Diferenţa dintre mine şi Radu Soviani

Eu am fost corigent la economie, iar el este as în acest domeniu.
El e de o parte a ecranului, eu de alta.
El e şefuleţ pe la Realitatea-Caţavencu, eu doar blogger.
Şi cea mai importantă: eu nu sunt nici agramat, nici analfabet. Soviani e.

Nu înţeleg cum poţi să înţelegi şi să scrii despre economie şi totuşi să ai dificultăţi în a formula corect o fază alcătuită din două propoziţii. Se simte tot nevoia unui corector pe standard.ro şi pe alte entităţi online pe care scriu ziarişti care au dat faliment în print (unde aveau un om care le punea virgule, ghilimele şi puncte acolo unde erau necesare). Ia să vedem ce zice rozul:

Diferenţa dintre mine şi Radu Soviani

Şi dacă tot suntem aici, hai să le explicăm zăbăucilor ăstora care scriu pe standard şi pe voxpulica că a avea la dispoziţie bold, italic şi underline nu înseamnă ca trebuie neapărat să le folosim pe toate într-un singur text, eventual şi unele peste altele. Pentru că textul devine greu de citit. Alte observaţii ar fi folosirea unui border la poze, un plugin de curăţat diacriticele şi ghilimelele din linkuri, folosirea paragrafelor şi H2urilor. Subtilităţi de new media.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. asta nu intelege economie nici cit stie renul lu mos craciun. el latra texte. atit. e si doctor in economie. a si daca nu esti atent pe la metrou, la romana calci pe 3-4 doctorii in economie::))). el este sefutz la SOV pt ca erea nevoie ca taso-mare sef la return TVA in MF sa semneze o rambulsare de tva din vinzarea petromservice catre omv-petrom. vreo 62mil euro. asa ca nu mai conta ce performant este daca banii apareau. si nu uita ca toti cei care au facut porcaria sunt in arest la rahova::)))

    00
  2. Pă dracu’ economist. Parcă tot aici am văzut filmul cu el si cu Sima în care ăla făcea mişto de el cu Business Standard cu „Dacă era afacere aşa de bună de ce nu ai preluat-o dumneata”?

    De fapt scrie atât de prost şi de plicticos încât nu am avut ocazia să citesc ceva până la capăt să văd dacă e şi ceva interesant acolo.

  3. exagerezi cu virgulele, stilul tipului de mai sus e relativ ok, un profesor de-al meu il numea stil academic-pedant. Pe cat de mult ii place tipului sa pune virgule, pe atat iti place tie sa le scoti, iar uneori le scoti si tu eronat. Cum ar putea sa puna acel „suspectez eu” altfel decat intre virgule? La „Stimate Domnule Presedinte” este evident ca vrea sa obtina un efect artistic. „…de catre autoritati din Romania, este sau nu o discriminare”? Bineinteles ca aici trebuie virgula!!

    Hai sa nu ne erijam si in specialist al limbii romane. Tu scrii decent si atat!

    00
  4. daca soviani e as in economie eu sunt florin grozea

    00
  5. Aia cu bold, italic si underline o au sigur de la Dragos Stanca. Eu nu pot sa ma concentrez pe ce scrie la el pe blog din cauza formatarii infecte si a culorilor.

    00
  6. Prima virgulă îmi pare corectă după normele lingvistice pe care le știu eu.

    00
  7. Intr-adevar, omul are mari carente de exprimare in scris, poate si oral, nu stiu, nu l-am urmarit prea des, dar si tu exagerezi, zoso.

    Dupa o declaratie se pune intotdeauna virgula atunci cand e urmata de „a spus X”.

    Dupa „In prezent” se pune virgula, deoarece este un adverb de timp, care se pune intotdeauna intre virgule. La fel ca si „printr/o scrisoare”, care e adverb de loc.

    Vezi ca ti-au scapat si tie cateva greseli din text. Spre exemplu, aici lipseste o virgula: „Ieri, Brice Hortefeux, ministrul de interne francez, Thomas Maiziere, omologul său german au transmis Comisiei Europene”. Dupa omologul sau german, care e apozitie si trebuie pusa intre virgule. Probabil s-a temut ca ar insera o virgula intre subiect si predicat, dar nu era cazul aici. In schimb a pus virgule intre subiect si predicat pe parcursul textului in mai multe randuri.

    00
  8. Printr-o scrisoare e adverb de mod, nu de loc.

    00
  9. S-a constatat; ca – Un; „blogger, agramat! este: corectat. intr-o extorsiune” de alt „blogger” agramat… si dupa. care, va puteti uita… acum, ma duc! sa-l caut, pe…

    00
  10. sa se dea cate o virgula sa ajunga la toti !

    00
  11. Ma sincer sa fiu nu am nimic impotriva nimanui.Ba mai mult cred ca fiecare greseste in scris in perimetrul virtual.Unii mananca litere altii uita sa puna o vocala anyway se intampla am patit si eu.Cand te apuci sa scrii pentru un trust e altceva.Totusi mai important este subiectul cu aderarea la spatiul Schengen decat sa-i urmaresc textu acelui necunoscut.

    00
  12. @luys15185. Am v-o 10 ani de cand am terminat scoala, si am facut faculte tehnica, totusi sunt destul de sigur ca adverbul e parte de vorbire, nu de propozitie, si ala e complement circumstantial de mod or smth. Nu confunda morfologia cu sintaxa, is bestii diferite in gramatica.

    00
  13. Un exemplu bun de economisti de taraba…scoate ASE-ul ca asta mii pe an. Asta e …iar acu sa trollez putin…mie nu-mi place de asta de nici o culoare. Moise Guran ftw…tipul chiar are o emisiune tare, pacat ca e pe tvr 2.

    00
  14. Esti doar invidios că el e mai celebru şi mai bogdat decât tine şi acuma scârmi în căcaturi ca să te simţi bine . Nu e mare kkt dacă nu pui câteva virgule unde trebuie , mesajul tot ăla e.

    00
  15. Pe mine, la şcoala de secretare, m-a învăţat că nu e frumos să subliniezi în text. Numai dacă e musai/adică cu parcimonie. În rest, există nişte reguli de bun simţ.
    Corectam text şi dădeam peste fragmente bolduite şi italice şi întrebam, de ce amândouă, nu e îndeajuns una? Nu, că să se vadă că este citat şi este important.
    Stau şi mă întreb cât va mai dura, până când se va milui cineva de la MECT să introducă ore de editare text/Office în şcoli. Că de newspeak de messenger m-am cam săturat.

    00
  16. Ai fost corijent la economie? Sau a fost doar o metafora?

    00
  17. Pe Soviani il intorc astia de la PNL cu cheia si ii dau drumul la televizor

    00
  18. @ zoso Da ma , dar numai în cazul în care contextul e foarte diferit , aşa cum ai dat în linkul ălă , trebuie , să-ţi : ba-ţi ca’pul cu unde tre’–@ să pui măgării gramaticale . Textu pe care l-a scris băiatul ălă e banal şi fără subtanţă aşa că nu are nimic dacă înţelege cineva greşit acel nimic.

    00
  19. sa-ti zic un secret : tipul ala nu are cum sa fie as in economie. ia ceea ce zic de bun fiindca eu sunt de partea cealalta a ecranului (chiar daca nu sunt jurnalist). ;)

    poti sa ii spui tipului ca e prost. daca iti flutura in fata ochilor ca e mare economist il trimiti la mine.:) ce face el nu e jurnalism economic ci barfa de doi lei.:)

    (sa nu crezi ca te simpatizez. nu am de ce. pur si simplu suntem de acord ca tipul e idiot. eu am cateva argumente in plus. fiindca bate campii.)

    00
  20. zoso, să fim serioşi. Fără supărare, însă nici tu nu stai prea bine la capitolul acesta. Să ţii minte mereu că atunci când se oferă o explicaţie într-o frază se folosesc şi virgule. Înţeleg să corectezi pe cineva când tu eşti as în acel domeniu. Dar când există dubii în ambele părţi… mai bine renunţi. ;-)

    00
  21. O alta diferenta o reprezinta si faptul ca tu nu vorbesti de economie si bursa si afaceri si miliarde de euro si in acelasi timp te plangi la tv de salariul tau de cacat si de faptul ca inca stai cu ma-ta in apartament.
    Sau poate ai scris si tu asta. Nu intru prea des pe blog :)

    00
  22. Stii tu, multi vede putini cunoaste… aicisa!

    00
  23. de fapt acest asa zis analist financiar( sau ce se da soviani asta) nu are vina cea mai mare ca e semianalfabet!vina evidenta e ca e o otreapa pupincurista!nu s-o fi saturat sa-l tot linga pe vantu in fund?

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile