În sectorul 2, la o grădiniță, o educatoare a fost filmată când țipă la copii și îi jignește. Părinții sunt oripilați. Dar cum se poate, dar vai. Explicația ei e simplă și dureroasă:
Părinţii s-au plâns că eu ţip. Altfel nu am cum să fiu auzită. Dacă vorbesc nu mă ascultă nimeni. Ăsta e sistemul. Nu suntem noi de vină. Sistemul de masă prevede foarte mulţi copii, ca statul să nu plătească personal, personal auxiliar, personal sanitar nu avem, personal didactic.
Așadar, statul a dat voie românilor să construiască unde vor, fără să prevadă deloc spații pentru servicii publice, rezultând un număr mărit de elevi la școli, grădinițe și licee, pentru că părinții și-au păstrat domiciliul în oraș.
Ce e de făcut? Păi, acum e un pic târziu, dar da, nu se mai poate face nimic, toate terenurile de la marginea orașelor sunt deținute de privați și statul ar trebui să fie amuzant și să le pună “ia convingeți-vă voi între voi și cedați fiecare niște spații să facem grădinițe publice”.
Hai, că aia cu “să cumpere statul serele Militari și să ne facă parc”, pe care o țipau ăia din Prelungirea Ghencea, care, amuzant, nici nu sunt în București, când intri pe străduțele alea scrie “Bragadiru”, a funcționat de minune. A făcut statul acolo două parcuri și șosea cu 4 benzi.
Sigur, nu e normal să țipe la copii. Dar hai să fie bine, dacă nu le place să țipe cineva la ei să îi ducă în altă parte.
Astfel de persoane ar tipa si la un singur copil. Asta cu multi copii e vax.
Păi da, pentru că tu știi cum stă treaba după…câți ani în învățământ? Ah, nu lucrezi ca și cadru didactic? Înseamnă că ești unul din ăia cu copii din cale-afară de răsfățați care îți fac viața un chin când ieși cu ei în societate. Așa că mai bine-i trimiți câteva ceasuri pe capul altuia, să poți respira și tu un pic. Cum îți place generalizarea și concluzionarea fără să cunoști situația reală? (nu că n-aș fi departe de adevăr).
Si tu ai vrea sa fie unu din aia cu copii care stau smirna in fata voastra nu? Ia da-ti tu demisia frumusel, fa plagere, protesteaza ca ai conditii proaste si apoi mai vedem.
In Brasov la Honterus, la CP, am auzit ca s-a cumparat de catre parinti un fel de semafor care marcheaza prin culori aprinse nivelul de galagie facut de copii. Pret: circa 1000 lei. Cica nu s-a folosit niciodata. Anul urmator, alta clasa de CP a cumparat probabil acelasi semafor, pentru ca la cei dintai n-a mai aparut in clasa aparatul respectiv. And the waltz goes on…
Ma gandesc ca daca la stadiul asta se justifica tipatul, daca se aglomereaza si mai mult se va justifica administrarea de alcool, tranchilizante sau lovituri peste capatana, ca daca jumatate sunt lesinati totul e mai usor.
Nu vreau să iau apărarea învățătoarei, însă ea nu este etalon pentru sistem. Sunt aproximativ 300k cadre didactice deci cei ca ea intră în statistică. Ceea ce ne este greu să recunoaștem este ca multi părinți nu se descurca singuri cu proprii copii,interesant ar fi să lucreze cu cel puțin 15 copii ai altora, unii mai isteți alții mai puțin, unu mai alintat altul mai retras.
Nu caut justificări pentru comportamentului neprofesionist, dar pentru cum este sistemul si noi suntem devină.
Personal nu mă văd să lucrez cu multi copii, înțelegători sau mai puțin ascultători si eventual si pe clase diferite.
Ai perfecta dreptate, cu o singura mențiune..când au ales sa fie educatoare…nu e ca și cum nu au știut în ce se baga…salarii mici, condițiile pe care le știm, copii multi, copii obraznici, etc
Același lucru e valabil și pt medici, polițiști, militari… În fiecare an e bătaie la medicina, la școlile de politie, la academii… Și a fost mereu…
Plm. Dacă tot ai ales asta, știind ce te așteaptă….de ce te mai plângi?
Bun…asta nu scuza condițiile și faptul ca nu exista evoluție în domeniile menționate, dar de ce ai mai ales jobul asta???
Stii ce nu stiu eu face? Repara instalatii, si chem instalatorul. Conduce TIR-uri, si le conduc altii. Pilota avioane, si de aia maine cand zbor nu o sa fiu la mansa.
Da, probabil ca nu as face fata la 15 copii, dar surprinzator nici nu sustin ca fac si nici nu sunt pregatit pentru asta. Tanti aia asta face, e meseria ei. Despre ce vorbim aici? Cuiva de meserie i se aplica alte standarde, ca de aia e de meserie.
X e altfel. Dar x nu. T este pentru toți T.
Si inca o chestie părinții petrec mai mult timp cu copii decât cadrele didactice, cel puțin în prima parte a educației scolae. Deci cine face e mai în măsură să educe copilul? Un străin plătit sau părintele prin propriul exemplu?
Serios? Ai copii? De la 7-8 si de la 19-21 petrec parintii, in general, cu copiii. In rest la gradi, bona si somn.
Mdah, buna asta. Parintii care dau copiii la gradinita la stat au totusi bani de dau pe-afara asa ca isi iau bona. Sounds legit.
@androidul
Da, dar exista sambata si duminica
o gramada de parinti cu bani dau copilul la stat pt ca umbla zvonul ca e mai bine decat la particular (se caleste) si vor sa faca si economie.
si indifferent unde il dai tot pana la 5-6-7 seara sta acolo, deci da, mai ales daca esti corporatist vei sta cu copilul dimineata o ora, 2-3 ore seara si in weekend. deci pana la urma educatia lui o faca o terta persoana pt ca in weekend parintii vor vrea sa compenseze timpul pierdut si-l vor rasfata, numai educatie nu vor face…
Nu am (ajutat la) crescut decat doi copii. Dar nu a fost nevoie să țip la nici unul.
De fapt, nici nu văd de ce ai țipa la un copil așa mic – nu știu cât înțelege, mai ai și neajunsul de a-i dezvolta un complex de frici.
Cu tinerii de liceu aș mai înțelege, aș introduce firma de pază specializata sa cuminteasca handralai de liceu, dar la grădiniță? Ma rog, am fost profesor, nu educator de grădiniță.
Totuși, eu nu am amintiri cu vreo educatoare țipând la copii – am avut trei educatoare, plus cele pe care le vedeam când ne scoteau pe toți in curte, la joacă.
Cum făceau, dom’le, acum 35 de ani, de nu țipau?
Nu trebuiau sa tipe, vorbea rigla la palme și nuiaua la curulet
Si cartea aia groasa cu coperti tari in dibla (da, fix acum 35 de ani, FRB, saptamanal). La scoala nu aveau carte groasa, asa ca mi-am luat palme (cu unghii lungi, pictura cu sange pe mecla) si indicatoare/rigle cat am dus.
Eu zic ca e OK sa tipe la ei cand e harmalaie, decat arsenalul generatiei trecute.
O idee buna ar fi ca banii alocati copiilor sa poata ajunge si la gradinitele (si scolile) private, facandu-le astfel mai accesibile si transformandu-se in mod direct in concurenta pentru institutiile de stat. In momentul asta preturile pentru servicii private sunt relativ mari fata de gratuitatea teoretica a invatamanului de stat.
La grădiniță la fiu-miu părinții au cerut educatoarelor să fie mai dure, chiar și să îi urecheze pt că ei nu se mai înțeleg cu ei acasă. Pt că, nu-i așa, grădinița e făcută să educe, nu să învețe? Educatoarele au fost super simțite și i-au refuzat elegant. Eu îi dădeam afară din grădiniță, dar e greu sa te pui cu turma de cretini.
Ei, astia sunt alalalt tip de parinti stiu ca plozii lor sunt complet needucati acasa, da pe ei ii doare in cur si se asteapta ca educatoarea sa faca o magie si sa tina sub control treij’ de razgaiati, cand ei nu sunt in stare sa faca asta nici macar cu al lor. Sau mai grav, ii doare in cur ca ala e needucat. Am niste cunostinte care au in baiat. ei bine ala si acum la 8 ani face ca un animal. Cand era mic la fel. Ma-sa si ta-su nu fac absolut nimic atunci cand plodu face ca turbatul. Eventual ii zic sa taca si ala ii ignora total. E, cand sunt chiar si cinci plozisori din astea care fac asa si urla ca dementii? Educatoarea ce ar putea sa faca daca aia nici de parinti nu asculta?
Si tu ai zis ceva?Sau vii sa te plangi pe aici?Ce-mi mai place ca pe tastatura toti suntem reformatori.Dar cand vine vorba de luat atitudine „e greu sa te pui cu turma de cretini”.
Da, Snark, le-am zis că ai noștri copii nu sunt acolo să fie educați, ci învățați diverse! Erau 17 fețe de bovine care se uitau la mine și nu înțelegeau ce le zic! Unele dintre bovine erau soț și soție. Care crezi tu că e atmosfera la ei acasă când nu se înțeleg cu plodu’?
Ca om care a lucrat in invatamant nu inteleg ideea de a urla la copii/adolescenti. La urma urmei sunt si ei oameni care, atunci cand ii co-interesezi in ceva, sunt dispusi sa asculte si sa execute, spre binele propriu. Ca simplu exemplu, unde am lucrat eu una din profesoare se purta ca educatoarea din poveste, urla, ii compara cu toate animalele pamantului. Eu le vorbeam cu „dumneavoastra”, fara ca adresarea sa fie in bataie de joc, chiar daca erau niste pustani de la tara, intrati la redistribuire in clasa a IX-a la SAM (adica din aia care nu luasera Testarea Nationala). Au ras ei ce au ras si li s-a parut ciudat la inceput, dar usor-usor, la inceput in gluma apoi din ce in ce mai serios erau si atenti si respectuosi. Aceiasi elevi la ora celeilalte profesoare au lasat o balega…pe catedra…in semn de apreciere, pentru ca din boi si vaci nu ii scotea.
Se poate si fara tipat, din punctul meu de vedere doamna este aiurea complet. Ai mei amandoi au fost cadre didactice si pare-se ca si-au facut treaba ca lumea, ca si acum ii saluta tot felul de oameni pe strada, de la zidari la dentisti, si-si aduc aminte cu placere de perioada cand le-au fost elevi.
Un set clar de reguli face minuni; sigur ca aia mici au totusi abilitatea de a vedea, desi nu prea pricep ei cum sa faci ce zice popa si nu ce face popa.
Copilul meu mi-a atras atentia acasa cand am mormait ”hmmm?” ca ”mami, a spus doamna ca nu se spune ”hmmm” se spune ”poftim”. Tot la stat, nici educatoarele acestea nu sunt mai odihnite.
Sa nu se urle la copii de gradinita. Sa nu se urle nici la scoala ca le distrugi personalitatea. La liceu trebuie tratati ca adulti ca au floci deja, in curand o sa se vorbeasca cu dvs. in licee cu elevii. Si dupa ce iesi in lumea larga si ai impresia ca lumea e a ta, sa vezi cand o sa „urle” viata la ei ca nu au pic de disciplina si se cred miezu’ .
la fel, pe firul ‘ratiunii’ (ei, ash’): sa se urle la ei de cum se nasca, sa se miste dracu’ la tzatza!
Si la gradinita, si-apoi si-n generala. Si-n liceu, ca-s niste lichele, apoi si-n facultate – cum altfel se vor obisnui cu viata asta caineasca si sefii astia dezaxati?
Pesemne c-ai descoperit de ce se cred adultii ‘miezu’ – ca nu s-a urlat la ei la timp. Jesus…
Nu o invinovatesc decat ca nu si-a ales meseria care trebuie. La cat de needucati si lipsiti de orice urma de bun simt sunt plozii in ziua de azi, n-as sta in preajma lor nici o secunda. Cadrelor didactice l-i se cere sa faca ceea ce parintii sunt incapabili sa faca iar cand pun piciorul in prag, parintii sar cu daruri sau cu gura mare ca plozii lor sunt niste minunati dar lumea e prea rea pentru cu ei, nu ca toti ghiolbanii au dreptul sa se puiasca si dau de lucru la lume cu progeniturile lor.
Tu ai citit până la capăt ce-a scris Vali, sau te-ai oprit la „educatoare” și nimic despre terenuri la marginea orașelor deținute de privați?
Cred ca sunt mai multe aspecte. E adevarat ca din lipsa de timp parintii nu-si mai pregatesc copii cu cei ” spate ani de acasa”. E mai usor sa-i dai tableta in mana si sa te lase in pace.
In afara de asta acum, de regula, e un copil per familie si e rasfatat.
Mai e si problema zaharului si a hormonilor din toata mancarea. Zahar in paine,bulion, mustar etc. Hormoni in lapte,carne etc. Copii de acum au dreglat ceva la creier si nu din vina lor saracutii. Deci ca sa te intelegi cu generatiile actuale trebuie mult mai multa munca. Si parintii nu pot, educatorii nu pot, profesorii nu pot si ajunge copilul acel adult care nu-si gaseste locul in societate( o parte din ei) Ori i se pare greu si se gandeste la sinucidere ori nu are repere morale si i se pare normal sa ucida/violeze/fure. Si platim cu toti minunata noastra epoca.
Salut! Nu am copii, însă văd o groază de vecini cu copii, copii neascultători, din cauza asta doua etaje mai jos de mine aproape zilnic de aud urlete, vara va invit in fata blocului să vedeți mamcile cum nu sunt ascultate de copii. Tataimiu’, D.zeu să.l ierte, avea o vorbă, „copii razgaiati” sau părinți slabi, să nu zic altfel. Întotdeauna când un copil face o stricăciune/boacăna, primim răspunsul „ce sa.i faci, e copil „. De aici tragem concluzia că orice paguba ar face puradelu, e copil. Nu prea e in regula, ba chiar deloc. Părerea mea e că părintele poarta toată vina…Din cauza că a fost permisiv, i.a suflat cu paiul in cur, i.a făcut poftele pentru că altfel de pune pe plâns copilul….deci decât să auda oracaituri, părintele executa ce dictează copilul, iar el când învață că totul e pe bază de plâns și tipat numai așa va reacționa de acum încolo. Deci e un fel de șantaj, da.mi că dacă nu tip și urlu până cade tavanu’…. Acum, unii părinți confunda grădinița cu bona, ceea ce este greșit. Copilul ajunge in ziua de azi la grădiniță, gata răzgâiat, știe că nu i se impune ceva sau pedeapsă, pentru că e pe bază de țipăt, așa k educatoarea când ajunge de la munca acasă, îi dă un cap in gura lu barbasu dacă îi comenteaza ceva in față. Părinții din ziua de azi n.Au timp de educat din cauza serviciului, văd părinți cu copii pe stradă stand cu nasul în telefon in loc să.i acorde atenție/educație/învețe pe copil. Iar de aici tragem următoarea concluzie, părinții își trimit progeniturile la grădiniță gata razgaiati, să fie.educati gen poezii, imbracat-dezbracat pijama, cum să mănânce/vorbească, însă habar nu au că puradeii nu ascultă pe nimeni, după care părintele este uit de ceea ce se întâmplă, fără să realizeze că de la el pleacă totul.
Pe vremuri erau niște orare/programe…
Mi.e mila de educatorii din ziua de azi, poate ar trebui ca și părinții să incerce această meserie pentru a vedea cum este.
Iar lucrul.asta cam este peste tot in orice tara, totul pleacă de la părinți sau de ce a văzut acasă copilul
.
Mama unora de aici care au comentat, ei s-au oprit la educatoare, au uitat să citească partea asta.
1. Vorbim de educatoare de gradinitia. Nu are nici o explicatie ca tipa. E gradinita – copii de pana in 6 ani.
Da e complicat, da e dificil, da sunt prea multi copii dar tipatul nu e o solutie. Asta e jobul ei la care teoretic ar trebui sa se priceapa dupa atitia ani in sistem. Nu e cazul.
2. Ca statul nu a facut mare lucru in ultimul deceniu se vede peste tot. Educatia si sanatatea sunt la pamant. Iar ‘poporul’ nu pare sa aiba o problema cu asta din pacate dovada ca voteaza in continuare aceeasi hoti odiosi.
3. Statul prin functionarii sai e direct vinovat de multe chestii – bani sunt dar se fura, legi sunt dar nu se aplica. In schimb pot si ar trebui trasi la raspundere.
4. Schimbarile vor incepe atunci cand tot mai multi dintre noi isi vor cere drepturile. De la gropile care trebuie asfaltate, la iluminat, sosele, educatie ne-nociva (ca sa nu zic buna), etc…
Eu zic ca unde dă mama creste.Dar in ziua de azi mama e o diva care nu suporta mizeria si o cam ascunde sub covor.In comenturile de mai sus unii au dreptate altii nu dar adevarul e la mijloc.Daca ii lasi in banii lor copii sunt teroriști si ti se urca in cap iar daca le-o mai dai in goana te reclama.Ca asa e in tenis!
Ce legatura are ”tipatul ca sa se faca auzita”, cu faptul ca in urletele alea sunt si amenintari cu ”te strang de gat”. Asta nu motiveaza ca sunt 15 sau 25 in clasa, si vreaa se faca auzita. Nici nu mai pomenim de metode pedagogice de a se face inteleasa.
Un post în continuarea acestuia(și a celorlalte de luna asta) despre școlile alternative din România ar fi de folos.
Montessori, Waldorf, etc.
Am ascultat nu demult, o tanti care era educatoare/îngrijitoare la o grădi/creșă din BV. Părinți care își aduceau copiii bolnavi cu riscurile aferente, în zilele libere legal, părinți care se crizau că nu ai șters copilul bine la fund deși venea cu aceeași lenjerie intimă câteva zile la rând, care voiau să știe la ce oră, minut și secundă a flatulat odorul. Femeia era evident frustrată și incredibil de obosită. Dar nu a menționat o secundă posibilitatea de țipat sau alte gesturi din spectru. La polul opus, două fâțe din județ, absolvente de pedagogii și blenoragii, educă copilași și după program caută bărbați, bete fiind, să le educe. Nu le cunosc personal, povestită faza de un amic. Eu la grădi am avut o educatoare super faină, tot respectul, însă în școala generală țipatul și lovitul erau la ordinea zilei. De babete, evident. Dar cum spuneam și mai sus, vârsta nu cred că mai este atât de relevantă. Prostia este vie la orice pas și leat.