Două exerciții

Vă las două idei/exerciții pentru weekend.

Dacă ia foc blocul, ce luați cu voi?

Ideea mi-a venit de aici, de la copilul care plângea după jucării, și de la atașamentul nostru pentru obiecte.

Mi-am luat o casetă antifoc, unde țin câteva documente importante, pentru că într-o vreme se tot lansau lampioane și pentru că la câteva străzi distanță tot luau foc case toamna și iarna, pe motiv de improvizații la instalația de gaz.

Ce aș lua rapid cred că ar fi computerul și laptopul. Am backup la chestiile importante, dar tot l-aș lua.

E capabilă familia mea să se descurce fără mine?

Bună întrebarea lui Cristi și un bun exercițiu de făcut.

Neavând rate și casa fiind în stare bună, cred că se vor descurca doar din salariul colegei de apartament. Un pic mai greu iarna, cu factura mai mare la întreținere, dar dacă ei sunt plecați toată ziua, cred că ar da căldura pe minim când nu sunt acasă, nu ca acum când se ține pe 21 grade toată ziua.

O să fie greu să învețe să administreze toată casa, și asta cred că e greu pentru orice femeie. Revizia la instalația de gaz, dat niște găuri în perete, înlocuit aragazul când se strică, faze din astea.

Mă uitam la bunică-mea, la 58 de ani a rămas singură. Când am început eu să conștientizez ce se întâmplă, ea era deja stăpână pe gospodărie. Da, era greu, dar se descurca cu ajutorul vecinilor, ca la țară. Dai două kile de vin și îți sapă via. Dai 4 și îți ară parcela. Dai un dublu de porumb și îți sparge lemnele.

 

pregatiri-038

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. 21 de grade!? Stai doar in sosete?

    00
  2. Daca ia foc casa as lua telefonul, portofelul ca voi avea nevoie de carduri, un dosar cu actele importante si cheile de la masina.
    Am nevoie de 30 de secunde. In orice moment stiu unde se afla fiecare.
    La a doua intrebare cred ca o asigurare buna poate rezolva siguranta financiara a familiei in caz de de deces plus ca orice familie ar trebui sa aiba un minim de economii de cel putin 6 luni de venituri, fiecare la nivelul lui.

    00
  3. Acum daca nu dai bani+cafea+tigari+mancare nu vine nimeni. Au apus demult vremurile cand rezolvai o problema in gospodarie cu o sticla de vin si un ciur de malai.

    00
    • bai dar de bani cash a auzit careva pe aici? pt cateva sute de lei se rezolva majoritatea problemelor.

      00
    • This!
      Nu mai vine nimeni la munca nici pe 100 lei pe zi
      2 litri de vin? Hahahahaha
      Inca nu am inceput sa intelegem efectele depopularii masive, la care se adauga ajutoarele sociale pentru cei ramasi.

      00
  4. Rucsacul de urgență!

    00
  5. la 21 in casa eu cam tremur

    00
  6. „E capabilă familia mea să se descurce fără mine?”

    Viata lor nu se termina la tine. Daca se intampla ceva, calea fireasca este ca doamna sa-si gaseasca pe cineva. In marea majoritate a cazurilor se vor descurca pentru ca doamna va gasi pe cineva cel putin la fel de bun ca tine (aici intervine discutia aia despre „obiectivele o data atinse, devin standarde”).

    Nu e mesaj sarcastic, ironic sau rautacios.

    00
    • Nu va gasi pe cineva cel putin la fel de bun dintr-o lunga lista de motive. Dar va prioritiza caracteristicile care ii sunt utile in aceasta etapa a vietii si va fi mult mai flexibila la restul. Daca de exemplu mai de mult poate prioritiza sa fie inaltutz ca sa aiba de la cine sa mosteneasca mostenitorii gena dar ulterior va prioritiza competentele in bricolaj, autoturismul cu portbagaj generos etc.

      00
    • Jan, peste o varsta “la fel de bun ca tine” nu se mai refera la inaltime sau culoarea ochilor. Eu ma referam intelect, situatie materiala, stabilitate psihologica etc.

      00
    • @mofo: si cu alea e greu peste o anumita varsta.

      00
    • Cred ca nu se astepta nimeni la raspunsul asta, dar asa e. Ne consideram prea importanti si acasa si la serviciu. Ai zice ca oh Good, daca nu mai are actele de la casa, credit, masina si testamentul celalalt este terminat. Practic in 2 luni si cateva batai de cap se rezolva problemele astea iar partea pozitiva este ca te tin ocupat cand tu teoretic ar trebui sa plangi mortul. Ati vazut inmormantarile la ortodoxi, mai mult suferi ca tb sa treci prin tot aparatul birocratic de stat si biserica decat dupa respectivul. Practic dupa ce se termina inmormantarea, esti cel mai linistit ca ai scapat de mizeriile astea. Dar stai, la 4 sapt vine prima pomana.

      00
    • @Danielu, sunt situatii diferite. Stiu ca nu ai zis dar explic pentru cine se crede de neinlocuit.

      La munca fiecare poate fi inlocuit cu un anumit cost si practic nu treaba ta cum rezolva ei problema asta. Numai Mircea Badea crede ca el e cel care tine pe picioare Antena 3 si el ameninta de cativa ani ca „ati adus pe scorpia de Bendeac, mai e putin, tic tac tic tac”. La munca, singura ta problema e cum iti atingi obiectivele personale (obtinut cat mai multi bani sau pozitie daca vrei cariera) cu resurse (efort, timp) cat mai putine. Nu e problema ta ce face firma dupa aia, daca tu nu faci parte dintre investitori. Poate nu te inlocuieste dupa ca se descurca fara tine si nu era nevoie de inlocuitor ca a distribuit la altii sau poate nu gasesc la fel de ieftini, nu e treaba ta.

      In familie discutia e alta, spre deosebire de munca, aici te intereseaza problema, e si problema ta. Nu e vorba ca „bah fara mine va mananca viermii”, ci cum faci ca sa le fie cat mai usor, plecarea ta sa nu le puna si mai mari probleme. De exemplu nu vrei sa arunci pisica la ei si sa ii lasi cu apartamentul in prag de executare silita sau cu camatarii sa ii contacteze pe ei.

      00
    • @Daniel partea ortodoxă cu alergătura să nu ai timp să ți-o ia mintea razna e „by design”

      00
  7. O dublă de porumb, nu ”un dublu”.

    00
  8. Documentele importante (gen acte casa, actele de la dobandirea cetateniei, certificatele de nastere) sunt la banca, deci as lua cash, cheile de la masina, sotia si copilul :)

    Ptr. cazul in care mor avem niste bani stransi pentru a putea trai (acceptabil spre bine) un timp destul de indelungat… Ptr. Siguaranta asta am strans si strang inca bani de aproximativ 18 ani… Nu-mi cumpar Porsche ca dupa mine potopul… De rezerva asta nu ne atingem niciodata, indiferent ce se intampla pana la cazul X. Nimic… Banii nu aduc fericirea, dar ceva siguranta si libertate mentala…

    00
  9. daca ia foc, sincer, prima data pun mana pe extinctor si incerc sa sting.

    00
  10. Atentie, comentariu kilometric, pentru sensibilii care incep cu „mi-a trebuit tot weekendul sa citesc ce ai scris”, puteti sa dati scroll direct sa nu pierdeti vremea.

    1. La prima intreabare, in cazul meu, pentru diferinte exemple si situatii abordarea pe care o am e diferita, ma adaptez cumva in functie de situatie si de cine mai e cu mine
    – Pentru exemplu din articol, ce faci daca ia blocul foc. Raspunsul pe care la nivel teoretic pe care l-as da eu strict pentru exemplul asta, „nu iei nimic inafara de familie pentru ca fiecare secunda conteaza si lucruirle pe care le cari s-ar putea sa te impiedice sa te misti”. Plus ca liftul nu functioneaza, se coboara pe scari, pe scari poate fi fum, depinde de la ce etaj cobori, etc. Daca vorbim strict de foc, cred ca ar trebui iesit si in pula goala afara fara sa iei alte obiecte. In cazul cand ai familie, depinde de fiecare, de copii, cat de mari sunt, daca pot sa mearga fiecare rapid dupa tine, daca asculta de ce le zici (da sunt copii care nu asculta de comenzi) sau trebuie carati in brate, etc. Daca vorbim strict de luat foc blocul, poate ar trebui sa facem niste pregatiri inainte, macar cei au buget si sunt pasionati de prepping. Sigur ca eu nu fac lucrrile astea, eu doar dau sfaturi sa par intelectual, dar pentru cei care sunt mai practici ca mine, un foarte bun exemplu e aici https://www.youtube.com/watch?v=p-VK7474oIk&t=41s (e la un nivel mult prea avansat, dar un rucsac langa usa cu chestii de baza, niste masti). Recomand sa va uitati pe canalul omului, unele sunt bune dar unele sunt si prea avansate si cu prea multe cacaturi nefolositoare, de exemplu sa cari 40 de kile de rucsac aia nu mai raspuns rapid la supravietuire. Alte exercitii bune ar fi cu copiii urcat pe jos pana la etaj si nu cu liftul ca sa nu scoti limba de un cot cand trebuie sa fugi, etc.

    Daca vorbim de alte exemple, zicea cineva ceva de rucsacul de urgenta. Exista niste denumiri la cei cu prepping, unul ar fi „EDC backpack” cand iei chestiile pe care le folosesti atunci sau in cazuri cand „vin rusii” sau haos in oras ar mai fi „bug out bag”, ceva sa supravietuiesti 72 de ore. Pentru Bug out bag cei cu prepping recomanda https://www.511tactical.com/rush-72-backpack.html. Nu intru in detalii ca din pacate nu am asa ceva, dar e bun de avut la usa si facut cu anumite compartimente, trusa (sau macar o borseta ceva) de prim ajutor facuta special pentru familie, niste conserve cu mancare, 2 sticle cu apa, etc. Repet, zic la nivel teoretic, nu am si am dubii ca o sa-mi fac.

    Strict pe exemplul din articolul cu blocul care a luat foc, da, copiii sunt atasati de jucarii, mai ales daca sunt copii care provin din familii in care unul din parinti e mai abuziv (nu zic ca e cazul celui din articol), refugiul lor e in jucarii. Alt exemplu sunt copiii cu probleme la nivel mental, sunt fixati pe anumite obiecte si chiar daca teoretic zici „cacat, e un obiect, ii trece” lucrurile sunt mai complicate decat par. Daca ai asa ceva la tine in familie, o varianta ar fi sa ai dubluri la obiectele alea, macar la unele, una ca daca pierzi sa ai ce sa inlocuiesti instant, alta ca sa fie in rucsacul care sta la usa daca ai de gand sa faci unul.

    Un exemplu practic la care am luat parte si zic cum am facut, sa zicem ca afli ca urmeaza sa vina un uragan categoria 5 in urmatoarele 3 zile, categoria 5 adica te zboara cu tot cu acoperis. Depinde unde esti situat. Daca esti pe un continent, daca ai masina, te-ai suit in masina si ai plecat, nu astepti inca 2 zile sa vezi ca poate nu se intampla pentru ca peste 2 zile, strazile-s blocate, toti vor sa plece. Daca esti pe o insula, iei avion atunci, cu 3 zile inainte, cat timp preturile biletelor sunt aproximativ normale si mai important, cat timp inca sunt bilete sau zborurile nu-s anulate. Pentru ca iti zic din experienta, diferenta de o ora poate face ca sa nu mai fie bilete nici la business class. De asta e bine sa ai deoparte niste bani, sa poti sa pleci.
    Ce am luat cu mine? Avand timp, am luat actele si laptopul, ipadul pentru copii (din pacate sa ii tin ocupati le mai dau ipad), niste mancare pentru baiatul cel mare, laptele praf a copilului mic, scutece si un rand de schimburi, niste medicamente de scazut temperatura si atat.

    Cel mai complicat e cand ai in familie persoane care nu se pot deplasa singure sau mai grav, care depind de aparate.

    Da, de cacat sa te atasezi de lucruri, asta e boala noastra a romanului si nu numai. In America, autoritaile le zic astora sa plece ca vine uraganul, vor sa-i evacueze iar ei prefera sa stea pentru ca e casa pentru care au muncit atatia ani.

    2. Pentru a doua intrebare

    Raspunsul direct la mine, acum nu se pot descurca fara mine. Si cred ca si cu exercitii, estimez ca as avea nevoie de cel putin 2 ani sa ajungem in situatia sa fim cat de cat independenti.

    Primul lucru la care as lucra si mi-e greu e sa incerci sa renunti sa mai faci „micro mangement” cu familia, sa zici tu tot timpul cum trebuie facut. Cumva trebuie delegata treaba asta sa se descurce singuri, fie ca vor scotoci pe google, vor cauta solutii, etc. Cu ocazia asta ai delegat si tu te ocupi de altceva. Sigur, depinde si de persoana si de gravitatea situatiei, daca stii ca e istet de genul „sa bagam in cada cu apa aparatul asta care e bagat in priza sa vedem ce se intampla”, poate ca e cazul sa nu renunti de tot la micro management cel putin o perioada.

    Apoi, cel putin un job/o sursa de venit pentru fiecare parinte preferabil ca sursa ai de venit sa fie destul sa se intretina restul familie, acte fiecare din familie, stins credite, preferabil casa sa nu fie in rate, conturi cu imputernicit, testament in caz ca nu ai copii, ceva de la notar in caz ca banca decide ea ca sotia era doar imputernicit si ei vor titularul contului, sotia sa aiba o sursa de venit, etc

    Niste contacte la care sotia sa apeleze in primele zile sa o ajute cu anumite lucruri, de exemplu cum transfera o parte din bani sau daca nu stie ce sa faca, cine sa-i dea cash pana rezolva cu banca.

    Am inceput in One Note niste documente de genul: cand expira actele, unde gasesti anumite lucruri, cum te loghezi pe internet banking, cum transferi niste sume, cum scoti niste bani cu cardul, cum completezi un cec, unde suni cand ai nevoie de ceva, unde gasesti bona pentru 24 de ore, niste numere de urgenta, etc. E tot un fel de micro management dar pot apela daca nu au idei.

    Incerc sa facem niste exercitii macar o ora la cateva zile in care sa-i arat, dupa care sa deleg sa se ocupe singura.

    Apoi e bine ca sa ai copii care pot sa manance singuri sau daca nu, sa accepte de la oricine din familie. Iarasi e bine sa manance orice, insa aici nu depinde numai de vointa copilului, e mai mult de discutat.

    Am recomandat si eu sotiei acelasi lucru, sa-si gaseasca cat mai curand o persoana care sa preia atributiile de sot/tata. Lucru nu foarte simplu, cu cat esti mai inaintat in varsta si ai si copii, sa te recasatoresti nu stiu cat de simplu e, mai ales ca nu prea ai timp, esti mama/tata singur si esti ocupat 100% sa intretii singur/singura familia. Plus ca cel care-si asuma trebuie sa sustina financiar noua familie (venit, plata gradinite, scoli, etc), lucru in care nu stiu cat de multi vor sa se bage.

    00
    • Nu citesc niciodată comentarii care sunt mai lungi decât articolul postat. De fiecare dată când am făcut excepție de la regulă, comentatorul a fost un smart-ass enervant.

      00
    • Nu am timp sa citesc asa ceva dar va dau un pont Elena Koshka.

      00
    • Bă oameni buni, da’ nevestele voastre sunt adulți de sine stătatori sau copii care să aibă nevoie de training pt internetbaking, plătit facturi și alte chestii uzuale?!
      Ok, să zicem că o femeie se pricepe mai puțin la reparat chestii, bricolaj, etc, dar plm, nu trebuie să se mărite ca să facă rost de cineva pt asta. Încă mai există meșteri. Mai buni, mai proști, dar încă există. Întrebi cunoscuții și găsești pe cineva până la urmă. Sau înveți să faci și d-alea. Been there, done that. Mi-am ieșit din piele de mândrie când am schimbat prima mea priză.
      Și ca chestie, orice împuternicire încetează la decesul titularului. Dacă vreți caut și vă zic și articolul din codul civil. Așa că fie găsiți o bancă ce permite 2 titulari pe cont (nu știu să existe, dar nu bag mâna-n foc) sau puneți o parte din economii direct într-un cont pe numele nevestei sau al unui copil major (dacă aveți).

      00
  11. în principiu, problema cu soțul supraviețuitor la mine în casă nu există: în acest moment, un salariu stă pe tușă, salariile fiind aproximativ egale (nu extraordinar de mari, dar suficiente fiecare dintre ele pentru că sunt bine gestionate). deci, dacă doi adulți și un copil trăiesc, de regulă, dintr-un salariu. un adult și un copil-adolescent cred că se vor descurca fără probleme dintr-un salariu + o pensie de urmaș + economiile anterioare. ceea ce i-ar fi mai greu colegei de casă ar fi legat de chestiile practice de prin casă, de la dat zăpada, la bătut un cui și de la verificat centrala la făcut itp-ul la mașină.

    00
  12. 1. Actele sunt intr-o mapa. Laptop si mapa in cauza. Si copilul, of cors :D
    2. S-ar descurca. Suntem capabili fiecare sa tinem casa de unul singur, daca e cazul. Mai nasol ar fi de fata, ca e mamosa. Daca disparem amandoi, atunci ar fi nasol, ca nu prea ar avea cine sa o creasca.

  13. Nu ma stresez cu de-astea pentru ca mie nu mi se poate intampla.

    00
  14. daca e buna colega nu tre sa plateasca cu porumb

    00
  15. Alta treaba, derivata cumva din asta cu jumatatea.

    Daca maine e sa mori, ai lasat business-ul in ordine ? Stiu ceilalti de la serviciu ce sa faca fara tine ? Firma ta poate functiona mai departe ? ai lasat parole de acces, instructiuni si toate alea intr-un plic sigilat ?

    00
  16. O fac ca Gupi:

    Moartea ca moartea… Dar ce este nasol ar fi o boala care sa faca ca o planta… Este stres pur ptr. restul familiei si costa de nu-ti mai revi financiar asa de repede. Daca ai casa, etc. trebuie sa vinzi cam tot ptr. a plati un azil de bolnavi.

    Poate are cineva o solutie? Noi ne-am gandit la niste bani in strainatate si divort din prima ptr. a salva asseturile.

    00
  17. O să fie greu să învețe să administreze toată casa, și asta cred că e greu pentru orice femeie.

    LOL!!! se marita, isi face un iubit doar nu o sta in doliu toata viata. WTF?

    00
  18. Casetele antifoc au un timp limitat rezistenta la foc, 30 min astea la preturi mai normale si mi se pare inutil. Adica cand ies eu din casa pot sa iau si o mapa. Caseta antifoc as mai zice daca ar rezista sa oblas acolo si sa ma intorc sa o iau dupa ce au stins pompierii focul, care oricum dureaza mai mult de 30 min. Tu ai alt model, rezista mai mult?

    00
  19. Ba bajeti astia care ma cunoașteți zic, salvati ma si dulapul nu fiti chitre!

    00
  20. Si da le in plm de taxe nu asta e problema. Ti ai invatat nevasta sa omore ursul cu toporul dintr-o singura lovitura sau nu?

    00
  21. tot ai avut probleme cu dulapurile, uite o firma faina care vinde chestii de calitate

    https://www.mystorage.ro/

    00
  22. De asigurare de viata ce zici?…

    00
  23. cand a luat foc o camera de camin unde stateam si am auzit in mijlocul noptii portarul cum urla sa iesim si cand am deschis ochii am fazut fumul primul lucru a fost sa ma gandesc ce e mai de pret in camera. am luat actele, telefonul si unitatea centrala de la comp(pe care as fi abandonat-o daca vedeam ca situatia asa impune), plus o haina. m-am miscat in cateva secunde.
    afara toti erau in maieu(noroc ca era vara) si se uitau ciudat la mine ca aveam compul cu mine. pun pariu ca nimeni nu avea acte la el si daca incendiul nu era stins mai repede si ardea tot caminul toti plangeau ca statul e de vina.

    00
  24. Dacă ia foc blocul: poșeta (mereu la îndemână) și pisicul. În poșetă am eventualii bani cash, cardurile, buletinul. Sunt sigură că în caz de nasoale pot să obtin copii legalizate de pe actele casei și de pe asigurare de la bancă și de la notar.
    În computer am doar poze după care mi-ar părea rău, dar nu atât de rău încât să-mi complic existența cu el.
    Dacă mor, părinții sau familia fratelui sigur vor acorda azil pisicului. Și sunt majori și vaccinați, sigur se descurcă cu actele de moștenire.

    00
    • Ce am inteles din comentariul tau:

      Nu ti-ar parea rau de nimic, in afara de PISIC.

      00
    • Păi e singura ființă vie care locuiește cu mine. De cine/ce ai vrea sa-mi pese în caz că ia blocul foc?!
      Da, mi-ar părea rău de toate lucrurile, dar cele mai multe pot fi înlocuite și niciuna nu e atât de importantă ca viața unei ființe vii, fie ea și un pisic.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)