Mi-am pus detectoare de fum

39 lei bucata (sau pe emag) și schimbat bateria la doi ani nu cred că e așa mare efort, pentru cât de utile sunt. Plus un stingător de 3Kg afară din casă și unul de 1KG în casă. Plus instrucția făcută cu celălalt adult din familie cu unde sunt și ce e de făcut când auzim sau mirosim ceva.

alarma-detector-fum-1 alarma-detector-fum-2 alarma-detector-fum-3

OK, sunt un pic paranoic, am vecini sănătoși la cap, care nu par genul să umble cu improvizații sau alte tâmpenii, dar au fost câteva incendii în zonă din motive de instalații de gaz defectuoase, plus că se mai lansează lampioane uneori…

Urmează un kit de oprit gazul. Am văzut că e o discuție pe tema asta prin varii medii că vor deveni obligatorii, nu știu dacă să mai aștept să văd normele sau să mi-l montez oricum.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

96 comentarii

  1. Am kit de oprit gazu….dar e sensibil la deodorant (spray), spray de gandaci, etc. Orice e cu butanol. Eu stiu ca e obligatoriu daca ai centrala pe gaz + gaura de aerisire.

  2. Fain kitul ăla de oprit gazul, de câte ori se dădea soru-mea cu fixativ în apropierea senzorului, ăla comanda oprirea gazului

    • Am mai auzit ca se declanseaza cand desfaci portocale.
      Eu am fost si mai ghinionist, se declanseaza fara vreo cauza aparenta, fie si ea gresita.

    • Păţit: soluția este să cumperi un senzor bun. Cred că nici ce a luat zoso nu e ok,.e prea ieftin. Eu am avut ceva de genul ăsta și declanșa la parfum, oțet, fixativ etc.
      Am montat unul de vreo 200 lei, nu mai sunt probleme. Iar nenea de la GDF venit să facă revizia periodică a zis că e produs renumit, ceva de prin Italia, am achiziționat bine

    • Cum ii dădeai reset?

    • Sau cand fiebi si tu o tuica sa iti tratezi raceala….

    • Am avut la firma unul de 150 de lei, desfaceam o portocala sau un gref si pleca senzorul. Acasa mi-am pus unul mai scump (450 cu totul) si n-am probleme. Otet, spray-uri, citrice, fara probleme

    • Se mai activeaza de la vin fiert (sau gatit cu vin), tuica fiarta, fumat excesiv si basini mai zdravene (#nojoke).

    • vin fiert, mucenici fierti (probabil de la scortisoara), tuica fiarta, spray de curatat aragazul/cuptorul, citrice desfacute, otet, you name it.

    • cu ţuică n-am încercat, dar vinul fiert îl declanşează :)

    • Mda…cam asa e…de la alcoolul din aer se declanseaza…
      Eu credeam ca senzorii astia cu electrovalva erau obligatorii de pus pentru cei cu centrala…

    • Se mai declanșează și de la gunoiul menajer, mai ales vara dacă nu este dus seara…. Am detectorul de gaze montat în bucătărie la ~2m deasupra dulapului în care stă coșul de gunoi… degeaba are coșul capac și dulapul stă închis… dacă este cald atunci conținutul cosului începe să degaje miros destul de repede iar detectorul se declanșează imediat înainte să simțim mirosul propriu-zis… de obicei la 3…4AM, când dormim bine. Cojile de pepene sau banane sunt cele mai periculoase în acest caz fiindcă încep să se descompună și să miroasă f. repede.

    • Se activeaza si de la basini. Nu glumesc.

  3. NOU
    #14

    bine boss

  4. La capitolul detectoare de gaz sunt variante simple, detecteaza doar gaz si sunt eftinele si variante scumpe, detecteaza si altele, monoxid, dioxid, fum, flacara deschisa si sunt mai scumpicele. La capitolul electrovalva (scula care se monteaza afara pe teava principala de gaz) sunt la 9, 12, 15, 220 v, recomand voltaj redus. trebuie cumparata impreuna cu detectorul sa fie pe aceeasi tensiune. Am de ceva timp, peste 5 ani, n-au fost ieftine la vremea aia in schimb detecteaza si vinul fiert, tuica fiarta si otetul pus in ciorba. Si taie gazul. Banuiesc ca a fost proiectat de un anti alcooic.

  5. Sau o alta varianta https://www.dedeman.ro/ro/detector-de-fum-honeywell-xs100-ro/p/2020644 se produce la compania la care lucrez si care se ocupa 100% cu asa ceva.

  6. Cat de obligatoriu e (e!) senzorul de gaze afli cand vine distribuitorul de gaze sa te intrebe daca ai basca. Si sa inchida gazele.

    Daca ai centrala in sau pe langa bucatarie senzorul va declansa la fiecare tuica fiarta, salata cu otet, sau deschidere de borcan cu gogosari/castraveciori. Precum si alte o suta de chestii la care nu te astepti.

    Daca e oriunde in restul casei nu reactioneaza decat la spray-uri, parfumuri si after-shave-uri, frectii si bomboane spirtoase :).

  7. problema e ca suedejia aia de senzor e foarte sensibila si se panicheaza si de la abur. din acest motiv l-am scos din priza. sunt un blocatar responsabil :)

  8. Eu stiam ca sunt obligatorii. Ideea e sa nu fie foarte sensibile altfel o sa le deconectezi.

  9. Electrovalva aia nu este obligatorie acum la cei care au centrala in casa?

    • Senzorul si valva plasata afara din casa sunt obligatorii de mult la cei cu centrale. Vorbim de cei cu aragaz. Daca ai si aragaz si centrala trebuiesc 2, cate unul pentru fiecare loc de consum al gazelor naturale.

  10. Cum stii ca s-a dus bateria? Are vreun led, ceva?

    • are un led roșu care clipește des.

    • Ba da e obligatorie de cativa ani, exista si o reclama la tv pentru o campanie de constientizare.

    • Tacane usor cand e pe duca bateria. Bateria ieftina inclusa a tinut 1 an (senzor luat din Kaufland cu 30 de lei, a plecat de 2 ori – la popcorn ars si la niste ficatei fripti, in ambele cauze justificat).

    • Sau scoate cate un piuit scurt o data la cateva zeci de secunde, piuit care te scoate din minti, pentru ca daca ai mai multe apropiate e greu sa-l gasesti pe ala care are bateria dusa.
      Oricum, e bine sa le testezi pe toate periodic, o data la cateva luni, cand iti aduci aminte.

    • Cand s-a consumat bateria -> nu mai suna daca ai fum/incendiu, simplu.

  11. Pentru ca m-am lovit sunt destul de informat : senzorul de gaz cu electrovalva este obligatoriu conform ordinului 179/2015 al ANRE. Sunt obligati sa puna senzor cei care au termopan de 4 mm sau mai gros la bucatarie sau cei care au schimbat geamurile (suprafata vitrata) fata de cum era in proiectul initial de autorizare. Mare grija ca cele ieftine dau alarme false intr-o veselie (eu mi-am pus un chit de 450 de lei cu totul si nu am probleme, montaj inclus – vezi ca trebuie montat obligatoriu de firma autorizata). Statul o sa te oblige sa montezi la urmatoarea verificarea a gazelor (cea de 2 ani), daca nu ai senzor nu iti te trece verificare si iti inchid gazele. Spor

    • I-am exclus din obligativitate pe cai cu centrale pentru ca ei aveau de mult aceasta cerinta, dar este reglementata de ISCIR.

  12. La revizia de 2 ani a instalatiei de gaz am facut o aroganta scotand intentionat detectorul de gaz din priza. S-a dovedit ca am dreptate, specialistii pooli au venit acolo sa completeze hartii si sa-si ia banul, nu sa-mi verifice mie buna functionare a instalatiei.

    • Vezi ca mai apasa butonul de autotest al detectorului lor , ala piuie si vai ai scapari. Desface si inchide un filet sau inlocuiesc racordul si fac si ei un ban…

  13. Nu ti se aproba proiectul la centrala daca n-ai kitul ala. Apoi poti sa-l scoti din priza, ca se declanseaza de la tot felul de mirosuri. Il bagi in priza doar cand nu esti acasa.

    • Nefasta a pus ceva pe aragaz. Acel ceva s-a umflat si a stins flacara. A durat pana a mai trecut ea prin bucatarie. Mai ales ca imediat a incercat sa aprinda aragazul. Noroc cu detectorul care oprise gazul.

    • Uite de aia sunt bune plitele cu senzor de flacăra. Când se stinge din greșeală flacăra închide gazul.

  14. Kit-ul de oprit gazul e foarte util, in plus cred ca e obligatoriu la cei cu centrala. Trebuie sa ti-l monteze un instalator autorizat, ca se pune pe teava (electrovalva). Senzorul propriu-zis il poti monta tu.
    Nu trebuie pus langa aragaz, de regula il pui pe latura opusa a camerei, altfel se declanseaza des.
    Eu am de la ‘Sicurgas’, costa 150 lei, n-am probleme cu el.

  15. kit ul de oprit gazul este obligatoriu de ceva ani la toti care au termopane (sau asa ma mintit cel care mi la vandut aprox 300 lei acu 6 -7 ani inca functioneaza foarte bine il testez 1-2 ori pe an )

    • am făcut revizia anul trecut. nu mi-a zis nimeni de el.

    • Videanu prin 2004 a dau on ordin de ministru (al economiei) ca sa devina obligatorii senzorii de gaze, peste 4 ani (2008). Legea a fost activa prin 2008-2009 doar 6 luni dupa care a fost abrogata, normele ei de aplicare fiind prinse in NTPEE 2008. Dupa Colectiv, in 28 decembrie 2015 ANRE a dau un ordin (179) care din nou obliga la montarea senzorilor. Legenda si teoria conspiratiei spune ca senzorii astia se monteaza in an electoral. Daca vrea Vali ii dau toate legile (am scoase linkurile undeva).

  16. Vezi ca sunt radioactive :P

  17. Senzor de gaze + electrovana am din 2010, de cand am montat centrala termica. Era obligatoriu, avand termopane la apartament. Aveam de gand sa il montez oricum, chiar daca nu ar fi fost obligatoriu. A costat cam 140 lei, ceva italienesc.

    Se mai declanseaza uneori daca iese mult fum in bucatarie (am gratar electric in balcon), cand fierb vin sau decojesc portocale. La portocale nu e asa sensibil, ar trebui sa decojesc la o palma de el ca sa declanseze. Piuie foarte tare si enervant cand se activeaza si electrovana inchide gazul instant.

  18. Mi-am luat stingator in apartament imediat dupa #colectiv. Cel mai mare (si mai bun) gasit in comertul local, plus instructaj adultilor din casa.
    Ma rog sa expire fara sa trebuiasca folosit, ar fi cea mai buna investitie (pe principiul #dardacatotusi).

    Din cate stiu eu (nu sunt foarte bine informat), locuintele cu centrala proprie au obligatoriu detector de gaz cu electrovalva.
    La fel de obligatoriu cica ar fi siguranta diferentiala. Am o ruda care e in viata doar datorita ei.
    Bine, la fel am familia in viata datorita centurii auto si a airbagurilor, dar asta e alta mancare de peste

    • „La fel de obligatoriu cica ar fi siguranta diferentiala.” – Nu, nu este. Dpv. legal.
      Sunt multe locuinte care nu au nici impamantare – nici asta nu e o obligatie legala, daramite siguranta diferentiala.
      Sunt insa practici ale distribuitorilor de energie care pot impune siguranta aia, sau impamantarea la bransare noua.
      Siguranta diferentiala e dorita de distribuitorul de energie si ca antifurt. Contoarele mai vechi iti permit exploitul de a lua faza dintr-o priza si nulul din impamantare .

    • Siguranțele diferențiale nu sunt obligatorii însă legătura de împămîntare cred că este (da, există locuințe mai vechi care nu o au însă cred că astăzi nu mai primești aprobarea fără ea).
      Cu toate astea, siguranța diferențială este mult sigură (și mult mai economică) decît legătura de împămîntare.
      Furtul de energie prin metoda fază + împămîntare este posibil doar dacă contorul este legat prost (adică cu secțiunea de ampermetru pe circuitul de nul).

  19. Poti testa cumva detectorul ala de fum? Just to be safe?

    Ca eu am uitat o tigaie pe foc, s-a umplut toata camera de fum de ma durea gatul, nu mai vedeam nimic, etc, dar detectorul schimbat saptamana trecut n-a facut nici un zgomot

    Nu stiu ce detector e, nu e montat de mine, etc, dar m-a facut sa ma intreb daca chiar functioneaza sau e mai mult de forma.

    • Cica ar fi doua tipuri de „fumuri”: alb si negru. Am auzit de la o amica, ca cica are detector de fum dar doar pt fum negru. Astfel, daca fumeaza in casa nu se declanseaza, dar daca arde mancarea la modul exagerat incepe si piuie

    • Incearca sa dai foc unui ziar, lasa cateva secunde flacara si apoi stinge-o. ar trebui sa ai suficient fum pentru a declansa.

      Daca nu declanseaza eu zic ca poti inlocui detectorul – e doar pentru decor in aceasta situatie.

  20. Senzorul ales de tine este un produs chinezesc contrafăcut la fel ca majoritatea celor ce se comercializează pe piata noastră. Daca te uiti cu atentie marca CE este de fapt China Export. Detectoarele de productie europeana au doar electroventile alimentare la 220V. Sunt o groaza pe care scrie Italgas, lumea le ia de italienesti si de fapt sunt chinezesti si de foarta proasta calitate. Pretul lor este de1-5$ vezi Aliexpres. Cred ca ar fi un bun un articol despre aceasta pacaleala la care suntem expusi. Daca esti interesat iti pot furniza toate detaliile. Puteti cumpara detectoare bune de la producătorul roman Primatech.

  21. electrovalva o am by default, a montatu omu care a montat si centrala, am mai adaugt eu imediat ce m-am mutat un detector de gaz si l-am cuplat la electrovalva. Merge brici de 2 ani, niciun incident.

  22. Eu am pus senzori de gaz și de fum în toată casa.Toți sunt legați la centrala de alarma deoarece doresc sa știu dacă se intampla ceva și când nu sunt acasă

    • sau cand dormi, senzorii de fum nu au niciun sens daca nu sunt legati la o centrala.
      Porcariile astea ce se gasesc in comert pe baza de baterie fac un sunet care nu este deloc folositor.
      Cele mai multe accidente se petrec cand persoanele nu sunt atente, dorm sau nu sunt acasa.

  23. LPT: verificati-va detectoare de gaz existente cat mai des, chiar daca pare ca merg ar putea sa nu functioneze in cazul unei scurgeri de gaze. De obicei se monteaza cat mai aproape de tavan (<30cm) si se cam uita de ele. Al meu era in avarie si nu mai facea nimic chiar daca avea ledul verde aprins.

  24. bravo!
    eu am terminat extensia la casa si „primaria” nu imi da aprobarea fara 2 din astea, 1 pe fiecare etaj si casa de scari, 2 din ele legate la curent si 1 cu baterie. cred ca ar trebui sa se respecte mai mult „micile”chestii de genu asta si in ro

  25. btw, recomand cu caldura si unu care detecteaza gaz, asta daca nu ai plita electrica sau pe langa unde ai centrala

  26. Recomand un detector de gaz de la Primatech.

  27. chestiile alea de oprit gazul cica vor deveni obligatorii, cel putin asa zice administratorul blocului in care locuiesc. chestia draguta e ca ni s-au cerut 300lei (piesa + montat). nu m-am uitat pana sa vad aici cat costa piesa, am crezut ca e mai scumpa.

  28. dai 13 milioane pe casti da’ iti iei detector de 39 de ron.. na, mai zi ceva.

  29. Daca aveti stingatoare c u pulbere trebuie intoarse si scuturate periodic. Daca pulberea din el nu se mai misca la scuturare, si-a pierdut capacitatea de stingere si trebuie desfacut si reconditionat la firme specializate.

    • Am un P6 in masina. La cat de zguduit e prin gropile si santurile p*** mamii lor de drumari g***ari, cred ca stau ok la capitolul „intors si scuturat”.

      Vali, unul de 1kg in casa? E ala ca un spray mai mare si care e obligatoriu si in dotarea auto, nu? Nu stiu zau ce poti stinge cu el, cred ca mai tare enervezi focul (nu ca ti-as dori sa fie nevoie sa-l folosesti!). Eu pentru „la casa” imi iau de ala cu roti, P40-50, cat o fi.

  30. Pai stai un pic, electrovalva de gaz NU E OBLIGATORIE la centrala? Pai mie nici nu voiau sa-mi monteze centrala fara electrovalva.

  31. Sunt obligatorii. Cel putin asa mi-au spus cei de la gaz saptamana trecuta. Al meu nu mai merge si m-au sfatuit sa il inlocuiesc, asa ca o sa iau in considerare linkul de la tine ca nu prea stiu ce sa aleg.

    • Sunt obligatorii daca aparatul consumator de combustibil gazos se afla intr-o încăpere cu suprafață vitrata de constructie speciala( termopan, mai gros de 4mm sau securizat)

  32. Merge montat și la o centrală pe lemne ?

  33. Au cei de la Nest protect smoke sensor cam scumpi dar se pot conecta la internet si au alerta vocala si luminoasa.
    Detectorii de fum nu se instaleaza niciodata in bucatarie sau baie, apoi nu se instaleaza in colturile camerei. Trebuie instalate pe holuri si in domitoare.
    Tu ai in poza un detector de fum photoelectric care se declanseaza foarte repede in cazul de foc mocnit care arde incet. In cazul unui incendiu cu ardere rapida ai nevoie de un detector de fum pe baza de ionizare.
    Sunt detectori de fum cu baterie incorporata si au garantie ca functioneaza 10 ani fara sa schimbi bateria prin state se vand la 18$/bucata.
    Ce ai tu se declanseaza prea tarziu ca sa fie folositor pentru casele din Romania care sunt pe structura de beton nu de lemn.
    Ce e folositor pentru o casa in Romania sunt detectorii de monoxid de carbon, care ar trebui sa fie in fiecare camera unde este soba, centrala pe gaz, semineu, resou…..
    Apoi sunt detectorii de caldura care de obicei se instaleaza in pod.
    Acel kit de oprit gazul am vazut la toate constructiile noi e instalat langa contorul de gaz in cazul apartementelor noi.

    • De ce nu se instaleaza niciodată în bucătărie?

    • În caz de incendiu cu ardere rapida ai nevoie de senzor de temperatura din câte știu eu.

    • in bucatarie si baie nu se pun detectori de fum pentru ca vor suma toata ziua de la abur, dar poti avea un detector de monixid de carbon.
      Senzori de temperatura se folosesc in general doar in spatiile comerciale ca sunt connectati la un tablou de comanda care apeleaza automat pompierii.

    • Senzor de temperatura nu se pune numai în spațiile comerciale ci din contra se pun în spațiile în care exista în mod normal fum (bucătărie, turnătorie, atelier auto)

  34. Cum adica vor deveni obligatorii? Nu sunt obligatorii? In Constanta nu iti pune in functiune instalatia de gaz, daca nu ai asa ceva. Sunt obligatorii.
    Cat despre calitatea lor, da, asa e. O electrovalva cu senzor de gaz de 100 de lei, iti inchide gazul cand fierbi o cafea.

  35. o sa tzipe de fiecare data cand faci paine prajita, nu e recomandat pentru apartamente

  36. Nu esti paranoic deloc. In UK fac reclama de 2-3 ori pe an sa nu uiti sa iti schimbi bateriile la detectoarele de fum. Toate casele au asa ceva. Eu am 2 din astea de care ai tu. Atentie, nu pune asa ceva in bucatarie, ca o sa sune alarma mereu. Pentru bucatarie am luat unul special care detecteaza si aburul si fumul. Si am mai luat si unul pentru monoxid de carbon care e pus in apropierea centralei.

  37. eu inca nu inteleg care e treaba cu „obligatoriu pentru centrale”
    care e diferenta intre bransamentul de gaz pentru un aragaz oarecare si o centrala? de ce la aragaz nu e obligatoriu? gazul acela nu explodeaza?
    e gaz special de aragaz???

    • Este obligatoriu pentru orice aparat instalat care functioneaza cu gaz. Atat. Nici eu nu inteleg de ce toata lumea are impresia ca este nevoie doar daca ai centrala termica.

  38. bravo zoso. foarte responsabil. sper ca si altii sa te urmeze.

  39. In Franta sunt obligatorii de anul asta detectoarele de fum .
    Un lucru util totusi , alaturi de obligativitatea de a avea asigurare la locuinta .
    Te absolva de orice : inundatii , incendii , explozii etc .

  40. Uite la asta ma gandeam acum doua zile. Ca tot fac astia prin bloc modificari. Ce ai luat tu par cam jucarele. Astept si primele impresii.

  41. Ti-as fi recomandat senzorii de la Fibaro (de fum si inundatie): https://www.fibaro.com/en/
    Costa in jur de 250 (
    nu m-as baza pe ceva de 40 de lei), merg si fara Home Center sau Z-Wave prin USB conectat la un soft din PC.
    Pt gaze: cel mai scump de la cei ce-ti fac revizia la centrala. In 2 ore ti-l si monteaza. Nu mai are nimeni in bloc sau dintre cunoscuti, dar eu n-as putea sta fara el

  42. Cinstit ar fi (mai ales pt apartamente) ca legea să prevadă pe lîngă asigurarea aia de 20 eur/an și montarea acestor tipuri de senzori. Dacă n-o faci, majorarea asigurării (sau diminuarea ei pt cei care și-au montat aceste dispozitive). Dar, mno, în cazul ăsta agenții de asigurări ar trebui să bage talpă prin oraș, să verifice…

  43. vezi ca exista si detectoare si de monoxid de carbon. :)

  44. Am si eu o intrebare..am vazut poza care ai atasat.o cu detectorul si cred ca se aseamana cu ce am eu..eu il am pe hol si problema e ca eu l.am decuplat..daca as fuma gen in living chiar si cu usa inchisa nu mai are nici.o treaba nu? Si se poate afla ca l.am deconectat? Multumesc anticipat!!

  45. Salut!Exista un detector de fum care sa comande un ventilator?

  46. Smoke Sensor Module Smoke Detector With Relay Output DYP-ME0010 For Arduino
    https://www.aliexpress.com/item/32674099955.html?shortkey=jeUjAbIr&addresstype=600
    (from AliExpress Android) Oare asta e ce-mi trebuie?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile