Facem curat, dar nu se păstrează

Clean Streets of Berlin by langleyoÎn scara blocului din Berlin se mătură o dată pe săptămână. Cred că şi mai rar, pentru că nu am văzut decât o dată măturând. Motivul e simplu. Nu se face mizerie. Nimeni nu aruncă hârtii pe jos, nimeni nu scuipă, nimeni nu intră cu noroi. Curaţenia se păstrează. Strada se spală/mătură tot o dată pe săptămână, din aceleaşi considerente. Nu există motiv întemeiat să o faci mai des. Nu există coşuri de gunoi pe stradă şi totuşi nimeni nu aruncă nimic pe jos. Există un coş la câţiva metri, pus de proprietarul minimarketului de acolo (un turc simpatic, hadgi, popescu, lucescu) şi atât. Pe alte străzi din cartierul rezidenţial la fel. În centru, coşurile de gunoi sunt mai dese, la fel şi în staţiile de metrou. Curăţenia e menţinută de oameni, nu de măturători.

La noi, oamenii ies timid să spele bulevardele. La noi, oamenii nu merg cu o hârtie în buzunar, că nu se face. La noi, oamenii aruncă pe jos plasticul de la pachetul de ţigări.

Nemţii au realizat că e mai uşor şi mai ieftin să poarte în buzunar hârtia sau ambalajul până acasă decât să îl arunce pe jos. Fac curat mai puţin, pot recicla, plătesc mai puţini măturători, maşinile de gunoi fac mai puţin zgomot mai puţin timp.

Vesticii au realizat că e uşor să pui o bordură mai înaltă şi să plantezi iarbă pe pământul din oraş, evitând astfel invazia prafului pe stradă şi în aer. În Paris am văzut prima oară oameni la costum pe scutere. La noi, asta nu se poate, că ar ajunge la serviciu plini de praf şi noroi până la gât. În Bucureşti, în 2008, încă nu s-au prins că trebuie să facă străzile şi şoselele înclinate în exterior, pentru a se scurge apa. În Berlin, dupa 2 zile de ploaie, nu existau băltoace de apă.

Lucruri foarte simple şi ieftin de realizat. Foarte simple lucruri.

Curăţenia începe cu oamenii. Cu fraieri ca Bucurenci sau Dumitrescu, care în loc să facă burtă de la bere, stau şi plantează pomi. Cu fiecare din noi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Politistii ar trebui sa citeasca Buzz marketing si sa puna in aplicare. Daca ar amenda pe oricine care arunca ceva pe jos in timp ar trebui sa devina mai curat orasul. Asta daca nu satenii de la bloc inarmatii cu furci ar iesii in parcul de vizavi sa ii arda pe rug pe politistii care isi permit sa dea amenzi..

  2. N-ai cu cine, bre. N-ai cu cine.

    Asta este Romania, incercam de 20 de ani s-o schimbam si ne schimba ea pe noi. Viena – vezi oameni la costume pe bicicleta, capitalele lumii vestice – Madrid, Roma, Paris, Berlin, chiar si balcanica Atena – scutere.

    Oameni (milionari) in metrou? su mergand cu mijloace de transport in comun? Oriunde, dar nu in Romania.

    Astia suntem, cred ca ar trebui sa ne acceptam.
    Nu ne putem schimba. Nici noi, nici generatiile de dupa noi, pentru ca primesc educatia noastra. Care o vor transmite mai departe.

  3. Dar ai vazut vreodata o basculanta plina de noroi pe roti si incarcata cu moloz prin germania. Eu unul nu am vazut. si stii de ce. pentru ca amenzile sunt atat de mari incat nu si le permite nimeni. La iesirea diin fiecare santier chiar daca e in mijlocul orasului exista spalatorii care curata rotile masinilor. Si molozul transportat este acoperit cu o prelata. Chiar si cei care amenajeaza spatiile verzi sunt amendati daca ajunge pamant in drum. drumurile au borduri decente. Nu exista praf aproape deloc. Elimini cauza dispar si efectele. O masina in germania o speli la 2 luni si asta numai asa din lipsa de ocupatie. nu pentru ca ar fi murdara.

  4. @gaben: la noi stiu ca se mai dadeau amenzi basculantelor care ieseau pline de noroi din santiere.

  5. Ai dreptate pana intr-un punct. Ar trebui sa fie si cosuri de gunoi.

  6. Eu nu stiu de nici un caz si eu cu businessul meu am ajuns pe multe santiere. Si cat ar fi amenda 100 de lei? 50 de lei in 48 de ore? Nu se dau amenzi nici pentru depasirea greutatii si asta e mai dureros. Ca in loc de 20 de tone, giolgaul cara 40 sa nu mearga de 2 ori. dar rupe tot drumul pe unde trece. dar asta nu-i o problema pentru el. ca el a platit rovigneta… si ce daca fraerii isi rup masinile pe gropi dupa aia?

  7. Ai mare dreptate. Si eu ma duc in Gelsenkirchen si este foarte curat. Cand am aterizat in aeroportul din Koln am fumat o tigara si imi era mila sa arunc chistocul pe jos. La fiecare cos de gunoi exista si scrumiera. Cel putin asa este in Gelsenkirchen.

  8. Păi… şi lor ce le-ar ieşi la asta?
    Nu ştiu alţi cum sunt, dar ştiu că măcar Prigoană e parlamentar…

  9. eu, la fel, am ramas impresionat cand am vazut in roma o multime de oameni la costum pe scutere; ce-ai zis e, oricum, trist dar adevarat

  10. Apropo de dumitrescu, ati primit acelasi mail sau n-a dat sursa:

  11. Oamenii din Romania au o gandire speciala: Daca toata lumea arunca mizeria pe jos, unu in plus nu mai conteaza.

  12. Poate in Berlin e ceva diferit, dar prin nord vestul germaniei, pe unde am fost eu, stiu ca in fiecare dimineata pe fiecare strada umblau angajati de la salubrizare si strangeau fiecare hartiuta de pe jos (erau de fapt asistatii social, care pentru a primi bani, trebuiau sa lucreze pentru primarie).
    Ce nu mi-a placut mie, a fost faptul ca, nu erau DELOC cosuri de gunoi, singurele cosuri de gunoi erau in autobuze, si langa cate un magazin; insa m-am obisnuit sa ma plimb cu buzunarele pline de hartiute si ambalaje.

  13. Apropo de praf: in trei luni petrecute in germania mi-am dat pantofii cu crema numai de cateva ori , pentru ca nu a fost nevoie mai mult. In Romania, cand am ajuns, de la aeroport pana la gara, ii aveam cacanii.

  14. se poate si fara praf ? … imposibil

    acum 2 zile mergeam cu masina pe un bulevard aici in tg-mures si ma uitam uimit cum muncitorii de la spatii verzi iau cu lopata praful ce s-a adunat peste iarna pe spatziul verde ce delimiteaza sensurile de mers, prafu era cam de 10 cm peste pamantul cu flori. Sambata dimineata am vazut o masina care matura strada, si chiar se vedea diferentza dintre inainte si dupa … deci nu-mi vine sa cred ca se poate si fara praf, iar tg-muresul nu e un oras chiar asa de fara spatii verzi. :|

  15. partea proasta e ca va dura zeci de ani pana vom vedea o schimbare. Eu nu cred ca am sa o mai apuc … daca cei din generatia mea doar critica si se uita admirativ la vestici dar putini fac ceva ca sa schimbe lucrurile.

    partea si mai proasta e ca o mare parte din mizeria generata zilnic nu are legatura directa cu lipsa banilor cu cu lipsa educatiei.

  16. Eu nu cred ca „nu ai cu cine”, ca pana la urma noi suntem in cauza , traim in Romania, deci incepe cu noi bunul simt. Fiecare gest de „lasa ca arunc acum ca toti fac la fel si ma apuc de maine sa nu mai arunc gunoi pe strada” ne duce la mizeria din jur. Si sa nu uitam un lucru si ceilalti se vor educa atunci cand noi, ceilalti, vom avea curajul sa le spunem „de ce arunci mey gunoi pe jos? iti place sa traiesti in mizerie ?”
    Deci curaj si coloana vertebrala ne trebuie ca restul vine de la sine.
    Si intr-adevar si eu am ramas uimita cat de naturala pare pastrarea curateniei in Berlin, Viena etc, si de atunci sunt convinsa ca si noi putem, iar de acele vremuri ne desparte doar curajul sa luam fraiele momentului si sa schimbam mentalitati.

  17. Nu putem zice ca nu se straduiesc. Uitati-va la borduri, le schimba pana le nimeresc pe cele bune, dupa aia trec la asfalt, il suprapun pana le iese inclinatia. Deocamdata nu au nimerit nimic.

  18. Mai Zoso aia sunt nemti de aia se poate. Aia sunt civilizati … nu nesimtiti ca la noi. Asta e mentalitatea balcanica nu prea ai ce sa faci. Iti zic eu cel putin jumate din toti care iti dau dreptate la articolul asta arunca hartiile pe jos….dar nu vor sa recunoasca :).

  19. Eu as vrea sa am dreptul sa-l iau la bataie pe ala pe care il vad aruncand pe jos ambalaje …

  20. Cu fraieri ca Bucurenci sau Dumitrescu, care în loc să facă burtă de la bere, „stau” şi plantează pomi. Cu fiecare din noi. … un mic typo :)

  21. Eu vreau să-l văd pe primarul sau Consiliul Local care le dă dreptul gardienilor publici să dea amenzi pe treaba asta. Aşa, o hârtie la 50 de lei. Sunt sigur că oraşul acela ar deveni brusc mult mai curat.

  22. io la berlin m-am socat pen’ca dupa ninsoare nu era zapada pe jos. Pe ei nu-i „surprindea” niciodata zapada, ca mereu ieseau masinile imediat si curatau tot. frumos, nu?

  23. e greu sa educi poporul roman; foarte greu. ii spui tu lui ce sa faca? nu-ti e rusine?

  24. Zoso, nici nu stii cit ma bucur ca iti folosesti audienta in acest mod, o educatie sanatoasa este baza de la care porneste o societate sanatoasa. O societate educata nu alege politicieni care nu au decit un singur scop – jaful, o societate educata nu inghite mizeria din spitale ci ia masuri si asa mai departe…

  25. @Zoso
    Trebuie sa ai si pe cine alege. Acolo alegi oameni politici, nu chibiti si mascarici ca in Romania.

  26. @Garm: n-au 3 picioare si nu sunt mai destepti sau mai frumosi ca noi. dar isi aleg liderii mai bine.

  27. @Victor: nu se preteaza dan la mizerii din astea.

  28. Teoretic, și la noi se dau amenzi pentru aruncarea deșeurilor pe stradă. Însă nimeni nu respectă legea. Țin minte că acum câțiva ani ieșise o lege (sau o completare la o lege) care pedepsea pe oricine aruncă din mașină lucruri pe stradă ori pe trotuar. Imediat au apărut ironii legate de munca polițiștilor,c are vor culege cocenii și pachetele de țigări, căutând amprente, urmărind contravenienții, etc.
    E drept că e greu de dovedit că cineva a aruncat pe jos un muc de țigară ori o hârtie (poate mai greu decât adulterul:) ), dar oamenii ar trebui să mențină curățenia pentru ei în primul rând, nu de frica amenzilor. Că nici acasă nu scuipi pe covor/parchet, deși nu vine nimeni să te amendeze dacă o faci.
    Încă o chestie: prin 1992, după prima ieșire în Germania, tata a venit șocat că nu a trebuit să își șteargă pantofii decât o dată într-o săptămână.

  29. avem cu cine, n-avem cu cine – eu nu stiu d-astea. dar ma intreb: la noi in ograda natiei, a fost vreodata la fel de curat ca in tarile cu care vrem sa ne comparam? raportat si la perioada respectiva evident. nu! nu a fost – noi intotdeauna am fost in spatele celorlalti cu o multime de ani; istoria ar vorbi de vreo 200. deci asa vom fi si peste 1000 de ani – tot niste manelisti umflati pt care viziunea de viitor inseamna ce se intimpla peste 5 minute – si nu mai incolo. deci… romani, abandonati rromania.
    parerea mea

  30. Cred ca ar fi cazul ca tinerii sa inceapa sa ii educe pe cei in varsta.

    Acum cateva luni treceam, in Bucuresti, pe langa o batrana cu nepotul la plimbare. I-a desfacut copilului ciocolata (sau ce ii cumparase) si a aruncat ambalajul pe un teren privat, peste gard, cand cosul de gunoi era EXACT langa ea. Nu am putut sa ma abtin si i-am atras atentia cu ceva de genul „Puteati sa aruncati la cos, era langa dumneavoastra”, fara nicio tenta de batjocura, cu bun simt, zic eu, mai ales ca m-am gandit la educatia pe care i-o da nepotului. Atunci ea s-a enervat si a inceput sa ma faca in toate felurile.

    Gunoaiele nu sunt pe strada numai din cauza celor care traiesc acum in orase. Nesimtirea a inceput cu mult timp inainte. Poate ar fi cazul sa facem ceva in privinta asta.

  31. Am fost anu trecut in Germania de Craciun si am prins si revelionul si majoritatea au aprins artificii, dar ce m-o uimit de fapt a fost ca a doua zi dimineata nu vedeai o bucata de mizerie pe jos, adica fiecare isi aduna gunoaiele. In Romania nu cred ca se face asa.. Lasa ca spala ploaia .. cred ca asa zic majoritatea :)) Acum sa fim seriosi, la mn in oras de exemplu, degeaba pune primaria cosuri de gunoi curate si frumoase cand toti dobitocii (scuzati expresia) le rup, le murdaresc si isi bat joc, dar dupa aceea au gura mare si comenteaza de faptul ca orasul este oribil .. Nu le face nimeni nimic.. Asa ca in Romania nu o sa vedeti prea curand curatenie..

  32. Am vazut recent poze pe net in care cladirile avea iarba pe acoperis. Uite un exemplu:

  33. Am fost si eu in Olanda si am facut comparatie intre orasul de acolo si Clujul meu. Si m-am gandit oare cum se poate ca la noi sa fie atata praf in aer si noroi pe trotuarele de langa spatii verzi. O explicatie la care m-as gandi e ca solul nostru este alt tip decat cel olandez, adica e mai nisipos, il ia mai usor vantul, poate. La ei e mai cleios, ma gandesc, ca de asta au pamant sub apa, si sta apa la inaltime, dincolo de dig. Ce bine ar fi ca societatea civila sa dispuna de specialist care sa analizeze cauzele si sa propuna o solutie primariilor. In acest stadiu al democratiei romanesti, nu putem cere rezolvare etatista, desi ar fi in competenta statului si administratiilor locale chestia asta. Dar cu cat e mai responsabil omul de rand, si cu cat se implica mai mult in viata urbei, neisteric, responsabil, cu atat ne e mai bine la toti. De-ar fi numa mai multi de astia, sau mai vizibili, mai influenti.

  34. Just! Totul incepe cu oamenii si suntem singurii care putem face ca roata sa se invarta.

  35. am iesit si azi cu bicicleta.in 20 de min s-a umplut de praf.
    peste 5 ore can am ajuns acasa am descoperit ca e alba , desi ea e verde de fel. urasc sa o sterg in fiecare zi ,inainte de a intra in casa , ca o tin intr-un apart mic , dar era prea jegoasa…desi am plecat cu ea perfect curata…
    e groaznic in buc..zau…ma gandeam azi , praful ala de pe bicicleta , strat gros , teoretic s-a pus si pe mine la fel , pe haine ,etc?
    nu e pacat ca din cauza prafuli „enorm” sa-mi fie silasa mai ies cu bicicleta , pt ca mag gandesc c avin obosit si mi-e lene sa o spal iar si iar…?

  36. apropo de turcul simpatic… in Turcia am fost intrebata senin… „Romania is the country of Roma people?” …

  37. ai vazut londra vreodata ?

    Arata bine nu ?

    Ai vazut-o la 2 jumate noaptea = ferentexas

    De ce arata ziua asa bine Londra ?
    Pentru ca firmele de salubrizare de la 03 la 05 dimineatza fac luna tot!
    La noi de ce nu se poate ?
    1. Pentru ca soferu de la camionu de spala strada tre sa-si scoata cota de motorina vanduta la negru pe zi (uitati-va cum ies imediat dupa ploaie ;) )
    2. maturatorii tre sa-si ia pauza de masa de 2-3 ore (15 minute masa + 2 ore de somn)
    3. cosurile nu-s puse pe stalpi pentru ca trebuiesc vandute in targ la vitan sa mai scoata de-o vodca.
    4. drujbele care trebuiau sa curete pomii consuma motorina (vezi punctu’ 1)
    5. Gunoierii ridica doar juma de gunoi ca locatarii nu mai dau spaga … iar cealalta juma’ o arunca pe jos si spun ca asa l-au gasit si nu-s obligati sa-l puna in tomberoane …
    6. masina de gunoi nu trebuie sa faca prea multe drumuri la goapa de gunoi (ptr ca. – vezi punctu’ 1 – )

    Si-ar mai fi si altele .. printre care santierele … adp-ul cu amenajarile lor (juma din pamantul pus in rond la intersectie la prima ploaie ajunge IN intersectie… + multe altele..

    Asa ca or fi si oamenii de vina dar sa fim seriosi .. serviciile de salubrizare romanesti se fac doar de ochii lumii (si pe bani grei ).

  38. Educatia mama tuturor lipsurilor!
    S-o lasam balta, multi comenteaza si se dau mari domni, insa nu stiu macar sa-si stranga propriul gunoi.

  39. ca planteaza bucurenci copaci – macar atata lucru bun a facut

    dar faptul ca palnteaza copaci si plimba toate vedetele cu elicopterul (oare cat polueaza elicopterul ala) e un exemplu de stupiditate :|

    btw: toti cei care sunteti asa porniti ca romanu’ e prost si Romania e varza de ce va mai obositit sa scrieti chestiile astea? vreti sa convingeti si pe altii?

  40. @Julia:
    „Să fim OAMENI pentru noi şi pentru ceilalţi!
    Nu mai judecati atat!
    Nu e constructiv!”
    sursa:

    teoria ca teoria, cu practica stam mai prost

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)