Două povești din antreprenoriat

#1

La niște ani după criza anterioară, un business care cam șchiopăta din cauza crizei angajează un consultant (care atunci avea o reputație bună și cu care eram în relații de amiciție). Omul îmi dă un telefon, ieșim la o masă, hai să vedem ce se poate face pentru businessul ăsta.

Fac o analiză, i-o prezint, se duce cu ea la proprietarul businessului, revine după câteva zile, băi, nu prea e ce ne trebuie, hai să ne înțelegem pe o sumă să nu simți că ai muncit degeaba, dar nu, nu putem folosi.

OK, nu e problemă, nu plătiți nimic, ne reglăm noi altă dată. Trec vreo doi ani, vine concurența lor cu o cerere de colaborare, le fac un plan, plan care conținea și o parte din ce le spusesem celorlalți. Ăștia pun în practică, cresc binișor, la o cotă de 3 ori mai mare de piață decât aveau anterior, eu îmi iau banii, toată lumea fericită.

Ce aflu recent, repet, la ani buni de când n-am mai vorbit cu ei (cu consultantul m-am stricat între timp, dar nici alți oameni de acolo nu au răspuns la mailuri)? că sunt supărați pe mine că le-am făcut celorlalți un plan asemănător cu ce au refuzat ei să implementeze!!!!! YOU CANT MAKE THIS SHIT UP!!!!

#2

Fac ceva pe mai mulți ani cu o firmă. Treaba merge, ei fericiți, eu fericit. Se termină colaborarea, ei erau deja la alt nivel și aveau și mulți oameni din piață care trăgeau de ei să le facă consultanță. Viața merge înainte, ne descurcăm noi, ne strângem mâinile, se fac ultimele plăți, alles gut.

Trec vreo 2 luni, pică o pleașcă de proiect cu alții care nu erau concurenți direcți, dar tot pe acolo se învârteau. La câteva zile după ce ne-am pus de acord pe bani și pe ce e de făcut mă sună prima firmă, hai că reluăm, că e treabă. Stau, mă gândesc, mă sună șeful lor, bă, ești măgar, pe bune, te-ai dus la alții? Păi dacă voi nu ați mai zis nimic?!?!


Altfel, e bine, e început de februarie, suntem în perioada aia a onlineului de la început de an în care nu se mișcă mai nimic, câteva campanii răzlețe și atât.

film-citizen

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Istoria m-a invatat ca intotdeauna, dar întotdeauna, există minim 2 versiuni! Diferite…

    00
  2. La #1 ma asteptam sa foloseasca pe ascuns planul de business fara a plati.

    00
    • mi s-a întâmplat o singură dată.

    • Ce i-ar fi oprit?

      Nu știu cum a apărut comentariul mai sus.

      00
    • Zic ca nu ai incalcat nici deontologia, nici bunul simt. Unii se trezesc tarziu si doar sub presiune, altii deloc. Cei mai mizerabili sunt cei care nu vor sa plateasca nimic, dar te suna sa te intrebe ce parere ai. N-am nicio parere gratis. nu suntem prieteni, nu am obligatii, nu m-ati tinut voi la scoala, nu mi-ati cumparat voi biblioteca/ videoteca etc.

      00
  3. NOU
    #7

    1. nu-nțeleg ce nu e clar!? „să moară” they say, cu referire la capră…
    2. îl știi pă ghiță, ciobanul scos din anonimat de unii (imbecili care nu s-au gîndit să-i pună o clauză gen „te’ci la concurență, 3 rinichi, casa și oile!”) care acum lucrează pentru alții? ghiță a făcut bine să-i .uiască; așa trebuie făcut! io nu pot, că nu-s ghiță (și ca mine, mulți), da’ așa trebuie făcut…

    00
    • Am înțeles că la Ghiță au venit lupii și l-au prădat (nu la stînă), probabil primii le-au dat pontul…

      00
    • cand pui clauze trebuie sa platesti, ca e firma ca e angajat. La angajati daca vor sa plece trebuie platiti 50% din salariu in fiecare luna pe perioada cat au clauza. Asa ca si la Ghiță poate au avut clauza si nu mai vroiau sa platesca, sau a platit concurenta sa acopere clauza.

      00
    • NOU
      #10

      @wd, io nu-s licențiat în drept da’ în cazul ăsta zic fix ca ardeleanu’ la girafă: „așa ceva nu există!”; deci nu cred în existența unei clauze de genul, nici să văd contractul; în plus, contractul este legea părților și nu cred să existe vreo reglementare referitoare la cuantumul sumei; cred cu tărie însă în autosuficiența (să nu zic mai urît) multor decidenți de la noi (publici sau privați, același nămol);
      și am un exemplu care-mi stă pe creier: OMV! un cineva de acolo a hotărît, în țara cu niște milioane bune de emigrați pă Italea, să denumească un sandviș, sandvișuri! că așa se numește un sandviș de la ei: panini prosciutto! adică „sandvișuri cu șuncă”! acuma știu și eu că majoritatea celor emigrați îs la nivel de „țîne, fă, ragazza asta”, este „zăci senza un sfert” și vor „quattro mici con muștar”, da’ cum e să te rîdă vreun zidar care știe totuși diferența cantitativă între panino și panini, pe tine, mare boss dă boss pă marketing la oemveu?

      00
    • exista clauza si se castiga si se pierde pe ea. De exemplu am fost platit pe clauza asta/ am plecat la alta firma alt domeniu alta piata (din sanatate in IT) de la firma locala la un cu sedii in 5 tari dar aceeasi pozitie, agent de vanzari.

      m-a dat fostul sef in judecata a trebuit sa dau banii inapoi. desi firma din IT nu avea nici o treaba cu domeniul sanatatii nici pe aproape… faceau jocuri, site-uri, aplicatii ios si android de tot felul… pentru firme mari si foarte mari.

      in schimb am avut colege care au plecat dupa mine din firma si seful a refuzat sa le plateasca clauza care era in contract, ambele au castigat in instanta sa le plateasca pe 2 ani 50% din salariul brut ca nu s-au angajat in domeniu. ca sa fiu mai clar, fetele au plecat, seful a zis ca nu le plateste nimic sa faca ce vor, ele s-au angajat in alt domeniu si l-au dat in judecata si tot a platit toti banii, plus dobanda plus cheltuieli de judecata.

      Deci exista clauza si are putere foarte mare.

      ce se poate face e sa platesti in timpul contractului 50% … de exemplu daca o pozitie are salarizare de 5000 de lei net, tu ii dai 7500 net si scrii ca 50% sunt clauza de neconcurenta.

      00
  4. Mai schimbăm 100 de euro, mai facem un barter, mai recomandăm niște crypto, oameni suntem…

    00
  5. Si ce ai invatat tu din asta? Macar de la inceputul discutiilor sa stabilesti clar proprietarul drepturilor de autor asupra ideilor pe care le propui? Indiferent daca platesc sau nu pe ele?

    00
  6. 1 este monumental. Cred ca nu erau supărați ca nu au implementat/crescut, dar ca au crescut alții și acum arata ei prost.
    2 este ca atunci cand ii dai papucii ei și apoi te superi ca ii cumpăra altul suc 😂😂😂

    00
  7. Dar ce faci mai exact ?

    00
  8. Vina ta ca ai nu ai mers la ei sa le spui vedeti ca sunt liber de contract si pot merge la altii sa le dau idei ce si cum sa implementeze. Nu au nici un motiv sa se supere daca te-au lasa liber.

    00
    • Nu ar merge, daca un client nu doreste sa lucreze cu tine, nu-l mai alergi. Cauti clientul ideal, ala care e dispus sa te plateasca (atat cat ceri, chiar daca e mai mult decat si-a bugetat uneori) si care-ti respecta munca. Daca faci bine ceea ce faci, sigur exista oameni care doresc sa lucrezi cu ei si care nu-si baga picioarele in munca ta.

      Mi-a luat niste ani buni sa inteleg asta si e mult mai bine din momentul in care am avut „epifania” asta, sa zic asa.

      Daca nu ai semnat, Vali, clauze de confidentialitate, NDA-uri sau alte similare, liber la gasit clienti din industrie. Oricum, ca si specialist, e ideal sa lucrezi in aceeasi industrie, ca o cunosti deja mai bine si faci mai putina munca de pregatire.

  9. Trebuie sa fii fraier sa te mai întorci… Părerea mea.
    Nu tu ai greșit, ei. În ambele cazuri.

    00
  10. Legal nu ai gresit, dar „fii profesionist, ce dracu”…

    00
    • „fii profesionist, ce dracu”

      Ce insemna asta, daca unii l-au refuzat nu ar trebui sa mai munceasca pentru altii?

      00
    • 1. Scriu o carte. Mă duc la o editură, ăia zic „nu publicăm genul ăsta de cărți”. Mă duc la alții, o publică, se vinde de scot 3 ediții în 6 luni și se umplu de bani.
      Prima editură se bășică de ce am dus cartea la alții.
      2. Sunt angajat. Firma vrea să angajeze pt altul în locul meu. Mă concediează sau cădem la pace pe încetarea contractului prin acord.
      Mă angajez la alții.
      Prima firmă se oftică de ce nu i-am întrebat pe ei când am vrut să mă angajez iar.

      Cine pzm ar trebui să fie ăla profesionistu’?!

      00
  11. Nu ai greșit cu nimic ofc. Dacă aveați vreun contract cu clauză de neconcurență, ulterioară încetării contractului sau îți cumpărau la propriu ideea mai ziceam. Altfel sunt ca băiatul din cântec care își dă seama că iubea față după ce a plecat😂

    00
    • Clauzele de neconcurenta sunt ilegale, orice curte de arbitraj ți-o retează. Cumpărarea de idei, la fel, fiindcă nu e același lucru cu trademark-ul sau copyright-ul.

      Doar ca să-ți dau cele mai de basic exemplu pe care să-l înțelegi, în lumea tâmpită a capitaliștilor comuniști români, în România nu ar fi trebuit să existe decât McDonalds sau Windows sau Volkswagen sau Tutti Frutti sau Dedeman sau editura Humanitas sau…

      E păcat de voi să gândiți capitalismul din perspective marxiste.

      00
    • NOU
      #37

      @Phaff. clauzele de neconcurență sunt uzuale, dar până la un anumit nivel sunt rareori înghesuite în clauze contractuale scrise; intră la capitolul foarte mare și destul de vag numit etichetă în afaceri; gentlemen’s agreements.

      00
    • @Phaff @ValentinP Depinde ce numiți clauză de neconcurență… E legal să scrii că după ce îți dai demisia nu ai voie să faci contract direct cu unul din clienții firmei în următorii doi ani de zile. Poate fi ilegal dacă scrii că nu are voie să lucreze la firma concurentă.

      00
    • @Phaff Și totuși e prevăzută în codul civil si codul muncii. Sigur că fiind o clauză neuzuala trebuie minuțios concepută. Iar legătura cu capitaliștii comuniști români îmi scapă, or fi scris ei principiile UNIDROIT sau Convenția de la Viena.

      00
    • NOU
      #40

      @ic. mă refeream la „neconcurență” în sens ceva mai general decât zice codul muncii. eu facturez printre altele servicii de contabilitate și consultanță în materie de achiziții publice; dacă în primul caz nu are nimeni treabă cu mine, în al 2.lea lucrurile devin ceva mai nuanțate.

      în principiu, un client se așteaptă de la mine să nu fac același lucru și pentru un concurent direct-și nu este nevoie de o discuție explicită în sensul ăsta; eu mă aștept să înțeleagă fără vorbărie inutilă că pentru limitarea pe care o accept îi voi factura, în afară de prestația propriu.zisă, un comision decent, când (dacă) este invitat la consiliul județean să semneze contractul. la urma, urmei obligația mea (inclusiv dpdv legal, cred) este confidențialitatea, nu „neconcurența”.

      e drept, mă învârt într.o lume destul de mică, cu puțini actori, unde nu există o concurență reală – PNDL și PNRR înseamnă 10x proiecte&bani față de ce poate țara asta efectiv să implementeze/cheltuie, așa că nu.i un stres.

      00
  12. Zoso, mai las-o naibii, zau …

    Alaltaieri hoarde de jurnalisti erau concediati ca i-ai tras tu de urechi pe blog, ieri te cautau barbatii pe strada (te cunosteau dupa masina „unicat” in oras) sa-ti multumeasca ca le-ai pus la punct nevestele, azi se bat companiile pe tine si numai cei care au facut ce-ai zis tu au dat lovitura, in timp ce ailalti plang dupa tine. Nici Batman nu are povesti de astea, frate.

    Desi eu te-am mai intepat de cateva ori, sa stii ca nu o spun cu rautate, sincer nici nu cred ca minti (intentionat), probabil ai un fel de messiah complex, dar cred ca nu-i rau sa-ti mai atraga cineva atentia.

    00
  13. Asa, fara legatura, mai stie cineva ce face bobby voicu?

    00
  14. Am o curiozitate daca imi permiti, cat de in detaliu sunt planuriile alea ce se prezinta la client drept oferta incat sa fie discutii ulterioare ca au renuntat la propunere dar tot au implementat ideiile respective.
    Ma gandesc ca se dau niste linii/strategii generale, sau niste directii pe care vrei sa le prioritizezi incat chiar daca primesti un refuz ala tot trebuie sa angajeze pe cineva sa faca munca in detaliu pentru a putea fi pusa in executie.

    00
    • depinde de situație. eu nu fac și execuție, eu fac doar strategie, planurile pot fi și generale și extrem de specifice.

    • Risti sa mergi extrem de specific fara a avea un contract semnat cu ceva obligatii de plata? Sau riscul e calculat si in functie de client, ca banuiesc ca altfel colaborezi cu un client vechi care sti ca nu va refuza.
      In discutiile cu clientii noi sau potentialii clienti e ok sa faci referire la clienti vechi, potentiali concurenti, zicand de ex: am lucrat si la proiectul x-y deci am experienta pe zona aceasta si stiu cum sa imbunatatesc produsul dvs. ? Sau e bine sa fi discret si sa nu dai nume.

      00
  15. Gerontocratul din poză, cu epoleți, e mentorul/șeful lui Ionuț- pardon, lui Ilia? 🙂

    00
  16. Nu stiu ce sa zic de povesti… dar asta? … sper sa nu-i dau idei la Dascalu &co, https://www.reddit.com/r/TrueOffMyChest/comments/soxiue/i_have_6_jobs_i_am_becoming_a_millionaire/

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube