“fă un copil doar dacă ai bani”

child_fun

Teoretic, e un îndemn bun. Practic, ăia care au bani, şi au pentru că sunt oarecum deştepţi, se gândesc că nu au destui, şi nu fac copii. În schimb suedejii şi ţăranii fată în prostie.

Da, statul face o prostie că taie din indemnizaţiile de creştere a copiilor. Mamele ar trebui să încaseze după cât contribuie, stimulând astfel mamele bine plătite, şi deci mai deştepte/valoroase pentru societate, să nască. Pentru că e nevoie de copii inteligenţi, nu de haifaivişti manelari.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

117 comentarii

  1. si daca ai cu cine, as completa eu

    00
  2. te sustin aici:d

    00
  3. NOU
    #3

    Sunt oare prea rau daca sugerez sa omoram toti suedejii din Romania pentru a iesi din criza ?

    00
  4. de ce si-ar dori statul asa ceva? haifaivistii vor putea fi prostiti sa voteze cu cine trebuie.

    00
  5. NOU
    #5

    O mama bine platita e automat o mama mai desteapta? Stii la fel de bine ca mine ca nu neaparat.

    00
    • @Marius Moga: intotdeauna vor exista excepţii. diferenta intre piţi corporatista care suge pla pe 600€ şi piţi secretara care o face pe 300 e relativ evidentă.

  6. Idiocracy all over again!

    00
  7. „suedejii şi ţăranii fată în prostie”
    .De acord 99 %.
    Diferenta rezida ca in Romania nu prea mai sunt tarani.
    Adevaratul taran roman, este o persoana muncitoare si de bun simt.
    Din pacate acum se spune tarani la toti mahalagii din zonele limitrofe ( si nu numai ) ale oraselor.

    00
  8. Bine gandit . „Idiocracy” se apropie mai repede de realitate .

    00
  9. am citit ieri niste opinii pe evz legate de acest subiect, m`am si mirat daca acei oameni sunt normali la cap, cata cruzime si rautate in ei.
    n`am copil nici in proiect inca dar mi se pare logic ca daca nasti nu poti lucra. nu toti au parinti/bunici in oras si nici bani de bona, plus ca e normal sa fii alaturi de copilas in primele luni de viata.
    romania oricum are o natalitate negativa si familiile care vor sa faca un copil ar trebui sprijinite ca altfel te gandesti de N ori inainte sa faci unul si e exact ca si faza din idiocracy.

    00
  10. Foarte bine precizat in ultima parte..

    …stimulând astfel mamele bine plătite, şi deci mai deştepte/valoroase pentru societate, să nască. Pentru că e nevoie de copii inteligenţi, nu de haifaivişti manelari.

    mi se pare cea mai buna cale spre o educatie demult apusa pe meleagurile noastre! Asa sa ne ajute d-zeu!

    00
  11. Si de ce sa avem copii din mame destepte ? aia nu vor vota pdl asa ca…
    Serios, toate fetele cunoscute nu prea s-au bagat la copii din cauza indemnizatiei de rahat. Cand au bagat 85 % cateva au muscat dar acum cred ca injura serios. In schimb, ciorile baga la greu, sa aiba mana de lucru la cersit, la furat, d-astea. Sa iasa mamicile cu aia mici in strada mi se pare de tot rasul. Daca eram prim-ministru plecam. Prea mare bataia de joc.

    00
  12. ca sa primesti voturi(pentru politicienii nostrii) nu ai nevoi de oameni destepti, ci dintr-astia prosti care sa te voteze.

    si e valabil pentru toate partidele

    00
  13. Azi in troleu doi colorati nespalati imbracati foarte saracacios, sexe opuse, el pe la 20, ea pe la 16. Discutii pe baza unei farmaciste „bolnava cu capul” care nu i-a dat ei un antibiotic ieftin ca asa stie ea, orice stare de rau trece cu antibiotic. Dezbatere folosind un vocabular total de 10 cuvinte pe tema a merge sau a nu merge la spital. Detaliu vizibil: ea era cu burta la gura….

    00
  14. Faci aceeasi greseala ca si arhi. Indemnizatia pentru cresterea copilului nu se da pe baza contributiva, este un ajutor social. In nicio tara europeana nu exista aceasta perioada. De aceea reiau comentul de acolo:

    INDEMNIZATIA PENTRU CRESTEREA COPILULUI e un AJUTOR SOCIAL. Nu e din cotizatii. Dureaza aproape 2 ani. Despre asta se discuta aici.
    INDEMNIZATIA DE MATERNITATE e o ASIGURARE. Pe baza unei cotizatii de 0,85% din salariu. Dureaza 126 de zile (inainte si dupa nastere). Asigurarea si-o face patronul, nu angajata. El isi asigura riscul ca anagajata lui sa nu poata munci, de-aia el plateste cei 0,85%.
    Deci o femeie gravida intra inainte de nastere in CONCEDIU DE MATERNITATE si incaseaza o indemnizatie de 85% din salariu (in principiu, nu intram in detalii). Concediul de maternitate continua in limita a 126 de zile, rastimp in care are loc nasterea. De aceea se numeste concediu de sarcina si lauzie fiindca acest concediu continua si dupa nastere. De asta nu s-a luat nimeni si ramane ca atare.
    Dupa aceste 126 de zile, angajata ar trebui sa se intoarca la munca, asa cum se procedeaza in marea majoritate a tarilor europene. Insa statul roman ii da pana implineste copilul 2 ani un AJUTOR SOCIAL pentru cresterea copilului. Sau 3 ani daca copilul e bolnav. Sau 7 ani daca are un handicap grav.
    Despre asta ultimul se discuta aici. Care, in opinia mea, incurajeaza nemunca. Ca si alte sute de ajutoare sociale din tara asta.

    00
  15. ar trebui sa lase indemnizatia asa cum e si sa o elimine pentru alea care nu au muncit. cam asta ar fi singura cale de a-i stimula pe destepti sa procreeze si totodata de a-i stopa pe lenesi si paraziti sa se inmulteasca.

    00
  16. @rumbu esti un idiot, tu si cei care o tineti cu ajutorul social nu e din cotizatii. Da de unde sunt aceti bani bai analistul lu’ peste? Aduc parlamentarii si basescu bani de acasa, din marile investitii romanesti, din afacerile de succes ale statului, din industria si agricultura mareata romaneasca?
    Nu, tot ceea ce plateste statul, toti banii statului, sunt din taxe si impozite. Asa ca mai tine-ti pliscul cu „ajutorul” dat de stat ca tot din banii mei e. Si din banii mei nu mi se pare normal sa platesc niste nespalati si sa fiu tratat la egalitate pentru ca nu muncesc cot la cot cu mine.

    00
  17. NOU
    #18

    Si cand te gandesti ca sunt multi tarani mutati in orase… si care de sus isi reneaga obarsiile…
    Oricum ignoranta merge mana in mana cu nazismul, ma rog, la noi nu poate fi vorba de nazism ci doar de o mentalitate totalitarra de tip rosu, cam asta pot sa spun despre cel ce a postat jignirile despre suedeji si tarani.

    00
  18. o mama bine platita va amana nasterea unui copil pana cand va strange destui bani pentru scutece, biberoane si tot asa pana viitorul copil ajunge la facultate.
    din ce in ce mai multe cupluri sunt speriate de ideea de a face copii pentru ca nu au ce sa le asigure. e trist…

    00
  19. @D, Asa idiot cum sunt, eu stiu sa fac diferenta dintre o asigurare si o taxa. Sau stiu sa fac diferenta dintre o casa de asigurari si bugetul de stat. Lucruri care tie iti scapa. Imi cer scuze ca nu ma pot ridica la inaltimea inteligentei tale iesite din comun, membrule Mensa.

    00
  20. In mod paradoxal atat boom-ul economic cat si criza actuala a generat un val de nasteri in Romanica. Fara sa ne uitam prea mult la statistici un fenomen psiho-social se poate extrage de aici. Se pare ca cel mai mare dusman al natalitatii ramane normalitatea… Ma indoiesc ca aceste taieri bugetare vor afecta in mod serios curba pozitiva a natalitatii sau preludiul romanesc cu portofelele goale. Cred ca singura problema va ramane nasterea ,,single,, adica neasistata de moasa, medic sau asistenta de salon. Astia isi fac deja bagajele… Sa ne gandim totusi ca in evul mediu ,,pampersii,, erau inlocuiti cu fese de panza si asta nu a stopat in nici un fel dublarea poplatiei Europei cu toata ciuma sau gripa. Oamenii fac sex si cred ca Basescu, Ministerul finantelor sau brandul Durex ar mai putea opri romanii sa se inmulteasca fara un test de inteligenta…

    00
  21. Avand in vedere dezastrul demografic spre care ne indreptam, statul face o enorma prostie taind indemnizatia pt copil sau stabilind o suma fixa pentru toata lumea. Iar statul in momentul de fata e reprezentat de cei care-l conduc, adica de Basescu si Boc.

    00
  22. Dupa cum ziceam, sporul natural trebuie dictat de selectia naturala, nu de politici sociale.
    Uneori ma intreb de ce nu luam exemplu de la lumea animala. Acolo nu ai niciun stat care sa dicteze, nu ai alegeri (in sensul electoral) care sa impuna anumite decizii, totul se bazeaza pe auto-reglare. Nu exista protectie sociala, fiecare se descurca asa cum poate. Si da, aia destepti (e.g. leii) fac cati pui au observat ca poate sustine ecosistemul, pe cand aia prosti (e.g. iepurii) fac cat de multi, ca sa scape macar cativa.

    Eliminati cei doi ani de post-natal, reduceti impozitele in mod corespunzator si oamenii se vor gandi de doua ori inainte sa bage buletinul in urna (sau altceva in altceva ;)). Iar daca nu vor gandi inainte, ghinion, doar cei puternici vor supravietui.

    00
  23. procent din contributie e foarte ok, e ok si limita maxima ca se fac manarii pe banii statului altfel, nu e ok limita minima, daca tu nu aduci nici un ban la stat de ce sa-ti dea statu 6 mil sa cresti plod?

    00
  24. o mama bine platita va amana nasterea unui copil pana cand va strange destui bani pentru scutece, biberoane si tot asa pana viitorul copil ajunge la facultate.

    si pana strange bani ajunge la 40 de ani….de fapt sunt scuze. Daca vrei cu adevarat un copil il faci si gata. Te dai peste cap si ii asiguri un nivel mediu si va creste. Iti iei al doilea job, il duci la cresa si la gradinita etc. Important pana la urma este cum il cresti ca si educatie si nu banii necesari. Asta este marea problema a societatii romane: educatia. Avem bani si nu ne facem timp pentru copiii nostri.
    Acum 20 de ani parintii nostri (nu stiu daca si ai tai) se intorceau la serviciu dupa cateva luni si am crescut cu cheia de gat. Si uite ca am ajuns bine si suntem baza acestei societati (buna, rea, cum o fi ea).

    00
  25. Am si eu o intrebare: de ce am platit si eu si sotia de la 18 ani de cand muncim cu acte pe tot salariul (fara „smecherii” de salariu minim pe carte) asigurari sociale pana la 32 cand ne hotaram sa avem un copil?
    Ca sa primim 6 milioane pe luna care nu ajung nici de scutece si mancarea copilului (intretinere, utilitati, hrana mamei, imbracaminte copil-mama, transoport, medici, vaccinuri mai trebuie si ele platite).
    Apoi apar doua probleme mari: una e alaptatul care nu e normal sa te oblige statul sa il intrerupi la 2 luni ca sa te intorci la munca sa platesti factura furtului si incapacitatii lor.
    Alta e daca nu am pe nimeni sa stea cu copilul si amandoi parintii mergem la munca, cu copilul cine sta? A, bona, pai aia costa cat salariul meu pe luna.
    Si hai sa nu mai facem paralele cu statele vestice unde sistemul de crese si gradinite e foarte bine pus la punct de la cap la coada. Ia incercati sa duceti un copil la noi la cresa sau gradinita la stat si vorbim dupa ce incercati daca mai aveti aceiasi parere.
    Si pentru toti genialii comentatori, asteptati pana o sa aveti un copil si apoi mai discutam ideile astea de acum ale voastre.
    Si nu uitati, copii de acum va vor tine pensiile la batranete, nu basina, nu vreun politician cretin si hot, asa ca hai sa gandim de cateva ori cand zicem „nu mai faceti copii”.

    00
  26. Pai daca s-ar da bani cum trebe si n-ar mai iesi plozi carora sa le curga scuipat din gura… de unde mai faci rost de masa de manevra? Cine te mai voteaza?

    00
  27. @D Si daca nevasta-mea nu vrea/poate sa faca un copil, atunci inseamna ca a contribuit degeaba? Pai stai frate, contribuim la fel mi se pare normal sa primim la fel sau mai exact fiecare sa primim pe masura contributiei. Deci vreau banii contribuiti inapoi pentru ca nu am de gand sa fac copii!

    00
  28. @rumbu – din pacate esti destul de superficial si gandesti doar pe termen scurt si foarte scurt, si din pacate sunt destul de multi oameni care gandesc ca tine. Cu cat se nasc acum mai putini copii, cu atat o sa ne fie mai rau peste 20-30 ani. Daca nu ai continuitate in natalitate o sa ai mari probleme la acordarea pensiilor.
    Sa spunem ca nu suntem de acord ca mamele sa primeasca indemnizatii pentru cresterea copilului. Beneficiaza de cele 3 luni (126 zile) de pre si post natal. Mama merge la serviciu si copilul ramane cu…? sa te vedem rumbu, cu cine ramane? Exista solutia cresa, cresa cu locuri limitate, dar pentru crese nu se aloca fonduri, acum cu noua reducere de salarii la stat…, personal necalificat sau prost calificat… Pfiuuu, se complica putin treaba. Apoi, ce te faci, la un calcul simplu ai ceva de genu: tata si cu mama muncesc, aduc 2 salarii in casa, au cheltuieli pentru 2 persoane, apoi mama ramane gravida, naste, sta acasa cu copilul sa-l creasca, si ce avem, tatal munceste, mama nu, avem doar 1 salariu si brusc 3 persoane de intretinut, si cresc cam toate cheltuielile, intretinere, apa, curent, etc.
    Poate acum intelegi si tu ce vroiau parintii tai sa zica cand tot iti reprosau ca s-au sacrificat sa te creasca.
    In fine…

    00
  29. @rumbu diferenta e ca tot tu dai banii. Ah, stai putin…
    @Sarpele chiar te invit sa-ti iei banii inapoi, nu am nimic impotriva. Dar din pacate nu contribuim la fel. Daca poate te razgandesti si faci copii mi se pare normal sa primesti suma parte din cat ai contribuit.

    00
  30. Sunt sigur ca statul doreste oameni destepti si capabili sa gandeasca pentru ei…

    00
  31. Daca s-ar fi aplicat vreodata „regula” asta (pe care cu cinism o tot flutura madam’ Tatoiu ieri la tv-uri -desi o cauta moartea pe acasa), multi din noi n-am fi existat.
    Planificarea familiei de catre stat sau de catre o elita oarecum egoista (sa nu renunte la standardul propriu facand copii cacaciosi si muciosi) n-a dat rezultate nici la noi, nici in China nici in India.

    00
  32. Eu am un copil si inca unul pe teava. Dar nu m-am bazat si nu ma voi baza pe ajutorul statului sa mi-i creasca, desi contributiile mele sunt mult peste medie.

    In SUA si Australia, nu exista niciun fel de concediu de maternitate si cu toate astea fac copii. Pe mine nu ma deranjeaza ideea de a ajuta mamele, insa ma deranjeaza ideea romaneasca (unica in Europa) de a le ajuta *2 ani*.

    Pentru concediul de maternitate nu dau eu banii, ii da angajatorul meu (nu intru in detalii, eu sunt un caz special, sunt si angajat si angajator). Angajatorul se asigura prin acea contributie si nu mama, de-aia tot bat campii aici sa intelega lumea diferenta intre asigurarea patronului (din care se plateste concediul de maternitate) si indemnizatia pentru cresterea copilului (care este un ajutor social). De unde vine acest ajutor social este discutabil, poate veni din impozite, din accize la tigari, din TVA s.a.m.d. Dar in orice caz nu vine de la casa de asigurari.

    00
  33. Persoanele care nu au lucrat NU primesc cei 600RON cum au comentat cativa mai sus. Trebuie sa ai minim 12 luni lucrate ca sa poti beneficia sau sa fii student(a) la zi.
    Oare mamicile din alte tari cum se descurca? Sa stiti ca nici acolo bonele nu sunt ieftine raportat la salariu, probleme cu bonele au fost si acolo (ciudate,violente, hoate etc.), cresele/gradinitele scumpe, de imbolnavit se imbolnavesc si acolo copiii care merg la cresa etc. Ma refer la tari UE.
    Da, am copii, am si sora care locuieste in Belgia si are copil. Si culmea, lumea face copii si in conditiile astea acolo.

    00
  34. vali, statul te vrea prost. daca esti plod de taran manelar, esti usor de prostit, vinzi votul pe un kil de tuica si muncesti ca sclavul sa platesti taxe degeaba – esti un roman adevarat. aia destepti sa plece, nene, n-avem nevoie de intelectuali, ca astia e periculosi

    00
  35. Si totusi, daca familiile sunt sarace si nici bani de la stat nu vor mai primi, macar in acei primi doi ani, sa nu ne mire faptul ca vom devenii o tara majoritara de inculti.
    Si spun asta pentru simplul fapt ca in cei doi ani in care atat mama cat si tata vor munci, iar copilul va fi mai mult printre straini, ei bine parintii lui se vor obisnui cu ideea ca asa este normal, iar educatia copilului va fi facuta tot printre straini.

    00
  36. Parerea mea este ca o parte a femeilor care raman insarcinate se comporta de parca ar face copiii cu statul.

    Si pentru ca au comportament cacacios, cer bani de pampersi.

    00
  37. @rumbu – angajator fiind, cati bani platesti la stat lunar pentru angajat(sotie)? probabil ca daca o platesti cu salariul minim nu prea te intereseaza foarte tare. Dar daca sotia ta castiga 5000 lei pe luna? Inseamna ca tu platesti la stat cam 4000 lei. Iti convine sa dai la stat in continuare 4000 lei si la o bona 1000-1500 lei?
    Scopul acestui ajutor social a fost cresterea natalitatii si brusc, nu mai avem nevoie de copii?
    Nu sunt de acord. Muncesc, platesc o gramada de bani la stat si am beneficii minime…

    00
  38. Corect, ţăranii şi suedejii fată în prostie, iar progeniturile lor inferioare ne trag rasa înapoi, ne îndepărtează de Omul Superior! Ar trebui să-i închidem pe toţi în lagăre şi să le punem oasele lor puturoase la muncă! Iar pe poartă să le amintim că munca-i va face liberi!

    Te înşeli: dacă te pun să înşir oamenii de valoare români care se trag din familii simple, din familii de ţărani, nu ai depune un efort prea mare. Însă ţi-ai stoarce ceva creierii ca să-ţi aminteşti un om de valoare provenit dintr-o familie de boieri, sau cel puţin o familie mai înstărită.

    Apropo, zoso, câţi copii ai?

    PS: cineva îşi dădea cu părerea că pentru a scoate ţara din criză trebuie omorâţi toţi suedejii; dar dacă germanii ar propune că pentru a scoate Europa din criză, trebuie omorâţi toţi românii, bulgarii şi grecii, cine s-ar oferi primul?

    00
  39. n-ai cum limita dreptul de a face copii decat in conditii exceptionale. si nici atunci fara scandal.

    se stie ca un copil costa cam €600/luna in mediul urban.
    daca intentionezi sa faci un copil si nu ai banii astia ar trebui sa-ti fie interzis.

    indemnizatiile nu fac decat sa creasca natalitatea artificiala in familii defavorizate. taierea lor si interdictia nasterilor e cruciala.
    oamenii care fac copii pentru indemnizatii ca apoi sa-i trimita in plasamente (o imensa problema de asistenta sociala pentru „noi restul”) sunt evident dezaxati comportamental si ar trebui sa li se retraga drepturi civile. as incepe cu dreptul la vot. astfel incat sa nu mai poata fi folositi ca masa de manevra la alegeri.

    00
  40. NOU
    #41

    Felicitari pentru postare !

    00
  41. follow-up:

    natalitatea sa fie privita ca o investite pe termen lung, precum masina sau casa. atunci cand iei credit ti se face un scoring.
    daca ai scorul bun, ai voie sa faci copil.

    daca nu poti plati rata la copil nu e ok sa-l ia banca (statul) pentru ca nu-l prea poate revinde. asa ca trebuie sa-ti asumi integral costurile copilului pe termen de minim 14 ani.
    (€600/luna x 12 luni x 14 ani = €100.800)

    00
  42. Sarac sau bogat oricine isi doreste un copil. Ca unii sunt inconstienti si nu stiu la ce se inhama e o alta problema. Eu nu vad masurile de protectie sociala (indemnizatii, alocatii, pensii) ca pe un drept care ar trebui sa fie direct proportional cu veniturile. Stiu ca unele persoane produc mai mult decat altele (sau cel putin asa au ele impresia) dar pentru a sustine asemenea maiestati imperiale sute sau mii de oameni trudesc, iar acei oameni au nevoie de asistenta sociala in cazul in care munca lor nu e remunerata corespunzator. Tarile scandinave sunt un bun exemplu pentru o astfel de societate.

    00
  43. @dan:
    Adica sa-mi spuna mie o pitzi cu 7 clase (de la administratia financiara) cand pot si cand nu pot face copii? Ma faci sa rad.
    Daca s-ar naste copiii dupa „criterii economice”, selectia naturala ar fi kaput! Chiar daca ma enerveaza ca suedejii ne cam inghit ca rasa, nu pot sa ma cred Dumnezeu si sa dau eu aprobari de genul asta. A mai incercat unul sa se bage in patul romanilor si a murit ca boul in ziua de Craciun.
    Si ce faci daca brusc ti se termina banii (desi ai fost solvabil cand ti-ai planificat copilul)? Il omori, il abandonezi in orfelinat sau ceri eutanasierea intregii familii? Pfff, suna a nazism……

    00
  44. Da, aceasta indemnizatie pentru copii este un ajutor social. Insa este indispensabil, in conditiile in care societatea noastra nu iti ofera cadrul in care sa poti trimite copilul la o cresa, de exemplu, incepand cu varsta la care iti expira indemnizatia de maternitate.

    Ce ar trebui facut ? Pai, vreo 5 ani ar trebui construite crese si gradinite, daca tot suntem batuti la cap ca e nevoie de bani de investitii. Astea ar fi investitii folositoare. Dupa 5 ani, se pot reduce cei 2 ani platiti pentru a avea grija de copil. Adica: 6 luni suta la suta media veniturilor, si daca vrei sa mai stai, stai pana la 2 ani pe banii tai. Adica, cu 0 venit. Si cand te intorci la serviciu sa ai toate drepturile, si sa fii si asigurat medical si cum mai vrei in timpul asta in care sa stai acasa pe banii tai.

    00
  45. @Rumbu: Esti de acord ca platim o gramada de bani la stat? Sper ca da. Si mai sper ca realizezi cat de putine sunt serviciile care se intorc la noi in contul acestor bani.
    Indemnizatia mamelor e unul (daca nu singurul) beneficiu real si corect care se intoarce catre un segment al poplatiei care contribuie destul de mult la bugetul statului.
    p.s.
    Nu-mi mai aduc bine aminte materia finante publice, dar daca am retinut bine o regula ar fi ca, ceea ce se plateste la stat nu are o destinatie dinainte stabilita. Totul se strange la buget, si de acolo se imparte iarasi prajitura in mai multe felii.

    00
  46. Ar trebui să fie interzis să faci copii dacă nu ai bani să-i întreții cum trebuie. S-ar rezolva multe treburi în felul ăsta…

    00
    • Ar trebui să fie interzis să faci copii dacă nu ai bani să-i întreții cum trebuie. S-ar rezolva multe treburi în felul ăsta…

      in unele ţări se poate anglia, par example. fiecare copil trebuie sa aiba camera lui.

  47. @rumbu: esti cumva superficial. Te-ai gandit, spre exemplu, ca o mama care adopta un copil mic nu beneficiaza de concediul de maternitate achitat de angajator? Ramane cu indemnizatia de crestere sau ii cumpara o bona copilului. Sau il trimite la bunici sau sau. Nicio lege in tara asta nu acorda niciun drept suplimentar familiilor care adopta copii. In alta ordine de idei, indemnizatia nu conteaza la ce categorie este trecuta acolo, in catastifele statului, ca ajutor social sau altceva, dar mie mi se pare mai normal, spre exemplu, sa mi se plateasca mie banii cu care am contribuit in ultimii ani din propriul salariu, atat eu cat si angajatorul, decat sa se duca pe apa sambetei (a se citi aici deplasarile parlamentarilor, ministrilor, statul la hoteluri de 5 stele oriunde, mese bogate si chermeze cu orice ocazie). Nu vreau mici si berede 1 mai, nu vreau misiuni economice la care sa se duca oficialii ca turisti, nu vreau sa stea la 5 stele ca nu le cad galoanele daca stau la 4, nu vreau logane de politie cu 70.000 de euro, cred ca sunt suficiente niste amarate de VW la juma’ de pret sau alte masini la un sfert.
    Nu vreau sa vorbeasca un parlamentar, primar, ministru, consilier si asa mai departe, de 3000 de ron la telefon (nici nu imi imaginez cat ar insemna asta in minute). Nu, frate, vreau doar ca pe perioada in care copilul meu e mic si trebuie sa stau cu el acasa, sa pot sa ma intretin pe mine si pe el din ce am platit la stat in ultimii 12 ani, sa spunem. E asa de deplasata cererea mea, ca mama?
    E mai bine sa investim in parlamentari si bugetari decat in copii bine crescuti si educati cu aia 85% din salariu in primii 2 ani sau in primul an?

    00
  48. Am aproape 22 de ani, iar mama nu a primit niciun fel de indemnizatie ca sa ma creasca. Si vorba aia, atunci erau vremuri mult mai grele.
    Cei de varsta cu mine probabil cunosc acest lucru, dar mai ales parintii lor.

    00
  49. Ceasul biologic al unei femei nu poate astepta sa se hotarasca unii sau altii ce ofera unei mame ( ai 10 ani in care e ideal sa faci copii, restul perioadei e cu semne de intrebare, de la caz la caz). „Oferta” te poate incuraja sau descuraja, dar daca iti doresti copii, nu trebuie sa astepti nimic, pentru ca de fiecare data vei astepta altceva: intai sa ai job, apoi job bine platit, apoi casa, apoi masina ca nu ai cum sa iti duci copilul la gradinita, apoi mama sa iasa la pensie si tot asa… Si uite cum pierzi din bucuria, fie ea si de 1 minut, sa iti vezi copilul zambind…
    @ dan- 600 euro pentru un copil in mediu urban? In primii 2 ani de viata? Stiu o familie cu un copil care traieste ok cu banii acestia, fara fite, fara figuri, dar are tot ce-i trebuie. Cum calculezi bugetul pentru un copil tine de fiecare familie…

    00
  50. in alta ordine de idei: La ora actuala sunt139 000 de mame cu o indemnizatie medie de 700 ron (sunt foarte multe care iau suma aia minima). Faceti calculul si hai sa vedem cat se economiseste pe an cu scaderea de la 85% la 63% sau 64%. E o nimica toata la nivel de buget!
    Masura asta aduce mai multa scaderea a poplaritatii decat economie la buget. Chiar si dpdv politico-strategic e o aberatie! Cati bani ar fi nevoie sa bagi ca sa recastigi increderea pierduta prin masura asta.
    E un calcul simplu! Oare ei chiar nu vad ca nu se leaga?

    00
  51. Bulgaria doi ani pentru ingrijirea copilului.Germania maxim 1800 euro pe luna timp de 12 luni(12X1800=21600)Romania undeva la mijloc,tot doi ani si maxim 4000RON lunar, adica 950X24=22800euro.In Germania trebuie să aibă asigurare privată de sănătate pentru o parte din concediu plătit, restul de concediu plătit este plătit de către angajator.

    00
  52. mda…este o discutie tipic romaneasca. doar alb si negru sau da-mi banii inapoi ca io n-am copil. cei mai buni sunt aia cu interzisu´. :) copii costa peste tot in lumea asta, dar fara ei o civilizatie se duce de rapa. a mai zis/scris cineva mai inainte: cine va cotiza la pensii cand iesim noi la pensie.sunt de acord ca statul sa ajute/intretine oamenii pentru a putea creste copii intr-o situatie decenta! si eu cotizez la o gradinita de stat (berlin) de ma rup, ca 480 Euro + 23 banii de masa, pe luna. altii care castiga mai putin platesc mai putin. unde-i problema? cei care au mai putini bani n-ar trebuii sa-si trimita copii la gradinita/cresa?

    00
  53. pardon, platesc doar 466 euro+23 euro pe luna

    00
  54. NOU
    #56

    M-am saturat sa vad ca toti cer bani de la stat pentru orice… N-ar fi mai bine sa platim o taxa „de facut copii” cam asa de 1000 de euro? Poate asa scapa de deficit si nea Boc:)

    00
  55. @TheBride: nu sunt superficial, vreau doar sa subliniez faptul ca sistemul asta de intretinere prin ajutoare sociale a mamelor este unul pagubos, fara fundamente economice. Cel mai corect ar fi sa se renunte la acea indemnizatie si, in contrapartida, alocatia pentru copii sa fie majorata (fiindca statul ajuta social copilul, nu mama pana la urma) si atunci nu s-ar mai face diferente intre nascut/adoptat/salariul mamei dinainte. Astfel mama ar putea avea de ales: ar putea deveni casnica/somera intretinand copilul din propria lui alocatie, dar ar putea reveni si in campul muncii, platind o bona, apeland la serviciile unei crese. Fiecare cum doreste. Sunt insa de acord cu tine ca se risipesc bani in sute de mii de directii gresite, dar natalitatea nu se incurajeaza printr-o simpla indemnizatie. Poti observa ca schimbarea legislatiei din ultimii 10 ani (cateodata in bine, cateodata in rau) nu a adus nicio modificare asupra natalitatii la romani.

    @Lucian, ca angajator platesc la fondul de salarii 0,85%. Din toate salariile, barbati si femei. Daca o angajata intra in concediu de maternitate, eu (angajatorul) ii dau banii, urmand ca eu sa mi-i recuperez ulterior din acei 0,85%. La un salariu de 5000 de lei platesc *o asigurare* de 42,5 lei. Nici tu nu cred ca platesti la CASCO valoarea integrala a masinii ci numai un procent. Restul taxelor sunt pentru altceva, nu vad ce legatura au cu indemnizatia de maternitate sau cu cea pentru cresterea copiilor. Sunt organisme separate cu bugete separate si cu destinatii separate, nu are rost sa amestecam mere cu pere.

    00
  56. In fond indemnizatia acordata mamelor care au cotizat la buget este una dintre cele mai bune investitii ale guvernului. Restul banilor colectati se duc in buzunarele camarilei de partid, in firmele lor si in curul beizadelelor care acum cer castrarea nationala!.
    Copiii (inclusiv copiii suedejilor) nu saracesc bugetul pentru ca sunt putini. Beleaua o constituie functionarii angajati dupa 2005, militienii si securistii vopsiti. Astia din urma sunt cam 200-300k (cati copii sub 2 ani) dar au salarii URIASE si freaca menta pe banii publici: nu tu teroristi, nu tu hoti de arme, nu tu mari evazionisti sau spalatori de bani/terenuri de la MApN, nu tu hackeri si talhari de banci. Eu pe SRI-sti i-as reduce la 30% si militienii la 25%.

    00
  57. https://adevarul.ro/news/eveniment/cum-fost-influentate-nasterile-banii-statului-1_50ad8c877c42d5a663972398/index.html – la sfarsit sunt indemnizatiile platite in alte tari – toate sunt raportate la salariu. In Ro este foarte mare perioada pe care se plateste suma respectiva.
    Oricum, eu as renunta la alocatia pentru mame, DAR sa se renunte si la zecile de alte ajutoare sociale pe care le primesc diversi indivizi fara chef de munca, la sute de pensionari pe caz de boala ( cand or sa declare lenea boala sa te tii) si la multe alte aberatii care sunt in sistemul romanesc.

    Oare indemnizatia asta chiar e cea mai mare cheltuiala a romaniei, in conditiile in care ramane limita minima de 6mil, si cea maxima de 4000ron ( si cred ca sunt destule persoane care vor lua 4kRON in continuare :)) )

    00
  58. Comentariile de pana acum sunt mai stupide decat obisnuiau sa fie. Majoritatea pleaca de la premisa filmului Idiocracy (care e foarte bun), dar mi se pare ca scapati din vedere faptul ca inca nu s-a demonstrat faptul ca inteligenta e ereditara, asadar una din premisele de la care pleaca filmul e eronata.

    00
  59. in romania a ajuns sa fie lux sa ai un copil =))

    00
  60. As prefera un sistem care sa permita accesul usor la o educatie cat mai buna, un sistem medical decent s.a.m.d. decat ajutor social pentru cresterea unui copil. Asta ca tot se discuta pe termen lung.

    00
  61. Stiti ce e stupid acum? Legea e proaspata asta cu 85%. Daca scade indemnizatia cu 25%, suma rezultata va fi mai mare decat salariul/venitul la care s-ar intoarce in munca (pentru ca s-a taiat destept din sporuri, ore suplimentare, iar salariile din privat nu mai sunt la nivelul lui 2008). Indemizatia asta ar fi trebuit sa fie calculata in functie de niste coeficienti, ceva gen punctul de pensie…:). Ca daca faci un calcul, statul cheltuie 2,7 milioane de euro ca sa dea 600 ron la fiecare mama (angajata) si cred ca, de peste 10 ori mai mult sa plateasca 85% din venituri. Sunt bani pe care trebuie sa ii plateasca acum, in conditiile in care nu mai incaseaza la fel.

    00
  62. NOU
    #64

    Rumbu, te lupți cu morile de vânt. Ăștia înțeleg doar că ai ceva personal cu mamele, copii și cu toți în general.
    Ei știu doar că au cotizat și că vor să primească. Nu îi interesează de unde vin banii, pentru ei contează doar ca statul să le dea. Să le dea că statul are de unde, că de aia au cotizat. Uite de aia.

    00
  63. O sa vedeti cat de greu e sa cresti un copil cand o sa aveti si voi. Cresterea unui copil este un job full time 7/7, 24/24.

    Parerea mea este ca ar trebui sa ne pese de viitorul nostru, sa nu ne mai gandim numai la noi.

    00
  64. @Programare Sociala: Tu daca dai niste bani nu astepti ceva innapoi? Doamne ce retarzi sunt unii…

    00
  65. @programe sociale – banii pe care ii dai statului nu ii donezi, ii dai sa fie investiti. statul ar trebui sa investeasca banii mai departe in diverse programe(drumuri, scoli, in viitorii copii, programe sociale, etc). Nu stiu daca iti dai seama ca platim 19% ptr orice produs cumparat, 16% pe profit, diverse accize…

    00
  66. @culaie, @simona

    cetatenii cu o stare financiara modesta sau buna, cu job, platitori de taxe nu vor intampina probleme pentru ca vor aborda aducerea in lume a unui copil cu maxima responsabilitate.

    In schimb, familiile fara venit sau ocupatie in care sunt peste 4-5 copii, e evident ca motivatia nu e ingrijorarea fata de demograficul negativ, ci interesul pentru asistenta sociala acordata si imunitatea in fata legii (in cazul femeilor gravide cu infractiuni).
    Astfel de cazuri s-ar diminua sau ar disparea cu totul.

    Daca dintr-o familie dezorganizata, fara venituri, ies 8 copii din care 5 ajung in centre de plasament si 3 ajung infractori, costurile sociale sunt enorme si greu de calculat. Limitarea bona fide a natalitatii cu argumentarea sustenabilitatii financiare mi se pare salutara.

    00
  67. NOU
    #69

    Măi copii! Totul se învârte în jurul banilor? Se vede că nu aveţi copii. Problema e simplă şi complicată totodată. Vine copilul, mama are un venit decent spre mare. În concediul pentru îngrijirea copilului primeşte o sumă de bani. Dacă e mică (în caz că e fixă), mama va merge la lucru. Dacă va merge mama (sau tatăl) la lucru, trebuie bonă sau o creşă, adică mai mulţi bani, deci mai multă muncă, ceea ce înseamnă mai puţin timp liber, iar puţinul timp liber rămas se petrece cu copilul. După puţinul timp liber petrecut cu copilul şi avut grijă de casă, te duci la somn direct, ca să poţi să reiei munca de a doua zi. Dacă părinţii merg la somn, al doilea copil cum naiba se mai naşte? Duhul sfânt? Hai să fim realişti: doi părinţi extenuaţi crezi că mai au chef să mai facă al doilea copil când şi primul le solicită la maxim energia? Şi atunci cum să crească natalitatea? Dar dacă unul din părinţi are grijă de copil şi pe când celălalt este la serviciu, iar venitul pe familie nu a scăzut îngrijorător (totuşi ar fi 85% dintr-un salariu, care se cumulează cu un venit întreg şi se împarte la 3, nu două venituri întregi care să se împartă la 2, deci tot scădere e per ansamblu) parcă le mai vine şi lor să mai facă unul.
    Lăsaţi naibii interpretările financiare şi fiscale ale banilor primiţi de mame timp de 2 ani. Este vorba pur şi simplu de stimulente pentru creşterea natalităţii! PUNCT!

    00
  68. Mamele destepte/valoroase stiu ca viata unui copil si responsabilitatea fata de acesta nu se incheie la 2 ani de la nasterea lui. Problema acestor mame valoroase e climatul economic actual. Ele nu vor sa aiba un copil in situatia de instabilitate actuala, cand dupa cei 2 ani de stat acasa se poate intampla orice.
    In nici o tara bine dezvoltata nu exista concediu de 2 ani si ajutoare de la stat ca la noi, si cu toate astea femeile fac copii. Incredibil… well explicatia e ca traiesc in economii in care nu au grija zilei de maine si stiu ca dupa 5 luni de concediu maternal, au job, au viitor … si ca ai lor copii sunt asigurati.
    Deci n-ar fi mai bune niste masuri pt relansarea economica in loc de tot felul de ajutoare rezultate din jupuirea firavei economii ramase?

    Si inca o pb: fapul ca „alte categorii sociale” se simt impulsionate sa produca urmasi si sa traiasca de pe seama ajutoarelor pt acestia nu inseamna ca acesti urmasi vor lucra maine ca sa ne bucuram noi de pensie!!! E fix invers… acesti urmasi vor fi invatati de mici sa profite de sistem la fel ca parintii lor!

    00
  69. @dan:

    Teza „castrarii” celor saraci (nu dezorganizati) suna aiurea rau. Eu insumi fac parte dintr-o familie cu 5 copii asa ca stiu ce vorbesc. Nu am ajuns la orfelinat si nici intretinut de altii. Unele familii fara ocupatie de la tara au mai multa haleala(pentru ca muncesc in ciuda a ce crezi tu) decat multi muritori de la oras. „Fara ocupatie” nu mai este demult ceva rau.
    Aaaa, daca vrei sa vorbim despre educatie in randul celor de la periferia societatii, sau despre planning familial la suedeji, atunci pot discuta subiectul. Dar teza „n-ai bani, iti leg putulica!” suna la fel de idiot ca si guvernul din ziua de azi. Efectul ar fi invers.

    @Lucian

    Statul asta nu e in stare sa investeasca cu profit nimic din ceea ce inseamna contributii. De aceea azi blameaza femeile care nasc si care cer inapoi o parte din ceea ce au contribuit poate zeci de ani. Vorbim de guvern vizibil (din satelit) incompetent.

    00
  70. @dan „limitarea bona fide a natalitatii…?” Problema e ca aia de care zici tu nu iau banii de care se face vorbire (indemnizatii de crestere copil). Si spune-mi tu cum limitezi natalitatea la sectorul acela fara venit si ocupatie si sa o cresti la sectorul acela responsabil. Le bati cu pumnul in masa? Aia nu fac copii pentru banii primiti…desi ii cheltuie pana la ultimul leut (alocatiile copiilor- ca atat primesc), fac atatia copii ca nu-s educati, ca vor profit ulterior, ca-i pun la munca. Inainte, o familie de tarani cu multi copii era o binecuvantare ca avea cine sa munceasca pamantul.
    „Sectorul responsabil” trebuie stimulat, atat cat trebuie, fara abuzuri, atata tot…asta daca te bazezi ca statul sa faca ceva pentru tine contributor.

    00
  71. Ori ce familie, oricat de saraca, are dreptul sa simta bucuria de a avea un copil. :) Problema apare la acele familii care ii toarna cu galeata fara sa se gandeasca la viitorul lor. :(

    00
  72. Este un mare balamuc, au furat cat au putut pana acum si nu mai stiu ce sa faca pentru ca tara e intr-un mare „…”. Sper sa fie impuscati macar pt ca merita!

    00
  73. @culaie, e o acuzatie foarte grava sa spui ca as incuraja sterilizarea, ad literam. Propun regularizarea legislativa a natalitatii prin criterii legate de anumiti indicatori economici, sociali si financiari.

    De exemplu, retragerea oricarui fel de ajutor banesc persoanelor care dau nastere unor copiii fara sa fie sustenabili (ex. nu au venituri, job, conditii gospodaresti, samd) si/sau retragerea unor drepturi cetatenesti precum dreptul la vot.

    @simona, deloc un abuz ce argumentez eu. sclavagismul s-a abolit demult in lumea civilizata iar ce descrii tu acolo este un abuz.
    nu mi-as face griji pentru sectorul responsabil unde natalitatea pare ok.
    Statul nu trebuie sa faca nimic. In fapt, statul ideal e minimalist si trebuie sa se dea la o parte. Trebuie sa intervina doar acolo unde bunul majoritatii e subminat de o minoritate oneroasa.

    00
  74. @dan

    am pus niste ghilimele acolo in mod intentionat. Retragerea ajutorului banesc nu rezolva problema pentru ca tratezi doar simptomul. Trebuie umblat la cauza: educatia (aici as introduce educatia fortata pana la clasa 9-a!) si o economie functionala. Asa ar fi mai putini someri sau cetateni faliti.
    Daca copilul este nascut nu este vina lui ca are parinti tampiti. Odata nascut trebuie protejat, adica cheltuim cu el vrand-nevrand. Sau facem programe pentru caini dar ne incurca copiii?
    As umbla la cauza totusi: dau ajutor social=faci curatenie in comuna, vrei indemnizatie de 600 lei=repari santurile si vopsesti gardul bisericii moka.

    00
  75. pentru o dezvoltare ulterioara normala a copilului, este bine ca mama sa stea acasa cu el del putin cateva luni. in plus, carei mame nu i-ar placea sa stea cu puiul ei (chiar daca exista momente cand o aduce la exasperare).
    prin reducerea indemnizatiei, femeile care castiga cel putin decent fie nu vor mai face copii, fie ii vor face si nu vor avea grija de ei din lipsa de timp. In ambele situatii, tara per ansamblu este cea care are de pierdut.
    O problema destul de periculoasa pe termen lung este ca o femeie cu capul pe umeri care castiga sa zicem 2000-3000 Lei pe luna nu va sta in niciun caz acasa pe 600 Lei pe luna. Pe de alta parte, uneia cu o educatie mai proasta si cu un salariu de 600-800 Lei pe luna poate ca i-ar conveni sa faca un copil si sa ia 600Lei lunar fara sa faca nimic, chiar daca nu isi permite sa creasca un copil asa cum ar trebui.

    00
  76. mda…

    eu si sotia lucram amandoi, si crestem un copil de 3 ani azi-maine. Banii ne ajung sa ne facem unele mofturi din cand in cand (iesiri in oras, excursii, etc), si copilul merge ori la cresa, ori la bunici.
    Daca as mai face unul ? Nu inca.

    00
  77. NOU
    #79

    @rumbu Vad si la tine, am vazut si la TV multi care dau ca exemplu model SUA. Dati dovada de ignoranta si cultura superficiala. Modelul socio-economic american difera complet de cel european si nu poti sa le compari…ca si cum ai incerca sa iti dai seama ce este mai gustos, vinul sau berea.
    In SUA nu exista decat tax on income, nu exista CAS sau asigurari de sanatate pe care sa le platesti la stat. In fine, nu exista nici macar statul, exista statele iar impozitiul pe venit, ca si cota TVA difera de la stat la stat.
    Ca atare in SUA nu exista pensii de la stat, asigurari medicale la stat, alocatii de la stat. Nu exista salariu minim pe economie garantat de stat.

    In Romania, statul te obliga sa platesti asigurari sociale, asigurari de sanatate si sa contribui la fondul de pensii iar la schimb garanteaza accesul la serviciile medicale si sociale inclusiv indemnizatia pentru cresterea copilului.

    Mai sunt unii care dau exemplul Germaniei unde indemnizatia se da pe 12 luni si este plafonata la 1800 EUR, adica un salariu mediu si ca si la noi ar trebuii facut la fel sa fie suma plafonata la 1400lei. Sunt de acord cu modelul german. Modelul german vine cu indemnizatia ca un ajutor complementar, pe langa crese gratuite pentru copiii de pana in 2 ani, asistenta medicala de specialitate pentru copil gratuita, gradinite, alocatii pentru copii si alocatii sporite pentru familiile sarace, alocatii pentru bone, etc. La noi cresele au disparut si din dictionar. Astfel modelul german investeste lunar pentru fiecare copil(absolut fiecare copil asigurat sau nu) sub 5 ani peste 800 EUR.

    Si ar mai fi ceva, guvernul a spus ca indemnizatiile insumeaza anual aproximativ 600 milioane de EURO si sunt in jur de 200.000 de mamici care beneficiaza de aceasta indemnizatie, adica media lunara este de 1000lei. 600 milioane nu reprezinta un efort bugetar, iar reducerea cu 25% nu inseamna cine stie ce economie. Adica pentru o economie de cateva milioane de dolari, cand in tara asta se dau tunuri de sute de milioane, statul decide sa faca o mare nedreptate si sa ne fixeze definitiv drumul catre un spor negativ si un viitor apropiat foarte sumbru.

    00
    • @Radu Boncea: şefule, vară-mea are 900€ salariu, ca asistenta medicala. de unde i-ai scos pe aia 1800?

  78. @zoso: Ai citit cumva Nietzche de curand ca vad ca sustii procrearea „rasei superioare”? (kiddin’)

    00
  79. Dudes, cred ca argumentele pro si contra nu-si au sensul aici. Sigur, nu ii convine nimanui cand i se opreste o suma din bani (ajutor, procent salariu etc). Ideea de baza este ca e mai usor sa strangi bani pentru a acoperi deficitul de la un numar mare de oameni (chit ca e vorba de o suma mica/persoana) decat sa incerci sa strangi aceeasi bani de la un nr restrans de oameni (e.g parlamentarii sa munceasca gratis inca 4 ani sau ceva similar). Plus ca ca dobitocii astia de guvernanti sunt presati de timp. So, deal with it, asa se va intampla.

    00
  80. @dan -„bunul majoritatii e subminat de o minoritate oneroasa”. Da, dar nu de minoritatea de care zici tu.
    „retragerea oricarui fel de ajutor banesc persoanelor care dau nastere unor copiii fara sa fie sustenabili”- care ajutoare banesti? 42 ron alocatia, care este un drept universal al copilului. Este un abuz sa ii retragi aceasta suma mizera. (vezi politica de control a natalitatii in China, dar probabil ca o sa iti placa)
    „sclavagismul s-a abolit demult in lumea civilizata” -tie asa ti se pare cand vezi copii pusi sa cerseasca, cand vezi copii muncind de la 6-7 ani si nu se duc la scoala?
    „statul ideal e minimalist”- poate din cauza asta nu poate scoate tari din criza, bagate de niste oameni destepti.

    00
  81. De unde stii ca o mama bine platita naste copii inteligenti. Eu cred ca in general asta tine de copil nu de parinte.
    Nu stiu cum ai gandit tu, dar sigur nu cu acel cap (de sus)>

    00
  82. Vlad – am impresia (nu sunt 100% sigur) ca e vorba de 12 luni de contributie neintrerupta. Teoretic, alea pot sa fie si la N locuri de munca diferite.

    00
  83. Din ce comentează oamenii aici văd că ar trebui ca votul, nașterea și educația să fie interzise pentru romi, țărani și săraci. Cine vă mai spală vouă mașinile atunci? Cine vă strânge gunoiul, cine vă conduce autobuzele, metroul? Nu vă convine că banii voștri se duc în fundurile unor săraci din Moldova sau din Ilfov? Plecați din țară și cotizați pentru statul în care vă stabiliți. Nu mai aberați pe aici cu măsuri de tipul castrării unor cetățeni.

    00
  84. @simona, majoritatea e compusa din contribuabili.
    deci e aia la care ma refer eu.

    @ovidiu – nu interzis. restrans

    00
  85. In legatura cu indemnizatia de 85%. Haideti sa privim lucrurile sub alt unghi:

    Sa luam o familie normala de romani care sunt angajati si isi platesc taxele. Sa zicem ca vor sa faca doi copii.

    Nu vi se pare normal ca pentru aia doi copii, mama sa primeasca indemnizatia de 85%, timp de 4 ani cumulat pentru cei doi copii, cand ea si sotul vor cotiza la stat timp de aproape 40 ani (pensionarea se face la 65 de ani daca nu ma insel) ?

    Si cum am mai spus mai sus, jobul de mama este unul full time. Nu stiti cata alergatura si cata cheltuiala reprezinta un copil in primii ani de viata.

    Ca sa va faceti o idee cam cat cheltuiesti pe luna cu un copil sugar (pana in 4 luni):
    numai laptele praf si pampersii peste 200 RON (2 cutii lapte praf la 40-60 RON/cutie + 2 baxuri de pampersi ~ 50-60 RON / bax).

    Nu mai pun la socoteala cheltuielile cu nastearea, analizele cat timp era gravida, vaccinuri, haine pentru copil, patut, carucior etc.

    Si nu va mai luati de oamenii de la tara. Cati dintre voi ati fost ultima oara in satele romanesti? Au ramas numai batranii.

    Ce optiuni ai daca ramai la sat?
    Servicii medicale lipsa, scoli pauza, bani pauza. Mancarea ti-o asiguri cumva muncind pamantul, dar daca vrei sa ai un copil ce faci ? Mai toti tinerii au plecat la oras sau afara. Putini au ramas. Si cei care au ramas isi cresc cu greu copii.

    00
  86. Si acu’ vine o alta idee din putu’ gandirii lu’ subsemnatu’: scutiri de taxe pentru proaspetii parinti.

    00
  87. @dan- nu citesti cu atentie! Spuneai ca statul trebuie sa intervina cand bunul majoritatii este subminat de o minoritate oneroasa– ti-am zis da, dar nu de minoritatea de care vorbesti tu (cei care beneficiaza de ajutoare sociale).

    00
  88. suedejii fata degeaba pentru ca indemnizatia de crestere a copilului se da doar daca ai minim 12 luni vechime neintrerupta la ultimul loc de munca.
    Personal nu cunosc nici o polițist cu acest record.

    00
  89. Eu zis sa mai taie si de la ei..ca le-au fost bine pana acum, cand au dormit prin parlament si au luat bani degeaba si au mai si furat cat au putut.

    00
  90. Oricine este taran sau suedej ar trebui sa nu aiba copii? Sau ar trebui sa aiba o limita in avea copii? Si cei inteligenti ar trebui sa aiba mai multi copii?

    Vezi situatia Chinei unde nu au voie sa aiba decat un singur copil si unde se petrece un adevarat „genocid al femeilor”; sunt preferati baietii deoarece acestia pot ajuta familia pe termen lung, in timp ce fetele pleaca in familia sotului.

    00
  91. Problema este in alta parte.
    In Romania este nevoie de programe de consiliere iar acestea trebuiesc pornite din scoala. De aici porneste formarea si integrarea individului in societate.
    Programe care sa te faca sa intelegi raspunderea care ti-o asumi cand faci un copil, riscurile la care acesta este predispus in urma unei situatii financiare proaste familiare.
    Generatia PRO inca mai au parinti care vin din comunism iar acestia inca sunt indrumati sub aceasta mentalitate in cadrul familiei, de la cumpararea a 2 cartoane de oua in loc de 6 oua cat ai nevoie si pina ratele pentru perdele.
    De aceea din scoala primara cu precadere in mediul rural trebuiesc pornite niste cursuri riguroase de educatie civica, ele exista in scoli dar programa ar trebuyi revizuita, asta daca vrem sa avem efecte pe termen scurt, adica 10-15 ani.
    In acest caz nu o sa mai trebuiasca sa zicem, in Romania va fi alta viata peste 50 de ani, o putem avea si peste 15 dar trebuiue sa vrem asta.

    00
  92. ia sa faca copii doar aia cu situatie buna. in general, oamenii cu situatie buna sunt oameni decenti, muncitori. stiu sa-si creasca copiii asa cum trebuie, ii indreapta catre educatie ! ( poate cel mai important ). si asa avem prea multi suedeji si cocalari prin scoli si licee. sa ii platesc eu din salariul meu sa-mi bata copilul la scoala ? sau sa mi-l talhareasca ?

    00
  93. Exact ca in problema cu cainii maidanezi, mai bine ii omoram decat sa avem grija de ei.Numai ca aici e alt context

    00
  94. Sistemul asta romanesc e asa de prost gandit/construit/aplicat, incat nimic nu se poate reface de la zero peste noapte. Asa ca degeaba avem n solutii pentru problemele sistemului, ca totul va ramane pana la urma la fel sau se va modifica pe ici pe colo, dar neesential. Probabil vor reduce acum indemnizatia de 85% pentru ca pe termen scurt se economisesc niste bani, nici nu conteaza cat (ei doar trebuie sa vina cu niste propuneri de cost cutting la FMI), dar nu se vor gandi sa investeasca pe termen lung crescand alocatia copiilor sau sa economiseasca pe termen lung reducand perioada de la 2 ani la 1 an.

    00
  95. Buna,
    Te citesc demult, n-am comentat niciodata, dar acum simt nevoia sa intervin, mai mult datorita comentariilor decat a postului tau.
    Asadar, sunt de curand bunica. Si eu, si sotul si cuscri lucram … deh, nu sunt chiar asa in varsta cum va asteptati. Si, pana la aparitia copilului si cei doi parinti ai sai au lucrat ani de zile (fiul meu a lucrat din timpul liceului, cu carte de munca, asa a vrut el si eu a mi-am dat acordul scris pentru asta). Copilul se creste in primul rand cu parinti si dragoste si apoi cu bani. Sigur ca este nevoie si de o stabilitate financiara, dar cine naiba asteapta asta de la stat ? Dar, este firesc sa-ti pui intrebarea daca iti ingrijesti copilul (la doar cateva luni) sau il plimbi razna cu masina de la un bunic la altul (cand au si ei timp) pentru ca trebuie sa te intorci la serviciu ? Si, asta, in situatia in care, onor statul roman, a schimbat „regulile jocului” in domeniu de vreo 3 ori de cand ti-ai propus sa ai un copil pana cand a aparut pe lume ? Mai bine spune raspicat – nu suntem in stare sa facem niciun fel de politica demografica, descurcati-va naiba singuri – si, toata lumea o sa-si stabileasca prioritatile ceva mai clar.

    00
  96. in primul rand vreau sa sublinez faptul ca copii nu mostenesc intelingenta parintilor vezi cazul lui basescu dar nici parintii nu au intelingenta copiilor vezi cazul lui zoso(a fost o gluma),cand faci copii te bazezi pe tine sa-i cresti,ca doar nu faci copii sa ti creasca altii(bunici,bone etc) si cam atat despre copii..apropo suedejii fac copii pentru ca pentru ei copii reprezinta totul nu ii fac ca sa primeasca bani …

    00
  97. Ai avut exclusivitate si nu-ti amintesti? Poate nu te importa, poate esti amic cu cativa implicati..dar ai avut hint-ul exclusiv.
    https://zoso.ro/cocosi-fara-pene-costin-ilie/ + = de la allegro multa m.. allegro pt un trust de cacat cu oameni de cacat. Allegro se bucura doar ca e genul de om care afla chestii cu un an inainte sa se petreaca. De-aia a si plecat din RC. P.S. sa dea adita cu nevasta-sa o bere lu’ ilie sa le aduca toti prietenii cotidieni la saitu vietii. sa moara prostii aia de copy-pasteri de foame cu copii acasa si cu rate la masina de spalat…

    00
  98. aproape offtopic: daţi câte un copil la fiecare,să ajungă la toată lumea!
    destul de ontopic: e păcat că pentru o parte din români (ăi mai cerebrali) a devenit un lux să ai un copil, iar pentru alţii o necesitate. dar aşa se perpetuează neamul prost.

    00
  99. @george, si tu ai crescut singur de la cateva luni nu ? foarte tare, ar trebui sa te disecam sa vedem cum esti configurat de esti asa capabil. da-mi voie sa iti aduc aminte ca traiesti in tara in care trebuie sa ai noroc sa ai unde sa dai spaga sa iti duci copilul la cresa, procesul e elaborat si oricum nu iti ia nimeni copilul la varsta aia. si da pentru ca te gandesti la asta, nu toti au parinti care sa fi ajuns la pensie pentru ca varsta de pensionare o stim cu totii. dar iti urez success sa iti gasesti o bona sociopata care in afara momentelor de „inaltare” sa se comporte perfect normal (adica cand o angajezi).

    concluzie, pana in 2050 o sa cam bata vantu in romanica, vin nemtii sa faca curat.

    00
  100. Incredibil cate elucubratii am citit la un articol concis, ferm si cu un mesaj suficient de clar pentru cine il intelege.

    Cel mai mult m-a amuzat ineptia conform careia sa cresti un copil pana la 14 ani te costa €100.800. Primii 2 ani sa presupunem ca inteleg suma de 600€ / luna (desi raportat la veniturile medii dintr-un oras important din Vestul tarii nu o inteleg si mi se pare SF in contextul in care salarul mediu este undeva la ~1100 RON); dar apoi de la 2-14 ani ce dracu costa 86.000€ ?

    Ia zi culaie de unde au avut parintii tai jumatate de milion de € sa va creasca pe toti ? :)

    ‘tards

    00
  101. Eu sunt de acord cu logica asta. Nu iti permiti? Pai nu faci copil, si cu asta basta! Planeta e suprapoplata oricum. ;-) Plus de asta…nu ai TIMP sa-l cresti? Nu-l faci! Nu-l plasezi la bunici sau la bone, sa-l creasca ei. E foarte convenabil sa fii mama de weekend, stiu, dar nu e ok fata de copil.

    P.S. Mamele bine platite fac copii destepti? :-))))) Asta-i cea mai buna pe anul asta. Poate mama aia e bine platita exclusiv pt. faptul ca arata (si face) porno si ca stie sa dea print la niste mailuri.

    00
  102. Un copil acum este o investitie nu mai este o placere :)

    00
  103. @ pt mai toti.

    1. terminati cu prostia ca alocatia este un drept al copilului. alocatia este o forma de protectie sociala acordata parintilor PENTRU cresterea copilului. oricum, ala micul nu stie sa mearga singur sa-si cumpere pampersi.

    nicaieri, dar nicaieri, in lume nu exista copii crescuti doar din alocatie.
    cum alocatia este o forma de protectie sociala, ea ar trebui acordata doar celor care au nevoie de ea.

    2. faptul ca o mama are venituri mari sau ca este intelectuala nu reprezinta o garantie ca si copilul ei va fi la fel de destept. o multime de copii proveniti de la tara au putut face ceva. voi, comentatorii de pe blogul lui zoso: toti proveniti din familii de intelectuali? n-ati avut parinti muncitori? ca doar nu-i dilema veche pe-aici.

    00
  104. oooooof, Doamne…….cat ne meritam soarta de prostii prostilor ce suntem!!!!! Ajutor…auzi. Asa se numeste in ziua de azi asigurarea, nu? Cand e vorba sa dai bani statului se numeste cotizatie, cand e vorba sa beneficiezi se numeste ajutor social. Inteleg acum, eram in ceata pana sa inceapa toti neavenitii sa-si dea cu parerea. le doresc sa cotizeze cat mai mult si apoi mamele copiilor lor sa se duca sa nasca la stat avand in sacosa ata sa le coasa, epidurala, tampoane, plicurile cu bani, pompele, scutecele si toate acareturile, ca asa te duci sa nasti la Municipal de ex. Mai lipseste sa chemam dr. acasa, sa nu cerem ajutor de spitalizare ca niste cersetori. Si apoi sa ne intoarcem dupa nascare la doua luni la servici, sa ne mulgem laptele in biberon sa-l lasam la bunica sa-i de lu’; ala micu’, ca nu cumva sa avem tupeul sa stam ca niste lepre acasa sa avem grija de copil, cand oricum cu CACATUL de indemnizatie si plafonarea lui oricum se reduce venitul alora care castiga bine la jumatate. Sau sa ne maritam toate cu Columbeanu sa ne intretina cat suntem lauze, mai usor asa, de ce sa ne mai batem capul cu indemnizatia…noi, niste mame cersetoare incapabile, care suntem bune doar de facut sex si platit taxe la stat? Hai sa fim intretinute de barbatii nostri sau daca nu suntem in stare, inapoi la munca, lepre lenese ce suntem care stam cu mana intinsa, nu ne-ar fi rusine ca am platit la stat taxe doar cate aproape juma’ din venituri …

    00
  105. draga oana, fa un calcul singura si o sa vezi ca minunata ta contributie la bugetul asigurarilor sociale (daca o iei 100%) nu-ti va ajunge sa-ti platesti din ea alocatia copilului pana la 18 ani, pensiile, sistemul de educatie si celelalte.

    ca-ti place sau nu, statul e si un fel de haiduc care ia de la cei bogati si da la cei saraci. ma rog, vorbesc de statul ideal si sunt de acord ca romania e departe de modelul asta.

    sunt oameni care nu au copii si totusi cotizeaza. nu primesc nimic inapoi din cotizatia lor. si nici nu se plang.

    cand veti intelege ca bebele lui columbeanu nu are nevoie sa primeasca alocatie si nici doamna corporatista care impreuna cu sotul face 10.000 euro pe luna nu are nevoie de 85% din salariu 2 ani (pentru ca sotul castiga 7 si ea 3.000 de euro pe luna, si din 7000 poti sa cresti un copil in romania fara probleme) cand veti intelege toate astea, banii va vor ajunge.

    eu, dintr-o tara care functioneaza exact cum ti-am descris.

    00
  106. Foarte bine ca au taiat indemnizatiile…Poate asa va disparea si poporul roman de pe glob ca oricum numai timpenii fac, n-ar fi nici o paguba daca n-ar exista Romania….

    00
  107. Cica Iorga, intrebat fiind de ce copii lui sunt asa de prosti,
    a raspuns:
    Copii nu se fac cu capul.

    Din oameni inteligenti pot iesi prosti. Vb. doar de educatie. Au sansa la o educatie mai buna.
    Dar am vazut copii de tarani de mii de ori mai simtiti decat orasenii.
    Teoria nu tine.

    00
  108. Subscriu @Marius Moga „O mama bine platita e automat o mama mai desteapta? Stii la fel de bine ca mine ca nu neaparat.”

    sau.. o mama desteapta si cu bani trebuie sa aiba neaparat un copil destept? eu as zice ca e pe invers.. de obicei astia sunt de bani gata cu fitze in ei si „hifaivisti manelari”.

    00
  109. Ce simplu pare pentru tine. La noi in Romania, femeile platite bine nu sunt neaparat destepte, si implicit mai valoroase. Nu, de cele mai multe ori e exact pe dos.

    00
  110. Am renuntat sa mai fac la ideea de a concepe un copil…ce sa ii ofer? sistem medical la pamant,edutia e bataie de joc,siguranta si viitor ioc.

    00
  111. Este un sfat foarte util. Mai ales acum cand se taie indemnizatiile pentru copii. Acesti copii sunt viitorul Romaniei. Copiii trebuie pretuiti si investit in ei, in educatia lor. Dar mamele care nu doresc sa sufere din cauza taierii indemnizatiilor copiilor si doresc sa le asigure copiilor tot ce au nevoie, pot sa isi construiasca un business lucrand de acasa si le pot lasa mostenire o afacere foarte serioasa. Depide de persoanele care sunt sau nu multumite cu veniturile care le au acum sau nu, daca le pot asigura sau nu tot ce au nevoie.

    00
  112. Am un copil de 7 ani si imi mai doresc unul….nu muncesc,cum imi voi creste copiii?Sotul meu munceste,incercam sa traim decent si sa fim fericiti cu ce avem,e foarte greu,dat ce putem face??????

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile