Deziluzia cetățenilor vizavi de noul guvern

Ascultam azi la radio niște cetățeni care se exprimau vizavi de viitorul guvern și de ce-și doresc de la el. Primii doi au avut aceeași idee: să facă, domne, niște legi ale justiției normale și bune și să desfacă porcăriile făcute de PSD.

Frumos, dar complet nerealizabil. Nu pentru că PNL sunt tot penali și au destule tinichele de coadă, ci pentru că nici un politician nu vrea legi bune, că s-ar putea să cadă pe ele, din “diverse motive” (citește “pentru că toți sunt puși pe furat”).

Ce urmează? Acces mai ușor la funcții publice? Informatizarea instituțiilor? Acces mai ușor la politică?

film-runaway-jury

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Mai mulți bani pentru servicii.

    00
  2. Astia erau „cetateni” de rand? Daca da, de ce-i arde grija de legile justitiei?

    00
    • Corect. E un subiect irelevant pentru un cetatean de rand.

      Acum stau si ma intreb de ce totusi te arde pe tine grija de aia pe care ii arde grija de legile justitiei.

      00
  3. “pentru că toți sunt puși pe furat”

    Pai hai sa facem un partid nou, cu oameni noi, curati, pusi pe fapte bune, care sa salveze Romania. Oh wait!

    00
  4. Ce urmeaza ?? Dat afara toti bugetarii pusi de psd si pe aceleasi functii pusi oamenii pnl-ului. Rude,prieteni,amante,etc

    00
    • Păi a anunțat Orban că prima măsură va fi depsedizarea instituțiilor și or să pună doar oameni competenți. ha ha

      00
  5. Trebuie schimbata constitutia, parlament mai mic, regionalizare si desfiintarea judetelor actuale(mai putine), desfiintarea multor comune, scaderea numarului de bugetari, investitii in infrastructura gen autostrazi, etc… vise taica, vise. Tot ce o sa faca intr-un an e sa dea afara pesedisti si sa puna camarila PNL si sa incerce sa-si mai traga bani catre fief-urile PNL ca sa dea pomeni, contracte, pule, maturi catre ai lor.

    00
    • In contextul actual de guvern de sacrificiu si fara maj parl e greu de crezit ca presiunea de a face ceva bate foamea anilor in opozitie. Dar hei, asta e o prob pentru ziua de maine, azi sa ne bucuram ca am scapat de Veo.

      00
    • Corectie > nimeni nu e dat afara, se vor aduce “oameni competenti”.

      00
    • Mai puține județe înseamnă de fapt centralizare. În primul rand trebuie ca autoritatile centrale sa aibă mai puține atribuții.
      Rivalitățile istorice și importanta simbolica și concreta a faptului ca nu ești condus din județul (actual) vecin sunt de asemenea de luat în considerare. Nu e destul cata cearta este între oamenii din diverse regiuni, de ce sa creăm/stimulam alte rivalități? E foarte bine ca avem stabilitate la nivelul asta administrativ de 51 de ani deja. Poți sa ai același nr de județe și sa regionalizezi de la caz la caz anumite instituții. Dar nu ar fi bine ca anumite județe mai mici de acum sa se trezească mai slab reprezentate politic sau conducerea anumitor instituții județene sa se îndepărteze de anumite zone (județele mai mici de acum). Știm din anii 50 și 60 cum unele orașe, foste capitale de județ, și-au pierdut din importanta când doar unul dintre ele a rămas capitala de regiune – dacă nici asta nu e centralizare…
      Comune ar putea fi comasate, dar și aici trebuie avut grija ca unele zone sa nu devina defavorizate.

      00
  6. Guvernul de dupa pesede are atat de multa treaba, iar ei habar nu au de ce sunt acolo. Vai de pula noastra.

    00
    • Cum, n-au venit ei să ,,salveze” Romania?! Eventual sa salveze România de… români! ,,Bate vantu’ n coastă, ai de pula noastră!”

      00
  7. Nu vreau sa par edgy, dar am impresia ca e suntem foarte naivi. Cred ca am trecut de mult de pragul pana in care se putea rezolva ceva politic, democratic. Din pacate caracatita e prea bine infipta iar toate institutiile statului raspund intr un fel sau altul unui corupt, unei manevre deja stabilite de ani de zile. Zarurile s masluite de minim 30 de ani, s a schimbat doar mâna o data la 4-5 ani.
    O varianta ar fi modelul Singapore dar inca nu vad pe nimeni la orizont cu coaiele alea.

    00
    • Modelul Singapore a mers in Singapore, modelul Japonia a mers in Japonia, nu poti importa un model pe o alta cultura/spatiu geografic.

      00
    • Modelu’ ăla unde legile sunt așa de bune încât opoziția are șanse aproape nule să lupte împotriva sistemului dictato… egalitar al partidului unic?

      00
    • Romania ar fi trebuit condusa autoritar dupa 89, cum voia iliescu, ca sa se puna pe picioare, nu lasata in voia vantului dupa 45 de ani de totalitarism crancen.

      Dupa 20-30 de ani, puteam face usor tranzitia la un model democratic.
      Dar nu, noi am crezut ca suntem pregatiti si am ignorat monstruozitatea reala a sistemului.
      Si am platit cu crize crancene, cu subdezvoltare, cu saracie lucie, cu instrainarea resurselor si a mijloacelor de productie, cu exodul oamenilor competenti. Mai prost e ca am platit, dar model democratic real tot nu avem :). Adica am platit (aproape) degeaba.

      00
    • noi nu putem sa implementam modele din tari care sunt aproape de noi cultural si geografic.

      sa transformi acum romania in japonia sau singapore inseamna sa dai afara toti romanii si sa aduci singaporezi sau japonezi.

      00
    • Bai da mai terminati cu prostiile astea cu modelul Singapore, statul autoritar si dictatura iluminata. Ce credeti ca se intampla in dictatura? Va bate dictatorul la usa si va intreaba daca nu vreti sa fiti urmatorul Beria? Sa verificati voi cine e corupt si cine nu?

      Nu bah, vine iar unul ca Dragnea, v-o trage pe toate partile si de data asta nu mai iese nimeni in strada ca e impuscat.

      Parca nu stiti aia cu oamenii destepti au indoieli si prostii au certitudini. Vi se pare ca modelul de dictator e unul cu multe indoieli ideologice?

      00
    • Suntem condusi de oameni care stiu doar de frica de moarte sau bulau serios. Atat. In sensul asta vb despre modelul singapore. O fi acolo regim autoritar dar este unul care lucreaza in slujba poporului cat de cat. De asta spun ca nu prea merge cu votatu cu frumosu atat timp cat aceleasi curve pe care vrem sa le dam jos fac legile si numara voturile.

      00
  8. Le roi est mort, vive le roi!

    00
  9. In mare acest guvern, trebuie sa asigure perpetuarea intregului sistem politic incropit in ultimii 30 de ani. Desigur, vor opera niste masuri nepopulare daca vor fi nevoiti, pe de alta parte. Am o singura intrebare pentru noul premier unde a muncit in ultimii 3 ani? Sau acum nu mai e somer.

    00
  10. Nu vor face mare lucru in justitie pentru ca, in mare parte, ce a facut PSD trebuia facut mai devreme sau mai tarziu.

    Dar au anuntat deja ce prioritati au: sa secretizeze arhiva SIPA, ca sa mentina santajele pe judecatori si sa desfiinteze sectia de control a magistratilor, ca procurorii sa ramana in continuare fara raspundere in fata nimanui. Si sa ajute la nevoie.

    00
    • „sectia de control a magistratilor”

      inventie psdista de control al justitiei adica.

      00
    • Trebuie să existe cumva să răspundă și cei din sistem pentru abuzuri. Iar vrăjeala cu ‘se reglează singur’ nu funcționează nicăieri.

      Doctorii se scot unul pe altul că-s colegi, la fel și procurorii, judecătorii sau ce-or mai fi.

      E trist că fiind o țară profund coruptă, nicicum nu e bine.

      Secția aia de control era o idee bună, dar sunt de-acord că PSD ar fi folosit-o ca pârghie de control și șantaj. Ar trebui desființată? Nu știu. Poate ar trebui gândită mai bine și clarificată.

      La noi multe abuzuri se fac și din cauza neclarităților în tot felul de legi, și astfel rămâi la mila judecătorului sau procurorului. Așa încât cei care trebuie să mai poată scăpa, iar cei care nu, să n-aibă nici o șansă.

      Poate de-acolo trebuie început, simplificarea și clarificarea legilor, ca să nu mai dea loc de interpretare. Pe de altă parte, fiecare situație e diferită, și poate judecătorul trebuie să aprecieze circumstanțele…că altfel nu am avea nevoie de judecători, am avea niște softuri care aplică automat pedeapsa, ca atunci când treci pe roșu la semafor.

      00
  11. Dan Barna, Presedinte!

    00
  12. Eu am o banuiala, ca o vor da intr-un „a la Tariceanu” inainte de alegerile generale/locale. Deja au inceput sa indice ca nu se pot incadra in deficitul de 3%, ce mi-e 3.1% ce mi-e 5% :).
    E si normal sincer, au vazut ca o guvernare echilibrata nu da roade pentru viitoare alegeri (ciolos e ultimul exemplu), pentru ca alegatorii sufera atat de amnezie cronica cat si lipsa oricarei abilitati de a vedea consecintele „beneficiilor de moment”.
    Ei merg pe principiul: daca intr-un an luam guvernarea la alegeri, o sa dam vina pe cei 3 ani de PSD pentru dezastru, daca nu luam guvernarea si PSD se intoarce, ei vor trebui sa ia masurile alea de austeritate.

    00
    • Si evident ca singurii care va suferi va fi poporul. Dar la urma urmei, daca votezi corupti in mod repetat nu mai esti victima ci devii un pic complice.
      Toti se plang de politicienii din ultimii 30 de ani , problema e insa poporul ce ii alege.

      00
  13. Acest guvern va fi o deceptie asemanatoare guvernului Ciorbea.

    00
    • contrar tuturor asteptarilor a dat jos guvernul psd si a primit voturile necesare, primul pas l-au facut. daca nu-l pun pe Siegfried comisar au o bila alba.

      00
  14. Urmeaza o vanatoare de vrajitoare, clasica de 30 de ani in Romania. Toti sefii vor fi dati afara, direct din concediile lor medicale, vor da statul in judecata si vor castiga salariile retroactiv… platite tot de noi. 3-4 luni se vor plange ca nu pot face nimic, ca gaurile sunt imense si nu se poate inchide bugetul pe 2019… ce sa mai zici de cel pe 2020. O sa se faca nimic, in purul stil romanesc.

    00
    • Exact, asta e fain la stat.

      Odată angajat, nu mai poți fi dat afară decât dacă omori pe cineva. Și atunci probabil trebuie dovedit că are de-a face cu serviciul altfel primești salariul în continuare :))

      00
  15. NOU
    #38

    Un blat penibil cu PSD pentru a se roti la guvernare si a-i spala hoitul politic.

    Pentru noi nu e nicio speranta.

    FUGITI!

    00
    • vezi ca postaceala se face mai discret, daca nu vizezi electoratul PSD, noi astia din bula cu automate si single malt te luam de fraier.

      Fix de orban ai zis de blat cu PSD? Orban e ala cu dosarul si denuntul scos de sub masa cand candida.

      00
  16. O sa fie un guvern linistit, pentru mine este evident ca s-a schimbat doar primul ministru si niste nume insa linia este aceeasi si este evident asta pentru ca altfel nu avea sustinere de la toti.
    Practic toate partidele au fost de acord sa schimbe numele guvernului sub promisiunea ca nu se va schimba nimic insa o sa dea mai bine pe sticla.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile