Ca în fiecare an, mititeii sunt dezorientați și dezamăgiți. Și se revoltă un pic înainte să își ia inima în dinți și să apeleze la pile și relații pentru găsirea unui loc de muncă pe care să îl urască și de care să se declare scârbiți.
Și, ca să îi ajut un pic, le explic simplu, în două paragrafe ce e aia BAC.
Să ne închipuim că avem un loc de muncă. Nu mergem acolo doar ca să ne jucăm Solitaire sau să ieșim la fumat, cu colegii, nu? Dacă vrem salariu, trebuie să și punem osul la muncă. Simpla prezență nu se plătește. Așa e și la școală: prezența nu valorează nimic, trebuie să fii atent la cursuri.
Cunoștințele alea trebuie verificate, măcar la nivel superficial. Cât de un 6, acolo. Pentru că statul vrea să știe că nu a cheltuit banii degeaba, încercând să dreseze maimuțe.
no …. ca sa fiu primul
The Bac wasn’t strong with this one
Bank of America Corporation (BAC)
Pe stat il doare fix in cot de cati bani se cheltuie pe educatie. Daca l-ar interesa macar un 5% ar face in asa fel incat unele materii care sunt inutile sa nu se mai predea doar pt a tine niste profesori in sistem, s-ar interesa putin care este cererea pe piata muncii si ar face in asa fel incat sa pregateasca oamenii pt munca ce se cere etc.
Daca l-ar interesa jumate din scoli ar fi de meserii. Cel putin jumate
Dar…. cine il obliga sa dea BAC-ul?
Daca vrea sa fie inginer trebuie sa dea examen la romana si geografie pt ca fuck logic
si tu crezi ca romana si geografia nu ar trebui sa fie cunoscute de orcine? probabil de asta am de a face cu interfete si programe de cacat, pentru ca programatorii au ales sa stie doar a programa, si ca bunul simt si cultura generala sunt desuete.
fara cultura generala, verificata, toate calitatile tale de progamator excelsior vor deveni la un moment dat inutile. daca nu s-a intimplat deja, wait for it!
@m: iti doresc sa stai de vorba cu un inginer care nu se stie exprima corect in romana, sa vezi ce specificatii iti implementeaza ala.
la bac se testeaza cunostinte de cultura generala.
@mihai: De ce nu si latina si istoria, filozofia, niste chimie organica? facem bacul un examen de 12 saptamani. Nu zic ca obiectele nu sunt importante, doar ca sunt intr’un anumit context. Am zis ca nu sunt importante daca vrei sa devii inginer. Daca nu stiu geografie nu inseamna ca sunt neaparat incult. Si in nici un caz daca nu stiu geografie nu inseamna ca nu o sa pot programa sau whatever.
@ mihai … pe ce lume traiesti amice? Adica daca tu iti angajezi la firma ta, sa zicem prin absurd, un programator…o sa il intrebi chestii de cultura generala la interviu?? Si logica ta e ca daca isi stie bine treaba ca programator dar nu stie geografie/istorie/latina nu il angajezi? Ce gandire comunista e asta…sunt o natie intreaga care stie putin din fiecare si nimic ca lumea….si tie iti place idea asta :)))
@Mihai, problema e ca bacul nu e la „romana” ci la „limba si literatura romana”, iar accentul se pune foarte mult pe niste „opere” literare care nu te ajuta in niciun fel sa faci o interfata grafica mai buna. Spune-mi tu la ce ma ajuta sa stiu sa scriu un eseu despre apartenenta la modernism a poemului Riga Crypto si lapona Enigel (http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/rigacrypto.php).
In my defense, am luat bacul cu 9.3 la romana si 10 la restul acum vreo 4 ani.
Cand vad opinii din astea de-ale lui m, imi vine sa… BA!!! Cum a ajuns plavanul sa vrea sa fie inginer!? Prostovanilor, nu puteti sti ce vreti sa fiti daca nu sunteti expusi la „subiectul” respectiv.
Si pentru o nota de 5 la istorie nu trebuie sa inveti ca si cum ai vrea sa te faci prof sau cercetator in istorie, trebuie sa stii macar ce inseamna „1456-1504” si cui i se atribuie. Macar atat sa stii daca esti moldovean (ca mine). Daca esti muntean si nu-ti spune nimic „1600”, da-o dracului de „inginerie”.
Va plangeti de materii care va solicita 5-10% din capacitatea de invatare/memorare…
Eu sunt student la „inginerie”. Daca m-as apuca sa fac azi iar liceul, as avea numai 10 la materiile „neingineresti”, tu-i integrala tripla si jonctiunea p-n, seria-adderul si „mux”-ul ma-sii. Mare cacat un manual de engleza de liceu! Care, apropo, iti trebuie „materia” asta ca painea calda.
Despre ce vorbim?
Geografie… ce fel de inginer vrei sa fii? Zi-mi un domeniu de inginerie unde nu se foloseste geografia… ca ce mare geografie inveti in liceu? Tot 60 de pagini are manualul?
Stii cate pagini are un manual de circuite, de exemplu? 1085. O MIE+. Si e un manual, UN curs din cele 18 cate are, in medie, o specializare.
LA MUNCA!
„Whateva”… vrea sa devina programator dar nu e in stare sa invete 60 de pagini, cat are un manual de latina. Dar el vrea „programator”. Dupa 4 ani de liceu informatic, cu 10 ore (de info) in plus fata de un liceu normal, pe atestatul meu scrie „AJUTOR analist programator”. 10 ore de info pe saptamana (din care 6 cu computerul in fata), PESTE programul „clasic”.
Ce mai înseamnă 100 de pagini, cand numai manualul de DBase (old school ) avea 500 de pagini?
Cat e, ma, in 2016, un manual de PHP? Cate pagini are?
Si mai sunt unii care fac gat la manuale alternative de istorie, de exemplu, care sunt 50% poze?
@m: „Daca nu stiu geografie nu inseamna ca sunt neaparat incult”
ba exact asta inseamna
@m, ca sa iei 5 la bac, trebuie sa nu fii retard si sa-ti dai un pic silinta, dar nu foarte mult. De la 8 in sus, intr-adeva,r trebuie sa aprofundezi materia respectiva. Asa ca daca la 18 ani nu ai cunostinte decente despre geografie si limba romana, crezi ca ai sanse sa iesi programator?
eh, lasa! o sa vina un moment cind noul ‘beyonce/kanye/whatever’ o sa fie pe o scena din Bucuresti si cind o sa zica ‘hello Budapest!’ o sa se deprime mai putini oameni. pentru ca ‘fuck geography’.
invatarea o sa se mute pe testele de pe facebook ‘only 4% ca pass this test’ si toti o sa il incerce si toti o sa il treaca. dupa aia, o sa zica ca stiu geografie. bacalaureatul e doar pentru geeks.
si da, latina e foarte daunatoare! iti deschide calea catre baza a 3 limbi majore. sad. daca ma duc in italia la intors finul am nevoie doar de una!!! de ce as avea nevoie de restul si de romana????
@mihai … de când programatorul trebuie sa faca si interfata?! Da plm, toti am citit basmele cu bill gates care si-a facut firma in garajul parintilor si uite de asta programatorul trebuie sa stie si grafica si lb romana, inca vreo 5 straine, chimie, fizica, matematica, istorie, geografie si latina.
@cristi … tu esti din ala care numara prin cate pagini de manual a trecut :))?
Na, ma, „geografie in inginerie”. Mai precis ingineri care nu stiau geografie. Citeste, vasile, termocentrala construita pe munte. Ca asa se proiecteaza, numai uitandu-te „plat” pe harta: https://stirileprotv.ro/
@Alexx, eu sunt unul care nu are bani de manuale si isi printeaza. :p
Apropo, multe carti de specialitate sunt in engleza. Eu sunt student „afara”, care are si colegi din Romania. Ei, aia care au avut medii naspa la engleza, nu pricep acum Circuit Theory si Electronic Devices, ca se sa vezi, documentatiile sunt in engleza. Colegi romani imi spun: „Da, tie ti-e usor, ca stii engleza”, de parca am copilarit in Londra, nu pe (aproximativ) aceleasi maidane ca ei.
Deci da, cand trebuie sa-mi printez singur manuale, stiu exact cate pagini au. :p
Si stii de unde retin cate pagini au cartile de liceu? Pentru ca am contribuit la proiectul manualul.info
Zoso, pune si tu un link in „Stirile zilei” (macar) la site-ul manualul.info, ca publicul tau pare a fi „in target”. Nostalgici, welcome!
@Alexx
te sfatuiesc prieteneste sa incerci sa-ti dai cu parerea pe domeniul tau si atat, pana nu se enerveaza cineva si te intreaba „si interfata cine mortii ma-tii crezi c-o face ba boule, ma-ta”?
(cheddar is in a good mood and can’t be arsed right now.)
Ma, da’ astia de „nu stiu decat programare” (lol, numai afonii cred ca asa e structurat creierul unui programator), cu ce va distrati, ma? Numai „crudute” si alte cacaturi din astea gen antene? Puii mei, atat de plati sunteti? O legenda romaneasca, o calatorie (chiar si video) in Anzi, sa afli si tu cum ne „barfeau” romanii pe columna, sa afli si tu de Badea Cartan… nimic?
Stateam candva si ma intrebam cat pierde „publicul” care nu stie engleza, de exemplu. Cate lucruri se intampla in tarile vorbitoare de spaniola, de care tu nu afli pentru ca habar n-ai limba asta. Fata mea cunoaste 4 limbi straine, eu ma consider handicapat cu engleza + frangleza, ca n-am fost in stare mai mult de 7 la franceza.
Fata baga „in original” Cervantes, eu trebuie sa ma mulțumesc cu firmituri, traduceri.
Cum am invatat istorie? Legende, ma distram citind legende. Tineetul de azi cu ce se ocupa? Pe facebook, cine aduce noi informatii, daca e plin de astia care nu au luat bacul? Cu ce va distrati, ma? Pe vremea mea se facea trivia pe mIRC. TRIVIA! Adica… iti dai seama, CULTURA GENERALA!
@branza … s-ar putea sa stiu mai multe decat frustratii care pun intrebari stupide. Asa ca da, stiu ce vb aici, da plm, unii traiesc din basme mai departe. Uite, fara sa se intre in detalii gasesti pe blog aici articole in care se trezesc unii sa ceara la angajare de la photoshop la c#.
@Alexx
stii un cacat. Stii ce e ara un developer UX/UI?
e un programator care-ti face interfete.
Adica esti bou.
@Cristi
America Latina are o cultura intreaga care functioneaza paralel si separat de cultura mainstream anglo-saxona.
Si magaria e ca spaniola european nici macar nu te ajuta foarte tare, ca majoritatea alora din America de sud vorbesc rioplatensis, care e chiar foarte diferita. Sa nu mai vorbim de portugheza braziliana.
@branza, e clar ca n-ai inteles despre ce e vorba da asa iti place tie sa te bagi in seama ca …… Dar hai sa iti explic despre ce e vorba, cred ca ai pierdut firul pe undeva: unu’ zice ca un programator trebuie sa stie tot, eu ii zic ca nu, tu zici ca da si-mi dai exemplu de o categorie care se ocupa doar cu interfata!!! Hotaraste-te nene odata
Cheddar, iti spun ce vad acasa: fata a fost student Erasmus in Barcelona. Adica a dat examene in catalana, o limba pe care a invatat-o acolo. Spaniola stia deja (de fapt, de asta se dusese in Barca, nu luase in calcul nationalismul alora). Franceza… Delf B2, cica vorbeste, tehnic, mai literar decat un francez cu bac-ul luat (sic!). Italiana, nu stiu cum dracu’, o stie de la TV. Imi da rusini cand mergem la părinții ei, in Roma (maica-sa are grija de batrani, sa nu crezi ca o fi vreo vitza nobila fata mea). Engleza… urmarim filme fara subtitrare. Macar atat, ca in rest sunt „handicapat”: nu ascult RFI, nu citesc ElPais, la muzeul de arta precolumbiana am citit in engleza, cica tradus cam gresit, dupa parerea fetei, care citea si in engleza si in spaniola.
Acum, eu, cu bac-ul luat, cat de cat student, imi place istoria si geografia … daca eu gandesc asa despre mine, ma intreb cu ce femei ies astia care nu iau bacul. Cu ce „dau prosteala”, cum isi umplu întâlnirile baietii astia? 100% sex? E plicticos, pe bune, am incercat.
@Alexx
daca erai atent si capabil de reading comprehension ai fi observat ca eu ti-am raspuns la tampenia asta, care e de o imbecilitate sinistra.
„de când programatorul trebuie sa faca si interfata?!”
Du-te si gaseste pe cineva care lucreaza in IT si-ti va explica ca un numai un imbecil cumplit poa’ sa creada ca un developer de UX/UI nu e programator. Oi fi vrut tu sa spui ca un programator back end nu face interfete, dar si back end si front end tot programatori sunt.
Aia e problema si de asta ti-ar fi trebuit tie ceva mai multa educatie. Banuiesc ca gasesti pe undeva un liceu sau o scoala generala care au cursuri remediale de limba romana.
@ branza … Arati cat esti de limitat atunci când cunostintele tale se opresc la notiunea de developer. Si se pare ca il atribui procesului de design care nu are treaba cu programarea si scrisul de cod. Dar lasa, tu ia si invata-i pe altii pe net :))
draga Alexx
esti un bou sinistru.
Sau probabil esti ata de prost incat crezi ca ma refer la web design.
Impusca-te.
nu e ca si cum ai nevoie de vreun limbaj de programare in front end, sau ca si cum interfata inseamna si altceva decat web.
Chestia de mai sus, pentru oamenii inceti, asa ca tine, se cheama sarcasm.
@ branza … ceea ce spui ma face sa cred ca la viata ta, cândva, ai fost sclav pe plantatie pe undeva, unde a trebuit sa faci atat designul cat si implementarea acestuia. Eu sunt optimist si nu cred ca esti atat de prost incat sa pui semnul egal intre conceperea unui design (de pagini web, aplicatii, etc) si implementarea acelui design intr-o aplicatie. Poate ca nu stiai, dar sunt chestii diferite. Foloseste Google ca sa nu te faci de ras mai departe.
Draga Alexx
continui sa fii prost si cu comentariul din moderare. Probabil pentru ca esti incapabil sa te exprimi corect. Ai copiat la bac sau direct nu l-ai luat?
Ai auzit vreodata de javascript?
E un limbaj de programare front end.
Simplul fapt ca exista dovedeste ca esti prost, well, mai precis ca nu stii sa te exprimi.
Programator nu e doar ala back end, boule!
@ branza … am zis sa-mi rezerv azi ceva timp ca sa ma cert cu toti prostii pe net. Ai facut o greseala si vad ca o repeti in continuare. Din pacate timpul meu s-a terminat si nu am de gand sa iti explic, gratis, unde si de gresesti si cat de prost esti. Te las pe tine sa iti dai seama unde gresesti, ai mai mult timp liber decat mine.
@cheddar. Nu începe cu paradigma de rahat a lui javascript. Este 8 Martie. Relaxează-te. Nu îmi strica ziua cu callbackuri.
@Cristi
fiecare om graviteaza catre un cerc cu care are mai multe in comun, si cu datingul e la fel. Treaba asta dureaza toata viata.
Chestia e ca trebuie sa inveti ce-ti place si cu cine te intelegi si sa-i cauti pe oamenii aia. Cel mai nasol lucru in viata e sa faci compromisuri.
Exista un intreg univers de cultura si civilizatie germanica la care nu ai acces decat daca stai in tarile alea- austria, germania, elvetia belgia si olanda. Am un prieten care traieste relativ bine traducand carti rusesti din epoca comunista in engleza, si sunt o gramada de oameni care-l platesc pentru asta pentru ca si aia e o intreaga cultura la care majoritatea oamenilor n-au acces.
Mario Vargas Llosa sau Marquez trebuie cititi in rioplatensis la fel cum Tolstoi si Dostoievski trebuie cititi in rusa… si viata e infiorator de scurta cand sunt atatea chestii de vazut si de invatat
Statistic vorbind, aia care nu iau bacul au de ales- sunt o gramada de femei la nivelul ala, si probabil de aia sunt si singura categorie care se inmulteste.
Noi astia restul? e mai complicat. Nu-s barbat si nu stiu din experienta personala cum functionati voi- hormonii sunt chestii afurisite.
Mie imi place sa citesc, sa scriu cod, sa calatoresc si sa merg la festivaluri, si-mi petrec timpul cu oameni carora le plac macar o parte din aceleasi lucruri… si chestia asta functioneaza.
Si restul e chestia asta pe care-ar trebui s-a vada toata lumea
https://www.cracked.com/blog/4-reasons-judging-based-appearances-never-works/
@Iulian
Javascript is proof that god hates us. E un rahat absolut, dar exista.
@alexx:
E foarte simplu. Ce ai zis tu e o tampenie. Daca ai cerut sa spui altceva. Decat ce-a iesit… E pentru ca nu esti in stare sa te exprimi.
As stated before- nu ma intereseaza restul posturilor tale. Fraza aia e o tampenie si strofocatul de dupa e di mai rau.
Vorbeste despre chestii la care te pricepi, nu doar din auzite. E mai sanatos.
javascript chiar e ok, dar cam luat la perpulis
imi place ca voi va certati cu alexx, dar cam ziceti acelasi lucru. Nu toti programatorii ar trebui sa faca si UI, dar exista si programatori specializati in UI. Ba mai mult, in firmele mici trebuie sa faci si partea de cod si partea de UI. Eu de exemplu sunt un talentat la UI. Si la rusa veche.
Dar, vorba lu cristi. Cum poti sa o arzi pe „eu vreau sa fiu programator” si sa te sperie o carte de cacat? Bine, noi babalacii care am terminat si facultatea am trait toti socul primei sesiuni: materie cam cat la bac, dar doar 2 saptamani de invatat.
@animaloo
Fraza omului fusese „de când programatorul trebuie sa faca si interfata”. NU stiu ce termeni folositi voi in Romania, dar fraza aia luata literal e o tampenie.
UI/UX nu e numai chestie de design, ai nevoie si de cod, si la unele chestii chiar daca esti specializat pe back end tre’ sai ai macar o idee cum functioneaza front endul si invers. Si indeferent daca faci back end ori front end, tot programator te chemi daca scrii cod( asta nu include oamenii care mor cu HTML si CSS de gat si atat, desi o discutie se poate avea despre HTML5 ca tehnologie de programare).
javascript e ok daca vii din C, altfel e o foarte necesara si enervanta durere in cur. Jquery a rezolvat niste chestii acolo, dar comparata cu orice limbaj de programare care a evoluat( vezi PHP si C#), e un motiv sa cumperi preparation H cu galeata. Si vorbind the front end sa nu-l uitam pe raposatul ActionScript.
„Noi astia babalacii care am terminat si facultatea”- cand am dat eu admitere eram 45-50 pe loc. la Stat. Si nu se intra cu dosar. Si eu am fost generatia aia de rahat care-a dat si treapta 1, si treapta a doua, si bac, si parca n-am murit niciunul.
Mortii ma-sii , lasi o carte in buda si in loc sa te joci pe telefon cand te usurezi citesti, daca nu-ti place sa citesti altfel.
LImbile straine? Cacat, ok am invatat Engleza si Franceza din generala, si spaniola din telenovelele alea de cacat din anii 90, Germana cand am stat acolo. Learning by immersion and shit. Daca vrei sa inveti, inveti, si a te concentra pe un singur domeniu e o tampenie.
Esti singurul responsabil de cunostintele tale generale. Scoala ar trebui sa se ocupe in primii ani de niste cunostinte generale suficiente cat sa iti alegi mai departe domeniul. Nu sa te verifice cu ele. In liceu deja ar fi trebuit sa alegi pe baza acelor cunostinte, acesta este examenul. Tu in cadrul liceului te pregatesti de un anume domeniu ( poate chiar o meserie exacta ), nu sa critici Harap Alb.
Desi in general elevilor le place sa planga de munca, nu despre asta este a vorbit respectivul de mai sus. Efortul depus in scopuri irelevante, indiferent de domeniul ales este in mare parte inutil. Cunostintele generale le capeti singur de la 14 ani in sus.
In momentul in care ti se cere sa faci ceva in domeniul tau, in teorie, nu ar trebui sa il consideri un efort.
Se poate ca pentru unii BAC-ul sa nu fie cea mai buna metoda de evaluare. Totusi, baietii astia care se cred atat de destepti si comenteaza ca i-a incurcat statul cu scoala, nu au nici o solutie la problemele pe care le ridica. Se cred mari vedete in mijlocul ‘prostimii’ din jurul lor si vor tratament preferential.
De fapt, mi se pare ca dovedesc imaturitate si poate chiar iresponsabilitate.
Mai si ameninta ca nu se duc la bac anul asta, de parca de asta nu mai pot eu sa dorm.
De fapt, fix asta verifica, dacă maimuțele sunt dresate
eu cred ca ar trebui explicat copiilor de mici, nu doar in preajma bac ului, cam cum sta treaba cu viata ( cariera, familie, timp liber, hobby, etc ) fara insa a i inversuna in a reusi in absolut toate domeniile. trebuie inteles din frageda pruncie ca o viata frumoasa este atunci cand faci ceea ce simti si ti place si mai poti sa si mananci facand asta.
parintele are datoria morala in a si observa mostenitorii si a i indruma spre ceea ce au talent si inclinatie si nicidecum in a urma si a reusi in frustrarile parintilor.
daca kinderul vrea sa se faca macaragiu atunci lasa l dar indruma l sa fie bun in ceea ce face si sa i placa cu adevarat asta.
altfel ajungem cu totii ceea ce au visat parintii nostri pentru noi insa someri, muritori de foame si plini de frustrari de genul : romania e de kkt, oamenii rai si dumnezeu plecat in concediu
invata ti copiii sa fie liber in gandire si sa ajunga sa si aleaga in cunostinta de cauza viitorul …
bacul se poate trece si cu 6 la matematica daca esti un sportiv bun de exemplu !
de notiunea de „cultura generala” ai auzit? crezi ca e inutila si ca e suficient ca al tau copil sa stie doar „cam cum sta treaba cu viata”?
considerind ca in nick te identifici cu o zona ca Vitan-ul, probabil nu iti pasa ce inseamna ‘educatie’.
In orice caz, folosind exemplul tau, daca baiatul meu vrea sa se faca ‘macaragiu’ nu am nici o problema cu el. cu mine as avea! In orice caz, as avea pretentia ca baiatul meu macaragiu sa stie Geografie si Romana/limba materna, sa nu scrie cu k in loc de c/ca, sa nu scrie cu ‘i’ din ‘a’ la inceputul cuvintului (sau , in general, sa il invat sa nu foloseasca in viata lui ‘i’ din ‘a’ in afara de cuvintul ‘roman’), sa stie unde sa foloseasca cratime, samd. In acelasi timp, as avea pretentia sa aiba ceva cunostinte de istorie locala si internationala, sa inteleaga cum e cu biologia si evolutia, si multe altele.
Acele ‘multe altele’ le primesti pe tava in scoala primara si in liceu, si de la familie uneori.
La un moment dat, ele trebuie verificate. chiar daca esti un cretinoid fara educatia, nu o sa iei bacul, in regula. o sa primesti o diploma de la antena3. dar alti oameni vor stii cum sa te abordeze daca iti citesc cv-ul.
Pai ce te faci cand fiica lu’ Xuleasca e avocata sau fii-su lu’ vecinu’ de la 3 e doctor? Sau pictor de succes? Sau tenismen?
Trebuie si copilu’ tau sa te faca mandru, sa fie in rand cu lumea, sa aiba diplome si titluri.
Nu zic ca e gresit sa incerci sa bagi niscaiva scoala in copil, pana la urma (macar in teorie) daca are scoala, are si sanse la un job o idee mai caldut.
Dar nici sa-l faci doxa de tot felul de tampenii si sa il fortezi spre ceva ce chiar nu isi doreste. Am avut destule exemple de tineri impinsi de parinti intr-un domeniu (pentru ca e ‘dinastie’, pentru ca asa au decis mami si tati) si nu au facut nimic. Sau pana la urma s-au realizat in cu totul alt domeniu, cu riscul sa le provoace babacilor o ditai apoplexia.
Acu’ e drept ca mi-e usor sa zic chestiile astea, cat nu am copil de scoala, dar sper sa ne pastram amandoi o bruma de minte si sa incercam sa observam la ce e buna junioarea si acolo s-o indrumam.
Treaba cu visele se aplica unui numar restrans de oameni. Decat sa te zbati sa faci ceea ce iti place si sa esuezi din diverse motive (vroiam sa ma fac fotbalist , dar plm, n-avea sens sa insist), mai degraba sa iti placa ceea ce faci. La 14-18 ani nu ai gustat mai deloc din viata, habar n-ai cu ce se mananca si traiesti doar din niste idei induse de societate.
Teoretic ar trebui să fie iniţierea într-o castă mai superioară, să arate că merită încă 5 ani de studiu. Bişniţarul să se simtă puţin jenat de ăla cu un doctorat chiar şi economic.
Cu cât se diluează acest proces cu atât un ciudăţel agramat se va pune pe poziţie de superioritate faţă de unul care chiar munceşte. „Deci atenţie, eu parlamentar, facultăţi, doctorate…” Şi eventual va trafica chiar şi locul tău sofisticat de muncă.
Se știe că parlamentarii sunt „cea mai superioară” castă!
‘mno. dar o sa ai contestatari care o sa il dea exemplu pe Bill Gates si pe altii. care o sa explice ca scoala nu conteaza, ca stiu ei 5 exemple din 8 miliarde. Le doresc succes!
Acu’ si asta e cu dus-intors.
Am facut 5 ani de Pedagogic si am lucrat 10 ani in radio. Deci cam pe langa diploma sa zic. Am mai facut si 4 ani de Litere si m-am facut web designer. Fara nicio ora de specialitate predata la clasa, am invatat de nebuna, facand si desfacand situri.
Deci as putea spune la orice ora ca am irosit amboulea 9 ani de viata pentru niste specializari la care nu m-am oprit. Singura chestie ce mi-ar ramas, sa zic asa, dupa atatia ani de scoala e engleza, dar si pe aia am invatat-o ca lumea ca am dorit eu. La o ora pe saptamana (cand se tinea si aia), o mare parte din ce stiu e tot pe barba mea.
Asta nu inseamna ca voi incuraja progenitura sa sara scoala, dar nici nu-mi setez niste asteptari prea mari de la ce va invata pe acolo. Ma multumesc daca prinde gustul invatarii si e in stare apoi sa construiasca pe ce i se da de acolo.
La cum sunt concepute subiectele la examnenele de bacalaureat (nota 5 sa o poata lua si un redus mintal), nu stiu de ce se plange tanara generatie.
Daca tu nu esti in stare sa te pregatesti pentru un examen despre care stii de cel putin 4 ani ca te asteapta, atunci nu esti matur si nu meriti sa treci examenul maturitatii.
Stirile zilei :(? ):
se vede ca nu ai mai avut un loc de munca, in adevaratul sens al cuvantului, de mult; azi lucrurile au evoluat: Solitaire nu mai e accesibil si atunci oamenii stau pe zoso.ro, citesc pilde, comenteaza tamp si abea dupa aia ies la tigara cu colegii
Lasa ca acum au toti smartphoane, de la mic la mare, toti pot sa-si instaleze Solitaire pe telefon.
Serios?!? Trei examene scrise il streseaza? Vai! Saracul! Dar cum era cand noi dadeam sase sau sapte examene scrise? Noi de ce nu ne plangeam?
Ai vazut cum e la romana oral acum? Saracii trebuie sa citeasca un text si sa-si spuna parerea despre el. HA! Noi aveam de tras un bilet din cincizeci si ceva posibile. Pe biletele alea era toata materia din liceu. Nu stiai cele doua subiecte de pe un bilet, trageai altul si pierdeai doua puncte din nota.
plangeam si noi doar ca nu pe net, ca nu era
Eu sunt de-acord că subiectele de-acum sunt pur și simplu tâmpe, da’ hai să-ți zic una: dintotdeauna au fost așa. Moama prin ce stres inimaginabil cred că treci când tragi un bilețel… Jizăs, mai las-o moartă cu bilețelele, că nici alea nu aveau subiecte pentru doctori în fizică cuantică. Era același nivel, doar cantitativ erau mai multe examene. Același căcat e și acum, doar că nu se mai pune notă. E și mai stupid să iei notă la SPORT la bac.
Până în clasa a 12-a, ca elev, tre’ să fii deja obișnuit cu examenele și stresul să nu mai reprezinte motiv de picat.
Da, în principiu la BAC nu se testează cultura generală, ci se testează CAPACITATEA DE MEMORARE a elevului. Am avut colegi care au învățat zeci de pagini de comentarii și acum nu mai țin minte nimic. La fel cum eu am învățat pe de rost formule la matematică. Acum nu mai știu nimic.
Școala tâmpește, dar trebuie să ai noroc de alte chestii ca să nu ieși mai tâmpit decât cei cu școală. Ceea ce e rar.
tu deloc nu ai avut bafta!
Greșit. La ce nivel sunt subiectele, e suficient doar să fiu prezent la ore și să nu fii surd. Doar din zbor, auzind niște chestii, iei 6. Dacă ești și atent, deja se cere 10 pe linie. E penibil tot ce ține de bac.
Le vorbeşti de parcă ar fi retardați!
Bai Zoso, complex articol, sa-mi bag picioarele…
bon! acu sa vedem daca reusesc sa iti gaseasca blogu sa citeasca asta si …pasu 2: oare stiu sa citeasca?
O alegorie? De-ar înțelege și toate maimuțele dresate de țara asta tot ce trebuie prin acest mijloc, vai, bine ar fi.
Și asa poate multi ar trebui lasati repetenti. Nu ne-am mai face de rusine atat de repede si de usor.
De asemenea, e foarte important sa stii sa rezolvi integrale de ordin 2 si determinanti de ordin 4, fara ele nu vei putea calcula cat trebuie sa bricolezi din scandura si cat feruginol trebuie sa folosesti la piciorul frigiderului.
BAC-ul e al doilea examen care iti poate stica viata daca nu esti membru al clubului PCR. Capacitatea e primul.
Fratele meu, numa’ injineri IT-isti p-aci. Vreun constructor, electronist, mecanic avem? Sau toti ati tradat bransa?
Tinerii care dau bac-ul azi sunt diferiti de generatia mea/noastra (mă refer la cei care au, azi, în jur de 40 de ani).
Motivul este simplu: au trăit într-o lume diferită, din majoritatea punctelor de vedere.
Pe vremea noastră, de tripleta admitere liceu/treapta a doua/bacalaureat depindea viața unui tânăr, respectiv posibilitatea de a face o facultate. Dacă nu ajungeai la Universitate, atunci, vorba lu’ tata, „la șaibă cu voi!” (era vorba de mine și frate-miu). Pe de altă parte, societatea nu oferea prea multe distracții care să ne abată atenția de la învățat și/sau dezvoltat cultura generală. Fac distincție între cele două pentru că sunt lucruri diferite. Eu nu m-am spetit învățând organizat, pur și simplu citeam manualele în diagonala si apoi vânam note, bazându-mă pe memorie, hrănită de curiozitate. De prin clasa a VI-a am început să nu-mi mai fac temele, știind că profesorii sunt prea ocupați cu loazele clasei ca să mă monitorizeze pe mine. Dar citeam mult, tot ce-mi cădea în mână, ore întregi, pentru că altceva mai bun n-aveam de făcut (no TV, no internet, no telefon mobil, la discotecă rar, petreceri și mai rar). Cred că am citit sute de cărți numai așteptând să vină mașina cu pâine! Rezultatul: la limba română am avut mereu note mari pentru că-mi dezvoltasem vocabularul, iar la istorie/geografie și chiar unele științe exacte (fizică, chimie) am suplinit lipsa de toceală cu diverse cunoștințe „prinse” de prin cărți (apropo, să-l odihnească Dumnezeu pe Jules Verne, că multe chestii am învățat din volumele lui!) Lecturile și urechea muzicală (moștenire de la mama ) m-au ajutat inclusiv la limbile străine (franceza în special, dar și engleza, care are o multime de cuvinte preluate din franceză).
Spre deosebire de noi, elevii de astăzi s-au născut într-o lume plină de chestii interesante și pe care le gustă din plin: filme de văzut, muzică de ascultat, mall-uri de vizitat, cumpărături de făcut, bârfe de schimbat pe telefonul mobil etc. Când să mai citești, fie și un manual de 60 de pagini? La toate astea se adaugă tentația de a pierde timp pe net, pe facebook, youtube etc. În aceste condiții, este clar de ce lor li se pare școala mult mai grea decât nouă, la vremea noastră, chiar dacă au mai puțină materie de consumat. Ca să nu mai spun că materia pe care trebuie să o parcurgă elevii de astăzi este prezentată mult mai atractiv, inclusiv cu ajutorul multor resurse de informație ușor accesibile (mai ales pe internet).
Dar să nu dramatizăm. Oameni deștepți vor apărea în continuare, numai că vor fi mai puțini și (să sperăm) mai bine plătiți. Poate că asta îi va convinge pe tinerii de mâine să pună mâna pe carte, mai mult decât au pus cei care se luptă azi cu bacalaureatul.
40% popendulatia Romaniei este analfabeta, iar la Pisa parca eram pe 45 din 65. Statul te vrea prost, pentru ca esti mai usor de manipulat. Desteptii pun prea multe intrebari!
BAC-ul este probabil unul dintre cele mai ușoare teste ce se pot da într-un liceu cu profesori cât de cât buni care predau ceva elevilor și nu se joacă pe telefon în timpul orelor. Am dat acest BAC anul trecut la Română, Matematică M1 și Biologie. Ce pot să spun este că m-am stresat inutil tot anul pentru ceva ce mi s-a părut o „vrăjeală” de test ce-l poate trece orice elev care a fost atent la cel puțin 60% din orele de la materiile de BAC. Și din în an în an observ că devine tot mai ușor, pe lângă asta după 12 ani de școală am ajuns la concluzia că am învățat mult mai multe chestii căutând pe net și făcând ceva practic decât am învățat la școală.
pai asta e problema. a decazut atit de mult ca sa dea bine in statisticile unui abramburici.
citeste de ‘groaza’ unui eliade, de ‘necazul’ unui vlahuta, intreaba-ti parintele ce nota avea si ce insemna inainte un examen de bac.
Ca de obicei, as scrie o mini nuvela pe tema asta. Subiect pentru BAC. Vrea cineva sa citeasca?
Subiectul al doilea. Proba scrisa.
Redactati un text argumentativ in care sa precizati rolul mediului online in formarea tinerilor.
Bravo frate, tu ai luat bacu’, ai facut si facultate, deci esti o maimuta bine dresata