Documentar: zahărul

Ignorând prezentarea de la început, care e copiată după un material "Last Week Tonight" cu aceeași temă, reportajul e bun.

 

 

Cine naiba mănâncă 6 lingurițe de zahăr pe zi? Una la cafea, poate ceva dulce în timpul zilei, hai, maxim 3. Dar, la naiba, 6?!?!?

zahar

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. Mai sunt si bauturile gen cola si alcoolul care contin zahar, deci da cifra pare corecta

    00
  2. Coca-Cola contains 10.6g of sugar per 100ml – so that’s 35g in a 330ml can (equivalent of 7 teaspoons) and 26.5g in a 250ml can (equivalent of 5 1/2 teaspoons).

    00
  3. Aproape toate produsele ambalate contin zahar, toata mancarea fast-food are zahar, toate sosurile au zahar si daca iei in calcul si zaharul din fructe si legume nu e greu sa iti imaginezi cum sari de 6 lingurite.

    00
  4. Sosuri, cereale, iaurturi, conserve .. totul are zahar adaugat pe post de conservant.

    00
  5. Soacra e diabetica, asa ca am inceput sa citim mai atent listele de ingrediente, ca nu puscau valorile mari de glicemie si dieta ei. Nu o suspectez pe femeie ca dadea iama in torturi, ca nu aveam din astea toata ziua.

    Deci de unde gasim zahar, in afara de linguritele alea din cafea/ceai (mai ales pentru aia care nici din alea nu consuma).

    Mezeluri (pana si alea aprox. decente, neinjectate cu Tabelul lui Mendeleev, au zahar – jamon, salamuri etc.) Nu zic de parizer sau crenvursti, zaharul probabil e unul dintre ingredientele cele mai sanatoase. Mustar, ketchup, pana si in unele sortimente de otet. Unele sortimente de paine. Daca gatesti cu Delikat sau produse similare, zaharul e la loc de cinste in lista.

    Nu mai discutam despre junk food, au precizat altii despre el.

    • Iaurtul cu fructe are peste 10% zahar. ce este in mezeluri este nimic prin comparatie

      Cea mai tare gluma este iaurtul bio cu fructe.

      00
    • La iaurt zaharul e deja ‘bio’. Mai nasol cu xantan, guma de guar si alte chestii naturale, care stim ca se gasesc in lapte. Nesimtirea unor producatori a atins deja cote extreme. Asa ca stam departe de delicatesele astea. Mai bine ii faci pruncului un smoothie de fructe sau un iaurt de casa. Am ajuns sa ii fac si pate’ de casa, ca m-am speriat de ce apare prin ala de comert.

  6. 1. prajiturile din Romania contin mult mai mult zahar decat cele din afara.
    2. Zaharul este cel mai ieftin conservant, de aceea se foloseste in exces => termen de garantie mai lung.
    3. Zaharul se injecteaza in orice

    00
  7. Legat de zahar am vazut un documentar BBC, inclusiv cu studii pe cranii din Anglia in care observasera cat de distrusi devenisera dintii dupa perioada in care zaharul devenise disponibil pentru mase. Si da, zaharul e prezent in multe alimente in zilele noastre, inclusiv in unele in care nici nu te-ai gandi (e folosit ca agent de maturare, colorant, conservant).

    Asa ca cele 25g reprezinta o limita foarte usor de atins.

    00
  8. Uita-te zilnic pe ambalajele produselor pe care le mananci, o sa fii surprins, dar nu in sensul cel bun.
    Ca veni vorba, cumparasem un pate de ficat de ala scump, si cand am citit ca are 30% ficat de porc… si cand imi facea maicamea iarna pate de porc strambam din nas.

    00
    • 30% ficat, e brici. Sa vezi cind primul ingredient din lista e ”grasime de porc”…

      00
    • Nu ca vreau sa zic da’ Capricii si delicii are 45% pateu si e decent la pret. Si pateu cu peste 50% ficat iese naspa inecacios, deci pana la 100 mai adaugi fainosag

      00
  9. 6 linguri de zahăr pe zi? O foarte bună parte din populație. Doar să te uiți cum se vând sucurile.

    00
    • Oooo, dar sa vedeti mincarea asiatica in general si cea indiana (chiar si carnea) sau rața chinezească la cuptor (umpluta cu melasa) in particular…

      00
  10. Offtopic: vezi ca greenfield iar sunt in rahat si o sa tipe ca nu se ocupa nimeni de ei. Ce mi se pare f amuzant e ca ei se cred in Baneasa.

    00
  11. Toti producatorii de alimente care baga zahar pe post de orice ar trebui sa fie obligati (macar) sa faca ambalajele precum pachetele de tigari.

    00
  12. hahaha… exact la tine am vazut seria aia despre zahar… de atunci am inceput sa citesc etichetele. intre 2 produse aparent egale il aleg pe ala care afirma ca are mai putin zahar. 100 de grame de produs, 14 grame de zahar… in cazurile bune… in alea mai frumos ambalate bate spre 25…. si asta e ala ingerat involuntar

    tot la tine (cred) era un articol cu cafeaua… cati comentatori afirmau ca beau cafea pe post de aer? extrapoland, cati din ei puneau in cafea „un strop” de zahar, ca deh, e amara?

    00
  13. Zaharul tos sau zaharul din diferite produse e 50% glucoză, folosită de corp pentru energie și 50% fructoză, care devine instant grăsime, corpul nu o procesează altcumva.
    Pe lângă prăjituri, sucuri, freshuri din câte 10 fructe pline de zahar, toate alimentele procesate din supermarket, carbohidrații din pâine, orez, paste, cartofi se transforma în corp în proporție de vreo 75% in glucoza. Corpul poate stoca foarte puțină glucoză, deci surplusul devine tot grăsime. De aici o grămadă de probleme de care ne dam seama de prea multe ori prea târziu.
    Nu există diferențe între cum se comportă acum corporațiile din domeniul alimentar cu privire la zahăr și cele din domeniul tutunului acum câțiva zeci de ani, când deși le cunoșteau, negau influențele nefaste ale tabacului asupra sănătății consumatorilor. Nu m-ar mira ca peste ceva vreme sa avem etichete similare cu cele de pe pachetele de tigari și pe ambalajele cu zahar.

    00
    • Mereți mă la sală, să nu arătați ca niște cârje pe la 60 de ani, și învățați și niște lucruri de bază în nutriție pe parcurs. Plm, stați și numărați numerele de pe etichetele unor produse de care nici nu v-ați atinge dacă ați mânca sănătos.

      00
  14. Nu-mi place deloc reportajul ăsta și nu pentru ce prezintă. Xenofilii, iarăși, vor să facă rău celor din jur.

    1) Teoria agendei publice (rezumat).

    2) Din pură coincidență, Irlanda a făcut legislație în aprilie pe chestia asta.

    3) Acum văd că se intentează (poate e un reporaj banal pe care-l face Protv-ul și uităm de el, poate) și se mângâie gena comunistoidă moștenită de a interzice doar și fiindcă produsele au (conform fișei postului de astăzi) zahăr. Sau să fie taxate.

    4) Se argumentează că e mai bine să se taxeze zahărul… pe bune? Ni s-a urât cu binele? Să revenim în comunism?

    5) Ce legătură au xenofilii cu asta? Fiindcă se vor uita la alte țări, cum ar fi Irlanda, și din cauza mentalității șubrede moștenită din comunism (și din cauza altor simptome cum ar fi dorința morții a caprei vecinului), își vor zice „Ooo da, și noi trebuie să facem la fel”.

    6) Foarte momit, se folosesc poze cu copiii. Ce tactică veche…

    00
    • Spune-i asta unei mame care si-a indopat copilul cu dulciuri si fast-food pana a ajuns copilul sa arate ca o minge de carne si acum plange ca rad copiii la scoala de puiul ei, care nu poate alerga nici macar 5m. Conspiratia mondiala, soros, masoni, reptilieni.

      00
    • bai pigus, tu pari baiat destept. esti elocvent, ai cuvintele la tine, te informezi, faci rationamente, nu esti dusman nici cu gramatica nici cu ortografia.

      bai frate, dar cand la fiecare nenorocit de subiect tu gasesti fix un singur vinovat, si ala exprimat rotund printr-un singur termen, xenofilii, nu faci decat sa te cobori singur la nivelul antivaxxer, flatearther, cutofil, utlrareligios sau mai stiu eu ce alta nazbatie. nu zic ca nu sunt unii tampiti in tara asta care ar fi in stare sa isi taie niste coaste sa isi suga singuri pula doar pentru ca au pus un durex pe ea dar poate e mai usor de explicat atitudinea prin prostie pur si simplu.

      00
  15. Cand incepi sa citesti etichetele dupa valori nutritionale e uimitor cat zahar e in toate produsele. :)

    00
  16. Da, probabil stiau mama cu tata de ce nu imi dadeau dulciuri decat o data pe saptamana. Si atunci facea tata, o clatita, o placinta.. Imi mai si cumparam ba o ciocolata, ba niste bomboane cip sau ciunga, dar rar pentru ca nu prea primeam bani. Nepoatele mele in schimb…nu se poate fara desert dupa fiecare masa ca se darama lumea. Cand le aud „vaaai nu mi-am luat desertul”… Evident chestii cumparate. Chiar daca in cantitati mici, tot dulciuri sunt si sunt consumate de trei ori pe zi. Degeaba i-am zis sora-mii ca e prea mult, a zis ca stie, dar.. Bine, fetele sunt aschii amandoua, pentru ca fac si sport pe langa ca asa le e felul (momentan), dar tot nu sunt de acord. In rest n-are rost sa repet ce au zis si ceilalti.

    00
  17. Eu folosesc 4 lingurite numai la cafea si nu am depasit niciodata 72 kg la 1,77 inaltime.

    00
  18. fără zahăr în cafea sau ceai
    fără sucuri
    fără mezeluri
    prăjituri, ciocolată, biscuiți, alte dulciuri, cel mult 200 de grame pe săptămână
    cu așa alimentație, ai redus consumul de zahăr cu vreo 75%. e simplu.

    00
  19. Daca vrei sa vezi documentar despre zahar te uiti la Fed Up si pe urma nu mai vrei zahar.

    https://www.imdb.com/title/tt2381335/?ref_=nv_sr_1

    00
  20. Sucurile si prajiturile/dulciurile ambalate. Cam aici e bomba in materie de zahar. Restul produselor (mezeluri, panificatie, produse lactate) poate ca au alte bube, nu neaparat continutul mare de zahar (surprinzator, laptele si iaurtul tot au pe la 3-4% zahar, cica asa e procesul tehnologic).

    Si cei mai „nedulci” biscuiti si tot ajung la 17-20% zahar. Dintr-un pachet mic, de 100 de grame, ti-am facut aproape toata portia zilnica de zahar, dar tu nici nu ai habar. Aia cu crema se duc la 40-45% zahar. O mizerie.

    Sucurile sunt pe la 10-14% zahar, dar acolo discutam de alte cantitati: poti sa bei intre o jumatate de litru si doi litri pe zi fara mari eforturi. (Sucurile naturale de fructe sunt cam la fel de rele, continutul de zahar e foarte mare. Plus ca elimin fibra vegetala, mai bine mananci fructul asa cum e)

    Deci la alea 80-90 de grame de zahar ajungi daca mananci un pachet de 100 de grame de biscuti fara crema si un suc normal de 500 de mg. Naspa, nu?

    Parerea mea e ca trebuie sa alegi lucruri de calitate mai buna, daca ai pofta de dulce: o ciocolata neagra, cu continut mare de cacao, e pe la 14% zahar. Poti sa mannci lejer 3-4 cubulete la cafea (6 grame de zahar). O cofetarie buna (dar, buna) nu face prajituri cu mai mult de 30% zahar. O prajitura excesiv de dulce e o greseala, oricum.

    La o prajitura de 150 de grame, bagi cam 45 de grame de zahar. Da, e mai mult, dar nici nu ar trebui sa faci asta zilnic.

    00
  21. io. imi plac jeleurile. asa ochiometric, fiecare bucata de jeleu contine cam o lingurita de zahar.

    00
  22. Până și sarea are zahăr in ziua de azi

    Da..pe vremea lui Ceaușescu ce bine era ca nu găseai zahăr dar l-ați omorât!!

    00
  23. E zahar in tot. E atat conservant cat si substanta care provoaca dependenta. Chipsurile au de exemplu zahar, chiar surprinzator de mult. Cam toate produsele procesate contin zahar.

    Din ce stiu, studiile alea si recomandarile facute de FDA faceau referire inclusiv la zaharul care se regaseste in produse neprocesate, gen fructe. Si e abureala treaba aia cu „zaharul din miere e mai bun” -> poti sa bagi mai multa miere. Zaharul e zahar.

    00
    • pula mea, din threadul ăla am inteles că lacheții anonimi de pe net știu ca bine ca jobs, care era un pârlit de miliardar, care e treaba. pare legitim.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube