic este ca din moment ce sub titlu scrie „MAI REPEDE, MAI ATENT, MAI BUN” si presupun(din moment ce nu aveti un o pagina „Despre”) ca site-ul este despre cum sa devii toate aceste lucruri si poate mai potrivit ar fi fost (dau un exemplu) un aticol in care sa analizezi problema promovarii in numar atat de mic al bacalaureatului si care ar fi solutia sau diferentele dintre ce reprezinta bacalaureatul si facultatea si cum s-ar face cel mai bine trecerea dintre liceu si invatamantul superior.

    @Matei Daca cumva citesti acest comment si iti dai seama ca am facut greseli gramaticale sa-mi zici cu cat poti sa ma meditezi pentru ca recunosc la punctuatie si gramtica am fost recunoscut in scoala drept copilul care se prinde cel mai greu.

  8. Io consider ca initiativa asta cu bac-ul neobligatoriu nu e decat un artificiu electoral. Stupiditatea faptului ca vine din partea unui cadru universitar o pot trece cu vederea, pentru ca stiu despre cine e vorba.
    Nu inteleg, insa, argumentele tale. Vorbesti despre bacalaureat ca si cum ar fi singura sansa in viata. Citez: „nu cred ca faptul ca ai gresit, o data, trebuie sa te descalifice pentru totdeauna”. Ai gresit, repeti si vezi sa nu mai gresesti. Sa fim seriosi: daca muncesti si iti doresti, e greu sa nu poti lua un 5 la o materie de BAC. Mai apoi dai si admitere la facultate. Atunci cand ti s-a trezit cu adevarat curiozitatea si esti capabil sa-ti (re)cunosti interesul sau sa-ti urmaresti un tel.
    In aceeasi ordine de idei, examenul de admitere se constituie ca o alta piatra in calea celor care vor sa se joace de-a adultii.
    Hotarat lucru, ar fi o decizie bolnava care ar imbolnavi si mai rau societatea noastra.
    Exemple se pot da pentru a argumenta oricare aspect al acestui subiect. Uiti, insa, o nuanta decisiva: un om care a reusit fara a avea o diploma nu face decat sa ridice nivelul grupului, pe cand un imbecil cu o diploma murdara nu face decat sa murdareasca pe cei care au o hartie care atesta intr-adevar ceva.
    Eu vreau sa am respect si pentru cei cu diploma si pentru cei fara. Respect pentru cei fara pot avea doar daca profesionalismul lor o impune. Pentru cei cu diploma vreau sa am respect pentru ca o au (din pacate afirmatia a doua pare groaznic de ireala).

  9. sunt de parere ca majoritatea celor mai bogati si cunoscuti bogatasi ai planetei nu au nici bacul luat nici facultate facuta(sau le-au facut ca Becali dupa) deci daca viseaza sa devina miliardar in orice vor ei n-ar trebui sa se deziluizoneze sanse mai sunt!

  10. @Arhi

    Eu am luat faimosul BAC cu 9.56 in 2000. Roxana cu 9.73, in 1999. Eu am o diploma de Poli pe care n-am sa o folosesc niciodata; ultima oara cand am vazut-o, ea nu terminase Jurnalistica, scria pentru Libertatea si o injura Vadim.

  11. @Razvan

    Cred ca un sistem competitiv si deschis e solutia. Mai simplu, ca daca o maimuta se da jos din pom si scrie o lucrare de 10.00 la matematica, ar trebui sa intre in Poli.

  12. Pana la urma, de ce e o idee buna? Pentru ca exista pe lumea asta Gates si Jobs?

    Cei doi mentionati sunt asa-zisi college dropouts. Adica oameni care au absolvit un liceu (au trecut un SAT si niste finals) si s-au lasat de sportul numit scoala dupa primul an de colegiu. Succesul scolar respecta curba lui Gauss. Adica cei din capetele extreme, idioti sau genii, se vor adapta mai greu si probabil ca nu vor gasi calea spre success. Asa se face ca exista un numar de oameni geniali care nu reusesc sa se adapteze la programele propuse de Universitati. De fapt, scoala este cea care nu reuseste sa tina pasul cu ei. Dar vezi tu, astia sunt poate 1% din popendulatie. Crezi ca elevii de la noi care nu au reusit sa treaca bacul intra in acel 1% cei mai inteligenti? Toti 54%? Uite frate unde erau micutzii Einstein si noi nu stiam!

    Cei doi mentionati munceau de pe la 16 ani. Ti se pare se potriveste cu peisajul elevilor picati la BAC in Romania? Pentru multi dintre ei singura lectura este ziarul Click, si daca le bagi un cuvant de mai mult de 4 silabe deja i-ai pierdut.

    Spui: „sunt multi oameni care nu s-au descurcat atat de bine cu adolescenta, dar care au devenit curiosi mai tarziu, si care merita o diploma.”. Din nou te intreb toti cei 54%? Ce inseamna „nu s-au descurcat atat de bine cu adolescenta”? Ti se pare ca 54% dintre elevii absolventi de clasa a XII-a sunt niste mici neadaptati?

    De ce ar merita o diploma? Consideri asta un drep fundamental? Daca vor o diploma insa mi se pare normal sa munceasca pentru ea. Adica sa se duca si sa-si dea BAC-ul daca vor mai tarziu sa se duca la facultate. Pana atunci avem nevoie si de vidanjori si de gropari si de spalatori de cadavre, meserii pentru care nu ai nevoie de BAC.

    „ar tb. sa conteze mai mult decat nota de la BAC” – de acord, doar ca noi aici nu vorbim de nota de la BAC…vorbim de promovarea BAC-ului, adica de acea chestie care arata, in lipsa unui sistem mai bun, ca in 12 ani de scoala ti-ai format o baza pe care sa poti sa construiesti in continuare, si nu doar o baza teoretica cat capacitate de gandire analitica, comportament de cautare, etc. Daca nu ai acea baza orice vei face in facultate faci degeaba. Daca inca nu ti-ai dat seama: aceasta e legatura bacului cu facultatea!

    Recitind articolul tau imi dau seama ca de fapt tu nu stii despre ce scrii. Faptul ca ai picat bacul prima data nu te descalifica. Mai ai posibilitatea sa dai a doua oara in acel an si de oricate ori vrei in anii urmatori.

  13. @Maria

    Nu spuneam ca toti sunt genii, si nu, in nici un caz nu mi se pare normal ca 54% dintre absolventii de liceu sa nu treaca BAC-ul. Ce ma ingrijoreaza pe mine este cum au ajuns acesti elevi in in clasa a XII-a, si cum au intrat in BAC, in primul rand.

    Si eu, ca si tine, vin dintr-o lume in care conta cu cat ai intrat la liceu, cu cat ai luat BAC-ul, cu cat ai intrat la faculate, etc., si da, toate acestea sunt motive de mandrie, si cam atat. Demonstreaza disciplina, dar nu neeaparat abilitate.

    Baza analitica despre care (in mod foarte corect) vorbesti tu ar putea sa fie promovarea liceului in sine?

  14. Bun, si daca te ingrijoreaza cum au ajuns in clasa a XII-a ti se pare normal ca apoi sa spui: eh, amu daca tot esti aici, hai si la facultate, ca adolescenta e grea?

    Exista un motiv pentru care BAC-ul se numeste examenul maturitatii. Pana acum BAC-ul a actiona ca o bariera. Nu esti suficient de educat, matur emotional si disciplinat, nu ai ce cauta mai departe. Este o pierdere de timp si bani pentru cineva care nu are o baza corect construita sa continue in invatamantul superior. Dupa ce dovedesti ca poti si treci peste examenul maturitatii esti bine-venit la facultate.

  15. @Maria

    Exista multe sisteme educationale in Europa in care admiterea se face pe baza de eseu, si a notelor la discipline de interes pentru Universitatea respectiva. Mie, una, imi place mai mult examenul de admitere ca bariera.

    Ideea articolului nu a venit numai de la discutia din Romania. Momentan, in Anglia se discuta daca GCSE (o calificare intermediara, la 16 ani si sfarsitul teoretic al educatiei obligatorii) are vreun rost, inainte de A-levels (la 18, si baza admiterii in invatamantul superior) – cu exact aceleasi argumente pe care le folosim noi acum. GCSE este considerat ca pragul maturitatii, giving all-around balance, proof of basic skill – exact ce spui tu, si ai dreptate.

    In mod ironic, englezii se gandesc serios sa inlocuiasca A-levels cu International Baccalaureate.

    Nu cred, in nici un caz, ca diploma de facultate e un drept de baza al poporului. Dimpotriva; dar ca sa obtii o diploma de facultate, trebuie totusi sa promovezi cinci (trei, acum?) ani de examene. Dupa cum ni s-a spus in prima zi de scoala in Poli – multi intra, putini ies, si in generatia mea, chiar asa a fost: am intrat 600, am terminat 150. Unii au ramas repetenti de prea multe ori, altii si-au dat seama ca nu e pentru ei si au plecat, altii cred ca inca mai sunt pe acolo (Primii zece ani sunt grei/Pana treci de anul trei!).

    Ce spun eu e ca educatia superioara are propriile sisteme de filtrare, si ca poate – subliniez, poate – nota pe care am luat-o la BAC la geografie nu spune la fel de mult despre cine sunt si, mai ales, ce stiu sa fac, decat un examen de admitere corect si un eseu bine scris.

  16. Hm…

    1. „Exista multe sisteme educationale in Europa in care admiterea se face pe baza de eseu” – dar ca sa dai admiterea la facultate in toate statele europene si de aiurea trebuie sa promovezi examenul de la sf. de liceu. Asta ar fi un argument impotriva folosirii notei de la bac in calcularea scorului de admitere la facultate. Dar articolul se refera la inscrierea la facultate fara sa fi absolvit bac-ul.

    2. „in Anglia se discuta daca GCSE are vreun rost” – corect, dar irelevant pentru discutia de fata. Este o certificare intermediara, echivalentul treptelor de la noi din anii ’80. De fapt, chiar mai valoroasa pentru poti sa pleci din liceu si exista multe joburi care solicita doar GCSE. Admiterea in forme de invatamant pentru adulti are la baza tot GCSE: asistenta medicala, nursing, etc.

    3. „englezii se gandesc serios sa inlocuiasca A-levels cu International Baccalaureate.” – frumos, dar irelevant. Se discuta de inlocuire nu de eliminarea obligatiei de a absolvi ultima form de invatamant cu succes inainte de a trece la urmatoarea.

    4. „educatia superioara are propriile sisteme de filtrare” – de acord, dar aceste sisteme de filtrare pornesc de la premisa de a testa motivatia si cunostintele in domeniul respectiv. Sistemele astea nu sunt gandite sa tina afara semi-analfabetii. Nu sunt gandite sa tina afara persoanele fara un comportament de cautare sau capacitate de gandire analitica. Asta e treaba examenului de sf. de liceu.

  17. @matei: stii cum e aia cu barna din ochiul tau? Femininul de la administrator e administratoare, nu administratora;
    @iulia: daca nu ai fost in stare sa promovezi un examen de maturitate pentru care te-ai pregatit 12 ani (stii de bac de cand incepi ciclul scolar; poate nu constientizezi asta in primii ani de scoala, numai pe masura ce cresti, dar nu e chestie aparuta peste noapte) de ce te-ai mai duce la facultate? Si daca nu ai luat bac-ul in vara, ce te opreste sa il iei in toamna? Ce i-a oprit pe minunatii absolventi sa se duca la meditatiile tinute gratuite la scoli, pe perioada verii, ca sa ii ajute sa promoveze? Exact ce i-a oprit timp de 12 ani sa invete. E atata pamant nelucrat in tara asta…nu iti trebuie facultate ca sa dai cu sapa sau ca sa muncesti. Cati dintre lenesii astia care nu au promovat bac-ul stiu sa munceasca? Cati sunt dornici sa munceasca? Cati s-au lovit de faptul ca nu au diploma de bac in incercarea lor de a se angaja undeva? Indraznesc sa afirm ca niciunul, din simplu motiv ca nu au cautat (ca daca ar fi cautat ceva, gaseau, ca absolventi a 12 clase)

  18. Fa si cateva texte cu temele: „De ce gimnaziul fără clasele primare nu e o idee proastă”, „De ce liceul fără clasele 1-8 nu e o idee proastă”, „De ce facultatea fără alfabetizare nu e o idee proastă”
    Cu ce sunt inferioare aceste teme de dezbatere celei despre care ai scris? :-)

  19. invatamantul superior nu e obligatoriu, ca sa merite toti sansa de care zici.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile