"Nu există conținut de calitate pe youtube"

Am avut la un moment dat mai multe clipuri despre conspirații și coronavirus. Youtube mi le demonetiza automat. Să nu cumva să fac eu ceva greșit. Și-atunci, de ce să mai faci clipuri pe tema asta? De ce să înveți oamenii să se ferească de fake news? O lași baltă, te apuci de vorbi despre Vulpița.

 

A doua ipostază: acum câteva săptămâni, niște youtuberi americani au început să se plângă că CPCul  (costul per click) le-a scăzut între mult și enorm, și listau acolo niște valori de te lua capul. de la 12 la 5$, de la 5 la 3$, de la 20 la 8$. Vdeți mai jos, pe coloana a doua, cât e CPCul la noi.

Asta în condițiile în care nu am conținut jegos, nu fac clickbait, am ratio bun la like-uri. Bine, eu am pornit monetizarea pentru că altfel Youtube nu îmi împinge clipurile către abonați, nu pentru bani, dar dacă ar fi să fie oameni care vor să facă bani din asta cum ar arăta calculele la 0,01$ CPM?

Așadar, da, în situația asta, conținutul pe care îl vedeți o să îl avem mult timp de acum încolo.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Pentru că YouTube nu este despre „you”, este despre „them”, adică spender-ii. Ăia nu trebuie să fie supărați, nu cei care fac content. E ca la un job unde îți zice șeful că mai sunt 10 ca tine, care așteaptă afară. În cazul YouTube, cam așa este. Se lasă unul de YouTube, că nu scoate nici de-o ciorbă, dar muncește de bubuie?! Lasă, că vine unul care bagă capul în ciorbă și face 100 de ciorbe înapoi. De aia nu avem content de calitate. YouTube nu vrea content de calitate, vrea watch-time, ca să aibă cui să servească reclame (2 înainte de clip, să fie bine, ca să nu fie rău).

    00
    • Repetati dupa mine : Ad block plus

      00
    • @RDK: si pe smart TV cum se rezolva? filtre pe router? intreb la modul serios, ca nu mi-am batut suficient capul sa caut cum se face.

      00
    • Probabil de asta ne imping pe gât toate companiile stângismul ăsta idiot pe gât. Sa fim niste spenderi docili care nu mai gandesc. Vulpita si consumerism ftw

      00
    • @Perkele: ai încercat așa? tipsmake.com/instructions-to-block-ads-on-smart-tv

      00
    • @Perkele
      Caută pe net pihole

      Sau îți faci cont premium la youtube.

      00
    • @JohnTemple, ce legatura are articolul ala cu reclamele de pe YouTube?

      00
    • @Perkele, poți pune youtube vanced(dacă ai android merge pe orice device, am reușit să-l pun și în mașină) sau un server pihole https://pi-hole.net

      00
    • Are, că de acolo vin banii la creatorii de conținut.

      00
    • @Perkele: sa scapi pe reclame in mare cam pe toate device-urile din casa ta, ai mai multe solutii via router:
      – DNS care filtreaza reclamele (precum AdGuard DNS – https://adguard.com/en/adguard-dns/overview.html#instruction).
      – VPN local prin care sa se faca filtrarea (aici mari sanse sa ai nevoie de subscriptie pentru router)
      – Pi-Hole (aici ai nevoie de un Raspberry Pi/Zero pe care instalezi Pi-Hole si iti preia el traficul pentru filtrare, lucreaza ca un Adblock hardware la nivel de retea).

      Pentru ceva rapid, solutia cu AdGuard ar trebui sa-si face treaba, pentru ceva cu mai multa customizare, Pi-Hole.

      00
    • perkele faci ca mine, laptop legat la tv tastatura si mouse fara fir(bine, poti si fara tastatura daca vrei sa dai cu sorecul pe tastatura ecranului), treaba ca rezolvata

      00
    • Văd că ziceți mulți de PiHole dar la voi mai funcționează cum trebuie? La mine nu mai filtrează YouTube-ul.

      00
  2. Mai schimba si tu platforma, treci pe onlyfans

    00
  3. Bagi bani, in timp creste si cpc ul. Cred.

    00
  4. Singurul lucru pozitiv e ca totusi cei care fac continut de calitate nu-si iau bani direct de la youtube, ci prin reclame directe (de aia sunt pline video-urile de reclame la CuriosityStream, Skillshare, Brilliant, Dashlane, SquareSpace, jocuri naspa de mobil si ce o mai fi, ca astea sunt la ce ma uit eu, presupun ca pe nisa de fashion de exemplu sunt alte companii care isi fac reclama) sau prin Patreon. Problema insa e ca daca pornesti de la zero, degeaba faci continut de calitate si trebuie sa faci foamea o perioada pana iti fidelizezi un public care sa fie suficient de numeros ca sa iti dea bani pe Patreon sau sa te bage sponsorii in seama.

    Sau poti sa faci clickbait si tona de continut cum face „5 minute crafts” & co si sa-l tot reciclezi peste tot.

    00
  5. Nu cred ca de CPC se plangeau, indicatorul asta e cam irelevant la YT, ci efectiv de $ per mia de vizualizari (toate, nu doar cele unde se afiseaza ads).
    Datele din adsense sunt cam irelevante si ciudate. Cel mai sigur si exact le vezi in YT studio, acolo iti indica clar cati banuti iti da.
    Intr-o vreme in Studio nu indicau asa bine $, si ma bazam pe datele din Adsense, ginisem ca efectiv banii pe care ii primesc sunt Page Views X RPM X 80%, cu o eroare de +-2%.
    Pt afara, pe canale de finance, politica and shit e normal un 10-20$ la mie.
    La bricolaj unde am eu, cam 1-3$, public international. Se duce des sub 1$ la virale, ca de obicei la astea mult public e din sarakii de tari, Asia de SE, Brazilia etc cand se viralizeaza.
    Multi $ la mie am in primele zile de la publicare, sunt abonatii, peste 50% e SUA, EU, CA, AUS s.a.
    E adevarat, au scazut ceva in pandemie cotele, dar parca vad ca incep sa creasca la loc iar.

    00
  6. Uite eu cumpar reclama pe youtube direct de la creator. Cand cumpar direct de la google(pe US) costurile sunt astea
    https://imgur.com/hpAgOKu

    Am luat direct de la omu asta https://youtu.be/OdsZrdqyYzo?t=15 cu vreo 150$ un preroll care o sa fie acolo si peste 1 an si peste 2…

    00
    • Pfff, e al tau situl ala? :D L-am folosit de cateva ori cand primeam chestii de la clienti ca JPG si aveau nevoie de modificari de text fara sa aiba sursa (PSD, AI…). Succes.

      00
  7. Cateva precizari:
    – CPC ala din Adsense pentru Youtube nu e real. Nu apar date despre CPC pe canalele de Youtube nicaieri oficial (din 2016). Se poate calcula dar nu e 100% sigura cifra.
    – CPM pe nisa mica, limba Romana, canal mic e $3.87 la mine (luata ca media a ultimelor 365 de zile). Sunt zile cand CPM e $10-13 dar mai putin de $1 nu a fost.
    – E normal sa fie banate de la monetizare video-urile care au anumite teme sensibile. Poti sa vorbesti despre Corona dar nu sa monetizezi pentru ca e posibil sa retraim ce a fost acum 1-2 ani (ad-pocalipse). E posibil sa fie 1 milion de videos despre Corona cu informatii false peste care apar reclame la Cola. Nu e ok. Nici YT nu poate verifica 100% continutul asa ca taie monetizare acolo unde simt ca nu pot face fata.
    – Legat de teme, e bine sa ai 1 video de masa (vorbesti despre ceva general sau discutabil precum Corona) ca sa ajungi la oameni noi si apoi 2-3 videos pe tema canalului tau (asta e content prentu abonati). Chiar daca nu poti monetiza ceva discutabil sau controversat, te ajuta la reach si abonati. Deci da, poti baga o Vulpita si o Corona din cand in cand ca sa te gaseasca oameni noi, dar 75%+ ar fi bine sa fie content pentru nisa ta.

    00
  8. Nu sunt în temă deloc cu domeniul, dar am câțiva creatori de conținut pe care i-aș susține. Momentan le dau 1euro pe lună pe patreon, dar am youtube premium pentru că m-am săturat la reclame.
    Primești ceva de la youtube dacă mă uit pe premium? sau contează doar vizualizările cu reclame?

    00
  9. Vezi ca nu ai voie sa publici CTR-ul ca e informatie confidentiala (https://www.google.com/adsense/new/localized-terms cap 12).

    00
  10. CPM-ul ala de 39 de centi e mai mult decat decent, nici pe international nu faci mai mult. Aia cu dolari pe click sunt canale mari tintite direct de advertiseri. Sub milionul de subscriberi mergi cu turma, nu te baga nimeni in seama. Nici peste milion nu sunt sigur ca e mai smechera treaba, ca deja sunt foarte multe canale acolo. Probabil trebuie sa iesi in evidenta si la cifre mari ca sa te observe aia care baga banii in publicitate.

    00
  11. Are rost? Ultimul episod din Robotzi, a facut peste 200k vizualizari in mai putin de 24h, algoritmul de treding s-a „facut” ca nu vede si promoveaza in continuare cacat. CM Army, chiar fac continut.

    00
    • poate ca AI-ul o invatat ca e continut ce se viralizeaza repede, e vazut de subscribers dupa care se raceste la fel de repede, si nu merita impins in continuare in fata, in schimb alte continuturi de cacat care sunt revazute constant dar cu volum ceva mai scazut fac per total mai multe afisari dupa perioada de viralizare.

      00
  12. Nimeni nu vrea sa vada reclame, si cu cat oamenii sunt mai inteligenti sau cunoscatori in tech, cu atat o sa evite sau elimine complet reclamele. De-aia, doar continutul facut pentru prostime genereaza bani din reclame.

    Solutia reala pentru creatori o sa apara doar cand Youtube o sa puna piciorul in prag si nu o sa mai livreze content daca ai ad block activ, fortandu-te sa folosesti premium.

    00
  13. 1. In toate tarile cele mai mari afisari se fac la melodii, gaming, prosteala, desene animate, sport. E cumva normal: masele sunt atrase de continut cel mult mediocru, de aia exista Acces Direct & co.
    2. Daca exista destui oameni care sa consume YT masiv zilnic intr-o tara, atunci exista destul public si pentru canale de nisa si video-uri mai specializate.
    3. Cel mai mare public sunt persoanele mai tinere pentru ca s-au obisnuit sa se uite la greu pe YT si pentru ca au cel mai mult timp. Nu stiu foarte multi oameni sub 25 de ani care sa stea sa citeasca oricele: ziare, bloguri. Vad foarte multi oameni prin comentarii cu: „cine are timp sa se uite x minute la un video, prefer sa citesc articol”. Oameni care s-au obisnuit cu YT-ul prefera sa se uite 20 de minute la un clip, decat sa citeasca 6-7 minute un articol.
    4. Exista si in Romania CPM-uri de peste 5 euro, dar e normal sa fie CPM-ul mic pentru ca exista mai putina competitie de pe partea celor care baga bani in reclame. Cum publicitatea pe YT functioneaza pe un sistem de licitatii asta duce la un pret mai mic/reclama.
    5. Continut-ul pe YT are un specific: in jur de 10 minute, (pentru ca YT favorizeaza de ceva timp continutul de lunga durata), intro, outro si in continut dinamic( diverse unghiuri, schimbari de ton si carisma). Tu continui sa pui clip-uri scurte, in care stai si vorbesti la camera dintr-un singur punct. Si te inteleg, nu ai timp si chef sa faci video-uri cum se fac pe YT. Ok, dar nu te mai plange.
    6. Pana la vreo 50-100k abonati e bine sa faci mai mult continut evergreen care sa atraga oameni pe canal cu YT SEO bun(titlu atractiv, pus multe taguri, descrierea cu multe link-uri si continut extra) si sa o faci clar din pasiune. Abia apoi vin banii. Ca Mariciu a facut bani de pe 10k de abonati, a fost numai ca era din industrie si a stiut sa se vanda foarte bine.

    00
    • Sa stii ca de la 5000 cam poti face bani cat sa traiesti din asta daca monetiuzezi cum trebuie. Cunosc cel putin 2 oameni care de la 5-10k subscribers au inceput sa castige peste 1000 euro pe luna. Eu de pe la 12.000 am inceput sa castig 4-500 (e ceva part time de 2-3 ore pe saptamana). Daca astepti sa ai cifre mari si sa prinzi campanii o sa mori de foame. Campaniile merg la cine trebuie. In schimb, daca mergi spre banii subscriberilor poti sa ai venituri mai rapid si mai usor. Nu merge pe toate nisele, dar cu niste imaginatie si munca se poate. E un baiat despre care a vorbit si Zoso pe aici cu un canal de 12-15k a facut anul trecut 300.000+ euro (canalul de YT era modul de promovare al unor servicii contra cost).

      00
  14. Nu sunteti clienti, sunteti marfa.

    00
  15. Ce urmăresc eu e chiar ok, fac conținut de calitate, sau cel puțin îmi plac. Decartez lunar 15E pe Patreon la diferite canale. Câteva au reclamă inserată dar e ok nu abuzează si restul filtrează Premium. Vre-o două canale chiar specifică că Patreon e principala sursă de venit, pe locul secund fiind ce vând în magazinul online. Deci poate ce plătește Youtube direct nu e modul de a face bani din așa ceva.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube