Efectul ascuns al anchetei cu licențe

Eu sunt în așteptare, fiind curios câți vor pica la chestia asta, care nu e nouă și e arhicunoscută. Implicate sunt o căruță de firme care se hrăneau din asemenea contracte în timp ce mimau competențe și succes în afaceri.

Materiale pe tema asta: unu, doi, trei, patru, cinci, șase.

Ce mă întreb eu: băieții care se ocupă azi cu asta, oferind pe față și agresiv mită către oameni de la departamentele de achiziții și IT de la instituții de stat și firme particulare, oare au vreo frică?

Am auzit povești din astea de mult, cu aproape toți distribuitorii IT de la noi, care ofereau cadouri, procent din comandă sau orice altceva către cine le semna contractele.

ps: mai țineți minte articolul meu cu dinozaurii? Tatomir e și el anchetat.

 

filme-goodfellas-paulie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. Tu îți dai seama că atunci când vor ajunge la bătrânul U rămâne Bucureștiul fără internet? Bașca aeroporturile, juma de moluri și toate instituțiile statului cu ANAF în frunte :)

    00
  2. Scapa cine poate :)

    00
  3. @Cristian Banu – este sinucis procurorul cu mult inainte sa ajunga la U. Apoi, peste 50 de ani o sa aflam ca s-a facut in interesul statului pentru a pastra siguranta nationala.

    00
    • @Basile Lasa scenariile cu Corado Catani deoparte pentru ca in ancheta asta sunt implicate FBI si CIA, doar nu ti-ai imaginat ca un singur procuror are curaj sa faca de capul lui asa ceva.

      00
    • Da mă Vasile. Și KGB, MI5 și MOSAD. Că doar așa starpim corupția în România.
      @George. CIA nu are nici o treaba. Nu e coca acasă.

      00
  4. oamenii din firmele mari de IT care dau spagi la stat pentru contracte sunt angajati doar temporar acolo, uneori nici nu sunt pe statul de plata, au PFAuri, firmele lor etc.
    ei vin acolo doar pe durate scurte (vezi Tatomir) stau cateva luni sau maxim 1-2 ani pana se semneaza contracte mari si apoi pleaca mai departe, de multe ori la alta firma mare de IT / Telecom (inclusiv corporatii de afara, se baga si ei la contracte de genul asta ca sunt bani de castigat)

    00
  5. Poveste imaginara: Inginerii fac o lista cu hard-uri WD Blue 7200 RPM pentru upgrade la serverele cu baza de date . Tipul de la achizitii comanda WD Green 5400 RPM pentru ca furnizorul ii da „comision” mai mare decat la 7200 RPM. Cand s-a angajat locuia in Bucuresti cu chirie. Acum are casa in Pipera. :)

    00
    • Pipera? Inseamna ca e adevarat: orice ai face, tot nu scapi de pedeapsa divina…:)

      00
    • HDD de 7200 pentru baze de date?
      aia erau ingineri chimisti probabil.

      00
    • He he 7200!!! :-)
      Si probabil de pe care storage array datele erau „(a-)servite” unui SQL Express, moka… printr-un suport bonificat de tip php…

      Sau mai simplu, alea de cu 10k rpm nu se inventaseră încă pe nomenclatorul Dept. de achiziţii… Mai întrebăm/ ne legăm şi de „cache”?

      00
  6. Arati o lipsa acuta de cunostinte privind lantul de distributie. Sau poate doar exprimarea este deficitara.
    Distribuitorii ofera bonus-uri, rebate-uri etc catre reseller-i. E normal. Ei revand catre end-user. Unele ajung la vanzatori, altele se duc la companii.

    00
  7. Si cind te gindesti ca intre timp nemtii au ales sa se separe de Microsoft tocmai pentru ca ii costa prea mult.
    Un articol interesant pe TechRepublic: „How Munich rejected Steve Ballmer and kicked Microsoft out of the city”
    A, si mai sint niste minareli a lu’ Microsoft in Chile: MS a incercat sa puna tot felu’ de bete-n roate la incercari de „open source”.

    00
    • Microsoft are noroc daca reuseste sa se tarasca pana la boomul nanotehnologic, de acolo incepand parerea mea e ca va fi doar istorie. Ho ca nu vreau razboi cu fanii Microsoft, da stim Active Direcotry etc. Asta e, toti disparem la un moment dat, entropia doar creste si UNIXul va muri odata cu computatia cuantica. Deci nu o luati personal.

      00
    • Misto articol.
      Din pacate tb sa fii si neamt si extrem de meserias ca sa reusesti ce a reusit primaria din Munchen. Scrie in articol ca au mai incercat cateva orase germane, dar au renuntat pe parcurs (era prea complicat).

      Cel mai mare avantaj ramane faptul ca banii nu se mai duc spre Microsoft, ci spre firmele si programatorii locali.

      00
    • @Dan

      Doar ca supportul oferit de o companie mica de prin Munich nu sa se compoare cu suportul Microsoft in primul rand pentru ca la nemtii nu se compara cu americanii atunci cand vine vorba de a trata clientul. Cultura respectului pentru client din state nu o are nici o alta natiune, iar germania sta destul de prost la capitolul asta.

      00
  8. @DanC si in Munich se pare ca vor reveni la Microsoft pentru ca ii costa prea mult customizarea si repararea fiecarei componente customizate, dupa fiecare update de linux. Fix ca la Android si Samsung/LG/Sony, doar ca Munich nu isi permite sa aiba gauri de securitate, ca cine aproba sa nu se mai upgradeze intra la inchisoare.

    00
    • Adevarul e ca ar fi fost nefezabil sa inlocuiasca ceva ce functioneaza corect doar pentru ca e facut de Microsoft si dai prea multi bani pe licente, munca trebuie platita doar nu-si imaginau ca solutiile Unix is mai ieftine doar pentru ca nu ai nevoie de licenta, se pare ca au aflat pe pielea lor ca la fel de mult costa si customizarea lor. Schimbarea trebuie sa vina din inlocuirea completa a sistemului pe motiv de tehnlogie invechita.

      00
    • Nope. E vorba de un „studiu” al noului primar si nu din cauza ca nu merge. Si scopul nu a fost numai economie, ci si ‘freedom’.
      Sa nu uitam de procesul UE vs Microsoft (2004-2007) in care baietii de la Redmond erau acuzati de (surpriza!) practici tip monopol.
      Printre altele din procesul ala a iesit recomandarea ca UE „must not rely on one vendor, it must not accept closed standards, and it must refuse to become locked into a particular technology”.
      Se pare ca politicienii nostri n-au citit asta.

      00
    • @Basile
      Renunta din pix. E doar o isterie si niste declaratii neintelese. Iar chestia cu costurile e crunt de stupida:

      Munich deputy mayor, Josef Schmid, and mayor, Dieter Reiter, considering going back to Windows due to productivity problems. Munich city council spokesman Stefan Hauf explained that the majority of issues stem from compatibility issues in OpenOffice, something a switch to LibreOffice could solve.[33] In addition, the city council and Karl-Heinz Schneider, head of municipal IT services, said that most of things are fine, they saved €10 million (more than US$13 million), and there is no serious reason to come back. Microsoft wants to move German headquarters to Munich in 2016, helped by Reiter who describes himself as a „Microsoft fan”.

      Si, plm, daca Munchen nu-si permite sa aibe gauri de securitate, merge pe mana Windowsului? Fucking lol.

      00
  9. Pe mine ma preocupa… cine a sifonat totul? Sunt prea multe rotite unse in angrenaj ca sa fie cineva din interior, deci pare lucratura d-afara.
    Am lucrat in IT-ul romanesc (inca mai lucrez, dar nu pentru Romania), asa ca stiu mai multe nume de pe lista aia. Nu m-ar mira deloc ca in spatele sifonului sa fie maestrul Ghita. La urma urmei numele lui TeamNet nu apare deloc pe nicio lista.

    00
  10. @jollyca – pai s-a spus destul de clar ca ancheta a pornit din state.

    00
  11. ne spune si noua cineva cine e batranul U? ca nu s-a auzit pana in fund aicea. mc

    00
  12. Eu astept o astfel de ancheta si pentru companiile farmaceutice si de echipamente medicale, sa vezi acolo serparaie, spagi si contracte false de milioane de euro.

    00
    • Ilie Vonica (Sibiu) ?

      00
    • Urmeaza.
      Nu scapa nimic.
      Acum s-a ajuns cu unele dosare la 2004, inca se cerceteaza fapte din 1998, mai dureaza dar nu scapa nimic.
      A picat Cipru, au picat multe paradisuri.
      Au fost atat de retardati incat au facut firme offshore pe numele lor, acum autoritatile din paradisurile fiscale coopereaza cu procurorii.
      Nici un idiot care a luat spaga prin offshore nu doarme linistit.
      Hai la mai mare!

      00
  13. Deep Throat de România ? serios? anyway, dragut pluginul lor de twitter. tranteste tot titlul in tweet, si depaseste numarul de caractere. kool

    00
    • Fals. Pontacul are alta boala, nu lacomia.
      E bolnav de putere si va face orice e nevoie pentru a fi la putere pe persoana fizica, pe o perioada cat mai mare.
      Nu indemn pe cineva sa voteze cu el si nici eu nu o voi face, dimpotriva.
      Dar chiar si in situatia in care castiga sunt convins ca el doreste sa termine in primul rand concurenta din partid si in al doilea rand sa fie in relatii bune cu vestul.
      Daca va iesi presedinte scapa doar el de parnaie dar va contribui decisiv la arestarea inamicilor politici relevanti (care momentan sunt aliatii lui).
      Nu o face de dragul tarii, asta ii spune instinctul de jivina politica, instinct care se pare ca e foarte dezvoltat la el, vezi cazurile similare Iliescu si Basescu.

      00
    • Raspunsul era pentru branzovenescu.

      00
  14. NOU
    #35

    meh e uslul la putere si deja au blocat dosarul prin parlament. ma indoiesc ca daca iese pontache face cineva bulau

    00
    • Dar bombonel nu are nici o imunitate parlamentara. Is curios daca se alege ceva de cererea Monicai Macovei pentru ridicarea imunitatii parlamentare prin referendum. Avand in vedere ca organizarea lui trebuie aprobata de parlament, sansele sunt nule.

      00
  15. La banii de la stat, politicienii cereau cote destul de mari. De exemplu vinde-mi cutare, fa cutare drum, muta cutare rau dar vreau 15% din valoare. Ei erau prosti, crezand ca restul banilor raman ai tai.
    Afacerea avea o profitabilitate de de 10-15% daca o faceai cum trebuie. Deci din start trebuia sa o faci prost. Ca si contractant vrei si tu un 20% ca sa acopere unele riscuri. Asa ca luai din calitatea lucrarii.

    Inca e bine cand totusi au ajuns niste licente valide si niste calculatore reale. In foarte multe licitatii la banii cati erau pusi in joc si cat era comisionul politic, nu puteai oferi mare lucru, daca voiai sa si castigi ceva.

    Baietii astia cu licente cred ca au facut asa: politicienii au cerut bani ca sa semneze cu ei. Ei puteau fi multumiti sa cumpere de la ei la pretul real dar nu puteau din cauza comisionului. Asa ca politicienii au zis ca sa puna ce pret trebuie ca ei sa isi ia comisionul. Si asa au facut. Politicienii sunt superficiali la treaba asta. Eu vor banii in sacosa si gata. Nu inteleg cat e de greu de scos, de justificat, de carat. Efectiv cred ca treaba ta e sa ii scoti din cont.

    Sper sa inteleaga si sa ceara altfel comisioanele. :)

    00
  16. sunt foarte multe mecanismele spagii. Sunt firme care ofera spaga instutionala … adica nu ofera omului ci institutiei, daca semneaza contract spitalul/scoala/primaria primeste laptopuri/imprimante/telefoane/masini de spaalat ma rog orice. Dupa care depinde de administrator/manager ceface cu ele….

    de cand cu dna-ul asa se face.

    00
  17. BIg Paul din Good Fellas !!!!!!!!

    00
  18. Foarte interesanta lista de „intermediari”. Veriga aia care face legatura intre politic si afaceri. Aia pe care ii vezi, ii auzi, ii simti ca sunt unsurosi/puturosi si ca „au trecere”. Dar nu sunt ies in fata. Acum sunt ceva mai la vedere: Bittner, Cocos, Pescariu, Pinalty, etc

    P.S. Foarta buna fabula cu dinozaurii, scrisa acum 8 luni in urma, felicitari :)

    00
  19. apropos de Munich Linux, Allianz Arena s-a facut tot pe spaga
    https://en.wikipedia.org/wiki/Allianz_Arena
    „The case was that Wildmoser, Jr. had awarded the construction contract at an inflated price, provided the Austrian builder Alpine with inside information that enabled the builder to win the contract, and in return received €2.8 million.”
    (a nu se confunda cu evaziunea lui Uli Hoeness)
    se plimba medicii (occidentali) pe la fel de fel de conferinte, sponzorizate de firme de aparatura medicale si medicamente, si inca nu prea le pasa de ebola (pana a ajuns in Dallas), deci nici macar medicii nu sunt calugari shaolini, ce sa mai vorbim de oamenii de afaceri (care trebuie sa satisfaca actionarii)
    ar fi grav daca s-ar lasa cu crime, in rest business as usual, legea e clara, cei prinsi vor pati cumva ceva, ca-n filme :)
    cu cat vor fi mai motivati politistii (emotional si material), procurorii etc, cu atat mai bine

    00
  20. O profeție aproape perfectă în articolul cu dinozaurii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile