De ce tin romanii atata la electronicele/electrocasnicele vechi?
S-a stricat? Arunca-l dracu!
Maica-mii i s-a stricat telefonul. Si zlele astea chiar aveam nevoie de ea la telefon. Ea da din umeri. Lasa ca il pun la incarcat. Il pune la incarcat si dupa 10 minute se descarca iar. Tata, econom, lasa ca ii luam o baterie noua si merge! Desigur. Bateria actuala e relativ noua. Dar nu mai merge telefonul. Pentru 1 milion ei vor sa reziste 5 ani si dupa aia sa il vanda cu 2 milioane, ca e ca nou!
Nu imi dau seama, dar cred ca e greu pentru unii sa inteleaga ca un aparat electronic are o durata de viata dupa care il arunci, ca, oricate sarme ai baga in el, oricat ai bobina, tot n-o sa mai mearga. Se repara prin inlocuire.
Nu, nene! s-a stricat frigiderul? Il ducem la tara! Pai ce face mamaia cu el, daca e stricat? Lasa, poate mai merge…
Moartea romanilor cu alt tip de masina decat dacia e ca nu mai merge nene sa bagi o sarma, sa repari nu stiu ce, sau sa stai toata ziua sa bibileşti motorul…
Mie imi e destul de usor sa-i inteleg…
Dupa ce timp de 20-30-40 de ani de viata nu au avut/gasit sau nu si-au permis destule lucruri, dupa o perioada lunga in care tot ce aveau electronic se repara la micii meseriasi, cred ca iti intra cumva in reflex.
Merge facuta lada de zestre din frigider arctic.
poti sa tii un frigider pe post de dulap romania trezeste-te !
am aspirator philips, ultima generatie. vine soacra-mea : de ce ati aruncat mama, alea 2 aspiratoare? pai ptr ca erau vechi si proaste.
pai erau de la export, nu se mai face asa ceva. tineretul din ziua de azi, no respect.
Una e sa ai un frigider vechi si sa scapi de el, ori un TV putred, si alta e sa ai o masina care sa nu mearga. Daca un TV iti iei usor, ori un frigider, sau chiar un telefon mobil, o masina e pentru multe familii o investitie de jumatate de viata. Trebuie sa vezi momentul cand costul pieselor/inlocuirilor/reparatiilor e mai mare decat iti poti permite. Atunci e momentul sa o schimbi
Frigiderul, chiar daca pare stricat, defapt nu e, doar trebuie sa il faci sa inteleaga, prin orice mijloc (ciocan, baros, topor, etc.), ca e spre binele lui sa functioneze, in caz contrar va fi deportat la tzara, devenind clocitoare. Iar Dacia, e un miracol tehnic, un mister al legilor fizicii, „functioneaza” si atunci cand nu ar trebui. Cine e nebunul care ar renunta la asa ceva? Ce alta masina mai pote fi reparata, pentru a n+1 a oara, doar cu o „zarma” si un cleste? Si prin asta romanul isi arata taria de caracter si devotamentul pentru acele obiecte care aparent sunt neinsemnate pentru alte popoare.
Bai, tu crezi ca avem aici societate de consum, ca in Occident/SUA… nu nene, la noi totul se pastreaza cu sfintenie, chiar daca sunt stricate, pentru ca nu se stie cand mai ai nevoie de ceva piese.. si nu ai de unde sa le scoti.
@Arhi true, mai ales aspiratoarele rusesti, ziceai ca ai o centrala electrica la tine in casa..
acum majoritatea(orange si comote din cate stiu eu) iti da un telefon(din categoria basic) gratuit o data pe an, cu extinderea abonamentului binenteles.
mai trebuie spus ca noile aparate conuma sensibil mai putina energie electrica, aspiratoare, frigidere, masini de spalat etc.
cele vechi cred ca au clasa energetica <E
Mi-aduc aminte ca prin 91-92 cumpara ai mei un televizor color de ala rusesc parca, Alfa. Merge el ce merge si se strica. Il duc la reparat. Il repara dar se strica iar. Si tot asa vreme de vreo 2 ani. Cam la 3 luni noi ramaneam fara TV vreo saptamana pentru ca era la reparat. I-au cumparat tub nou, i-au inlocuit nu-stiu-cate piese, tot degeaba. Dupa vreo 2-3 ani de chinuit asa si in urma numeroaselor batai de cap pe care i le administram mamei pe tema TV-ului (eram pusti, voiam sa vad desene!!!) se indura ei sa ia altul. Dar pe ala rusesc tot nu l-au uitat. Si acum il avem pe acasa, stricat bineinteles, si, periodic, mamei ii mai vine cate-un gand sa-l repare. :))
La fel cu masina veche a familiei, o Dacie vai mama ei, de aceeasi varsta cu mine (`87). Pentru ca nu s-au indurat sa o dea la fier vechi sau sa o lase naibii sa putrezeasca in curte, acum vreo 2 ani le vine ideea (parintilor si fratelui) sa o repare. Au bagat cam 1 mie de euro in ea dar n-o folosesc pentru ca are un consum de Humer: vreo 12-13%. :))
Se cheama hârciogărie…
La tara … muzee nu altceva. Are bunica-mea un Fram care inca mai merge, televizoare (cu purici ) cat cuprinde, zdrente si incaltari de toate felurile
Pentru ca romanul … tot roman, inca functioneaza? de ce sa`l arunc ?
Buna ziua,
Excelent subiectul abordat si deosebit de savuroase
( si reale) comentariile.
Asa e …cred insa ca incet, incet trendul se invereseaza….
Cunosc de pilda un mecanic auto care imi spunea ca are clienti, care dupa ce
si-au luat masina noua, pur si simplu au abandonat vechiile Dacii
pe diverse strazi sau le-au lasat sa se ‘topeasca” prin parcari…
@Pixel
Alea vechi au clasa energetica X-. :)):)):))
la ai mei in camera , e un ceas din ala cu radio , electronic …..si cablul e peticit din cm in cm … dar tata nu -l arunca … dece ? ca e singurul ceas pe care-l aude :))) e din ’95 ceasul , de precizat ca-l aude tot blocul , mai ales vara …
Hehe
sa vezi cand vrei sa arunci un frigider si nu prea ai unde. L-am pus sa-l ia gunoierii si ne-au fugarit sa le dam si lor o spaga sa-l duca.
Il lasi in fata blocului si il iau conationalii nostri adunatori de fier vechi. Sau il pui frumos in caruta si-l duci la un centru de colectare, desi cred ca o sa mai treaca o viata de brucan pana o sa ajungem noi la nivelul ala de civilizatie.
Asta imi aduce aminte de alta manie a romanului. Masina nemteasca din 1900toamna e mult mai buna decit un Logan nou. De ce sa cumpere o masina noua, da-o dreq, e mai buna una nemteasca cu 230.000km la bord. (ce mai, e ca noua, de abia s-a lasat motorul). Baga ceva sarme in ea, un ciocan pe ici pe colo, o placuta de frina si un disc noname si merge de minune. Sa vezi laudarosenie cum ca nu a schimbat uleiul nici dupa ce a facut 400.000. Merge dom’le, ce are? Pina la 600.000 mai e… Ce conteaza fumul negru, tabla ruginita, etc. Pseudo-confortul oferit de Fritz nu se compara cu cel oferit de Logan…
Pentru ca au amintiri cu ele! Pentru ca asa s-au invatat in vremuri de demult cand abia reuseai sa iei unul! Pentru ca li se pare greu sa se invete cu NOUL! Pentru ca li se pare ca tot ce apare nou e mereu mai prost decat cele vechi!
Si sa fim seriosi probabil si noi la varsta lor vom fi astfel. Asa ca mai bine sa ii intelegem si sa ii convingem usor usor, nu sa tipam la ei!
ce amintiri de suflet sa ai legate de un frigider? „vai maica aici au stat raciturile si sarmalutele pe care le`am mancat cand ne`am casatorit”.
sunt de acord cu Andrei Monciu, la fel fac si eu cu lucrurile care nu mai trebuie. am facut curat cu mama mea in debara si am aruncat jumate din ce era acolo, haine si pantofi nepurtati de ani de zile, le`am pus in pungi de plastic si le`am lasat la tomberon. la fel si cu un frigider vechi, l`am carat cu chiu cu vai 2 etaje si eu prietenul si era unu` langa tomberoane, ma intreaba daca functioneaza frigiderul. i`am zis ca evident nu, de aia`l arunc dar il poate folosi pe post de dulap. in 20 de minute a disparut si batranul arctic.
Pai sunt si alea niste amintiri! Sau poate zc: UITE PRIMUL NOSTRU FRIGIDER! Si tot asa!
Cand o sa intelegeti voi ca piesele de muzeu se vand pe bani buni ?
subscriu artistului. ei au muncit pentru acele electronice iar noi, tinerii, nu prea am prins vremurile cand pentru a avea acces la asa ceva trebuia sa-ti versi rinichii pe la munca. intr-un fel sunt de inteles, e vorba de munca lor, dar asemenea tuturor celor de varsta a 2-a spre a 3-a, sunt nostalgici, sunt impotriva inovatiei, a tehnologiei.
ps imi placea reclama la heineken. unde e ?
Andrei: ţin să te contrazic. Sunt o grămadă de maşini vechi (90-91) care se comportă de zeci de ori mai bine ca un Logan.
Un prieten şi-a luat acum 1 an jumate un BMW seria 5 din ’90, interior din piele, geamuri electrice şi mai ştiu eu ce la 3500€, înmatriculat în românia. Nu reţin câţi kilometri avea la bord, dar cert e că în tot timpul ăsta nu a schimbat decât bateria. Atât. Deci da, prefer un BMW din ’90 decât un Logan din 2007.
Si eu cum prind un moment propice arunc tot ce mi se pare inutil de prin casa, ca asa e obiceiul la noi sa stai cu casa plina de prostii. Strainii au in general casele mult mai goale, but then again de multe ori n-am vazut nici o carte in biblioteca… Adevarul e ca Artistu are dreptate, pe masura ce inainteaza in varsta, oamenii renunta mai greu la orice, ca e vorba de mobila, electrocasnice, obiecte decorative… Tin minte ca la un moment dat se mutase bunicu-meu intr-un apartament mult mai mic decat cel dinainte si s-a incapatanat sa bage acolo toate dulapurile si mobila veche, de aveai impresia ca pica toate pe tine, desi nu avea nevoie de ele. Mi-e ca nu e chestie de generatie post revolutionara sau ceva, ci doar de varsta… Adica nah, i’ll get back to you on that peste vreo 40-50 de ani
Hai ma nu ma mai citati atata. Ideea e ca mai depinde si de cum suntem educati. Pentru umii dintre noi cele mai frumoase lucruri sunt AMINTIRILE. Asa ca ne legam afectiv de tot felul ne nimikuri.
Aaa si bine ca mi-am amintit de ultima fraza din postul lui ZOSO.
„OMU, SA STII CA S EUROPENII TIN LA VECHILE LOR HARBURI SI LE TIN CA SA II INVETE PE COPII LOR CUM ARATA UN CARBURATOR SI CUM SE CURATA EL!”
Asa ca hai sa nu mai fim mai catolici decat PAPA. Cu totii suntem la fel, doar ca ni se pare noua mereu ca avem mai putine „cojones” decat vesticii! Complexati din est, ce sa ii faci!
Artistu atinge o coarda sensibila cu prima amintire, numai ca la chitara sunt 6 corzi, ba unele au chiar 12 corzi.
faza e ca uneori le schimba, dar le e lene sa le depoziteze pe cele vechi in locatiile speciale. am niste vecini care isi tin vechea masina de spalat pe scara blocului de vreo 5 ani si nu exagerez.
nu e legal sa se arunce frigiderul, electinice diverse la gunoi. deci romanii ar fi ca respecta legea :). in romania sunt cred numai 3 centre autorizate ca sa colecteze si sa recicleze echipamentele electrice si electrocasnice(care b.t.w.) contin multe chestii poluante -tip baterii, freoane vechi si alte rahatele. de 1 an se colecteaza taxa de recilcare/colectare rahatei, in prinicpiu de banii astia pe care ii platesti ar trebui sa vina cineva dupa ce se strica tv-ul si frigideru sa ti-l care dreaku afara din viatza ta. In practica nu are cine. In germania am vazut cum zac afara chestii din astea si sunt colectate de catre echipe speciale. Nu gunoieri.
mai pe topic: vreau un subiect: curtea din spate – ai vazut in romania -totul e in fata si spate , in fata vopsit si flori, in spate toate rahaturile din 1000 toamna, lemne, caramizi, vopsea de la contructia casei,sarma,. tv vechi, ca poate ai nevoie peste 10 ani. misto!
foarte bine fac!.Sa nu aruncati nimic!!
NU zoso, nu e normal sa il arunci si sa iei altul.
Conform legilor din UE, un aparat electric cum ar fi un telefon mobil are garantie minim 2 ANI. Daca scrie 1 AN pe contract, 1 an asigura firma de unde l-ai luat, celalalt an fabrica ce a produs respectivul telefon.
Daca in timpul garantiei s-a stricat si a iesit modelul din fabricatie, firma e obligata sa iti dea ceva echivalent in schimb eventual platind o diferenta.
Pentru produse ca un frigider, exista service-uri si firma care a facut frigiderul e obligata nu stiu cati ani dupa ce a iesit modelul din productie sa aiba piese de schimb.
Ce zici tu e mentalitatea americana, de risipa, ne-ecologica. UE are alte legi care „teoretic” trebuie respectate.
@pixel: eu cred ca oamenii astia se leaga sufleteste de obiectele alea, hai sa recunoastem…o mai facem si noi….
Ca sa nu iti ia foc casa, pentru ca cele noi au un consum mai mic si pentru ca orice obiect are o durata de viata. Batraneii astia, traiti in perioada lui nicu’ gasesc o intrebuintare pentru tot…. Nimic nu se arunca, ci totul se tranforma,nu? :))
sa le aruncam dar nu are cine sa le colecteze! bateriile din telefoane polueaza!!
Am cu ai mei periodic „lupte” de genul asta. Am mobilier inca vechi, am reusit sa mai inlocuiesc electricalele (macar atat) cu toate crizele de nervi prin faptul ca am scos din casa alea vechi. Mi-as dori sa scot toate minunile si sa cumpar chestii noi. Si totusi stiu ca ai mei ar suferi pe tema asta. Si incerc sa ii inteleg.
Pe vremea lor era mare lucru daca prindeai un TV, un pat de calitate sau un dulap cat de cat .. le sunt inca valoroase prin prisma eforturilor uriase pe care le-au facut pe vremea aia. Am realizat faza asta acum recent.
Am dat imprumut chitara mea de acum 15 ani. Ai mei au cumparat-o pentru ca aveam nevoie la scoala. Eforturi mari, cateva luni nu si-au permis sa imi cumpere nimic). Este si acum valoroasa pentru mine pentru ca a fost primul obiect de calitate pentru mine si stiu cat de mult ne-am chinuit pentu ea. Mi-a fost returnata intr-un hal fara de hal. Nu o voi arunca. Voi investi cat trebuie, pentru a o repara. Chiar daca imi pemit o chitara de 1000 de euro acum, chitara mea veche si vai de capul ei este importanta.
In constrast: nu ma atasez de chestiile pe care le-am luat recent: haine, aparatura etc. Se strica, da-le naibii. Pentru ca efortul meu este mai mic: mi le permit, nu ma dau peste cap la cumparare.
Ai mei sunt inca legati de obiectele pentru care au trudit mult, ii vad mai relaxati cand e vorba de chestii mai noi, pentru care eforturile pentru cumparare au fost mai mici. Valoarea investitiei efective este clar diminuata (poate chiar a disparut), dar ne amintim cu totii de sacrificiile pe care le-am facut odata si poate asta ne impiedica sa ne despartim atat de usor de unele chestii.
Nu ca as fi eu un conservator ca si eu schimb de 2 ori pe an telefonul mobil dar producatorii chiar fac unele electrocasnice si electronice sa se strice sa cumperi altul, asta e strategia lor.
Urmariti documentarul „the story of stuff” (dati pe google, e MOKA) daca intelegeti engleza, in documentar explica cum THE BIG BOYS s-au gandit cum sa faca ca produsele sa se strice afel de repede incat sa-l arunci si sa iei altul si inca sa mai ai incredere in brandul respectiv.
La noi in Romania e bine ca tinem produsele atat cat le tinem chiar daca lumea ne spune „sarantoci”, americani mai tin sub 10% din produsele electronice cumparate cu 6 luni in urma, restul produselor chiar daca sunt perfect bune sunt aruncate la cos, cand vom ajunge si noi asa o sa fie rau.
Si eu am doua monitoare CRT prin casa si mi-e lene sa ma duc cu ele la un centru de reciclare.
Ustensile necesare la o dacie: cheie de 10, un colac de sarma si un patent.
Societatea de consum te indobitoceste;)…parintii nostri stiau sa repare un aparat sau sa meshtereasca ceva…noi o sugem cu bolta si efect…s-a stricat da-l in pla mea imi iau altu si daca nu gasesc in momentul ala sug pixu…ca imaginatie pla e in plop daca io cumpar mereu de la market.
De ce aparatele se schimba din ce in ce mai des ? Pentru ca societatea de consum a mirosit ca se poate face un lucru prost care sa te tina un an si dupa sa iei altu ?
Si tampenia cu ecologic lasa-ti-o moale ca din ce in ce se lucreaza cu combinatii chimice periculoase pentru origanism..ieftin si repede este evolutia involutiei.
Pentru ca majoritatea oamenilor , prefera sa cumpere o baterie noua la mobil , (50ron din obor , parca asa era….) , decat sa cumpere un mobil nou , cu toate ca „afacerea” asta nu renteaza , este deja in plina dezvoltare …… sunt de acord cu tine : „E STRICAT = ARUNCA-L !”
Zoso, in cat timp iti cumperi tu o masina de 9-10 mii de euro? sau o casa de minim 40 de mii de euro? Cum platesti intretinerea de 4-5 milioane, daca ai pensie cam la acelasi nivel? Astept grabnic un raspuns…Merci!
Mentalitatea de roman. Unii au crescut in saracie. Normal ca la unii le e greu sa arunce un obiect cand ei au pensia de 3-4 milioane si acel obiect costa mai mult decat pensia lor pe 2 luni. Si eu as avea aceeasi reticenta..Oricum sunt cazuri si cazuri…si mie mi s-a stricat televizorul, in prima faza am vrut sa-mi iau altul dar m-am gandit ca poate e o problema minora asa ca l-am dus la reparat. in 2 zile l-au reparat si dupa o taxa „modica” de 100 de lei ca la romani am plecat cu el acasa ca nou.
Am fost la niste francezi acasa si aveau in beci un frigider vechi in care isi tineau vinul si berea (nu era pus in priza, pur si simplu era folosit pe post de lada). Ideea e ca vechiturile pot fi refolosite inteligent daca e necesar.
Btw.. in ultima vreme ai niste aere de om proaspat imbogatit.. sa-ti traiasca dar devii (si mai) antipatic (decat inainte).
gadjo a pus puncul pe Y: de cand ai dat de bani nu mai gandesti. Posibil si americanii sa te fi coborat la nivelul lor, cu bateriile de iPod non-user serviceable si restu gadgeturilor proiectate cu o durata de viata de doi ani. Un pensionar cu pensie de 3 milioane pe luna nu are cum sa ia un frigider nou, nici macar daca ar fi 300 de lei. Degeaba are clasa energetica A+++++ daca nu are bani pentru el.
Nu stiu daca e o chestie a romanilor. In mai toata Europa de Est am vazut mentalitatea asta de pastrare a vechiturilor. Se poate extinde usor si la masinile (ca tot ai amintit de Daciile vechi) inutile care ocupa zeci de locuri de parcare…
Pe principiul : Daca e a mea..de ce sa o aruncdau ?
bunurile, cu trecerea timpului, capata valoare sentimentala…si e greu sa te mai desparti de ele
cine tine vechituri traieste din amintiri, tipic batranilor. Cand esti la pensie nu mai traiesti, supravietuiesti.
Apoi sa cumperi baterie noua la celular e mai mult o pacaleala.
Number one: alea originale costa cat 80% din pretul unui telefon nou. Asa ca cumperi chinezarii care se descarca intr-o luna.
Number two: mai degraba se uzeaza carcasa telefonului in zona bateriei care e plastic si chiar si cea mai performanta baterie nu mai face contact ca lumea. Joaca ,se desprinde si tot n-ai rezolvat problema.
eu nu pastrez vechiturile. motivul e unul simplu. nu am unde. ce rost are sa tin in casa un daca eu abia am spatiu in cutia mea? cand o sa am 200m2, atunci ma mai gandesc.
apoi, daca va uitati in cartierele marginase, romanii au in balcoane fier sa construim 10 submarine, tin la prostii acolo de nu se poate. taica-miu, de pilda, tine un pickup vechi de prin ’88, functional, dar nu mai gaseste nu stiu ce adaptor pentru statie, ca n-are boxe. e functional, dar n-are ce face cu el si de 20 de ani sta in dulap, lasa-l acolo. abia astept sa nu observe cand il arunc!
cu mobilele e alta treaba. va plac ca sunt usoare si mici? eh, „micimea” asta vine cu un pret. sunt perisabile. dupa 1 an, deja incep sa o ia la vale. a trecut vremea mobilelor caramida, care tin 5 ani.
@zoso: haha! si daca observa?
Am dat de postul asta cautind pe google cum fac sa-mi arunc frigiderul vechi SI care nu mai merge.
O chestie pe care am observat-o. Va mai amintiti blugii Levi’s de pe vremea lu’ Ceausescu? Noi, prin fata blocului, ii supuneam la tot felul de teste ca sa dovedim ca sint originali: arsi cu tigara, frecati cu bucati de bca, taiati, intepati si alte grozavii. O pereche d’aia de blugi costa 100 de lei (sa zicem) si te tineau 10 ani, cu petecele de rigoare intre picioare. La fel erau si altele, acum imi vine in minte numai Mercedes.
Dupa care au venit baietii destepti si au scos marfa proasta dar foarte ieftina si astia mari, care faceau lucruri de calitate, au fost nevoiti sa se dea cu trendul: decit sa vinda o pereche de blugi si sa faca profit 10% din aia 100 de lei in 10 ani, nu mai bine vind ei o pereche de calitate inferioara, cu 90 de lei, cu un profit de 15% dar care te tin 3 ani?
In ce priveste aruncatul, si eu am obiecte la care tin dar daca se strica, la revedere! Ii fac o inmormintare frumoasa, imi ramin numai amintirile si asta este, trecem la Level 2. Si mai exista un motiv pentru care le arunc si nu caut cu disperare sa le repar: traim intr-o societate de consum si, daca nu consumam, nu sustinem cercetarea (iar aici ma gindesc in primul rind la aparatele de fotografiat unde un Canon S3, de exemplu, aparat mediu, a avut o viata de aproximativ 2 ani).
Buna la toata lumea. V-am gasit intamplator, cautand in disperare pe net -cica aici gaseshti de toate!- pe cineva capabil sa-mi repare un pick-up…am facut prostia sa umblu in el cand eram mai mica shi mai curioasa shi…nu mai merge. Drept pt . care am pe cineva acasa care ma bombane de fiecare data cand da cu ochii de el, adica la fiecare curatzenie mai importanta. Culmea este ca e aproape nou , fiind folosit doar de cateva zeci de ori-probabil de aici shi repetitivitatea bombanelilor printre dintzi. In fine, as vrea sa-l arunc, ca na,ocupa spatziu, nu se mai poarta shi de fapt, nici nu shtiu daca mai merge. Dar de cate ori aduc vorba despre asta, mi se reaminteshte-a mia oara- ca a mers cu el in bratze catziva km pe jos, pt ca nu se permitea cu atata bagaj in autobuz, mashina nu avea pe vremea aia shi cred ca taxiurile costau shi ele destul de mult. Shi uite asha imi asum linishtita critica shi promit sa rezolv situatzia…numai ca de data asta, sper sa shi gasesc pe cineva sa ma ajute. Am ajuns la concluzia ca trebuie sa faca asta, daca nu doresc sa mai aud aceleashi comentarii de fiecare data cand deshide usha de la debara. Pe langa asta, stau shi surprind cateodata nishte priviri admirative, pline de contemplatzie shi de tristetze, ash putea spune, catre vraful de discuri-peste 300-din care unele nu au apucat sa fie ascultate nici macar o data- amintirile sunt importante, asha cum spunea shi Dojo, mai ales pt cei care s-au dat peste cap la vremea respectiva sa obtzina aceste obiecte…
p.s. vine vara, tb sa scap de frigider, deja baraie…mi-e groaza sa ma gandesc :)) numai ca de data asta, cumpar altul shi ma shi mut de acasa.
Va poop
p.p.s. shi sa nu-mi zicetzi sa trec la cautat de pick-up cu laser, ca daca as avea acum 17mii de dolari , as cumpara un sistem intreg , plus 2 frigidere :))
@rally04: fată, tu chiar exişti?! Dă din cap dacă da.