Cât de deziluzionat și trist să fie un om?

Ronald Fiddler e un britanic de 51 de ani, din părinți jamaicani, care s-a convertit la Islam prin 1994 și apoi a avut un parcurs interesant: în 2002 a încercat să intre în Afganistan, fiind arestat de talibani și ținut în pușcărie un an, după care ținut în Guantanamo un an de către americani, eliberat în 2004 și recompensat cu 1 milion de lire ca să nu mai comenteze că a fost torturat. În 2014 se duce în Siria cu familia (nevastă, cinci copii) și se alătură ISIS. Moare acum câteva zile într-o misiune sinucigașă. Mai multe despre el aici, aici, aici.

Dacă dăm la o parte religia, care a avut un rol important în deciziile lui, dar nu a fost cauza, ci mai degrabă efectul (musulmanii nu există în Jamaica), mă întreb unde naiba e declicul. Ce îl face pe un om să renunțe la tot și să plece la război? Goana după bani? Decadența? Lipsa de substanță? Alergatul după case mai mari și telefoane mai tari?

Chiar sunt curios.

Și da, știu că discuțiile despre cum civilizația merge spre întuneric și cum ne pierdem drumul e mereu evitată, pentru că, cu cât ești mai deștept și realizezi mai repede ce se întâmplă și ce urmează, cu atât ești mai deprimat.

 

cioco-3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

  1. Sunt vreo 5000 musulmani în Jamaica și au tot fost (sclavi negri aduși din Africa, indieni musulmani migratori etc.). Au și moschei.
    https://2009-2017.state.gov/j/drl/rls/irf/2007/

    00
  2. Viața e complexă și prezintă aspecte.
    A, și legat de ultimul paragraf din postare: nu, lumea nu se duce de râpă doar pentru că niște nebuni mor ca proștii… Oricum suntem prea mulți pe planetă, cu fiecare diliu eliminat, mai scade presiunea pe apa potabilă și carnea de pui (vorba lui Bill Burr).

    00
    • lumea nu se duce de râpă doar pentru că niște nebuni mor ca proștii

      Exceptand cazul cand nebunu’ se decidea sa se arunce in aer in acelasi supermarket in care faceai tu cumparaturi la momentul respectiv. In afara consecintei imediate (tu si alti nevinovati imprastiati uniform in zona), idiotul ar reusi sa rascoale popendulatia impotriva „structurilor” care nu o protejeaza suficient, „structurile” sa ceara mai multa supraveghere si drepturi mai largi de ancheta si cetateanu’ de rand sa nu se mai simta in relativa siguranta cand iese pe usa. Cam naspa, nu?

      00
    • si aia dilii au drept de vot, asta e mai naspa. :-)

      00
    • @TheSt1g
      Vorba rabinului, și tu ai dreptate.

      00
  3. Sa mai radem puțin :)) Pleacă Ion din sat in America şi devine „John” mare om de afaceri. După un timp fiind in concediu, se intoarce in sat şi oferă fiecărui sătean cite 100 dolari. Toata lumea mulţumită, il laudă pe John ce băiat bun este. Următorul an, la fel oferă 100 dolari cind revine in sat, lumea mulţumită, numai cuvinte de laudă pentru John. In al treilea an, John oferă fiecarui sătean numai 50 dolari. Se intilneşte Gheorghe cu Vasile:
    – Vasile ţie tot 50 dolari ţi-o dat?
    – Tot, măi Gheorghe!, zise Vasile nemulţumit.
    – Eu nu pot sta aşa, mă duc să-l intreb de ce!..
    Se duc amindoi la John, iar Gheorghe il ?ntreabă:
    – Măi John, lumea e nemulţumită in sat, de ce ne-ai dat numai 50 dolari?
    – Ştii măi Gheorghe, a venit criza, a intrat băiatul meu cel mic la facultate, au crescut cheltuielile, bani sunt mai puţini, asta e viaţa e greu!
    La care Gheorghe către Vasile:
    – Vezi măi Vasile, John işi ţine baiatul la facultate pe banii noştri!

    00
  4. Genul acesta de oameni sunt dispusi sa moara pt principii. Atat. Nu cauta faima, nu vor (multi) bani. Daca lor li s-a casunat ca au un razboi sfant de dus, o duc cu orice costuri.

    00
    • În afară de cazul în care ai fost psihologul nebunului de care vorbim, nu cred că știi cu siguranță ce fel de om era, cu atât mai puțin dacă avea principii și care erau ele.
      Eu, care l-am cunoscut la fel de puțin ca tine (adică deloc), cred că era un sociopat care a găsit în religie o supapă de ventilare a demenței din propriul creier. Părerea mea.

      00
  5. pe scurt, sens. Ceea ce civilizatii au pierdut si le trebuie dar nu stiu sa ceara.

    mai precis, incercarile lor actuale (veganism, pamantul-mama Geea, dragostea de minoritati si de animale) is niste incercari mult mai slabe si mai incoerente decat cele vechi.

    00
  6. E explicabila. De ce teoriile conspiratiilor capata atatia adepti ? Acesti oameni vor sa se simta speciali. Crezutul in tampenii ii face diferiti, speciali. Ce ai scris mai sus e cam tot acelasi lucru dar dus la extrem.

    00
  7. Nu stiu cum sunt copiii acestui nene, dar daca toti 5 sunt ca al meu, ar putea fi o explicatie…

    00
  8. NOU
    #14

    Life îs bliss.

    00
  9. PLM, tarile civilizate privesc in viitor si isi fac probleme legate de regulile privind robotica și inteligența artificială, in timp ce musulmanii inca phoot capre si se arunca in aer cu gandul la cele 72 de virgine pentru califat ca sa traiasca dupa dogme ca acum 1000 de ani.

    00
  10. Incercam sa intelegem un nebun cu argumente logice. Oare de ce nu reusim? (Intrebare retorica)

    00
  11. e simplu: pentru ei, viata e de cacat, asa ca vor pe lumea cealalta. intrarea in paradis se plateste. prin ce zice imamul, preotul, rabinul. faci asta, primesti aia. nu e o filozofie profunda. e doar cea mai veche. acum depinde doar ce concepte li se par lor logice.

    00
  12. „Dacă dăm la o parte religia…”.
    Păi una ca aiasta nu se poate căci acesta este numele bolii. Ar fi ca și cum am vorbi de spânzurătoare făcând abstracție de funie.

    00
  13. Am studiat ceva vreme cultele și cultiștii. Nu-ți pot da certitudini dar îți pot da o părere.
    Majoritatea celor ce se înhamă la așa ceva nu sînt mînați nici de bani nici de alte foloase materiale. Aștia sînt liderii lor. Cei ce intră în tot soiul de organizații, secte și culte caută integrarea. Caută prieteni, caută un surogat de familie, caută niște oameni pe care să-i considere ”ai lui” și care să-l accepte.
    Îndoctrinarea se face pe parcurs. La început sînt doar niște oameni de treabă, zîmbitori, amabili, veseli, cu care ieși la ceai, la moscheie sau la fotbal. Oameni care te numesc ”frate” (interesant cum formula asta de adresare o găsești de la jihadiști la scientologi, nu?). Adeptul devine parte din familie. Simte nevoia s-o apere. Începe să facă parte din mentalitatea de stup.
    Ura celor din jur nu mai e percepută ca justificată. E îndreptată împotriva ta și a familiei tale. Tortura nu face altceva decît să-ți întărească convingerile. Acum suferi pentru ai tăi, mai ales că te afli într-o sectă care propovăduiește martiriul (fun fact: și martirii creștini erau considerați teroriști, sectanți și agitatori de către romani).
    În încheiere – tehnicile de racolare se bazează pe nevoia primordială de a face parte dintr-un grup. Sînt căutați oameni care au lipsuri la capitolul ăsta și orice slăbiciune este exploatată la maxim. Totul se face treptat. Nimeni nu le pune mitraliera în mînă sau bomba în spate din prima zi. Se așteaptă pînă cînd o cer ei, ca să-și apare frații nedreptățiți.

    00
  14. chestia asta mi-a amintit de drama vietii lui Dali, o chestie foarte fuckedup imho. posibil ca am evocat-o si cu alta ocazie.

    “no one is paying any attention to me” a raspuns copilul Salvador Dali atunci cand a fost intrebat de ce s-a dat cu capul de pereti pana a inceput sa sangereze.

    toata copilaria si-a trait-o in umbra fratelui lui mort la varsta de 2 ani. parintii i-au dat chiar acelasi nume, nu doar il imbracau si-l tratau ca pe fiul mort. sa vezi poza fratelui mort, zi de zi, deasupra patului parintilor, poate fi destul de disturbing.

    intr-un final si-a rezolvat nevoia de atentie prin pictura. altii oameni aleg alte variante prin care sa se comunice.

    00
  15. Dupa Brexit inca ne mai intrebam cat de intregi sunt britanicii la mansarda?

    00
  16. Imigrant, nu a înțeles nimic din civilizația britanică, nu s-a putut adaptat. Aș pune pariu că a terminat cam 8-10 clase și s-a târât prin slujbe de rahat toată tinerețea, salivând după chestii pe care nu și le putea cumpăra. Islamul i-a dat o direcție și o mândrie în locul unei vieți de sclav fără viitor. La schimb el și-a dat viața. Asta e tot.

    00
    • Da’ de unde, dle Damian, expații români se dau mari că au bani, lucrând tocmai la acele slujbe josnice și prost plătite. :-))

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube