două despre pensii

Cum sta treaba cu sistemul actual de pensii

3 greseli care au compromis 3 generatii

Ideea e aceeasi. Mai multi pensionari decat muncitori. Mai multi angajati la negru, datorita cosmarului birocratic. Ce face guvernul? Ce e mai usor de facut, mai pune o taxa pe impozit, ca aia care sunt deja in plasa nu mai scapa. Aia care sunt scapati nu intereseaza.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. Toata Europa intra in rahat, incet incet. Natalitate in scadere -> medie de varsta in crestere -> mai putini producatori, mai multi consumatori. La noi doar s-au adaugat niste balcanisme.

    Sa vezi distractie cand va veni timpul pensionarii pentru cei care au muncit la negru in ultimele 2 decenii. Indiferent daca au facut-o inadins sau pentru ca altfel nu s-a putut.

    00
  2. angajatii la negru nu exista din cauza birocratiei – ca birocratie e peste tot in lume, ci din cauza sistemului romanesc smecher, de a-ti fura singur caciula, sistem practicat sub inaltul patronaj al clasei politice.

    00
  3. Pana ajungem la pensie noi, generatia care are acum 30 si de ani, varsta de pensionare o sa fie 85 la barbati si 82 la femei. Sigur o sa le vina ideea asta guvernantilor, e prea simpla ca sa nu le vina. E bine! O sa murim in campul muncii aia care suntem deja in plasa, dar avantajul e ca o sa ne simtim mult mai tineri.:))

    00
  4. ipo, imi pare rau sa aud asta. Dar ma gandesc la aia care de la 20 de ani muncesc fara carte de munca, o fac si acum si o vor mai face. Si viitorul mi se pare maroniu.

    Nu doar romanii sunt tembeli. Tarele astea le vezi in toata zona balcanica si sud europeana, uneori am impresia ca ne manipuleaza astia genele, ca parca prea facuti la apelul de seara parem.

    00
    • @pigbrother: cand esti amarastean si nu stii nimic si patronul iti spune „iti dau 7 milioane fara carte de munca sau 4 cu carte”, tu ce ai alege?

  5. O sa se zica despre cate unul: „A murit tanar, saracu, n-avea decat 81 de ani, nici n-a apucat pensia”. :P

    00
  6. O idee ar fi importul a 10 milioane de chinezi tineri, sanatosi si cu chef de munca. Ei scapa de totalitarism, noi de problema pensiilor.

    00
  7. @ PIG
    Politica economica chineza este mult mai liberala decat labareala de la noi … :D

    00
  8. Daca nu-l impuscau p-ala, ar fi putut sa-l intrebe, el cum dracu’ facea?!

    00
  9. @pigbrother: timpul ala a si venit. Taica-miu a muncit pe minim pe economie pe cartea de munca plus bani in mana plus asigurare privata. La 62 n-are tocmai varsta de pensionare, firma unde lucra s-a dus pe copca, asigurarea s-a dovedit un rahat… Nasoala situatie.

    Romanii nu stiu sa gandeasca in perspectiva, sa isi faca planuri pe termen lung. Asta se vede in plan macro la aproape toate guvernarile care au fost dupa 90, iar in plan micro la modul de administrare a banilor in familie, asa zisa celula a societatii.

    00
  10. Suna exceptional. Cum zicea Divertis acum 10 ani, „viitura suna bine”.

    Blonda de la Marketing, prefer sa ma inec in cacatul asta european decat in pseudoliberalismul chinezesc.

    00
  11. zoso, tocmai de asta am zis prima data „indiferent daca au facut-o inadins sau pentru ca altfel nu s-a putut”. Nu poti arunca in capul fiecarui parlit o vina, vina este comuna.

    00
  12. o sa importam mana de lucru – noi si restul Europei – si nu va fi nicio problema. afara de cea identitara, eventual

    00
  13. @pigbrother: corecta constatarea legata de balcansim. Sa ne uitam putin la ce se intampla acum in Grecia si sa strangem din cur, asteptand sa ne loveasca si pe noi. Evaziune fiscala maxima, coruptie generalizata, un aparat bugetar mamut, platit excesiv, sindicate tari in clont, lipsa de intelegere a situatiei grave, guvern impotent… Toate astea adaugate peste specificul balcanis de las’ ca merge, om vedea noi ce facem. Suna cunoscut, asa e?

    00
  14. Pai asa usor trecem peste identitate, camil? Cand ziceam de Sarkozy ca e un bou cu rotile, ziceai ca aia noi veniti trebuie sa se adapteze la obiceiurile localnicilor. Cu importul o sa te adaptezi tu la ale lor. :p

    00
  15. Patronii prefera sa dea mai mult in mana angajatului, decat sa plateasca nu stiu cate milioane la stat. Si romanul accepta ca pe el nu il intereseaza „inca” pensia…

    00
  16. @ PIG
    E alegerea ta – lend ov ciois ! :P

    00
  17. chestia e ca astia in afara isi bat capul cu problema asta (mai multi pensionari decat muncitori activi) de acum 5-10 ani de zile. Noi abia acum adulmecam gaura din covrig si habar nu avem cum ar trebui sa facem. Bine, nici nu ne prea duce mintea macar sa copiem de la altii …

    00
  18. @ pigbrother :p, eram ironic :)

    00
  19. Eu mi-l imaginez pe Adi Minune cum o sa se plaga de pensia de rahat dupa ce o viata intreaga a castigat mii de euro fara sa contribuie cu nimic la bugetul de stat. Acelasi lucru si pentru „artistii” actuali care au acelasi comportament „elitist”.

    00
  20. Ăia care momentan produc ceva îşi vor băga picioarele în el sistem şi vor pleca sau vor alege să treacă de partea economiei subterane. Doar până unde crezi că va merge treaba? Nu mai e tare mult până când statul va intra în imposibilitate de plată.

    00
  21. Baieti, vin vremuri grele.

    Propun sa ne intalnim intr-un club sa discutam o strategie pe 20 de ani, sa va esplic cum e cu liberalismul. Simt ca e nevoie..

    :)

    00
  22. Din pacate pentru noi o sa sufere toata lumea, nu numai nostalgicii care isi faceau freza in zambetul televizat al lui Iliescu. Bine ca am pensionat o tara intreaga dupa 89. Ce naiba, nu mai era dictatura. Nu facea sens sa te mai duci degeaba la munca sa fi montator de suruburi la roata de rezerva. Mai bine acasa cu pensia si portocalele libertatii

    00
  23. Ca accepta amarastenii compromisul cu minim pe cartea de munca si restul la negru e una, dar eu stiu oameni care n-ar fi fost nevoiti sa accepte rahatul asta, si tot au facut-o. Oameni cu pretentii, care lucrau in IT la firme de dimensiuni medii (firme romanesti), au acceptat asta. Ca nu s-au gandit mai bine. Ei n-au nicio scuza. Si mie mi s-a propus acu doi ani „iti dau 1000 de lei pe cartea de munca plus 1000 de euro la negru” si era mai mult decat castigam in momentul acela (si decat castig acum), si am refuzat. Sunt mult prea multe dezavantaje – pe langa asta cu pensia – sa lucrezi la negru. Prefer bani mai putini, dar legali. Si sa nu-mi zica nimeni – cum zicea Becalli – „esti fraier ca dai bani la stat”, ca-mi sare tandara. Daca am fi toti destepti si am fenta statul, tara asta ar fi si mai adanc in groapa decat e acum.

    00
  24. andraD, trebuia sa accepti si sa cotizezi la stat toata suma ce o primeai la negru. :) Sau este limita si nu se poate? Cei care muncesc „la negru” trebuie sa-si faca singuri „fondul de pensii”. Altfel, cum a spus STacheta, muncim pina dam coltul, ca pe vremea Morometilor.

    00
  25. Sa nu uitam ca Ministerul nostru de finante e plin de oameni inteligenti, cu multa pregatire in domeniu. Si acum nu vorbesc doar de Andrei a lu’ Gheorghe si Dan a lui Bitman.
    @Simona Tache: banuiesc ca in analiza ta ai luat in calcul datele biblice care arata ca oamenii traiau candva sute de ani si faptul ca evreii de ziua lor isi ureaza „pana la 120 de ani!” :))) Doamne, iti dai seama ca „preainaltzii” guvernanti care citesc blogul asta ar putea lua in serios propunerea ta? Daca aud ca urmeaza sa se discute in Parlament propunerea ta stiu unde sa te gasesc:))))

    00
  26. @Momo: Ma tem ca ideea a incoltit in capetele lor inainte s-o zic eu si ca Dan Bittman e deja pe teren, prin piete, ia feedback de la poplatie: „Mamaie, ce zici, ti-ar placea sa iesi la pensie la 82 de ani?”. Si dau alea cu morcovi si pastarnac dupa el, iar el interpreteaza ca se bucura.

    00
  27. deci romanii trebuiau sa cunoasca, sa priveasca in perspectiva si de-abia dupa aia sa decida daca banu’ in mina azi este mai rau decit dreptul la pensie , cind o fi sa fie…

    dar ce sa-i fi cerut lui tata-tau, proaspat eliberat din comunism si avind de infruntat capitalismul salbatic la anilor 90, cind oamenii erau trimisi in somaj la gramada, firme private nu prea erau, si alea care erau, mergeau dupa criterii pe care nici azi nu le prea intelegem? ce era mai important? sa puna paine pe masa copiilor, sau sa teoretizeze despre cum functioneaza chestia cu pensiile?…

    si apoi, faptul ca X a cotizat la pensie si a platit toate taxele catre stat, nu-i confera decit dreptul la pensie, si in nici un caz nu-i garanteaza o pensie. banii pe care tu, proaspatul pensionar, i-ai cotizat la stat timp de 25-30 de ani au platit pensiile celor de-acum 25-30 de ani. pentru pensia ta de azi nu ramine prea mult, iar grosul se bazeaza pe aia care cotizeaza azi. cita forta de munca cu acte in regula avem? citi muncesc la negru si citi o freaca pe somaj?…

    celor care urmeaza sa iasa la pensie in curind si se bazeaza doar pe pensia de stat, imi pare rau sa le spun adevarul, dar s-au cam ars.
    pentru ceilalti, ideea e cam aia din postul lui zoso cu „viata demna dupa 60 de ani”.

    desi, vorba catavencilor:

    viitorul suna bine. de vazut insa, se vede cam nasol…

    hai bafta!

    00
  28. Eu chiar sunt curios cine din ‘ntelectualii tarii mai are dosare penale pentru evaziune. Ca in rest vad ca sunteti foarte buni..

    00
  29. @pigbrother, camil: Acum câteva sute de ani noi am importat forţă de muncă din India, iar americanii din Africa. Ei au integrat până la urmă cât de cât negrii lor, noi avem probleme mari cu suedejii şi toate semnele prevestesc că de fapt ei ne vor integra pe noi. Mai cugetaţi un pic înainte de a sări cu „soluţii” de genul importul de chinezi (sau arabi ori chiar moldoveni).
    @AndraD: O soluţie în cazuri ca al tău dacă accepţi este să îţi achiţi din banii luaţi la negru contribuţia la pilonul 3 şi/sau o altă formă de economisire. Orice faci nu te baza pe ce vei primi de la stat şi nici să nu-ţi îndrepţi economiile spre un singur loc.
    @Simona Tache: S-ar putea să fim deja aproape de ideea arătată de tine. Se ştie speranţa de viaţă actuală, se cam ştie ce vârste de pensionare sunt propuse, ceea ce nu se ştie este ce impact negativ are stresul şi restricţiile anilor de criză economică asupra speranţei de viaţă.

    00
  30. În România avem mulţi şomeri, dar avem şi destule locuri de muncă neocupate. Aşa a fost în perioada de duduială, când în multe locuri şi domenii era deficit de forţă de muncă dar nicăieri nu era deficit de şomeri, şi în mai mică măsură tot aşa este şi astăzi. Eu zic că ar trebui limitate drastic toate formele de asistenţă socială gen venit minim garantat, alocaţie pentru copii şi puradei, ajutoare şi subvenţii de diferite forme şi cred că lista este foarte lungă. Atât timp cât sunt sute de mii de şomeri, este inadmisibil să fie zeci sau sute de mii de locuri de muncă vacante. Pe de o parte astfel s-ar creşte numărul contribuabililor, pe de alta s-ar opri câteva căi de risipire a banilor, ambele contribuind la reechilibrarea balanţei.

    00
  31. @Sakura: Irony, you failed at it.

    00
  32. Doamnelor, domnilor, stimati viitori pensionari,

    Dupa cum se intampla de obicei, in subiectele cu adevarat importante pentru tzara, istorie si partid, Turambar v-a luat-o inainte si a spus-o mai devreme, mai bine, tare, repede si iute.

    Uite aici un potpuriu de ganduri alese si prapastioase despre demografie:

    http://turambarr.blogspot.com/search/label/Demografie

    si mai ales si mai ales, daca aveti timp pentru un eseu lung, dar mare, aici

    http://turambarr.blogspot.com/2017/03/despre-viitor-fara-patima.html

    Sa nu zicetz ca nu v-am spus. Si, in plus fatza de voi, noi am mai si facut copii… :p

    00
  33. permit umil sa recomand un articol in care sugerez si cateva solutii la aceasta situatie (daca aprobi linkul)

    https://www.facebook.com/2017/12/despre-pensia-ta/

    multumesc :)

    00
  34. @pigbrother: După ţeapa pe care ne-au tras-o strămoşii cu suedejii, nu mai este nimic hazliu în importul de sclavi.

    00
  35. Si nici n-am invatat nimic. :)

    00
  36. Creste varsta de pensionare tocmai pt. a nu o mai prinde,noi ce(relativ)tineri, in acest fel statul facand economie la bani :),gestionandui in interes”personal”

    00
  37. Se plang ca au mai multi pensionari decat angajati cu carte de munca, dar oare cine a lasat portite de scapare in legislatie? Normal ca tot ei care stau acum pe salarii/pensii sigure si voteaza in interesul lor.
    Credeti ca daca se combatea munca la negru prin obligatia de a face contract de munca, in caz contrar fiind acuzati de evaziune si condamnati deoarece este tot o forma de criminalitate este, oare mai angaja cineva la negru? Mai lucram toti si pe drepturi de autor – indiferent de domeniu? Oare mai se infintau PFA-uri pentru a putea fi platiti pentru serviciile prestate ca persoana fizica – chipurile autorizata ? Stiati ca acei consultati financiari care lucreaza la banci si care sunt cooptati sa aduca clienti – acei agenti nu au contract de munca iar banii ii primesc dupa ce taie o factura de pe PFA-ul lor „de tip servicii prestate” Sa inteleg ca doar eu observ toate aceste metode „legale” de a plati munca le negru, iar cei care sunt in masura sa actioneze nu au cum sa observe asta deoarece au prea multe comisioane de impartit?
    Cineva imi spunea la facultate ca legea este ca o bariera , cainii mari sar peste ea, catelusii trec pe sub ea si boii stau si asteapta………

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube