Aș face un interviu cu un om de la fabrică…

Mi-a trimis un cititor pozele astea, că salamul de Sibiu, mândria țării, e făcut cu carne de porc din UE, deci nu din România.

Aș face un interviu cu un manager de achiziții de la o fabrică din asta. L-aș tăia la 30 secunde și l-aș da pe TVR în buclă și pe Kanal D înainte de telenovele. Spuneți, domnu manager, de ce nu cumpărați carne de la noi. Spuneți așa, din minte, 3 motive pentru care românii nu au onorat contractele.

Poate, cine știe, sunt oameni care vor să facă business și nu știu cum.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. Nu cumpara carne de la noi pt ca pesta porcina, pt ca ue….

    00
    • Nu! aveau contract cu porcaria lu fie-su lu dragnea si ala e f serios si le-a livrat in avans si le-a zis ca el nu vrea bani ca vrea sa sprijine businessu romanesc iar aia au zis „adica ce ba ne faci saraci? nu mai vrem”.

      00
  2. Pt ca dincolo era mai ieftin?

    00
  3. din cauza pestei (problema veche la noi) si pentru ca romania are doar 40-50% din necesarul de carne de porc, daca iti vine sa crezi.

    50% este carne la negru. tatie nea gigel porcul in curte.

    asadar, imi asigur din ue materia prima sau stau de azi pe maine cu carnea din romania? tu ce ai face domnu manager?

    00
    • Aici vorbim despre legendara capacitate a romanilor de a se asocia.
      Rezolvarea ar veni de la ferma de porci a lui Daddy, aia din Teleorman, dar ce te faci ca el e la racoare si, din ce se pare, s-ar putea sa-l bage acolo si pe Valentin.
      O sa raminem si fara porci si fara Turris Turnu Magurele.

      00
    • Tu ai avea curajul să lucrezi cu fabrica de porci a unui pui de politician?

      Serios, crezi că ăla își onorează contractele mai bine decât un țăran fixist de rând?

      Ăla dacă primește ofertă mai bună își bagă picioarele în contractul tău, îți zice să-l dai în judecată, că oricum e din neam de politicieni și se asigură el că nu pățește nimic oricum, poate îți și trimite niște controale și te închide dacă nu-ți convine. Și îți păstrează avansul pentru deranj.

      Atunci decât să te riști mai bine lucrezi cu oameni serioși și asta e.

      00
    • De fapt situatia e si mai tragica decat 40-50%: dupa pesta porcina Romania poate asigura doar 30% din cerere din productia interna de carne de porc. Deci nu ma mir ca in salam nu se baga porcul ala bun romanesc.

      00
  4. Carnea are acelasi gust…si in BMW, si in Dacie.

    00
  5. Pentru ca porcii lor sunt mai porci decat porcii nostri.

    00
  6. Ia baga un ochi pe eticheta de pe sticla „Lacrima lui Ovidiu”.

    00
  7. Oare zahărul de unde îl iau?

    00
  8. Pentru ca ANSVSA este una din cele mai corupte institutii ale statului ruman. Cred ca mai bine organizata dar un pic mai saracuta decat RNP.

    00
    • Sa nu uitam de protectia consumatorului si cosiliul concurentei ca se supara. Adica ei o freaca aiurea degeaba, fara nicio recunoastere pentru sacrificiul lor pentru tara si popor?

      00
  9. In reteta originala, membrana era de cal

    00
    • Acum a rămas doar … membru … de cal 🤭

      00
    • @HM: Aci, la Vali, sunt numai oameni serioși. Nu țin la glume. 🤭

      00
    • @JT … zici ? Am văzut de-a lungul timpului diverși glumeți p’aci, unii dintre ei chiar memorabili. De obicei nu prea comentez pe aici din diverse considerente, aia nu înseamnă că nu citesc. Îl stalkeresc pe zoso de pe vremea mIRC-ului. Inițial scrisesem ceva în genul celor scrise mai jos de mario, dar am renunțat. Eu îs mai simandicos de felul meu și nu agream să consum mezeluri când eram mic. Salamul de Sibiu a fost primul produs comercial pe care l-am acceptat cât de cât. În rest … „only hand made” or limited edition. Vorba unuia dintre bunicii mei : nu strica o corfă de mațe pentru un blid de mâncare 🤪

      00
  10. Credeați că nu s-au gândit la asta?
    „Vreau din România” -> „Produs în România”
    Au bifat și au continuat să facă lucrurile cum vor. Pentru că nimeni nu le face nimic.

    00
  11. Interesant, importam carne decporc si mezeluri si in acelasi timp exportam carne de porc si mezeluri. Mare parte din productia Smithfield merge in China. Ceva imi spune ca nu e cazul sa cumparam produse Comtim.

    00
    • e interesant, doar ca nu prea exportam carne de porc. singurul judet care mai poate exporta este suceava pentru ca nu au focare de pesta

      Potrivit datelor INS, în primele nouă luni ale anului trecut, România a exportat carne de porc în valoare totală de 6,7 milioane de euro, cu 414,1 milioane de euro mai puțin decât am importat.

      00
    • Aici gresesti, Smithfield apartine de un grup chinez, dar mare parte din productie NU merge in china, ci pe piata locala. Din cate stiu, in china pleaca produse din porc care nu prea se mai cauta la noi.

      00
  12. Din motive de subventii, de productivitate ridicata (industrializare a procesului), de credite bancare atractive,sustinere a producatorului local, carnea de porc din UE (in speta Germania, Polonia) este mai ieftina decat cea din Romania.
    Reinert este o firma germana care face profit pentru actionarii germani, in Germania, si are relatii de afacere cu partenerii lor traditionali, si care in afara de profit, nu are nici o simpatie/obligatie fata de partenerii/consumatorii romani.
    Cat despre produsul respectiv, Kaufland-ul lant de supermarket german de jupaneste o mare parte din piata romana, la concurenta cu francezii, cauta un partener german, care sa produca o chestie ce aduce ca nume de un produs mult visat de romani pe vremea cand nu aveau nici electricitate si program la tv, si face bani.Aaa, stai, ca se mai gandesc la romani cand au nevoie de sclavi in abatoare sau sparanghel.
    Iar romanii se inghesuie sa cumpere orice, deoarece au pierdut orice discernamant si urma de solidaritate locala, si oricum, ce poate fi mai frumos decat sa iti umpli portbagajul masinii second hand germane, la supermarketul german care vinde niste produse second hand; mai exista si varianta francofona, pentru cei ce o prefera.

    00
    • Daca no dadeai cu scalvii si alte subtilitati retarde era chiar un comentariu bun si realist.

      00
    • Avertismentul APCPR: România poate asigura doar 30% din necesarul de carne de porc

      00
    • #Edi
      avem alegeri ce naiba. cum sa renunti la cuvinte cheie cu greutate. haur curat.

      00
    • @Edi Poate voiai sa subliniezi cuvantul sclavii, vezi ca ai o greseala de ortografie. In acelasi timp, cum ai clasifica modul in care, in plina pandemie, vin charterele sa preia muncitori ce lucreaza in conditii dubioase in abatoarele germane? Cat despre aprecierea ta „subtilitati retarde”…..comentariul tau este insultator si dovedeste necunoasterea termenului medical retard (mai era una Ioana de ma facea retard pe topicul cu case la tara,nu esti singurul ignorant, sunt curios daca raspunsul asta este publicat sau nu).

      00
    • Știi vorba aia… Nu eu te-am făcut asa… Doar am observat ca ești. Cel puțin în acel comentariu.

      00
    • Pe vremea aia sabotor, doamna cu coasa și ceilalți postaci de aici ne explicau cum sunt regulile in jermania și că e imposibil sa se infecteze vreun român acolo, până au explodat focarele de infecții de la abatoarele germane, probabil de la regulile care se respecta cu sfințenie acolo.

      00
    • Nu ma interesaza ce scrie pe ambalaj daca produsul este prost. Ca consumator, evaluez produsul dupa calitate/pret si s-a incheiat discutia.

      „discernamant si urma de solidaritate locala” Ma sparg in figuri, doar sint urmasul lui Decebal.

      Consumatorii trebuie cumpere un produs fabricat de o companie locala din dragoste pentru patrie, chiar daca acesta e mai prost. Mare kkt am invatat din capitalismul asta: sa reinventam comunismul.
      Viata e o ideologie si asa luam si deciziile: ca dragoste de patrie este logica.

      Nu conteaza ca produsul alimentar romanesc e mai prost, il laud prin vecini, dorm si mai bine la noapte, doar sunt patriot si sprijin industria locala.
      Pai, bre, un produs bun se vinde deoarece e bun. Ce e asa greu de conceput?
      Nicidecum producatorul roman nu e incompetent, e o mobilizare a strainataturilor: ei ne ia profitul.

      00
    • Foarte tare. Da. „sclavii”. Asta e problema, in rest totul ok, argumentatie de nota 10.

      Extraordinar!

      00
  13. PLm, acum ma uit si pe eticheta , e bine ca induce ideea unui produs romanesc traditional, si vad ca are si zaharuri….e bine, traditional curat.
    https://www.observatorulph.ro/exclusiv/66389-reteta-salamului-de-sibiu-inventata-la-sinaia-exclusiv

    As dona pentru un site care sa prezinte cu lux de amanunte toate potlogariile astea, produs cu produs….

    00
    • Zaharurile se referă la o întreagă clasă de carbohidrați simpli și unii compuși, care se regăsesc în mod natural in alimente (fructe, legume, brânzeturi), alături și de alți macronutrienți (proteine, grasimi), vitamine, minerale si fibre.

      Zaharurile au roluri importante în organism, asigurându-ne sursa de carbohidrați și necesarul energetic pentru o funcționare optimă a acestuia.

      00
    • Imi pare rau sa te dezamagesc, dar reteta originala a salamului de sibiu contine zahar (dextroza) si silitra (nitrat). Aversiunea fata de denumirea chimica a unor substante obisnuite este nejustificata.

      00
    • Da, sigur că zahărul e un produs natural pe care-l culegi de pe câmp. Singurul indulcitor 100% natural e mierea făcută de albine în rest toate celelalte sunt produse obținute în urma unor procese chimice, inclusiv mult lăudatul zahar brun.

      00
    • Mai e si siropul de artar. Si multe alte substante din natura insa in care procentul de zaharuri este mult mai mic decat la miere.

      Si albinele produc mierea prin acelasi proces chimic prin care se produce industrial zaharul uzual adica hidroliza plus amilaza . Oamenii nu au inventat ei mare lucru, au reprodus niste procese existente deja in natura la scara industriala.

      Zaharul brun (daca nu este obtinut prin colorare cum e la moda acum) contine inca substante din sursa originala ca vitamine si minerale, in Romania sursa principala fiind sfecla de zahar.

      Zaharul in sine nu e o problema ci cantitatea si multitudinea de produse in care se regaseste. Acelasi pericol ar fi si daca am pune miere.

      Culmea, dextroza/glucoza fac parte din compozitia mierii (30%), spre deosebire de zaharul rafinat care e sucroza 99,99%.

      00
    • @Rumbu mă refeream evident la alimente produse in masa, nu la alimente de nișă care nu pot acoperi nevoile nici unei țări darămite pt toată populația globului.

      Daca tu crezi că zaharul rafinat e la fel de sănătos că mierea naturala de albine, poți să rămai și să insiști cu ignoranta ta.

      00
    • Eu in ignoranta mea am invatat la chimie organica. Tot zaharuri sunt și în miere (99%) doar ca sunt mai variate și mai ușor digerabile fiind monozaharide. De fapt asta fac albinele, iau sucroza (dizaharida) care se găsește în plante și o sparg în fructoza, maltoza și glucoza (monozaharide). Mai rămâne însă între 1 si 5% și sucroza neprocesata in miere.

      Si noi luam sucroza tot din plante (trestie, sfecla) pentru a produce zahar industrial, decât ca nu o mai spargem in monozaharide. Am putea extrage sucroza din orice planta, însă sfecla (de zahar) și trestia au un conținut suficient de ridicat ca sa facă rentabila extracția.

      Organismul uman nu poate consuma direct sucroza, de spart in fructoza si glucoza se ocupa saliva si duodenul tău, de-aia zaharul e mai greu asimilabil decat mierea. Treaba duodenului tău au facut-o albinele mai înainte.

      Dincolo de componenta de baza, da, mierea conține in niste procente aproape ignorabile peroxid (de aici proprietățile antibiotice si antiseptice) și o gramada de alte substanțe in funcție de sursa polenului. Ca idee, nu exista niciun studiu acceptat de comunitatea științifică care sa confirme vreunul din miturile care inconjoara mierea. Se fac însă diverse incercari cu substantele care se regăsesc în miere.

      00
    • @rumbu – n-am spus niciodată că mierea de albine ar avea proprietati miraculoase pt organism ci doar că nu e nocivă pt organism așa cum e zaharul rafinat, chiar daca sfecla sau trestia nu sunt nocive procesul chimic prin care se extrage zaharul rafinat e extrem de nociv pt.organism după ultimele studii zaharul rafinat e in topul produselor care favorizează aparitia și dezvoltarea rapida a cancerului și a altor afecțiuni grave de la diabet până la obezitate.

      00
  14. lidl si kaufland vand marca lor facuta de reinert, dar are gust naspa. mai bun e cel de la agricola, facut si pentru marca carrefour

    00
  15. NOU
    #51

    Da’ România nu e în U.E.?

    00
  16. Nu inteleg cum sunt atatea firme care fac salam de Sibiu. Mai zic si ca este denumire protejata. Se face la Sinaia si atat. M.a mancat in cur sa iau de la Agricola si este o porcarie sinistra. Nici macar uscat cum trebuie nu este. Curge grasimea din el.

    00
    • Incearca l pe acela de la reinert!
      Ce i drept e mai scump, dar eu cu asta am ramas dupa ce am luat mai din toate: e uscat proportional si are mai putina grasime, cel putin dupa gust

      00
  17. Cand s-o inventa salamul de bombardier, abia atunci vom face fata cu productia.

    00
  18. Dar stai! Romania nu mai e un UE ? :)

    00
  19. Ce horror… la 60 de lei kg trebuia facut cu carne de roman. :)

    00
  20. iti zic eu boss: 6 lei kilu de porc/carcasa de la polonezi.
    Baieti de la guvern au comandat un studiu sa vada cum de iese asa repede, intrebati pe Stamule cand e gata.
    Baietii din patronate fac spume da vin cu solutii de retarzi taxe si cote de importuri.

    De la cine ai vrea sa cumpere? Dragnea JR?

    00
  21. Ai aici caietul de sarcini pentru indicația geografică Salam de Sibiu: https://www.madr.ro/industrie-alimentara/sisteme-de-calitate-europene-si-indicatii-geografice/produse-agricole-si-alimentare/caiete-de-sarcini-2014.html

    A fost bine scris. Nu se specifică nicăieri că porcul trebuie să fie din regiunile din caietul de sarcini. Iar regiunea efectivă include și București, Bacău, Călărași etc.

    00
    • Super mișto, parca e o lecție de istorie, mersi. Foarte interesante documentele atașate de-a lungul vremii care elimina practic toate miturile alea cu carne de cal și alte tâmpenii țesute în jurul salamului de Sibiu.

      00
  22. Romania nu mai e parte din UE ? :)

    00
  23. Daca scrie pe el Salam de Sibiu sa fie din porc cu buletin de Sibiu! Sau macar viza de flotant!

    00
  24. Din cate stiu eu, si carnea de porc din Romania, tot din UE e. Adica nu scrie acolo carne importata din UE, ci carne din UE. Adica poate sa fie si din Romania.

    00
  25. Oricum in abatoarele germane tot romani lucreaza, deci e win-win…

    00
    • Am corectat și completat:
      Oricum in abatoarele germane tot romani se infecteaza, deci e win-lose pt noi, că se infectează acolo și apoi vin aici.

      00
  26. pai de ce sa-l faca cu carne de porc din RO?
    1. cum a zis si Mihai mai sus, noi nu acoperim necesarul de carne de porc din productie locala decat 25-30%. cu cat mor mai multe ferme din cauza de pesta porcina africana cu atat va scade acest procent
    2. carnea adusa din UE e mai ieftina. am vazut promotii pe la Kaufland cu ceafa de porc fara os 14 lei/kg. origine Germania si Spania, care sunt cei mai mari producatori de carne de porc din UE
    Fermele mari din RO au contracte cu retelele de supermarketuri, dar sunt momente cand nu fac fata la cererea acestor magazine asa ca se apeleaza la import. Stiu abatoare care prefera sa cumpere carcasa de porc din import decat porc viu din tara.
    Cand o sa avem suficiente ferme de scroafe, adica niciodata, atunci o sa se faca si salamul de Sibiu din carne de porc romanesc :)
    Sa mai zic de puiul grill, care ajunge din Polonia in magazin la pretul cu care fermele din Romania il vind in viu??
    E o afacere pana la urma iar domnul manager de salam trebuie sa faca bani.

    00
  27. Pai Romania nu e in UE ? :)

    00
  28. Romanii se plângeau pe vremea lui ceașcă că le baga soia in salam, lasă că acum mănâncă doar chimicale și e-uri, povestea cu carne în mezeluri făcute sub brand de supermarket in 2020 e de rasu’ curcilor.

    00
    • Daca vrei carne adevărată te duci la un taran ii cumperi porcul și îl plătești să-ti facă cârnați, caltaboși așa cum se făcea acum 30-40 de ani, iar carnea o poți ține în congelator, în magazine toate mezelurile sunt doar cockteluri de chimicale.

      00
    • Coco, ce bucurie ar fi in satul ala. Desi na, ramane fara caini…

      00
  29. De curiozitate, astia care va plangeti de origine si ingrediente. Ce mezeluri/carnuri consumati?

    In afara de bacon de la lidl cand vreau sa prajesc usor crispy nu am mai cumparat de mai bine de 3 ani mezeluri: Salam/ sunca/ carnati/ slanina toate sunt facute in casa, prin urmare stiu costurile asociate.

    Cat ati fi dispusi sa plati pt un salam de porc romanesc?

    00
    • nu mai mult de 180lei/kg

      00
    • plm, da ce gasesti cu 180 kg?

      00
    • E cu foiță de aur?

      1kg de salam uscat cred că iese lejer din 1.5kg de carne macră şi sub 0.5kg grăsime. Cât pot costa chestiile astea plus … manopera?

      00
    • eh acum daca simplificam:
      manopera la un produs crud uscat facut traditional inseamna, daca tot vorbim de salam: transat de tine ca nu cumperi cubulete ca un simp, taiat la cutit nu la masina, lasat la macerat, pus in membrana, lasat la uscat, pus la fum dupa reteta.

      in mod normal materia prima e doar o fractie din pretul produsului tocmai ca e 6 lei kilogramul/carcasa de la un producator serios/ hai 10 daca iei de la ai nostri.

      00
    • Eu mai cumpar de la hala noua din Obor, la etaj sunt tot felul de producatori locali pe acolo, cei mai ok mi se par cei de la Rasfat.
      Acum, etichetele lor sunt curate, n-am de unde sa stiu ca baga si altele, dar comparativ cu mezelurile din comert, se simte diferenta la gust, textura, ingrediente. Mai ales la cremvursti (de regula astia-s cei mai periculosi), simti carnea. Au unii foarte buni, de curcan, afumati.
      Nu stiu preturile per kg, ca sincer, nu ma uit la bani. Iau acolo, cat sa imi fac pofta si cam aia e. Dar ca o estimare, las cam 100 de lei pe niste cremvursti, cativa carnati, niste cascaval, niste sunca, niste telemea, parmezan, ca aduc direct din Italia si chiar e ca lumea si e si proaspat, ca doar am avut acasa parmezan cumparat si din Italia, am avut si din comert, asa ca am putut sa compar.

      Am mai citit la NwRadu de „Bacania Fermierului”, tot pe la Obor e, tot asa, produse locale, mai curate. N-am ajuns la ei, dar il cred pe cuvant si din poze :))

      In rest, tot asa, faceam in casa. Craciunul trecut nu am mai cumparat porc, deci anul asta mai mult am cumparat e la Rasfat, cand am avut pofta.

      00
  30. Se importa carne de porc pentru cu fermele din Ro nu pot livra cate cerere este pe piata noastra, in primul rand data de fabricile de mezeluri

    00
  31. Eu as vrea camere puse in fabrici, sa poti vedea live cum se prepara tot felul de alimente.

    00
    • Pai nu nici un secret – pt.mezeluri raman doar resturile: piele, grăsime, zgârciuri, cartilaje chiar și oase care se macină, se adaugă condimente că să schimbe gustul și un cocktail de chimicale că sa nu se strice și ani de zile….daca ar vedea lumea ce conțin mezelurile majoritatea n-ar mai manca niciodată.

      00
  32. Majoritatea produselor sub brand propriu ale retailerilor (Kaufland, Lidl, Metro, Carrefour etc.) au o calitate inferioara produselor similare ale producatorilor cu brand propriu, desi sunt facute uneori in aceeasi fabrica, datorita presiunii pe pret venita dinspre retailer, care vrea pret si calitate minimala. Asta este motivul pentru care fabricile cauta cele mai ieftine materii prime pentru a nu pierde contractul de productie (pentru ca alternative au retailerii, in toata lumea), in limita cerintelor tehnice/de calitate. Rezultatul – un produs cel putin discutabil calitativ, dar ieftin. Desi acelasi produs, fabricat in aceeasi fabrica, dar sub brand propriu, este calitativ mai bun, dar si mai scump, pentru ca materia prima este de calitate superioara. Asta nu inseamna ca materia prima din Romania (in cazul asta carnea) ar fi mai buna decat cea din alte tari. Probabil carnea asta este sensibil mai ieftina decat din sursa locala, indeplineste standardele de calitate cerute si ajuta fabrica sa se incadreze in pretul cerut. Iar asta este valabil pentru mai toate brandurile proprii ale magazinelor mari: ulei, lapte, mezeluri, sucuri, dulciuri, bauturi, pet food, you name it…Ieftin, dar prost.

    00
  33. Din variantele ieftine alea salamului de Sibiu varianta de la Kaufland e chiar reusita.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube