E mai ușor să crezi că e o conspirație mondială decât să pui capul la contribuție (2019)

Am mai scris asta acum niște ani, dar am uitat cum se numea articolul, așa că o mai fac o dată, mai ales că de data asta am și o poveste amuzantă care să acompanieze pilda.

Deci, la un grătar cu niște oameni pe care nu îi cunoșteam, din pătura medie și de jos a societății, se trece prin politică și se ajunge, inevitabil la conspirații masonice, bubuli și alte tâmpenii din astea. Soroș ne vrea săraci, elita mondială care conduce lumea ne vrea neinformați, marile companii pharma ne pun ceai de sunătoare în ceai, ca să fim mai docili, Bill Gates a recunoscut că populația trebuie controlată…

Eu mustăceam. După ce au epuizat subiectul, mă bag în seamă.

– Bos, hai să-ți explic cum te faci singur sclav și cum te ții singur sărac.
– Eu nu sunt sclav! Eu sunt informat! Eu știu!
– OK OK, dar vrei să auzi sau o ții pe a ta?
– …
– Ce telefon ai? Ultimul model de Samsung, nu? Cât ai dat pe el? 2-3000 lei?
– Da, dar nu l-am luat cu banii jos, l-am luat pe abonament..
– Yep, aici voiam să ajung. Cine e acum un sclav docil?
– Cine?
– Păi, cine are rate de plătit, că voia telefon șmecher? Cine s-a făcut singur sclav? Cine trebuie să fie acum docil la muncă, că altfel e dat afară și nu mai poate plăti ratele?
– Stai să vezi că nu e tocmai așa…
– Da, da, sigur…

Nu zic că ratele nu sunt bune sau că un credit e ceva rău, dar oamenii nu realizează că își vând libertatea foarte ușor, pentru niște obiecte.

 

debt

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. NOU
    #1

    Da, dar status… Da, dar imi trebuie ca sa …

    00
  2. Sclavi sau nu de vreo 10 ani încoace unii fac mulți mulți bani iar pulimea din ce în ce mai puțini.

    00
    • da, dar pulimea are aifon X :)

    • oricum ai calcula si oricum ai lua-o in ultimii 10 ani inclusiv pulimea face din ce in ce mai mult.

      Pulimea face din ce în ce mai mult ca NUMĂR, nu ca VALOARE.

      00
    • @Xxx: nu stiu de unde provi tu dar tin sa te contrazic… Realistic, oricum ai calcula si oricum ai lua-o in ultimii 10 ani inclusiv pulimea face din ce in ce mai mult..

      Ca unii cheltuiesc mai mult decat au e parte a subiectul discutiei si e adevarat, ca baronii locali nu au disparut si sunt mai bogati ca niciodata e si asta adevarat, dar venitul a crescut stabil pentru toate paturile sociale;

      00
    • cine te-a invatat sa pui virgala aia intre ca si credite? ia zi, tocma ai evitat o cacofonie.

      00
    • Eu am invatat ca, credite faci doar ca sa faci bani – firma investitii etc… Ca sanu faci cu banii tai. Stiu oameni care isi iau totu pe credit, vorbim de firme oameni care fac bani si se dezvolta pe credit, inclusiv bunurile personale sunt luate pe firme – case,masini etc… normal ca se deduc la cheltuieli.
      Pe de alt aparte unu dintre astia umbla cu iphone 2 generatii in urma si un hyundai tucson cand angajatii lui aveau ultimu model si audi mai nou ca tucsonu lui.
      Depinde si de prioritati, da uneori se exagereaza de ambele parti.

      00
    • Acum 20-30 de ani in Vest barbatul putea dintr-un salariu de blue-collar sa cumpere casa si sa tina nevasta acasa + 2 copii. Acum nici macar cu 2 salarii peste medie nu mai poti sa faci asta.

      00
    • alex_b BS. Sau, depinde de blue collar.
      Blue collar d-ala care asambleaza fiare cu suruburi nu putea sa faca aia nici acum 30 de ani, nu poate nici azi.
      Blue collar gen sudor specializat sau operator de CNC poate si azi, si putea si acum 30 de ani.
      Diferenta e ca azi e mult mai usor sa treci de la prima la a doua.

      Traim cele mai bune vremuri ever si nu e cazul sa ne cacam pe noi despre aia care fac averi – de fiecare data cand ne-a interesat exceptional de mult ce fac chiaburii aia a iesit prost, asa ca poate ca e bine asa cum e.

      00
    • @Ionut Staicu: Face ca valoare.. Si vezi asta si din statistica si daca te uiti in frigiderul omului…
      @alex_b: Majoritatea nu putea… Astea-s aberatii „a la Trump”… Acum vreo 15 ani inainte de faimoasa criza erau anumite tari ce traiau intr-un boom economic si in care dintr-un salariu se putea plati rata la casa, la vreo doua masinii si iti ramanea sa traiesti mai mult decat decent…
      In rest, dupa cum a spus Radu inaintea mea, anumite categorii specializate au castigat mereu suficient; Eu as plusa cu faptul ca acum categoriile astea specializate pot trai aproape la fel si in Romania..

      00
  3. eu am rate la un obiect cu care produc bani,se pune? estimez ca in 2 ani il achit integral

    00
    • știi și tu că aia e altceva față de ce scriu eu.

    • E mult spus ca faci bani daca ai nevoie de doi ani ca sa-l achiti.

      00
    • @Cato: dacă vrei să deschizi o fabrică de ceva și ai nevoie de utilaje de câteva sute de mii/milioane, le cumperi în rate sau cash?

      00
    • @cato, e ok dacă în orice moment poți închide un credit cu cash. La o adică mulți care îşi iau maşină ar avea 12000E cash, dar preferă să dea 15000 în rate de 200E/lună mai mult timp pentru că nu rămân pe moment în fundul gol. Asta, evident, dacă nu ai deja 1 milion E în cont.

      00
    • @adyzah: da, e un caz frecvent. Dacă ai 15.000 Euro economii și faci credit de 15.000 Euro pentru o mașină, părerea mea este că nu ți-o permiți în realitate.

      Totuși, e doar părerea mea. Oamenii vor să trăiască după părerea lor, nu după a mea.

      @Ionuț Staicu: nu știu, să-l întrebăm pe Robert. Obiectul despre care vorbeai era un utilaj pentru o fabrică, un utilaj care costă sute de mii sau milioane? Robert zice că nu.

      E de verificat dacă e vorba de un laptop.

      00
    • @cato, da, la 15K daca tu ai 15K, e o prostie. Dar eu nici cu 30-40K în cont nu m-aș arunca să dau jumătate dintr-un foc.

      00
    • Daca stiam ca se creeaza asa controverse nu mai comentam la aeticolul asta.

      @ Se poate spune ca fac bani daca il achit in 2 ani . Vezi tu,calculele nu mi le fac pe sistem romanesc gen ma bag azi in cacat cu banii ca vad eu maine cum ma descurc. Imi permit sa platesc creditul in 6 luni dar mai am anumite nevoi speciale gen sa mananc,sa nu dorm de grija banilor.
      Stiu,replica aia cu laptopul e o aroganta gratuita ca sa te simti tu superior.

      Acum te intreb eu pe tine . In cat timp ar fi trebuit sa imi permit returnarea creditului ca sa consideri tu ca merita?

      00
    • @ Robe3rt: n-am vrut sa fie o replica aroganta, chiar am banuit ca-i vorba de un laptop sau ceva scula de meserias.

      Adevarul este ca e stupid sa spun eu cand merita pentru tine si cand nu merita sa iei ceva pe credit. Sau in cat timp ar trebui sa returnezi.

      00
  4. ratele sunt bune cand reprezinta 5% din veniturile si au 0% dobanda

    00
    • Daca reprezinta numai 5% din venituri, parca nu mai este nevoie de rate.

      00
    • wow. Se vede ca sunteti nascuti in Romania cu impresii de saraci mandri si prosti

      00
    • daca am venit 1000 euro ,5% sunt 50 de euro.
      50 de euro la 5 ani reprezinta o rata undeva la 2500 euro cu tot cu dobanzi.
      Nici o personana cu venit de 1000 euro nu face rate la 2500 ca mai apoi sa dea 3100.
      Ai aruncat o replica de sarac plin de mandrie

      00
  5. Ratele te maturizeaza si te fac responsabil sau te fac sclav? Trebuie sa ne hotaram, nu?

    00
  6. Ratele/creditele sunt un instrument ce conduce la cresterea cererii globale, ceea ce conduce la randul ei la cresterea PIB-ului, atat la nivel micro pentru cetateni/firme individuale, cat si la nivel macro, pentru state.

    Astfel, daca nu ar exista creditele, oamenii/statele ar fi obligate sa consuma numai ceea ce produc si sa faca achizitii mai mari numai prin economisire. Asta evident duce la limitarea vanzarilor, in special la bunurile de valoare mai mare gen auto/casa/telefon ultimul racnet.

    Deci, mai degraba elitele sunt interesate ca oamenii sa cumpere cat mai mult, pentru asta avand nevoie de credite, in scopul cresterii economiei, si mai putin ca oamenii sa fie „sclavi”. Daca oamenii ar fi super independenti si ar face mai multi bani pe care i-ar cheltui, cred ca elitele ar fi super incantate.

    Creditele sunt necesare pentru ca economiile sa creasca in continuare, fara ele ajungem la stagnare economica in actualul sistem.

    00
    • E ok, o sa ne îngropa in telefoane si masini, abia atunci o sa realizam ca avem o problema cu ideea asta de a consuma mai mult si mai mult si mai mult…

      00
  7. Pentru intelectuali: https://www.youtube.com/watch?v=lswiu1K1Vnk

    Pe scurt: științele economice ne dau nouă dreptate; științele geoeconomice le dă lor, oamenilor de la grătar, dreptate.

    00
  8. conspiratiile exista dar cand discuti la mici si bere cu oameni cu telefon in rate e clar ca aia nu vorbesc decat intamplator de conspiratii adevarate, practic n-ai demontat nimic, aia n-au inteles nimic, cum era de asteptat
    ps. nu are sens a discuta despre conspiratii cu oamenii pentru care conspiratiile sau lipsa lor a devenit o religie

    00
  9. Și eu mă număr printre cei care cred că există diverse interese ale celor care ne conduc și care ne pot duce cu gândul la conspirații. Spre exemplu ordonanța 114. Chiar daca la nivel declarativ ordonanță respectiva trebuia să limiteze spre exemplu valoarea dobânzilor pentru creditele populației, vedem că de fapt robor este tot cam acolo unde era și înainte de anunțarea ordonanței dar o serie de banci deja au făcut anumite modificări operaționale sub pretextul ordonanței cu pricina.
    Valabil și pentru operatorii din telefonie mobilă, energie etc..

    00
    • deci tot băncile sunt vinovate, nu tâmpiții care au venit cu o lege strâmbă din start :D ai naibii, capitaliștii ăștia cum sunt ei ca pisicile, orice le-ai face tot în picioare cad

      00
    • NOU
      #34

      Ordonanta 114 chiar face parte dintr-o conspiratie: aceea a unor imbecili pusi pe furat care acumuleaza putere pentru a nu ajunge la parnaie, ajutati fiind in proces de serviciile secrete externe ale unor state cu interese aici (Mossad, FSB si dracu stie mai cate), precum si de serviciile secrete interne dornice sa isi pastreze privilegiile.

      Cine pierde? Noi toti.

      Cine castiga? Toti ceilalti.

      00
    • @pizzi:
      Da, este o conspirație intre politic și financiar. Vină este comuna, bănci și politicieni și multinaționale și „capital autohton”

      00
    • Frate anonim, statul roman, care teoretic e cea mai de incredere entitate care se imprumuta in tara asta, doar ce s-a imprumutat in valuta cu o dobanda de 4,65%!

      Acum vino tu si spune-ne ca bancile sunt naspa si au ceva cu tine, ca nu iti dau dobanda ca in Germania, dar in lei.

      00
  10. Sistemul actual de „rate” e în fapt o moştenire a deciziilor luate la Bretton Woods după WWII…google,pls, ca să fie mai ușor de înțeles
    Modelul matematic de stabilire a economiei mondiale atunci s-a pus, după ședințe grele. Nicio conspirație, totul la vedere. Partea nasoală e că, se știa de atunci, nu se poate ieși din acest model în viitor fiindcă se menține doar prin extindere. Partea bună e că a permis reconstrucţia rapidă, eliminarea problemelor cu obținerea hranei sir medicamentelor. Viața în general a devenit mai lejeră pt oameni fiindcă toate statele au avut acces la resurse pe nedobândite. S-a ajuns și la nivel micro cu telefonul luat în rate, care e discutabil cât de nociv este. Dar beneficiile, până la ora asta, sunt mai mari așa cum sunt ele de observat până acum

    00
  11. Nu e chiar asa. Eu munceam de-mi sareau capacele si inainte de-a cumpara niste lucruri in rate. Somajul nu e dragut. Si asta nu inseamna sa fii „docil”, ci sa tii cont de faptul ca, in raport cu sefii tai, functioneaza exact mantra lui Harvey Specter: „I am here, you are there. Do your job”.
    Adica daca omul din exemplul tau nu avea telefon luat in rate, isi baga si-si scotea in sef cum avea chef? Nu cred ca functioneaza chiar asa. Adica ma rog…. oricine poate fi liber…. si somer…

    00
  12. Dincolo de faptul ca sa dai un salar pe un telefon e o prostie monumentala pe mine ma ingrijoreaza altceva. Nu o sa scapam in veci de povestile astea mirobolante cu oculta mondiala, cu big farma, cu vaccinele, cu ozn-urile, piramide, horoscop, fantomele si duhul baltii. E o batalie pierduta. Oamenii nu citesc, nu evolueaza, sarlatani sunt pe toate gardurile, nu vad solutie. Las si asta de incheiere: https://www.youtube.com/watch?v=9el1NNuAiVc

    00
  13. Nici acum nu uit imaginea unui tute care si-a luat iPhone SE cand s-a lansat. Si pentru ca nu avea bani, tanti a facut un cred, un abonament, ceva. In timp ce eu mancam de imi pocneau falcile, tanti se uita in gol. Dar, deh, eu am aveam un Xperia Z1 Compact vai de mama lui (pe care dadusem vreo 300 de lei) si ea avea iPhone. Cool, nu?

    00
  14. numai românu spune că investește atunci când consumă.
    bărbații, gen.
    La femei, da, când zic că investesc în ele, știu ele ce zic

    00
  15. Celor care își cumpără telefon pentru statut le doresc să ajungă în America și să vadă cu ochii lor cum până și ultimul homeless care cerșește la colț are măcar un iPhone X :)

    00
  16. Iti iei credit atunci cand vrei sa beneficiezi de un bun acum si nu mai tarziu. Asta nu e un lucru rau in sine, depinde de cat de mare sunt ratele in total fata de venitul disponibil si mai ales fata de rezerva financiara. Daca nu ai o rezerva egala cu cheltuielile pe 3-6-9-12 luni (depinde cat de prudent/fricos e fiecare) ar fi bine sa te abtii de la cheltuieli extravagante.

    00
    • Pentru omul obisnuit creditul se justifica doar la locuinta, in ideea ca platesti rata in loc de chiria pe care ai fi platit-o oricum.
      NU se face credit la masina premium daca iti permiti o masina normala. NU se face credit in niciun caz la electronice, la alea exista intotdeauna variante ieftine pe care ti le permiti cu banii jos.

      00
  17. De parca daca nu ai avea un credit te duci la munca in sictir, te porti ca si cum ziua de maine nu exista, iti bagi piciorul in colegi si sefi, te doare in fund daca te da afara sau nu, etc…

    00
  18. @alex_b
    Ce s-a schimbat asa mult in vest fata de anii 70-80-90 de un barbat nu poate sa-si mai cumpere o casa si in acelasi timp sotia sa stea acasa cu cei 2 copii?
    A crescut tare pretul locuintelor in occident in ultimii 40-50 ani?
    I-a nenorocit adoptarea monedei euro?
    Isi fac multe rate la prostii?
    Sunt foarte curios.

    00
  19. Mi-am adus aminte ca am cunoscut pe cineva care era „liber”. Nu avea serviciu, nu avea o casa (adica nici in chirie – si dormea pe la rude sau „pica” pe capul cunoscutilor), impusca francul – adica traia din ciubucuri – si-mi explica mie ca sunt „sclava la patron” pentru ca ma duc 5 zile pe saptamana la serviciu. Asta-n timp ce manca mancarea pe care eu i-o platisem (il invitasem la masa).
    Ce sa zic, intr-o societate cu oameni liberi tre’ sa fie cool sa traiesti, sau ceva…. Intre timp, serios ca ma prefer „sclava”.

    00
  20. Daca tot sti cu ce nu se ocupa masoneria atunci poate ne zici cam ce fac ei defapt.

    00
    • Banii nu-i duce cu el în groapă, iar o mașină de 100 mii $ ș-un telefon de 1000 $ sunt fix pix la averea lui.
      Pe scurt…un prost cu bani.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile