Economia târgurilor de vechituri

vechituri-1 vechituri-2

N-aveam ce face azi și am dat o tură prin târgul de vechituri din Brașov. Am mai fost la târgul ăla de la capătul Militariului la un moment dat și la târgul din Cluj cu o treabă. Toate sunt la fel:

  • chestii mai scumpe decât la magazinele de bricolaj. bănuiesc ca se bazează pe naivitatea cumpărătorilor, care cred că la târg e mai ieftin.
  • multe chestii vechi și inutile. înțeleg discurile vechi, aparatele foto de marcă vechi. nu înțeleg cine cumpără aparate foto chinezești vechi. serios. costă mai mult să le repari și calitatea lor e jalnică. la fel cu orice obiect ieftin. nu se vinde în juma de an, du-l la tomberon, e clar că nu îl vrea nimeni.
  • aceeași fază cu obiectele vechi și inutile. casetofoane. unelte rupte. încărcătoare pentru telefoane vechi. telefoane vechi. costă 50 sau 100 lei un telefon nou, de ce să cumpăr unul vechi de cinci ani? de ce ar vrea cineva să cumpere casete audio? sau video? de ce ar vrea cineva camere video vechi dacă nu sunt de colecție? ca să ce? să filmeze pe casetă în 2016?
  • cumpără cineva electronice din târgurile astea? gen routere? camere foto de 1.000 lei?
  • am fost dezamăgit de lipsa falsurilor. în București cel puțin, găseai zone întregi cu toate copiile la toate chestiile din lume, haine în special.
  • și de lipsa ustensilelor forjate.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. depinde ce cauti.
    Sunt un vizitator regulat al targului din cluj si cateva pot sa va dau cateva guidelines:

    – considera din start ca produsul care il cumperi este defect. Daca nu-i defect, jackpot.
    – suedejii care vin ocazional au preturi mai bune la marfa adusa din vest (sunt vanzatori regulati si sunt care vin doar odata pe luna)
    – preturile scad usor pe la sfarsitul targului
    – fata de pretul cerut negociaza cu 50% in jos si apoi poti sa cresti in functie de cat crezi ca ar valora pentru tine produsul.

    Ultimele achizitii in acest an
    – trotinete la copii – 35-40 lei
    – patine la toata familia – 15-20 lei
    – snowboard cu legaturi – 50 lei
    – bicicleta 26″ – 200 lei
    – ipad 1 – 100 lei

    00
    • N-as sustine cumpararea de biciclete fara acte din locurile astea. Incurajeaza furturile. Si patine/papuci/orice se incalta n-as lua second

      00
    • Nu prea as vrea sa cumpar de la un vanzator regulat, sincer

      00
    • Bicicleta e cel mai probabil furata.

      00
    • care-i problema ca-s furate? S-or opri unii hoti din furat daca isi cumpara valcov tablouri de la magazinul din colt cu bon fiscal sau cum?

      00
    • Man, la targul din Cluj 2 amici si-au gasit bicicletele furate, iar unul a chemat politia si si-a recuperat-o. Gandeste si din partea cealalta.

      Da sunt chilipiruri, vechituri si unele gunoaie, dar sunt si cateva ciordeli in Cluj, cel putin.

      Am fost de 2 ori, am gasit un chilipir, un inel cu piatra aquamarin frumos lucrata. Dusa la un bijutier cu care mai colaborez, confirmat ca e piatra reala, refinisata si mutata piatra pe un inel nou. Cumparat cu 20 de lei la pret de gablont si tind sa cred ca vanzatorul nu stia ce vinde. I-am zis bijutierului de context, nu ma credea si dupa vroi sa imi cumpere piatra cu 100 de lei.

      00
    • suedejii care vin ocazional, au preturi mai bune ca au marfa FURATA din vest, nu adusa din vest. Iar bicicleta de 200 de lei, daca nu e First Bike / DHS sau ceva chinezesesc pentru care 200 de lei este pretul normal, atunci cu siguranta este furata.

      00
  2. Le dai idei Băieților specializați in mașini de cusur Singer, acuma vor trece la telefoane vechi, aparate foto chinezești, camere video pe caseta.
    In anii 90 când apăreau tv color era un zvon ca nu sunt bune ca americanii le arunca si își cumpara tv alb negru ca îți strica ochii alea color.

    00
    • Te-au intrecut vremurile. Scamul cu telefoane Nokia 1100, 3310 etc a fost acum cativa ani. Copiat dupa masinile Singer, ziceau ca un lot fabricat In Polonia sau orice, cu seria care incepe cu o anumita cifra (comuna la toate) valoreaza acum x mii de euro. Povestea valorii era de la : metal pretios in el (platina), la daca ai 2 telefoane din astea si vorbesti intre ele nu te poate asculta nimeni (si evident baiatul ala avea unu, tu unul si perehea valora mii de euro).

      00
  3. Vechiturile care nu se vand, sunt cumva de decor. Vrei sa fie targul aproape gol? Jumatate sunt „muzeu”: te duci cumva si ca sa casti gura: „Da, ma, telefon Philips Diga! Ce vremuri!” ;)

    00
  4. Legat de pct-ul 2 : Il duce la tomberon si il gaseste altul care il pune la vanzare alte 6 luni si pe urma ciclul se repeta.

    00
  5. Un lucru naspa este ca daca tu cauti „x” lucru, poate exista la vreunu pe pres, da nu il vezi ca nu ai rabdare sa scanezi multitudinea de ciurucuri. Eu cand ajung in zone din astea am rabdare destula, in speranta ca poate totusi vad ceva ce a scapat alora care nu sunt dispusi sa piarda timpul pe acolo..

    00
  6. Firea & Pandele sunt pe drum spre targul din Bv sa achizitioneze mobila si candelabrul din poza 2

    00
  7. NOU
    #15

    intodeauna mergi cu bani la tine si in 2 cazuri din 3 te intorci cu aceiasi bani (minus intrarea, transportul si langosul). Intr-un caz din 3 dai un ban, dar stii ca face. Ultima achizitie – patent Unior (nou 40 de lei) cumparat cu 15 lei. La cum arata si la cat il folosesc eu, il voi lasa mostenire urmasilor urmasilor mei. Dar face bine la moral sa stii ca ai in casa o scula care, la nevoie, nu se desface in mana.

    00
    • găsisem niște insigne vechi nemțești, dar omul voia 15 lei pe bucată.

    • NOU
      #17

      nu pot sa cumpar chestii pe care nu le folosesc (sau cel putin sa cred ca le folosesc la ceva). Pretul unui lucru este dat de vanzator, valoarea este data de cumparator. Inteleg dorinta si incantarea colectionarilor de orice, dar eu nu pot sa fiu nici macar colectionar de cutite, de exemplu, si imi plac grozav de mult cutitele.

      00
  8. Vanzatorii de vechituri din targul ala tin la pret de parca produsul ar fi nou. Au hale intregi cu gunoaie, vrei sa iei ceva, si nu lasa la pret nici morti.

    Nu le inteleg mentalitatea.

    00
  9. Cât costa setul din imagine (canapea + fotolii)? Am găsit seturi aduse din Turcia la 17 milioane fotoliul, peste 60 de mil setul complet.

    00
  10. acum cativa ani am fost sa casc gura la un targ de asta de vechituri. toti aveau o patura o masuta ceva cu de toate de la surubelnite la motoare si avioane de jucarie.

    era toamna atentia mi-a fost atrasa de un tata la vreo 40 si baietelul lui, ca semanau, de vreo 7 ani. erau imbracati cu cele mai vechi si ponosite haine gri negre pe care le-am vazut vreodata. amandoi fara nimic pe cap afara era frig si tragea spre ploaie parul nespalat de luni de zile probabil.mainile si fata negre de murdarie trasi la fata de foame si de dormit sub pod cred

    stateau si asteptau sa vina cineva sa cumpere aveau in fata lor asezat pe trotuar un tv albnegru cred ca un model uitat de toti bunicii in viata. mic si prafuit un jaf de plastic si sticla care se asorta cu cei doi in aproape toate. nu stiu de unde il scosesera probabil il gasisera intr-o groapa de gunoi

    si io ii priveam ca prostul eram fascinat in viata mea nu vazusem imaginea atat de curata a unui tata cu un copil uitati de lume. dupa un timp am plecat fara sa cumpar nimic din targ si fara sa le fi lasat celor doi macar 10 lei ceva si ma urasc pentru asta.

    da. cum stii ca e sarac? te uiti la cum e imbracat te uiti la fata omului. saracia se vede clarisim daca vrei sa vezi. si sa ajuti cu cat de putin cu un ban si cu un zambet si cu o bataie prieteneasca pe umar. ca nu se ia. de saracie zic :)

    00
  11. si totusi unde e piata asta in Brasov?

    00
  12. Am vizitat de cateva ori astfel de targuri. Singurele achizitii au fost efecte militare casate. Deloc scumpe, utile si mult mai ”cool” decat echivalentele lor moderne din Decathlon sau magazine de bricolaj.

    00
  13. o societate bolnava. Banci, farmacii si magazine second hand la tot pasul. Cu toate asta tot suntem mandri ca suntem romani.

    00
  14. De multe ori in targul de vechituri gasesti chestii foarte scumpe la pret de nimic. Produsele astea nu sunt vandute de colectionari ci de onorabilii suedeji care le aduc din franta, belgia, anglia si germania. Cine stie sa le observe, bravo lui. Dar sunt si clasicii tepari care vand chestii luate cu 2 ore in urma din Auchan sau alte magazine si revandute la de 5 ori pretul. Si au clienti!

    00
  15. Totuși sunt destul de atrăgătoare! :)

    00
  16. Eu am fost o singura data intr-un targ din asta, dupa o noapte de baut. Ne-am cumparat un cal negru de jucarie, i-am facut si pagina de facebook in ziua aceea. Un amic si-a luat un dragon, altul o salopeta de macaragiu ca faceam misto de el pt ca e-n sacou si zic suedejii ca e de la anaf. Ne-am ales si cu un nou amic cu care am facut niste mici, era grataragiu acolo.
    In rest nu stiu, mie mi-a placut.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile