E.Coli – panica și popendulația

Am auzit mai devreme la știri că Ministerul Sănătății se ferește să arate cu degetul către unele alimente sau unele magazine, ceea ce, în teorie, e corect. Nu vrei să creezi panică, pentru că asta ar duce la falimentul unor fabrici și a unor magazine, și s-ar putea să nu fie ele de vină.

Asta pe o parte.

Pe de alta, oamenii cumpără în continuare de la aceste magazine și s-ar putea să își îmbolnăvească și ei copiii, dacă cumva aceste magazine/produse sunt de vină.

 

 

keto

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. Fix pla.

    Mie mi se pare un caz tipic romanesc de musamalizare. Mizerie nesimtita in spital, si cand incep sa moara copiii dezinfectam tot la sange ca sa nu poata fi identificata sursa.

    00
    • Vezi stramb, domnule. Baiatul meu ala mic, doi ani, dupa o operatie minora pe la palosh, a adus acasa rotavirus. I-a dat si fratiorului geaman. Daca aia stiau si dezinfectau clante, usi, zone comune de joaca sau mai stiu eu ce, scadeau sansele de infectare.

      La o saptamana dupa am ajuns cu amandoi in spital, internati 2 zile, perfuzii etc. Cand tragea unul un rahat (si nu vrei sa stii ce inseamna rahat cauzat de rotavirus – vomitatul random si abundent incetase cam de 2 zile) trebuia sa apasam butonul, in salon navaleau mascatele care ridicau treaba mare cu tot cu scutec si alte protectii de prin patut. Dezinfectau tot. Masti, manusi, tavile de mancare dupa ce le luau.

      La doua-trei zile dupa externare am primit o scrisoare de la directia judeteana de sanatate in care ne informau despre masurile pe care trebuie sa le luam din cauza infectiei cu rotavirus. Ce si unde sa dezinfectam, ca nu avem voie sa lucram in domeniul alimentatiei publice, sanatatii si altele care presupun contactul cu lume.

      Dezinfectia e o masura de baza daca vrei sa ingradesti o epidemie, nu-i musamalizare, da’ e doar parerea mea.
      Desigur, ce-am scris mai sus nu s-a intamplat in eterna si fascinanta tara mama.

      00
    • nu m-ai inteles.

      Tocmai din cauza ca nu s-a aplicat s-a ajuns la un numar mare de copii bolnavi.

      00
  2. doar ce mancasem…

    00
  3. Am uitat sa mentionez, pofta buna celor care sunt la masa acum!

    00
  4. Dacă ministerul are motive să bănuiască anumite magazine, ar face bine să se asigure cât mai repede că nu se înșeală și apoi să ia măsuri și să informeze popendulația. Până atunci, ciocul mic că poate face mai mult rău decât bine.

    Să presupunem că ministerul bănuiește (atenție, nu știe, doar bănuiește) magazinul A ca fiind sursa problemei. Dacă face publică această bănuială, popendulația va evita magazinul A și va cumpăra de la magazinul B, de peste drum. Însă la finalizarea verificărilor este posibil să se constate că de fapt magazinul B era sursa problemei. În cazul acesta un anunț prematur distruge un agent economic și îmbolnăvește masiv popendulația. Efectul obținut este exact invers celui preconizat. De aceea mi se pare corect ca în anumite domenii să se tacă din gură cât timp nu se știe nimic sigur.

    00
  5. Nu s-a gandit nimeni ca cei mici pot fi infestati din propriul lor rahat, sau din lenjerie nespalata corespunzator, sau ceva asemenea?!

    00
    • sunt multe cazuri aparute in acelasi timp in aceeasi zona geografica. nu prea poate fi o coincidenta. si cum adica sa se ‘infesteze’ din propriul rahat? pai si propriul lor rahat de unde s-a ‘infestat’?

      00
    • ar trebui explicat si re -explicat care sunt sursele care sunt de obicei contaminate in cazuri d-astea. fructe/ legume nespalate, sucuri de fructe, lactate, carne insuficient preparata, apa din fantana si asa mai departe. sa stie lumea de ce sa se fereasca! nu se face sd hemolitic uremic nici de la e-uri nici de la pesticide, ci de la alimente foarte naturale si ecologice si bio si asa mai departe.

      00
    • Rahatul provine din mancarea pe care o bagi in gura. daca tu crezi ca e ok dpdv microbiologic rahatul, la fel ca mancarea de-o mananci, esti libera sa incerci sa vezi pe propria-ti piele cum ce iese nu e intotdeauna egal ce intra.

      00
    • Ia fii atenta aici : http://www.sfatulmedicului.ro/Toxiinfectii-alimentare/infectia-cu-escherichia-coli_6730
      Daca ti-e lene sa dai click iti subliniez eu ce e important: Escherichia coli (prescurtata E. coli) este o bacterie ce traieste in tractul intestinal al omului si animalelor. Exista la toti indivizii (incepe sa populeze lumenul intestinal la 40 de ore de la nastere) si face parte din flora comensala (totalitatea bacteriilor care traiesc in organismul unei persoane sanatoase si care nu determina boala). Organismul nou nascutului vine in contact cu bacteria prin apa, mancare sau ca urmare a contactului cu personalul din spital.

      00
    • Teoria ta e complet imposibila. Iti dai seama ca, daca te-ai putea infesta cu propriul rahat, gurnalistii si curvicii de la a3 erau morti de mult…

      00
    • pai da, de la mancare, cum bine zici! deci daca mananci ceva contaminat nu faci boala? te imbolnavesti doar dupa ce mananci rahatul?

      00
  6. Nici macar magazinele nu sunt vinovate pentru ca bacteria poate provenii din alimente ambalate. Cum este recentul caz Lidl unde or fost retrase anumite produse la sesizarea producatorului. Nuca de cocos uscata ambalata infectata cu salmonela.

    00
    • Haideti coaie ce pendula mea s-a umplut de ingineri pe internet?

      Chiar asa nu mai stim cand sa folosim un singur „i”, cand 2 de „i”? Nici despre „or”ul ala nu stiu cat de corect e in scris dar ma abtin.

      Serios Vali… respinge-le pana se invata sa scrie corect. Asta daca se prind de ce sunt respinsi

      Da, stiu, injur. Dar macar am BACul loat pe bune :)

      00
    • Râde ciob de oală spartă.
      { BAC-ul } , { luat } , { 2 „i” } { virgula DAR } Etc.

      00
    • Foloseste, coane, semnele corect!
      De exemplu:
      Haideti, co..ie, ce plua mea? (Semnul intrebarii pentru caci intrebare retorica, plus virgule caci Vocativ). Observ deci ca sintagma „ce plua mea” are aici un rol de emfaza a enervarii, nicidecum o investigatie in sensul propriu asupra organului in posesie. Emfaza este folosita cu rol de dedublare, mascare, manipulare a cititorului in a crede ca autorul este, indubitabil, un perfectionist gramatical, de acolo vine confortul si autoritatea folosirii simbolului falic. Ceea ce la o simpla analiza cu ochiul liber, s-ar putea sa gresim cu totii…
      Mai putina cafea, poate…

      00
    • degeaba țip eu acum ”troll” că-mi spuneți că o dau la întors. Singura greșeală pe care mi-o asum e aia cu ”2i”. Nici la profi n am auzit exprimarea (aparent) corectă. Poți începe fraza cu ”Dar” așa cum poți pune virgulă înainte de ”și” într-o enumerație – se acceptă și se consideră ambele corecte atât timp cât reflecă intonația voită.

      00
    • Putin din propriul tau medicament. Daca apar efecte neplacute…

      00
  7. In majoritatea hipermarketurilor calitatea produselor proaspete lasa de dorit pentru ca … nu mai sunt proaspete si atunci, sunt cosmetizate in spate ca sa arate cat mai vandabil. Carnea de porc de pilda se clateste cu apa si se lasa la zvantat in lazi apoi se unge cu ulei sa se anuleze orice miros sau problema de aspect. Puteti constata aspectul uleios acasa, dupa ce desfaceti punga, pentru ca, in magazin nu aveti cum sa puneti mana pe ea.

    In casolete sunt bagate niste servetzele care sunt umplute cu apa, ca sa atarne la cantar. Problema e ca aceasta umezeala, artificiala din casolete contribuie la dezvoltarea bacteriilor la un produs refrigerat.

    Macroul congelat e dezghetzat si recongelat la loc ca sa incorporeze cat mai multa apa si sa atarne mai greu la cantar. Odata cu recongelarea produsul se degradeaza, de asta si pute inacceptabil.

    Puii grill, refrigerati la punga, au o cantitate nerusinat de mare de apa chioara in ei (chiar sunt injectati cu apa sa para mai babani decat sunt) iar pungile sunt vopsite la capete sa nu se vada apa care se acumuleaza in punga.

    Carnea tocata contine o cantitate inacceptabila de grasime si cartilagii tocate, zeama de sorici, etc. Nu numai ca produsul nu e ok, dpdv calitativ dar se si degradeaza in ritm accelerat in ambalaj. La porc grasimea de pe sorici ia miros prima din toate, acolo e mama bacteriilor. Soriciul tocat nu ar trebui sa aiba ce sa caute in carne tocata si in niciun aliment care nu se consuma / gateste imediat

    Sa aveti pofta!

    00
  8. Mă întreb cîţi au citit recomandarea din ştirile de azi referitoare la creşterea rezistenţei la antibiotice. Straniu este că ştirea nu e nici măcar nouă, doar reluată. https://www.agerpres.ro/sanatate/2015/11/16/organizatia-mondiala-a-sanatatii-rezistenta-la-antibiotice-ne-ameninta-pe-toti-13-36-59. Pînă la urmă Fleming nu ne-a oferit decît un răgaz.

    00
  9. NOU
    #22

    tocmai ce aceasta dilema mi-a generat un conflict interior. cred ca o sa ma imbolnavesc.

    00
  10. „Cum ar fi să ai acum și diaree?”

    00
  11. Achimas trebuie sa-si dea demisia pentru incompetenta. Daca voiau sa vada ce virus este, testau in secunda doi, nu dupa doua saptamani de la eveniment, dupa ce o parte din copii au decedat, iar ceilalti au fost tratati (inadecvat) cu antibiotice, pentru a sterge urmele incompetentei si indolentei din sistemul medical romanesc. Inclusiv la copiii adusi in Bucuresti, daca se faceau testele care trebuie inca din primele zile de spitalizare, rezulta clar cu ce sunt infestati.

    Trebuie pusi alde Achimas urgent pe antibiotice. Se vede pe fatza lor ca sunt praf. In loc sa mearga din prima zi la spitalul ala din Pitesti, de unde veneau in numar mare copii infectati ei stateau in birou si faceau recomandari si presupuneri. Niste berbeci.

    00
  12. Eu nu înțeleg ce alimente sunt alea care îmbolnăvesc doar bebeluși. În afară de lapte praf nu mă pot gândi la nimic.

    00
    • NOU
      #26

      sunt multe alimente care imbolnavesc doar bebelusi pentru ca au o rezistenta scazuta si/sau nu au inca imunitate la anumite bacterii.

      Organismul unui bebelus este mult mai nepregatit sa lupte cu o bacterie.

      Cel mai probabil s-au infectat de la Fructe/legume nespalate si consumate nepreparate.

      00
    • ma gandesc ca poate adultii au o rezistenta mai mare.
      Imi aduc aminte cu groaza cum acum 3 ani, dupa ce am mancat miercuri, joi si vineri acelasi tip de ciorba in acelasi restaurant suuuper mega cunoscut in bucuresti in centrul vechi in pauza de pranz de la birou ca seara m-am prezentat la urgenta intr-o stare de nedescris aici iar in urma analizelor… taaaadaaaaam Salmonela !

      00
    • ai uitat de laptele matern , maestre

      00
  13. Eu ce sa mai zic, sunt fix la „epicentru”. Imi e frica sa ii mai dau si apa pustiului. De fructe nici nu mai vorbesc. in ultimele doua saptamani doar compot

    00
  14. Da -i bere !

    00
  15. iar eu am o vaga impresie ca mai sunt si niste masuri de higiena la mijloc. gen „spalat pe maini dupa ce iesi de la toaleta” sau „spalat fructele inainte sa le mananci”. trust me cuz I know things.

    dar atunci cand urechezi popendulatia, primesti voturi mai putine.

    00
  16. Sunt singura nebună care crede că e de la apă? Au negat ca să nu bage panică în popendulație.
    1. Spălarea alimentelor
    2. Pregătirea lor (da știu. ..apa se fierbe …și totuși. .)
    3. Baița…

    00
  17. chiar daca ar fi din alimente contaminate, vor fi greu de depistat pt ca a trecut mult timp si acum sunt in vanzare ale loturi de alimente…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)