De ce nu se duce CEO-ul Petrom la comisia parlamentară a ANRE

Probabil ați văzut ieri că Mariana Gheorghe de la Petrom nu s-a prezentat în fața comisiei parlamentare de energie, ci a trimis o scrisoare.

Tolontan e revoltat. Un alt gigel la fel, și amestecă mere cu pere într-o postare halucinant de stupidă.

Ce omit toți ofuscații ăștia care și-au făcut deja plinul de ieri și nu vor mai alimenta la Petrom o lună e următorul lucru:

Statul român își va însuși, în urma deciziei de majorare în două etape a accizei la carburanți cu câte 16 bani/litru, cel puțin 55,6% din prețul plătit de șoferi pe litrul de benzină și peste 53,7% din prețul achitat pentru fiecare litru de motorină.

Și asta

În 2016, OMV a avut un profit de 1,05 miliarde de lei şi o cifră de afaceri netă de 12,5 miliarde de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Și asta

La Comisia ANRE sunt invitați, joi, reprezentanți de la Transelectrica, Dispecerul Energetic Naţional, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia și Elcen Bucureşti.

Nu știu exact care e faza, dar sincer, nici eu nu m-aș prezenta. Bă, nu e de ajuns că vă dau o căruță de bani ca să întrețineți mișcările astea economice pe care nu le-ați putea susține fără banii ăștia, acum mă chemați cu toți săracii și cu toți faliții să ce? Să îmi spuneți că, deși nu ați făcut nimic cu banii ăia până acum, de mâine vreți să mărim prețurile la combustibili și mai mult, că aveți nevoie de mai mulți bani? Mai tăiați din subvențiile alea la gigacalorie și lăsați prostiile! Sau puneți o echipă de management privată să conducă găurile alea negre!

N-am ajuns mai departe de paragraful doi din ce a scris istețul ăla de la Trenduri Economice, că pute a prostie articolul, dar Petrom beneficiază de protecția statului român? Da! Să beneficieze! Pentru că e printre puținele privatizări care au mers bine și de pe urma căreia statul român profită în continuare! Bine naibii că au vândut-o înainte să o ia vreun șmecher român să o bage în pământ. Și da, își arată respectul pe care îl cere de la alții numind-o pe Gheorghe terchea berchea. E clar că îl duce capul.

OK, nu e ok să nu se ducă, dar vând vezi în fața cui trebuie să se ducă și pentru ce, parcă înțelegi. Plus, de când Sebastian Ghiță era în comisia de control a SRI, comisiile alea nu mai înseamnă mare lucru.

 

sigla-omv-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. „Pe siteul Petrom nu apare nici o explicație. Publicul nu are dreptul să știe de ce șeful companiei refuză să meargă în fața aleșilor românilor, lucru de neimaginat în nici o democrație consolidată.”

    Trecem peste „România = democrație consolidată”, bună gluma, merge de un meme pentru intelectuali. Dar când o scrie în lege că pe site trebuie să pui toate prostiile pentru ca jurnaliștii leneși să ia copy-paste informațiile… Eventual să le facă și un rezumat la cetățenii europeni cu drepturi, că e greu de diseminat informația. Am mai zis-o și o s-o repet: toți vor să fie Bernstein&Woodward, dar să le vină totul de-a gata, doar să-și pună numele pe articol.

    Nu vrei să știi câți români devin brusc anesteziați când vine vorba de internet. „Am trimis un mesaj pe formularul de pe site într-o chestiune de maximă importanță și nu mi-au răspuns, vai, ce mă fac?” Dar ce, firma aia există strict în formularul ăla? Nu are și ea un sediu de corespondență, un număr de telefon, o adresă de e-mail? „Ba da, dar am crezut că…” Apoi ne mai mirăm că analfabetismul digital e întrecut doar de cel funcțional.

    00
    • ‘de ce șeful companiei refuză să meargă în fața aleșilor românilor’

      pt ca nu exista nicio lege care sa oblige romanii sa se prezinte in fata comisiilor politice de ancheta din Parlament! De fapt PSD-ul vrea sa faca justitie in parlament si circ pt televiziunile lor

      00
    • Mulți încă mai cred că justiția se face în arenă, televizat. Eventual pe stadion cu mitraliera.

      00
  2. Cred ca presedintele comisiei astea nu a citit decizia CCR. Doar persoanele care ocupa functii publice trebuie sa participe. Si desi la OMV statul inca este actionar, in niciun caz nimeni de acolo nu are o functie publica.

    00
  3. Fratiwear, tu realizezi ca noi traim in tara in care la un salariu de 300 lei platesti 374 lei impozite la stat!!
    Ce m-as cara inapoi in Grecia…la aia se fac majorari acum..

    • De unde ai scos cifrele alea? Invers mai mergea..

      00
    • Adica angajatorul plateste pentru tine 674 lei si la tine ajung 300. Aia e.

      00
    • @Cipper, simuleaza un contract de 2ore/zi la salariul minim pe economie si vezi cat iese.

      PS: ce-mi plac mie comentatorii astia care nu ai platit un impozit sau salariu in viata lor dar ei stiu mai bine…

    • Nu mai aberați. Cautati procentele pe net. De fapt se duc cam 40 la suta la stat si 60 la suta la angajat.

      00
    • Eu nu am ce simula, poate iti simuleaza tie imaginatia lucruri. Daca te referi la faptul ca voiau sa impuna plata impozitelor pentru echivalent 8 ore chiar si pentru cei part time, nu s-a aplicat acea lege.
      Si mie imi plac comentatorii care stiu ei sigur lucruri despre altii…stii tu cine are doar certitudini, nu?

      00
    • 40% la stat si 60% la angajat… si daca adaugi TVA-ul? Tot la stat se duce, si tot din buzunarul nostru.

      00
    • Daca tu zici ca nu s-a aplicat legea cu contributiile pentru 8 ore si pentru cei cu doua ore te inseli amarnic, s-a promulgat de 2 luni

      00
    • Mai taiati daodracu

      La 100lei statu ia pana 80

      00
    • Cipper esti pur si simplu prost. Legea se aplica incepand cu 1 august 2017. Si da, la un salariul de 302 lei impozitul la stat vine 374 de lei.

      again, daca esti prost taci din gura ca te faci de ras.

    • Da, asa e, sunt prost. Pentru ca ma interesa doar cazul cand se cumulau minimn 8 ore din mai multe part time. In plus, in senat a prinit aviz negativ ordonanta asa ca am banuit ca nu se mai aplica deloc.
      Revenind insa la ce spuneai mai sus cu aia care comenteaza fara sa plateasca impozite. In afara faptului ca sunt si angajat si (mic) antreprenor care plateste damboulea taxe, poate ma elucidezi cine se califica pentru cazul expus de tine. Cumva patroni autoangajati? Sa le mearga vechimea? Aia sunt mai prosti ca mine. Mai ai alte exemple?

      00
    • Cipper, ti-am aratat ca habar nu ai despre ce vorbesti. ordonanta este in vigoare de 2 luni. La un salariu minim de 2 ore/zi platesti mai mult la stat decat la angajat. Mi-am demonstrat punctul de vedere.
      In rest ce mai vrei?

  4. Discutia e mai complexa si nu o poti reduce la faptul ca plateste taxe. Se vede ca nu ai expertiza pe domeniu si ceea ce faci in acest articol fata de celelalte este pura parerologie.

    Discutia in comisie nu e despre benzina si motorina ci despre centrala brazi a petrom care produce energie electrica pe care au inchis o pe jumatate creandu -se cerere in piata crescand pretul curentului. Argumente valide are si psd si pnl deci cu siguranta adevarul este la mijloc .

    00
    • @Alex: cred că nici tu nu ai expertiza in domeniu. De obicei, când încerci să manipuleze ceva, manipuleze pentru un castig – financiar de cele mai multe ori. Dacă OMV ă oprit centrala intenționat, îmi explici si mie cum au câștigat bani având contracte de vanzare FERME pe termen lung (la un pret relativ mic 150-160) si trebuind să răscumpere energia respectivă din piața la preturi mai mari (200-250).
      Enjoy the math equation!

      00
    • Se vede ca tu nu ai “expertiza” pe limba romana. Daca ai avea ai folosi experienta in contextul dat si expertiza atunci cand vorbim de un raport/cercetare.

      00
    • Multumesc Alex pentru lecția de limba romană. Încerc sa îmbunătățesc. :) Cât trăim învățam.

      00
    • Cu placere! Observ ca mai sunt inca 11 persoane(cand postez acest comentariu) care folosesc expertiza intr-un context gresit.

      00
    • Alex – un animal forumist. In momentul in care se vede incoltit de argumente, incepe sa, corecteze limba romana a altora. Pentru ca atat i-a mai ramas… P.S. am pus o virgula aiurea pentru a avea ce sa corectezi. Asta daca ai timp ca am inteles ca mai ai 11 clienti in pending :)

      00
  5. normal ca petrom merge bine dupa privatizare.. scoate petrol pe mai nimic si il vinde (multi ani l-a vandut pe bani buni).
    cam ce batut in cap iti trebuie sa dea de gard o asa afacere?

    00
    • Partea cu 55% taxe ti-a scapat.
      55% taxe inseamna ca Petrom lucreaza defapt pt stat.

      00
    • „cam ce batut in cap iti trebuie sa dea de gard o asa afacere?”

      Capul batut al statului roman, care reusea an de an sa nu aiba practic profit la Petrom, inainte de privatizare. Cateva milioane de euro, sa nu bata la ochi, atat era profitul. An de an. Si asta si fara sa faca vreo investitie, cadeau benzinariile peste cumparatori de vechi ce erau.

      OMV a scos la lumina profitul real (1 miliard lei la cam 12 miliarde de lei cifra de afaceri) si a reinvestit an de an peste 80% din profit in Romania.

      Nu sunt un vreun actionar la OMV si nu am nicio ruda de a saptea director acolo (da as vrea!), dar situatia actuala mie mi se pare cu mult mai buna.

      00
    • silicon, ar trebui să se intâmple asta și cu radet, de pildă.

    • @kmlx: nu inseamna deloc ca lucreaza pentru stat, boss. Pentru ca stii al cui e petrolul ala pe baza caruia isi duce existenta Petrom? Al statului, adica al tuturor. Daca nu era ala, Petrom lucra cu 0 taxe, adica nu exista. Petrom lucreaza pentru ei, iar statul isi ia o parte din bani pt ca, in cazul asta, e indreptatit, e o resursa naturala.

      00
    • nu mi-a scapat, dar mi se pare normal ca in domenii din astea sa existe taxe.
      da, stiu ca prea multi bani se fura si de asta nu avem autostrazi si alte cele in romania, dar solutia e sa opresti hotia, nu sa nu mai platesti taxe.

      00
    • Mă distrează îndoctrinarea asta comunistă :))

      Al Statului = al tuturor :))

      Al Statului = al elitei conducătoare și atât.

      E valabil nu doar în România, că nu noi am inventat apa caldă, dar mă fascinează oamenii care încă cred propagandă din asta veche

      00
    • @Manu, pune-ti si o folie de aluminiu, ca sa fie treaba buna. Nu despre asta era discutia. Si pana atunci, citeste la comunistii norvegieni ce se intampla cu banii de pe redeventele din petrol si vezi cum e treaba asta cu ‘tutulor’ (pentru cunoscatori, ca tot eram la comunisti :))

      00
    • Auzi, mă, nobody? Da’ poți să explici puțin cum e petrolul ăla al tuturor? Al meu știu sigur că nu e, că înainte să îl ia OMV-ul nu am primit vreo găleata moca. Și nu pot să spun că am făcut ceva pentru el, deci eu cu siguranță nu mă pot include la „tuturor”. Acum, la 1 miliard profit declarat (presupun că mai sifoneaza ăia ceva bani pe sub mână) , chiar dacă îl mută pe tot în Austria tot plătesc impozit pe profit și pe dividende dacă îl scot din țară.
      Parcă-parcă e mai bine decât atunci când era la stat, de fura „toată lumea” (implicată), ba o găleata de țiței ( am cumpărat eu de la ei) , ba una de motorina, ba o cisternă (după posibilități) , da’ profit cam ioc, la fel și bani vărsați la buget.
      Sigur, a fost cam de căcat că au trebuit să ia străinii chestia asta. Sigur, Năstase a fost mare bulangiu, da’ până una alta, eu, personal, am câștigat dreptul la muncă și viață într-o lume unde câștig bani, nu gauri de covrigi, de unde înainte primisem prin gură. Păi, ce să spun, mie-mi convine așa.

      Pe de altă parte, ok, statul pune taxe pe petrol. Să pună, nu vreți toți orașe mai curate fără mașini care poluează? E pe bani, treaba asta. Nu vreți toți bicicliști ca în Amsterdam. Eh, așa merge chestia asta, cu preturi mari și dat din pedale. Sigur lumea se supăra pe Petrom, că, vai, au crescut iar prețul. Păi luați,băieți, benzina de la Lukoil, Gazprom (ruși), Socar ( KZ) , sau MOL ( frații noștri maghiari) – daca ăștia nu sunt buni. Dacă sunt ei bulangii și vor să vă forțeze mâna. Avem benzinării din trei țări (în afară de omv/Petrom) îmi e greu de crezut că sunt toți propuși pe crearea unui oligopol.
      Faptul ca statul ține accizele la un nivel care împinge prețul carburanților către prețul european, dar salariul minim, care influențează și salariul mediu, la un nivel demn de Africa, spune mai multe despre statul român decât despre OMV/Petrom.

      00
    • Catalin, eu n-am zis nimic cum ca ar fi rau ca e privatizat Petromul, ba cum ai zis si tu, lasat pe mana statului poate ar fi fost furat pana in faliment (nu discutam aici cum s-a privatizat, de ce, Nastase etc.). Noi discutam acolo de resursa naturala, care chiar e a tuturor, indiferent ca ai contribuit tu personal sau nu, ci pt ca asa e logic si asa e si legea. Cam peste tot in lume. Nu ne contrazicem cu nimic, chiar asta ziceam celui de mai sus, Petromul lucreaza pentru el (cum e normal), dar sa nu ne dam ochii peste cap ca s-a bagat si statul pe felie (ca si asta e normal si eu, ca cetatean, chiar vreau asta in astfel de cazuri). Si cu partea a doua din ce ai scris tu sunt perfect de acord.

      00
  6. Ce simpatic e” saful”comisiei de ancheta.Daca nu vine la raport o sa-i dam pe mana poterei.Petrom e acum din fericire o companie privata iar raspunsurile la intrebarile fabuloasei comitii se pot transmite si in scris conform regulamentului lor propriu.

    00
  7. De cand cheama parlamentul pe cine are chef? Ce-i China?

    00
  8. Bravo, Vali! Le-ai zis-o bine.

    00
  9. amuzant rau de tot sa crezi ca CEO nu s-a dus la comisie din cauza „divergentelor” privind politica PSD! foarte amuzant!

    00
  10. @Zoso
    Intrebarea ta nu are sens – ORICINE este OBLIGAT sa se prezinte in fata Parlamentului,
    pentru a prezenta explicatii.

    Petrom este o sugativa de bani, care profita de 13 ani de redevente de tara africana , in baza carora face profituri enorme pe care le exporta in afara, mascate pe contracte de consultanta.

    Un jaf mare, la scara nationala, unul dintre multele…

    00
    • Si statul este obligat sa aloce 6% din pib la educatie. Atata timp cat nu exista si repercusiuni daca nu iti indeplinesti o obligatie, poti sa te stergi direct la … stii tu ce cu ea de obligatie.

      00
    • @Cristian
      Ce are sula cu prefectura ?
      Toti trebuie sa ne supunem legilor si Constitutiei. Faptul ca „unii ” nu se supun nu iti da tie dreptul de a nu te supune – dimpotriva, asta te face la fel de fara de lege ca si ei.

      00
  11. Dan Diaconu ala cu Trenduri Economice e un pesedist absolut caraghios. Dar foarte respectat intre cei 32 oameni ce il citesc.

    00
  12. „E una din putinele privatizari care s-au facut bine” …???
    Facuta de un penal,nu? Ah, sau nu-ti mai aduci aminte cum l-ai porcait pe Nastase?
    Hai mah ca esti si tu un ipocrit…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile