Educația în lupta (reală) cu politicul: rechizite ieftine pentru copii

Am încercat să dau o formă oarecare ideilor expuse mai jos, dar primele gânduri care îmi treceau prin cap erau “ce sens are?”, “vor fi comentarii pline de hate”, “oameni superiori care <stiu ei mai bine>, care <nu afla nimic nou>”…

Situația e relativ simplă simplă de văzut, dar deloc simplă de trait.
Dau câteva citate din câteva articole care apar periodic în presa națională:

Sărăcia îi determină pe unii părinţi să îşi priveze copiii de alimentaţia necesară dezvoltării lor, astfel că în comunităţile rurale din judeţele Cluj şi Vaslui se înregistrează procente importante de copii cu vârste până în 5 ani afectaţi de malnutriţie acută, rezultă dintr-un studiu World Vision.

Cercetarea a fost realizată în mediul rural în judeţele Cluj, Dolj, Ialomiţa, Vâlcea şi Vaslui, pe un eşantion de 966 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 5 ani, cei mici fiind evaluaţi din perspectiva indicatorilor antropometrici de creştere, respectiv greutate pentru talie (înălţime) şi talie (înălţime) pentru vârstă. (sursa)

 

Sărăcia, hainele ponosite și igiena precară sunt motive pentru copiii aceștia se simt stingheri la școală. 15 la sută dintre ei au declarat deschis că sunt trataţi diferit, pentru că sunt săraci.

„Din păcate copilul din zona rurală este la risc de abandon şcolar de sărăcie şi de a continua acest ciclu al sărăciei. Munceşte de mic, merge cu greu la şcoală şi nu este ajutat suficient.”, spune Gabriela Achihăi, preşedinte Fundaţia de Sprijin Comunitar.

În aceste condiţii, peste jumătate dintre fetele şi băieţii din mediul rural au obținut, anul trecut, note sub 6 la Evaluarea Naţională, examen ce atestă cunoştinţele lor la limba romană şi matematică, la finalul clasei a opta. Mulţi părinţi le recomandă să nu mai meargă la liceu, pentru că oricum au rezultate slabe şi e mai bine să muncească şi să aducă bani în casă. (sursa)

Despre ceva paralel cu acest lucru, vă aduc în atenție, dacă nu știați deja, e oferta de rechizite pe care lanțurile de supermarketuri o au în această perioadă.
Nu ne place PSD și vrem să schimbăm ceva în țara asta. Eu cred că ar trebui să începem de la educație, iar dacă nu putem educa adulți – macar să încercăm să contribuim la educarea copiilor; cu cât putem,  dacă idiotii de la guvernare nu o fac.

De exemplu, am calculat că un pachet minim de rechizite pentru un școlar ar fi de până în 20 de lei.

La mine în oraș există o asociație care, nu știu cum, are o bază de date cu familiile sărace din județ. Din când în când fac câteva pachete și le trimit acestei asociații. Da, nu voi schimba nimic, sau aproape nimic. Întrebarea e cât de mult e acest “aproape”.

De ce scriu acum: dacă știți vreo familie nevoiașă, copii care provin din familii ce nu se descurcă cu banii, poate le faceți o bucurie. E posibil ca părinții să nu merite, iar eu știu sigur că mulți foarte mulți oameni nu merită nimic; totuși, copiii lor nu au nici o vină.

Un pachet de rechizite pentru copii ar putea însemna un copil care merge la școală.

Un copil care merge la școală ar putea însemna un om educat în plus. Un om educat, ar putea însemna o mică, foarte mică, șansă în plus pentru țara asta.

Un om educat, ar putea însemna poate chiar mai mult decât un număr de înmatriculare “fără litere și cifre”.
Intrați pe site-urile supermarketurilor, faceți-le o vizită, cumpărați și donați rechizite pentru copiii nevoiasi.

Continui cu cateva “reviews” de rechizite foarte ieftine, cumparate de mine anul acesta din Carrefour si Kaufland:

  • caietele de 20 de bani sunt produse de Pigna România, cei care fac majoritatea caietelor de pe piața românească. :) Prețul e minuscul pentru că pe copertă sunt diverse reclame, adică sunt caiete sponsorizate de firmele respective.
  • creioanele mecanice de 0.7 de la Bic, setul de 3 creioane costă 9,90 lei. Foarte bune, am folosit unul din acela trei ani la rând, fără probleme la mecanism  (săptămâna asta e posibil să fie chiar ceva mai ieftine decât 9,90 lei setul de 3).
  • set de creioane mecanice Maped – 7 lei setul de 3 creioane cu mină de 0.7. Prețul e bun, recomand.
  • creioanele mecanice de 60 de bani bucata (5 creioane = 3 lei), sau de 80 de bani bucata (5 creioane = 4 lei: nu se compară cu BIC, dar nici foarte proaste nu sunt. Cred că un elev s-ar folosi de ele un an-doi, fără probleme. Dacă totuși vreți calitate foarte bună, recomand setul de 3 creioane mecanice BIC -> 10 lei.
  • minele de creion. La început credeam că sunt 5 seturi la 7 lei. Ei bine, sunt ZECE seturi de mine, la numai 7 lei. Gratis! În total sunt 120 de mine… cred că tot liceul nu ai mai avea nevoie de altele. 7 lei. Eu prefer B sau 2B, dar și aceste HB sunt bune, scriu suficient de negru. Prețul e mai mic decât la cei care aduc en-gros. (cunosc cel puțin 3 firme care aduc en-gros, și nu au prețuri atât de mici pe set)
  • rigla ne-flexibilă, 20cm. Prețul e de 1,20 de lei. Adică, gratis.
  • rigla flexibilă: e tot ce mi-am dorit vreodată! :) O riglă pe  care poți aproape să o faci ghem și s-o bagi în buzunar. Iar când o pui pe caiet, se lipește de el și se îndreaptă. Super tare! (apropo, câte rigle ați rupt în școală?)
  • penarul de 3 lei. Penar simplu, fără pretenții, bun. Material sintetic, se spăla ușor.
  • set de geometrie, 5 lei, vândut sub marca Kaufland. Plastic bun, gros. Am deja trei seturi de geometrie, așa că nu l-am mai cumpărat și pe acesta. :)
  • copertele de caiete, 5 bucăți-2,5 lei. Același preț în Carrefour și în Kaufland. Nimic special, dar deloc proaste.
  • pixurile la set: 4 pixuri = 1 leu. Pastă fluidă, linie continuă când scrii, pe toate cele 3 culori (în pachet sunt două albastre, unul negru, unul roșu).
  • creioanele colorate care costă 2 lei setul de 12 bucăți (!!!!). Mină moale, linie continuă, plăcută. Lemnul creioanelor e unul moale, se pot ascuți elegant și curăț cu un cutter. Culorile nu sunt foarte vii, dar… nu lucrați în sistem Pantone, nu?, copiii doar colorează cu ele, atât.

În cazul în care va gândiți să faceți o pomană copiilor, să știți că aceste rechizite ieftine sunt foarte ok pentru un ajutor „de volum”.

Succes tuturor copiilor în noul an școlar! :)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

65 comentarii

  1. Si cand te gandesti ca unii parinti cu un copil se vaita ca incepe scoala si ce cheltuieli au.

    00
    • Sunt unii pentru care 100 de lei e o sumă mare. E greu să te încadrezi sub 100 de lei cu tot cu un ghiozdan bun.

      Vezi că și Vali zice

      De exemplu, am calculat că un pachet minim de rechizite pentru un școlar ar fi de până în 20 de lei.

      apoi zice că pe un set de 3 creioane mecanice dai 10 lei și pe un set de geometrie 5 lei.

      00
    • fiţe. un ghiozdan cu barbie sau hellokitty costă de 3-4 ori mai mult ca unul simplu…

      00
    • 100 de lei nu ar trebui sa fie o suma mare pentru doi pariniti care lucreaza indiferent unde lucreaza. Ma refer ca „lucreaza” nu in sensul ca lucreaza cu ziua sau ceva de genu.. alea deja sunt cazuri sociale. Clar ca pe langa rechizite mai sunt haine si s.a.m.d. dar cheltuielile cu inceputul de an ar trebui sa si-l permita oricine din Romania.

      10
    • Eu am scris articolul. Nu am mai pus si asta –
      Mic exemplu de pachetel:
      * un set de cinci creioane mecanice: 3 lei (la Kaufland)
      * doua seturi de mine de creion 1,4 lei (7:5 lei, din setul de 10 descris mai sus – de la Kaufland)
      * 5 coperte de caiet: 2,5 lei (Kaufland sau Carrefour)
      * 25(!) de caiete: 5 lei (la Carrefour sau Kaufland)
      * o cutie de creioane colorate: 2 lei (Carrefour)
      * un set de 4 pixuri: 1 leu!! (Carrefour)
      * o rigla: 1,2 lei (Kaufland)
      –––
      16 lei.

      10
    • Un caiet costă 0,25 de lei în Auchan. În Dâlga Vale sunt cu totul alte prețuri, asta dacă se găsesc rechizite și nu trebuie să bați 50 de kilometri până în cel mai apropiat oraș.

      10
    • Cristi

      + carioci + compas + foarfeca + lipici + caiete A4 + acuarele + pensulă + bloc de desen

      10
    • Care e mesajul tau, mai exact?
      Pentru copil de 16 ani, la liceu, e necesar lipici, creioane colorate, acuarele, bloc de desen, foarfece?
      Am facut „lista minima” in ideea ca si eu am fost un copil mai necajit (orfan de la 14 ani). E suficient, pentru inceput de an scolar, am avut si mai putin.
      Caiete A4? Nu se poate supravietui fara ele? Hai si cu caietele A4… imi scrie nepotu’: „Sunt la 1.80-2.30 lei in kaufland”
      –-
      Elev cu situatie materiala precara, in anii ’90… cunosc oameni care mergeau cu sacosa la scoala, in loc de ghiozdan.

      10
    • Eu am mers de cateva ori in cizme in timpul liceului… deci putem spune ca noi eram hipsteri de prin anii 2000 cel putin…
      Este adevarat, 100 de lei este mult cand ai 7-8 copii daca sotul lucreaza cu ziua iar nevasta are grija de 3 puradei si inca unul in burta… stii ce e mai iefin decat 100 lei? Un futai in cur sau un prezervativ cumparat la timpul lui; sa nu uitam ca la cabinetul de planificare familiala primesti prezervative gratuite love+

      10
    • @verdenpom: de unde toata ura asta. Te simti mai bine ca tu ai 100 de lei in plus ptr. o bericica? Esti un om mai bun, mai destept, mai educat decat ala cu suta mai putin?

      Tocmai aici, la felul tau de gandire, superioritate trebuie inceput… Daca vrei sa faci ceva si copiilor tai sa le mearga mai bine.

      00
    • AlexF, ai interpretat total aiurea ce zice omul. mai citeste o data cu atentie. 100 de lei pentru un copil e mult cand ai 7 8 copii. mai ales daca nu ai intelectul sa gasesti o metoda gratuita (precum cele prezentate) de a NU FACE atatia copii si evident din acelasi motiv nu reusesti sa pastrezi un job stabil asa ca dai cu sapa cu ziua.

      00
    • putem termina cu legendele despre abundenta atat a cabineteleor de planificare cat si a joburilor? ( sa nu mai vorbesc de confientialitatea pacient-doctor…ca sa nu te vorbeasca tot satul ca iti pui balon pe pula)

      00
    • Așa e, un futai mai puțin sau un prezervativ in plus ajută.
      Dar acum, azi… ce vină au copiii?
      Am scris asta in articol, repet și aici: ce să facem acum, AZI, dacă acești copii există?
      Bineînțeles, putem să nu facem nimic, inclusiv să nu comentăm aiurea, cu un mare grad de superioritate.
      Am anticipat „populația” asta, în primele rânduri din articol.

      00
    • AlexF, ce spunea verdenpom nu e ură, e bun simț. În loc să le dați rechizite unor copii, mai bine să li se dea părinților prezervative. E mai simplu să previi decât să tratezi.

      Acum ca să vezi ce e ura, eu i-aș lăsa să moară de foame. În grămezi. Pe toți nenorociții care, deși n-au bani să trăiască nici măcar ei (că vorba aia, munca e grea și e pentru proști), mai toarnă și câte 5-6-7 plozi. Vrei copii? Pregătește-te să-i crești singur, nu bazându-te pe mila altora. Da, există oameni care te vor ajuta, dar asta nu e un drept al tău, ci e o favoare pe care ți-o fac ei pentru că așa vor. Dacă nu ești în stare… de foame se mai și moare, nu știai?

      00
    • Cristi, nu voiam să zic decât că 20 de lei e puțin nerealist ca sumă minimă pentru rechizite.

      Boemul, nu mărefeream la ghizdane cu hello kitty, ci niște ghiozdane care să nu se rupă după 2 luni. Nu am mai folosit ghiozdane de mult așa că m-am luat după review-urile de pe net (ălea puține care sunt la ghiozdane) și pare că un ghiozdan serios e peste 40 de lei.

      00
  2. in sfarsit ceva util pe blogul asta!

    00
  3. Se pot dona rechizite la asociatia EPCA, sunt foarte seriosi si de treaba. S-au strans foarte multe si anul acesta, stiu ca au facut si anul trecut.(https://www.facebook.com/EducatiePentruCopiiSiAdulti)

    00
  4. „La mine în oraș există o asociație care, nu știu cum, are o bază de date cu familiile sărace din județ. Din când în când fac câteva pachete și le trimit acestei asociații”

    Ne dai şi o adresă/nume pt asociaţie?

    00
    • Asociatia „Solidar”, din Vaslui. Dar nu trebuie musai sa donati in Vaslui. La bunicii vostri la tara (care mai aveti) puteti identifica suficiente cazuri sociale.

      Eu nu donez niciodata bani. Dar un ghiozdan, 100 de caiete, si 50 de pixuri „4 la leu”, de ce nu? :)
      Exemplu de caz social:
      „Familia Miron Vasile și Dorina sunt din localitatea Buscata, comuna Ivănești, județul Vaslui. Acești părinți au în total 13 copii, dintre care 9 sunt minori, respectiv Daniel-18 ani, David-17 ani, Izabela-15 ani, Samuel-12 ani, Tabita-11 ani, Marta-9 ani, Lidia-7 ani, Elisei-5 ani și Damaris-1 an și 3 luni.
      Apelul nostru se îndreaptă către cei ce pot ajuta!
      Cine poate ajuta furnizând o mașină de spălat sau celelalte bunuri trebuincioase?
      Cine o poate ajuta pe Izabela să termine liceul?
      Cei care pot ajuta ne pot contacta spre a le oferi sprijin.”
      ––-
      Repet, comentariile de tipul „daca sunt saraci, de ce mai fac copii!?” sunt „prea tarziu”. Gata, copiii astia exista deja… ce fac/facem cu ei de acum incolo, trebuie gandit.

      00
    • În Dolj, Ramona Săseanu face campanii de acest gen: https://www.facebook.com/ramona.saseanu

      În Timiș, Socio Movens: https://www.facebook.com/Firimiturile-se-d%C4%83ruiesc-900110586763242/

      ONG-uri care mai acționează în zona asta sunt: Teach for Romania, Cartea Daliei, Asociatia Ajungem Mari, Asociatia De Poveste,

      00
    • Dacă au măcar o fată care se cheamă Tabita, parintii sunt penticostali. Inseamnă că si asociatia aia e penticostală, dacă e in baza lor de date, că pentru penticostali există doua categorii de populatie, ei si restul (necredincioșii)

      00
    • @Cristi mersi.

      Dar sa stii ca nu e asa usor sa identifici asociatii ok in judetul /zona ta. La o simpla cautare 9/10 rezultate sunt proiecte initiate de biserica, prin care eu le dau bani si ei dau mai departe in numele bisericii, rezultand un efect opus celui dorit, de invatare si cultura.

      00
    • dupa numele copiilor, poate ar trebui sa ii ajute biserica aia care le impune sa toarne copii cu nemiluita, nu sa ramana ei cu indemnurile si societatea cu donatiile

    • Repet, eu nu dau niciodata bani. Niciodata.
      Dau haine, mancare, obiecte si, daca se poate, vreau sa ajunga pe o cale unde sa se stie ca NU e de la stat sau de la biserica.
      Am inteles ca „Solidar” are niste sponsori mai banosi, niste familii din Germania; unii vin personal sa vada ce se intampla cu banii lor. Omul care conduce asociatia e un nene care locuieste intr-un cartier muncitoresc din Vaslui, la bloc; are un Opel Vectra de pe care cad tablele… asta imi da incredere. :)

      Are pagina pe facebook unde pune multe poze si explica ce se intampla cu banii de la oameni. Se pozeaza cu lumea pe care o ajuta. Cazurile se pot verifica simplu: te duci in comuna X satul Y si intrebi de oamenii ajutati. :)
      Sunt curios daca, din poze, v-ati da seama cine e omul care are aceasta asociatie. :)
      https://www.facebook.com/pg/solidar2013/photos/?ref=page_internal
      –––
      Am mai lucrat cu o alta asociatie tot din judet de la mine. Intr-o zi a venit „tanti de la asociatie” sa ridice niste pachete… avea masina noua, un BMW X6. De atunci nu am mai colaborat cu ea.
      Nenea asta e altfel.

      00
    • In Bucuresti este Valeriu Nicolae, care face ceva mai mult. Are si cu cine: multi voluntari din Bucuresti.
      Activeaza in suedejie, in Ferentari. A scos (cel putin) un premiant dintre copiii aia.
      In fiecare week-end merge si, impreuna cu voluntarii, face lectii/teme cu copiii.
      https://www.facebook.com/valeriu.nicolae.39

      Asa se lupta cu PSD-ul, cu Veoricile, Firea-le si Dragneii, prin educatie.
      Peste 10 ani copiii astia poate vor gandi singuri.
      Stiu, e cu bataie lunga, dar ce putem face? :(

      00
    • Cristi, realizezi că ajutându-i îi încurajezi să continue să se reproducă pe bandă rulantă, fără niciun fel de responsabilitate, nu?

      De curiozitate, câți ani au părinții lor și ce lucrează?

      00
    • In judetul se ocupa „Asociatia Impreuna pentru buzoieni”. Promoveaza diverse familiipe care le poti ajuta nu dor cu inceperea scolii, poti sa te implici in educarea copilului, sa pastrezi legatura daca vrei, sa le trimiti carti, etc. Sunt seriosi si foarte implicati in educatia copiilor.

      00
  5. :) weekendul trecut am dus ghiozdane și rechizite către satele Grădinile, Brastavățu, Sadova și orașul Bechet. Au fost pregătite în total cam 700 de ghiozdane, 12.000 de caiete, carioci, creioane, seturi de geometrie, etc. Am fost 10 mașini pe mai multe rute. Vezi foto – https://www.facebook.com/haisaajutam/posts/1731761266921976

    00
  6. Dude, am mai avut discuția asta cu cineva. Nu poți învăța pe burta goala. A fost o campanie în zona de strâns cărți pentru școlile din mediu rural. E bună și mișto ideea, dar trebuie identificate toate problemele, iar prima nevoie e mâncarea. Prima data, identificat niste resurse pentru asigurarea unei mese decente pe zi, strâns hăinuțe pentru ei, sh/noi, voluntariat în timpul săptămânii sau in week-end pentru ajutor la teme (2-3-4 ore e ok). Apoi, cei mai mari ajutați să își găsească un mic job in apropiere daca se poate. Așa îi integrezi și îi ajuți să se dezvolte. E o discuție lungă și complicata.

    00
    • Bo$$ trebuie sa incepi de undeva, ce zici tu este complicat si necesita timp si resurse.

      00
    • Pentru asta există campania Pâine și Mâine: https://painesimaine.ro/ :)

      00
    • Știu că este greu, dar am participat acu vreo 2-3 ierni la o campanie de genul. Am strâns iarna hăinuțe și rechizite pentru niste copii, geci, ghetuțe, caciuli, fulare și rechizite. După câteva luni, s-au dus niste colegi sa verifice, hăinuțele le-au fost de folos, in schimb rechizitele foarte puțin. Copii munceau prin curte, dat de mâncare la animale, ajutat pe la diverse… Iar timp de carte foarte puțin. Atunci am ajuns la concluzia că dacă nu ii satisfaci nevoile de baza, copilul nu o sa treacă la nevoi de a învăța.

      Ideea e că noi fiind obișnuiți cu alt stil de viață, ne este foarte greu să îl înțelegem și să îl percepem pe al lor. Ei nu se gândesc la viitor cum ne gândim noi, ce o sa fac peste 3 ani, ce tara o sa vizitez la anul etc., ei se gândesc dacă mănâncă diseară și dacă iar o sa le fie frig la noapte.

      00
  7. O lista foarte utila! Ma cutremura gandul copiilor care n-au ce pune pe masa pentru ca incepe scoala si banii s-au dus pe rechizite. Si din pacate campaniile punctuale care se mai fac pe la job, printre prieteni sau de cateva asociatii/ong-uri nu fac mai mult de o picatura intr-un ocean.

    Iar simpla achizitie la inceput de an scolar a unui set complet de achizitii nu garanteaza un an scoalar dus la capat, pentru ca apar o gramada de lucruri de care au nevoie copiii pe parcursul anului scolar. Ideal ar fi o schema de sprijin continua, eventual pornind de la scoala, cand au nevoie de ceva sa fie imediat aduse de oamenii care vor sa contribuie, nu sa ajunga copilul sa se duca la betivanul de taica-su sa se roage de 5 lei pentru un caiet de geografie.

    00
    • Daca taica-su ii betivan atunci copilu ar trebui luat la un centru de plasament.

      00
    • Nu merge cu centrele de plasament. Din pacate. Nu in Romania.
      Poate ar merge cu un program de tipul „adopta un copil”, cum sunt programele alea prin Africa. Lasa, ca merg si in Romania.
      Sa ajuti un copil, dar sa-l si urmaresti… sa-l ajuti periodic, cum ar veni.

      00
    • Cred ca adopta un copil ar fi cel mai eficient in RO …

      00
  8. Am prieten care face chestia asta in fiecare an. Când ma sună la sfârșitul lui August știu din start ca trebuie sa sar cu banul. El zice xa vede mai multa bucurie cand se duce cu rechizitele decât de Crăciun când le duce rot felul de pachete. Din cauza asta cauta sa găsească si ceva mai special. Copii sunt fascinați de un pix sau un stilou mai deosebit.

    00
  9. io mi-am trimis chiriasul la scoala (Tl:DR, niste saraci stau in o garsoniera de-a mea, tipul e destept, sotia la fel, sunt suedeji, 2 clase amandoi), i-am facut actele pe Bucuresti, am mers cu el la scoala sa se inscrie in clasa I pentru adulti peste 35 ani, incredibil cate hartii trebuie completate, dar sunt multumit ca am trimis 2 amarati la scoala.
    Ce m-a motivat sa fac asta e dorinta lor de a putea citi cu copii lor, asta isi doreau, sa le poata citi povesti.

    00
    • Foarte frumos. Felicitari pentru implicare.

      00
    • ca sa fiu mai clar, ca nu sunt zeu pe pamant si nici nu am facut eu mare lucru: le-am dat voie sa declare domiciliul in sect2, Bucuresti, i-am trecut in cartea de imobil cu un telefon si 2 poze pe wazap cu CI lor si copiilor, fata a fost transferata de la Braila la Buc la scoala si am stat pe capul parintilor sa mearga la scoala, ca sa se poata angaja cu acte in regula.
      pt ea a fost mai usor, avea ceva acte de la scoala, el era blana, fara nimic in afara de CI si certificat de nastere. La scoala sunt 3 cereri tip, certificat de la medic ca e ok. Le-am dat eu vreo cativa lei pentru copii ale actelor, am mers si am baut o bere la Mega mall si am facut cu el planul de ghiozdan, tipul era f entuziasmat ca va invata sa citeasca si sa scrie, cum a zis el, sa le zic gandurilor pe nume (adica sa aiba un vocabular mai dezvoltat).
      Daca mai stiti cazuri, dati-le sansa asta, costurile si efortul sunt minime, da-o in pm, pe cei mai multi de aici nu ne fac 2-3 sute de lei dati altcuiva. Daca trimitem la scoala 3-400 de adulti, astia vor face si ei impact si vor muta cateva sute de voturi de la PSD.
      Sau macar o sa aiba sansa sa o faca. Nu ziceti ca ce am facut eu e misto si felicitari, puneti si voi mana si impingeti pe cineva catre scoala.

      00
  10. Eu va zic din propria experienta, am predat cativa ani in mediul rural, totul a dus ca in final sa ma las si sa imi schimb jobul, impactul psihic a fost foarte mare pentru mine. Nu am vazut atatia copii subnutriti a in cei 7 ani niciodata, nu m-am asteptat niciodata sa vad elevi care se bateau care sa ia cornul mai mare, elevi care sa stea dupa ore asteptand sa 1-2 ore sa iasa ceilalti sa vada daca nu cumva a mai ramas un lapte/corn dupa ei… e ceva foarte greu de imaginat daca traiesti intr-o bula a ta. Ce se intampla acum in Romania este fara precedent, vom avea tineri de 20-30 de ani care pur si simplu din cauza lipsurilor din copilarie vor ramane cu sechele pe viata… PS: Decizia mea de a iesi din invatamant a fost una foarte usoara, nu-s Don Quijote … sistemul e atat de gresit incat efectiv n-ai avea timp sa schimbi ceva intr-o viata de om, te-ai distruge pe tine psihic si fizic totodata, 20-2500 lei nu-i un salar sa iti permiti un trai decent, iar totul ar fi pentru o cauza pierduta, pe langa asta recunostinta e zero din partea tuturor, iar in final ceva tot gresesti si acolo s-a terminat tot planul tau maret.

    00
    • Nu înțeleg de ce, la țară, e atât de greu cu mâncarea. Kilu’ de vinete in Obor e maximum 2 lei. Am vazut și cu 1 leu!
      Am văzut ardei și roșii aruncate pe jos, și nu pentru că ar fi stricate, ci pentru ca vânzătorul nu mai avea chef sa stea aa vândă, ca rămăseseră puține.
      Nu e paradoxal ca mancarea sa coste puțin pe tarabă, dar la țară să fie copii subnutriti? UNDE e greșeala?

      00
    • copiii leneșilor și bețivilor sunt subnutriți.

    • @Cristi: gresiti suntem noi, cu totii.

      sa le luam pe rand:
      ca sa ai legume, la tara, ai nevoie de un solar, de ceva chimicale si de ceva seminte (sa zicem ca astra doar prima data) si de ceva timp.

      ca sa faci un solar si sa cumperi chimicale ai nevoie de bani. ca sa lucrezi la tine la solar ai nevoie de timp.

      ca sa faci rost de bani, muncesti pe la ceilalti ca zilier deci nu ai timp de ale tale si nici fara munca de zilier nu poti…ca ai nevoie de bani pentru orice cacat.

      asta e un cerc vicios din care reusesti cu greu sa scapi.

      gresiti suntem toti tocmai din cauza acelor rosii aruncate fara rost si toate celelalte legume lasate pe camp sa putrezeasca

      00
    • Exceptând roșiile (și poate castraveții) poți să cresti liniștit legume fara solar.

      Iar voi nu prea știți ce face solarul ăla pentru roșii și care e partea proasta a lui, respectiv că nu poți să faci rotația culturilor și bolile.

      Poate că îmi fac odată timp să scriu un articol publicabil despre supraviețuirea la tara, că m-am înfiorat de cat de ignorați sunt multi. Ultimul wtf moment a fost când am citit la cetin un comentariu mândru că autorul nu pune îngrășământ, doar apa.

      00
    • cum adica nu poti rosii fara solar?

      00
    • Poți, dar că sa nu se maneze trebuie ori sa te rogi nonstop la biserica (nu că ar funcționa), ori sa arunci chestii antimana cu lopata. Sau le lași în pace cu riscul mare de a crapă toate in 1-2 zile brusc.

      00
    • dă-o-n spanac. s-o fi schimbat clima în ultimii 25-30 de ani, dar când eram eu copil și părinții puneau legume în grădină nu stropeau chiar toată ziua-bună-ziua și se făceau și roșii și ardei și vinete. ok, stropeau de diverse boli, mană, dar nu zilnic, și nici măcar săptămânal.
      nu se coceau roșiile la începutul lui iunie, cum apăreau în piață primele roșii de solar de la ăia care trăiau din asta, dar aveam roșii din iulie până în septembrie plus de conserve.
      aceeași situație pt toate legumele.
      bunică-mea, la munte, punea și cartofi și fasole și varză. și se făceau. de vreo 2 ani nu mai pune pt că AVC, dar juma’ de vară și conservele erau pe bază de legume din grădină. plus că la ea se făcea foarte mișto ceapa.

      00
  11. E buna initiativa, dar ar trebuie sa se recurga din partea statului la masuri pentru asigurarea hranei copiilor sau macar o cantina unde preturile sa fie in mare parte subventionate de stat, preponderent in mediul rural. Cum ai zis tu e un ajutor minuscul care e foarte posibil sa nu schimbe nimic, dar macar are semnificatie de ajutor si o bucurie adusa unor copii ai caror parintii sunt de toate jena (cunoastem toti prostia celor cu 3-4 copii, facuti pentru alocatie sau ca n-au auzit de protejare). Cum a zis cineva in comentarii: nu poti invata pe burta goala, cu toate materiale pe care le ai. Alocatia asa mica cum e ar trebuie directionata exclusiv spre folosul copilului si zic ca un sistem prin care fiecare adult sa aduca un act doveditor pentru banii aceia ar fi necesar. Pe perioada vacantei de vara s-ar strange 240 de lei pentru echiparea unui copil de gradinita, dar setea de alcool e mai mare pentru scarbele alea numite “parinti”

    00
  12. A fost de curând o campanie la serviciu în care s-au donat ghiozdane echipate pentru copiii nevoiași. Eu am zis că e mai bine să strâng bani de la colegi si să merg să iau eu ghiozdane și rechizite.

    8 ghiozdane le-am primti cadoua de la Arhi Design. Credeam că o să fie nașpa la 25 de lei, dar chiar sunt calitate ok, impermeabile, cusăturile par făcute bine.

    Am luat penare echipate de la Lidl: 30 de lei, Herlitz.

    Aș fi ieșit mai ieftin dacă luam totul separat sau dacă mergeam în Metro înainte pentru că acolo aveau: set de 12 carioci de la Faber Castle cu 6 lei, creioane colorate Maped cu 4 lei sau penar echipat bine cu 12 lei (am verificat cariocile, mergeau).

    Am luat niște compase din Auchan cu 1.08 lei de plastic, dar merg dacă au copiii grijă de ele.

    Caietele cu 20 de bani din Auchan sunt chiar bune. Tot în Auchan erau caiete a4 cu 2.6 lei liniate frumos.

    Am mai luat stilouri ECADA cu 4.83 lei pentru că aveau review-uri bune.

    00
  13. Iar il vedeti pe Vali unde nu e? :)) Imi place ca s-a interesat autorul, chiar e util pentru cei ce stiu sa citeasca si ar putea sa daruiasca. Chiar am vazut pe e|efant si alte site-uri ghiozdane echipate in jur de 25-35 lei.

    00
  14. Vali, a dispărut butonul de Like?

    00
  15. Un tichet de masa pt fiecare zi petrecuta la scoala ajuta mai mult decat niste rechizite

    00
  16. Ca fost profesor la tara, imi permit un mic sfat: nu insistati pe truse de geometrie, chenare, raportoare si alte miracole. Alea se duc repede, DACA le folosesc vreodata(profesorii de matematica de la tara ori nu sunt genii, ori n-au cu cine, ori amandoua). Mergeti tare pe caiete si pixuri, astea se folosesc si se consuma intens. Un ghiozdanel cu 3 pixuri si 4 caiete ajunge copilului cam o saptamana, socotind un caiet la doua obiecte, ca se practica. Pe scurt, sfatul ar fi ”caiete multe si pixuri”.

    00
  17. E o greseala, nu are cum sa fie Clujul in lista aia. Se stie ca in Ardeal oamenii se nasc cu 3 perechi de coaie, mult mai frumosi, destepti si avuti decat regatenii.

    00
  18. Mnoh, bun articol, brava Guest_author.
    P.S. Anual donam 2-3 ghiozdane pregatite complet de scoala.
    P.P.S. O fosta colega de munca face anual „Ghiozdanelul Zambaret”. Google-it, „implicate-it”

    00
  19. Problema este ca cei din sate nu stiu unde sunt magazinele acestea. Ei nu ajung in marketuri, cumpara de la cei din sat, unde nu exista preturile astea😔

    00
  20. Uite, eu ma gandeam sa iau caiete de 19 bani, vreo 525 (ca atatea intra in 100 de lei) si sa le donez unor copii amarati de la mine din oras. Si cred ca voi posta la mine pe un grup local de fb si sigur ne strangem mai multi.

    Cu 100 de lei asiguri caietele la cel putin 40 de copii pe un an scolar intreg (ma rog, nu si cele studentesti). Unde mai pui ca sunt stilouri cu 2 lei care scriu decent (am luat eu unul si ma declar multumit).

    Fiecare poate contribui cu ceva, pentru ca pana la urma, ne asiguram ca are cine sa ne plateasca pensia (era sigur, mai mult o metafora, nu mai apucam noi pensia). Dar ajutand niste copii sa mearga la scoala, dezvoltam tara asta.

    00
    • Tu stii ca, copii ce sunt pe social primesc gratuit caiete pixuri acuarele pensule trusa de geometrie stilou etc?… si cu toate aceste daruri gratuite din partea invatamantului ei tot nu se duc la scoala si apoi se mira de ce le merge rau cand ei nici macar nu sunt in stare sa se deplaseze pana la autobusul scolii din fata casei la ora 7 dar ma rog, voi donati in continuare.

      00
  21. În București mai e asociația ”Ana și copiii”, au vreo 3 centre de zi, unul în București și 2 pe nu mai știu exact unde. în centrele de zi oferă chiar basic-ul: o masă caldă la prânz și o gustare după-amiază, plus ajutor la teme, meditatii, lecții de limbi străine, cred că și un psiholog. plus rechizite, haine din donații, produse de igienă.

    00
  22. La mine în oraș de colectarea ghiozdanelor/rechizitelor și distribuirea lor familiilor sărace se ocupă Crucea Roșie. #bravolor

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile