Electorale

Simt cum se apropie alegerile. Si nu din cauza stirilor electorale, afiselor si videoclipurilor idioate pe care le vad pe net. Simt mai ales cum se apropie incet zecile (de mii) de posturi cu indemnuri patriotico-electorale. « Ba, mergi la vot », « Ba, daca nu votezi, atunci mucles », « Votul e o obligatie morala/civica », « Daca nu te duci la vot, 4 ani sa nu mai critici politicienii ». Sa mori tu?

Cei care nu se duc la vot sunt cei scarbiti. Mi se pare foarte periculos sa-i scoti pe oamenii astia din casa si sa le spui « voteaza orice, numai voteaza ». Mi se pare periculos pentru ca, fiind scarbiti, oamenii astia nici nu au facut efortul de a asculta ineptiile debitate de politicieni. Nu au putut sa-si formeze vreo opinie, spre deosebire de cei care se duc si stiu clar pe cine vor vota. Cei care au convingeri. Scarbitul se va duce sa puna o stampila. Pe cine? E, aici e drama. Nefiind convins, subconstientul imaginar va fi cel care pune stampila pentru el (si pentru noi, in final). Cel pe care l-a auzit/vazut mai des prin mass-media, ala va fi. A auzit/vazut cineva de Mariana Andrei? De Mihaela Neagu? De Ioana Ion? Aceste doamne sunt candidate la Primaria Bucuresti. Da, chiar acolo. Ce sanse sunt ca un scarbit, care s-a dus pana la urma la vot, sa puna stampila pe una dintre ele? Ati ghicit: nule. Ce sanse sunt sa puna stampila pe Blaga, Oprescu, Orban, Diaconescu? Mult mai mari. Si atunci, care e scopul votului? Sa-i votam « tot pe aia »? Deci omul scarbit se duce si face exact jocul pe care, voi cei care vreti sa-i scoateti pe oameni la vot, incercati sa-l evitati. Sau poate ma insel eu. Sunteti si voi niste maniplatori fara voie. Maniplatori pe moca. Sunteti patrunsi de democratie pana in adancul maniplarii voastre.

Mergand la vot si votand asa, scarbitii ii vor legitimiza exact pe cei pe care-i detesta. Iar ei, alesii, se vor impiepti spunand ca « am primit voturile a 85% din romani, deci am fost un copil dorit ».

Educatia electorala nu incepe cu 10 zile inainte de alegeri. Educatia electorala trebuie facuta in fiecare zi. Iar ca sa faci educatie electorala trebuie sa iei, pe rand, cele 2 cuvinte care formeaza sintagma. Mai intai « educatie ». Iar dupa ce oamenii au fost educati, atunci putem trece la pasul urmator, la « cum sa alegi », « de ce sa alegi » etc.

Iar cei care tot trambiteaza « nu votezi, nu ai voie sa critici », le spun doar atat: zi zau cu limba scoasa! Atata timp cat platesc impozite in tara asta, am voie sa critic. Atata timp cat voi cei care mergeti tantos la vot, votati ca niste cizme, am voie sa critic. Nu-mi dati voi lectii de morala si de civism. Votul nu este o obligatie. Este un drept. Iar eu mi-l exercit prin scarba.

Daca ati fi inceput o campanie prin care sa spuneti « haideti la vot si haideti sa votam alb, in masa », atunci mi s-ar fi parut interesanta chemarea la vot. Atunci s-ar fi trimis un mesaj foarte clar – daca cel cu nemersul la vot nu e destul de clar – catre clasa politica. Nu zic ca s-ar fi schimbat instantaneu, dar ar fi primit mesajul in plex. Si daca nu l-ar interpreta cum trebuie la alegerile astea, mai facem la fel si la celelalte. Si tot asa. Mi se pare mai onorabil si mai « matur » decat « asta e, hai sa alegem raul mai mic » de la fiecare alegeri de pana acum.

acest post a fost scris de cititorul "Fluture".

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

79 comentarii

  1. Ideea este sa fii scarbit abia *dupa* ce te convingi ca nu ai pe cine alege, ca nu este nimeni care sa prezinte necesarul entru a-i acorda increderea. Sa fii scarbit, cum spui tu, „din oficiu” este o dovada de prostie.
    Deci mai intai stai si ii analizezi pe toti ca sa te lamuresti cine sunt si abia apoi decizi daca „esti scarbit si nu mergi la vot”.

    00
  2. Scarba este acumulata in timp… adica de vreo 18 ani. Ce zici, se admite?

    Tu chiar ai nevoie sa-i analizezi pe politicienii de azi ca sa-ti fie scarba? Wow, ce sa zic, ai rezilienta mare.

    00
  3. NOU
    #3

    Eu ma uit pe foaie in ordine de la stanga la dreapta, in primul tur o sa votez cu al 3-lea si in turul 2 cu al 2-lea. simplu si rapid.

    00
  4. @Fluture: pai stai putin, pe de o parte acuzi ca lumea este satula dar nici macar nu are habar de toti candidatii si acum spui ca scarba este acumulata in timp? Hotaraste-te ce vrei sa sustii.

    00
  5. E dreptul lui Fluture să i se „fluture” de alegeri, aşa cum „îndemnacii” ne bombardează cu mesaje mobilizatoare imperative moral/civice.

    00
  6. LaStOfThE – ok, ai dreptate
    Zoso – sterge postul, iti deranjez cititorii:)

    00
  7. NOU
    #7

    @ Fluture,

    Eu am fost la vot doar pentru a pune stampila gresit si a-mi exprima astfel protestul. Prin urmare, in acesta privinta, sunt de acord cu tine.

    In rest, avem „probleme”: politcienii se vor lauda oricum ca au primit 85% din voturile romanilor, uitand sa spuna ca la vot s-au prezentat doar 25% dintre romani…

    Si mai mult: de obicei „scarba” este constientizata de oameni suficient de inteligenti pentru a-si da seama care sunt cauzele ei. Idiotilor nu le este scarba (le este cel mult foame, iar micul electoral ii poate invata ce si cum e cu stampila).

    Intrebare: oare nu ti-e scarba la gandul ca un idiot poate decide cine iti vor fi „conducatorii”?

    Daca nu te lasi convins de teoria „raului mai mic”, poate te gandesti la „scarba cea mai mica”…

    00
  8. Postarea are o mare problema: autorul spune ca trebuie facuta educatie electorala. Dar cine sa o faca? Ministerul Invatamantului? Guvernul? Parlamentul? Pai tocmai asta este ideea, ca noi ne plangem de Ministere, de Guvern, de Parlament. Ca atare, daca astia din Ministere, etc nu fac educatie electorala (si probabil ca se va spune ca trebuie sa fie educatie electorala de calitate), atunci nu mergem la vot caci nu suntem educati… nu se cheama de fapt ca dreptul de a alege ne-a fost luat???

    Adevarul este ca educatia electorala trebuie sa ne-o facem noi, dupa capul nostru, dupa IQ-ul nostru. Asta se cheama democratie. Desigur, avem dreptul sa nu mergem la vot si avem dreptul de a critica pe oricine, inclusiv pe cei ca mine care spun ca TREBUIE sa mergem la vot (adica manipulez pe altii sa mearga la vot…).

    Avem un drept, hai sa-l folosim.

    Inainte de 1989 nu era deloc carne in magazine. Eram cu totii vegetarieni si am facut o revolutie. Acum avem si carne de porc, si de vita, si de miel, si de pasare, etc. Desigur, pentru ca avem de unde alege, nu inseamna ca nu putem alege sa ne transformam inapoi in vegetarieni… cu toate consecintele acestei decizii….

    00
  9. „Avem un drept, hai sa-l folosim.” – Ai pus punctul pe „i”. Doar ca dreptul asta trebuie sa-l folosim „in fiecare zi”, nu (numai) la alegeri… Despre asta e vorba. Trebuie sa facem „ceva” si INTRE alegeri. Sa „alegem” si atunci. In alte moduri. Sa iesim in strada, sa zbieram si ne batem si pentru alte drepturi pe care le avem si ne sunt ingradite. Sa ne cerem dreptul de a avea o justitie corecta, care sa-i bage in puscarie pe cei care au fost la „butoane” cand au murit oameni, de exemplu… Nu din 4 in 4 ani, hai la vot si dupa asta „vai ce cetatean bun sunt, hai la o bere”.

    00
  10. Pe buletinele de vot ar trebuie sa fie o optiune ” Nu votez cu nimeni” cu o casuta alba.

    00
  11. @Fluture: here-here. In sfarsit unul care lamureste mai pe scurt de cat as fi putut eu treaba asta cu degetu’ acuzator care sugereaza ca „n-ai votat, taci din gura”. „Ba pa ma-ta”, as replica eu. EU NU MAI VOTEZ. M-am saturat (scarbit) de votat raul cel mai mic. Ce porcarie. Dati-mi un „bine”, si vin sa votez. Pana atunci, ciao.

    DREPTUL LA BOICOT este un drept inalienabil al oricarui cetatean, despre care, apopos de „educatie”, foarte putini au cunostiinta. Eu BOICOTEZ toate scrutinurile, pana am ce vota. Nu mai votez bulangii. Punct.

    Rog un blogo(no)sfer(atu) cu coaie si trafic, sa initieze campania virala „BOICOTEAZA ALEGERILE”. Links, manifesto, badge and everything. I’m gonna be the first one there.

    00
  12. Fluture, felicitari pentru articol. Si eu fac parte din categoria „scarbitilor”, e de ajuns sa iei un ziar local si sa vezi publicitatea electorala, in care fiecare candidat acuza pe altul sau pe actualul primar de coruptie. Inca nu stiu daca voi vota sau nu, nici un candidat nu ma reprezinta, nu ma intereseaza campaniile electorale cu muzica poplara, mici si bere, nici gratuitati pe mijloacele de transport sau altele.

    00
  13. De asta au aparut afisele electorale pentru persoanele cu diziabilitati si pentru analfabeti. :)

    Morala (lor): Votati, bai, handicapatilor!

    00
  14. eu voi merge la vot, doar ca o sa pun stampila complet aiurea astfel incat votul sa fie anulat.

    00
  15. cateva intrebari:
    -cate procente cotizeaza la stat intru bunastarea si propasirea etc etc?
    (ihi,aia ziceam,the rest sunt abureli)
    -cate procente (votanti) citesc presa obiectiva?
    (ihi,vreo 80% sunt aia cu `iliescu-i glastra nastase-floarea sau invers,nu imi amintesc)
    -cati votanti cititori de blog pot empatiza cu orice,chit ca e boicot chit ca e ceva gen darius-jeg?
    (dap,chiar mai putin)
    bref, useless.inutil precum un penis sau 2 penisi la o intrunire de partid.definitia inutilitatii.dex

    00
  16. Domnule Fluture, ai mare dreptate.

    In societatea mea ideala dreptul la vot ar trebui sa fie un drept selectiv, totusi nu intru in detalii aici. Pana atunci, ceea ce spui tu se intampla, si solutia este…

    00
  17. Voi sunteti sado prieteni. Vorbiti de mersul la vot de parca va obliga cineva sa mancati fecale, ca sa fiu simpatic :P.
    Mie cum nu imi place sa fac ceva de care imi e scarba nu ma duc la vot. E dreptul meu nu? :))

    00
  18. salut. eu vreau sa se legalizeze prostitutia. vreau sa am multe femei zi de zi si sa nu rada de puta mea. pt asta voi vota. hai cu legalizarea prostitutiei ca avem nevoie

    00
  19. Fluture are si nu are dreptate. Eu vreau sa stiu a cui e vina ca acum suntem cu totii scarbiti?? Numai a politicienilor care au fost la fel, sau aproape la fel, indiferent de coloratura politica? A celor care au votat in ultimii 28 ani? A celor care n-au votat? Cine i-a legitimat pe politicieni? Oare noi nu avem nicio vina? De ce nu suntem corecti si nu ne asumam faptul ca aceasta clasa politica e oglinda societatii? O societate indiferenta, cu gandul numai la burdihan si supermarket, la stirile de la 5 si invidioasa pe lantul de aur de la gatul manelistilor? De ce ne plasam intotdeauna undeva deasupra mizeriilor societatii, de parca noi am fi elita iar restul pleava? Daca suntem elita de ce nu am avut niciun cuvant de spus in politica?
    De gargara am fdost buni cu totii, dar cand a fost vorba sa ne implicam ne-am ascuns dupa deget. Si acum ne miram.
    Un ultim point: S-au schimbat totusi multe. Azi n-ar mai merge golaniile lui Iliescu, mineriadele, maniplarile. Dar pe de alta parte acum parca nu mai intereseaza pe nimeni. Intr-un fel nu s-a schimbat nimic.

    00
  20. …si tu ce faci mesereasule ? Stai acasa ca „n-ai cu cine vota” ? Daca faci asta tot ei or sa castige.
    Parca-l vad pe zoso ca infige stampila in patratelu „Traseistului” (cum il alinta el). Astfel si-a exercitat dreptul de a vota , ceea ce e ok ca doar e democratie.

    00
  21. Bai voi ati vazut asta? :)))

    00
  22. NOU
    #22

    Fluture, o soluţie?

    00
  23. Tocmai de asta am si lansat astazi http://www.numerglavot.ro

    00
  24. dak te duci la vot trebuie sa stii ca o faci pt a alege raul cel mai mic…

    00
  25. Ne-mersul la vot nu mi se pare o solutie, atata timp ca exista prostimea – adica marea masa care gandeste doar prin ce aude la televizor sau chiar deloc. De aceea boicotul asta nu o sa fie niciodata luat in serios, iar politicienii de 2 bani o sa fie in continuare alesi. Chiar o sa le convina situatia, pt ca toti aia cu capu pe umeri care ar mai fi putut schimba situatia, stau acasa si „protesteaza”.

    P.S. Chestia asta cu boicotul mi-a adus aminte de episodul ala din Seinfeld cand Kramer se intoarce la jobul lui dupa ce facuse greva 10 ani :D

    00
  26. Eu zic asa: daca nu merge nimeni la vot cine dreaq ii mai alege? Nu isi pot „produce” ei TIR-uri de buletine de vot gata stampilate, daca cei de la televiziunile prezente sa filmeze pe acolo nu vad tzipenie de alegator intrand la vot nu?

    00
  27. Mai bine sa te duci, decat sa ajunga EI la concluzia ca daca tot nu vine nimeni sa voteze lasa ca votam NOI si pt ei. Cum au si incercat de exemplu PNL sa faca cand au incercat sa introduca o lege sau ordonanta unde alegerea presedintelui era facuta de Parlament. Daca prezenta la vot va fi pe zi ce trece foarte mica, nu m-ar mira sa le vina si ideea asta.

    00
  28. haideti la vot sa dam mafiei peste bot!

    00
  29. Bascalia e sportul national al romanului. Unii mai sfiosi ii zic haz de necaz.

    00
  30. @radu – „bunul simt”? pai nu particip suficient in toate discutiile televizate, la toate porcariile pe care le traiesc zilnic din (in)actiunea celor pe care i-am votat acum 4 ani (8 ani, 12 ani, 16 ani etc)? Adica sunt influentat de deciziile oamenilor politici (desi eu am votat pe altcineva) si nu am voie sa-i critic? hai, ma, terminati cu „bunul simt” si „spiritul civic”…

    @INconstantIN – greu… solutiile mele sunt mai radicale, deci fara nici o sansa de aplicare… din cauza de prea mult „bun simt” si „lipsa de educatie civica” a concentatenilor (ca sa nu zic altceva)

    00
  31. ba nene, dar tu care indemni oamenii sa nu voteze nu te faci vinovat de acelasi gen de maniplare? spre deosebire de politicieni care in schimbul votului macar in teorie promit sa faca ceva pt acest oras – pentru votul nul pe care mi-l ceri tu – ce-mi dai?

    ia gandeste-te mai bine

    cei care o ard pe blogosfera, fie ca citesc, fie ca scriu, fac parte din tagma celor cu educatie, implicit din tagma celor interesati de politica. Daca cineva sta sa-ti citeasca tie postarile politice, probabil mai sta sa citeasca si un articolas informativ ici si colo pe net.

    Cu alte cuvinte, tu ii indemni la abtinere tocmai pe votantii rationali si informati. Bravo patratel – deci sa lasam masele inculte sa decida pt noi?!

    Singurul tau noroc ca non-votant e ca pe net nu-ti pute a gunoiul de pe strazi, nu-ti rupi computeru-n hartoape.

    00
  32. Ce flameeeee! Sincere felicitari, Zoso! :)

    00
  33. @radu – nu-mi place sa repet, dar special pentru tine, uite: ATATA TIMP CAT PLATESC IMPOZITE IN TARA ASTA, am dreptul sa critic. Si chiar daca nu as plati impozite dreptul la „libera exprimare” imi este garantat de Constitutie. La fel ca dreptul „de a alege si a fi ales”. Fiind doua drepturi, aleg sa mi le exercit sau nu. In acelasi timp sau separat. Asa ca, va rog, lasati-ma cu teoria „nu votezi, mucles” ca voi chiar nu aveti nici o treaba cu democratia… chiar nici una. Parerea mea.

    00
  34. fluture. 35. bere.

  35. Fluture: cum sa faci educatie politica intr-o tara in care divertismentul si senzationalismul fac rating si aduc bani grei televiziunilor?
    De unde sa te informezi corect daca televiziunile prezinta informatii pe jumatate sau dezinformeaza?
    Trist e faptul ca majoritatea romanilor nu vad faptele unora care ar merita sa fie votati ci se ghideaza dupa numarul de aparitii publice, scandalurile in care sunt implicati si pomana electorala care e aruncata multimii la fiecare 4 ani. :(

    00
  36. Radu, scarba nu inseamna inactivitate…

    Iar chestia cu „iti recunosc ce drepturi vrei tu” e absolut fundamentala pentru cei care spun „nu mergi la vot, nu comentezi”. Li se pare ca e nevoie de acordul lor pentru ca eu sa pot sa vorbesc/dansez/mananc/beau etc… Cam cum cred politicienii despre noi. Ca EI ne dau aceste drepturi, ca datorita lor noi putem vorbi/dansa/manca/bea…

    Suntem imaginea oamenilor politici pe care-i avem. In fine, voi, cei care votati:-)

    00
  37. Zoso, am zis 30 de comentatori… DIFERITI:-) Iar berea dupa ce-mi arati buletinul de vot :p

    00
  38. Toti avem o masina la care visam, insa pentru majoritatea dintre noi aceasta este prea scumpa.
    Si atunci ce face?
    Ori nu ne mai luam masina ori punem pe vecini sa ne aleaga ei una mai ieftina ca noua ne este scarba.
    Daca ai dreptul sa mergi la vot si nu o faci, atunci ai dreptul sa critici pe cei alesi, tu iti platesti impozitele si ai acest drept, insa nu ai dreptul sa critici pe cei care au mers la vot.
    Daca mergi la vot ai dreptul sa critici pe cei alesi insa ai dreptul sa critici si pe cei care au votat pentru un mic si o bere, pe cei care s-au lasat pacaliti de o manea electorala, etc.

    Majoritatea suedejilor cu buletin voteaza, majoritatea semidoctilor voteaza, majoritatea muncitorilor cu 4 clase voteaza, majoritatea taranilor voteaza, majoritatea pensionarilor voteaza.
    Noi suntem smecheri si nu votam, suntem scarbiti, ne este lene sa deschidem ochii si sa gasim unu mai bun dintre aia care sunt.

    Este pacat ca avem posibilitatea sa alegem, ca exista uninominal si sa nu ne exercitam dreptul ca suntem „scarbiti”.

    Altii de prin Africa sau Myanmar si-ar da viata sa poata vota, sa nu mai fie condusi de un regim militar, vedeti „Hotel Rwanda” ca sa va dati seama ce inseamna un regim unde nu ai posibilitatea sa il schimbi.

    Cat ar fi de slabi cei de pe listele electorale, pune mana si voteaza, dintre toti gasesti tu unu care este mai bunicel, care sa te reprezinte, nu lasa suedejul sa voteze in locul tau, ala si-a luat KG de aur, nu il lasa pe ala de si-a umflat burta cu mici si bere in parc, nu lasa taranul de la tara care nu il stie decat pe Iliescu. Aia voteaza pentru ei tu votezi pentru tine.
    Fara votul nostru intotdeauna oameni ca Mihai Razvan Ungureanu si Daniel Daianu vor disparea imediat de pe scena politica si vom ramane cu Aurelian Pavelescu, Cosmin Gusa si Victor Ponta.

    00
  39. Fluture 39. Dau si eu bani ptr. berea lu’ zoso :) Te verifica de alcoolemie la sectia de votare? Sa nu patim ca Gheorghe, sa ne dea afara si sa „revenim cand suntem treji… pardon, hac, sober” :)

    00
  40. Cred ca si eu voi proceda ca Sorin Tudor, bagand vot nul. Ce parere aveti daca s-ar institui obligativitatea votului prin lege?

    00
  41. Voi pe ce credeti ca se bazeaza partidele puternice? Pe neprezenta la vot.
    1.Un primar este ales cu 50+1 din oamenii prezenti nu din cei cu drept de vot!!! Soldateii de partid merg si voteaza candidatul lor. Asa avem un primar ales de 20-30 mii de locuitori din totalul de 200-300mii cat are un sector!!!
    De ce sa le facem jocul? De ce sa stam iar 4 ani si sa carcotim ca primarul nu a facut nimic?
    2.Neprezenta la vot= buletine goale. Cine poate controla ce se intampla cu aceste buletine? Nimeni!

    00
  42. Aoleu, iar?! Bine, baieti, nu mergeti la vot, ce dracu ne certam atat.

    @fluture: bunul simt te obliga sa nu comentezi un fapt/o actiune la care ai ales sa nu participi. e o chestie elementara de bun simt care nu are legatura cu alegerile. stii, asta ca tot ne plangem toti ca romanii isi dau cu presupusul despre tot si toate. ;)

    00
  43. NOU
    #43

    @Fluture: Singura soluţie …înc-o revoluţie!:))

    00
  44. @fluture: aici faptul este votul. vorbim, glumim, discutam, radem, injuram pentru acelasi scop final: votul. restul sunt cai, mijloace, nu un scop. Si eu aud de fotbal zi de zi dar nu ma bag in discutii despre fotbal pentru ca nu ma privesc. Nu-s idiot, as putea sa scot si eu un „steaua nu mai joaca nimic in ultima vreme”; „ar merge un 4-4-2 cu banel pe stanga” si alte banalitati de astea. Dar pentru ce? Cu ce scop? Sa ma aflu in treaba aiurea nu-mi sta-n fire.

    La fel si cu votul si politica. Nu te duci la vot (aka nu te uiti la meciuri), esti „scarbit” etc, nu te apuci sa discuti politica (aka nu-ti dai cu parerea la fumoar despre cum joaca Banel).

    Disclaimer: parerea mea…

    00
  45. NOU
    #45

    Fluture tu nu poti sta departe de Romania si romani, se pare :).

    Pe un blog o domnisoara spunea la un moment dat cat de mult isi iubeste… iubitul. Banal, nu? Tipa il iubea, printre altele, pentru pasiunea si emotia cu care urmarea emisiuni din/despre Romania la tv si pe YouTube-uri. Pareau sa nu locuiasca in Romania…

    Fiecare facem schimbarea pe care o putem.

    Poate ca nu ar fi rau sa te intorci pe blogul tau (eu nu te-am scos din reader). Schimbarea unui popor incepe cu un om. Sunt si altii care gandesc ca tine, poate nu atat de multi cat ti-ai dori, dar asta e. Eu spun sa mergem inainte, sunt sanse reale sa facem gradinita aia in orasul tau, incet si sigur.

    La europarlamentare unuia i se uscase stampila de cat „votase”, a lasat buletinele in cabina, s-a dus la comisie, a schimbat stampila, si s-a intors sa termine de „votat”. A votat cu toti. Stiu sigur ca nici el nu te-a sters din reader.

    P.S. Cica votul „alb” trebuie sa fie cu macar doua stampile, ca sa nu starneasca pasiuni ascunse :D.

    00
  46. Fluture, pentru unu` asa scarbit te agiti cam tare, cred eu! :))

    Ok, iti recunosc ce drepturi vrei tu, alege fii ales, voteaza, nu vota, spala duminica, nu spala dumnica, faci ce vrei, ca asa-i in democratie in Romania. :))

    00
  47. Ionut – am explicat intr-un post la mine care e treaba cu „iubirea mea” de Romania. Cum as putea sa iubesc Romania cand politicienii sunt de cacat, functionarii sunt de cacat si alegatorii sunt exact imaginea lor? Nu, iubesc unele persoane care sunt acolo si pe care nu le pot avea aici, desi mi-ar placea foarte mult.. In rest, imi dau seama pe zi ce trece de inutilitatea mesajelor pe care le transmit…

    00
  48. Fluture, sper ca incrancenarea te face sa nu vezi mistoul, nu altceva. :) Vezi, asta nu inteleg. De ce atata incrancenare din partea „scarbitilor”? Eu, care cica-s implicat, ca merg la vot, nu ma prea consum asa in discutii. Adica zic o data, de doua ori, vad ca nu ma fac inteles, o las balta.

    @zoso: arhi are 90+.

    00
  49. „Daca mergi la vot ai dreptul sa critici pe cei alesi insa ai dreptul sa critici si pe cei care au votat pentru un mic si o bere, pe cei care s-au lasat pacaliti de o manea electorala, etc.” – nu ma intereseaza sa-i critic pe aia care voteaza cu gustul de mic si bere in gura. Ci pe cei votati de acestia si de altii care imi dau mie lectii de civism.

    Foarte bine cu uninominalul, foarte frumos, incepe sa mai miroasa a democratie, nu? Eu zic sa mai sapi, mai e foarte mult pana dai de aur. Uninominalul nostru e la fel de gaunos ca si „pe liste” de pana acum. De ce? Pentru ca fara sprijinul unui partid MARE, nu poti candida cu sanse de castig real. Si ca partidul sa te puna pe listele alea uninominale, trebuie ca vreo cativa ani sa fi facut sluj. Dupa ce ai facut sluj si ai fost pus pe lista si, Doamne ajuta, ales, aproape ca ai uitat ca ai intrat in politica ca sa ajuti oamenii. In momentul ala incepi sa te gandesti la casa, masini etc… Tot ce ai ravnit pana atunci.

    Pentru conformitate, cine are timp si chef, iata ce zice Remus Cernea:

    Asa ca pe mine va rog sa ma scutiti oleaca, cu tot cu uninominalul vostru…

    00
  50. Look, cel putin intr-o privinta fluture nu poate fi contestat. Atata vreme cat platesc impozite, am dreptul sa critic. NU e vorba numai de mers la vot. Statul reinvesteste banii pe care eu, tu, fluture, zoso, nea gica de la scularie (daca nu e angajat la negru) ii investim in el prin impozite. Masurile pe care le ia statul depind aproape direct de banii nostri. Cred ca destul de evident din ce am scris mai sus ca pot sa comentez cum vreau eu despre cum sunt folositi banii mei. Discutam la un moment dat cu cineva ca o forma mai corecta de impozitare ar fi una care mi-ar permite sa trimit impozitul spre ce domenii as vrea eu. Ceva gen chestia cu 2% la suta pt ONG-uri, dar extinsa la o scara mai larga. Nu faptul ca votez imi da dreptul (moral, ca legal il am chiar daca nu votez) sa „comentez”, ci faptul ca sunt un cetatean contribuabil la bugetul de stat.
    De ce ar trebui sa votez, totusi, daca asa stau lucrurile? Pentru ca „a comenta” inseamna exact asta. Daca doar comentez nu am rezolvat nimic. Statul poate sa nu ma ia in seama linistit. Votul (impreuna cu actiuni in instanta, dar astea se reduc la cazuri de abuz si alte chestii de gen) e singurul fel in care imi pot obiectiva criticile intr-un fel de care statul e fortat sa tina cont. Ce fac cand nu am optiuni relevante? Asta e intrebarea grea, o intrebare care nu are un raspuns asa usor: revolutie, protest generalizat, votez raul cel mai mic. Sunt toate optiuni legitime, bineinteles, in functie de context. Cat despre educatie electorala, well actually se poate face foarte ok. In China (!!!), in clasele primare, copiii sunt pusi sa-si aleaga seful clasei din 3 candidati care au cam 2-3 saptamani de campanie electorala, care presupune discursuri, dezbateri, sondaje de opinie si mai tot ce presupune exercitiul democratic electoral. Copiii chinezi (repet, !!!) cand vor creste mari vor stii ce inseamna alegeri electorale. Copiii nostri … vor vota Vadim/Becali/Geoana/Basescu/Tariceanu in continueare… PS: Sorry for the long post, da’ fluture a scos in evidenta niste probleme interesante care meritau discutate.

    00
  51. ba, eu unu m-am saturat sa votez raul cel mai mic. cand oi vota si eu binele cel mai mare?

    00
  52. @add: cand o sa ai varsta lui ilici.

  53. cititorul a scris :D

    00
  54. Eu mi-am scos limba si am zis: „ZAU” :)

    00
  55. Fluture,studiu de caz:
    te citesc cu maxima placere,erai relaxat,deschis,cu tot ceea ce inseamna asta,retraiam `inceputurile` mele de exil (inclusiv furtul de wireless,eu a trebuit sa mi fac dictionar de 40 de giga sa rup un wpa,nu ca altii care stau langa retele open)
    de cateva luni bune faci doar spume(allah stie ca ai dreptate,departe de mine ideea da nu spune `asa i bah` dupa fiecare post
    dar
    care e utilitatea?vrei sa aduci pe drumul cel bun pe cineva?face bine la self esteem?
    pana mea,descrierile tale inca au savoare,chiar daca e post de acum 6 luni

    00
  56. @grisdoux – Ai dreptate. E intrebarea pe care mi-o pun de ceva vreme si unul din motivele pentru care am decis sa nu mai scriu (decat pe baza de invitatii de la top bloggeri:)).

    00
  57. Ioana Ion e domn:))=)))….mai documenteaza-te inainte sa scrii

    00
  58. “The best argument against democracy is a five minute conversation with the average voter.” Winston Churchill

    00
  59. Fluture, ești conștient de faptul că mulți sunt prea pătrunși de ideea de democrație, așa cum au înțeles-o ei? Și că te/ne vor privi chiorâș că nu gândim ca ei?

    „You have to understand, most of these people are not ready to be unplugged. And many of them are so inured, so hopelessly dependent on the system, that they will fight to protect it.” (Morpheus către Neo, în primul Matrix)

    00
  60. Felicitari pentru featuringul asta zoso:)

    @Fluture : incerci logica intr-un teritoriu fara logica. e doar o problema de timp, momentul in care vom atinge maturitatea celor destepti azi… care la vremea respectiva vor avea un alt tip de inteligenta.

    solutii exista, sunt aceleasi de cand lumea: deplasarea omului potrivit la locul potrivit.

    00
  61. Daca nu ai ce alege, de ce sa iesi? Daca indiferent ce votezi, nu iti e respectat interesul, de ce sa votezi?

    Cei ce au murit pentru libertate cu siguranta n-au murit pentru dictatura prostimii, pentru dictatura sacosei cu orez si ulei.

    Statul e inamicul oamenilor si asa a fost dintotdeauna.

    00
  62. Am observat ceva :) sunt 3 categorii de oameni: unii se duc la vot votandu-si „favoritul”, altii se abtin, iar altii voteaza la misto cu PNG ! Mie mi-e frica de a 3-a categorie :))

    00
  63. „Inc-o” revolutie e ciudat spus. Ce te face sa crezi ca „prima” a fost revolutie? :)

    00
  64. NOU
    #64

    Fac parte din categoria scarbitilor. Am luat hotararea sa nu mai merg la vot. Poate imi voi schimba parerea in timp, dar… mici sanse. Foarte bun articol Zoso, felicitari.

    00
  65. „Iar cei care tot trambiteaza « nu votezi, nu ai voie sa critici », le spun doar atat: zi zau cu limba scoasa! Atata timp cat platesc impozite in tara asta, am voie sa critic. Atata timp cat voi cei care mergeti tantos la vot, votati ca niste cizme, am voie sa critic.”

    Adica, stai putin. Tu nu te duci la vot, dar ii acuzi pe cei care merg ca voteaza prost. Esti tare, ce sa zic:))
    Pacat ca nu observa nimeni ca neimplicarea este EXACT ce vor „cizmele” de politicieni. Cu cat ii baga mai putina lume in seama, cu atat fura mai usor. Vestita „liniste” pe care o tot invoca Iliescu. Linistea de pe vremea lui Ceausescu se aude din nou. Ce ii acuzati pe parintii vostrii ca au facut ( au tacut si au inghitit sub regim) exact asta faceti si voi acum. Si mai sunteti si mandrii de asta.
    Dormiti linistiti copii, protestati la voi in baie, vocea voastra va fi auzita. Not.

    00
  66. „Pacat ca nu observa nimeni ca neimplicarea este EXACT ce vor “cizmele” de politicieni.” Si alte observatii, ale altora, care nu inteleg (pur si simplu) BOICOTUL si beneficiile sale.
    Bai frate, toata lumea ii da inainte cu „voteaza ca altfel voteaza numai prosti, politicienii asta si asteapta etc.”.
    Ce pare sa nu inteleaga nimeni este ca ABSENTA in masa, adica semnificativa cantitativ (sau abstentia de la a vota) este, in sine, un mesaj exceptional de puternic:
    -o data ca, neintrunirea minimului de prezenti la vot duce la imposibilitatea validarii scrutinului (si ala ar fi boicot adevarat), asa ca, pur si simplu, procesul ar ingheta „pana la noi ordine”
    -semnalul ar fi receptionat prompt de catre organismele internationale de monitorizare

    Simplist: boicot -> scrutin invalid -> tara neguvernabila -> atitudine oficiala organisme UE: „probleme, baieti? iara?!”

    00
  67. Da, asta ziceam si eu. Ar da un semnal afara si nu numai. I-ar face pe dobitocii acestia sa isi dea seama ca „prostimea” nu mai e prostime. Poate nu ar strica o campanie serioasa. La cate rahaturi se promoveaza zilnic, de ce sa nu se promoveze si ceva serios si grav?

    00
  68. Nu stiu ce boicot visati, dar primarul se alege si cu 2 voturi exprimate, atat timp cat exista 50%+1 din voturile exprimate… Asa ca boicotati :))
    Si asteptati sa vina „organismele internationale” sa va faca curat in casa. Sa ne dea, sa ne faca… altii, evident! Suna cunoscut!

    00
  69. @florin: nu fratioare, nu vin altii si fac curat, vin altii si TE PUN sa ITI FACI curat, ca altfel adio privilegii de tara UE. Si trebuie sa vina altii sa te oblige, exact ca si cu taxa auto, pentru ca demonstrezi constant ca singur nu esti in stare sa te apuci. De exemplu, organizand un BOICOT.

    00
  70. Imi cer scuze pentru ca nu am citit toate comentariile. Dar am citit postul, si am o singura observatie. A alatura nu ai votat si nu ai dreptul sa te plangi e o pervesiune logica. Nimeni intreg la minte nu va spune asta. Sunt lucruri diferite. Din care deriva consecinte diferite. Daca nu ai votat, rezulta ca optiunea ta, oricare ar fi ea, nu a fost exprimata. Prin urmare, nu apare in rezultatul final. Ergo, nu prea ar fi de comentat cu privire la castigatori. Cea de a doua, nu ai voie sa comentezi ESTE o aberatie, oricum ai intoarce-o. Punct. Insa, daca iti place gimnastica asta, de dragul vorbei, poti sa le pui alaturi si sa spui ca ai dreptate. Cand, de fapt, nici nu te interesa sa iti dea cineva dreptate. Vroiai sa afle si cei din jur care sunt certitudinile tale. Iar cand vine vorba de certitudinile oamenilor, nu e de joaca. Sunt mai rele decat axiomele. Eu stiu ca daca pleci de la o premisa falsa nu poti sa ajungi la un adevar.

    00
  71. „A alege sa nu alegi… este o alegere”

    Ce a spus Sartre, se aplica atat in obiceirile unui om de zi cu zi, dar si-n viata politica.

    Totusi fac parte din acel grup de oameni care cred ca legitimitatea de a critica, aprtine celor care voteaza. cei care voteaza cu castigatorul il pot trage de maneca pentru ca i-au acordat increderea, cei care voteaza cu invinsii pentru ca au demonstrat ca au avut dreptate neacordandu-i votul castigatorului.

    A nu merge la vot este o forma de nepasare, egal cu a nu-ti asuma o responsabilitate!
    Acest lucru pae normal in romania zileleor noastre. Critica si plangerea de mila e un sport national la noi. Sa fii insa in situatia de a nu avea drept de a alege, sa vezi atunci cum tanjesti dupa acest drept… sau sa fii in situatia unde 80% din oameni se prezinta la vot, si atunci persoanele alese vor fi reprezentative, iar tu vei simti importanta votului tau, sau a lipsei lui.

    Si eu ca „cetatean” al sectorului 6, habar n-am ce sa aleg atat la sector cat si la PMB, la fel cum maniplarea votantilor este clara, asta nu inseamna ca pana la urma nu voi pune stampila pe cineva.
    Efortul nu e asa mare … responsabilitatea insa e.

    00
  72. @YoDaddy Sa ma anunti cand o sa vina UE sa il oblige pe vreun primar sa faca ceva. E drept, daca se va intampla vreodata, va trebui sa ma cauti prin Canada. De ce? Nu din cauza politicienilor, nu din cauza mizeriei de acum, ci din cauza celor ca tine si a lipsei de perspectiva. Generatia tanara m-a dezamagit cel mai mult prin lipsa de implicare, durerea in fund si adaptarea la noua „normalitate”. A, si sportul national: criticam, injuram pe oricine si orice, dar noi nu facem nimic. Sa ne faca, sa vina, sa dreaga…
    Iar despre boicot, ma repet, NU exista asa ceva atat timp cat nu este necesara prezenta a X % pentru validarea scrutinului. De ce nu exista limita? Tocmai pentru ca politicienii si-au pregatit din timp terenul, dupa care au muncit din greu sa creeze aceasta lehamite generalizata. Si au reusit, acum ii voteaza batranii si oamenii saraci/neinstruiti, adica cei mai usor de maniplat.

    00
  73. @florin: oameni ca mine… hmmm. Dac-ai sti cate face si a facut un „om ca mine”, in anonimat si tacere, tragand zilnic la carul romanesc si facand mai mult bine decat imi permite conduita sa declar – am putea fi prieteni. Insa ceea ce face un om ca mine are raza scurta de actiune, implica doar pe cei cu care vin in contact direct. Prin urmare, te asigur ca nu ma inscriu in „criticam, injuram pe oricine si orice, dar noi nu facem nimic.”
    Frustrarea e inerenta, vazand ca tot ceea ce fac este privit cu ranjetul specific al animalului politic mioritic, scuipat si aruncat la gunoi.

    Cat despre „Sa ne faca, sa vina, sa dreaga…”, concluzia la care am ajuns este una matura si nu facil găsită: in situatii precum cea in care a ajuns Romania azi, O FORMA DE ARBITRAJ EXTERN/NEUTRU DEVINE IMPERIOASA, dupa cum un bolnav psihic (personificat aici de politicienii nostri) trebuie contentionat si controlat de cineva calificat si sanatos la cap, atunci cand vecinii lui (noi, restul fraierilor) s-au saturat de psihoza sa, iar mijloacele de a controla situatia si-au dovedit deja (de 20 de ani) ineficienta.

    UE te poate obliga la face lucruri! Daca nu realizezi asta, degeaba esti cetatean UE. De parca nu stii ca PRESIUNEA (pe orice directie, in cazul asta de sus in jos) e cea care modeleaza starea de fapt, nu vanzoleala neproductiva din interiorul unei adunaturi buimace (am vrut sa zic „sistem”, insa as fi exagerat grosier: „sistemul” presupune „organizare”). Iar „adunatura” mentionata, e incapabila totalmente de a realiza cea mai sanatoasa si productiva forma de presiune sociala, cea de jos in sus, caz ideal in care lucrurile chiar s-ar schimba si n-as mai povesti de UE si arbitri. Din pacate, votul, azi, e cu nimic mai mult decat amagire de sine in iluzia desarta a spiritului civic romanesc, in absolut nici un caz un vector de presiune. Atata timp cat, repet, NU AI CE VOTA, literalmente. Crezi ca n-am votat de atatea ori? Crezi ca nu mi-ar place sa ma duc sa votez un om care CHIAR IMI DORESC SA MA CALAUZEASCA? Crezi ca ador marasmul asta? Crezi ca sunt un masochist care traieste din nesatul de a da cu bata in orice? Think again.

    00
  74. Un % mai mare legitimeaza alegerile. Dar daca nu e suficient de mic nu dez-legifereaza alegerile. Demonstram ca la matematica, reducem la absurd, sa zicem ca nu se prezinta nimeni la vot. Se porneste de la zero. Cine o sa fie propusi ? – un reprezentant al unor organisme care au bani si o retea de oameni care au sufienta „vointa/idoctrinare” de a vota cu o persoana. Ideal pentru aceste organisme e sa aiba cheltuieli cat mai mici.Sa aiba sa zicem 50.001/legalul minim de persoane. Si totalul votantilor sa fie 100.000, din care ceilalti sa aiba sub 50%. Si sa construiasca o structura in favoarea celor care au construit organizatia, insa pe banii-impozitele celor 22 milioane. Chiar daca votanti au fost doar 100.000 . Economic e cel mai eficient sa ai cat mai putini votanti general, pentru ca sa intretii o masa de votanti activi cat mai mica. O revolutie ar fi solutia doar ca un „motor” pentru o a impulsiona o masa mare de oameni. Ca sa faca ce ? regula e aceasi ? Ca o regula trebuie sa iti impui regula ta. Regula mea pentru aceste alegeri e sa urmaresc outsaiderii – si sa nu votez !NICI O figura publica pentru care exista ORICE urma de apartenenta la comunism, personal, prin partid, familie, grup de interese, sustinere.Sunt sigur ca exista independenti fara reale sanse „in ipoteza clasica” de succes dar care pot sa obtina procente importante daca se construieste si se urmeaza un principiu de genul asta. Al doilea principiu este ca orice discurs care nu are un program coerent clar, orice candidat care discuta despre orice altceva decat „satisfacerea nevoilor clientilor” cu cat mai putine costuri si cu un grad de eficienta cat mai ridicat sa nu fie votat. Ne bagam ?

    00
  75. Eu merg la vot pentru ca au murit oameni care si-au dorit alegeri libere si respect memoria si dorinta acelor oameni. Mai merg la vot pentru ca mi-e frica(asta e, poate sunt eu mai fraier) sa nu vina iar vremea cand nu vom mai avea dreptul de a alege. Mai merg la vot pentru ca nu vreau sa ajunga orice nebun la putere, da, sunt perfect constient ca nu eu decid cine este ales dar macar nu am ce-mi reprosa mai tarziu. Spunea cineva mai sus ca trebuie sa facem ceva si intre alegeri adica actiuni civice, ei bine nu am energia si timpul necesare pentru asa ceva sau poate doar in cazuri extrem de importante. Si la urma urmei asa functioneaza democratia pe baza votului, alt sistem nu cunosc, decat comunismul de care sunt satul mi-a ajuns. N-am nimic impotriva celor care nu se duc la vot, ma enerveaza doar cei care isi fac un titlu de glorie din treaba asta.

    00
  76. @YoDaddy Te amagesti daca crezi ca o sa vina UE sau altcineva sa ne rezolvele problemele. UE se implica in momentul in care interesele ei, ale statelor membre si mai ales ale companiilor din UE sunt la mijloc, nu interesul bucuresteanului. N-o sa vina niciodata UE sa-ti zica „faceti ba ceva cu traficul ala, ca o sa muriti ca prostii de cancere si alte boli de la atata poluare!”. La taxa auto de ce crezi ca au facut urat? Pentru ca le afecteaza vanzarile companiilor care produc prin UE.
    UE traseaza reguli in mare, nu vine sa-ti ridice gunoiul. Oricum, dupa intrarea in UE s-a vazut cu ochiul liber ca politicienii au inceput sa dea cu flit la UE, pe ideea ca ce-o sa ne mai faca acum?
    „Nu am ce vota”. Sunt sigur ca gasesti tu ceva, cu o minima informare. Macar un rationament simplu – e bine ce s-a facut in ultimii 4 ani? Exista o perspectiva sau totul e haotic? Poti, de ex, sa votezi pe oricine decat primarul de acum daca nu-ti convine asta. Macar daca pierde intelege dobitocul ca daca 4 ani nu face nimic bun, la sfarsit e trimis la plimbare. Incet-incet se misca lucrurile. N-o sa apara dintr-o data Fat-Frumos pe un cal alb sa fie 100% corect, nu se poate asa ceva, cel putin nu la noi. Sa fim seriosi, peste tot e coruptie, dar macar sa-i vezi ca fac ceva, ca isi dau concursul.
    Daca nu votezi, ce rezolvi? Crezi ca o sa simta ei prost la un moment dat si o sa se retraga? Nu prea cred, au obrazul gros. Uita-te doar la Iliescu, care inca mai trage sforile prin politica de la noi. De ce? Pentru ca pensionarii il voteaza in continuare, iar tineretu’ isi baga picioarele, „ca oricum nu se schimba nimic”. Exact replica asta am pimit-o si cand am vrut sa le dau prietenilor niste abtipilde cu eunublochezintersectia.ro. „Da’ de ce sa le pun, crezi ca se schimba ceva? Sa faca politia („altii”) ordine”.

    00
  77. Fluture: referitor la raspunsul pe care mi l-ai dat mai sus, repet:

    1. noi trebuie sa ne facem educatie electorala, nu statul sau partidele. De ex. aceasta discutia este buna ca educatie electorala.

    2. ai dreptate ca nu trebuie sa ne multumim doar cu prezenta la vot din 4 in 4 ani. Dar daca omul este multumit cu viata lui si totul ii merge ca pe roate si in directia pe care o doreste, de ce sa se implice mai mult?

    Chestia este ca fiecare dintre noi are anumite nemultumiri. De ex. cei care au depus banii la Dacia in 1989 si nu i-au vazut, vor vota cu Tariceanu pentru ca le-a promis banii pe Daciile alea. Pensionarii vu PSD-ul pentru ca le-au promis pensii.

    Eu nu voi vota (nu ca as fi votat vreodata) cu PSD-ul pentru ca tara asta s-a fript deja cu ei si inca rau de tot.

    Nu stiu ce interese ai tu, dar nu pot sa cred ca anumite lucruri nu sunt mai importante decat altele pentru tine. De ex. poate ai copii si ai nevoie de un invatamant mai bun. Sau poate ca platesti prea multe taxe pentru cate servicii publice primesti. Atunci vei vota cu cine promite invatamant mai bun si taxe mai mici, nu?

    Dar daca tu nu iesi sa-ti aperi interesele, vor iesi la vor doar pensionarii PSD sau doar nebunii PRM si atunci sa te vad cat de repede fugi din tara…

    00
  78. Va multumesc tuturor pentru comentarii. Unele au fost chiar interesante.

    @Maxim – pai, deja am cam fugit:)

    00
  79. @florin: M-ai lamurit. Votez.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)