Discuția despre droguri și copii e scurtă și simplă

Reportajul "România te Iubesc" e grav, dar…

1. Hai să ne întrebăm de ce destul de mulți polițiști anti-drog au niște mașini parcă prea bune pentru salariile pe care le au. Avem două variante, dat fiind avansul drogurilor în România: fie nu își merită salariile, fie închid ochii și lasă să treacă.

2. Nu mai știu care sunt prețurile acum, dar pe vremea când eram în liceu, o biluță costa 100 lei, în condițiile în care eu aveam 35 lei bani de buzunar pe săptămână. Ora de biliard era 15 lei, o casetă audio era 5 lei. Primul salariu a fost parcă 250 lei. Bun. Ca să te droghezi în fiecare zi minim o dată, trebuie să ai o sursă de venit. Bani de la părinți, lucruri de furat din casă. Am auzit de cazuri în care drogați au furat aurul părinților și l-au vândut pe droguri, am auzit de spargeri, dar astea nu le faci în liceu. Nu știu voi cum sunteți, dar mie dacă îmi dispare laptopul din casă, am tendința să observ. La fel și televizorul. Și orice altceva. Materialul de pe ProTV nu tratează decât fugitiv problema asta.

3. Nu am văzut nicăieri partea cu “am ajuns un prostituat pentru droguri”. Pentru că nu există așa ceva. Aham.

4. Mi-a plăcut partea cu cadrele didactice și impotența lor. OK. Să zicem că cheamă poliția. Care vine, nu găsește pe nimeni, pleacă și a treia oară nu mai vine, că îi cheamă degeaba. De câte ori ați auzit de filaje ale Poliției Antidrog pe lângă școli?

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. La mine in curtea blocului, dupa ce am sunat la politie au inceput sa ma strige dealerii pe nume. De 1 an tot acolo sunt. Politia a atras atentia administratiei ca „sunt supraveghere” si de aceea ii lasa. De 1 an.

    00
    • Confirm afirmatia cu scurgerea de informatii despre reclamant catre reclamati.

      Socrii mei au reclamat la politie niste turbulenti din fata blocului care faceau scandal in fiecare seara pana noaptea tarziu.

      Intr-o seara, dupa ce a plecat politia, toata gasca de turbulenti stiau cine a facut reclamatia si inclusiv unde locuiau, numaul de la interfon, plm.. ghiciti ce au strigat toata noaptea aia sub geamul lor

      00
    • Salut,
      Imi dai si mie adresa blocului. Si la ce ora ii gasesc pe baieti? Ai idee, fac discunturi?
      Multumesc anticipat.
      O zi faina!

      00
    • De dealeri nu iti e frica, dar pe blog nu poti sa-ti pui numele… interesante Baliverne.

      00
  2. in Oradea se stie cu nume si prenume cine vinde droguri si cica „legea” nu-i lasa pe politisti sa face ceva.

    00
    • Nu numai in Oradea politia si altii stiu exact ce se petrece. Tot de pe-acolo din zona era o stire cu seful antidrog pe care l-au descoperit ca activeaza si ca furnizor. Practic avea doua job-uri. I-au dat doi ani cu suspendare de l-au linistit.

      00
  3. Politistii de la DIICOT si de la Serviciul Antidrog, plus alte directii speciale, unele semi-secrete, au salarii mai mari, plus bonusuri serioase. Nu e anormal ca un ofiter din cadrul lor sa aiba un venit (salariu plus bonus si alte beneficii) de 10,000 lei pe luna. Asta e motivul pentru care „au masini puternice”. Ma fascineaza obsesia tuturor pentru masini. Mid-life crisis anyone?

    00
    • ete plua…hai mha…spaghelnita taticu, las-o balta ….si eu castig spre 10 000 leusteni pe luna si nu prea pun bani deoparte (rata casa, scoala copil, facturi, papica si cam aia e …) si mi se pare mult sa dau mai mult de 15 000 euro pe o masina …ma codesc sa dau la buy-back masina de 11 ani si sa pun diferenta…asa ca…si toti aia care se plimba in Bucuresti intre orele 11 – 16 , in masini de lux, sunt ‘freelanceri’, nu ? ‘de ce nu m-ai facut mama mai istetz , ca sa pot sa emigrez’… astia asta ar merita, sa ramana sa se fure intre ei ….

      00
    • @car
      Fiecare ar trebui sa isi rezolve frustrarile.
      Eu ziceam un fapt. Cunosc cazuri in care castiga mai mult de atat. La fel, fiecare cu prioritatile lui. Sunt oameni care renunta la multe placeri pentru o masina mai buna. La fel cum unii renunta la o masina buna pentru o vacanta mai frumoasa si mai lunga. Cunosc oameni care isi dau aproape toti banii pe haine. Altii pe carti vechi. Altii pe LEGO, altii pe harti vechi.

      00
    • Mai taie din ele, ca macane. O masina de 60k, luata in rate, are rata lunara pe la 7.000 de lei. Mai adaugi asigurari si impozite si se face 8.000. Asta nu e rata de salariat, sa avem pardon.
      Si sa nu imi zici ca cineva strange din salariu 60k si apoi ii da pe o masina, ca nu tine.
      Deci?

      00
    • Revin, exemplu: el ofiter DIICOT, venit 10,000 lei pe luna net. Ea, medic, venit 7,000 lei net. Adaugam aici niste banuti de la nunta. E mult 6,000-7,000 lei pe luna pentru o rata la leasing la un 540i? Da, pentru mine e mult, pentru multi e mult.

      Dar unii oameni pur si simplu au asta ca prioritate: MASINA.

      Plus, mi-a zis o prietena de un tip care sta in chirie in garsoniera in Rahova, dar are Bentley Continental GT. Alta tipa pe care o stiu personal, si-a dat toti banii de la nunta pe un BMW 530 (20,000 euro). A divortat dupa 1 an, si acum sta cu parintii. Toti banii pe care ii face ii strange pentru un nou BMW. Oamenii astia exista.

      00
    • @Tziahs: eu zic că e cazul sa schimbi anturajul

      00
    • @tziash: Masinile sunt la vedere si presupun niste costuri suplimentare de intretinere. De aia sunt barometru pentru venituri. Plus ca un roman adevarat niciodata nu isi va lua o masina mai ieftina decat ii permite buzunarul. Tzoale si mancare da.

      @car: depinde foarte mult de obiceiurile tale de a cheltui. Stiu oameni care nici macar nu au primit inca marirea de salariu si stiu exact cum o sa o cheltuiasca pe toata. Nu comentez situatia ta, dar 10.000 lei pe luna e foarte mult, mai ales daca mai ai si salariul nevestei.

      00
    • Tinand cont ca a trebuit sa dau search pe Google sa vad ce e 540i, probabil ca traiesc eu intr-o alta lume. A saracilor, ar zice unii.
      Oricum, raman la parerea ca orice masina peste 30k NU e masina de salariati. Eventual, cu precizarea „salariati care muncesc din greu pentru banii castigati”.

      00
  4. Pe vremea mea te chinuiai sa faci rost de Tantum Rosa si sa faci cheta pentru o juma’ de vodka…

    00
  5. Am făcut un liceu oarecum de fiţe. Nici Jean Monet, dar nici de cartier. Copiii cu bani, cei care îşi permiteau să fumeze iarbă din când în când chiar la liceu, aveau cel puţin 100 de lei pe zi bani de cheltuială.

    Genul ăla de familie în care părinţii sunt prea ocupaţi să se ocupe de copil, aşa că au impresia că banii suplinesc totul.

    Din ce-am auzit în ultimii ani, au apărut tot mai des droguri şi în liceul respectiv. Probabil că acum au şi mai mulţi bani pe mână tinerii, aşa că e mai simplu.

    00
  6. Dănileț avea un mesaj pentru Untold, „pentru infracțiuni privind traficul și consumul ilicit de droguri, respectiv de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice, „legale”). Vă urez să vă distrați bine, să fiți O.I (organisme inteligente) și… poate nu ne vedem!”, a scris Danileț.” e ca și cum ai spune că nu înseamnă nu, că nu e ok să violezi femeia, apoi ai merge cu pieptul în față satisfăcut că ți-ai făcut datoria.

    00
  7. Legat de punctul 2:
    Cand eram eu in liceu acum 7-8 ani aia care consumau droguri erau din diferite cateogorii sociale si fiecare se descurca in felu lui.
    Erau cei care-si permiteau din banii de la parinti sa consume de maxim 4-5 ori pe saptamana sau zilnic daca primeau bani de la parinti din strainatate.
    Aia care nu aveau suficienti bani de la parinti consumau mai rar dar tot din banii parintilor.
    Aia care nu prea aveau bani fie aveau prieteni cu bani si atarnau de ei fie furau, fie vindeau ce puteau din casele parintilor/bunicilor.

    Deci solutii exista pentru toata lumea asta nu inseamna ca toti consuma la fel de frecvent.

    00
  8. Discuția despre droguri este aproape similară cu legalizarea prostituției: toți vor prostituția legalizată; până când e vorba & afectează bunici, mame, surori, fiice, nepoate.

    00
    • Vrei să-ți fac cunoștință cu fetele „de pe centura Constanța”?

      Le văd aproape în fiecare seară – cum se face întuneric, apar la colțuri. Majoritatea sunt aceleași de aproape 2+ ani, de când stau eu în zonă. Rareori apar fețe noi, unele dispar o perioadă, apar iar (probabil le duce peștele în țări mai cu bani).

      Poliția se oprește la ele, le întreabă de sănătate din când în când, dar mai mult decât o amendă nu le face. Mai prinde câte un fraier la ele, uneori, și cam atât.

      Faptul că e ilegală prostituția e fix pula.

    • Si daca n-ar fi legalizata, nepoata, bunica fiica nu s-ar mai prostitua, ca nu inteleg unde bati?

      Sunt tari unde sunt legale si drogurile si prostitutia. Ghici ce, lumea isi vede in continuare linistita de treaba, mai ales ca mai incaseaza si statul niste bani si se face intr-un cadru cat de cat sigur si organizat.

      Sau aveti impresia ca, daca sunt ilegale, e greu sa faci rost de o curva sau un joint? Ba din contra, fiind interzise, tentatia e mai mare.

      00
    • @Eddi: pentru ca se stie ca toate rudele de sex feminin se vor prostitua instant din momentul in care va fi legal. Faptul ca e ilegal le opreste. Noroc cu legea asta.

      00
  9. Dupa ce am vazut acest reportaj imi dau seama ca asta este reducerea la scara a lipsei de educatie intr-o generatie.

    Sunt pro dezincriminare consumului recreational si comercializarii de canabis … dar nu in Romania, nu dupa ce am vazut acest reportaj.

    Ma doare capul cand aud consumam canabis in clasa a 4-a.

    Se pare ca industria etnobotanicelor n-a murit in 2012, ea s-a extins, specializat si distruge tot.

    Si vineri asa zambaret eram cand la 2 pustani la 15-16 ani li s-a refuzat vanzarea a 2 beri la 2 litrii si un pachet de tigari, cand le-a cerut vanzatoarea buletinele si n-au vrut sa le dea.

    Noua generatie educatie sexuala nu are ca n-ai voe fara acord scris, se drogeaza cu salcie si otrava de sobolani de la 12-13 si se prajesc in banca, profesori nepragatiti fara interes, sistem distrus.

    FML

    00
    • Logica e simpla, fiind interzise, sunt interesante, esti „smecher, cool” daca le consumi. Adolescentii, din dorinta de afirmare, isi rup capul fara sa constientizeze pericolul la care se expun. Daca ar fi legal, nu te-ai mai putea lauda la prieteni ca ai fumat un joint, ca ar fi ca si cum te-ai da mare ca ai mancat pufuleti.

      00
    • Nu înțeleg ce are legalizarea una cu alta.

      Problema nu e că drogurile sunt mai accesibile. Problema e fix cum zicea cineva mai sus.

      Azi avem o situație economică mai bună, de unde rezultă mai mulți părinți cu bani care compensează atenția cu bani, le dau bani mulți de buzunar crezând că așa rezolvă tot, ce buni părinți sunt ei.

      Ăștia existau și în anii 90, doar că erau 1-2 pe clasă. Apoi au fost 4-5. Azi poate sunt mai mult de jumătate, și mai multe de-atât, sunt adunați toți laolaltă în așa zisele ‘școli bune’.

      Și atunci făceau fix la fel, și azi fac fix la fel, doar că sunt mai mulți cu părinți inconștienți.

      Poți tu interzice orice vrei, cât timp sunt bani, se va aduce, dar nu știi ce se aduce.

      Personal aș legaliza tot, și să poți lua doar din farmacii, din surse sigure, și să fie reglementate precum medicamentele.

      Așa ai da o lovitură puternică dealerilor, poliției corupte, politicienilor corupte, șamd.

      Prohibiția în SUA n-a fost lecție pentru nimeni, nu înțeleg. Cea mai mare corupție în SUA a fost în timpul prohibiției, când șpaga era la nivele inimaginabile poate și pentru noi.

      Și cine s-au îmbogățit și atunci? Mafioții și polițiștii care își vindeau influența. La fel ca și azi.

      00
    • @manu
      In Elvetia exact asa au facut, ca sa-i ia de pe strazi si de sub poduri.
      Au facut drogurile gratis, cu conditia sa iti iei doza de la medicul tau.
      Mergeau frumoas dimineata si seara la cabinet, li se facea injectia si gata.
      Nu mai vinzi din casa, nu mai faci mizerie pe strada, nu mai iei bataie de la dealer, etc…

      00
  10. am auzit de spargeri, dar astea nu le faci în liceu.

    ce dragut, zoso :) ai crescut intr-un cartier bun, nu?

    00
  11. Pana in 2000 biluta era intre 60 si 80 de lei in Vitan. Nu trebuia sa ai suma intreaga, ci 10-20 de lei ca sa te poti “combina” la o bila cu altii ca si tine. Aia 20 de lei se faceau foarte usor, chiar si cerand de la fiecare cunoscut 2-3 lei. Cum gastile de davisti aveau in componenta minim 6 persoane era relativ usor ca macar 4 din cei 6 sa produca bani sa ia marfa in ziua respectiva. A doua zi produceau ceilalti si tot asa. In medie era nevoie de 2-3 bile pe zi pentru o gasca de 10 insi care bagau heroina la vena, pentru ca unii se multumeau si cu fiertura (resturile). Schema functiona perfect pana incepeau sa se arda intre ei, dar drogalaii se impaca repede.

    Vandutul lucrurilor din casa vine impreuna cu alte probleme. Parintii se prind repede, dar plodul are brigada lui de drogati. Si daca la inceput accepta pedeapsa parintilor, in timp asta se schimba si sare la bataie. Din nou, trebuie tinut cont ca:

    E de ajuns ca doar unii din brigada sa aiba niste parinti mai batrani sau slabi de inger, ca lucrurile lor si pensiile/salariile lor ajung sa fie date pe droguri pentru intreaga brigada de drogati. Nu toti drogatii fura din casa.
    Nu poti face mare lucru ca parinte daca plodul tau e agresiv si are prieteni la fel de agresivi, care intra peste tine in casa si te altoiesc. Politia nu le face nimic si cat timp pe buletin este trecuta adresa la care locuiesc parintii NU ai cum sa il dai afara din casa legal.

    Dupa ce se suge tot de la familie incep furturile. Mai intai se sparg masini sau se fura din magazine. Apoi talharii si spargeri de apartamente. Nu neaparat in ordinea asta.

    Fost davist al anilor 2000. Eram o brigada de zeci de insi. Din fericire eu am renuntat dupa un an jumate cand am vazut ca treaba nu mai e distractiva si prietenii s-au apucat de seringa, furaciuni si talharii. Unii au ajuns la puscarie sau au murit. Toti au luat hepatita C

    00
    • Frumosi ani 2000 cand „chioru'” mergea pe strazi in ozana si „impartea” cui avea nevoie.
      Acum 4 ani a murit ultimul de care stiam ca s-a apucat la sf. anilor 90, inceput de 2000 cand nu prea stia nimeni ce fac drogurile.
      Am avut vecini care s au mutat in alt oras ca sa scape copilul de cercul de drogalai.

      00
    • WTF means „Davist”?

      00
    • Davist = heroinat. Dava = heroina.

      00
  12. Deci pana la urma are careva ceva ? :D

    00
  13. Uite de asta e bine sa fii sarac, nu ai cu ce te droga ! Nu sunt numai parti rele. Mi se pare impardonabil ca parinte cu bani sa nu fii cu ochii pe progenitura. De ce dracu i-or mai face?

    00
  14. Daca ai copil retardat nu ai ce sa faci. Si eu am avut bani pe mana, am incercat drogurile si cam atat. Restul depinde de tine, de cat de retardat esti. Ca parinte nu ai ce sa faci copilului, daca pe el nu-l duce capul. Am intalnist tineri cu bani, cu masini de 500 cai la 19 ani de exemplu. Mergeau normal, se comportau normal. Noi daca am avea pozitia geografica a Mexic-ului de exemplu, ar fi dezastru in tara, aia ar fi copii la cum e mentalitatea politiei, a oamenilor in general si a politicienilor

    00
    • Când e deja mare corect, nu mai ai ce să îi faci.

      Dacă începi de mic însă nu cred că e totuna.

      Excepții sunt și vor exista tot timpul de ambele părți, corect.

      Dar în general,situația și educația de acasă e crucială, esențială, de mic.

      00
  15. Desi comentez foarte rar pe aici, de data asta simt nevoia sa o fac. 19 ani, absolvent al unui colegiu de elita (top 5) dintr-un oras de provincie, consider ca am o viziune mult mai amanuntita si „din interior” al fenomenului consumului de droguri in randul adolescentilor.

    Consumatorii de droguri in liceele din Romania se impart in urmatoarele categorii:
    – Beizadele care de obicei baga cocaina (undeva la 80-100 euro per gram) in cluburi de fite.
    -Adolescenti middle class (care formeaza grosul consumatorilor) de obicei din licee bune care in general aleg consume iarba (60-80 lei per gram) la iesirile cu prieteni si in functie de grupurile la care adera diferite alte substante cand ajung in pe la diverse festivaluri, vama etc.
    -Cei care provin din famili dezorganizate, adera la diferite grupuri dubioase si de obicei invata la licee slabe sau cu profil tehnologic. De obicei consuma legale, stopeli si alte substante cu pret redus (10-40 lei) care creeaza dependenta de la prima doza. Ei sunt cei pe care ii vedeti la stiri ca au ajuns in spital de la supradoza.

    Legat de problemele punctele enuntate de Vali si de alti comentatori, situatia sta cam asa daca ne referim la categoria adolescenti middle class:
    -Pretul nu reprezinta o problema. Fraze de genul „ba ai si tu 10-15lei sa ne mai bagam cu x,y,z la unu?” sunt des auzite. Deci, argumentul conform caruia iti trebuie bani nu e valid decat in contextul drogurilor „de lux”.
    -Disponibilitatea nu reprezinta un impediment. Aproape toata lumea are pe cineva in grup care vinde sau cunoaste pe cineva care o face.
    -Contrar asteptarilor, multe din persoanele care dealeresc in categoria asa nu o fac pentru profit (intrucat e infim comparativ cu riscurile afumate) ci mai degraba se ofera sa o faca mai degraba drept un serviciu din prietenie.
    -Motivul pentru care cei mai multi adolescenti din aceasta categorie incearca nu e nici pe departe presiunea grupului. Nu ai sa auzi niciodata fraze de genul „esti fraier daca nu bagi si tu”. E mai degraba asociat cu teribilismul si dorinta de a incerca senzatii noi caracteristica varstei.
    -In general la persoanele din aceasta categorie nu se pune problema de a forma dependente, fura din casa, abandon scolar etc. Exista limite stricte pe care fiecare incepe sa si le cunoasca si sa incerce sa nu le incalce. Problemele de aceasta natura sunt mai degraba caracteristice celorlalte doua categorii.
    -Cei mai multi dintre consumatorii acestei categorii duc vieti normale, iau bacul, merg la facultate si sunt membri productivi ai societatii. Nu se poate vorbi deci de o alterare a stilului de viata cu atat mai mult o distrugere a lui

    Riscurile asociate consumului de droguri la adolescenti sunt insa prezente si nu trebuie ignorate. Dintre acestea as mentiona:
    -Consumul de droguri sintetice „legale” de catre o anumita categorie anterior mentionata.
    -Varstele din ce in ce mai mici la care generatia actuala se expune la astfel de substante. Daca noi generatia 95-99 faceam la 16-17 ani lucruri pe care generatia 90-95 le facea la 20-22, in prezent generatia 00-05 le face la 13-14. Asta se datoreaza in primul rand influentelor prezente in mediul online. Tot ce e considerat a fi muzica la moda de astia mici (de obicei trap, mumble rap si alte prostii gen) e plin de referinte la xanax, codeina, rofedex si alte medicamentoase nu foarte greu de procurat si care sunt prezentate ca fiind cool.
    -Legislatia sticta din Romania in privinta consumului de droguri duce la o piata extrem de limitata in care nu poti fi niciodata sigur de calitatea a ceea ce cumperi.

    In prezent, student in UK la o facultate de top 10, pot observa fenomenul la o amplitudine cu mult mai mare data fiind incriminarea redusa a consumului de droguri (pe scurt dealerii din campus au snapchat si iti trimit regulat mesaj cand si-au facut aprovizionarea, vin cu oferte etc.) . Consumatorii aici se impart in 3 categorii:
    -Consumatori recreationali. Se fumeaza foarte multa iarba si nu este considerat un big deal. Este aproape o normalitate sa vezi pe cineva in fata cladirii fumand un pai. E considerat mai mult un mijloc de relaxare dupa o zi lunga. La asta se mai poate adauga o data la 2-3 luni ceva mai exotic Extasy, LSD poate ciuperci
    -Prajiti care baga Ketamina si Coca cu fiecare ocazie si care de obicei renunta dupa primul an de facultate.
    -Brainbosteri care fac rost pe sub mana de tot felul de noontropice, benzodiazepine si tot ce se poate in materie de antidepresive, medicamente de ADHD si Alzeheimer intrucat pentru a le mari capacitatea de concentrare si retinere. Chiar am avut o discutie la tigara in urma cu cateva saptamani cu proful meu de organisational management (yeah, teachers here are cool as that; un rus pe la vreo 50 de ani, fost middle management pe la Unilever care ia anual un salariu cu 5 de zero in coada) si care mi spune cum si-a scris al doilea doctorat cu micro-dosing de LSD.

    00
  16. Avand in vedere cum erau granitele cand a aparut si s-a extins traficul de droguri in Romania, coroborat cu legea ”legalelor”, ma face sa fiu 99% CONVINS ca aprovizionarea si desfacerea e o sursa de venit a unor baieti cu ochi albastri. Prosti ar fi sa nu.

    00
  17. Daca te ai bine cu baiatul il iei cu 25, drogurile nu au niciun fel de vina asupra oamenilor, tu iti faci cu mana ta drumul, daca esti prost ajungi la intravenoase. Daca esti baiat destept si vrei sa bagi seriale si sa bagi un bubu stai frumos acasica. Problema la noi este ca nu stii ce cumperi, ori e d-aia stropita, ori de te baga la somn instant, ori de play hard go pro. Nu iei mereu ce trebuie, important e sa nu bagi huma in tine caci e pierdere de timp.

    00
  18. Imi place asta cu „multi politisti anti-drog” au nush ce masini scumpe. Asta implica sa stii multi politisti anti-drog. Cam cati stii?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube