Diferența dintre ajutor sau recomandare și trafic de influență

Un PSD-ist se plânge:

"Acum, ce sa va spun? Traim un adevarat cosmar, in fiecare zi sunt arestari, lumea la inceput se bucura dar acum va spun ca nu se mai bucura nimeni, se ingrijoreaza, pentru ca este vorba de cei pe care i-au ales ei si nu intamplator sunt oameni care au fost alesi mai multe mandate si atunci se produce un haos si in puterea de orientare a oamenilor, toti pot fi penali. Mai ales ca s-au inventat niste chestiuni, acest trafic de influenta. Vreti sa va spun? Traficul de influenta… intra in gena poporului nostru sa ajuti pe cineva, deci daca intervii undeva sa ajuti sincer pe cineva faci trafic de influenta, mai ales daca ai o functie, si esti penal", este de parere social-democratul. (sursa)

Diferența dintre cele două situații se poate vedea destul de ușor dacă nu ești complet corupt de sistemul de stat, locul unde cei mai mulți dintre acești viermi ai sistemului își duc zilele.

La stat, recomandarea înseamnă “angajează-l pe ăla, că e nepotul lui X” sau “hai să trucăm concursul ăsta public încât să ocupe postul omul nostru”. La privat, recomandarea înseamnă “am auzit că vă căutați om pentru postul Y, îl știu pe X, îl trimit la voi la interviu și mai departe vă descurcați voi”.

Foarte puțini oameni din privat riscă să angajeze oameni nepotriviți, pentru că asta afectează firma și în final și postul celui care garantează angajarea unui om nepotrivit. De obicei angajezi nevasta, amanta sau fiul, dar pe un post unde nu poate face rău firmei.

La stat, incompetența este norma, și nimeni nu este răspunzător pentru greșeli, de aceea e un coșmar să ai de-a face cu birocrația românească.

Ăsta e traficul de influență.

 

rugina

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

17 comentarii

  1. pentru ca romanistan :D

    00
  2. Gresit.
    La privat, recomandarea inseamna: „am auzit ca cautati om pentru postul Y, chiar daca postul nu apare ‘public’; il timit pe X1 la voi, colegu il trimite pe X2 si celalalt coleg pe X3, si va descurcati voi sa il alegeti pe cel mai putin cretin. Ca sa nu mai faceti ‘concurs public’, fiindca stim cu totii cat de surmenat este HR-ul.”

    00
    • Pe jumatate corect.
      De fapt Zoso a zis bine deasupra. Recomandare e recomandare. Poate unde lucrezi tu e altfel, dar de regula la privat cauti sa angajezi omul potrivit, nu pe cel mai putin cretin. In felul asta, chiar daca se recomanda intern, procesul de recrutare continua normal, chiar si cu un concurs public, pana se gaseste omul cel mai potrivit pentru ce e nevoie.

      00
    • midas fie confunda privatul cu statul, fie asa se intampla pe la firmele romanesti care au manageri veniti de la stat.

      00
    • @midas: o fimra privata nu e obligata sa faca publice locurile disponibile asa cum nu e obligata sa publice nici alte chestii, cum ar fi salariile angajatilor. Doar la stat e infractiune (sau ar trebui sa fie) sa tii secrete posturi doar pentru a scadea concurenta.
      La o firma privata patronul angajeaza pe cine vrea si prin ce metode vrea, cu regulile lui. Poate angajeaza un head-hunter sa ii caute oameni potriviti, nu e obligat sa faca un concurs de care sa stie toata lumea.

      00
    • ibm -> prioritatea o au cei recomandati, daca este angajat unul din cei recomandati cel care l-a recomandat primeste un bonus. un prieten a primit 2.500 de exemplu pentru ca cel pe care l-a recomandat a fost bun pentru post si l-au angajat.

      00
    • La privat recomandarea nu inseamna neaparat angajarea celui recomandat. Inseamna doar o mana de ajutor la gasirea unor candidati buni, De aceea nu se recomanda in functie de cumetrie ci in functie de calitatile profesionale ale candidatului. Si nu e vorba de surmenarea HR-ului ci mai degraba de eficienta in recrutare.

      00
  3. Îţi dai seama ce ar fi făcut băieţii de pe Discovery din aceste maşini?

    00
    • Cunosc eu baiat, din Ferentari, Giani se numeste si are oarecum o viziune diferita a ceea ce se putea face din aceste masini.

      00
  4. Si tu ai pretentia ca un psd-ist sa si inteleaga care-i diferenta ?

    00
  5. Asa este, la diferite posturi cheie, unele extrem de importante, sa le lasam pe fatucile de la HR, absolvente de psihologie la RAU, sa ne intrebe ”Da de ce vreti sa va angajati la noi”, onduind agale din gene

    00
  6. NOU
    #12

    Se tot plâng politicienii. Mila cui o așteaptă? :)

    Daca au fost corecți nu au motiv de frica. Altfel saaaaa DNA! Prinde hoțul!

    00
  7. „Daca in celelalte tari cu pretentii s-ar proceda la fel, sa-i caute peste tot, si in buzunarele cusute, credeti ca nu s-ar afla? Orice om intr-o functie are niste privilegii, asta e de cand e lumea.” – nenea asta e la fel de prost ca si unii emigranti de-ai nostri care, in strainatate fiind, incearca sa dea spaga sau sa dea „dreptul” doctorului sau profesoarei, pe motiv ca: „ce domle, parca la ei nu e tot la fel ca la noi?”. Si ne fac de kakao pe toti.

    00
  8. să ştii ca la privat este la fel ca la stat. ba chiar mai rău. adică eu ţi-am făcut ţie un serviciu, o recomandare, o poantă, orice. iar tu îmi angajezi ruda. nu contează ce şi cum. diferenţa este că tu angajezi 5 recomadaţi şi unul care ştie cu ce se mănânca problema pentru care este angajat. poate îi dai şi un plus la salariu. poate. că nu e obligatoriu. dar ăla, unul, trebuie să muncească pentru toţi ăia 5. la stat cel puţin stau toţi. vorbesc din experienţă. dacă vrei putem comenta.

    00
    • @liliana: firmele care traiesc din contrcate cu statul sunt de facto tot firme de stat, in primul rand pentru ca nu pot supravietui pe piata libera.

      Gandeste-te putin ce sens ar avea ca un patron/manager sa angajeze rudele altuia (alt patron/manager?) si sa le plateasca pentru ca alea sa nu faca nimic, cand ar putea foarte bine sa tina banii pentru sine. Cate ore crezi tu ca lucreaza acei mai putin de 20% din angajati (unul din 6 parca ai spus, nu?) care tin firma in spate, daca in mod normal un angajat ar trebui sa lucreze 40 ore pe saptamana? Nici n-ar mai avea timp sa mearga la toaleta, daramite sa manance sau, doamne fereste!, sa doarma.
      Care patron/manager e prostul care depinde de o sesime din angajati stresati la maxim? Care pot pleca la alta firma linistiti pentru ca, la experienta lor, isi gasesc una f. usor.
      Iti spun eu unde se intampla astea: la firmele care au contracte supraevaluate cu statul (deci isi permit sa aiba angajati in plus care sa nu faca nimic) si care datoreaza unor functionari publici contractele. Angajatii aia in plus sunt pilele functionarilor publici si constituie de fapt spaga data la stat.

      00
  9. Eu am auzit discutie la privat dupa ce am dat interviu si plecam din biroul directorului. A luat-o de umar pe o pissda buna de astepta pe un scaun si i-a zis asa:
    – Acum ca am scapat de prostii astia, hai sa iti facem formele si poate iesim la o cafea diseara.
    Deci nu e numai la stat aranjarea interviului.
    M-am dus ca prostul la x interviuri si cand am vazut pissde bune, am inceput sa plec inainte sa il dau. Era clar.

    00
    • Ne spui cumva si pentru ce post ai dat interviu si au luat-o pe pissda aia?
      Pentru specialist in fizica nucleara? Administrator de sistem, specialist in linux sau chestii de genul? Inginer constructor? Fierar betonist?
      Zi-mi te rog pe ce santier lucreaza echipa aia de pissde bune pe care le-au angajat ca imi iau o zi libera ca sa ma uit la ele cum lucreaza. Nu de alta dar o pissda buna care manevreaza picamerul e o priveliste de nepretuit.

      Ca daca te-ai dus pentru un post de plimbator de hartii, sa stii ca o pissda buna le poate plimba mai bine ca tine.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile