Ați văzut cu toții: săptămâna asta, și e abia miercuri, tot felul de oameni s-au trezit că e cazul să își îndemne prietenii de pe feisbuc la vot. Asta, deși demersul e onorabil, are tendința de a avea un efect contrar. Și explic.
Pe contul oficial am puțini prieteni, dar am un cont pe care urmăresc tot felul de oameni, în principiu faliți moral de prin online. Și aici apare problema: serios, chiar e nevoie de tot felul de rupți să mă îndemne la vot? Ei știu că sunt rupți, incompetenți, lepre etc., dar tot simt nevoia să facă pe civicii. Nu ar pune mâna să își spele imaginea muncind mai bine și mai onorabil, că e mai ușor să faci civism din ăsta de grupa mică. “Eu îl votez pe X, că e așa și pe dincolo”. Cool. Tu cum ești? Exact. Te vad. Te știu. Marș.
Ăsta o să fie rezultatul. O saturație. Hai să lăsăm păreriștii de profesie să își dea cu părerea, jurnaliștii de investigație să scrie și noi să ne limităm doar la a amplifica mesajele lor. Nu să ne apucăm noi să ne îndemnăm prietenii să voteze. Cine nu știe că trebuie să voteze nu se va trezi brusc.
eu ma intreb toate pliantele alea din cutia postala, care saptamana asta au fost mai multe decat in toti anii din 90 si pana acum in total, schimba parerea cuiva? au vreun rol?
Da, au un rol. Sunt tiparite de firme de casa, iar un procent se intoarce ca parandarat la cel care le-a comandat si platit (nu din banii lui, evident)
Ar iesi mult mai bine cu un mic strecurat in cutia postala!
Firmele de casa ale partidelor mai iau un ban.
si n-ar putea sa ia banu da’ sa nu mai strice hartia si curatenia, atata cata e?
Si eu ma intreb. Am facut pe voluntarul pentru o prietena buna in care am mare incredere. candideaza din pacate din partea alde (singura platforma pe care a gasit-o). Ea e super ok, terminat drept, firma de it, tanara, ambitioasa, familista. Un om cum te-ai astepta sa fie cineva educat si civilizat.
DAR
0 expunere, a avut ceva chestie la TV mica, in rest promovare online si impartit pliante.
Si tot stau si ma intreb daca au sens noptile pierdute cu pus plinate in posta si pe masini. Ca eu personal in viata n-am citit un pliant de asta cap coada, toate-s promisiuni desarte.
@varucu: Merge si o ceafa in cutia postala
Am auzit că poți să-ți dai joc masca la vot, să-ți vadă mecla securistul de serviciu. Nu e problema de infectare cu covrig, a zis Tătaru! Dar ia fa acest exercițiu într-un troleu sau la Kaufland, salvezi ce ți-o iei! Eu am sa fac altfel – mă ,,protejez” prin neprezentare la vot, așa cum m-au protejat și ei când nu m-au lăsat să merg la înviere în noaptea de Paști, afară, la miezul nopții! Hai sictir, cu alegerile voastre măsluite!
Eu zic ca indemnurile trebuie sa existe, dar trebuie motivate rational.
Ai mei parinti: nu merg la vot pt ca nu am pe cine sa votez.
Ba trebuie sa mergi pt ca la revolutie au murit unii ca tu sa poti sa ai acest drept si atunci te duci din respect pt sacrificiul lor.
La oamenii nascuti dupa 90, chiar 2000, motivatia asta nu prea prinde.
Inainte de simulacrul din dec. 89 nu se mergea la vot? Ba cred ca mai mult decat acum. Votul este un drept, nu o obligatie. Nu am pe cine sa votez, nu merg la vot. Asta cu mersul la vot e o noua hipstereala, nu? Si uite cum am pus si eu etichete, exact ca persoanele care pun etichete pe aia de nu merg sa voteze. Si de aia nu merg lucrurile in tara asta, pt ca stim noi mai bine decat oricine ce e bine pt altii. Sau ce e corect. Sau normal. Suntem atat de smecheri intelectual incat este greu sa privim si din perspectiva celuilalt. Ca ala e prost daca nu face ca mine. Cam cum e si cu mersul la vot. Ce natie de intelectuali politic suntem!!!! Exact ca mine, ca tine, ca ei!
Ba, tocmai de aia n-ai cu cine sa votezi, pentru ca n-ai fost la vot. Clasa politica se spala la vot. La inceput alegi raul cel mic si asa cerni tot raul si o sa ajungi la un moment dat cu candidati/partide care merita votate. Dar daca toata lumea sta acasa ca n-are cu cine sa voteze, pai ce sa zic, felicitari cu inca patru ani de Firea si PSD. Nu uitati sa va plangeti pe facebook cand va gazeaza din nou Jandarmii.
Ăștia care zic „nu am cu cine sa votez, așa că nu mă duc” ar trebui taxați in plus la impozite, la amenzi, la parcări, la TVA, la tot.
Poate după 4 ani de plătit pentru propria prostie se vor gândi mai mult de 2 secunde și își vor da seama că parca sunt totuși măcar doi candidați din care să aleagă.
Daca nu era simulacrul ala acum trimiteai scrisori sa ti le publice Flacara. Bineînțeles, trebuia sa reformulezi.
Inainte de 89 votul era obligatoriu. Participarea era de 100%, 0,1% erau voturi anulate, 99,9% erau voturi pentru PCR. Buletinele de vot aveau de forma mai multi candidati, toti de la PCR. Iesea intotdeauna cine trebuia. Nu existau alegeri locale sau pentru presedinte. Referendumurile se desfasurau fara buletin de vot, trebuia sa semnezi intr-un tabel unde raspunsul era pretiparit cu „Da”. Evident, toate referedumurile erau 100% participare, 100% reusita.
@bgdn: the logic is strong with this one
BGDN, tu nu esti cel care sta de 10 ani in bucuresti, dar nu iti faci acte aici, si te duci sa votezi la cuca macai de unde esti tu?
ba da, ba da, tu esti :))))
„BGDN
11 Septembrie 2020 la ora 9:57 am
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Sunt pripas in București de aproape 10 ani. Nu îmi fac viza de flotant, nu stau cu contract, votez în orașul natal.
Cei ca mine reprezintă o minoritate in București, chiar daca una consistenta.
Daca majoritatea bucureștenilor cu buletin și viza de București nu sunt capabili să aleagă un primar decent, n-o să mă chinui eu sa le fac treaba, pe banii și timpul meu (chirie cu contract înseamnă încă minim 10% extra bani pe care trebuie sa ii scot lunar din buzunar).
Așa că ăștia bucureșteni get beget mai bine v-ați duce să votați oameni corecți, decât să dați vina pe aia 5-10% care n-au buletine aici.”
esti doar unul dintre falitii moral de care vorbeste vali.
@BGDN: Astia ca tine, ar trebui tavaliti prin smoala si dati cu fulgi, pe diverse parti ale anatomiei, sa va cunoasca lumea pe strada si sa se fereasca de voi. E fascinant cum tot felul de p#lifrici de tastatura carora le stau mucii turturi la nas stiu ei mai bine decat mine ce „ar trebui” sa fac eu…
Luati de aici o analiză obiectivă, pentru cei aici care
mai cred in minuni la alegeri https://www.cotidianul.ro/democratia-a-murit-sa-i-salvam-macar-chipul/
@Faiantaru’
As fi de acord cu articolul daca n-as fi trait acele vremuri.
Acuzatiile de „criptocomunism” si autoritarianism sunt foarte intemeiate in contextul in care metodele si stucturile comuniste au ramas in mare parte neschimbate in perioada 90-97.
Nu ma asteptam sa vad in 2020 „semi-apologia” capitalismului de cumetrie impus cu metode desprinse din cartea KGB-ului.
Am vazut o teorie interesanta aici pe blog, cred ca a lui Tom, de ce e important sa mergem la vot. Mergem la vot ca sa cernem clasa politica, initial aveai de ales intre PSD/PSD, apoi PSD si PD/PNL, acum intre aceia si USR, incet, incet vor aparea optiuni tot mai bune, deci asta ar trebui sa fie motivație suficienta ca sa mergi la vot… Acum, ca cernutul din România va dura zeci de ani, asta e alta poveste.
https://zoso.ro/vlad-voiculescu-clacat-carantina/#comment-1453862
Se cerne si la noi ca si la americani, pana ajungi sa ai de ales intre Trump si Biden. Sau ma rog, oi fi eu prost, sa-mi dea cineva dintre aia 50 care au dat plus un exemplu in care teoria lui damian a functionat.
la americani se cerne in cadrul celor doua grupuri infractionale care isi impart tara, la noi si la restul europei mai ai speranta si de la alte partide. americanii nici speranta nu o mai au.
@S da, da! uite, de exemplu in Germania a aparut AfD
Pai se cerne si la ei. Uite, fata de Hilary, acu democratii au venit cu unul MULT mai spalat. Dar cel mai mult se cern p-acolo, prin senatul/congresul lor au aparut voci noi la ultimele alegeri, oameni mai normali, nu doar coruptii aia care si-ar vinde mama pentru niste gologani.
Eu nu stiu cu cine sa votez. Nu-mi inspira nici unul nici un fel de incredere. Cu Firea m-am lamurit, dezastru total. Nicusor Dan? Mda, nu stiu ce sa zic. Chiar nu mi se pare vreo competenta. Ce realizati are el? Ce a facut el ca sa ajute societatea asta. Asta ar trebui sa fie pe pliantul fiecarui candidat. Am facut x,y si z si acum as vrea sa fac asta. Nu Sloganul PSD “iti
Continuare: Sloganul PSD: Iti oferim respectul meritat….. Bullshit. Respecta-ma si fa treaba, n-am nevoie sa-mi dai Buna ziua pe strada
Sloganul PSD nu-ti este adresat tie. Ci acelora care tanjesc dupa respect fara sa fi facut ceva ca sa-l castige.
Firea a ajutat societatea citind de pe prompter. Muie icușor
https://youtu.be/QmE8gYmOZY0
Daca esti bucurestean, dar intr-atat de rupt de realitate incat sa nu stii ce a facut Nicusor Dan pentru orasul ala, nu cred ca mai poti fii ajutat. In ce mediu, prin ce metode ar trebui sa ajunga realizarile lui (sau ale celorlalti candidati) la tine?
*fi, fmm :))
Ce ti se pare asa complicat, alegi intre o incompetenta dovedita si unul care nu stii cum va fi. In plus daca nu votezi stii ca vei favoriza prima persoana.
Grea alegere!
@Unstirb pai zi-mi tu in mare ce a facut? (Nicusor nu e din Bucuresti apropo). Ca eu caut pe google si nu gasesc.
https://www.google.com/search?q=realizarile+lui+Nicusor+Dan&rlz=1C1GCEJ_enRO875RO875&sxsrf=ALeKk01_53TFTyB6p_j8xh9gfvBy4sv5ow:1600853710431&ei=zhZrX-XvGdHrxgOaiaugBQ&start=10&sa=N&ved=2ahUKEwjljv3l_P7rAhXRtXEKHZrEClQQ8tMDegQIDBAx&biw=1536&bih=722
Nu gasesc decat ca a fost acuzat de x,y,z ce facultati a facut, ce planuri are el pt Buc.
Da, sunt din bucuresti, suntem de 4 generatii in Buc. (5 cu fii-miu)
Bai, indemnul la vot, ma rog…
Dar Bucurestiul se lauda ca produce un sfert din PIBul Romaniei. Si de fiecare data cand trec prin el vad dale lipsa ca in Republica Moldova, cladiri nezugravite de care ti-e frica sa te rezemi, si o primarita antenista cu specializare in minciuni.
Oare asta merita Bucurestiul? PfffHahahahaha
Pai cu ce bani sa se faca alea? Mare parte din buget se duce pe: subventii, pomeni + salarii pentru angajatii primariei si a companiilor infiintate de duamna.
Uite, imi pare rau ca nu pot pune niste poze din Atena, la o aruncatura de bat de Acropole. Asta legat de cladiri nezugravite de care ti-e frica sa te rezemi. In rest, iti dau dreptate.
Bucurestiul NU produce 25% din PIB-ul Romaniei. Are o firma cifra de afaceri mai mare de 50 milioane euro/ron atunci sediul principal se muta in Bucuresti. Asta e legea si taxele se platesc la Bucuresti. Dacia, Petrom, bancile, farmaciile, pacanelele.
o lege timpita care aglomereaza B inutil si vaduveste celelalte zone de oportunitatile dezvoltarii descentralizate, daca n-ar fi legea in forma asta, B ar fi fost nevoit sa se adapteze la realitatile din celelalte orase mai mici, poate nu s-ar fi contruit atit de haotic si poate nu ar mai fi platit subventii la caldura si trasnport in comun
@Pixel E pe bune? Chiar exista asemenea cretinitate de lege?
@ Dex – ordin nr. 753/2006 care completeaza nr. 92/2003 care…nu am mers mai departe
+ Direcţia Marilor Contribuabili
+ anaf lista contributori mari
+ procedura de administrare si monitorizare a marilor contribuabili
= 25% si multe articole unde regiunea Bucuresti-Ilfov e comparata cu Bavaria
@Pixel ordin nr. 753/2006 eu vad ca e despre protectia muncii.
@Pixel
nici macar cu alea cu sediul pe bucuresti nu are 25%. E sub 20%, din ce stiu.
@ Dex de la Ministerul Finantelor Publice ordinul-nr-753-2006-privind-organizarea-activitatii-de-administrare-a-marilor-contribuabili
@Pixel Merci. Intr-adevar o lege cu totul „speciala”.
@Pixel.
începusei bine dar ai dat-o de gard ca neinformatul arogant.
Și zi așa, Dacia si Banca Transilvania plătesc taxele la București?
Scrisesem un comentariu lung legat de taxe. Dar mai bine nu. Pe scurt, depinde de ce taxe vorbim. Vistieria Bucurestiului se alimenteaza majoritar din impozitul pe salarii (gasiti pe net structura). Impozitul se incaseaza pe fiecare punct de lucru, chiar daca firma are sediul in Bucuresti. Ca sa iau ca exemplu Dacia, chiar daca o avea sediul administrativ la mari contribuabili in Bucuresti, impozitul pe salarii se retine la Mioveni.
Acum fiecare primarie are propria structura de buget. De, exemplu, in Otopeni, chiria incasata de la aeroport are o pondere foarte importanta in venituri.
@ S problema e cum faci procentul 15-20-25% . Din pix.
Impozitele pe salarii raman local(comuna, judet) plus cateva procente(nu ma pricep, nu dau cifre) si poti sa ai comune dezvoltate precum Brazi(Rafinaria Petrom). Sebes-ul e contributor net dpdv taxe de ani de zile si d-abia recent au centura ocolitoare. In acelasi timp, exemplu punctual mare contributor, Transgaz. Au dublat conducerea la Bucuresti asa ca impozitele pe salarii nu vor mai ramane local in Medias mult timp.
@ bucuresci sa fie asa si sa ma insel si sa fiu un neinformat arogant, cat timp mai invat ceva. ANAF-ul scrie ca la taxele pe companie se vorbeste la Bucuresti. Venit, profit, preturi de transfer https://static.anaf.ro/static/10/MariContribuabili/lista_mari_contribuabili.pdf Pentru contractul de munca si taxele aferente muncii sunt alte institutii locale.
PIB-ul nu are legatura directa cu veniturile. Componenta principala a PIB este consumul. Deci chiar daca incasezi venituri la Mioveni, daca le cheltui in Bucuresti, contribui la PIB-ul Bucurestiului.
O discutie ipotetica.
Eu, sa zicem ca il simpatizez pe viorel catarama si l as vota dar decid sa nu ma duc la vot ca nu merita efortul si riscul. Un influencer, cineva, ma convinge sa ma duc sa votez cu “votul tau conteaza, au murit oameni la revolutie….., esti prost pesedist daca nu votezi, etc “. Ma decid sa ma duc sa votez cu viorel catarama. -> nu castiga catarama deci votul meu nu a contat, are valoare zero, am pierdut timp sa votez…..
Astept pareri cu ce a contat votul meu ??????!!!!!
Eu o sa votez ND, doar pentru ca eu cred ca merita si el O SANSA dar atat. Eu nu indemn pe nimeni sa voteze. Daca vrei sa votezi te duci sa votezi cu cine vrei. Daca nu vrei sa votezi atunci nu votezi si gata. Viata merge mai departe cu oricine va castiga. Nu o sa fie apocalipsa daca iese firea cum nu va ajunge bucurestiul ca viena daca o sa castige ND
Catarama ajunge noul ND
E simplu, votul tău a ajuns unde trebuie, la Cataramă, nu la Firea, nu la Nicușor.
Dacă minim 60% dintre electori votează, se cheamă că avem o democrație participativă și nu o democrație de fațadă. Făcând așa mereu, se separă hoții și corupții de oameni care vor să facă ceva după ce sunt aleși. Câți ani ai?
Bucuresci, n ai inteles ce am intrebat eu…. si oricum nu e vorba de mine.catarama e doar un nume care mi a venit pe moment.Eu am scris ca votez cu ND, dar am foarte multi aproapiati care gandesc asa…. nu e treaba mea sa le schimb gandirea dar nici nu le pot da un raspuns concret…. din ce ai scris tu rezulta ca votul meu pentru catarama e bun pt firea sau ND dar nu pt catarama pe care eu il vreau primar….. concluzia e ca daca nu votezi cu unul din primii 2 favoriti votezi degeaba. Cum acum cheia castigarii sau necastigarii lui ND e cati il voteaza pe basescu…… democartie participativa sau nu, vorbim de 1 singur tur !!!! Cine are mai mult cu 1 vot a castigat !
@Dan, iti explic eu.
Am 28 de ani. Am primit drept de vot cand am implinit 18 ani, adica, acum 10 ani.
In 10 ani au trecut doua mandate, am votat cam de 2 ori. Cu USR.
Intamplarea face ca USR sa vina la lumina, ca partid nou nout fix atunci cand am putut eu sa votez.
Ei bine, au fost o alternativa. Sa ne aducem aminte ce succes a avut din prima, chiar daca nu a castigat. Efectiv le-a suflat in ceafa la partidele vechi, care se culcasera pe o ureche si se gandeau ca nu ii ajunge nimeni.
In astea doua mandate, procentele pentru USR au inceput sa creasca.
Nu cu mult, dar destul cat sa ii faca pe ceilalti sa le tremure un pic chilotii si sa inceapa sa traga cu dintii de putere si sa mulga tot ce mai au de muls.
De ce firea mulge tot? Pentru ca stie ca mai prinde maxim 1 mandat, pana cand incepe lumea sa se trezeasca de-a binelea.
Populatia imbatraneste, vin oameni tineri din urma, care au vazut cum e prin afara si au invatat ceva. Se schimba mentalitatile si asteptarile. Ai sa vezi.
Asadar, chiar daca nu castiga, votul tau conteaza acolo la procente si la popularitatea partidului. Care creste.
Bineinteles ca nu se va schimba cine stie ce, ar fi amuzant ca, dupa 30 de ani de la comunism, timp in care puterea a fost tot in mana comunistilor, sa se schimbe ceva in doar 4 ani.
Nicusor Dan e unul, restul structurii din administratia publica e plina de pesedisti si pile, care or sa ii puna bete in roate. Noi discutam asa des in bula asta politica, ca avem impresia ca sunt alegeri tot timpul. Dar nu e asa. Inca n-am dat sansa astora sa arate ce pot.
Dar tot e mai bine, decat sa lasam capul jos si sa acceptam ca merge si asa.
Eu una, in cel mai optimist scenariu, as zice ca atunci cand o sa am eu 40 de ani, adica peste inca vreo 3 mandate, o sa ma uit in urma si sa zic ca s-a schimbat ceva in bine.
Ca pana atunci vin multi tineri din urma, poate intra in politica si se mai schimba lucruri. Asadar, votul ala neinsemnat, totusi inseamna ceva, daca e adunat cu mai multe voturi. Chiar daca, candidatul nu castiga din prima.
Dar ii da curaj sa incerce din nou, stiind ca are o oarecare sustinere.
Un partid nou sau un candidat nou care nu are treaba cu politica, automat o sa fie calcat pe cap de aia vechi, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sustinut.
Si asta cu „am pierdut timp”, sa iti misti fundul o data la 4 ani, in WEEKEND, sa pui o stampila la scoala din cartier, e scoasa ca o basina. Sunt convinsa ca fix in zi de vot, iti ia 6 ore sa ajungi sa votezi, pierzi 3 trenuri si doua avioane, ca sa te oftici ca nu conteaza votul. Nu iti da nimeni niciun premiu ca ti-ai facut datoria, dar nici sa te plangi ca pierzi maxim juma de ora din viata ca sa faci asta, cand mai mult stai la coada de 2 ori pe an, de sarbatori, la coada la supermarket ca sa iei 2 cozonaci.
Ca o concluzie, cred ca si firea ar fi facut treaba, daca lumea se aduna si mergeau sa protesteze mai intai la primarii de sector, din 6 in 6 luni, ca nu au facut ce au promis. Sa le dea un shpitz in cur ca nu arata sectorul cum trebuie. Degeaba o injura pe firea, daca la ei in cartier e jale. E treaba primariei de sector sa rezolve pe plan local, ca mai apoi sa il ia la perpulis pe primarul capitalei.
Dar na, visez si eu. La mine in bloc le e frica sa si dea o semnatura amarata, sa schimbam usa de la intrare in bloc, ca poate le fura reptilienii datele. Daca se poate sa scrie „partikip” pe facebook, da. Daca nu, nu, ca vine soros si 5G peste ei. D’apai sa visez eu ca ies cateva mii de oameni si se duc peste primarul de sector sa il intrebe de locuri de parcare si apa calda.
La mine in zona nu-s probeleme, cartierul are centrala termica proprie si n-avem treaba cu restul Bucurestiului, dar asta nu inseamna ca mare parte din sectorul 1 e o delasare totala. Ceea ce e din vina primarului de sector, evident.
@dan – am înțeles, ai interese imobil și ai nevoie de un om cul obby in spate cum e Nicușor Dan. Vrei să-ți tragi și tu vreo saormerie in parc, normal! Dar restul , cei care trag la șaibă pe salariul minim, de ce l-ar vota?!
Mi-amintesc ce buzz era in bula mea bucuresteana in 2016. Ai fi zis ca 90% vor vota si majoritatea dintre ei cu USR.
Clipuri motivationale cu 1,2M de view-uri, articole scrise de supravietuitorii de la Colectiv cu 42 K de shareuri, in ziua votului toata lumea punea poze cu buletinul marcat cu votul ca si cum cine stie ce act eroic au facut ei.
La final tot 33,3 % a fost prezenta in Bucuresti si Firea a castigat detasat.
Nu doar „bula” e un mare cacat ci intregul online e un mare rahat care n-are nicio treaba cu comportamentul individului in realitate.
Sunt convins ca multi au fost activisti infocati si in ziua votului s-au luat ba cu un gratar, ba cu o mare, ba cu maroon5, ba o stare de lehamite, ba a venit iubi pe la mine si in final si-au zis…lasa-l mah dracu de vot ca si cu mine si fara mine tot merge lumea la vot gramada caci am vazut eu pe fb.
Si uite asa, sa ne pregatim de o dezamagire mai crunta decat in 2016, cel putin la Bucuresti unde atat PNL cat si USR au lipsit complet din tablou si l-au lasat pe ND singur. Sa fim seriosi, niciun partid politic nu-si doreste un capos cu care nu se poate negocia un contract, o susta la PMB. O voi considera realizare daca Clotilde va reusi sa ia S1 caci in 2016 a fost extrem de aproape…
Pai acum e mult mai liniste in online.
Deci rezultatul o sa fie pe dos, prezenta la vot 50% in Bucuresti, PSD-ul si Firea vor fi maturati din Bucuresti si trimis in Voluntari. Unde nu vor avea loc, ca si acolo prezenta o sa fie 50% si Pandele o sa fie trimis .. in sfarsit, nu mai stiu unde o sa fie trimis, dar scapa si Voluntariul de el.
Haide, nene, un pic mai mult optimism, ca bucurestenii sunt oameni destepti. Nimeni nu ii pacaleste pe ei de 9 ori la rand…
90 la sută au decis deja dacă se duc la vot sau nu.
Restul de 10 la sută așteaptă să vadă dacă e vreme bună de grătar duminică.
@Stefan: alegeri inainte de ’89? Serios???
Bate campii, la fel ca ala care scria ca mergea la practica agricola si primea bani dupa aceea. Poate primea bani pentru note informative
practic, la revoluție am câștigat dreptul să NU mergem la vot
pai erau alegeri inainte de 89. si in turkmenistan sunt. si te mana sa te duci, daca erai mai rasarit sau pur si simplu incadrat la vreo intreprindere vedeta. fie vremea/dispozitia cat de rea, trebuia sa fii acolo sa alegi singura optiune (sau sa nu pui stampila sau ce era, na…)
@kilroy. bani am primit pt munci agricole dar doar in armata. la liceu si la faculta nu
votul era shit (dar se putea chiuli fara repercusiuni) si oricum se aplica regula cu cine le numara
@vasile99: Probabil era solda
Voturile le număra grapini
Pentru ca eu consider ca niciunul dintre canditati nu ma reprezinta, am sa merg sa votez cu cineva care nu a mai fost pana acum, vreau sa ii ofer sansa si aluia sa se imbogateasca, nu doar jegurile astea vechi care efectiv isi bat joc de oameni prin toate actiunile lor.
Iar referitor la pliante, am gasit unul pus sub stergator si cumva de la umezeala cand am luat plianul sa il duc acasa la el (la gunoi), a ramas muia si textul imprimate pe parbriz.
Nu s-a curatat usor deloc, deci inca un motiv sa nu votez cu un anumit jeg penal.
Prima dată când am mers la vot/referendum înainte de ’89 a fost pentru reducerea cu 5% a armamentului nuclear și a fost într-o duminică.
Am ajuns la liceu , am intrat în șir indian și era unul de la partid sau UTC cu degetul pe căsuța NU și îți spunea să bifezi DA (întrebarea era ceva dacă sunt de acord cu reducerea…).
Apoi am ajuns acasă și știu că începea la ora 13 parcă programul TV (nu știu mulți dintre cititorii acestui blog cum era chestia asta) și îmi plăcea Magazin duminical. Programul TV începea cu Telejurnal iar crainica a spus că județul nostru a fost fruntaș la aceste alegeri și s-a votat în proporție de peste 99,99% și toți au votat DA. Tatăl meu era schimbul 2 și începea programul la ora 14 la uzină și mi-a spus că tot schimbul 2 votează când ajunge la muncă și așa se întâmplă în toate întreprinderile din țară. Atunci am realizat că ceva nu iese bine la calculul procentelor și informațiile date la TV sunt false.
Deci s-a putut „vota” înainte de 89. :))
Nu era cu 5% a armamentului nuclear, pentru ca noi nu aveam armament nuclear, aveam lasere care topeau tancuri, mai tare. Era pentru reducerea armamantului sau cheluielilor cu armamentul in general. Am pomenit si eu de el, intr-un comentariu care e prea lung si nu mai apare. Nu-i paguba…
tata a fost administrator de bloc in perioada aia. nu doar o data a adunat toate buletinele din bloc, s-a dus la sectie, si a fost prezenta de 99.99%. evident toti au votat ce trebuia, au semnat, etc.
existau alegeri si referendumuri, se putea merge la vot, dar nu aveai ce vota. era optiune unica, si oricum era cineva care se uita efectiv la ce stampilai. si daca nu stampilai ce trebuia, adica singura casuta existenta, votul iti era anulat, iti dadeau unul nou si erai trecut la catastif ca reactionar sau cum ii ziceau, si nu iti era bine.
Paul isi aminteste bine, era reducerea armamentului nuclear, strict. Eu nu am ‘votat’, eram prea mic, 14 sau 15 ani, dar tema nucleara era cunoscuta chiar si de mine.
Cautati pe Google Hotărârea nr. 2/1986 (a Plenarei) privind reducerea de catre Republica Socialista Romania cu 5 la suta a armamentelor, efectivelor si cheltuielilor militare si convocarea, in legatura cu aceasta, a unui referendum şi vă lamuriti pentru ce a fost referendumul. Defapt se cam vede din titlu.
@Sefu la blog: Boss, ce am facut? N-am injurat, n-am scuipat, am vorbit frumos… Sunt doua comentarii in care explicam chestii care nu au aparut pana acum, in unul chiar aduceam argumente (un link) la o chestie pe care fusesem contrazis. Primul pot sa inteleg ca era cam lung si poate confuz, da’ trebuie sa intelegi si tu ca la varsta mea daca nu-ti iei ginko biloba de dimineata… Deci?
Am participat și eu la referendumul ăla. Eu îmi aduc aminte ca se vota pentru reducerea cu 5% a cheltuielilor cu înarmarea. Dacă sunt suspiciuni asupra referendumului, să sesizez BEC? 😉
eu l-am prins chiar in armata
din cauza lui ne trezeam cu o ora mai tarziu ca sa economisim energie electrica
in unitatea cu 1200+ personal ardeau 3 becuri peste noapte.
dar aveam voie cu lumanari
Priveste si partea buna a lucrurilor, nu ne mai dau lectii despre cum sa nu mergem in concediu si alte sfaturi de stat in casa, ipocriti ce suntem.
in 90 m-au dus ai mei la vot, si in haosul ala, mama m-a bagat in cabina cu ea, uite, asa se face, aici ai casutele, asa pui stampila, etc.
dupa aia, inca 8 ani am ars sa ma duc si eu sa votez. nu stiu de ce, asa simteam si simt in continuare. stiu ca un vot singular nu inseamna nici cat hartia pe care e tiparit, cu toate astea ma duc. nu am ratat nici un scrutin pana acum, mai putin referendumul lui daniel ciubotea si ala a doua suspendare a lui basescu, cele care au cazut din lipsa de prezenta.
ca posibila motivatie? pai indiferent care iese, psd, pnl, udmr, partidul suedejilor, nu conteaza, ar insemna ca este cu adevarat vointa majoritatii si atunci ciocul mic si joc de glezne.
asa cu 30%? si te mai plangi?
Din tot ceea ce se vede si aude, o chestie importanta in aceste alegeri va fi prezenta. Si aici, nu vorbim de clasicele clisee, gen mers la schi, facut un gratar, sau un spritz. Nu, aici vorbim de masa constanta de votanti acaparata de diverse partide, votanti fideli. Votanti fideli, carora pandemia le-a mai accentuat niste temeri, sa nu uitam.
Si mai e o chestie, sa spunem ca prezenta ar fi in niste cote calculate de marii strategi ai partidelor, ce te faci cand la numarat iese altceva?!
Pentru ca alegerile din anul asta, sunt fix despre asta, mobilizarea votantilor traditionali, pentru a nu fi stricata de cei, care nu voteaza de obicei sau mai „haotici” in alegeri. Si din cauza asta sondajele de opinie sunt mai echilibrate in rezultate.
In cele din urma, nu se va schimba ceva peste noapte, dar exista o sansa de a se mai schimba din gandire si tendinte la nivel politico-administrativ. Ceea ce ar fi un castig mare!
Nu merge butonul de reply mai sus, dar nu-i nimic, răspund aici: voi ăștia mai deștepți decât mine, care nu sunteți faliți moral (cum sunt eu), voi mențineți țara așa cum e. Ca n-aveti cu cine vota. Ei bine, eu am cu cine vota, pensionarii au cu cine vota, angajații statului au cu cine vota.
Voi, cei „bogați moral”, pentru că n-aveti cu cine vota și va place sa va mai plângeți încă 4 ani că e din ce in ce mai rău în România, voi n-aveti cu cine vota.
Foarte bine, sunt sigur că așa tare ii doare pe politicieni că nu votați voi…rău de tot cred că îi doare. In cur.
stii cum esti tu?
exact ca unchiul ala pe care il are toata lumea. somer, aciuat intr-o casa de chirpici la marginea satului, wc in fundul curtii, din doi pari, fara apa, fara curent, doi copii din flori pe care ii trimite la munca cu ziua pentru ca ajutorul social nu ii ajunge de noroc la pet si tigari ucrainene. dar vine in vizita si iti explica doct cum sa iti amenajezi si intretii casa, cum sa iti tratezi nevasta si copiii, cu ce sa ii hranesti, ce telefon si masina sa iti iei, ce actiuni sa cumperi la bursa si in general care este situatia geopolitica, cine a creat covidu si exact ce planuiesc trump si putin.
gogule, daca esti asa zmeu, hai aici cu noi, arata ce stii si ce poti. cat timp doar latri de dupa gard, est doar un caine, si ala cam tembel.
sau mai ne literar asa, pastreaza-ti dracului pentru tine lectiile de civism si importanta votului cat timp TU TRAIESTI DE 10 ANI INTR-UN ORAS SI NU VOTEZI PENTRU EL! de asta esti falit moral.
chestia asta cu ”daca nu votati sau daca nu iesiti la vot iese pesedeul” e fumata si rasfumata de vreo 30 de ani si mi s-a acrit de ineptia asta. s-a tot votat la fel in 30 de ani si au iesit ba aia, ba ailaltii, toti hoti, lepre si jigodii, asa ca poate mai aveti si alte scheme si argumente. nascociti altceva ca asta nu mai tine.
Nup
Stați acasă, dacă vă pasă!
Partidele isi fac programele care sa corespunda profilului votantului disciplinat si nu al alegatorului tipic.
Am auzit că poți să-ți dai joc masca la vot, să-ți vadă mecla securistul de serviciu. Nu e problema de infectare cu covrig, a zis Tătaru! Dar ia fa acest exercițiu într-un troleu sau la Kaufland, sa vezi ce ți-o iei! Eu am sa fac altfel – mă ,,protejez” prin neprezentare la vot, așa cum m-au protejat și ei când nu m-au lăsat să merg la înviere în noaptea de Paști, afară, la miezul nopții! Hai sictir, cu alegerile voastre măsluite!