Cum ne educăm copiii

Viorel are o dilemă legitimă:

Băi, bulă, voi vă simțiți la fel ca mine, adică încolțiți și apăsați, de fiecare dată când trebuie să le explicați copiilor de ce “noi nu facem lucrurile așa cum le fac foarte mulți alții”? La mine treaba asta se întâmplă din ce în ce mai des, explicațiile sunt din ce în ce mai complicate, de ce?-urile curg în cascadă, ca de obicei, iar mie îmi vine din ce în ce mai greu să ocolesc termeni gen “nesimțiți” sau “bădărani”. Voi ce le ziceți?

E o problemă bună de discutat.

Eu evit să îi jignesc pe ceilalți, și încerc să îi explic copilului că noi facem așa pentru că <motiv>. Noi parcăm la 200 metri mai încolo ca să nu parcăm pe trecerea de pietoni. Noi nu aruncăm hârtii pe stradă pentru că avem coș de gunoi acasă. Noi sortăm gunoiul de 10 ani pentru că e simplu.

Da, e mai simplu să zici “pentru că ăla e un bou/needucat”, dar fără a atașa un motiv și a exemplifica varianta corectă, e degeaba. Puterea exemplului contează. Degeaba spui copilului că lumea e rea și rău-voitoare, dacă nu îi și arăți cum e bine. Faptic, nu verbal.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

19 comentarii

  1. Aici in familie ar fi loc de aplicat principiul tău foarte bun „judec oamenii după prioritati”

    „Uite, copilu, in situatia PARCARE cel mai important pentru mine e cutare.”

    „in situatia HÂRTII/AMBALAJE, cel mai important pentru mine/prioritatea e cutare”

    ……

    Si il inveti direct sa vada si sa aplice prioritati. Facand asa, ii intra in sange la un moment dat si din momentul ala va fi parte din firea lui: hai intai unu) sa vedem sau sa ne amintim care e prioritatea noastra in aceasta situatie. si doi) sa actionam in consecinta

    Intr-o situatie tip parcare sau hartii Chiar il poti pune pe el sa judece situatia si sa zica el care e prioritatea.

    00
    • Si mai e exemplul foarte bun CAND TRECEM STRADA

      care e prioritatea? sa nu dea nici o masină peste noi. urmată de actiune: ne uitam cu atentie, nu repede stanga dreapta de doua ori(DOUBLE CHECK) sa vedem daca nu se apropie masini si de abia dupa aiatrecem. si, asa cum zicea un baiat aici(cu parere de rau nu i-am retinut username-ul): il pui pe copil sa spună el cand puteti trece strada

      00
    • Gen, atunci când te speli pe dinți, prioritatea e să îți cureți dinții , să nu rămână resturi de mâncare, nu să nu îți miroase gura.
      Sau, atunci când traversăm strada prioritatea e să ajungem în viață pe partea cealaltă, nu să ajungem cât mai repede în partea cealaltă.

      Îmi place abordarea.

      00
    • Eu cred ca la trecutul strazii e magia perfecta in bucuresti, o sa revin cu un video ca vreau de luni de zile sa filmez, efectiv toata lumea trece pe rosu, si ii vezi ca se uita unii neintelegand de ce eu nu trec sau ceilalti, procentu e infim din 50 de oameni 3 stau al rosu restu ca vitele inainte, cum ii explici copilului asta? oamenii aia de ce trec tati?

      00
  2. Pe-ai mei i-am învățat un cuvînt de nota 100: civilizat.
    Cu ăsta se pot da multe răspunsuri la tot atîtea „de ce”-uri.
    Atunci cînd o grămadă de cretini parchează pe loc de handicapat le spun ce înseamnă să fie civilizați.
    Cînd văd gunoi aruncat pe jos vor înțelege că esti civilizat atunci cînd gunoiul este aruncat în coș/pubelă/ghenă.
    Cînd se discută prea aprins vor cunoaște care este tonul normal al unei conversații civilizate.
    În acest fel ei vor ști cu care persoane să se înconjoare fără ca un părinte să fie cu ei prezent.
    Ei vor putea să facă diferența singuri printr-o comparație simplă.
    În modul ăsta nu trebuie să le zic de tîmpiți, proști, idioți etc. Dar și cuvintele astea trebuie să le înțeleagă corect.

    00
    • Pai de ce sa nu le ziceți de tâmpiți etc.? Trebuie să știe în ce țară trăiesc cat mai devreme. Sau în ce lume…

      00
    • Mai citește încă o dată, de 2 ori sau de cîte ori ai nevoie ce am zis.

      00
    • @Sly – teoretic ai dreptate, insa practic toți colegii de clasă sau prietenii vor arunca ambalajele pe jos iar atunci când el o sa incerce sa fie civilizat ii vor spune că e prost sau se crede superior. Cu crezi că poate reacționa un copil la genul asta de presiune?
      Nu incerc sa jignesc insa așa sunt considerați toți cei „civilizați” care sunt altfel decât majoritatea și încearcă să schimbe sistemul.

      00
    • Dacă de la 7-8ani nu știu să respecte mediul și comunitatea atunci nu își au rostul discuțiile astea.
      Lucrurile astea sînt valabile pentru fiecare dintre noi.
      În fiecare oră văd parcați „handicapați” cu tot felul de mașini pe locurile special destinate oamenilor cu handicap sau al celor cu copii mici(Lidl și Kauf unde merg des).Dar asta nu înseamnă o presiune pe mine cît timp eu știu care sînt limitele utilizării unei parcări.
      Bineînțeles că unii copii vor ceda la presiuni dar important este ca ei să cunoască ce înseamnă a trăi în comunitate și după ce trec de 16-17 an acele presiuni nu vor mai exista.
      Aceste lucruri par a fi simple dar se vor regăsi în caracterul lor.

      00
    • corect – și „educat”, „cu bun simț”, „binecrescut”

      00
  3. Am mers cu un coleg si cu copilul lui cu masina. Cum in trafic sunt o multime de idioti normal ca gaseam si noi. Asta micu era transfigurat. Super nervos, ii injura pe cei ce greseau. Taica-sau era de parere ca e ok, ca lasa ca tre sa stie ce-l asteapta in viata dar fiu-so nu parea ok deloc.
    De atunci sunt mult mai atent cand sunt cu familia in masina. Practic ma controlez si nu las sa se vada ca vreun idiot a reusit sa ma enerveze.
    Zic ca orice informatie trebuie data copilului cu chibzuinta, ca altfel risti sa-l strici.
    Adica sa-i prezinti si jumatatea plina a paharului, ca el sa-si pastreze optimismul si sa se poata dezvolta.

    00
  4. Daca sortezi gunoiul si vine o singura masina sa il ridice pe tot la gramada, nu se cheama ca e degeaba?

    00
  5. În București nu sunt coșuri de gunoi. Serios. Fmm Firea! Cati oameni sunt suficient de răbdători/civilizați sa meargă sute de m sau câțiva km cu gunoiul/ambalajul în mână sau mașină?

    00
    • ai avut rabdare sa cari ambalajul ala cu tot cu continut si nu mai ai rabdare sa cari varianta mult mai usoara (doar ambalajul, fara continut)?
      sa fim serioasi.. asta e o scuza a ta pentru tine sa te dai „necivilizat”.

      00
    • @Flat nu ma prind daca trolezi sau esti orb. Sunt cosuri de gunoi peste tot si DA am mers cu GUNOIUL pana acasa cand nu am avut unde sa il arunc. Hai sa il aruncam pe jos ca nu avem gunoi. Stii ca in japonia nu sunt cosuri de gunoi pe strada nu? Asta pentru ca gunoiul e considerat ceva personal, sunt curios cum te-ai descurca pe acolo. Ai arunca pe jos sau l-ai duce acasa dupa ce ti-ai lua cateva amenzi?

      00
  6. haioasa aia cu „eu evit sa ii jignesc pe ceilalti”

    00
  7. Eu n-am copii, deci nu dau sfaturi, dar sunt de acord cu problema… care din cate observ e tot mai grava an de an. Tablete si telefoane date copiilor de 3-4 ani ca sa-i decuplezi de la realitate si sa nu cumva sa te deranjeze cu ceva… asta e cea mai grava dintre ele… dupa care se lauda mami si tati ce copil destept au, cum apasa el next la video pe youtube. Restul e rabdare multa parerea mea, iar acolo se greseste cel mai des.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile