"Este un început periculos, foarte periculos, de mișcare anti-sistem. Este ceea ce, în ciuda precarității politicienilor de astăzi, România nu merită. Esența democrației adevărate sunt partidele. Astea sunt cele care dau sens democrației. Actualele partide politice reprezintă poporul român. A nega sistemul de partide care sunt esența democrației este un lucru extrem de periculos. Trebuie să fim extrem de atenți cu aceste acțiuni", a spus academicianul Răzvan Theodorescu
Hmm. Partidele care reprezintă poporul dau sens democrației? Ciudat. Pentru că accepțiunea generală este că partidele sunt compuse din profitori și mincinoși, care promit marea cu sarea și apoi uită de electorat vreo patru ani, până când au din nou nevoie de el, dar îl cumpără cu găleți, ulei și zahăr.
Apoi, din câte țin eu minte, Theodorescu e membru PSD. Știți voi, partidul ăla simpatic care, săturat să fie acuzat că a furat alegerile și manipulează lumea, a apelat la mineri pentru a reduce la tăcere partidele neplăcute.
Dar da, partidele, politicienii, să declarăm tâmpenii ca să apărem la TV.
Sa ne imaginam ca partidele politice dispar. Parlamentarii alesi uninominal se vor certa precum chiorii pe functii (presedinte al Senatului, presedinte al Camerei Deputatilor, vicepresedinti, etc). Dupa care isi vor da seama ca nu rezolva nimic si se vor organiza in bisericute. Si vor fi bisericute de stanga, bisericute de dreapta, bisericute de centru si Vadim.
Teoretic, pluralismul politic este, in acceptiunea multora, cea mai importanta caracteristica a democratiei. Teoretic pentru ca in practica partidele sunt popendulate de nenici oportunisti care vad in politica o cale de ascensiune sociala mai ales in lipsa unei pregatiri sau al unui skill real cu care ar putea castiga bani cinstit. Nu au convingeri ideologice ba chiar nu ii intereseaza. Dar ca democratia sa functioneze trebuie sa ai cel putin doua partide: putere si opozitie.
E o conventie: iti alegi cativa reprezentanti cu ale caror idei sau ideologie politica rezonezi. Ei merg si iti reprezinta interesul in Parlament sau unde ti-l reprezinta fie din pozitia puterii fie ca opozitie cand se asigura puterea de alta ideologie/orientare politica nu fac abuz fata de ceilalti (capitalismul ramane domestic si socialismul isi pastreaza fata umana hahahaha). La noi situatia e clara. Dar partidele trebuiesc pastrate. Sau crezi ca Anarhismul sau Anarho-comunismul sau anarho-sindicalismul sunt solutia???? Aia e o utopie alcatuita din intelectuali fara instincte primitive. In Statele unite ale SUA, de exemplu, exista familii cu traditie politica, avere mare si aia fac politica din alte motive
Extrasă din context, afirmația lui Theodorescu este una de bun simț. Spui asta la un curs de istorie sau științe politice din vest și te faci de căcat enunțând truisme. Pentru România, da, partidele sunt mizerabile, dar nici nu ne permitem să marșăm pe un discurs anti-sistem pentru că democrația noastră este prea fragilă și s-ar putea prăbuși sub povara manifestărilor de acest tip. Soluțiile trebuie să aibă în vedere păstrarea cadrului democratic, nu înlocuirea sa cu modele de altă natură.
Omu’ stie cum sta treaba, ca doar a prestat si la mineriade.
Vroia sa zica:
Esența democrației adevărate este partidul social democrat.
Sa nu uitam ca Theodorescu a fost presedinte TVR intre 90-92; in mandatul lui s-au intamplat 3 mineriade, elogiate de televiziune in vremea aceea
„esența” asta pute!
Partidele sunt acolo sa reprezinte ideologii si sa-i reprezinte pe oamenii care gandesc la fel. La noi nu exista asa ceva(iar unde aparent exista, SUA de exemplu, isi cam pierde din insemnatate).
Ai uitat hoţi, pe lângă profitori şi mincinoşi.
„Accepțiunea generală ” despre care pomenesti este la noi in tara. In alte tari partidele nu sunt chiar asa pline de profitori, mincinosi etc. Asta poate si pentru ca au fost alese de oameni cu capul pe umeri.
…dar sa vorbesti ca partidele *din Romania* sunt esenta democratiei… lol.
Are dreptate, dar se exprima prost. Esenta democratiei sunt cetatenii care se organizeaza in grupuri de interese ca sa si le promoveze. Deci organizarea se face de jos in sus si toate generatiile care urmeaza stiu si simt asta. La noi, sistemul de partide de dupa ’89 nu s-a nascut organic, ci a venit pus deasupra, ca o forma fara fond. Si dupa atatia ani, nu stiu daca fondul a prins din urma forma.
Principiul enuntat de Theodorescu e adevarat. Din pacate la noi se pastreaza doar forma principiilor bune in care se impacheteaza idei, interese si principii marsave. Asa a aparut o dictatura mascata sub forma unui socialism care ulterior in zilele noastre s-a transformat in democratie.
@zoso Razvan Theodorescu nu mai este membru PSD din 2010.
Razvan Tehas spune foarte multe lucruri traznite… Se da un comunist nobil si este foarte frustrat pt. ca a fost indepartat de Ponta din cadrul eminentelor cenusii care conduc psd din umbra… De fapt, nu stiu de ce-l mai invita astia prin studiouri. Este ceva gen Corneliu Vadim T., Adrian Paunescu etc. etc.: daca ramanea doar academician si-si vedea de meseria lui, fara sa se porcaie in politica, era un OM, asa este un politician slugoi ieftin…
Concluzie: ne place sau nu, partidele sunt (teoretic) esenta democratiei. Ca la noi principiul este aplicat prost pentru ca in politica sunt aceiasi din vremea comunismului si nu inteleg acest lucru (aveau toti o singura ideologie) e altceva. E ca si cand am renunta la politie doar pentru ca in America de Sud face abuzuri. Sistemul e bun si functioneaza dar nu (inca) si la noi.
De parca partidele nu-s facute si votate tot de cetateni romani.
Theodorescu are dreptate. Citeste o carte de stiinte politice si vei afla de acolo ca doar sistemul pluripartidist este democratic. In lipsa partidelor ai anarhie. Cum poti face un guvern daca in parlament ai 500 de independenti?
Faptul ca la noi sistemul nu functioneaza nu inseamna ca sistemul e prost ci ca unii dintre oamenii care-l aplica nu fac ce trebuie. Mare difenrtenta
@lc: ok, dar e stupid să emiți păreri despre chestii care nu se aplică la noi, mai ales că știi asta foarte bine.
Esenta democratiei o reprezinta panselutele plantate de mineri.
ar fi corecta afirmatia daca oamenii ar putea face partide politice dupa bunul plac. sa zicem in orasul brasov se aduna 5 oameni implicati care vor sa-si faca un partid ca sa ajunga sa aiba 3 locuri de consilier local , si 2 de consilier judetean si eventual un candidat la primarie. fara sa-i intereseze ce se intamplapolitic in afara brasovului….
dar „piata” partidelor e inchisa pentru oamenii care nu vor sa faca politica mare, nationala
atunci da… partidele sunt esenta democratiei.