Diferența dintre meseriașii din Brașov și București

Una dintre cele mai horror experiențe în București e să ai de-a face cu meseriași: instalatori, faianțari, zugravi. 99% dintre ei sunt niște mizerabili, inclusiv cei pe care îi vezi aproape zi de zi, vecini sau prieteni de familie.

În 2002 am cumpărat un apartament într-o stare jalnică, pentru că omul strângea bani să cumpere unul mai mare. A trebuit renovat complet. Idiotul care a zugrăvit pereții se îmbăta constant, drept urmare pereții au ieșit strâmbi. Tata mi-a explicat că “asta e”, e fiul unui coleg de muncă, n-are ce face.

În 2006 am izolat pereții exteriori pe dinăuntru. Băiatul care s-a ocupat foarte de treabă, muncitor. A terminat, i-am plătit seara și a rămas să vină a doua zi pe la prânz să zugrăvească și baia. Două zile nu a fost de găsit. Nu mă grăbeam, așa că l-am așteptat. A venit a treia zi și mi-a povestit că a cunoscut-o pe una care l-a supt de bani și apoi a dispărut, iar el credea că e iubire. Avea 19 ani, era de înțeles.

Am avut noroc că un prieten din copilărie era instalator, mă rezolva el cu ce nevoi aveam, dar în mare nu am făcut nimic, pentru că eram speriat de meseriașii din România. Eram convins că toți sunt la fel.

La Brașov, în chirie.

  1. S-a spart o țeavă și picura un pic, nu îngrijorător, l-am sunat pe proprietar, mi-a zis că a doua zi la 9 vine echipa să rezolve. La 9 fix erau la ușă. Venit, rezolvat, făcut curat, plecat. Mi s-a părut ciudat că au cerut voie să folosească toaleta, ei lucrând acolo.
  2. Am chemat niște oameni să ia niște moloz din curte. Venit la ora stabilită, rezolvat, făcut curat, plecat.
  3. Acum, am niște băieți în curte care sapă o zonă a grădinii unde a fost o magazie și e plin de pietre. Ei își fac treaba acolo, eu sunt în casă, joc CS. A venit șeful de echipă, i-am arătat ce are de făcut, am stabilit prețul și asta e tot.

Mi se pare absolut teribil să nu fie nevoie să îi supraveghez. Nu cer de mâncare, nu cer de băut, nu se vaită că ăia dinaintea lor au lucrat prost, nu spun că nu se poate. Nimic.

Ăsta e unul dintre articolele care primește zilnic 2-3 hituri din gugăl. Oamenii sunt mințiți de meseriașii de doi lei că baia nu se face cu aerisire sau scurgere și în nici un caz înclinată. Nu pentru că nu se poate, ci pentru că le e lene.

Nu și aici.

 

working

“working” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. cred ca chestie de noroc cu mesterii. mai acum ceva vreme te plangeai cu niste unii cu niste mobila parca ca n-ai mai dat de meste cu saptamanile…

    00
  2. Adevarat. Si la Ploiesti e la fel. Au lalait-o atat instalatorul, care venea cand avea el chef, pe la 9 seara, si lucra ca melcul (de multe ori mai si mintea: intr-o juma’ de ora sunt acolo), cat si gigelul care a zugravit si a pus gresie/faianta, operatiuni care s-au intins pe 3 luni. La un an distanta, am vrut sa dau drumul un pic mai tare, la robinetul de siguranta, de sub chiuveta, si, fara sa observ, s-a desfacut un pic cu totul. A picurat apa vreo doua zile, de am inundat vecinul de dedesubt. Profesionist instalatorul, ce mai! Apa din cada nu se scurge nici acum cum trebuie (inclinarea este insuficienta, iar produsul are eroare de proiectare – scurgerea are buza prea gorasa, iar ultima palma de apa nu trece).
    Am pus termopane, firma careia i se face mai mereu firma la TV. La lucrare de 4000 de lei, au venit cand au zis. La o completare de 100 de lei, au intarziat o luna, si au venit doar dupa ce i-am reclamat la Protectia Consumatorului. Altii au venit cu pret total, fara tarif pe metru (patrat) si la suprafata mare dau discount doar daca le dau toti banii inainte. Ce vorbesti, boss? S-a intalnit hotul cu prostul?

    00
  3. mai bine te duceai si tu la sapat cu ei, si sigur iti mai veneau idei pt blog!

    00
  4. ardeal ….

    00
  5. Adica aia muncesc in curte fara „o masa, un pachet de tigari si o sticla de tuica” ? :)

    00
  6. Bucureşti, renovat casa aproape total – 3 camere, hol, balcon… Zugrăvit, gresie, parchet. Doi oameni au lucrat fix trei săptămâni, cât au spus, cam 10 ore pe zi, luni-sâmbătă. A lipsit unul o zi că i-a murit un văr. Au primit fix banii pe care i-au cerut de la început, n-au apărut chestii neprevăzute pe parcurs. Drept urmare au mai lucrat în anii următori la trei amici de ai mei.

    Din păcate, acu’ trei luni vărul ăluia l-a chemat şi pe el…

    00
    • Cam asta păţeşti, dacă te omori cu firea, în general. Te cheamă rudele pe lumea ailaltă. Doreii sunt bine, sănătoşi, probabil.

      00
  7. Bucurestiul este subpar la multe chestii cand vine vorba de calitatea oamenilor. Bucurestean fiind toata viata, in toate orasele din tara pe unde am fost am dat peste oameni muult mai buni/seriosi decat aici.
    Nu zic ca nu sunt uscaciuni si prin alta parte, dar parca nicaieri nu e ca in Bucale…si se aplica la toate nivelele – stil de viata, comportament pe strada, la coada la supermarket etc.

    Cu un lucru totusi mi-e greu sa ma obisnuiesc in zonele mai de vest: sunt slow motion, in tot.

    00
    • Pur si simplu nu pot sa cred asa ceva despre bucuresteni!

      00
    • oamenii din Bucuresti sunt de cacat pentru ca in general sunt scursurile din restul tarii venite la capitala sa-si faca un viitor. plus, conteaza mult si zona in care stai/te invarti si cu cine ti-o arzi. io nu m-am lovit NICIODATA de treaba asta cu meseriasii. Tot timpul am lucrat pe recomandari si tot timpul oamenii au fost punctuali si au lucrat calitativ.

      00
    • mihai a punctat bine problema, nu e vorba ca noi astia bucurestenii suntem oameni de rahat, ci ca pe langa lauzele noastre get-beget mai se aduna si din alte parti din tara tot aici, ca de in Bucuresti e rost de furat neica !

      00
    • si yo nascut in bucuresti si pot spune ca bucurestiul a ajuns un fel de bol cu salata de toate stricaciunile, amestecata in scarba si care miroase urat. cred ca bucurestiul s-a schimbat rau de tot incepand cu 2006, intratul in iuropa, capsunarii, boomul economic (din iuropa, nu de la noi), yo am plecat prin 2007 si stau din 2015 in ro. si pot spune ca bucurestiu a ajuns de cacao.

      00
    • Astea-s explicatii fantasmagorice: adica din „provincie” va vin numai si numai „scursuri” iar oamenii de calitate au toti ascendenta pur bucuresteana de la 1459? Mie imi vine cam greu sa cred.
      Eu sunt de parere ca „veneticii” sunt de toate categoriile (oportunitatile de angajare sunt mai mari in capitala decat in alte orase si asta atrage si profesionisti buni).
      Cred ca mai degraba pe bucuresteni i-a stricat comunismul mai rau decat pe cei din restul tarii.

      00
    • da, din cauza ca au venit scursurile din provincie, bucurestenii sunt super. ati votat-o pe firea… shut the f*ck up, macar vreo 4-5 ani

      00
    • lol sunt bucurestean fatat din ’80 si am fost umblat, nu am stat inchis in casa asa ca cunosc bine cartierele si ce oameni au stat aici. ca bucurestean crescut acilisea, iti pot spune ca bucalele e plin de taranisme si smecheri de doi lei. pute. asa oras prafuit nu am mai vazut decat in Beirut.

      00
  8. Calitatea e una, dar ce te faci cu aia care nu lucrează azi că e sărbătoare?

    00
    • Daca-mi lucreaza suplimentar in restul zilelor, sau lucrarea este finalizata in termenul comunicat la inceput ma doare la bascheti daca nu lucreaza o zi „ca e sarbatoare”.
      Vorbim de lucrari pe un termen mai lung. Daca s-a spart o teava si am oprit apa pe coloana si mi-am pus juma de bloc in cap si el zice ca nu lucreaza ca e sarbatoare il bag in ma-sa si caut altul. (Si in cazuri d-astea nu m-am intalnit cu astfel de pretexte).

      00
  9. Să vezi ce complicat e în București dacă trebuie să restaurezi o casă istorică. Sobar, coșar, restaurator de mobilă, ipsosar, tâmplar, etc… 90% din căutările pe Google îți dau rezultate din Ardeal. Cei din Ardeal nu vor să vină la București, pentru că au suficienți clienți acolo. Cei din București vin cu întrebări retarde, gen:
    „Da’ de ce nu punem niște polistiren, bo$$?”

    00
  10. In afara de faptul ca exista si o categorie de meseriasi care cer tigari/bautura.
    Mai exista categoria care la final iti cere putin mai mult.

    00
  11. Astea par exemple destul de random și e puțin forțată concluzia cu Bucureștiul.
    O altă concluzie, cel puțin la fel de logică, ar putea fi că a crescut calitatea serviciilor în România din 2006 până în 2016.
    În cazul meu, în București, renovare în 2007 – experiență oribilă, în 2016 – very smooth.

    00
  12. Eu am lucrat cu un neam de-al meu, ruda de gradul 2, nu prea departata.
    A cerut avans 10 milioane, a stat doua saptamani in care a reparat o teava si a pus 15 placi de faianta.
    Trebuia dat jos stratul de vopsea din bucatarie, se chinuia de trei zile. M-am dus intr-o sambata si am decopertat eu toata bucataria, in 3 ore.
    I-am spus sa nu se supere, dar as vrea sa plece, pentru ca eu chiar am nevoie de casa aia, o inchiriam si pierdeam bani. S-a suparat.
    Am chemat un meserias, in doua saptamani de lucru dupa programul lui de pe santier mi-a dat-o la cheie. Nu l-am supravegheat, nici nu am dat pe-acolo in timpul ala.
    Peste vreo trei ani, ruda asta a mea si-a cumpărat apartament cu 3 camere, in care a facut el toata renovarea. Un an i-a luat (nu e figura de stil), pentru 3 camere.
    Cam asta e cu „meseriasii” si rudele.

    00
  13. Experinta cu mesteri din vestul tarii: au cerut o suma din care nu am cerut sa imi faca nimic discount, dar le promit ca daca fac treaba buna in urmatorii 2-3 ani vor avea cam de 3-4 ori mai mult de lucru din partea mea – am terminat parterul si urmeaza etajul. S-au prezentat la data si la ora stabilita, si-au inceput lucrarea la ora stabilita, au lucrat cat am stabilit daaaar…. au folosit mai putin material (materialul a fost cumparat inainte de mine pe baza recomandarilor unei cunostinte). Asa ca dupa terminarea lucrarilor au inceput problemele – mi-au tencuit peste suportii de la priza si cand am incercat sa fac ceva modificari la ele am constatat ca desfacand priza am tras si din tencuiala jos, la coltare s-au zgarcit la inca o mana de zugraveala si in loc de alb am avut gri, nu mi-au zis sa dau jos si caloriferele si dupa ceva vreme constat ca in spatele lor nu au tencuit pentru ca… pitong… Plus multe alte detalii care m-au scos din sarite. Asa ca acuma am cativa micrometri de tencuiala si jumatate din materialele de constructii inca in casa stand nefolosite. Cunostinta de care am zis mai sus care mi-a facut necesarul a fost plecat din tara, ca altfel as fi apelat la el. Cu lucrarile facute de cunostinta asta a mea nu am avut NICI UN FEL de probleme…

    00
  14. Relevanta comparatia: Bucuresti 2006 vs Brasov 2016…

    Lucrurile s-au schimbat si in Bucuresti. Mi-am renovat in ultimii 2 ani 2 apartamente si mereu au fost ok. Scumpi, dar ok. Si in timpul asta eu am fost plecat in general.

    In Cluj in 1999 era aceeasi situatie ca in Bucuresti 2006. Deci nu tine de regiune ci de evolutie.

    00
  15. Zici ca sunt unii acum care iti sapa curtea? N-au cerut inca voie la toaleta? Nasol… probabil au facut pipi in curte :(

    00
  16. n-ai nimerit tu moldovenii care trebuie…

    00
  17. Pe principiul: „de ce să faci treabă bună și ieftină când poți face treabă îndoielnică și scumpă?” …

    00
  18. Ce reprezentative mai sunt exemplele anecdotice, e clar ca esti vandut mafiei de mesteri ardeleni.

    asa am si eu exemple:
    1. apartament renovat la cheie, am trecut pe acolo cand a fost gata treaba.
    2. apartament renovat/amenajat si mobilat perfect dupa specificatii.

    Un mester era din Reghin, unul din Baia Mare. Dar nu poti spune ca nu gasesti servicii de calitate din Bucuresti.

    00
  19. NOU
    #33

    Boss, dar meseriasul ala care ti-a promis si nu ti-a facut mobila, nu e din Brasov ?

    00
    • in BV am avut si eu unul care mi-a sters cantul de la usile dulapului (pal lucios) cu carpa cu acetona, ca sa le faca smooth…si fiind lucios palul a ramas si o ‘rama’ de 1 cm in plus pe fata usii de jur-imprejur. De 2 ani zice ca le repara.

      00
  20. Din ce am constatat eu, meseriasii cei mai de treaba au fost unguri.

    00
  21. Ardelenii-s atat de prosti încât nici sa fure nu stiu.

    00
  22. Ar trebui cineva sa puna bazele unui site de profil, gen „checkatrade.com” (sau exista?) unde iti poti alege meseriașii in funcție de „ratingul” pe care il primesc de la foști clienți.

    00
  23. Boss ai uitat ca nu vroia lumea sa-ti faca un dulap in BV ?? acum e barosaneala in a 5-a zi de uikend la poalele Tampei

    00
  24. Nu cred ca are legatura cu locul unde e lucrarea si mai degraba cu cine te legi la cap. Cum ai ales si tu la inceput sa muncesti cu Gigel ca e verisor/ruda….. Gigel are munca lui la firma si dupa program cand are timp si chef mai face un chiubuc.
    Cum proprietarul a ales sa munceasca cu o echipa care isi face treaba si merge la urmatoarea lucrare, la fel ai ales si tu acum.

    00
  25. Fiind in proces de constructie a unei case, am urmatorul sfat:

    Tot ce incepe cu „Nea”, ex: Nea Costel, Nea Vasile, trebuie ocolit. Acesti NEA sunt definitia prostiei.

    NEA in general se pricepe si la zidarie, instalatii electrice, sanitare, pus gresie faianta, termopane, toate in accelasi timp. Stiu cam 10% din fiecare domeni si iti iese fix 10% din ce trebuia.

    Spor in toate si va doresc cat mai putini NEA in viata voastra.

    00
  26. Timisoara acum 2 saptamani : problema la baie o teava curgea si vroiam sa schimb chiuveta cu tot ce are pe acolo.
    Cautat pe google instalator timisoara, primul site, sunat, program a doua zi la 12.
    Ei au venit la 12 fara 10, le-am zis ce trebuie facut, s-au dus sa cumpere ce aveam nevoie, au revenit, reparat si facut curat pana la 1. Pretul acelasi care era si pe site.
    Job well done.

    00
  27. Asa zisi meseriasi Bucuresteni de care vorbesti sunt de fapt ,majoritatea scursurile si avortonii altor judete care vin la noi aici soerand sa tepuiasca pe x ai pe y.Bucurestenii sunt Nr unu si vor fi mereu.Nu confundati scursurile altor judete cu Bucurestenii adevarati.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube