Două observații cu proiectul de lege pentru eliminarea a 100 de taxe

Penalul de Dragnea a depus la Senat un proiect de lege care să elimine peste 100 de taxe plătite de cetățeni, printre care taxa TV, taxa auto, taxele consulare, taxele de timbru și altele.

Prima observație: taxele astea se cuantifică în 0,07% din PIB. Adică fix nimic. Dar plata lor e un coșmar pentru cetățean, care era plimbat de la ghișeu la ghișeu la ghișeu de niște funcționari acri, pierzând timp și neuroni.

A doua: mi se pare amuzant cum s-au trezit azi, după ce au fost la putere de atâtea ori. Le suflă tehnocrații în ceafă și s-au gândit că ar putea să facă niște treabă. Sigur, își omoară niște clienți politici, dar dau poporului un pic de speranță.

Știu, e speranță deșartă și slabe șanse să treacă, dar e o încercare.

 

oameni

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. 0.07% e dat de PSD? presupunand ca e reala asta e stirea zilei. Nu cifra in sine ci faptul ca au facut un studiu de impact. Asta chiar e o premiera pentru PSD.

    • au specialiști, dar ii folosesc ca să fure :)

    • Nu e prima oara cand vin cu cifre. Programul lor de guvernare pare destul de profi facut. Problema e insa faptul ca e destul de greu sa verifici calculele lor si multe din ele par, cel putin la prima vedere, ori scoase din palarie ori se bazeaza pe efectul magic numit „multiplicator fiscal” sau „multiplicator de investitii”.

  2. Oricun astia ne mananca la toamna…renuntarea la taxele astea e un fel de sare-n ochi pentru asa zisa clasa de mijloc jos din Romania „luati ma saracilor si voi ceva aici” Daca ar baga taxa pe botez, parastas si nunti atunci ar pierde serios din electorat :p

  3. – vom scoate de tot taxa auto si taxa de timbru!

    -(i se pare ca nu a auzit bine) ….CE o sa ne mai scoateti de tot?!?

  4. băi, propunerea asta a pesedeului e un șut cu așa sete în coaiele liberalilor de simt că mă doare și pe mine!

  5. NOU
    #12

    PSD-ul sa mai stea o tura !

  6. Probabil taxele alea exista fix ca sa acopere o parte din bugetele cu salariile pentru institutiile pe la care se plimba cetateanul. Adica sa tina niste functionari publici ocupati si dependenti de sistem. Odata cu implementarea platii online a oricaror taxe (se va intampla si asta la un moment dar) o parte din oamenii aia vor ramane fara obiectul muncii respectiv fara loc de munca. Trist pentru ei, trist si pentru altii fiindca pana la urma ajutor social vor primi tot de la stat, deci banii tot din buzunarele altora vor pleca. Dar macar nu se va mai sta la cozi, ceea ce face mai mult decat suportabila ideea.

    Iar 0.07% din PIB ar insemna aproximativ 111 Milioane euro. 111,300,000 mai exact. Ca idee despre ce inseamna suma asta, e aproape cat intreg bugetul Brasovului pentru 2016 (588 Mil RON). Asadar nu-i fix nimic raportat la cat in fapt valoarea.

    • oamenii ăia ar putea fi recalificați in digitalizarea tuturor actelor de kkt din instituții. și n-ar fi greu, că asta fac și acum.

    • Ai calculat si cata economie se face cu reducerea personalului de la ghișee?
      Ai gândit cum va crește productivitatea românului care nu mai are 100 (la propriu!) de probleme in plus?
      Stii cum iti faci PFA in UK? Dai telefon cu buletinul in fata. Gata, ai PFA! Stii cum inchizi un PFA? La fel.
      In loc sa stampileze bonuri de plata a taxelor (0,07% valoare), bugetarii aia ar putea da consultanta pentru accesarea de fonduri europene… ce spui?

    • @Cristi: problema mare e ca pentru consultant la accesarea de fonduri europene iti trebe minim 2 neuroni care sa formeze o sinapsa. Stampilatul e treaba pe care si un babuin o poate face. Unde ii mai angajezi pe Costel si Maricica absolventi de universitate la Vascautzi si cu ceva pile in administratia de stat?

    • @vali – da, corect, asta probabil ar fi o varianta viabila pentru cativa ani / pana ii pensioneaza pe cei mai in varsta

      @Cristi – relaxeaza-te si mai citeste odata ce am scris – n-am nicio problema cu reducerea personalului la ghisee. Nu sunt pentru un aparat de stat stufos, aglomerat si imbacsit. Cred ca transpare asta din ceea ce am scris, daca citesti mai atent si mai relaxat. (imi) Explicam ce se poate intampla teoretic cu banii aia (0.07%).

      Economie cu personalul de la ghisee – mai gandeste-te odata la ce se intampla pe urma cu oamenii aia. Asta nu din punct de vedere social si uman ci din punct de vedere economic. Daca raman fara job asta inseamna ajutor de somaj, ajutoare sociale diverse, incalizre, gratuitate transport comun si inca altele pe care nu le stiu dar foarte probabil se dau. Rezulta oameni frustrati, blazati, suparati, manipulabili, cumparabili cu un ajutor de 5 kile de faina si 2 de zahar sau un 50 de lei votul, etc. Nu mai bine tii omul ala ocupat cu ceva util (vezi varianta cu digitalizare, probabil sunt si altele) pentru societate si pentru un minimal respect de sine? Ok, taiem, simplificam, dar hai sa ne gandim si la consecinte.

      Productivitatea romanului – ok, inteleg ce zici, ar creste productivitatea daca nu ar avea 100 de probleme. Dar nu le are pe toate concomitent. Si la tine in casa or sa se strice 100 de chestii de-a lungul a 10 ani sa zicem. Dar cand ai trait o zi in care in acelasi timp ai avut 5 tevi crapate, 3 prize arse, 2 pereti crapati, 4 geamuri sparte, frigiderul stricat, filtrul de la hota infundat, un capac de la WC rupt? Am spus asta ca sa demonstrez ca formularea ta e un pic manipulativa. Dar, in esenta, oricine se poate lipsi de 100 de probleme. Fie si ele in 100 de zile diferite :-)

      Cum iti faci PFA in UK – pornesc de la premisa ca-i corect ce zici (nu stiu procedura, dar te cred pe cuvant). 1) tu vrei in Romania asa ceva?… astazi?… tu realizezi cata evaziune fiscala s-ar face din ziua 1?… sau cate alte implicatii ar fi. La noi oamenii isi dau datele din buletin unei tipe cu o tableta care le ofera 2 pachete de tigari daca in seara aia cumpara unul. Nu suntem pregatiti ca societate pentru asa ceva, nu acum si nu in viitorul apropiat. Si, oricum, tu iti dai seama cam cate informatii au in UK despre cetatenii lor daca isi permit chestia asta?… Si daca e asa cum zici tu, realizezi ca sunt suficient de multe si detaliate incat sa considere ca e sigur si ok sa infiintezi o persoana juridica prin telefon?

      Consultanta pentru accesarea de fonduri europene – spun nu, pentru ca marea majoritate a functionarilor respectivi sunt niste oameni incapabili. Personal nici tu nici eu nu le datoram nimic, dar e atat altruist cat si egoist sa-ti pese ce se intampla cu ei. Vezi ce ziceam mai sus cu economie personal ghisee, etc.

  7. Pai de ce sa nu treaca, ca doar ei au painea si cutitul in parlament? Ar fi prea josnic chiar si pentru ei sa incerce vreo magarie pe chestia asta.

  8. Divorteaza Borcea si are taxa de timbru mare – probabil i-a zis ca ii da lui 10 %, sa il scape sa nu plateasca 500.000 euro taxa de timbru #zicsieu

  9. Po-puli-sm la maxim.

  10. 0.07% din PIB nu este chiar asa de putin cum poate parea .. unora .. si in general cand ceva nu mai este taxat se ajunge uneori la „abuz” de acel ceva .. uneori taxa nu-i practic decat un „bon de ordine” .. taxele sunt aberant de multe .. hai sa mai eliminam din ele .. tot aberant .. numai sa dea bine la poporul prost.

  11. E 0.07% dupa ce s-a scazut din impact economia realizata cu salariile redundantilor? Sau e fara redundanti, ca daca se scade impactul lor in final iese pe plus?

  12. PSD e singurul partid care poate guverna coerent. Măcar nu sunt o găină beată ca PNL & rest

    • NOU
      #24

      Aha, coerent in direcția bunăstării unei minuscule categorii sociale si in sărăcirea si controlul restului popendulației. Adaugă lipsa de scrupule si minciuna pe fata si e cum spui tu.

  13. Vrajeala ieftina marca PSD.
    Zic ca desfiinteaza cateva taxe dar nu vorbesc de alea pe care o sa le bage, gen impozitul progresiv care a mai fost vehiculat.
    Ciu-ciu economie si stimulare, studiu de impact sau altele. „Dam, sa fie bine!”

    P.S. Scot taxa auto, ei care au bagat taxa pe autostrada (cea de 7 centi la litru).

  14. Sa castige PSD, ca atunci sa vedeti filmul „Taxele se intoarce” :)
    Ca sa „ne simtem bine”. :)

  15. Impozitul pe casa când or sa îl elimine ?
    Taxa asta nu am înțeles-o niciodată. Sunt impozitat odată când îmi iau leafa. Odată când îmi cumpăr terenul apoi plătesc TVA-ul la materialele de construcții. Perfect de acord cu asta. Dar de ce sa plătesc in fiecare an un impozit pentru ceva care a fost taxat și impozitat de câteva ori ?

  16. Haide bos,

    Reducerea imp dividende,
    Reducere cass
    Reducere tva

    De ce n-au scos-o tehnocratii ?!

  17. Cand am auzit stirea mi-a venit in minte un anumit Craciun.

  18. La cat de flamanzi sunt cei din PSD, pierderea aia de 0,07% din PIB e aproape nimic in comparatie cu gaura pe care o vor lasa dupa 4 ani de guvernare.

  19. bai au ratat momentul de aur, trebuiau sa anunte ca vor sa desfinteze taxele astea cu Tyson de mana, ala sa ia niste foi in mana sa le arunce in aer exuberant sa tipe „no more taxes” si sa muste un PNL-ist de cap

  20. … daca tinem bine directia, o sa le cam sufle Nicusor in ceafa, chiar daca nu-s sperante, cateva locuri pica sigur prin parlament.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile