Eşti jurnalist.
Citeşti o informaţie pe un blog, investighezi problema, produci un articol ok. Chiar dacă trustul şi bloggerul nu sunt prieteni, citezi sursa, că aşa e normal.
Citeşti o informaţie pe un blog, investighezi problema, produci un articol ok. Nu anunţi nicăieri in articol de unde ai aflat, lucru care se face în jurnalism de când lumea. Gigel a spus, Marcel a declarat, o sursa apropiată a zis…formulările astea se găsesc peste tot în subtitlurile ştirilor/articolelor. Dau greutate. Nu şi redactorilor Business Standard.
După o discuţie cu cineva de la BS, concluzia a fost că redactorul a aflat din altă parte informaţia. De unde, nu se specifică în articol decât în al treilea paragraf. Dar cu siguranţă nu de la mine.
Aici avem o diferenţă de opinie.
Am citit si eu articolul si e clar – singura informatie importanta e luata de pe blog; dupa care a dat 1 (un) telefon la SCOP ca sa ceara confirmare. La Tornado si RHS au trimis-o la plimbare, restul informatiilor sunt generalitati (contractia pietei IT) si repetitii banale (ne spune a mia oara ca Asesoft a luat Flamingo si Emag earlier this year). Finalul apoteotic contine procente neinteresante de la Registrul Comertului, pe care le poate afla aproape oricine, aproape instant.
Foarte tare, Business Standard, foarte tare.
Dar na, am dat 100lei pe abonamentul pe 3 ani, la ce dracu’ ma asteptam la banii astia?
Ceea ce nu intelege Business Standard este ca „this is the road to hell” si o sa ajunga in 1,5-2 ani in situatia raposatului „Banii nostri”. Ziarul asta e pentru manageri. Articolul asta e pentru manageri IT. Managerii IT (aia care conteaza) stiau deja despre TOT ce scrie in articol si se intreaba: wtf?!
La editiile online ar fi frumos daca s-ar da si un link activ catre bloguile citate.
Diferentele de opinie sunt bune si constituie painea blogarilor si a ziaristilor. De fapt, untul de pe paine, ca painea e subiectul care nascut diferendul…
Informatia e ca barfa, circula. diferenta e de timp. mereu faci caz de lucrul asta si mereu se intampla la fel dai etichete. aia sunt stresati de sefi au reguli sunt la patron. poate ca iti multumesc in felul lor mut, citindu-ti blogul.
Pt stiinta unora:
1. Citarea sursei se face, de cand lumea, pentru credibilitate, daca e cazul („potrivit unui comunicat…”), sau pentru a te proteja, ca jurnalist, de eventualele dezmintiri, procese, drepturi la replica etc. („asa sustine agentia sau ziarul cutare, eu doar retransmit”).
2. Informatia, sub forma de STIRE, nu este purtatoare de drepturi de autor, dupa cum zice Legea Drepturilor de Autor valabila in Romania.
Succes!
@gabriel
Ca sa citez din Tamango, bine ca esti tu destept…