Cum îi dezveți pe români să ignore problemele comune ale blocului

Știți de ce fug românii de ultimul etaj al unui bloc? Pentru că știu ca în blocul ăla vor fi alți români care vor da din umeri când îi va ploua în casă. Poate nu azi, poate nu mâine, poate nu peste cinci ani, dar peste 10 le va ploua cu siguranță. Și știu că ei nu ar da bani pentru repararea acoperișului, că nu le plouă lor în casă.

Tata a găsit metoda perfectă pentru rezolvarea acestei probleme, când stăteam la etajul 3 într-un bloc de 10. Țeava de apă caldă de pe coloană se fisurase între 3 și 4. A apărut o pată pe perete, care a crescut cu timpul. Tata a ridicat problema de câteva ori la ședințele de bloc și toți au dat din umeri. Nu era peretele lor, nu era țeava lor. După ce fisura a crescut și a început să se facă baltă în casă, tata a spart peretele, a izolat problema și a pus un panou de plastic pe perete. Din nou, toată lumea de la ședință a fost de acord că trebuie ceva făcut, dar când și cu ce bani nimic. Când țeava a crăpat de tot, panoul de plastic a protejat peretele nostru și a deviat mare parte din apă la etajele inferioare, cu pagube minime la noi. Brusc, nu mai era problema unui singur apartament, devenise problema a încă șase. Și atunci s-a făcut repede ceva. Foarte repede. Cel mai repede. În seara inundației.

 

blocu

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Eu vreau sa punem cutii postale si nimeni nu-i interesat, ce ar trebui sa fac, sa-mi pun numai eu?

    00
    • Da :)). E 20-30 de lei o cutie postala din tabla frumoasa cu incuietoare. Dai cu markerul numele si ap. si asta e tot. Sa vezi ce fel o sa inceapa sa apara pe langa a ta si altele. Ca la final o sa fie toate modelele de cutii, asta e alta treaba:))

      00
    • Daca s-a zgarcit la un cost de 20 lei pe apartament ca sa le doteze cu cutii postale ma intreg la ce s-o mai fi zgarcit „dezvoltatorul” in timpul constructiei. In loc de numere pe usi a lipit postit-uri?
      Si asta cand majoritatea vand apartamente cu o rata de profit intre 50 si 100%…

      00
    • Locuiesc intr-un bloc nou construit. Interesant cum a rezolvat, ieftin, constructorul problema cutiilor postale. Pe un panou agatat de perete a prins 20 de bibliorafturi pe care a lipit etichete cu numarul apartamentului. Ieftin, practic… si arata chiar si elegant. Incape corespondenta in plicuri A4 fara sa le mai indoaie factorul postal ca pe draci…

      01
    • dax, nu a lipit numere pe usi. Nu a lipit nimic. :))

      00
    • și verifici cheia, unde se potrivește :D

    • @motanes … Și în loc de beton a îmbrăcat armătura cu rigips . .. Știu, am mai văzut cazuri

      00
    • Grig, simt că te-aş dezamăgi să-ţi spun că nu. Dar nu zic, poate tu ştii mai bine ce ai văzut şi eu ce am cumpărat. ;)

      00
    • @motanes: sa inteleg ca nu e nimic incuiat cu lacat sau chieie? NU SE FURA? :)

      00
    • Alexe, ce sa incui? Cutiile postale? De ce? Ce sa faci cu facturile vecinului sau cu ziarele de la Kaufland?!
      Uite aici, poza, cum arata cutiile postale de la mine din bloc

      00
  2. NOU
    #11

    Eu stau la ultimul etaj si am izolat vara trecuta acoperisul cu vecinul de vis-a-vis. Am platit materialele si manopera la firma si ne-am dus peste vecinii de sub noi sa le cerem partea lor de bani (acoperisul fiind bun comun toti trebuie sa plateasca)…au ridicat din umeri si ne-au zis ca nu au bani…le-am explicat ca ii putem da in judecata si o sa mai plateasca si avocat si cheltuielile noastre dar degeaba…nu ai cu cine…asa ca am strans din dinti si nu le-am dat niciun leu cand le iesea cacatul in casa la parter si etajul 1, cand au vrut sa zugraveasca scara, etc…urasc sa stau la bloc…deja mi-am faut pe planul cincinal sa vand rahatul asta de apartament (in pierdere bininteles) si sa ma mut la casa…adio vecini, adio probleme de genul…acolo macar faci pentru tine…

    01
    • Nu crezi ca trebuia sa te sfatuiesti cu vecinii inainte? Adica nu prea e corect sa iei hotarari pe banii altora.

      00
    • Daca sunt vecini ca ai mei, eu as fi montat vreo 3-4 acoperisuri… cam in sistemul bordurilor.

      00
  3. in tari semi-comuniste cum e Finlanda, blocul e vazut ca un fel de intreprindere in care fiecare proprietar are actiuni, nu apartamentul lui. cand se hotaraste ceva, restul trebuie sa execute, cel mai nasol e schimbarea tevariei care se duce spre 10 mii euro si tb facuta la vreo 20 ani (cred), iar oamenii sunt suficient de responsabili ca sa ia ce decizii trebuie. apoi, daca esti proprietar nasol, pot si sa voteze sa te oblige sa te muti afara din blocul respectiv. nu zic neaparat ca e mai bine ca la noi, dar e mai multa regula.

    00
    • Pai cand cumperi un apartament, nu cumperi/iei in folosinta si o parte din hol, casa scarilor, intrare, peretele exterior? Poate nu sunt ale tale prin acte, dar sunt ale tale sa te filosesti de ele. De ce nu le-ai intretine?…..nu raspundeti, stiu raspunsul

      00
    • Yep, asa e. Si in Cehia, si in Polonia exista asociatii de locatari – fiecare e actionar la societatea care detine cateva blocuri, actiunile lui fiind reprezentate de dreptul de folosinta asupra unui apartament, pentru care plateste o chirie rizibila. Avantajul major e ca societatea are banii cu pricina cand e de facut ceva – si are alta putere de negociere cand discuta cu un furnizor.

      00
  4. In ce priveste instalatiile comune, ca alea sunt de cele mai multe ori datatoare de pagube si de nervi, treaba e simpla.
    Tevile de apa sunt condominiale (apartin tuturor) pana la robinetul de dinaintea contorului tau din casa. Tot ce e inainte de asta e condominial si orice interventie se plateste la comun.
    Teava sparta intre nivele? Condominial. Paguba la mine in casa pe baza de nesimtirea vecinilor? No problem.
    Avocat-dat in judecata toti vecinii-proces de 1-2 termene-Despagubiri.
    N-are rost sa mai spun ca in general oamenii o dau la pace si brusc inteleg niste concepte cand vad ca vorbesti serios si ca ai mers in judecata.
    Dupa un episod din asta treburile se vor tine din scurt pentru ca oricine prefera sa plateasca o interventie de cateva milioane, care impartit la 20-30 de apartamente nu inseamna mare lucru decat sa plateasca daune enorme vecinului inundat.

    00
  5. Abordarea e gresită, nu trebuie dezvatati sa ignore problemele comune, trebuie dezvatati de ideea ca sunt proprietari pe o bucata din bloc bine definită si atat.

    00
    • Pai bun, dar atunci vreau cheia de la terasa blocului, să pot să îmi beau berea cu priveliște vara.

      Ce crezi? Nu se poate!

      00
  6. Altfel vezi treburile cand esti lider de sindicat

    00
  7. ce mai face? s-a liberat?

    00
  8. Stau la ultimul etaj într-un bloc de 4 etaje. Acum 2 ani am avut o mică infiltratie. Am rezolvat problema cu asigurarea pe care o am. Am trimis factura la asociație (de fapt asigurătorul a făcut asta). La început au făcut gargară mare dar după ce li s-a explicat că vor ajunge în instanță s-au liniștit și au împărțit factura la întreținere conform procentului care îi era alocat fiecăruia.

    00
    • ce tip de asigurare ai?

      00
    • In 94 m-am mutat intr-un bloc cu 10 etaje, la etajul 9, apartamentul e ra superb, 120 mp suprafata utila, bine proportionat, ce mai, m-am mutat in el, mai ales ca nevasta-mea il pierduse pe cel vechi la banca. Binenteles, liftul nu mergea, am pornit cu mare curaj si naivitate prin vecini sa strang bani pentru reparatie, adica luat fiecare vecin in parte. Pana la etajul patru nu am avut nicio sansa, si acolo doar unul a pus bani. Am platit eu diferenta, dar dupa ce am terminat reparatia liftului, am sudat usile liftului de la etajele 1, 2 si 3.
      Curios a fost faptul ca doi vecini de palier, etajul 9!!, nu au platit nici ei. Cum ii vedeam in lift, ii dadeam jos.

      00
    • Ce fel de asigurare ai? De obicei asigurarile pentru locuinta au la excluderi exact riscul acesta.

      00
    • o prostie si un abuz
      unde locuiesti? ca iti emit imediat o factura de reparatie acoperis de 100k eur, numai buna de impartit frateste cu vecinii
      reparatia COMUNA se face pe baza unui deviz agreat de bloc, nu vine un „proprietar” cu o hartie ca si-a pus tabla de aur deasupra si sa o plateasca vecinii

      00
    • pe langa asigurarea PAD se poate face asigurare extra pe bunuri, inundatii , animale, accidente, etc, costa cam 50 euro – 100 euro pe an .
      Patesti ceva – deschizi dosar, vine un evaluator sa isi dea cu parerea dupa care trimite o firma specializata, face un deviz , face reparatia dupa care se apuca de recuperat. Civilizat. Am folosit momentan asigurarea BCR si a functionat simplu , acum am la Gothaer si nu am avut prilejul sa ii testez.

      00
    • @add
      Un abuz este ca nu s-a actionat preventiv pentru repararea acoperisului si evitarea aparitiei problemei.
      Atunci cand iti ploua in casa nu mai poti sta 2 ani sa dezbata asociatia devizul. Iar costul probabil ca era cat de cat corect, altfel se duceau sa se judece…

      00
    • Este asigurare de la Generali facuta printr-un credit ipotecar luat de la ING si ii zice „Asigurare locuinta +” (nu stiu daca mia face parte din portofoliul lor dar la mine e inca activa pentru ca am tot facut prelungire.
      Aceasi asigurare m-a ajutat si cand l-am inundat pe vecinul de sub mine pentru ca mi s-a spart un robinet la un calorifer cand nu eram acasa.

      @add: daca nu stii cum se lucreaza cu asigurarea pe locuinta nu-ti mai da cu parerea. Asiguratorul lucreaza cu firme specializate iar tarifele sunt publice si agreate intre asiguratori. NU vin eu cu nea costel si-mi fac de capul meu.

      00
    • Buna ziua , am vazut ca ați scris ca v ați rezolvat infiltrația cu asigurarea apartamentului, tocmai ce am cumpărat un apartament cu credit ipotecar la ultimul etaj si am probleme cu terasa, o pot repara cu asigurarea apartamentului?

      00
    • Nu prea inteleg la ce mai ajuta asigurarea daca tot vecinii au platit pana la urma…care e rostul ei?

      00
  9. La fel cum ii inveti sa faca orice: ii obligi.

    00
  10. „Ce a făcut tata..” era mai bun ca titlu :)

    00
  11. Eu am făcut o înțelegere.
    Et.4 e problema si cheltuiala mea dar nu mai am treaba cu subsolul.
    Faza e ca romanul tot roman, nici asa n-a tinut, dupa ce am bagat solo o spinare de bani sa copertez acoperisul, scurgeri si alte alea, se apuca niste nenea inventivi sa faca ei reparatie la subsol.
    Aaaa si fara sa intrebe pe nimeni nimic sau sa spuna ce anume repara sau daca e cineva de acord.
    Din compasiune (zic, cred ca au muncit ceva) am plătit prima data, bai tata, nu trec nici 3 zile ca iar se înființează la usa, iar au mai reparat ceva, tot fara sa intrebe sau sa spuna ce anume, faza la care mi-a sarit mustarul si ii intreb de ce nu mi-au spus macar cand au venit zilele trecute, asa si maine se trezește unul sa repare ce-i tuna lui prin cap, asa ca fără factura de la asociație eu nu mai platesc nimic si le aduc aminte si de înțelegere.
    Aa ca ei daca am nevoie ma ajuta, nu e nici o problema :D , nu tata, zic, daca am nevoie o sa va pun la plata, va prezint factura si o impartiti, ca doar nu fac eu, face firma si fiurma trebuie platita nu e cu ajutoare.
    Botosi si-au luat talpasita iar de atunci nu ne mai salutam.

    00
  12. Eu am avut mare noroc ca s-au rezolvat exact in anul in care mi-am cumpărat apartamentul, la ultimul etaj , pentru ca atatia bani am avut si pentru ca îmi place sus, cat mai departe de lumea dezlantuita. Ii drept ca am umblat cu jalba in protap din usa dar nu stiu cum, am reusit sa-i conving.

    00
  13. Nu stiu cum e la altii dar la noi in bloc se propune o reparatie in sedinta si majoritatea decide, plus ca administratorul nu e din bloc. La fel cand e o reparatie intre etaje la instalatie dupa lucrare e decontata de asociatie ( este fond de reparatii). S-a vopsit, s-au pus lumini cu senzor, termopane, reparat lift, acoperis, mereu se gasea un gica contra care sa explice ca el sta la parter nu il intereseaza liftul, acoperisul, termopanele etc, dar cine il baga in seama? ii punea suma in plus lunar.

    00
  14. Eu stau intr-un bloc de 10 etaje si 3 scari. Comitetul de conducere e format din vecini de la etajul 10 asa ca acoperisul e intotdeauna reparat la timp :) cu celelalte e mai greu … spune cineva mai sus de lift, pai chiar nu e treaba celor de la parter sa repare liftul, daca s-ar strica scarile, da! acolo trebuie sa cotizeze toti pentru ca se taie accesul vecinilor in casa, dar liftul e un lux ce trebuie platit doar de cei care-l folosesc.

    Am o situatie asemanatoare cu cea a tatalui tau, ne pregatim dupa Paste sa spargem peretele … numai ca mi-e teama ca nu gasesc un mester priceput si ma lasa cu zidul gaurit si nereparat :(

    00
    • Lux e pentru tine ca stai la bloc in loc de bordei, cu gandirea asta.

      00
    • Am o veste proasta pentru tine. Si cei de la parter platesc liftul la fel cum o fac si cei de la etajul 10.
      HG nr 1588/2007 Art. 44
      (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul – partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

      00
    • pfff ce-ati sarit in sus :) am locuit si la etajul 8 si la parter si la etajul 4, si stiu cat de util este liftul (poate am exagerat spunand ca e lux, dispensabil era cuvantul corect), dar nefunctionarea lui nu ingradeste dreptul locuitorilor la acces in propria proprietate … da, cunosc legea, care e facuta asa cum sunt legile in Romania, dar cum explici ca sunt multe blocuri unde nu se repara liftul? aia nu au obligatii? … scrie cineva mai sus ca a sudat usile de lift celor de la primele etaje – bine le-a facut!

      00
  15. După 8 administratori aproape idioți, acum am noroc cu o tanti foarte echilibrată și corectă. Mi-a plouat anul trecut în casă (stau la et. 4/4), am sunat-o, a doua zi s-a înlocuit țigla pe porțiunea defectă și aia a fost. Fără scandal, fără ședințe. S-a considerat urgență, avem fond de urgențe. Simplu.

    00
  16. In blocul in care sta bunica mea nu exista interfon, iar de cateva luni in fiecare seara doarme un homeless intre etajul 3 si 4. Vecinii nu vor sa puna interfon pentru ca „nu isi permit”. Cat naiba costa de pus un interfon? Cred ca e singurul bloc din Bacau fara interfon.

    00
    • Nu e singurul, sunt cateva mii! :-P
      Daca te deranjeaza boschetarul, poti suna la Politia Primariei, il vor reloca la containerele amenajate de Primarie pentru cei fara adapost (la Gheraiesti).

      00
  17. NOU
    #46

    problema cu refularile prin chiuvete, nu e problema „noastra”, nu aruncam zat nici resturi direct, nu avem masini de spalat conectate in bucatarie, deci nu se infunda de la „noi”.
    montat supape unisens, cu autoblocare la reflux. discret.
    Sa vezi distractie la proxima inundatie, de la niste varza murata intepenita undeva la parter, cu ape refuland pana la 4 :)
    supapa+instalator = 200 lei
    vecini deveniti intelegatori – nepretuit.

    00
    • Stiu un caz asemanator cu al tau care nu s-a temrminat bine.
      Cineva ave ao problema similara la parter. A pus supape la chiuvete dar s-a umplut coloana pana la etajul 1 si a fost inundatie care a afectat si apartamentuld e la parter.

      00
  18. Eu am renuntat de mult la vise occidentale. Nu ai cu cine.

    Sunt cel mult in stare sa iti puna in carca chestii pentru care esti nevinovat, de exemplu pozitionarea scurgerii de la aerul conditionat in dreptul iesirii din scara (pericol pe inghet), asta DUPA ce eu rezolvasem problema, dar s-a reabilitat blocul si firma care s-a ocupat cu demontarea/remontarea unitatilor exterioare le-a montat de-amboulea.

    Le-am oferit certificatul de garantie, pe care erau trecute si numerele de telefon ale firmei respective. Nu am avut cu cine, eu eram de vina si eu trebuia sa rezolv pe banii mei, nu firma care le montase gresit.

    S-au bagat bani la intretinere pentru „renovarea” lifturilor, renovare care a insemnat cateva ornamente de lemn, dar pastrarea problemelor tehnice grave. Una din usi am reparat-o eu, pentru ca atat de dobitoci sunt incat nu sunt o stare sa puna o tabla care sa inchida si sa deschida un contact. Bine ca tabla respectiva se freca puternic de ornamentele noi pe care le-a distrus, dar contactul nu il atingea. Efectiv treaba de facut in 5 minute, daca ai cateva pahare la bord. Ai indoit o tabla, ai gaurit-o si ai trantit un surub, atat. Dar ei nu sunt in stare de asta. Niciodata, nimeni nu e in stare de nimic.

    A picat intr-o noapte curentul pe la 3AM si eram pe afara, si idiotii responsabili cu interfonul nu s-au gandit si ei la o baterie de siguranta sau la un UPS care sa dea macar jumatate de ora autonomie.

    Nimic, nimic, nimic. Pe nimeni nu intereseaza nimic.

    00
  19. La bloc au ajuns in marea lor majoritate tzaranoi cocliti , care provin din zone rurale sarace , deci de unde educatie !?
    Individualism feroce dar ne dam cu dosul de pamant ca suntem religiosi si patrunsi de bunatate dumnezeiasca…mda…

    00
  20. foarte tare solutia lu taica-tu ! se stie ca liderii de sindicat sunt priceputi :P
    pacat ca e la bulau momentan :)))))

    00
  21. La blocul nostru mai multi si-au desfiintat toaletele de serviciu, ca sa mareasca spatiul bucatariei, sa o faca asa cum vad eu prin filme, cu pult si de alea, spatiu mult mai are etc. Evident ca in unele cazuri au spart si pereti de rezistenta, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca au infundat coloanele de aerisire. Eu acum aud din toaleta de serviciu foarte limpede cam tot ce misca in apartamentul de sus. Acum, cei de la ultimul etaj (care mai mult ca sigur vor sa vanda apartamentele in curand) vor neaparat sa facem acoperis inclinat la bloc, cu tigle. Asta in conditiile in care primaria ofera ajutor financiar pentru refacerea planseului, insa exact cum era. Partea faina e aici: nimeni nu vrea sa recunoasca faptul ca s-au distrus coloanele de aerisire si sa le refacem (pentru ca nimeni nu vrea sa-i treaca o coloana prin noul spatiu modern din apartament), dar multi vor sa punem bani sa facem acoperis ci tigle la bloc, in conditiile in care ar fi mult mai ieftin sa refacem conform proiectului original. Si acum daca eu refuz sa fiu de acord cu asta, nu se poate face acoperisul cum vor ei, pentru ca trebuie acordul tuturor proprietarilor. Voi ce ati face? :P

    00
    • Daca s-au spart pereti de rezistenta eu mi-as face bagajele si as pleca. Ieri, nu azi. Pentru ca un cutremur care sa puna probleme nu e departe, iar unul de 6 si ceva, 7 grade e aproape iminent si deja e asteptat de ceva vreme si intarzie.

      Si vorbesc foarte serios. S-ar putea sa va treziti cu tiglele la parter in curand…

      00
    • Tot e bine ca nu le-au desfiintat pe amandoua

      00
  22. NOU
    #55

    Buna am o rugaminte am fost inundata in apartamen firma care a facut izolatiea nu vor sa vina sa constate sa vedem daca e problema lor sau problema de scurgere ca am gasito infundata cum trebuie sa fac sa pot rezolva aceasta problema ca VECINI nu vor sa ma ajute cu nimic administator nu avem nu stiu cu cine pot rezolva MULTUMESC FRUMOS

    00
  23. Stau la etajul 3 din 4. Eu sunt singurul care ridică apa caldă fiindcă la parter și etajul 1 este o firmă care s-a decuplat de la apa caldă iar la etajul 2 apartamentul este nelocuit. Este vorba de apartamentele de pe coloana mea. Ca să vină apă caldă, trebuie să las robinetul să curgă minute bune, chiar și 10 minute ca aceasta să înceapă să vină. Toată această apă care se risipește, bine-nțeles că se contorizează și eu o plătesc ca serviciu de apă caldă furnizat. Vecina de la 4…Ce să mai zic! Vai de mama ei! Asta aruncă apă în WC strânsă cu picătura în cadă! Ce soluții există? Mai ales că am și apometre funcționale (din păcate)!

    00
  24. uite faza tare!!!digi vine sa instaleze internet si da cu bormasina gaura in coloana de scurgere a apei pluviale din peretele meu pana la exterior in colt!!! Ce fac cu teava gaurita acum de pe etajul meu?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)