Discuția dintre creditacii în franci și cei în euro

După ce, săptămâna trecută, autoritățile au chițăit că vor ca creditacii în franci să plătească creditul la o valoare arbitrară a monedei, azi e ziua creditacilor în euro să ceară același lucru, pentru că sunt de 10 ori mai mulți și pentru că măsura asta e complet stupidă.

Discuția se poartă așa:

Creditac Franci: vrem să plătim creditele la valoarea monedei din 1907!
Autorități: băi, voi sunteți tâmpiți?
Creditac Franci: da, de aia am luat credite în franci! Dar suntem și mulți!
Creditac Euro: nu e logic și corect să se întâmple așa!
Creditac Franci: voi nu vă băgați, bă! Ce treabă aveți voi?! Ce, e creditele voastre? Sunteți geloși că noi am luat sume mai mari și că sunem mai săraci și mai proști? Ce aveți cu noi?
Creditac Euro: geez…
Autorități: pana mea, sunteți tâmpiți, dar nah, vin alegeri, hai că facem…
Creditac Franci: ura
Creditac Euro: OK, vrem și noi!
Creditac Franci: bă, nu fiți căcănari! Bate la ochi că e stupid, ce naiba, vă rog io, nu săriți și voi!
Creditac Euro: păi da, tocmai! Dar când toată lumea vă zicea, voi făceați pe autiștii!
Creditac Franci: bă, nu vă jucați, s-ar putea să nu ne mai facă și nouă…
Creditac Euro: așa, și? Ce pierdem noi?
Creditac Franci: bă, vă rog io, nu fiți nașpa…
Creditac Euro: marș mă!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. aprob pozitiv.

  2. undeva in scenariu vad capra vecinului… dar nu imi dau seama la care linie de dialog!!!

  3. pentru „Creditacii Franci” explicatie – „fraierii” care au luat in euro au dobanzi mai mari si cursul s-a modificat si el cu vre-o 25% si totusi tac din gura pentru ca au mai multa materie cenusie si stiau la ce riscuri se supun luand credite in alta moneda decat cea nationala.

  4. Dam o ordonanta si desfiintam cursul valutar.

  5. Diferenta teoretica pe care eu o vad, dpdv juridic, e urmatoarea: orice credit intr-o moneda straina depinde de evolutia monedei straine, si trebuie sa-ti asumi o oarecare incertitudine. Cu toate astea, cand incertitudinea respectiva e depasita grev de realitate si cursul evolueaza de o maniera in care nimeni nu potea sa prevada, poate interveni ceea ce se numeste impreviziune. Cu alte cuvinte, daca cursul se schimba cu 10% e ok, daca se schimba cu 4000% nu mai era ok.

    Intrebarile pe care eu le am sunt doua:

    – suntem siguri ca la CHF s-a schimbat atat de mult incat sunt intrunite conditiile impreviziunii si la EUR nu?; si
    – daca a operat impreviziunea, de ce mergem totusi la cursul din momentul incheierii contractului? Cu alte cuvinte, de ce nu includem in curs partea de nesiguranta care era normal sa fie acceptata, oricare decidem ca ar fi aia – 20%, 30%, sau cum e normal, macar cat s-a schimbat la EUR – acolo, remember, nu s-a schimbat atat incat sa opereze impreviziunea.

    Numa’ zic.

    • jor’dane, ești un bou care o arde moderat. cu procente & shit ca sa nu para imbecil la prima vedere.
      eu as prefera o măsură care sa prevadă eutanasierea ăstora ca tine. m-am saturat de flausati care vor sa scape de datorii pe seama altora.

  6. Daca tot vin alegeriile sa fie amnistie, sa nu mai fie nimeni dator. Cum ar putea un om impovarat de grijiile creditului sa voteze. E inuman!

    • Ai grija, daca PSD citeste blogul lui zoso, cine stie ce idei vor prelua „pe bune” de aici?

    • Eu mă simt tare împovărat : la gaze, apă ,curent,net,impozite și taxe, accize si tva și câte toate….
      De aceea vreau amnistie pentru toate cu excepția datoriei de vreo două’jde lei noi ! dați lu vecinu’ Costică la bere si de care se face că uită de mai bine de-o lună.
      Altfel declar public că nu mă duc la vot fiind stresat,oricum n-am pe cine să votez( că e tot ăia….fiind mulți),și apoi n-am nici mâna bună când votez nimeresc numai hoți , mincinoși,m afioti,curve de am umplut parlamentul .
      Am zis !!!

  7. si prin alte tari s-a facut ceva similar, din cate retin faza cu plata la cursul la care a fost acordat creditul a rabufnit in Ungaria acum cativa ani asa au prins si ai nostrii tupeu si s-au apucat de dat in judecata.

    problema la franci a fost alta, cursul ala vs euro era batut in cuie si a fost o chestie extraordinara ca au trecut la curs variabil, nu stiu daca se v-a repeta faza in alta parte

  8. program PSD articol unic. Se sterg toate datoriile. Dupa alegeri pentru a nu mai avea probleme nu se aproba monedele exotice cu exceptia celei din Botswana.

  9. Tot bancile se scot. Sunt oameni care au credite dinainte de denominare (1 franc era pe la douajdemii de lei bucata )

  10. Multi retardati nu inteleg ca cineva trebuie sa plateasca distractia la final. Capra vecinului e moarta si de platit o platim toti. Toti vom plati pt tampenia unora dintre noi.

    • Ciocanul a vazut capra din scenariu… si bine a zis… E MOARTA!!!!!!

      Ciocanul bate bine oricat ati bate voi din gura cu minusurile. Daca prostii au omorat capra s-o platim toti (statul)…ca asa e corect, asa e egalitate.

      Asta cu francii nu imbatraneste niciodata.(never gats old)

  11. Caz concret:

    Am luat credit de nevoi personale in 2007 in Euro cu dobanda variabila in functie Euribor la 6 luni. La 11.000 Euro plateam o rata de aprox 165 Euro in 2007.
    Trecut timpul si Euro a inceput sa creasca vs. RON dar dobanda de referinta Euribor la 6 luni, sa scada. Nu stiu la altii cum a fost dar din 2007 si pana azi rata mea a scazut constand datorita Euribor. Acum platesc 132 Euro.

    • daca muncesti in Ro…esti platit in lei; in fiecare luna tu „cumperi” acei 132 euro la avloarea leilor din luna respectiva; leul s-a devalorizat in raport cu euro din 2007 pana acum; n-ar fi si mai misto daca ai plati acei 132 euro si orice alt beneficiu aparut datorita euribor la cursul euro din 2007? :D

    • Eu am un credit in euro din 2010, euribor la 3 luni. Chiar si combinand scaderea euribor (rata in euro a avut o scadere destul de draguta de vreo 50 euro) si cresterea euro, suma in lei aferenta platii ratei a scazut raportat la anii 2011-2012. Nu foarte mult, doar vreo suta de lei.
      Tocmai am verificat extrasul de cont pe internetbanking, nu vorbesc din amintiri.
      Totusi cursul din 2010-2011-2012 era mai aproape de cel de azi.

    • Eu am luat un credit in dolari. A crescut dolarul de numa’ de atunci (pe mine nu ma afecteaza, sunt platita in aceasta modeda, de aceea l-am luat in ea). Dar, oricum, chiar presupunand ca as fi fost platita in lei, ar fi fost OK, pt ca scaderea de dobanda a compensat pt cresterea cursului. In momentul in care am luat creditul era rata peste 500, acum este sub 400, ceea ce in lei se traduce, mai mult sau mai putin, in aceeasi suma. La franci, nu stiu exact cum e, dar daca nu a scazut deloc dobanda, da, e nasol. Sunt de acord ca oamenii-s prosti si se baga in credite fara sa le gandeasca cum trebuie, dar in acelasi timp nu mi se pare OK ca riscurile creditarii sa fie integral la cel care a imprumutat banii, si deloc la banca.

    • Am uitat sa mentionez ca raportat la RON, rata a ramas constanta. Devalorizarea leului fiind atenuata de scaderea Euriborului, overall platesc aceeiasi bani ca in 2007.

    • @cosmin:…ai putea plati mai putin…asta e toata ideea

  12. Eu nu sunt de acord cu o interventie a statului in chestiunea asta.
    Asta este riscul asumat atunci cand au vrut sa faca o smecherie. Nu le-a iesit, asta e, viata-i grea, la tăți ni-i greu.

    Daca statul le subventioneaza creditele, se creaza un precedent periculos. Pana la urma, de ce nu ar interveni statul sa-mi subventioneze investitiile proaste la bursa ? De ce nu mi-ar subventiona statul o masina noua pe care am facut-o praf fara asigurare ? De ce nu mi-ar subventiona statul orice decizie proasta care imi provoaca pierderi materiale ?

    Daca au ajuns in situatia in care nu mai pot plati, atunci sa-si vanda bunurile si sa ceara ajutor social de la stat, pt. ca, nu-i asa, Romania e stat social.

  13. cum ba inca mai platiti la credite de 10k luate acu’ 10 ani ? parca cititorii blogului astuia castigau de la 3k/luna in sus

    #sarakilor

  14. apoi trec alegerile si autoritatile o vor arde gen pptoutlet :)

  15. e o mizerie sa se implice statul. cum o mizerie e si prima casa. cei care si-au luat prima casa si acum isi bat poola de „prostii” care au luat in chf, sa o mai suga putin. tot interventie a statului e si la prima casa. nu tine de tine ca ai fost destept!

  16. si apropo de euro, hai sa luam situatia urmatoare: ai luat creditul acum doi ani, cand cursul era 4,55. cum ar fi sa ceara banca convertire la cursul istoric, cand scade la 4,4? cifre absolut reale si plauzibile, daca ne uitam pe fluctatia ultimlor 3 ani.

    vreau sa spun ca chf e o valuta moarta pt piata bancara romaneasca, pe cand credite in euro se dau si astazi.

  17. NOU
    #33

    Fratilor daca plateste guvernul nu prea e corect, dar daca bancile suporta pierderea mi se pare bine venită legea asta. De câțiva ani Libor CHF e negativ in schimb dobânda mea e tot 7% . In 7-8 ani cat profit or fi avut saracutele bănci care asigura stabilitatea financiară a domnului Isarescu?

    • Pai da, ca bancile sunt institutii de binefacere. Mai nene, trebuie sa invatati ca un contract scris trebuie sa fie lege. Cand ai luat credit in CHF nu te-ai gandit ca poti sa ai risc valutar? Sau daca te-ar fi avantajat cursul, ai mai fi fost asa vocal?

  18. Mai tine minte cineva cat a fost cursul euro in 2007? Ajunsese la un moment dat aproape de 3.1.. deci acum e cu aproape 50% mai mare. Totusi, eu nu pricep ce vor oamenii astia. Cand promiti bancii ca ii dai inapoi x franci elvetieni, de ce e vina bancii ca nu mai gasesti tu sa cumperi franci cu cat ii cumparai cand ai luat creditul?

    Aveti voi impresia ca stiau bancile ca va creste cursul… voi credeti ca rata de schimb se stabileste aici’sa in spatiul carpato-danubiano-pontic? Si ca cineva manipuleaza cursul sa va ia voua banii vostri amarati? Stau si ma intreb.. daca se facea francul 50 de bani si va cerea banca bani in plus ce ati fi zis?

    Si chiar daca ar fi stiut cineva.. sa ridice mana cine a semnat cu mana la spate, cutitul la gat, pistolul la tampla.. etc.

  19. Cei care nu se calificau la credite in Euro au sarit pe credite in franci cu toate ca nu isi permiteau.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile