Cum nu s-au exploatat gaze de șist în România

Un articol lung din Mother Jones explică și contextul geo politic și alte amănunte, dar esența este asta:

According to Susan Sakmar, a visiting law professor at the University of Houston who has studied fracking regulation, the United States is one of the only nations where individual landowners own the mineral rights. "In most, perhaps all, other countries of the world, the underground resources belong to the crown or the government," she explains. The fact that property owners didn’t stand to profit from drilling on their land ignited public outrage in some parts of the world, especially Eastern Europe.

Nu îmi folosește direct la nimic? Atunci mă opun. Nu contează că scade prețul gazelor, majoritatea zonelor unde se întâmpla asta fie nu era gaz, fie oamenii erau prea săraci să își permite încălzirea cu gaz.

Oricum, tot articolul e interesant de citit.

 

gaze

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. Daca langa casa ta s-ar face o mica exploatare de zacamant de unde ar beneficia de gaze la pret redus fratii din vaslui, ai fi deacord? sau te-ar incalzi ca ajuti niste combinate cu gaz ieftin, sau niste corporatii si politicieni sa castige un banut cinstit? Gaz ieftin de pe urma acestor exploatari e o iluzie, nu suntem in america. Daca te uiti pe fact de electrica pe langa faptul ca nu e mai redusa mai platesti si in plus pe certificate verzi, investitiile trebuie sustinute, nu?

    00
  2. Daca te roaga cineva sa-ti sape in gradina dupa gaze, si in loc de bani iti da multumiri, tu accepti?

    00
    • Pai nu, aia din state se imbogatesc, dar noi trebuie sa credem in populisme ca o sa primim gaz gratis…

      00
    • las sa sape. asa nu mai tre sa plat3sc oameni la prasit ;)

      00
    • Exact in gradina ta sapa. Ca pamantul comunei e gradina ta. Numa’ zic.

      00
    • 1. Toti aia carora li se sapa in gradina dupa gaze si petrol primesc bani de la respectivele companii. Si nu putini. Altfel, poti incerca sa sapi singur, dar iti garantez ca nu e rentabil decat daca esti o ditai compania.

      2. Constitutia aia pe care o invoca toata lumea zice ca proprietatea ta se opreste la cativa metri sub terenul pe care il ai. Nu detii toata scoarta terestra, mantaua si nucleul pamantului. Nu primesti beneficii pentru alea, la fel cum nu ai responsabilitati. Asa e ea facuta. Daca nu e bine, hai fie sa o schimbam, fie sa ne caram dracului de aici aia carora nu ne convine.

      3. Pe acelasi principiu ar trebui sa ne opunem si eolienelor, de exemplu. Vantul ala care le misca trece si pe la tine prin gradina, inainte de a ajunge la ei. De ce nu iti dau nimic?

      00
    • A venit romanul cu analogiile care rezolva totul…

      00
  3. si daca erai de acord cu 3 maini expoata tender cu chevron si alti 2,3 greuceni si era fix ca la pretul benzinei, curentului electric si rca. nu scade niciodata pentru ca. de crescut creste cand se mareste robor bubor euribor acciza si curs jpn-pendula botsvaneza

    00
  4. Na, presupun ca nu o sa fiu prea popular, dar e de inteles, e vorba de „human nature”. Daca e al tau iti bagi picioarele in el, vrei sa iasa profitul, nu te mai gindesti la natura, alea alea. Daca nici macar nu iti iese profit atunci… iti mai vine mintea la cap si te enervezi ca guvernul isi baga picioarele in natura si face el profit din care tu vezi o laie.

    00
  5. Si cam au dreptate oamenii care se opun. Nu au niciun beneficiu direct, doar eventuale riscuri. Faptul ca se vor exploata gazele de sist la ei pe pamant, nu inseamna ca ei vor beneficia de incalzire pe gaz sau de scaderea pretului.

    00
  6. Pe bune că ăsta e singurul motiv?

    00
  7. În nicio comună în care am avut de-a face cu sonde de gaz (servicii conexe) nu erau racordate la gaz. Nu pricep de unde legătura între existența unei sonde într-o comună și alimentarea comunei respective cu gaz. Mă refer la foraje normale, nu prin fracturare. La fracturare hidraulică, situația stă altfel? Cine garantează asta? De exemplu, la foraje normale s-a promis că terenul se aduce la starea inițială, lucru care nu s-a întâmplat în unele comune. Vorbim de reamenajarea terenului pe care a fost montată platforma, nu altceva mai complex. Apoi, e dovedit că fracturarea afectează mediul în mod ireversibil tocmai prin natura tehnologiei. Întreabă orice om din industrie cum funcționează treaba. Nu trebuie să fii un geniu să înțelegi că prin fracturare se modifică permanent geologia terenului. Apoi, dacă vorbim de petrol și gaze, avem rezerve în Marea Neagră – să extragă de acolo – dacă americanii au dat fail cu gazele de șist în urma dumping-ului practicat de OPEC, cum spanac ar putea deveni performanți la noi? Ca idee, acum 2 ani cei de la Prospectiuni au intrat pe terenul meu, fără să întrebe dacă le este permis, și au montat . Când ești muit așa pe față îți schimbi părerea…

    00
  8. Hehe, aici e șpârla, că nu scade! ”Prețurile combustibililor se aliniază la piața internațională, ce dacă noi scoatem barilul de petrol cu 5 dolari, dacă pe piața internațională costă 160, apăi atâta costă și-n România!” (sursa: every fucking major player on the fuel market – mai puțin Venezuela).
    Plu că-ți bagă hidrocarburi din elea și-n puțuri, de nu mai poți bea apă nici tu, nici jitele. Păi și atunci să nu te bați cu jandarmii?

    00
  9. NOU
    #15

    Nu era doar faptul ca nu au niciun beneficiu! Era ca aveau chiar ponoase foarte grave, de genul apa potabila complet compromisa, imposibilitatea de a mai avea animale pe langa casa, ba chiar si legume/fructe. Peisajul devine apocaliptic, asa ca e afectata grav calitatea vietii. Efecte directe – scaderea valorii proprietatii de orice fel in acea zona, peisajul afectat grav, imposibilitatea autosustinerii alimentare, imposibilitatea de a consuma apa altfel decat ambalata, scaderea calitatii serviciilor de orice fel in acea zona si cresterea pretului lor (lumea va pleca de acolo, cei care pleaca primii vor fi cei care pierd cel mai putin, efectul va fi de bulgare de zapada, adio scoala, dispensar, gradinita, iar daca astea dispar, totul dispare).
    Am niste rude prin Dobrogea, si oamenii, mai rasariti, aveau vreo 40 de hectare pe care sadisera grau. Au venit astia cu niste magaoaie de masinarii si le-au tasat toata cultura, ca se-nfigeau in pamant si faceau vibratii prin tasare. Le-au platit doar materialul sadit, fara a lua in calcul ca dupa au fost nevoiti sa renunte la o potentiala recolta, la pretul deja platit pentru lucrarile de arat si semanat, la un nou arat, de aceasta data foarte adanc, pentru a inlocui tasarea, foarte scump, cu tractor de peste 200 de cai. Guvernul practic le-a produs o paguba de 14000 euro. Evident s-au judecat, au castigat, dar firma care trebuia sa plateasca a declarat faliment si pa-pa!

    00
    • In ce temei legal au intrat pe proprietatea lor ?

      00
    • NOU
      #17

      @Alexx Temeiul legal a fost foarte legal, tot ce este in subsol apartine statului, iar firma lucra pentru Guvernul Romaniei. Orice tentativa de a-i impiedica sa munceasca se termina grav pentru ei, avocatul lor i-a sfatuit sa nu ii impiedice nici macar verbal.

      00
  10. Hai coiz, cu increderea pe care o au romanii in politicieni e evident de ce nu se vrea. Nu dai vrabia din mana pt polițist de pe gard. In alta ordine de idei Romania ar putea lua fata multor tari la energie regenerabila dar stam slab de tot si unde mai pui ca reteaua electrica trebuie modificata pt ca incepe sa paraie, sa nu uitam cum umbla fenechiu cu polițist vopsita si ca el sunt altii.

    00
  11. Dude, daca la articolele publicitare e misto sa pui un P, sa stie lumea ca e publicitate, atunci la cele cu trollaj e elegant sa pui un T, ceva. Ca nu pot sa cred ca asta e scris pe bune si ca esti revoltat ca oamenii aia nu au acceptat sa le futa fashul/terenul/pasunile/viata statul sau concesionarii pe gratis si ca tu vezi o corelare directa intre prezenta unei resurse abundente si o scadere de pret in Romania. Avem munti plini de apa si la Olanesti platesti 20 de lei ca sa iti deschida lacatul la izvor, avem petrol local si pretul benzinei e printre cele mai mari din Europa etc.

    00
  12. In Europa, mai ales in Europa de Est, chestiunea resurselor subsolului tine si de siguranta nationala. Nu trebuie sa comparam nimic cu SUA, unde toata treaba cu colonizarea a fost ceva inedit, de acolo proprietatea cea sfanta, de acolo dreptul de a avea amrme reglementat in constitutie, etc. In Romania, daca era ca in SUA, cat la suta din rezervele de petrol si gaze ar fi fost vandute pe bautura?

    00
  13. Păi, uite chestie: în factura de curent electric sunt de atîta timp costurile pentru eolienele lu’ pește prăjit…de ce ar putea crede careva că prețul gazelor ar scădea o dată permis frackingul? Bașca riscurile pentru mediu.

    Suntem în România, aici nu scade nici un preț, Niciodată.
    Poate doar comisioanele bloggărilor neaoși…

    00
  14. te-ai vândut lui Putin si popilor!

    00
  15. Ce glumet esti.

    Sigur se ieftinea, pentru ca gazul daca nu se consuma la 10 km de unde este extras se strica. Stim cu totii, ca e perisabil.

    Intrebarea de baraj: externalitatile cine le acopera? Compania (ha), statul sau prostul din apropiere?

    00
  16. Si foarte bine ca nu s-a exploatat , dar noroc ca a scazut pretul petrolului , ca altfel ar fi stat jandarmeria si probabil si fortele Nato si ar fi pazit amplasamentele alea de la Pungesti cu avioane si scuturi antiracheta si rachete nucleare, impotriva protestatarilor si azi.
    Mi se pare de trolaj maxim afirmatia ca ” nu imi foloeste direct la nimic, ma opun”. Problema e ca dauneaza la ceva.
    Cum ar fi sa fii tu un Pungestean din Vaslui care ai o fantana sapata in curtea ta , si dupa niste fracturari sa te trezesti ca se schimba calitatea apei si altele, vezi mai sus cum e cu businessul din zona afectat. Cum e aia cu obligatiile la buna vecinatate , protectia mediului ,etc.
    Sigur, poti sa ii actionezi in justitie , dar nu e mai frumos sa plece si statul un pic urechea la „damage” si sa ii puna pe aia nou veniti in pozitie de drepti in fata legilor si cutumelor locale, nu invers ? Ca ultima data cand am verificat Pungestiul ( si celelalte amplasamente) nu era in SUA, ca si-ar fi facut toata lumea rezidenta acolo si ar fi cerut pasaport.

    Iar faptul ca s-au raliat atatia la protest a fost cauzat si de un management prost al situatiei. Nu-s de vina cu nimic localnicii. Si eu m-as enerva sa protestez impotriva unei chestii sa nu ma bage nimeni in seama , ba sa vina sa impuna ordinea cu jandarmii, spune-i securitate , spune-le gealati , spune-le cum vrei. Asta asa, din principiu , nu conteaza miza protestului.
    Adica toata zona aia se opune, iar tu stat, ce zici, da-va in brisca de-aici ca va tavalesc cu jandarmii de nu va vedeti, daca e nevoie trec si cu taburile peste voi, cui ii pasa de vrerea voastra, s-a platit se executa.
    Macar daca ar fi fost o investitie strategica a statului roman si nu una varata pe sub pres ca un supozitor de Olaba si babatia lu’ Clinton.

    majoritatea zonelor unde se întâmpla asta fie nu era gaz, fie oamenii erau prea săraci să își permite încălzirea cu gaz.

    Iar asta cu pretul gazului , lasand la o parte faptul ca a fost discutata mai sus, ma enerveaza la culme.
    Ce gaz, bai nene , despre ce petrol mai vorbim azi?
    Ar trebui sa ne preocupam de pretul altor tipuri de energie.
    Lumea stramba din nas daca le spui de solar / eolian , ca nu sunt bune, ca sunt scumpe, ca petrolul , carbunele si gazele sunt mai ieftine si ca trebuie sa fim prosti sa platim dublu-triplu pe KWH obtinut din surse regenerabile , ca nu e economie de piata.
    Las’ sa vie Chevron si Exxon sa va sape in gradina ca sa fie petrol si gaze ieftine , chit ca o sa cumparati apa si carne din magazin crescuta cu hormoni, bagati toate padurile pe foc ca e ieftin si tre sa fii prost, cu adevarat retard sa faci ceva in privinta asta, daca e mai scump. Iar daca ti se darama casa, cin’ te-a pus, ba, s-o faci acolo , nu ai vazut ca aici se face exploatare cu fracturare hidraulica? Construieste, boss, dupa standarde , si de preferinta in alte zone, ce , faci ca toti saracii casa de chirpici, n-ai bani , inseamna ca nu-ti permiti, deci mori. Nu? Parca asa era cantecul.

    Nu ca am ceva impotriva fracturarii hidraulice, ci impotriva a cum se fac lucrurile aici ca in tara sclavilor, indiferent ca-s romani sau straini aia care se pisa pe noi/voi, iar ce-i stupid e sa vezi si oameni ca le fac PR pentru asta. Lol.

    00
  17. Daca va intereseaza sa stiti mai multe despre subiect, uite inca o sursa :
    http://www.contributors.ro/author/constantin-cranganu/

    Un om cu adevarat in miezul lucrurilor, le prezinta destul de explicit. Spor la lectura, pt. ce i interesati.
    Prog. Cranganu, mie personal, mi se pare o minte luminata.

    00
  18. pretul combustibililor nu scade, conform legislatiei ue. tot ce este extras din subsol trebuie obligatoriu vandut pe piata libera din ue.

  19. În anul de grație 2016 estimările rezervelor actuale de petrol și gaze ne mai dau în jur de 50 de ani până când acestea se vor epuiza, la nivelul actual de consum, însă având în vedere că popendulația globală crește, va crește și consumul.
    Între timp, marile guverne (companii) se luptă pentru profituri cât mai rapide și încearcă să stoarcă orice resursă până la ultima picătură, neținând cont de un adevăr care ne va lovi în față foarte curând. Lipsa dezvoltării tehnologiilor pentru surse regenerabile și alternative va duce inevitabil la războaie atunci când cureaua se va strânge și vor fi tot mai puține resurse fosile.
    Dar ce să mai atâta.. hai să ne întindem cu discuții care nu ne ajută cu nimic pe termen lung… Pentru că noi trăim doar în prezent.

    00
    • eu realizez asta. tu realizezi asta. ce putem face? cum putem opri morișca aceasta a capitalismului sălbatic și consumului irational?

    • @Golby

      „Sursa regenerabilă” e mişto atâta vreme cât produce mai mult decât consumă. În caz contrar, chix. Eolienele ălea, de exemplu, mai e puţin şi, nu vor mai produce nimica până prin mijlocul lui februarie.
      Pe de altă parte, în industria grea (noi nu mai avem aşa ceva, mă aştept ca mulţi să nu priceapă asta), resursele ăstea de care zici, de care marile companii ‘rele’ încearcă să ia cât mai multe, nu pot altfel să-şi producă lucrurile. De exemplu, când vezi câte o maşină nemţească, tu crezi că germanu’ a construit-o din aer? A avut nevoie de gaze, petrol, să o finiseze.

      Dacă vrei să te laşi de `fosile`, be my guest, da’ hippie culture a apus demult. Îţi zic aşa, în cazul în care ai tendinţe mesianice şi te plictiseşti. Deschide ferestra, nu e bine cu creierul neoxigenat.
      Altfel, spor cu viaţa ta, pe mine nu mă interesează că te apucă pe tine grija de alţii. Culmea, vrei să le porţi de grijă altora, dar exact ca şi cei din ţara asta, nu ţi-e cu grija de noi înşine. Aşa, ca o nuanţă în gândire, am vrut să subliniez.

      Între timp, marile guverne (companii) se luptă pentru profituri cât mai rapide și încearcă să stoarcă orice resursă până la ultima picătură, neținând cont de un adevăr care ne va lovi în față foarte curând.

      Da, marile guverne şi marile companii sunt cele mai ale dracului fiindcă vor să-şi satisfacă popendulaţia şi să nu se mulţumească în mizerie ca românu’. Ce „diabolice” sunt marile guverne/companii, faptul că încearcă din răsputeri să nu-şi maltrateze cetăţenii. Hai, du-te, şi ceartă-le că sunt „patriotarde” sau „naţionaliste”.

      Dar ce să mai atâta.. hai să ne întindem cu discuții care nu ne ajută cu nimic pe termen lung… Pentru că noi trăim doar în prezent.

      Lasă mesianismul hipiot-hipstăr & înghite nişte laxative. Îţi va prinde bine.

      00
    • Boss, nimeni nu neagă utilizările multiple ale petrolului și gazelor în industria grea prelucrătoare, chimică, constructoare de mașini și așa mai departe. Este vorba despre faptul că resursele astea se vor epuiza în orizontul vieții noastre (ăștia care acum au 30 de ani). Nu e vorba de nicio hipstereală, ci de o realitate. E nevoie de găsirea unor soluții energetice înainte de epuizarea celor existente.

      În legătură cu marile guverne și companii care vor să-și satisfacă popendulația, foarte bine, însă ia vezi dacă asta fac cu adevărat (intenționat sau nu). Are legătură și cu punctul de mai sus.

      Noi românii ne mulțumim cu mizerii, da, în timp ce țări ca Germania, Danemarca și altele investesc și au programe mult mai coerente de implementare a surselor alternative. Adică se pregătesc din timp.

      Că vrem sau nu, astea sunt realitățile. Resursele se epuizează și e nevoie de adaptare. Asta nu ține nici de hipstereală și nici de hipie culture. Foarte solide aceste argumente, ce să zic…

      00
    • @Golby

      Boss, nimeni nu neagă utilizările multiple ale petrolului și gazelor în industria grea prelucrătoare, chimică, constructoare de mașini și așa mai departe. Este vorba despre faptul că resursele astea se vor epuiza în orizontul vieții noastre (ăștia care acum au 30 de ani). Nu e vorba de nicio hipstereală, ci de o realitate. E nevoie de găsirea unor soluții energetice înainte de epuizarea celor existente.

      Lasă-mă cu „boss”, toţi vă chemaţi cu „boss”. Spune-mi „şefu” sau „patroane”.
      Da, din asta o să iasă o altă industrie care, ce să vezi, încearcă s-o dea afară pe cealaltă. Nu merge pe căi economice, încearcă prin căi etatiste.
      Viaţa m-a învăţat că există ofticaţi care încearcă din răsputeri să distrugă economia mondială. Nu reuşesc pe căi economice (aşa cum e regula), aşa că încearcă prin isterie şi emoţii. Cum era vorba aia, „există minciuni, minciuni mari & statistică”.

      Stai tu liniştit, nu-ţi fă tu probleme cu jocurile mari. Sunt alţii care se ocupă de asta. Ce mă ia de pe şale e că mulţi îşi închipuie că mai marile companii, care se ocupa cu gaze & petrol, nu şi-au luat măsuri din timp. Adică, cumva, e o abordare din asta de superioritate subtilă, cu o flegmă ascunsă. Hai, lasă, nu merge, n-ai descoperit tu problemele din afara interentului.

      În legătură cu marile guverne și companii care vor să-și satisfacă popendulația, foarte bine, însă ia vezi dacă asta fac cu adevărat (intenționat sau nu). Are legătură și cu punctul de mai sus.

      Te îngrijorezi pentru alţii în loc să te îngrijorezi pentru ai tăi, noi.
      Da, asta fac ăia, tu crezi că popendulaţiile care depăşesc suta de milion sunt aşa de uşor de controlat? Nu şi atunci când nu mai există ofertă. Spre deosebire de noi, oamenii cu apă caldă nu stau şi aşteaptă să li se facă viaţa mai bună.
      Companiile şi statele care se ocupă de asta ştiu bine că existenţa lor depinde de toleranţa sutelor de milioane de oameni.

      Noi românii ne mulțumim cu mizerii, da, în timp ce țări ca Germania, Danemarca și altele investesc și au programe mult mai coerente de implementare a surselor alternative. Adică se pregătesc din timp.

      Prin căi etatiste, emoţii şi isterie.
      Apropo, tu de ce nu tratezi „grija” lor drept favoritism şi competiţie neloială?

      Că vrem sau nu, astea sunt realitățile. Resursele se epuizează și e nevoie de adaptare. Asta nu ține nici de hipstereală și nici de hipie culture. Foarte solide aceste argumente, ce să zic…

      Mă laşi cu lozincile „vrem, nu vrem”? De ce te comporţi ca un tonomat?

      Tu nu ştiai de epuizarea resurselor dacă nu exista isterie facilă propagată de pe net. În al doilea rând, tratezi chestiunea ca şi cum abia s-a descoperit asta, aşa, cu superioritate :”Dom’ne trebuie să se facă asta, asta, şi asta, nu se poate, p[i, se poate!?”.

      Argumentele-mi sunt solide deoarece cineva sau un grup au vrut ca tu (şi alţii ca tine) să te apuci cu hipstăreala mesianică „I-auite, i-auite, se epuizează gazele, petrolul, muiiicăăăăă!”.
      Stai calm, nu eşti p-atât de iluminat pe cât te crezi.

      00
  20. Inca mia facem diferenta intre guverne? Ca daca era guvernul tau nu acceptai sa dai pe degeaba. Asa este guvernul altuia.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)