Examenul de Bacalaureat este principala formă de luptă împotriva educației în România

De prin 1990 încoace oamenii de prin Ministerul Educației și sateliții lor tot bibilesc examenul de Bacalaureat și condițiile de examen, în general, pe toate palierele de educație. Ba se dă din cinci, ba din șapte, ba-i zicem competențe, ba dăm din aerobic, în fine, negocieri grele se poartă în fiecare an pe tema asta.

Dar ce știm noi, toți cei care am trecut prin școală: că în zona învățământ întâlnești cea mai mare concentrație de persoane cu retard mintal sever. Ei, acești neajutorați au tot încercat să facă din Bacalaureat ceva important și-acum e lege, nota de la Bac contează la admiterea la facultate.

Și ce faci dacă ai o notă mică la Bac? Păi, prin amabilitatea Ministerului, ți se încalcă dreptul la educație pe viață în România. Pentru că, dacă ai avut o notă mică, nu prea mai ai șanse să intri la facultățile alea bune din țară, presupunând că există și așa ceva. Nu poți repeta examenul la 30 de ani, că te-ai gândit tu să faci o facultate mai bună. Nope, l-ai dat odată, ăla e.

Și-acuma, să presupunem că ești un elev sărac, ca ăia de care plâng toate ONG-urile și politicienii când sunt în campanie. Ai făcut liceu la Prejmer, te-ai descurcat cum ai putut, mai puțin cu temele, mai mult cu găinile, că alea dau mâncare. Iei Bac-ul cu 6,05. Aia e, asta a fost. Gata școala pentru tine, o să mai dai de nesimțiții ăștia peste câțiva ani când vei avea și tu un copil și vei fi amenințat de stat cu datul lui la școală, obligatoriu, într-o clădire fără autorizație sanitară sau de incendiu, condusă de un infractor încă neprins care jefuiește la patru mâini banii ministerului în timp ce profesorii trebuie să cumpere inclusiv clanțe la uși. Tot din banii tăi, fondul școlii.

Altfel, cine știe, poate e un useristplus printre cititori și înțelege ideea, face și el o lege. Se poate, au mai putut.

P.S. Am fost la întâlnirea de 20 de ani, printre colegii mei mai sunt de-ăia, unul c-o firmă de cadastru, altul cu una de alarme și supraveghre, mici burghezi. Când a intrat directoarea liceului în curte ne-a dat umilință la toți, avea cea mai nouă și mai bună mașină. Și nu știu dacă e din meditații, tipa era profesoară de sport.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

88 comentarii

  1. Dacă ești femeie și practici sportul corect, este normal să ai cea mai tare mașină din parcare.

    00
    • Și datul cu curu e un sport.
      Ba chiar unu bine plătit.
      Centrul sportiv Studio 20 vă așteaptă cu brațele deschise.

      00
    • NOU
      #3

      @Zoso:
      ca sa ajungi la o facultate/liceu bun, trebuie sa tragi ani de zile … porcul nu se ingrasa in ajun este o expresie excelenta valabila atat in invatamant si sport cat si in viata de zi cu zi

      *nu poti invata programare, o limba straina sau istorie in 2 saptamani sau un semestru

      ceea ce din pacate nu se face in ro este sustinerea celor „supradotati” pe „nise” adica: ai un elev sarac din Prejmer care dovedeste calitati atletice deosebite, Scoala trbuie sa l „bage in fata” pe „nisa” respectiva etc

      pentru a face asta insa Scoala din Prejmer trebuie sa-l descopere, sa-l educe, sa-l sustina, etc … cum? prin gasirea de sponsori care sa bage bani in astfel de „proiecte” umane …

      pentru asta, directorii de scoli trebuie sa fie Manageri si sa functioneze in cadrul unui Minister al Educatiei condusi de …Manageri nu de pile politice …

      deci, DEPOLITIZAREA TOATALA A EDUCATIEI este primul pas …

      00
    • @vlad_tiran_din_vitan
      Tu ai loat baku? K scrie k e unu Eftimie kre e autor, nu Zoso.

      00
    • NOU
      #5

      @cristian banu:
      A-i fost dăștept șî azi est-e?

      00
    • apropo de „sportul corect” si „cea mai tare masina din parcare”am o amintire :)
      …acu vreo 15 si ceva de ani, dupa ce-am aterizat in satul de peste balta, imi duc copilu’ la gradinita. il las, cobor si dau sa ma urc in masina si sa plec. io aveam o honda rablagita fabricatie 90, ca noh, asa-i la-nceput, cumperi ce-i mai lesne, da’ restul masinilor din parcarea gradinitei erau toate model maxim 2003-04, dupa gusturile educatoarelor. io, fiind doar la cateva luni distanta de mentalitatea de Dambovita, normal, ma gandesc ce patroni or da la buci la educatoarele astea, incat sa-si permita ultimele modele. asta, pana mi-a picat in mana o lista cu salariul mediu/an al unei educatoare: ±30k $/an. la 30k impozitul este de sub 20% deci un 25k cinstit in mana cam facea orice educatoare, fara sa fie constransa sa presteze si alte servicii pt a-si permite sa conduca ultimele modele :)

      00
  2. Masina directoarei avea cutie de viteze manuala (zi si tu ca-s acri strugurii) 😂…haz de năcaz

    00
    • Eu am struguri dulci, pentru vulpi cu picioare scurte.
      Ne adaptăm.

      00
    • @Ionut M: mie-mi plac vulpile cu picioare lungi. Nu ma intere…strugurii decît în stare lichidă si cînd s-a umplut vulpea de ei 😂😂😂

      00
  3. poveste in urma careia aflam ca Eftimie si-a reamintit ca trebuia sa se faca profesor

    00
  4. Poate profa de sport era videochatistă veterană cu experiență. :-)

    00
  5. ”să presupunem că ești un elev sărac, ca ăia de care plâng toate ONG-urile și politicienii când sunt în campanie. Ai făcut liceu la Prejmer, te-ai descurcat cum ai putut, mai puțin cu temele, mai mult cu găinile, că alea dau mâncare. Iei Bac-ul cu 6,05.”

    Conform logicii eftimice facultatea îi mai lipsea amărâtului din exemplu ca să devină om.
    Și l-au blocat tocmai la BAC, așa i-au fost închise toate căile spre successul garantat din universitățile românești . I-au mai rămas la dispoziție doar celelalte trei sferturi de locuri de muncă din țară unde nu-ți trebuie studii superioare și un avans de 4 ani față de restul colegilor care mai sug ca$ul părinților prin facultăți ca apoi să i se alăture amărâtului dat ca exemplu.

    00
    • Si ce-ai vrea sa se faca, electrician? Sa ajunga rusinea satului sa nu poata iesi ma-sa afara din casa? Altfel vorbesti cand ai facultate de psihologie la Spiru Haret.

      10
    • Nu poți ști cu ce l-a blocat nota asta sau nu…
      Am terminat liceul mai demult, când examenul la facultate era obligatoriu și media la bac nu era luată în considerare. La bac am avut puțin sub 8. Am intrat la facultate pe baza examenului deși ultima medie a fost peste 9, cu mult peste ce aveam la bac. Era ceva care îmi plăcea să fac, lucrez în domeniu iar din sarcinile de la muncă sunt puține puține chestii de care care să nu îmi placă să le fac; merg la muncă să mă distrez :).
      Conform logicii tale ar fi trebuit să rămân la coada vacii sau să fac o facultate doar ca să nu stau acasă după care să scriu ce urât e pe aici.

      Că tot se discută pe aici de materii inutile: sistemul vechi cu examen separat la facultate îți permitea să te axezi mai mult pe materiile de care aveai nevoie în cariera viitoare (asta dacă nu erai la vreoun liceu de elită cu profi tâmpiți). Dădeai la medicină o puteai lăsa mai moale cu istoria și geografia dar trageai mai tare la biologie și chimie. Dacă dădeai la politehnică învățai mai mult matematică și fizică și mai ignorai profesorul de biologie (dar fără să fii nesimțit)…

      00
    • Conform logicii eftimice facultatea îi mai lipsea amărâtului din exemplu ca să devină om.
      Și l-au blocat tocmai la BAC, așa i-au fost închise toate căile spre successul garantat din universitățile românești . I-au mai rămas la dispoziție doar celelalte trei sferturi de locuri de muncă din țară

      Dacă sunt atât de tari (ore de muncă, mediul locului de muncă) & super plătite locurile ălea, de ce se mai chinuie lumea cu examene & facultăți?

      00
    • Îți zic eu de se chinuie.
      Pentru că îți trebuie împuțita aia de diplomă. Cu toată meseria știută și doxa de carte și teorie, cu toată experiența avută, cu toate proiectele duse la bun sfârșit mi s-au dat cu praf de mers, pentru că nu am diplomă de inginer.
      Altu mai puțin pregătit l, dar cu diploma ia fața. Ces la vie.
      Și atunci am zis că trebuie să mă duc la școală pentru a îngroșa proștilor cu diplomă, pentru altfel nu pot avansa în ierarhie și rămân toată viața un prepuț de tehnician.
      Plus că au început să îmi vină idei de mici completări de venituri, iar fără diplomă nu mă pot autoriza pentru proiectare de instalații, nu mă pot autoriza PRAM.
      O perioadă merge să îl ai pe unu în firmă și să îl plătești că îl ai angajat inginer, dar pe termen lung nu renteaza, pentru că poate pleca și rămâne descoperit.
      Și încă ceva: pentru ăia care latră că după 4 ani de facultate te alături la același nivel cu colegii fără studii, vreau să zic că mai sus ăia nu pot urca, acolo rămân înțepeniți.
      Dacă cineva are pretenția și se așteaptă ca in facultățile din Romania să învețe ceva util pentru piata muncii sau un viitor antreprenoriat, e s-a dreptul tâmpit.
      Diplomele trebuie pentru a ocupa poziții unde studiile superioare sunt obligatorii.
      Și cine nu a făcut nici măcar cea mai proastă facultate din Romania, gen Spiru Haret sau Constantin Brâncoveanu, unde s-a adunat crema proștilor, să se abțină.
      După ce trece prin 3 ani de facultate, așa vai mama ei cum e, are voie să vorbească. Eu îmi permit să spun că toți proștii au facultate, pentru că sunt unu din proști, pentru că am trecut pe acolo.
      Restul de plebei, sil vu ple, mucles.
      Treceți pe la facultate și apoi emiteți păreri.
      Semnat: un prost cu facultate. Student la a doua.

      00
    • Am făcut un liceu slab din București și nici nu m-a pasionat vreodată să am note mari. Am luat bacalaureatul cu 7 și ceva și am depus dosarul la mai multe facultăți: ASE, Politehnica, Universitate. Nu am reușit să intru nici la facultățile din poli unde erau 400 de locuri, pe baza dosarului. Am intrat la singura facultate unde am dat examen de admitere. Penultimul, ce-i drept, dar am intrat și am și terminat. Din 180 de inși, am terminat vreo 60-70. După ce ne-am angajat, eram pe picior egal: pufani, fără experiență, doar cu teorii în cap. După ani de experiență, fiecare s-a dezvoltat cum a putut. Eu nu mai activez în domeniul inițial, însă eram destul de bun în ceea ce făceam (am susținut chiar și un curs introductiv la poli, pentru viitori absolvenți ce și-ar fi dorit să facă ce făceam noi. Am avut 5 studenți prezenți, dar totuși…).

      00
  6. Cu 6,01 la bac intri aproape oriunde, facultatile au mare nevoie de studenti peste tot în lume, la unele înca se da admitere, taxa pe primul semestru e mica, nu stiu unde e problema sau daca e vreo problema înafara de faptul ca la noi se pune accent pe faptul ca trebuie sa ai diploma ca sa lucrezi la McDonalds

    00
  7. Sunt aici:
    Admitere A.S.E. Bucuresti | Admitere 2020 https://admitere.ase.ro/licenta/medii-admitere.asp

    medii de admitere la ASE pe 2019. Când am făcut eu ASE-ul, 2001-2005, unele facultăți (CIG) erau printre cele de top din România. În continuare, văd, au rămas.

    Dar dacă vrei să faci ASE-ul, și nu te deranjează să plătești taxa, poți găsi facultăți mai slabe cu medii de 6.

    ASE-ul, la modul general, e o universitate bună, poate sunt unele Universități și unele Facultăți mai bune, dar o medie generală de 6 la BAC îți poate asigura un loc la o Facultate, inclusiv la Stat.

    Dacă înveți bine, din ce știu în fiecare an are loc redistribuirea în funcție de medie, adică cei mai buni studenți trec automat la buget în fiecare an.

    Iar dacă preferi să lucrezi în timpul facultății, și ai „ASE” în CV, probabil vei putea avea un job

    00
  8. Salut! Poate ar fi bine să aplecăm privirea despre cum își organizează alții viața academică. În Germania nu există pretenția ca toți să facă facultate, cei care optează pentru Realschule la generală, au opțiunea de a urma doar școală (superioară) de meserii (Fachoberschule sau Berufschule). Universitatea e accesibilă doar pentru cei care au făcut Gymnasium sau Gesamtschule. Indiferent de vîrstă, asta e regula acolo și societatea lor așa funcționează.

    Zic și eu că poate căprăriile noastre nu-s cel mai bine organizate, pentru că vrem și super-profesioniști și studenți cu 6 la bac…

    00
    • Toata lumea uraste sistemul (preuniversitar) de invatamant german dar la ei societatea pare sa functioneze pentru ca nu se uita lumea urat la tine daca nu ai bac-ul luat … vezi cat de departe a ajuns unul ca Martin Schultz fara bac si fara sa vrea sa dea bacul

      00
    • in germania, sistemul de invatamant e o mizerie. din clasa a 4 a esti trimis, pe baza rezultatelor, la unul din acele sisteme. fara drept de a mai face ceva, de a incerca sa schimbi ceva la cursul vietii tale. la 10 ani esti considerat suficient de bun pentru a ti se da un drum in viata, functie de ce zice partidul. asa ca mai usor cu pianul pe scari, o functiona acolo, asta nu inseamna ca e si bun.

    • Nu consider educatia in Germania ca fiind de urmat m-ar interesa o dezbatere pe tema asta (stiu in comentarii e cam greu).
      Desi suna bine in principiu, separarea pe categorii sociale se face in clasa a 4 in majoritatea land-urilor (judete la noi) din DE. Si in foarte multe dintre ele nu e vorba de optiune ci de rezultatul de la examen si ce spune profesorul clasei.
      Mai mult, in clasa a 4 si examen se pune destul de mult accent pe gramatica – daca se intampla sa nu iti placa mult sa citesti la varsta aceea, ghinion.

      Departe de mine ideea ca toti trebuie sa fim la facultate si ca nu scoala de meserii e un lucru rau.
      Mi se pare insa complet aiurea sa definesti ce poate sa studieze un om in viata (si ca atare ce poate sa devina) pe baza unui examen dat la varsta de 10 ani!

      00
    • nici nu stiu daca e chiar asa:

      aia iti dau o indicatie: „noi credem ca respectivul elev e bun doar de tamplarie si va recomandam sa-l dati la scoala de mesteri”

      daca tu vrei sa faci altfel…ai posibilitatea asta: reusesti, bravo tie…nu reusesti…platesti

      am exemplu in familia existinsa: ei sasi fugiti din Brasov…fugiti cu putin inainte de revolutie, copilul era maricel…nu era obisnuit cu germana chiar la nivelul ala si a dat rateu: i s-a recomndat sa se faca tamplar. parintii au zis ca nu…si au riscat. copilul e acum doctor prin state

      00
    • @Arhi, poate e testata faza si asta e varianta optima pentru ei ;) … Am predat in clase dinastea ultra selectate de mici si sa stii ca erau exact ce e nevoie pentru a face invatamant pe bune, dupa parerea mea. Ai aptitudini pentru arte… te duci spre asta, ai aptitudini spre mate mergi spre partea aia, etc. E clar ca nu-i dracul atat de negru, sunt convins ca poti sa-ti depasesti conditia si sa te mute intre optiuni… cel putin asa ar fi normal.

      PS: Germania e departe de top 10 legat de educatie (asa ca tiiind sa-ti dau dreptate), noi am avea nevoie de un sistem ca-n Estonia, atat la educatie cat si la partea de administratie publica.

      00
    • Cum era aia cu strugurii acri?

      E o corelatie directa intre scoala si societate/economie. Atata vreme cat lor le e un pic mai bine ca noua – chiar si dupa doua razbele pierdute si jumuliti pana la sânje (inca n-au scapat de „cotropitorii” americani), ma gandesc ca ei fac ceva, pe undeva mai bine ca Romania.

      Si da, ca parinte e naspa sa stii ca puradelul tau nu e cel mai destept din clasa si are sansa unei umile scoli de meserii in locul unei diplome stralucite de la Cantemir. Dar vazut de sus, sistemul functioneaza. Si la urma urmei, de-aia platesc ei impozite – profii sa isi faca treaba si sa indrume copii acolo unde sunt eficienti.

      00
    • moamă ce sistem de kk au nemții, la ei nu poate orice gigel să se facă medic sau milițean ca la noi. Chiar și așa mai ai școlile particulare unde să-ți dai copiii.

      00
  9. Se intră la facultate pe bază de BAC pentru că examenul de admitere era pe bune, nu ca BACul.

    00
  10. Eu zic sa extindem ideea asta si sa declaram ilegale si interviurile de angajare. De ce sa ii interzicem sarmanului om dreptul la locurile alea bine platite?

    00
  11. Directorul ala are un salar maricel, de vreo 1000 de euro si daca nu plateste chirie isi permite o rata la o masina bunicica, din prea multa plictiseala, in special daca avansul il plateste altcineva ;)

    00
  12. Daca nu ai putut sa inveti suficient incat sa iei 7-8 la bac oricum nu o sa poti tine pasul la o facultate „buna”, in plus la facultatile bune se da admitere. Daca doar vrei o diploma atunci te duci la o facultate unde admiterea se face pe baza unei cereri.

    00
    • poate nu e chiar asa. eu am luat 7.80 la bac si am putut sa tin pasul la una din cele mai de top universitati, dupa care la inca una. poate eu vreau sa frec duda in liceu si sa ma concentrez asupra cartii in facultate. deciziile pe care le iei ca minor nu ar trebui sa iti afecteze restul vietii. daca nu am dreptul de a vota, posibil sa nu am discernamantul necesar unei alegeri pe viata.

    • Bacul e mai simplu ca o sesiune, daca nu te descurci la bac atunci probabil din prima sesiune o sa se adune restantele iar in anul doi renunti la facultate. Nu am spus nimic de restul liceului, vorbeam strict de bac unde poti sa te mobilizezi cu doua luni inainte.

      00
    • domnilor…sa termini electronica si telecomunicatii din upb…nu e complicat: cu suficienta rabdare si perseverenta…scoti un 5 general fara probleme.
      iar faza cu restantele…e frectie..iei AM1 din primul semestru primul an…in anul 3 si asta e

      plm…palmares personal: 13 restante in sesiunea din toamna din anul 3…si AM1 luat dupa a 14-a incercare…asta acum 14 ani

      00
    • Lasa-ma sa particip la concurs, de ce ti,e frica de unul care a fost vai de curul lui la bac si nici nu s-a antrenat ?

      00
    • @Arhi: poate esti tu exceptional, sau poate ca facultatile alea nu necesitau cunostintele din liceu, dar nu se face sistemul pentru exceptionali. Majoritatea alora care sunt buni in liceu sunt buni si la bac si sunt buni si in facultate, ei sunt importanti.
      Alegerile pe care le faci iti influenteaza viata, si nu tin cont ca esti major sau nu, asta e realitatea si nu se poate schimba asa usor.
      Singura chestie e cu care sunt de acord e repetarea bacului pentru cine vrea, contra cost daca e cazul.

      00
    • @Radu
      ce realitate, nu vorbim de legile fizicii ci de niste reguli care pot fi schimbate oricand

      00
    • @gc
      cum sa fie bacul mai simplu decat o sesiune? bacul se da din materie stransa in 4 ani, sesiunea dintr-un semestru (adica 4 luni). plus ca in sesiune se presupune ca dai din materii cu care ai o afinitate mai mare decat cu o parte din cele de la bac.

      00
    • NOU
      #39

      Fiica mea a terminat liceul de arte si nu a avut o medie suficient de mare ca sa intre la medicina vetrinara la buget si a intrat la cu taxa. Din anul doi ca urmare a notelor obtinute la examene acum e la buget. Da, a mai avut si restante pentru ca a avut de recuperat la chimie si fizica ce nu a prea facut in liceu. Dar a muncit si a reusit sa treaca peste pentru ca e foarte motivata sa faca ceea ce face acum. Eu, am dat bacul pe vremea cand mediile nu contau asa ca nu m-am strofocat si am avut media 6 si ceva (in plus in mare parte ce aveam de invatat pentru bac nu era ceea ce trebuie sa invat pentru admitere la facultate). Nu am facut facultate imediat pentru ca la vremea aceea voiam chimie alimentara si era o singura facultate pe tara, am fost 40 pe un loc si nu am reusit. Apoi nu am mai incercat. Apoi dupa caderea comunismului s-a reinfiintat psihologia si mi-am dorit mult sa merg la psihologie dar din anumite motive gen viata, casatorie, copii divort nu am putut sa fac decat multi ani mai tarziu si, da, la Spiru Haret. Stiu, da, fabrica de diplome, stiu, daca voi spune ca nu am copiat la nici un examen (si am avut cam 90% note maxime) nu ma veti crede. Bine e adevarat, examenele nu erau grele, erau tip grila (dar nu stiu, parca am auzit ca mai noi si la medicina se dau examene tip grila). De aceea am avut ambitia macar sa le iau cu note maxime ca sa ma diferentiez cumva de cei care o faceau doar asa. Dar diploma aceea mi-a permis in 2017 sa fiu acceptata la masterat in Geneva la facultatea de psihologie si stiintele educatiei, masterat pe care acest an il termin. Deci de ce am scris toata povestea asta. Am scris pentru ca sustin cu tarie ca E CEA MAI MARE TAMPENIE ADMITEREA DOAR DUPA NOTA LA BACALAUREAT. Viata e lunga si e inuman ca toate sansele sa iti fie retezate in urma unor examene pe care le-ai dat la un moment dat in viata ta, in anumite circumstante care de-a lungul vietii se pot schimba.

      00
    • Daca tu esti un elev care ai aptitudine pentru discipline de real (mate, fizica, chimie), dar cu barbologia (discipline umaniste literatura, psihologie, filozofie) nu te impaci, la BAC disciplinele umane (limba romana obligatoriu 2 examene) te vor trage in jos la medie.
      La facultate poti sa iti alegi o facultate pe domeniu real si sa fii exceptional, chiar daca in liceu ai fost de 7-8 din cauza disciplinelor umaniste sau pentru ca ai avut parte de profesori tembeli la unele materii.
      In liceu am avut media 8-8,50 si eram cel mai bun din clasa, asta acum 24 de ani cand se dadea examen de admitere la facultate. Am intrat cu 9.75 la facultate, la BAC am avut 8,5 la disciplina pe care am ales-o la facultate pentru ca un muist de prof din comisie nu a vrut sa dea mai mult de 8 in conditiile in care celalalt prof daduse 10.

      00
  13. Mai e ceva:
    – Dacă te interesează strict cum arată facultatea în CV, poți avea acces la o facultate decentă, chiar cu medie mică la BAC. Și medii bune la o facultate mai slabă pot fi bune pentru CV.
    – Dacă vrei strict un job mai bun, e mai bine să faci o facultate mai puțin solicitantă și să lucrezi din timpul facultății.
    – Pentru dezvoltarea personală și profesională, poate fi util în timpul facultății să faci internshipuri / voluntariat / experiențe internaționale.

    Pe de altă parte, eu nu consider că dacă ai media 6 la BAC, ulterior îți trebuie un pic de voință și ajungi bursier. Nu e imposibil, dar e foarte puțin probabil.

    00
    • Partea cu slujba nu ți se prevestește. Nu se compară munca la birou cu statul de pază.
      Pe urmă, tot tu îți freci nervii că de ce ai atâtea restanțe și piedici, când-colo, treaba ta e(ra) să fii axat pe studii.

      00
    • Nu e simplu să faci și facultate la zi și să ai și job full-time, dar din auzite știu oameni care făceau asta, inclusiv la facultăți de stat.

      Axarea pe studii în timpul semestrului, în condițiile în care majoritatea studenților învață strict în sesiune, pentru examen, și foarte rar în rest, nu mi se pare o mare strategie.

      Da, înveți dacă participi la un seminar/laborator, dar e posibil să înveți mai multe la job făcut în timpul școlii.

      La o universitate de top de prin alte țări, tot din auzite, nu prea poți face altceva în timpul școlii decât să înveți, și, greu, să ai ceva job part time, care te va extenua.

      Pe la noi e posibil să fie altfel.

      00
  14. meritocratie, meritocratie – dar sa ajunga la toata lumea

    00
  15. La cele mai multe facultati din tara, mai ales la alea de top se intra pe baza de admitere, asa ca articolul asta e scris de cineva care nu are treaba cu facultatile din Romania.

    00
    • plm..upb are pondere de bac 20%….teoretic e miezul din dodoasca pe facultatile tehnice

      00
    • 20% din media de la BAC în calculul mediei de admitere. Restul de 80% o reprezintă nota de la examenul de admitere.
      Hm, oare care contează mai mult/semnificativ?! Media de la BAC sau nota la examen?!

      00
    • ce legatura are „care e mai mare?”

      articolul este despre un examen discriminatoriu care conteaza in dezvoltarea personala. discriminatoriu deoarece nu-l poti da de mai multe ori astfel incat sa poti lua o medie mai mare.

      plm….si in facultate puteai sa dai marire daca iti doreai mai mult ca nota

      00
    • Corect, poate ca e aiurea ca nu poti sa dai iar BAC-ul, totusi nu faptul ca ai medie mica la BAC e motivul pentru care, dupa cum zice autorul, la 30 de ani nu mai poti sa faci o facultate mai buna…la medicina Bucuresti intri cu 100% media, la drept Bucuresti, acelasi lucru…ai optiuni, daca vrei…cum ai zis si tu 20% conteaza la Poli, asa ca ai sanse enorme sa intri daca iei nota mare in examen…

      00
  16. Legat de BAC: in SUA cine e foarte bun la un sport intra cu bursa la facultate.
    La noi: o sportiva ca Halep trebuie sa dea BAC ca sa intre la facultate.
    Sa presupunem ca e bota la romana si nu e in stare sa ia BAC-ul. Presupunem mai departe ca cu milioanele de euro castigate din sport vrea sa intre in Horeca. Lipsa BAC-ului o priveaza sa faca Facultatea de turism.
    Directorii scolilor sunt numiti politic si impreuna cu primarul au pe mana bugetul scolilor. Asta explica masina doamnei directoare.

    00
    • In SUA facultatile sunt pe bani. Sportivul primeste bursa fiindca face reclama buna facultatii si aduce multi bani (meciuri, drepturi de difuzare, etc..) nu fiindca este inteligent.
      ” During 2014 the NCAA (National Collegiate Athletic Association) earned $989 million in revenue, with a profit around $80.5 million dollars.”

      Vezi: https://en.wikipedia.org/wiki/College_athletics_in_the_United_States

      00
    • Si ma rog de ce ar trebui sa faca Facultatea de Turism? Nu iti cere nimeni diploma cand infiintezi o companie, fie ea și din Horeca. Te inconjori însă cu oameni care au facut acea facultate platindu-le niste salarii, daca vrei sa iti meargă bine, ca pana la urma te pricepi la sport, nu la altceva.

      Becali nu a făcut Agronomia si uite ce oi frumoase are.

      00
    • Nu ai cum să nu iei bacul la română fiind român, decât dacă: ai vreun retard mintal, nu vrei, nu-ți pasă deci nu înveți 20-30 de ore. Până și ungurii iau bacul la română.

      00
    • Adevarul e ca da, la tzashpe milioane de euro cat a facut Simona din tenis, nu-si permite sa angajeze niste manageri sa aiba grija de hoteluri sau sa ii administreze finantele.
      Trebuie saraca fata sa stea sa faca exceluri sau sa se faca ghid turistic, sa poata pune o paine pe masa.

      00
    • Majoritatea neagra suntem pălmași, slugi. Unii mai burghezi, alții mai puțin burgheji. 1 din 100.000 devine Halep sau nici atunci.
      Deocamdată pentru cafea, Excel și Solitaire jucat la aer condiționat, trebuie studii superioare și bac luat.
      Ori ne adaptăm, ori rămânem pe dinafară.

      00
  17. Cu alte cuvinte, au luat din felia de spaga de la universitati si eu transferat-o la licee. Mare branza…

    00
  18. Dupa parerea mea bacul este un examen care departajeaza lenesii de silitori. Este doar un examen care spune lumii cat de multe esti in stare sa te concentrezi sa faci ceva ce nu-ti place. Cateva luni sa fi calare pe ele sa lasi naibii ps4.

    Pai daca nu esti in stare sa faci ceva ce nu-ti place cum o sa fi in stare sa facei la servici ceva care nu e neaparat pe placul tau. Ca ce sa vezi nu ai mereu chef sa faci ce zice sefu.

    Ps: Statistic eu m-am putut concentra la bac de nota 8.50.

    00
    • Unul ca tine care s-a concentrat la BAC de nota 8.5 nu stie sa scrie fii călare și fii în stare.
      Asta spune totul despre relevanța notelor la BAC.

      00
  19. Uite acuma m-am uitat și la facultatea de medicină din Brașov nu se ia deloc în calcul media de la bac, e 100% nota de la examenul lor de admitere. Deci daca se mobilizează și învață are o șansă teoretică. Dacă nu și îl interesează doar diploma, cred că găsește o facultate chiar de stat care se chinuie sa își umple locurile. Sa nu uitam că sunt din ce in ce mai mici cohortele de potențiali studenți, cei care au terminat acum liceul sunt cei născuți în 2001-2002, care ca număr sunt probabil jumătate față de generația lui Eftimie din 1981-1982

    00
  20. Lasa-ma sa particip la concurs, de ce ti,e frica de unul care a fost vai de curul lui la bac si nici nu s-a antrenat ?

    00
  21. Eu as desfiinta facultatile din romania.
    90% din cei care termina o facultate in romania sunt analfabeti functional
    iar pentru cei 10% se poate gasi bani pentru a le sprijini studuiul la o facultate din vest.

    Partea buna:
    – economie la buget (daca nu ma insel mai bine de jumate din banii alocati educatiei se duce in invaamantul „superior”)
    – se termina o data cu pseudo-intelectualitatea damboviteana
    – se poate finanta mai bine invatamantul primar ceea ce ar creste nivelul educatiei in romania.

    Partea rea:
    – parintii or sa fie tristi pentru ca copiii lor n-o sa mai fie intelectuali in acte.

    00
    • @wtf: Ai dreptate, personal am pus like. Da’ uite cate dislike-uri! :) Adica romanshilor damboviteni nu le place. Cum sa nu aibe Goe al lor patalama? Cu ce se mai mandreste tata/mama? :) Iaca de ce n-o sa mearga nimic in Rmnk. Ever. Pt ca boborul e care e.

      00
    • prost, prost, dar prost cu diplomă!😅

      00
  22. mă întreb câți dintre cei care comentează aici au copii care au dat bacul în ultimii 3-4 ani? Că mă ia capul cu părerismele unora

    00
  23. In Romania, facultatea e zero, și asta o știu și angajatorii. De asta firmele „de top” angajează pe skill-uri, și evaluează pe obiective, nu pe hârtii inutile.

    Am colegi fără facultate, care sunt IT-iști, manageri, PMs, specialiști pe chestia x, care au bagat tare pe poziții de entry level, mid level etc, au crescut în cariera și au ajuns unde sunt astăzi, fără nicio diploma de facultate. Unii s-au transferat inclusiv în afara tarii și sunt la fel de apreciați ca cei „cu diploma”.

    In alta ordine de idei, am zis sa fac și eu managementul, ca să am studii în domeniu (am absolvit alta facultate, cu mulți ani înainte), poate mai învăț și lucruri noi (la una din universitățile cu prestigiu această țară). Am încercat sa merg și la cursuri, ca doar a fost alegerea mea, nu?

    Am învățat o groază lucruri noi, printre care: 1. Cum sa scrii înmulțiri și împărțiri 4 ore non-stop după dictare. 2. Memorabilul material de curs al facultății, la micro întreprinderi, în care scria cu detalii despre cât de inapte sunt toate femeile în afaceri. 3.Cum arata un plan de afaceri sau de PM din secolul trecut. 4. Stereotipuri de 2 lei – toti italienii sunt vorbăreți, toți japonezii sunt formali, toți icsulestii sunt cumva.

    Media de vârstă a profilor era pe la 60+, și în afara de niște studenți pe care ii stresează cu informații absolut inutile, sau mai rău, total greșite, n-au condus în viata lor vreo afacere sau echipa.

    Ar fi mult de scris pe tema asta, însă pana una alta, oamenii deștepți, care au un pic de voință, pot reuși fără probleme în RO și fără facultate, în majoritatea domeniilor.

    00
    • probabil depinde de angajator și mai ales de domeniu.
      anul trecut l-am petrecut aproape tot căutându-mi de lucru. un anumit potențial angajator, pt un anumit post, m-a întrebat la interviul telefonic despre media la licență și media celor fucking 4 ani de studiu.
      ăia 4 ani fuseseră în perioada 2000-2004, licența am dat-o în 2004, între timp am lucrat numai în domeniu în care am făcut facultate și în care era jobul, o bună parte din timp, într-un domeniu extrem de conectat cu postul vizat. toate astea erau vizibile din avion în CV.
      după fucking 15 ani m-au întrebat de mediile din facultate!

      00
    • Vezi ca aia care au avansat fara facultate in firmele private, de obicei o fac prin pile/nepotisme/linguseli.
      Sau si tu crezi ca numai la stat si la bugetari se practica din astea?

      00
  24. Ma gandeam eu cand mergeam la ANAF. Bai ce masini au astia. Pana cand am avut o treaba la inspectoratul scolar. Daca vreti sa vedeti un parc auto cu adevarat impozant, acolo e locul.

    00
    • Stai să vezi când o să ai treabă pe la vreun spital, să vezi ce mașini au eroii noștri (inclusiv cei de la Floreasca).
      ANAF, inspectorate, spitale… bugetari amărâți.

      00
  25. Mie mi se pare ca se pune accent foarte mult pe facultate deoarece acum e usor de absolvit una (fie ea de stat sau privata) si daca nu o ai angajatorul se intreaba ce nu e in regula cu tine de nu ai reusit sa te duci sau sa termini o facultate.

    P.S. Stiu ca exista facultati, mai ales cele tehnice, care sunt grele, profesori uitati acolo din ani ’70, dar aici ma refer la marea majoritate a facultatilor.

    00
    • Plm, de asta e bine sa selectezi și tu angajatorul, după ce aduni un pic de experiență.

      Unul normal te sustine sa atingi niște obiective clare și se/te întreabă ce e în neregulă, dacă nu o faci. Restul, sunt aberatii de manageri care nu știu pe ce planetă trăiesc și se joacă de-a recrutarea și condusul de echipe, fără sa aibă un minim de interes real pt meseria lor.

      00
  26. BAC-ul este un examen în care se vede cine poate toci mai mult. În fiecare an văd elevi „de 10”, care ne explică ei cum au învățat la timp și au ajuns aici. Așa, și?! Despre asta e acest examen? Care tocește mai mult și poate reține mecanic?! Aveam un amic care se temea că nu ia notă mare la română, că nu a tocit destul comentariile la opere. Pentru că da, majoritatea învață pe de rost comentarii la opere sau la chestii la istorie. Ilogic, evident.

    Sistemul de educație, ca un tot, trebuie regândit din temelii. Dar nu va face nimeni asta niciodată, pentru că se va lăsa cu oameni dați afară. Și tocmai asta e fain la stat, că nu te dă nimeni afară. Știu un prof care mai venea tulburat la școală și se dădea la eleve prin excursii. Nu a fost dat afară, doar „mutat disciplinar”.

    00
  27. NOU
    #76

    Pe deoparte ai dreptate, e aiurea sa nu mai poti da bacul dupa ce l-ai luat (cu nota mica) dar daca nu-l iei, poti sa il dai de 10 ori.
    Totusi, imi pun problema, ce faci daca a doua oara il pici ? iti retrage diploma ?

    Pe de alta parte, sunt facultati unde raman locuri libere destule, sigur nu medicina, dar inginerie, litere, economice si alte frecatorii, uneori chiar si la buget.

    00
    • dacă aplicăm principiul juridic că nimeni nu-și poate înrăutăți situația în propra cale de atac, atunci n-ar trebui retrasă diploma dacă ”te-ai dus la mărire” și ai picat. :)

      00
    • Eu nici n-am știut până azi că bacul se dă doar o singură dată. Credeam că-n fiecare an te poți înscrie (ținând cont că îndeplinești condițiile) și îl mai dai odată și asta e.

      SAT-urile poți să le dai de câte ori vrei. La facultate poți da admitere în fiecare an până intri, nu înțeleg care e logica.

      00
  28. NOU
    #79

    normal ar trebui sa poti sa dai orice examen de cate ori vrei daca conteaza pentru tine sa ai cunostinte certificate. Gen examen la materia X, ai 10 nivele. La 18 ani e un examen formal pt toata lumea unde ar tebui sa ai nivelul 6 (nota 10) si dupa Master nivelul 10. La 16 ani poti sa dai examenul in avans daca vrei si sa mergi spre orice nivel. Daca ai 10 esti la nivel de Master chiar daca ai 16 ani. Si invers, daca ai lucrat de la 14 la 25 de ani dar vrei sa reiei de la bac, sa poti sa dai examenul cand vrei sa vezi daca ai cunostinte de nivelul cerut la bac.

    00
  29. eu as desfiinta bacul si as lasa doar admiterea la facultate. sau macar sa fie cum zice autorul, sa-l poti repeta si daca ai luat nota de trecere. si, in consecinta cumva, sa nu mai existe „de trecere” ala. iei sub 6 la bac (sau sub 5 la o mayerie), nu esti picat ci pur si simplu apari cu nota mica-mica la bac.

    00
    • Bacul ca idee nu e rău. E un test care finalizează cei 12 ani de școală. După 12 ani de școală, aici te afli dpdv educațional.

      Că e prost gândit, că e prost executat e o problemă pur românească ce trebuie rezolvată.

      Cum e vorba aia, să nu aruncăm copilulul odată cu apa doar că e apa murdară (throw the baby out with the water).

      00
    • mie nu mi-a placut. de ce sa treaca si altcineva prin asta? si l-am luat bine, cu 9,02. sa se duca dracului
      daca ai terminat a 12-a , aia e. ai liceul. ce atata evaluare si re-evaluare? pentru ce? daca vrei mai departe, e examenul de afmitere, daca nu, cu sau fara bac, tot aia. in fond materiile care se dau la bac te ajuta in profesii unde iti trebuie si facultate. nu vorbesc de educatie fizica :) daca vrei o profesie unde nu iti trebuie facultate (sau orice alta scoala ulterioara), cu sau fara bac, tot aia. bacul e o redundanta cumplita.

      00
  30. Deci autorul îi plânge de milă ăluia care a luat 6.05 la bac, că nu mai poate să se ducă la Harvard.
    Sincer, nu cred că facultatea era visul ăluia.
    Cred că s-a făcut rangă când a văzut că are diploma și cam asta a fost.

    10
  31. Sa dai BAC-ul la 40 de ani inseamna sa ai inca vreo 20 de ani in plus in care poti sa inveti materia respectiva, daca e sa comparam cu pustii de 18-19 ani. Sa se bata pe acelasi loc la facultate unul care a avut 12 ani la dispozitie sa invete si altul care a avut cat isi doreste el? Parca nu suna bine.. si parca imi imaginez cum foarte multi tineri nu ar mai avea sansa sa faca facultatea dupa ce au terminat liceul, daca au de concurat cu oameni de 40 de ani. Nu stiu cum s-ar transforma societatea daca lucrurile ar sta asa.

    Articolul mi-a adus aminte amaraciunea unui prieten. Era doxa de carte, dar ratat an de an singura bursa care se acorda la facultatea lui, pentru ca aveau in grupa o tipa de 35 de ani care deja facuse o alta facultate cu legatura si avea chiar si un job in domeniu. Nimeni nu ar fi fost in stare sa tina pasul cu ea.

    00
    • hai să fim serioși! să dai BAC-ul (doar BAC-ul) la 40 de ani mi se pare mai greu decât să-l dai imediat cum ai terminat liceul:
      1. nu prea mai ai obișnuința de a învăța/înmagazina informații teoretice; bine, sunt și cazuri de persoane care au job-uri unde trebuie să învețe permanent chestii teoretice noi, dar sunt destul de puține cazuri și chiar și acolo informația pe care trebuie s-o învețe e destul de specializată, BAC-ul necesită mai multe materii.
      2. nu mai ai suport/predarea făcută de un profesor. mai ales pt materii reale. bine, vorbim de profesori care nu-s chiar ultimele hahalere și predau și explică un pic mai mult decât ”deschideți manualul la pagina x”.
      3. adultul de 40 de ani muncește de-i sare basca și ține o casă și eventual niște copii. am făcut niște cursuri și am dat niște examene în timp ce munceam full-time. eram praf și pulbere, asta în condițiile în care pe mine nu mă trăgeau copiii de poale. de multe ori munca aia e muncă fizică epuizantă (nu în cazul meu, zic de adultul de 40 de ani care dă BAC-ul).
      nu mă luați că și copiii au un program cam ca programul de muncă al unui adult. am fost cu toții la școală, din cele 5-6-7-8 ore, erau vreo 2-3-4 mai importante și pentru care te pregăteai (asta dacă erai cât de cât serios, dacă nu, nu era niciuna importantă).
      plus că adultul de 40 de ani muncește 8-10 ore ce pzm muncește el acolo, apoi vine acasă și cică învață pt BAC matematică, fizică, gramatică, istorie, etc, de cele mai multe ori fără nicio legătură cu munca lui, puștiul de liceu se duce la școală 6-7-8 ore și i se predau niște informații și apoi vine acasă și mai face niște teme= aprofundează materia predată la școală.
      4. adulții de 40 de ani mai au chestii de făcut prin casă: cumpărături, mâncare, curat, etc. și unii puști mai au d-astea, dar nu toți.

      ce are în plus adultul de 40 de ani care dă BAC-ul?! multă ambiție și determinare. un adult de 40 de ani dă BAC-ul ca să aibă șansa unui job mai bun, mai bine plătit, mai ceva de genul ăsta și va trage cu dinții. pt unii puștani BAC-ul e chestia aia cu care-i freacă mă-sa/tac-su la cap când vor să se joacă/iasă cu iubi/gașca.

      00
    • 1. Da, scade obisnuinta de a invata, dar adult fiind, am alta intelegere a vietii, mi s-a dezvoltat spiritul critic si daca ma uit in urma la mine acum 9 ani cand am dat BAC-ul, stiu ca varianta de atunci nu ar avea nicio sansa in fata mea de acum. Materia care la 18-19 ani mi se parea multa, acum e pistol cu apa in comparatie cu ce lucruri am avut de invatat ca adult la job sau in cursurile pe care le-am facut dupa.

      2. Da, este adevarat si asta. Noroc de cei care au avut parte de profesori adevarati, imi aduc aminte cum la istorie stateam cu memoratorul deschis in timp ce profesorul ne preda, pentru ca incurca anii. Asta intr-un liceu cu prestigiu, Gheorghe Lazar.

      3. Am dat BAC-ul acum 9 ani si imi aduc aminte cum, la limba romana, nu aveam timp efectiv sa citim toate operele care se propuneau in programa scolara. Totul era pe repede inainte, ne dadeau la dispozitie o saptamana -cel mult doua- sa citim romane grele: Morometii, Ion, Ultima noapte de dragoste[…] etc si sa le intelegem, vezi doamne. Ce faceam? Ne chinuiam ca prostii sa invatam ‘comentarii’, ca nu prea aveam alta sansa. Nu intelegeam mai nimic din ele, evident. Am citit in intregime toate romanele acestea la mult timp dupa ce am dat BAC-ul. Le-am inteles, azi nu as mai avea nevoie ‘sa invat la romana’, cel mult mi-as reactualiza niste informatii.

      Cine a fost lasat de alti profesori sa o lase mai moale la alte materii a avut noroc. Profesoara mea de latina avea pretentia sa stim latina ca engleza. Nu neg ca la muzica, desen si alte asemenea o mai frecam aiurea, dar tot eram la liceu. Nu e ca si cum in ora aia puteam sa invatam la materiile importante, nu e ca si cum nu aveam teme.

      Am avut in liceu un ‘iubi’ de care vorbesti si luna viitoare ma marit cu el. Unele chestii au farmecul lor la varsta potrivita. Joaca, ‘iubi’ si gasca sunt la fel de importante pentru un pusti de 18-19 ani asa cum sunt pentru adulti cumparaturile, mancarea si curatul de care mentionezi.

      Zici ca adultul de 40 de ani are care da BAC-ul are ambitie si determinare, pe cand pustii de 18-19 ani vor sa iasa cu gasca. Daca esti un adult de 40 de ani care nu a luat BAC-ul la timpul potrivit inseamna ca probabil ai fost si tu unul dintre copiii care la varsta aia ai preferat sa iesi cu gasca decat sa inveti. Ti-a convenit sa te distrezi atunci? Sau poate ai fost unul dintre cazurile nefericite cand te-au trimis ai tai cu vaca pe camp, iar aici nu am ce sa comenzez, ca stiu cazuri si e foarte trist.

      Argumente pro si contra se pot gasi de ambele parti. Eu cred ca as avea sanse mari sa iau o nota mare acum, tu crezi ca ar fi mai greu. Dar clar nu e acelasi lucru, indiferent cum o iei.

      00
  32. Nu stiu daca dezbaterea mai greu/mai usor e miza aici, oricum. Intrebarea era daca e corect. Ca asa, vreau si eu sa dau BAC-ul din nou, chiar daca l-am luat la timpul potrivit. Am avut ani de zile in care sa inteleg mai bine care e treaba cu biologia, cu razboaiele mondiale, cu literatura, fara sa ‘invat’ dupa programul de lucru.
    Il dau iar, o sa iau 10 pe linie si o sa am oportunitatea sa studiez la o universitate in strainatate si sa-i iau locul unui pusti de 18 ani, ca si eu vreau sansa unui job mai bine platit, nu?

    00
  33. NOU
    #88

    Am trait s-o aud si pe asta! Se tem tinerii ca le iau batranii locurile la facultate! Ahahaha! Ma rog, si daca ar fi asa, scopul final nu e acela de a face o facultate, de a ocupa anumite posturi cei care sunt capabili? Daca cel tanar nu poate depasi unul mai varstnic atunci nu are decat sa dea si el la sapa pana o face 40 de ani si i s-o coace mintea, ca e tanar si plin de vlaga. Asa cum probabil o fi facut si cel de 40 de ani care i-a luat locul. In fine, accesul la educatie nu trebuie ingradit nimanui, tanar sau batran. Ca de aceea zice Eftimie in titlu ca „Examenul de Bacalaureat este principala formă de luptă împotriva educației în România”, pentru ca sistemul acesta in care se intra la facultate dupa media de la bac pur si simplu ingradeste definitiv accesul la educatie a unor cetateni.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)