Explicație pentru funcționarii publici: de ce sunteți plătiți prost

Mi-au dat lacrimile la reportajul ăsta:

Pentru că îmi sunt simpatici, iată cele trei motive pentru care salariile sunt mici în sectorul administrativ, dar pe care funcționarii publici nu vor să le audă:

1. Statul este foarte dismisiv cu colectarea banilor pe care ar trebui să îi colecteze. Nu vrea să adună amenzi, nu vrea să adune taxe, nu vrea să valorifice active și bunuri confiscate. Funcționarii nu au de unde primi mai mulți bani.

2. Aparatul funcționăresc este groaznic de ineficient. Sunt zeci de exemple unde ai nevoie de 2-3 hârtii de la 2-3 ghișee aflate unul lângă altul. Dacă ar fi mai puțini, ghiciți ce, ar fi plătiți mai bine. Dar lor le place așa, să umilească oamenii, iar noi îi umilim plătindu-i fix cât merită.

3. Destul de mulți sunt incompetenți și incapabili să își găsească de muncă în piața liberă. Dacă n-ar fi statul, să îi adune și să le dea un codru de pâine, ar muri de foame. Ăia deștepți au stat 5-10 ani la stat, au văzut că nu e treabă, s-au cărat spre zări mai bune, chiar dacă au făcut o facultate de administrație publică.

Dar nu le spuneți asta funcționarilor publici, lor le place cu multe hârtii, cu ciubucuri, cu umilit oamenii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. Sefii numiti politic care stiu ca stau 4 ani in institutie si nu le iese nimic daca optimizeaza lucrurile. O reducere de 10% pe an a personalului, nu neaparat a fondurilor (excluzand cazul extinderii de scop) face minuni.

    00
    • O reducere de 10% FTE pe an, pentru corporatisti. Da un om poate fi 50% din zi sef, 50% casier.

      00
  2. Uiti un lucru, salariile pe care le iau tot ei si le dau.
    Ar fi prea misto sa le dea popendulatia.
    Daca maine si le măresc popendulatia tot o sa fie obligata sa le plateasca :)

    00
  3. Ai ce povesti la pensie, cum a venit unu la tine cu o ciocolata si l-ai rezolvat cu un loc de parcare

    00
  4. Aia nu inteleg eu cand se plang astia: daca castigi 15 milioane la stat dar munca ta valoreaza mai mult, angajeaza-te in alta parte pe mai mult. Statul n-o sa mai aiba personal si fie o sa mai bage un calculator in priza, fie o sa plateasca mai bine ca sa atraga oamenii pe posturi.

    cerere si oferta.

    Ah, nu stii nici o meserie si numeri minutele pana la ora 4 cand spargi usa? Ok, dar nu mi te plange mie care-mi rup spatele si 12 ore.

    00
  5. nu vrea sa aduna amenzi, nu vrea sa aduna taxe, si, parerea mea, nu vrea nici sa verifica active :)!

    00
  6. @zoso, ”dismisiv” means?

    • E din engleza, coaie! Daca il scrii in limba romana dupa cum se aude, se accepta. Problem?

      00
    • @D. Andrei – coaie, nu te opri la injurat / provocat, cauta-l si fute-i una! Asa se rezolva problemele (fictive ale) altora!

      00
  7. Ar mai fi un punct: fiecare functionar public e pila cuiva, el nu a venit pe postul ala sa munceasca ci sa colecteze o datorie pe care cineva mai sus pus o avea la el sau le vreo ruda de-a lui.

    00
  8. zoso – foarte bine punctat, mai ales 3.
    ia da si asta pe CG …pun pariu ca o sa se lege de tine functionarii de la stat care inca nu au ban saptamana asta si o sa spuna ca bagi iar atacuri la persona :D

    00
  9. NOU
    #12

    ah, cata dreptate ai! as completa ceva: cercul umilintei porneste de la sef (primar) caruia ii este permis de functionarii de la punctul 3 sa se considere un zeu pe pamant, ca sa nu-si piarda slujbele. la punctul 1 nu este statul de vina, ci aia care vor voturi, care nu vor sa dea amenzi, de ex. pentru cladirile fara autorizatii de construire (primari). punctul 2 exista din cauza functionarilor care-si baga capul in nisip. un functionar public are datoria de a expune situatia catre cetatean intr-un tablou cat mai complet si obiectiv. e ca la scoala, temele se fac rapid, daca profesorul ti-a predat fix ce trebuie.
    stiti ce expresie dezorientata au cetatenii carora le sunt refuzate cafelele? cum ar fi ca toti nevinovatii astia care vin pe la primarii sa se respecte si sa vina doar cu banii de taxe si impozite?!

    00
  10. S-ar rezolva foarte civilizat aceasta problema oferind oamenilor varianta de a platic online absolut TOT… Nu stai la coada, nu nimic. Astfel din aia 30000 de functionari nemultumiti dai afara 25000, iar celor 5000 care au ramas le dublezi salariile si ii pui sa se ocupe de chestii ce nu pot fi rezolvate online (daca ar mai fi ceva). Instant win pentru toata lumea.

    00
    • nu vorbesti serios, nu? aia ar inseamna cu 25mii mai putini votanti gratis pt psd. se fac calcule inainte sa se ia decizii …calcule grele.

      la modul serios acum: nici doar sa ii dai afara sa bage somaj nu e treaba. sunt sigur ca se pot gasi locuri de munca pt toti, trebuie doar binevointa

      00
    • *bunavointa* adica

      00
    • NOU
      #16

      cine sa plateasca online? aia care isi retrag toti banii in ziua de salariu?

      00
    • …nu mere coae ! te gandesti doar la tine care ai acces la internet dar mai raman taranii aia de la sat care-s multi si prosti si le trebuie un ghiseu sa plateasca, 5000 nu vor face fata, o sa fie tambalau si mai mare…

      00
    • @FKT: problema enuntata de tine a fost deja rezolvata prin alte tari:
      -8-10 calculatoare la primarie.
      -1-2 angajati responsabili de ajutatul persoanelor ce nu se descurca cu calculatorul/ nu au calculator acasa
      -2-3 angajati intr-un call center pentru aceleasi servicii.

      00
    • platesc online aia ce au avut norocul sa primeasca deja cardurile de sanatate

      00
  11. Mai e ceva: prea multi!

    Aparatul de stat e mult prea umflat in R. Asta pt ca-s prea multe ‘colectari de taxe’ si legile sint multe, complicate si se bat cap in cap. Contopism.

    00
  12. Eu sunt unul din aia care, la un moment dat, „s-au cărat spre zări mai bune” si, daca la 2 si 3 ai partial dreptate, la 1 nu ai. Se vrea sa se adune taxe si amenzi, insa, inainte, exista un bonus la salariu, care ajungea pana la 3 salarii (in plus fata de salariu) si care depindea foarte mult de ceea ce se strangea din amenzi si taxe de pe teren. La un moment dat cineva a inchis robinetul cu bani la minister, oamenii au iesit in strada, pentru ca aveau rate calculate la salarii gen 1500 x 4, iar acum au doar 1800 lei (in loc de acele bonusuri s-au dat ceva maruntis peste salariu si s-a inghetat asa). Pe scurt au iesit degeaba pentru ca sindicatul s-a inteles cu ministerul si le-a dat teapa, iar acum nu sunt stimulati sa adune mai mult (ca idee, bonusul se numea „stimulent”). Ei au un plan pe care trebuie sa il faca, daca il fac bine, daca nu, se cer explicatii, mai cad niste sefi, se mai schimba/rotesc niste oameni si o iau de la capat. Frumos e cand fac planul 105% si luna urmatoare au de facut un plan gen 150% fata de initial, pentru ca ministerul e lacom, mai ales in anii/lunile cu alegeri.
    Legat de 2 si 3, sunt multi pilosi bosorogi, care dorm pe scaune sau o freaca aiurea si putini tineri, care chiar muncesc. Ei bine astia tineri au o limita, peste care, daca se trece, pleaca, se elibereaza locuri, se dau concursuri, intra alti tineri care trebuie sa sustina aceeasi bosorogi, care numai ies la pensie. Si tot asa…un mic perpetuum mobile.
    In momentul in care vom scapa de varsta a treia parazita, care era obisnuita cu munca de pe vremea impuscatului (putin ghiseu dimineata, aburit niste foi, apoi plecat pe teren la 13.00 si fentat serviciul pana a doua zi) si vor ramane cei care chiar muncesc, se vor vedea si ceva rezultate. Din pacate aparatul e bazat pe pile si spagi si e foarte greu de curatat, examenele de evaluare nu se dau corect, iar cei care ar trebui sa avanseze nu o fac, pentru ca nu sunt locuri libere pe posturile respective, neavand loc de pilele superiorilor.

    00
    • „iar acum au doar 1800 lei ” „nu sunt stimulati sa adune mai mult „… deci primesc 1800 lei ca sa … ce?

      00
  13. … esti un om care face aceeasi munca zi de zi, cat meriti salar? Normal ca meriti un salar de mizerie, cand esti o piesa care se poate schimba oricand. Daca ai face ceva ce nu-i capabil nimeni, ma gandesc ca ar fi cu totul altfel…

    Salariile sunt prea mari in unele cazuri… cand ti se cere sa mergi la etajul 1 pentru o hartie pe care iti scrie cat ai de platit, cobori cu ea sa platesti si vezi scris mare „Caserie” te duci acolo si esti luat la rost de ce ai mers acolo ca trebuia sa mergi la „Incasari” … toate aste pentru cineva car a mers sa plateasca la zi niste taxe aberante.

    PS: Atat faci atat meriti… in Londra si un maturator de la metrou e mai rabdator cu tine ca unii functionari publici.

    00
  14. hmmm… as fi pariat ca orice functionar public are frigiderul plin de carne (if you know what i mean)

    00
  15. Punctul 3 este de fapt cel mai important. Şi ei, şi statul, şi toată lumea ştie asta.

    Spune-mi ce job ar putea avea într-o firmă privată oamenii care mută hârtii, care duc hârtiile la şefu la ştampilat, care verifică ştampile, care verifică semnături?

    00
  16. NOU
    #31

    WTF :)) Ce gandire ilogica… cui crezi ca ii place sa aibe sute de hartii… :)) Legea ii obliga pe functionari sa tina evidente duble sa nu le dea hartiile la timp oamenilor daca nu au x si y… Am lucat o luna in relatiile cu publicul si nu am rezistat :)) Acum lucrez la privat si pe un salariu dublu… Nu mai dati vina pe niste simpli oameni :)

    00
  17. MrHollow – > platesti online dar asta nu e tot. Pentru adeverinte sau alte balarii, tot trebuie sa interactionezi cu un gigel functionar.

    Ca firma, poti plati online, poti raporta online (diverse declaratii etc), dar nu poti obtine online adeverinte, semnaturi sau alte situatii financiare. Tot cu floricei de genul trebuie sa interactionezi. Gigei care se misca cu melcul, care nu stiu sa foloseasca sistemul etc. Sa vezi cum te plimbi ca boul pe la administratia financiara cu un CD cu niste info, dar o tantica iti spune ca nu e nimic pe CD. Iesi, te duci la masina in care ti-ai lasat laptopul, verifici CD-ul, te intorci dupa 30min – x ore si surpriza, merge CD-ul .. ACELASI CD. Dar tu esti tratat cu o scarba si un sictir.

    00
    • in tari mai dezvoltate adeverintele de tot felul se primesc acasa, prin posta, dupa ce au fost cerute printr-un formular completat (ai ghicit) online

      00
  18. Ala este un apartament nou cumparat pe care il renoveaza pentru unul dintre copii. Frigiderul cu spagile este intr-o casa pe la Mogosoaia.

    00
  19. NOU
    #35

    Pe cand un reportaj cu functionari publici care castiga extrem de mult?

    00
  20. @D. Andrei, sorry, n-am stiut ca tu esti fiul nelegitim al lui Alexandru Graur, si-ti permiti inovatii d-astea lexicale.
    BTW, de ce ai amintit-o pe ma-ta (coaie) in discutie?

  21. O fi salariile mici dar siguranta locului de munca e mare. Curios sunt pe ce sparge nenea ala peste 2000 lei/luna din moment ce nu pare nevoit sa plateasca chirie. Iar problema salariilor mici nu e doar la functionari ci la 50% din tara. Asa ca facem cum spun toti de aici … dam niste functionari afara sa ramana bani de crestere de salariu la angajatu’ de la stat si lu’ ponta de facut echipa de formula 1.

    00
  22. Deci, doua persoane, cu salar comun de 2500 lei, care platesc doar intretinere si mancare se plang ca nu au bani?

    Oare un om normal, care lucreaza la privat, pe 900 lei si pe langa intretinere, mai trebuie sa plateasca si chirie, oare cum se descurca?

    00
  23. In plus fata de ce ai mentionat tu:
    – Aplica forma legii, nu spiritul legii (vezi trimisul dupa hartii inutile sau refuzul unor formulare, pentru ca nu sunt fix pe formatul lor).
    – Se simt niste mici dumnezei, in pixul carora sta viitorul tau.
    – Nu inteleg ca din banii tai le sunt lor platite salariile.
    – Nu gandesc mai departe de procedurile pe care le invata mecanic, dupa ce au stat 10 ani cu curul in aceeasi pozitie.
    Bonus: colecteaza niste taxe a caror colectare costa mai mult decat suma incasata, pentru ca… timbru fiscal de 2 lei! :)

    00
  24. Intre stat, functionari si popendulatie, singura care este interesata de un sistem administrativ eficient este popendulatia. Statul (politicienii de fapt) are nevoie de o masa mare de oameni care sa depinda direct de el, iar functionarii au nevoie de o entitate care sa le tolereze incompetenta si lipsa de adaptabilitate si sa ii mai si plateasca pentru asta. De asta, de cate ori protesteaza, functionarii nu cer schimbarea sistemului, sau proceduri mai simple si mai eficiente cu personal mai putin. Ei cer doar bani.

    00
  25. NOU
    #41

    Din pacate stiu ce inseamna munca la stat. Am lucrat 5 ani, studii superioare, pe post, salariu 800 lei. Programul era teoretic de la 8 la 15 (ca deh, 7 ore ajung), practic programul meu era, in medie, dela 9:30 la 12:00. Fara nicio exagerare, atat lucram, 2 ore jumate! Visam la salarii de 2000 de lei (va dati seama) dar eram consient ca nici aia 800 nu ii meritam.

    Acum lucrez in privat, program 8-10 ore, salariu nu are rost sa spun cat, oricum mult mai mare. Ideea este ca intradevar, nu se munceste nimic la stat si din pacate nu au nicio justificare pentru majorarea salariilor…

    00
  26. sa se faca notari. 3000 euro/ luna – Elena Basescu. Revoltati-va!
    ca azi adica vineri n-am gasit nici unul! ca nu lucreaza duamna notar!

    revoltati-va bah!

    00
  27. Diferența dintre mine și nenea din știre (personaj colectiv definitoriu pentru tagma funcționarilor publici din România) e că am lucrat pe același salariu însă un număr dublu de ore (uneori fără posbilitatea de a a vea un concediu decent) și culmea am fost invidiată că am obținut un astfel de post la care râvneau toți colegii mei de generație. Anomaliile vieții de corporație în provincie…. Diferența e că eu produceam bani pentru companie și implicit pentru economia reală, el nu. În mod paradoxal el are un contract colectiv de muncă cu facilități negociate pe ramură și are dreptul să facă grevă, eu nu aveam așa ceva. Nu o să vezi niciodată un corporatist sau unul care lucrează în mediul privat că va ieși să protesteze. Diferența e că eu trebuia să fiu politicoasă și după 10 ore de muncă și să fac multitasking, să fiu perfectă și indispensabilă, să gestionez situații de criză apărute cum altfel decât la final de program și să mai fiu și om. În timp ce el stă la ghișeu sau printr-un birou, o freacă cu grație (fără să știe ce e ăla deadline, fără să simtă că îi suflă cineva în ceafă), urmând un program de lăuză și fiind probabil nepoliticos și arogant. E motivul pentru care un funcționar „stresat” de la stat trăiește mult și bine și nu se îmbolnăvește de cancer, boli autoimune, nu face accident vascular, nu devine dependent de mai știu eu ce precum mulți colegi de-ai mei pe care vârsta de 30 de ani i-a prins în corporație.
    Diferența e că eu mi-am învățat lecția și am luat ce a fost mai bun din experiența profesională astfel că îmi permit să cam fac ce vreau momentan. El în schimb rămâne un trist cu școală, care își plânge de milă, pentru că e blocat în sistem (și să vrea să muncească 12 ore ca în corporație, acum nu l-ar mai primi nimeni). Întrebarea e dacă îi mai plătim pe toți triștii ăștia și dacă nu ar fi cazul să îi tratăm cu aceeași nesimțire cu care ne tratează ei atunci când trecem pe la vreun ghișeu?

    00
  28. Nu cred ca scopul este sa muncești 12 ore pe zi în corporație, sa crească riscul de cancer și alte boli asa cum reiesedin postul tau. Cred ca ar fi bine sa putem munci într un mediu sănătos și pe salarii bune arat la stat, cât și la privat

    00
  29. Wow, de mult n-am mai vazut atatea postari cu caracter generalizant și apodictic-insultător la adresa unei categorii socio-profesionale, de parca toați semnatarii lor ar avea un PhD in administrație publică.
    Ca să fac lucrurile mai simple, vă propun să ne imaginăm ce-ar intelege, din cele 28 de postari de pana acum, un prost care n-ar sti ca lucrurile sunt mai complicate si mai nuantate in viata de zi cu zi:

    1. în România, nici un funcționar public nu muncește, deloc, în nici un fel;
    2. toti funcționarii publici sunt proști, idioti, lenesi, incompetenți, aroganti, nepoliticosi, buni de nimic;
    3. funcționarii publici nu produc nimic, absolut nimic, niciodată;
    4. fiecare funcționar public are ca scop personal si profesional să pună pe drumuri cetățeanul, să îi întârzie rezolvarea oricărei probleme sau cel puțin să îl confuzeze, prin inventarea de proceduri și reguli asupra cărora are control direct, total și nelimitat;
    5. toți funcționarii publici primesc șpagă, ciubuc, mită, „atenții” etc., în cash sau în natură;
    6. toți funcționarii publici sunt (au fost) angajați pe pile, ca rude ale unor alți funcționari sau protejați ai unor politicieni ajunși la putere;
    7. funcționarii publici nu se îmbolnăvesc de cancer, nu fac atacuri de cord sau cerebrale și, în general, trăiesc mai mult și mai bine, ca rezultat direct al tuturor lucrurilor menționate la punctele 1-6.
    8. orice situație care contrazice unul dintre punctele de mai sus (e.g. un funcționar public inteligent sau care nu ia șpagă) este o invenție sau, în cel mai fericit caz, o excepție care confirmă regula.

    Le adresez felicitări tuturor celor care își regăsesc convingerile în afirmațiile de mai sus. Bravo, doamnelor și domnilor, ați pus degetul pe rană, punctul pe i și gaura în covrig. Acum, tot ce mai trebuie să se întâmple pentru ca țara asta să iasă din haos este ca una/unul dintre dvs. să ajungă prim-ministru și să reformeze din temelii funcționariatul public.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile