Dragi părinți: nu mai plângeți că trebuie să dați bani la școală!

Deja au început să se plângă. Uuu, școala e gratis, dar trebui să cumpărăm una și alta. Link. Afterschool-ul e nasol că ăia de acolo vor bani să stea cu copiii noștri. Link.

Ce vreți să spuneți cu plânsetele astea că vi se cer bani este că așteptați ca școala/educația să se repare de la sine, fără să faceți nimic. Nu vreți să faceți reclamații cu numele vostru când profesorii sunt abuzatori, nu vreți să încetați să dați bani, că poate aflați cât de premiant e ăla micu de fapt, nu vreți decât să vă plângeți anonim că…nimic.

Da, școala e așa cum e. Faceți ceva pe tema asta. Nu mai votați același primar dacă școala e dezastru, nu mai votați partidul de unde e directorul dacă vi se pare că școala se dărâmă, puneți mâna și faceți reclamații dacă nu vă convine ceva.

Dar nu vreți asta. Că nu aveți timp. Că sunteți la muncă 12 ore și apoi sunteți obosiți. Prea obosiți să faceți ceva. Ei bine, dacă sunteți la muncă înseamnă că faceți bani. Dacă faceți bani, puteți să îi cheltuiți pe educația copiilor voștri. Pe lângă ăia pe care îi fură PSD în loc să îi cheltuiască pe educația copiilor voștri. Că nici acolo nu puteți să fiți atenți, că sunteți obosiți.

Și la ăia cu after school, ia ia-ți-l bă acasă după 4 ore! Ah, nu vrei, că ești la muncă și nu are cine sta cu el? Atunci de ce pana mea comentezi? Ce vrei de fapt? Să…exact. Nimic.

Nu mă duc mâine la deschidere. N-am de ce.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

89 comentarii

  1. Ai uitat-o pe aia cu „noi stăm la porumb” dar trebuie să ducem copilul la școala „aia bună”, cu tot ce presupune treaba asta, gen, găsit vreun neam de o anumită etnie, făcut mutație pe buletin…

    00
  2. aahhh, părinții, această specie aparte de ipocriți.

    00
  3. Aștept dezbaterile de la ședința de mâine (adică devizul). Anul trecut a fost rezonabil: vreo 100 Ron per semestru consumabilele. Cheltuielile voluntare au fost relativ mici, învățătoarea nu are pretenții (noroc).

    00
  4. Cati copii ai Zoso?

    00
    • nici unul. dar sunt expert.

    • De ce? Dacă nu avea copii, nu putea sa comenteze?

      00
    • Nope eram doar pur si simplu curios, dar daca alegerea este sa nu vorbeasca despre familie este foarte ok si o respect.In rest fiecare este liber sa isi exprime ce parere vrea.

      00
    • @Vali Probabil ca ai cel putin 7 case. Nu? :) Serios vorbind educatia de buna calitatea nu se face tot timpul pe bani multi….Am vazut scoli private aici (Canada) care sunt interesate de banii parintilor si la capitotul scola ii trec pe toti clasa, ca sa fie bine sa nu fie rau pentru business :) Ca sa faci o ducatie buna trebuie ca parinte sa te implici, sa stai linga copii sa push, push dar nu prea mult. Eu cred ca meseria de parinte e cea mai grea….

      Numai bine.

      00
    • A fi parinte NU e o meserie.

      00
  5. Zoso in lupta cu parintii edgy, part 10^69… oamenii vor spune ca nu iti doresti ca omul de rand sa primeasca o educatie, umblam cu eugeniile si pe aici, „urat”

    00
  6. Si mie mi-au cumparat parintii la vremea aceea totul necesar. E o cheltuiala, daca unora nu le convine de ce au mai facut copil?
    Cit despre afterschool: veneam acasa, mama lasa mincarea pe aragaz, noi doar trebuia sa-o incalzim si sa mincam. Pina la ora 16, cind apareau parintii de la munca, eram gata si cu temele.

    00
    • After-school cu cheia de gât, boss.
      Trăgeam cu injectoare de Saviem și tractor, la 10 noaptea in cartier, până să vină mama.
      La 11.30, când apărea de la Dacia, eram cei mai cuminți copchii. Mâna miroasea a catran și sulf.
      Acuma vai să nu-și bage ăla micu furculița in ochi. Meditații, after-school, părinți care cer program de la 9, să-i ducă și să-i ia pe ăia micii de la școală. :| Welcome to retardistan.

      00
    • ai’ de capu’ meu. mi-am adus aminte. nu stiu cati inteleg :)))

      00
    • Da … si pe vremea noastra Teen Porn era unul dintre cele mai cautate pe pornhub? tot pe vremea aia aveam 1.7 milioane de masini inregistrate in bucuresti si te puteai pe juca pe strada printre ele? Zoso zice aici ca atunci cand traversezi starda pe trecre trebuie sa te uiti in toate partile… cum se compara asta cu eu bat mingea pe strada
      Da, eu cand eram in clasa I mergeam 2.4 km pe jos pana la scoala, in clasa a 2-a am avut un un incident cu un coleg de etnie roma de clasa a 4-a care pe atunci facea o chestie care acum se numeste booling. Noroc ca sunt mia mare din punct de verder fizic. Asta a fost un incident in 8 ani de gimnaziu. Cat booling e acum pana in clasa a 8-a? Hai sa fim realisti sa sa lasam nostalgia

      00
    • *bullying

      00
    • Când am crescut mai mare am aflat de Private Spice. Nu înțelegeam nesomnul băjeților de miezu nopții. Mulțumesc, dar nu m-aș mai întoarce la vremurile ălea și nu-mi aduc aminte cu nostalgie deloc.
      Ce văd în schimb, ca om la 34 de ani, cu prieteni cu copii mărișori, este că se pregătește o întreagă generație de snouflecși, prințese, inadaptați sociali și prințișori, copii ținuți în puf, crescuți de mame idioate al căror comportament este taxabil grav de tot.
      De la unu indiferent, am ajuns să-mi placă copiii, să stau cu ei, să mă joc, să ne înțelegem. Îmi plac copiii educați, care înțeleg pentru vârsta lor unde au voie și unde nu, de ce trebuie să facă sau nu un lucru. Vorba bună și exemplul părinților fac minuni.
      De la evenimente similare în care un copil urlă și mă-sa nu știe ce să-i facă să-l potolească și să-i facă pofta, la cazul când e lăsat să se dea cu capul de asfalt și să urle cât poate, doar pentru un moft. Al doilea poate mai primește și una scurtă peste bot, când știe clar și e conștient că părinții ii face poftele și nu e oportun să se comporte ca o maimuță. Vorbim de oameni cu salarii decente, cu posibilități să țină copii. Chiar recent am fost foster pentru o fetiță de 5 ani, că ta-su și mă-sa au plecat la o nuntă și nu aveau cu cin s-o lase.
      Copiii educați să priceapă că nu-i frumos să se comporte ca descrierații îmi plac.
      Și vorbesc de vârste diferite. După părerea mea, de părinte de cățăl de 16 luni, copiii se educă și pot fi dresați să fie ok în public de la vârste mici.
      Văzut, constatat.
      Hai că eu fără copii, cu câine, v-am dat mai multe sfaturi despre cum să vi-i creșteți, decât ați primit în toată viața voastră de părinți.
      Cu copiii proști cu botniță și-n lesă.

      00
    • sunteti usor cu capu. chestia asta cu „pe vremea mea era blablablablalba” e super idioata. pur si simplu e diferit. nu ai cum sa compari mere cu pere. plus ca daca mergi pe ideea aia de ce sa te opresti la experienta respectiva. totul era mai bine, totul era special, nu ca acum. cam cum suna?

      00
  7. Eu nu am si nu vreau copiii… e alegerea noastra, nu toti „au chemarea” asta, sau nu toate femeile pot.
    Dar de vreo cativa ani ma simt persecutat sau pedepsit: la salariu deduceri pt cei care au copii, la aerop priority, la supermarket case, etc etc si toate proiectele de lege discutate sau vehiculate au tot felul de beneficii pt cei ce au si „penalizeaza” pe cei ce nu.
    Si toti se vaita ce greu e de parca e o obligatie sa ai 1, 2, 10 copii.

    Stii ca nu e usor si totusi te puiesti? Asuma-ti nu doar bucuriile ci si lucrurile mai dificile.

    00
    • respect ca nu vrei copii, dar sa te simti discriminat pentru asta? te plangi pe chestiii neimportante mai rau ca fetita mea de 7 ani. Asa ca iti respect foarte mult decizia

      00
    • Cu de-aștia ca tine nu va fi necesar să emigrăm pe Marte. Dar te poți înscrie pt primul zbor. Se caută deschizători de drumuri spațiale.

      00
    • Amesteci: una e să nu te plângi că e greu cu plozi (tu nefiind chiar imbecil și să îi faci fără să vrei), alta e ca dacă îi faci să ai niște ajutoare de la societate. Fiindcă societatea umană, ca un corpus exterior sumei membrilor, are spirit de conservare și înmulțire;prin urmare, vrea ca toți să puiem 3+ copii/familie și de aia ajută pw toți care se duc către dezideratul ăsta

      00
    • Mi-am vazut un i in plus si imi statea pe creier.

      Ca sa apelez la o analogie cam imbecila dar in ton cu zona blogului… copilul e ca o masina: ai dreptul dar nu si obligatia de a o avea; stii ca e costisitor sa o cumperi si intretii dar totusi o cumperi… deal with it.

      @curly si pe cei care nu fac copii ii tratezi ca pe paria? De ex cand se vehicula impozitul pe gospodarie, erau niste prevederi acolo de imi faceam echipa de fotbal.

      Am citit zilele trecute niste idei ale unora ce viseaza la partide crestin democrate in cativa ani, not cool not cool…

      00
    • NOU
      #25

      1. Despre ce deduceri vorbesti, vreau si eu.
      2. Prioritatea la aeroport e doar pentru infanti. Daca nu ti se pare normal sa existe esti un imbecil.
      3. Ce casa prioritara? In Romania? Pentru copii? Unde? La vreo institutie de-a statului? La hyper/super/mega/ ultramarket?
      4. Why u lyin?

      00
    • NOU
      #26

      Toate facilitatile pentru cei cu copii nu exista pentru a-i discrimina pe cei fara, ci pentru ca societatea are nevoie de copiii aia, de aia.

      00
    • am vazut chestia asta de nenumarate ori: sunt unii speciali care cand nu au copii sunt ofticati ca ii deranjeaza, au mai multe drepturi, ii diverse la cap aia cu copii. atunci cand la un moment dat au plodul ii fut in gura fara probleme pe toti cei care se pun in calea fericirii copilasului.

      00
  8. Oo shit! Tre sa plec maine mai devreme la munca, sa nu prind aglomeratia de pe langa scoli.

    00
  9. Știu că va începe școala atunci cînd apar reclame la tv cu produse anti-păduchi.

    00
  10. Adică să-mi dau dog argentinianu cu substanțe anti-păduchi? Că poate-l văd că se scarpină?

    00
  11. Altceva am vrut să întreb. De când este esențial să meargă toată familia cu copilul la deschidere? Am 4 oameni care și-au luat liber luni ca să meargă cu copilu la deschidere (copii de 9-12 ani).
    Îmi amintesc că ai mei au fost la 2 deschideri, bunicii au fost următoarele 2,pt că ai mei erau la munci, iar din a 5-a am fost solo. Era boring. Era lalaiala, cui plm îi place prima zi de de scoala? Îmi puneau niște bani în brate să cumpăr flori și #hainoroc

    00
    • nu cred că e vreo regulă. pe mine mă seacă serbările, când vin toate neamurile in clasă și nu ai loc./

    • Deocamdată a noastră e doar la grădiniță, dar prima zi la fel ca și celelalte: o lași și te cari acasă. Nici serbări nu prea fac, ne întâlnim toți, bem un suc și mâncăm o pizza și aia e. Prea complicam lucrurile doar pt ca asa se făcea mai demult.

      Părinții mei nu cred ca mi-au cunoscut profesorii la liceu (generala am făcut-o la sat… Acolo alte treburi 🙂), iar pe diriginte l-au cunoscut când i-a chemat sa discute despre absente 😁😁 și la sfârșit de clasa a 12-a.

      00
    • @Liviu, și ți se pare normal ca un părinte căruia se presupune că-i pasă de copilul lui să nu-i cunoască profesorii?! în poate cel mai important ciclu de învățământ, ăla în care copilul începe să știe de el însuși, ăla din care pleacă spre o școală sau altceva în urma căreia își va câștiga traiul?!
      nici pe mine nu m-au dus părinții de mânuță-n prima zi la școală (și nici în celelalte zile), decât poate-n clasa I, dar îmi cunoșteau profesorii și periodic se interesau ce mai fac eu pe la școală. chiar și-n clasa a XII-a. cred că ar fi făcut-o și-n facultate dacă ar fi locuit în București. :)

      00
    • NOU
      #36

      Sunteti cam idioti la faza asta.
      Va luati megaultra telefoane cu care pozati toate cacaturile de dishuri, dar un eveniment important nu e vrednic de a fi celebrat de altii. Sa stea plebea acasa, nu-i asa, sa nu va ocupe voua strazile…

      00
    • @A in afara de diriginte nu cred ca este nevoie sa cunoasca parintii alti profesori in liceu. Daca tu iti faci treaba si ei isi fac treaba eu cred ca este suficient. Cel putin la mine a functionat fara probleme si cred ca mai sunt cazuri pe aici.

      00
    • @Ciprian, cred c-am mai spus-o p-aici, părinții mei sunt cadre didactice, așa că-s subiectivă. un profesor nu e acolo să-ți spună ce note și ce absențe ia copilul tău, asta o poate face și catalogul electronic (am înțeles că acum există).
      un profesor e acolo ca să-ți spună ce aptitudini are copilul tău, să-ți spună cam către ce domeniu ar înclinații, ca să nu te trezești cu el la 30 de ani că se duce la muncă ca la ghilotină, e acolo să-ți spună că la materia x merge flueirând și pocnind din degete, și la materia y are note decente doar pt că muncește de-i dă sângele pe nas, iar la materia z e în prag de corijență pt că nu ”vede” nimic și munca nu-l ajută.
      e acolo să-i spună că e vreo materie la care e sclipitor și ar fi recomandat să muncească și-n particular pt că profesorul nu-i poate oferi atât de mult în clasă unde trebuie să facă materie pt toți. sau invers.
      profesorul e acolo ca să-i spună că poate ar fi bine să-ți duci copilul la un control la oftalmolog sau ORL-ist că pare să aibă probleme cu vederea sau auzul. sau alte probleme.
      profesorul e acolo să-ți spună că-n ultima vreme copilul tău/adolescentul tău e trist, sau supărat, stresat, anxios, poate depresiv.
      e foarte posibil ca uneori un profesor să vadă mai des un adolescent de liceu (dacă se duce la școală) decât proprii părinți, pt că aceștia muncesc, deci nu-s acasă 10+ ore pe zi și-n rest puștiul e cu nasul în computer sau telefon sau cu gașca.
      dar sigur, fie cum ziceți voi, mult succes în a nu cunoște niciunul dintre profesorii copilului vostru vreme de 4 ani de zile!

      00
    • ps. eu îmi făceam treaba de elevă, părinții mei știau asta pt îmi făceam temele sub nasul lor. îmi știau notele pt că le spuneam eu. nu asta îi interesa să afle despre mine de la profesorii mei.
      nu asta i-ar fi interesat să afle de la profesorii mei din facultate.

      00
    • @A
      Nu vad de ce ar trebui sa ii cunosc toti profesorii. Mi se pare ca e de ajuns sa ii cunosti in prima faza educatoarea/invatatoarea/dirigintele, de acolo aflii informatiile de care ai nevoie.
      Nu ma astept sa aiba 10 la toate materiile si nici sa ii placa toate. Dar e important sa stai cu el, sa vezi ce ii place, la ce se descurca si la ce nu, iar daca nu ii place si nu vrea sa faca cariera din „materiile” respective, din partea mea poate sa aiba note de trecere. Cred ca prima dat e mai important sa vezi tu ce ii place si ce nu si pe urma sa-ti spuna altcineva. Probabil ca acum e mai greu, ca se pune accent pe note, eu am dat examen la intrarea in facultate.
      Daca vezi ca nu merge vreo materie, atunci trebuie discutat cu dirigintele, pe urma cu profesorul, ca altfel nu ai cum sa dai plicul :)) – eu glumesc, dar pentru unii din pacate nu e o gluma.

      00
    • de la ”nu trebuie să-i cunosc toți profesorii” la ”nu trebuie să-i cunosc niciun profesor după ce ajunge la liceu” mi se pare o cale lunguță.
      nici măcar nu mă refeream la note.

      00
  12. De curiozitate, cat mai costa sa ai un copil in Romania?

    00
    • ne spune gino iorgulescu. cam juma de milion să il scapi după ce omoară un om.

    • Depinde al naibii de mult, de la persoana la persoana.

      Cineva mi-a aratat un Excel in care imi dovedea ca a cheltuit 10.000 de euro cu copilul in primul an de viata: toale de firma, carucioare si patuturi de super-firma, camere video in patut, abonamente medicale scumpe, scheme de vaccinare smechere, facute cu companii private si asa mai departe.

      Eu zic ca, daca esti destul de chibzuit si normal la cap, nu costa atat de mult. Daca ai mai multi copii, cheltuielile scad per copil.

      Si strict la subiect: am 3 copii, toti la scoala publica in Bucuresti, scoli diverse, de la scoala de cartier si pana la liceu considerat bun (dar nu de fite). Cheltuielile extra sunt mai mult decat rezonabile, nu am cheltuit niciodata cine stie ce bani: cumparat de caiete, ceva culegeri, pixuri, stilouri, pensule si vopsele, chestii. Chiar nu costa cine stie ce daca le iei din Carrefour si Obor (culegerile), adica daca nu vrei musai sa aiba ala micul Parker in clasa a III-a. Cheltuielile cerute (indirect) de scoala au oscilat intre 100 si 200 de lei anual/copil. Daca vrei musai sa fii rau, poti sa nu dai niciun ban, dar eu sunt prea bleg pentru asa lupta.

      A, sa nu uit: se mai practica cadourile catre profesori de sarbatori si de 8 martie, cumparate de obicei la comun. Astea mai mananca inca vreo 150 de lei anual, repet, daca esti mai bleg, ca mine. Altfel poti sa dai flit si sa spui ca, daca ai chef sa dai vreun cadou, faci asta tu, personal. Stiu destui care fac asta.

      Cam asta e tot, in cazul meu. Asta si pentru ca eu mi-am facut niste aranjamente ca sa nu am nevoie de after-school. Altfel pretul in Bucuresti pentru un after-school privat relativ normal se invarte in jurul a 300 de euro/luna, aici e de vazut daca iti permiti sau nu.

      00
  13. Comentez doar să spun că atunci când eram eu elev, o dată pe trimestru (cel puțin) veneam sa spalam clasa. Cu perie de paie, ne bagam pe sub banci se spălam. Fetele spalau geamurile.
    Asta in clasele primare.
    Atât am de comentat, momentan. :)

    00
  14. O mica clarificare: acum directorii de scoli transcend mandatele primarilor si ale consilierilor locali. Indiferent cine e la putere, astia fura pentru ei si pentru partidul respectiv.

    00
  15. „sunteți la muncă înseamnă că faceți bani. ” – nu neaparat sa stii! Daca nu esti la munca mori de foame, daca esti la munca nu inseamna ca faci bani inseamna ca supravietuiesti. Nu o duci rau da nici nu faci bani la munca. „sunteti la munca..” cum vine asta? se poate nu fi la munca? sa ai familie si copii de intretinut si sa nu fi la munca?

    00
  16. pot să completez cu o chestie? poți să ștergi mesajul dacă încalcă regulile…
    deci, dragi părinți, dacă nu vă convine, nu mai plecați la ski sau la mare sau unde mai plecați voi și stați dracu’ în localitatea de domițil și mișcați-vă cururile la vot.

    00
    • băi, ești prost? păi și cum te mai piși pe el de vot?

    • Cu un tricou, ca proasta aia tunsă ca un bărbat, care poza-n afectată, că Românica se surpă.
      Băi, ce să mai zic, Rromales ca și restul Europei se concentrează în zone, poli economici puternici, unde sunt bani și oportunități de viață.
      Cine spunea satul românesc trebuie să moară? Iar Mircea Badea, artizanul și idolul căpșunarilor și spălătorilor de babe la cur, se declara ultragiat?
      Spiritul românesc autentic, propagat de Dan Puric, ălora cu burta goală care plătesc 150 de lei/bilet,să le zică de daci-vârcolaci și cât de speciali sunt ei?
      Meh, mă întorc la țuica mea de gutuie.

      00
    • @Ionut: Mmmm, de gutuie …

      00
  17. Slovacia: serbare de deschidere e doar pentru clasa 1, cand ii baga in cinema si le zice primaru ceva, apoi vorbeste directoarea, si-i striga pe nume la repartizarea pe clase. La clasa a doua (cazul nostru) nu exista serbare, am dus-o in clasa si aia a fost. Serbare de sfarsit de an nu exista. Fiecare scoala are cantina unde se serveste o masa calda. Anul asta e gratis de la stat, anul trecut a fost in jur de 20 de euro pe luna. Poti opta pentru “after school” care de fapt e un club unde copiii stau si se joaca. Clubul incepe la 6:30 si se termina la 17:30. Costa undeva la 50 euro pentru 3 luni. Dupa amiaza poti opta pentru ceva cursuri extra (engleza, drama, dans, informatica, etc). Un curs e oferit gratis de scoala, cele aditionale le palteste parintele, 30 de euro pe an. La inceptul anului, la prima sedinta cu se strang bani pentru ceva fondul clasei – 10 euro. Si cam asta e, fara cadouri pentru profesori – fiecare clasa, cel putin 1-4, au un invatator sinun pedagog. Pedagogul sta cu ei la club, ii duce la masa, ii supravegheaza in pauze. Copilul il iei de la scoala doar pe baza unor cartonase care se dau parintilor la inceputul anului, far ele e cam dificil. Vacanta de vara are doar 2 luni de la 1 iulie la 1 Septembrie. Anul trecut, la clasa 1 invatatoarea a decis sa nu dea teme miercurea, dar nici asa nu ne-a omorat cu teme.

    00
    • Bine bine, dar vorbesti de Slovacia nu de Slatina, corect?
      Aia totusi e o tara spalata.
      Chiar, ma gandeam ca la reclama aia la mastercard: un ghiozdan – 100 de lei, un penar – 20 de lei, fondul clasei – x lei, cadou la doamna – x multi lei.
      Mutatul intr-o tara normal cu un sistem de invatamant normal – de nepretuit.
      Inca mai cantarim optiunile, mai avem putin timp…

      00
    • Si n-au popa la deschidere?

      00
    • Sfîntul salam și vărul său parizer se zvîrcolesc între feliile de pîine prăjită cînd aud de masă caldă.
      Blasfemie! Huo civlizație!

      00
    • @Rumbu, de 14 ani de cand sunt aici am vazut popa doar la stiri, si atunci ceva legat de cine a iesit victorios la patriarhie :).
      Cand am inscris-o pe aia mica la scoala, trebuia sa alegem intre 2 materii, etica si ceva legat de relegie, am ales etica si nu ne-a deranjat nimeni cu religie, preot si mai stiu eu ce idei despre „o sa putreziti in iad ateilor” :)
      @Sly, nici nu stii cat de mult conteaza masa aia calda (supa, felul doi, fructe). Ii dam si de acasa mai un fruct, mai un sandwich, dar masa principala e la scoala.

      00
    • Nu ai prins ironia :)

      00
    • @Sly, chiar atat de prost nu sunt..:)

      00
  18. Anul trecut, doamna le-a transmis parintilor sa nu-i prinda cu flori sau cadouri la festivitatea de inceput a anului scolar. Daca vor sa duca ceva, sa duca o carte pe care o au prin biblioteca. In ideea ca aceasta va fi donata unor camine de copii. Practic cu asta le-a dat damage total. Sa vezi reactii de mamici disperate pe whatsapp. Ca ce au facut, unde-au gresit. Ca s-a suparat doamna pe parinti, ca s-a suparat directoarea pe doamne, etc. Delicios. Pana la urma n-au avut incotro si s-au comformat. Insa nu cu sufletul impacat.

    00
  19. La școal lu’ fi-miu directoarea a transmis tuturor s-o lase baltă cu florile de început de an. În loc de asta, să cumpere ghiozdane utilate cu diverse pe care școala să le doneze unor amărâți dintr-un cătun uitat de lume.
    Ghiozdane s-au strâns destule. Sunt curios dacă se abțin de la flori. E drept, e școala privată.

    00
  20. Nu ai ce sa faci pana nu introduci vot cenzitar. Cat timp votul meu este egal cu votul unui asistat social sub o forma sau alta(pensionati de la 40 de ani, cazuri de boala mult peste media UE, etc), unuia ce nu a lucrat o zi, etc. Nu am un cuvant de spus mai ales cand copiii sunt tot mai putini deci …tot mai putini parinti… tot mai stinsa vocea. Te depasesc mult in numar altii si isi vand voturile pt subzistenta in saracie, asta e realitatea. In plus plansul la romani e sport national, ne plangem si cand e cazul si cand nu e cazul ca de obicei.

    00
  21. Pentru cei care văd/vor vedea știrile din Timișoara:
    containerele noi aduse în locul claselor se datorează „investițiilor” făcute de „autoritățile locale” în sistem, aka pile, orgolii locale, afișare electorală.
    În locul lor trebuiau renovate alte școli-construite în alte locații.Așa au înghesuit copiii în aceleași școli, i-au băgat pe unii la subsoluri cu igrasie și acum se laudă că au făcut investiții.
    kkt românesc dat cu frișcă.

    00
  22. Poza aia cu pinioanele e deprimanta :)

    00
  23. Fain frumos spus, pt. ca e plin de parinti enervanti. Dar pe langa problema. Faza e ca banii aia, care in multe locuri nu se cer cu zecile, ci cu sutele sau chiar miile, nu se intorc la copii. Cel mult, ca la contractele cu dedicatie, in procent de X%, adica se renoveaza clasa cu firma dedicata, si baga cutareanu in buzunar niste fonduri, care btw, nu se cheltuie in regim transparent sau achizitie publica. Nuu, la scoli se fac donatii… Desi pe hartie se aloca o suma per cap de elev, pe urma suma de renovari anuale (ca aia-s maimute si fac praf tot de la un an la altul etc etc). Deci e hotie cu palarie, asta e!
    Banii se duc pe cafetiere, cadouri, atentii, carti vandute inutil si fortat de profesori, inspectori si naiba mai stie ce. Frustrarile parintilor nu vin de nicaieri!
    Ambitia de a trece scoala gratuita pe hartie are legatura doar cu sifonarea de fonduri in numele copiilor. La care se adauga sifonarea intitulata donatii si alte paranghelii.
    La schimb – nicio responsabilitate catre copii si parinti in ce priveste calitatea invatamantului, gradul de promovabilitate, pregatirea pt viata. Ii tine obligatelea la scoala ca pe un adult la program, plateste parintele de 2 ori – o data contributii la stat, a doua oara „ce se mai cere” – si la final tot parintele se spala pe cap cu ce face copilul in viata. Si exceptii de genul vreo scoala pe la sat cu invatatori de le plangi de mila, dar dedicati – sau opusul – unele la oras care ofera burse considerabile tuturor copiilor din clasa (miracol!) nu fac regula. regula e praful care s-a ales de ideea ca scoala te invata ceva.
    Dar e mai usor sa ne uram intre noi, si mai productiv pt adevaratii responsabili… unii trebuie s-o duca bine, pe spinarea fraierilor. Asta e.

    00
  24. de chestia cu after-school ar trebui sa se ocupe autoritatile locale din zonele mai dezvoltate economic. cum le place sa colecteze taxe din munca parintilor care stau 8-10 ore la munca, asa ar trebui sa le placa sa foloseasca o parte din banii de taxe pentru after-school ca sa poata colecta in continuare acele taxe de la oameni care muncesc in economia reala, nu la stat.

    00
    • vrei să știi cum vrea statul să se ocupe?
      after-school-ul să se facă la școală, părinții să plătească minimul, cateringul să se facă prin firmele partidului (am văzut mâncarea, nici câinii nu o mâncau), învățătorii să își facă pfa pentru ca, la final de lună, să rămână cu vreo 500 lei. și toți se întrebau același lucru: la un after privat iau 1500 – 2000 lei. de ce aș vrea să fac afterschool la stat? ah, îți spun eu de ce. că, pe lângă ce declari in acte, mai faci vreo 4.000 lei, că le spui părinților de la obraz, și ai 90% prezență la after din clasă, că altfel le dai note proaste.

    • scuze, eu ma gandeam cu se procedeaza in tari civilizate, nu la noi

      00
    • PS: pe aia cu cantinele, mai ales alea pentru copii si bolnavi, nu i-am inteles niciodata cum pot fi niste mizerii umane atat in timpul comunismului, cat si acum. adica totusi cat de tare trebuie sa dezumanizezi in ochii tai pe cei care mananca la tine incat sa furi cat poti si sa faci in bataie de joc niste mancare care de abia e comestibila. tin minte acum vreo 10-15 ani cand a stat tata prin spital vreo luna, in feicare zi avea acelasi meniu, in care felul pricipal erau niste cartofi piure jumatate apa si ceva carne de cea mai proasta calitate pusa in bataie de joc, ce fel de om trebuie sa fii sa nu ai nicio remiscare cand faci din astea?

      00
  25. Cand îi văd pe ăștia ultragiati ca deși scoala e gratuită ei trebuie sa dea bani pentru… trening si teniși (oroare!), cadoul de la moshu la petrecerea de Crăciun (rusine!) – ma apuca amoku. Da bre, e obligația statului sa iti îmbrace copchilu, e obligația statului sa îi pună portocale si o păpușă sub brad si sa plateasca un actor sa isi puna barba falsă și sa spuna hohoho. De dreapta! Iar un căcat de 20-30 de lei de copil la o zi de nastere a profesorului… plm, vorbim totusi de orășeni cu loc de munca, nu cred ca sunt astfel de dileme la copiii aia care fug intre scoala si camp sau in ghettoul din ferentari.
    Altfel cu cheltuieli pentru diverse consumabile gen săpun sau reparații minore gen o zugrăveala se poate dezbate, totuși mai vedem prin filme ca si prin state se mai fac fundraiser pentru scoala sau spitalul local, mai există acolo ideea ca nu tine chiar totul de guvernul central sau primărie și ca exista o oarecare responsabilitate si a comunitatii. Sumele sunt totusi minore, cine nu are nu are si e inteles si de ceilalti profesori si de profesor, dar parca scandalul nu il fac aia care sunt pe ajutor de somaj sau mame singure ci unii care nu stau in cateva sute de lei pe care le baga fără stress într-o pereche de adidași dar parca fac apoplexie daca le baga într-o draperie la scoala. Stiu, legea e lege… dar e chiar idealul tau sa trăiești chiar si cum educatia copilului tau nu e decât responsabilitatea statului?

    00
    • n-am auzit pe nimeni ever plângându-se că trebuie să cumpere echipamentul de sport al copilului, sau cadoul de la Moșu’. ever!
      am auzit oameni pângându-se că li s-au cerut bani pt zugrăvirea clasei, sau pt parchet, sau pt perdele, sau pt proiector, sau pt tablă, sau pt un laptop pt profesor (plm, tata și cumpărat laptop singur, și imprimantă, și scaner, și-și cumpără tonele de hârtie tot singur, pt table a obținut sponsorizări de la prietenii cu afaceri, transportul lor l-a plătit singur).
      cadourile pt profesor nu se discută la 20-30 lei, ci la 100-150 lei pt învățătoare/diriginte, încă 50-100 pt restul profesorilor. de fiecare copil.
      bine, aici s-ar putea să fie vina unor mămici ”implicate”, alea care au intrat în fibrilații când doamna a zis să nu aducă flori, ci o carte pt bibliotecile sătești, de care pomenește cineva mai sus.

      00
    • Aia cu smiorcaiala pentru echipamentul de sport si petrecerea de Crăciun e pe reportajul la care a dat link zoso. 20-30 de lei pentru un cadou mi se pare ok,e o cheltuiala derizorie pentru un părinte, 100 sau mai mult e evident aberant, nu ai ce cadou sa iei la 3000 de lei și e normal să spui nu. Situația în care un profesor cumpara din salariul lui echipamente pentru scoala e aberantă, în afară de laptop pe care îl folosește oricum si la treburile lui ca orice om si ceva xeroxuri care sunt ieftine si nu are rost sa te caciulesti cu cheta nu e normal să cumpere profesorul. E o mare problemă daca dăm asta ca exemplu pozitiv care ar trebui urmat de profesori, suntem defecti la cap daca gândim asa, mie mi-ar fi jena sa urlu ca nu dau 2-300 de lei intr-un an pentru ceva aparatura pentru clasa in care invata copilul meu si sa povestesc ca nu stiu unde le cumpara profesorul sugerând că asa ar fi mai bine. Nu e un atac la tine, e doar o comparație între cele două situații.

      00
  26. NOU
    #80

    Buna!Nici nu a inceput bine scoala si la Ovidiu deja se cer bani pt fondul școlii și pt aerul condiționat

    00
    • nu dați.

    • Uite asta cu aerul condiționat e o buna temă de gândire. Scoala e gratuită, trebuie sa fie curata, sigura si cu laboratoare dotate, dar nu e de la sine înțeles că ar trebui aer conditionat asigurat standard, în condițiile în care nu suntem la propice si in lunile de vara e vacanta. Probabil ca o minoritate din români si-au instalat acasă asta. Deci ar fi un plus, dar nu e o obligație a statului, într-o țară cu nivel economic mediu. Deci e strict o optiune a părinților, pentru un plus de confort al propriilor copii. Dacă nu se face un sistem centralizat de AC si se pune un aparat de 1200 de lei la o clasa, revin sub 50 de lei de copil.
      Așadar, e o oroare sa dea 40 de lei părinții- cu eventual excepție pentru cazuri sociale sau nu? E caz de dat cu fundul de pământ și cerut drepturile de cetatean european si înjurat idioți conformisti care nu se luptă cu putredul sistem, sau e o situație în care îți asumi o cheltuiala ca pe o responsabilitate normală? Chiar sunt curios de păreri…

      00
    • În Iunie și Septembrie e cald, crede-mă, mai ales dacă bate soarele.

      00
    • Asa e, poate fi cald in iunie si septembrie. De acord. Dar nu asa de cald incat sa fie insuportabil si sa împiedice obiectivul de a invata. Sa fim seriosi. Doar deranjant, într-o anumită măsură. Deci nu e ceva ce statul (oricare l-ar conduce, ignorați politica) ar fi obligat să investească sa rezolve. Nu e misiunea statului sa faca viata un paradis, nici sa rezolve absolut orice deranj. Statul trebuie sa asigure educatie, am convenit noi sa zicem in contractul social, dar nu trebuie sa asigure obligatoriu temperatura constant la 22 de grade. Statul nu e o dadaca, clar ca nu e, zic eu ca nici nu ar trebui să fie. Mvai, puiuletul transpiră, sa se faca domle ceva, ministerul doarme?! Hoților! Asta e socialism, si e amuzant ca multi se considera de dreapta si au totodata atitudinea asta ca statul e cauza oricărei probleme si are datoria sa rezolve orișice. Da, e in regula sa ceri toalete in scoli. Nu, nu e in regula sa astepti aer conditionat. Acum sigur, pe banii proprii, daca părinții se pun de acord sa actioneze împreună, foarte bine, nici o problemă.

      00
  27. * tropice, zic

    00
  28. Tu zici ca nu fac plangeri peste plangeri la scoala si pe unde se poate, in final sa stii ca se fac multe plangeri in general, mai ales sa scoli mai maricele, stii ce se intampla cu plangerile?… pai e chemat directorul de la scoala la inspectorat, dupa care totul e strict politic. Scenariul 1. Ambii in acelasi partid, face secretara 2 cafele si citeste inspectorul plangerea asa pe un ton de mr. Bean dupa care se sparg de ras aman doi si aia a fost. Scenariul 2. Cei doi sunt din 2 partide diferite, se cheama directorul i se spune clar ca nu e chemat la cafea ca e ceva foarte important si asa ceva nu se poate in ziua de azi cand poti aparea la TV sau mai rau pe internet, i se spune clar ce are de facut si se pune plangerea in sertarul cu „Cei pe care ii avem la mana”. Se rezolva ceva?… absolut nimic, in afara ca la prima sansa directorul din partidul ala rau e dat afara in suturi si se pune lingaul sef director… PS: Cel mai fericit caz este acela cand nu ai pe cine pune director ca nu-si asuma nimeni cate o scoala, ajunge unu director pe merit face curat in scoala, iar cand e curat ii dat afara pentru ca nu merita asa scoala „curata” si e pus lingaul sef de la aceea ora.

    00
  29. 20, 40 de lei… ba, voi realizati ca 20 de lei e un pachet de tigari? sunteti nebuni? vreti sa nu mai fumeze o zi intreaga?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube