Am ales titul asta ca sa-i ajut pe 80% din cititori. Do not click!
Când zic reglementari, ma refer si la legi si la reguli si la asa-zisa etica profesionala si la tot ce e scris pentru a regla interactiunea dintre oameni si un spatiu/masina/firma/etc anume sau interactiunea oamenilor intre ei.
Incalcarea regulilor in societatea de astazi a devenit din ce in ce mai grea. Paradoxal, fiind bombardati zilnic cu „drepturi si obligatii”, cu „regulamente de ordine interioara”, cu „regulament de folosire a scarilor rulante”, cu „click aici pentru acceptarea termenilor” s.a.m.d., ne duce, evident, la imposibilitatea sa le putem respecta pe toate. Si cred ca asta e si un motiv pentru care consumam tipul actual de divertisment, vezi CS sau alte shootere, filme cu supereroi care, ce sa vezi, sunt eroi pentru ca incalca regulile pe care tot muritorul (trebuie sa) le respecta.
Si mai cred ca multitudinea asta de reguli – mai nou, cele legate de interactiunea dintre sexe – duce cumva la comportamente contrare celor pe care regulile doresc sa le impuna. Sau la acumularea unor frustari care, in cazul fericit, se varsa intr-un joc, un film sau, in cazurile cu adevarat cronice, in tâmplarie. In cazul nefericit se sparg in capul altui muritor.
Stiu ca agresiunile grave – crime, tâlharii cu violenta etc – au scazut fata de acum 20 ani, dar cred ca au crescut foarte mult agresiunile simple, gen muzica tare, vorbitul tare, vociferari, amenintari verbale, ascultatul muzicii cum vrea pula ta, degradarea spatiilor comune si a infrastructurii comune (autobuze, trenuri etc). Ca sa dau numai un exemplu, stricaciunile mobilierului urban nu mai sunt strict apanajul cersetorilor sau baietasilor de cartier, pe toata lumea o doare-n pix, oricum e din banul public, deci al meu, asa ca fac ce vreau cu banca asta. E incredibil sa vezi cât de multe persoane de toate vârstele, insist pe toate vârstele, isi pun picioarele incaltate pe scaunele din fata lor, in tramvai, autobuz sau tren. In marea lor majoritate, oameni ok, daca ii rogi frumos sa dea jos labele o fac. Câteodata am impresia ca sunt chiar mirati ca ei sunt cei care aveau picioarele pe velurul scaunului de vizavi.
Din punctul meu de vedere, regulile, legile si cresterea lor exponentiala in ultimii zeci de ani, coroborate cu uitatul in ecranul propriu in cea mai mare parte a timpului, au avut efectul invers. Desi ele au fost instituite cumva ca sa forteze o empatie prin pedeapsa, realitatea demonstreaza ca nu prea s-a obtinut asta.
De când calatoresc saptamânal cu trenul prin toata Franta, am mai observat o chestie incredibila care imi provoaca solipsism metafizic (lol, voiam doar sa vad câti mai suntet treji si ati ajuns pâna aici). Desi in general sunt in trenuri TGV cu regim de intercity, adica nu se opresc in nicio alta gara, merg de la A pâna la B unde e capat de linie, foarte multe persoane – barbati si femei, dar mai mult femei – isi tin bagajele lânga ei. Sub ei, lânga ei, intre picioare, pe picioarele mele, pe masa din fata lor, in poala etc. Hai ca nu le pun la bagaje la intrarea in vagon, ca nu pot avea un ochi pe el. Dar, repet, trenul nu se mai opreste nicaieri, decât la destinatie. Plus ca toate TGV-urile au controale, camere etc. Garile la fel, politia poate reface traseul cuiva de la primul scarpinat inghinal al diminetii si pâna la ultimul cascat prenuptial. OK. Dar multi nu si le pun nici macar in compartimentul de deasupra! Sau macar intre scaune, la 1,5 m de raza lor vizuala. Nu, fix in brate, fix pe jos la picioare, preferând sa stea cu picioarele chircite 2-3 ore. De multe ori, in nesimtirea lor, le lasa si pe picioarele tale, ca, na, ce e sub masa nu se vede si nu conteaza. Doar daca incepi sa le impingi tu se sesizeaza. Dar tot nu se gândesc sa le puna in compartimentul de deasupra. Si le trag mai spre ei, isi chirchesc ei picioarele si mai mult. Sa fie clar: sacosa de rafie sta lânga mine! Sa o simt eu, sa-mi incalzeasca parul de pe gambe.
Acest comportament il pun pe seama unei lipse generalizate de empatie. Pur si simplu, umanul din fata mea nu mai are incredere in nimeni si in nimic, si cu atât mai putin in umanii cu care e obligat sa imparta spatiul acela. Si asta mi se pare grav, la nivel de societate. Nici o lege nu poate sa impuna empatia de care avem atât de multa nevoie pentru a nu ne da in cap in urmatorii ani.
Asa cum pe puscariasi nu-i educi prin pedeapsa, nici pe oameni nu-i poti face empatici prin multiplicarea regulilor si regulamentelor. Dimpotriva.
Incerc sa-mi amintesc de ce am vrut sa scriu asta. Da. Poate ar fi bine sa ne gândim inainte de a face din copiii nostri niste ecrane docile si ascultatoare. Dar pentru asta trebuie mai intâi sa ne scoatem noi ochii din ecrane. Inclusiv asta la care ne uitam acum.
Era un filmulet cu Mircea bravo care isi lasa protofelul in singapore si revine si si-l ia inapoi peste 2 ore. Si las aici link cu codul lor penal capitolul 53 pedepse https://sso.agc.gov.sg/Act/PC1871#pr53- deci pedepsele functioneaza.
Functioneaza o vreme in tarile autoritare, cum au functionat si in Romania dictatoriala si in China de astazi. Doar ca pe termen lung e alta mancare de peste…
Singapore nu e chiar o democratie. Personal nu sunt fascinat de astfel de regimuri… Si nici nu le-as da exemple de urmat pentru toata umanitatea.
Pedepsele funcționează, dar nu pentru toată lumea.
Așa cum reabilitările funcționează, dar nu pentru toată lumea.
Și totalitarii care ar spânzura pe toți greșesc, asta nu rezolvă nimic, dar nici hipstereala asta din ultimii 20 de ani în care găsim o victimă în toată lumea, și îi găsim o scuză pentru ce face sau a făcut, în loc să
Consecințe trebuie să existe. Toată lumea este viteaz până când o pățește el sau cineva apropiat. Atunci se uită toată hipstereala cu victimizarea, și vrem răzbunare.
Un echilibru trebuie să existe, nu putem desființa toate închisorile că gata, pedeapsa nu funcționează, trebuie să le plătim la toți masterate și doctorate, că prin educație se vor lumina. E o naivitate care va distruge societatea vestică care va imploda sau va degenera iar în dictaturi pentru că la un moment dat lumea va lua dreptatea în mâini.
Oamenii aceia își țin bagajele lângă ei pentru că crimele mici în vest deja nu mai au nici o consecință. Furtul de buzunare, spargerile, chiar ești pe cont propriu.
Am un prieten căruia i s-a furat din casă laptopuri, telefoane, tablete, alte device-uri, cam 3-4 mii de euro. Poliția a zis că e valoare mică și trebuia să aibă asigurare, ei nu garantează nimic. Au venit, nici n-au vrut să facă declarație, că cică le strică statisticile.
Practic pe hârtie au criminalitate zero. În realitate, probabil e haos. Dacă nu omori pe cineva, nu prea ai treabă.
Și ghici ce, le-a găsit din Find My Device, le-a dat locația la polițiști, dar au zis că ei nu au jurisdicție în afara țării, și pentru atâta ei nu fac hârțogărie pentru mandat internațional :))
Ah, da am uitat. Decât dacă cumva faci evaziune fiscală. Acolo sunt pedepse de la 5 ani în sus. Râdem, glumim, dar nu ne atingem de banii statului :))
Romanul a admirat dintotdeauna sistemele astea suprarealiste de pedepse inspirate de islam, cum ar fi cel al lui Vlad țeapă. Mereu m-am întrebat, dacă se descopere ca a furat altcineva, ca se intampla, iti lipesc mana la loc sau ti-o dau pe a hotului?
pedeapsa e una. gasirea infractorilor e alta si are caracter preventiv.
Cum zicea cineva mai sus, in marea majoritate a tarilor din vestul europei nici macar nu isi mai bat capul, nici sa ia actiuni preventive, nici sa caute infractorii.
fiecare e pe cont propriu.
Din partea mea cat timp pedeapsa nu aduce statul ( inclusiv pe mine ) in minus, orice pedeapsa e buna. La canal.
@Manu,
pana la faza cu 5 ani pentru evaziune credeam ca vorbesti despre anusul civilizatiei – Pays-Bas ca sa ma exprim asa.
In fine,asa fu pana acum 8-10 ani ,acum te roaga sa le platesti 3/4 din suma dupa care se merge in tribunal si achiti 22-25 euro/lunar ( caz concret vecin ce se plimba in porsche cayman)
Singapore era o tara cu o populație prea diferita sa meargă full democrație. A fost o autocratie luminata. Adia a luminat jegu de acolo, obligând lumea sa asculte de reguli. As găsi cel puțin doua tari mai rele decât singaporeul
Sau pentru că e o tara unde domină chinezii, iar chinezii nu cunosc nimic altceva decât birocrație.
E o tara în care nu ai voie sa o arzi rasist
Prefer să o ard cum vreau eu, nu cum ii bubuie mintea unui birocrat. Unele costuri nu merita plătite.
@Animaloo cu nume si prenume, curaj, nu ne tine in ignoranta, zi ne si noua care sunt acele doua tari
@Daniel: România 2020
ventidius încearcă sa o arzi rasist în Europa. Spor.
Vai ce rau, nu poți sa înjuri oameni a căror vina e ca nu sunt ca tine.
Pentru alternativa a se vedea Singapore prin anii 50. Misto, libertate, eleganta și stil, dar a venit nenorocitu ala
Incerc sa-mi amintesc de ce am vrut sa citesc asta …
Nu stiu de ce ai vrut sa scrii asta, dar cred ca glumita cu tamplaria nu prinde bine la bloggerul sef de pe aici, zeul bricolajului. :))
Glumita cu tâmplaria era auto-ironica, bricolajul stapânului blogului e altceva
Ok, am inteles problema. Acum poti sa scrii si solutia?
Soluția e contrariul la ce a scris.
Cand te prind prin Elsass te evit.
Vezi sa nu te impiedici.
Chiar recent stateam si ma gandeam daca nu am exagerat in educatia copilului cu atatea reguli. Acasa, in parc, la magazine, in restaurant. Acasa mai e cum mai e, dar in exterior majoritatea celorlalti copii nu respecta regulile si ma gandesc sa nu provoc o mare frustrare. La un moment dat a tipat la alt copil care se urca invers pe tobogan: nu e voie! Daca parintii care erau langa el i-au dat replica: ii dau eu voie! mai poti sa zici ceva?
Nu mai zici nimic, îi dai voie copilului tău să se dea normal și să-l măture pe prost.
pai…plm…chiar e voie
Cred ca ai cam omorit creativitatea copilului cu atitea reguli. In fond, toboganul este un mijloc de distractie si ar trebui sa fie treaba copilului sa afle cum anume te poti juca cu el, fara reguli stabilite de adulti. Ai fi uimit sa afli cite idei de joaca poate avea un copil daca nu ii spui de la inceput cum ”trebuie” folosit obiectul. Presupun ca regulile pentru restaurant, magazine sunt cele de bun simt, dar la joaca nu ar trebui sa fie prea multe reguli.
Scopul acelei reguli e ca acei copii care au tendinta sa urce invers sa nu se mire ca-si iau niste talpi de adidasi intre coaste. In plus nu-mi convine sa se dea copilul meu cu hainele pe unde al tau considera ca e numai bun de catarat cu papucii, eventual si cu noroi pe ei.
Probabil aici apare diferenta intre copii: al meu nu este suficient de idiot incit sa se urce pe tobogan atunci cind ii vede pe altii coborind, asteapta sa fie toboganul gol. In plus, al meu are voie sa sa murdareasca atunci cind este la joaca in parc.
@elenas … sa nu te sui cu picioarele (murdare) într-un loc comun, unde alții șe așează cu fundul se cheamă respect și nu îngrădire a creativității. Plm, măcar ți-ai vaccinat copiii?
Despre ce am ajuns sa vorbim acum? Copilul meu nu isi pune picioarele (curate sau murdare) pe scaune, banci, mese si altele asemenea. Dar in locul de joaca poti vedea cum toti copiii ajung sa isi puna fundul sau miinile acolo unde le-au stat picioarele (curate sau murdare): cind urca pe scara pina in virful toboganului isi pun mina pe treapta pe care care altii au pus piciorul (si il vor pune si ei in miscarea urmatoare), cind este in virful toboganului se aseaza in fund pe locul pe care, pina atunci, i-au stat talpile murdare. O gramada de dispozitive de joaca din parc presupun catarare si acolo pui mina si piciorul in acelasi loc in care le-au pus si altii inainte.
Din punctul de vedere al unui utilizator frecvent de TGV (săptămânal), cred că partea cu bagajele e (și) din cauza furturilor frecvente din trenuri. Dar da, logic poți să îți supraveghezi bagajul și când e deasupra capului….
E peste tot, empatia si bunul simt merg la cos. Asta se intampla de multa vreme cu fiecare generatie. Una din cause e aglomerarea prea mare ce ii face pe oameni sa nu le mai pese. Una era sa fii in sat unde te stiau toti: nu te urcai pe topogan invers, salutai babele, lasai la trecerea de pietoni, erai frumos imbracat, nu faceai mizerie/ Acum ? In Munich in delegatie am vazut o pizdulice de 25-30 de ani aranjata tip top in metrou. Si o data scoate a mea din poseta o sticla de bere penala, o desface si incepe sa bea. In vagonul din metrou.
Ia uite unde era CPF-istul. De e ii impui tu domnule femeii standardele tale societale? Oropsitorule misogin !
Mi-a facut placere sa citesc articolul! Subiect foarte interesant.
Din facultatea reala imi amintesc ca empatia tinde asimptotic catre zero cand alienarea tinde spre infinit. Din facultatea umana imi amintesc ca alienarea e maladia secolului XXI (si nu doar in arte).
True.
Eu pur si simplu n-am înțeles prima frază !
Adică 80% sunt prea cretini ca să-l înțeleagă ? Sau ca să-l înțeleagă cum vrei tu ?
mie mi se pare că azi n-a avut chef de texte de genul ”Valiiiii, semnalizează ca lumea articolele lu’ Fluture, că n-aveam chef să-l citesc/nu intru aici să-l citesc pe el” și a decis omul să semnalizeze mai ceva ca mașina salvării pornită în misiune.
A, nu cred ca Bula merita vreun efort, dar iti multumesc ca i-ai raspuns.
nu cred că pedeapsa are vreo treabă cu empatia. mă îndoiesc că legiuitorul atunci când a emis legile prin care sancționa un anumit comportament intenționa trezirea empatiei în cei care se comportau în felul ăla.
pur și simplu acel tip de comportament, într-un fel sau altul aducea vreun fel de prejudiciu statului (chiar și super indirect), așa că a decis să-l sancționeze.
empatia e asta https://dexonline.net/definitie-empatie sau mai pe românește, pusul în papucii altuia.
o persoană empatică nu va acționa într-un anumit mod (care-i face plăcere/îi convine dar care deranjează pe altul) nu de teama sancțiunii, ci din cauză că-și dă seama că acțiunea sa ar deranja pe altul și în ideea că nici lui nu i-ar plăcea ca alții să acționeze într-un fel care-l îl deranjează pe el.
legiuitorul nu urmareste in mod direct empatia, indirect insa este vorba si de ea. Fara empatie nu putem functiona ca societate. Bineinteles, unui criminal e mai greu sa ii trezesti vreo empatie, dar pentru infractiuni mai mici vorbeam de „empatie prin pedeapsa”. Pana la urma, legiuitorul spera ca pedeapsa il va face pe om sa se gândeasca si la celalalt (si la societate in general), data viitoare cand va dori sa comita o noua infractiune.
Strategia a functionat impecabil si a creat meleone de victime abia asteptand sa fie exploatate. Vina este indusa la nivel continental ( oh , paranoia,conspiratii everywhere, the horror,the horror) , copii sunt invatati de la gradinita ca daca se plang iese mai rau , in adolescenta este evident ca e mai bine sa se prefaca integrati decat sa isi manifeste personalitatea iar ca adult daca incerci sa semnalezi ( sau daca esti est-european din ala barbar si necivilizat si incerci sa repari ceva ) nereguli in societatea perfecta esti terminat .
Bref – cel mai mic semn de empatie este imediat receptat si exploatat cu un randament si o eficacitate indelung exersate de-a lungul secolelor .
Ca exercitiu urmariti pe cei ce stau cu empatia’n gura non-stop : sunt un amestec grandios de mitomanie/psiho si sociopati invaluiti intr-o chestie ( vizualizez asa ca burta prefiarta de vita gaurita de un cancer dar cu un miros mai greu) cu pretentie de cultura si civilizatie.
De evitat.
@Fluture, tu chiar îți închipui că cineva care este sancționat pt o acțiune (pe care el și-o dorește/îi face plăcere, etc) care deranjează pe altul dezvoltă vreun fel de empatie pt acel altul?!
nu sunt specialist, nici măcar nu am copii ca să zici că încerc să dezvolt empatie în alții, dar eu cred/presupun că pentru a dezvolta empatie trebuie să-l înțelegi/cunoști pe celălalt, să te pui în papucii lui.
sau măcar să nu se creadă miezul din dodoașă, buricul pământului, singurul cu drepturi. (c-or fi destui care pot răspude ”da” la întrebarea ”dacă ție ți-ar face cineva ce faci tu- parcat pe trotuar, dat muzica tare, etc, pe tine te-ar deranja?!”, dar ei au voie să facă altora, dar alții lor nu).
@A, zic ca daca din întâmplare te-ai certat cu un X in trafic si v-ati luat la muit si v-ati si dat câte un pumn si dupa asta ati ajuns la un judecator care v-a condamnat la ceva (cu suspendare, cu munca in folosul comunitatii etc), zic ca mai apoi, daca nu esti vreun psihopat sau alt bolnav psihic, te vei gândi la chestia asta si vei dezvolta o „empatie prin pedeapsa”. Adica, data viitoare, in aceeasi situatie, te vei abtine de la dat cu brandul. Aici ziceam eu ca statul incearca „empatia prin pedeapsa”, care cred ca nu functioneaza.
Empatia e sa te pui in locul altora, cum zici si tu, iar asta se invata din copilarie. De aia nu-ti pleznesti copilul (care au) când a lovit un alt copil, ci ii explici sa se puna in locul celuilalt, sa vada cum s-ar simti daca ar fi el cel batut.
Daca asta nu s-a facut când trebuia, ramane doar varianta empatiei prin pedeapsa, de mai sus. Cu speranta ca adultul ala pedepsit va transmite alt tip de comportament copilului eventual…
„În fața măreției naturii suntem niște cantități neglijabile”
Nu era vorba de un efort pentru mine ci pentru cei 80%, care, culmea, au inteles exact ce trebuiau să înțeleagă
Bula, esti mediu sau locuiesti in capul tuturor celor 80%? Ca prea afirmi cu certitudine ca ei au inteles bla bla…
In fine, nu te mai obosi, e ultima noastra interactiune.
pentru pusul picioarelor pe scaune sint de vina si filmele americane. acolo vedem cum vine omul acasa / intra in camera de hotel / ajunge acasa la gagica si se tranteste incaltat in pat. pe tapiterie, pe cuvertura, pe cearsaf, nu conteaza.
uhmmm… poate are ceva de a face cu atacurile teroriste?
gen dacă nimeni nu își lasă bagajele nesupravegheate nu există riscul ca statul islamic să îi planteze o bombă în bagaj (sau printre bagaje)?
Nu cred ca are legatura cu terorismul. Orice om cu un IQ mediu stie ca aia daca vor s-o faca, o fac. N-au nevoie sa urmareasca bagaje nesupravegheate…
In toate trenurile SNCF, dar mai ales in TGV-uri se fac anunturi ca bagajele ne-etichetate vor fi date jos si distruse. De obicei pastrez pe ele eticheta pe care mi-o pun la aeroport la imbarcare. N-am avut pana acum probleme.
In plus, sa te fereasca Al de Sus sa uite cineva o cutie cu ciorapi murdari intr-un tren sau intr-o gara. Daca ai o legatura de prins pe traseu sau trebuie sa prinzi un avion ai tufut un cal in pixda.
Fluture, eu intotdeauna imi las valiza in locul special amenajat, fie inainte deintrarea in „compartiment”, fie la mijloc, depinde unde am locul.