update: aparent există și la noi o asemenea mașină
Citeam un articol lung despre cum nu poți investi sute de mii de euro pentru două ninsori pe an, ceea ce e normal și logic. Nu poți cumpăra o mașină din asta pentru câte ninsori avem noi pe an.
Doar că sunt soluții mai ieftine și mai simple. Ăsta e numărul de muncitori pe care îi au firmele care dezăpezesc Bucureștiul:
Sectorul 1 – 68 utilaje si 500 muncitori;
Sectorul 2 – 120 utilaje si 775 muncitori;
Sectorul 3 – 52 utilaje si 290 muncitori;
Sectorul 4 – 89 utilaje si 400 muncitori;
Sectorul 5 – 50 utilaje si 218 muncitori;
Sectorul 6 – 120 utilaje si 334 muncitori;
2.500 de oameni. Hai să spunem că jumătate sunt șoferi sau femei (care, nah, drepturi egale and all, nu le poți pune de la mătură la lopată). Deci 1.000 de bărbați. Îi scoți noaptea la treabă, să adune zăpada în camioane, întâi de pe străzile mari, apoi de pe cele mici. 1.000 de lopeți pe noapte, cred că în trei nopți poți strânge zăpada de pe toate străzile mari și de pe bulevarde.
Și faci orașul circulabil, iar oamenii nu vor mai parca direct în stradă. Mi se pare aiurea că, la o săptămână după ninsoare, sunt încă munți de zăpadă prin oraș.
OK, nu ai camioane. Deschizi canalizările și o arunci acolo, și, pentru că nu e ploaie, se va topi ușor și în timp, fără să inunde orașul.
Dar trebuie să se vrea.
1.000 de lopeți pe noapte = 1000mc, prea putin pt un oras cu suprafața de 228 kmp. Deszăpezirea se face cu utilaje specializate, performante (cum sunt cele din clip), nu cu buldoexcavatorul. Altfel nu ai productivitate.
Bucureștiul are bani să cumpere astfel de utilaje, însă e mai mișto să dai un tun decât să faci treabă!
Exact. Citisem undeva ca la ultima ninsoare au căzut in București 10.000.000 mc.
glumești, 1 metru cub de zăpadă de persoană se curăță în 10 minute dacă ești odihnit și în 20 de minute dacă ești obosit. dacă facem o medie de 4 mc pe oră, în 8 ore ai 32 mc, înmulțit cu 1000, ai 32000 mc pe noapte
32 000 mc pe noapte, deci ar fi necesara o luna si cateva zile pentru 10 000 000 mc, estimarea de la ultimele ninsori. Corect? Cu toate acestea, noi vrem sa se rezolve in 2-3 zile! Apoi unde mai pui ca sunt multi proprietari de masini care nu si le-au curatat de zapada, deci nici cu utilaje cu cupa nu poti interveni peste tot, ca s-ar putea sub vreun morman de zapada sa se afle o masina. Din acelasi motiv este dificil sa cureti drumurile blocate, pentru ca sunt multi cei care si-au abandonat masinile. Despre bagat zapada in canalizare si lasata sa se topeasca, LOOOL. La -16 grade, ce sa se topeasca? In loc sa scapi de zapada, te trezesti cu dopuri de gheata si atunci ti-ai facut singur o alta problema, mult mai grava. Cat despre cumpararea utilajelor, nu e chiar asa. 1) ele ar trebui cumparate de firmele care au contracte de deszapezire, nu de primarie; 2) primaria nu le poate cumpara, chiar daca ar avea bani pentru ele, pentru ca imediat ar veni Curtea de Conturi si ar intreba: in cat timp amortizati aceste utilaje? 100 de ani? Si-i vor pune pe cei care au semnat sa le plateasca din propriul buzunar. Sigur, oamenii sunt liberi sa isi dea cu parerea, chiar si in necunostinta de cauza
10.000.000 mc în tot orașul. Vorbim acum doar de străzi care reprezintă un procent de cât din toată suprafața Bucureștilor? 2%? 5%?
Sa facem un calcul simplu. Ce suprafata are Bucurestiul? Cifra oficiala e 228km patrati. Asta inseamna 228 milioane metri patrati. Nu stiu precis cata zapada a cazut in tot Bucurestiul la ultima zapada de pe 10 ianuarie, dar o estimare ar fi 45cm. Asta inseamna 0.45*228 milioane=102.6 milioane metri cubi zapada afanata. Care e suprafata strazilor: 19.5 milioane metri patrati. Deci ajungem la 0.45*19.5=8.775 milioane metri cubi zapada afanata. Apropos, suprafata strazilor e cam 19.5/228=0.0855 din total, deci 8.55%.
Am dat si eu la zapada aia, cam vreo 8m patrati, cat sa deschid portile si s-o arunc in drum (drumul privat, de servitute), de unde a luat-o utilajul cu lama. Mi-a luat juma de ora. Nu ai nici un fel de eficienta cu lopata.
http://www4.pmb.ro/wwwt/avize/infrastructura_bucuresti_2009_07_15.php
Cum adica , noaptea fara selfiuri cu masina Supercom pe fundal ? Ce idei jenante
https://politicata.files.wordpress.com/2017/01/dcp-adp-sector-2.png
La cat fura, ar putea sa dea cateva sute de mii euro pe masinile alea care topesc zăpada…a dat Oprea 100 000 euro pe un A8…
Ar rămâne orașul fără electricitate ca să se topească toată zăpada.
Nu merg cu electricitate, ci cu motorină. Au jiște arzătoare mari și o tubulatură specială în interior.
pe frig mare ar transforma orasul in patinoar
Problema sunt costurile enorme pentru topirea a milioane de metri cubi de zăpadă, fie ca e vorba de motorină sau energie electrică. Când e mai frig, costurile cresc și mai mult fiindcă trebuie mai multă energie ca să fie adusă temperatura la punctul de topire. Mașinile de topit zăpadă sunt fantezii pentru România. Așteptăm și transport gratuit pe RATB :))
Daca cumpara asa ceva:
-nu mai au bani pt spaga, vezi spitalele;
-Firuța nu mai poate iesi pe strada si nu o sa o mai vada Pandelica toata ziua la TV;
-ar da da faliment RADET-ul fiindca ar da caldura masinaria aia infernala.
Problema cu deschisul canalizărilor și aruncat zăpada acolo este că la noi canalizările sunt destul de mici și tot în canalizările alea se varsă și apa menajeră de la case+blocuri iar zăpada asta nu este zăpadă simplă, are și destul de mult nisip care se va depune în canalizare.
Dacă umpli canalizările de zăpadă nu mai are unde să se scurgă apa menajeră și refulează în subsoluri… tot cartierul respectiv o să capete o „aromă” de wc public înfundat.
Si cand se topeste zapada natural nu tot in canalizare ajunge?
după ce se topește tot acolo ajunge, da, dar în cazul ăsta este deja lichidă, se scurge repede, nu blochează colectarea de apă menajeră de la locuințe și nu are prea mult nisip – grosul nisipului rămâne sus, pe străzi, unde se transformă în praf.
Ce crezi ca se intampla daca indesi zapada intr-o canalizare cand afara sunt -16 grade? Se topeste sau ingheata? Ce te faci cand se incalzeste afara, incepe zapada sa se topeasca, dar tu ai canalizarile blocate de dopuri de gheata, pentru ca ai indesat zapada in ele? Vei spune ca se topeste si zapada din canalizare. Fals! Daca afara sunt 1-2 grade si eventual soare, zapada se va topi, dar nu si cea din subteran, pentru ca acolo nu bate soarele, aia va ramane inghetata. Cand stai sa te gandesti la toate astea, parca nu mai e o idee asa de buna, nu?
head hurts. cum circulă apa aia prin canalizare daca afară sunt -16?
pipi și kk sunt călduțe, deci s-a rezolvat problema temperturilor negative:))))))
Mama ce comentarii docte… dude apa rece de la robinet de ce nu ingheata pe tevi la -16? Ca e pompata sau ca circula pe la cativa metri sub pamant?
Avem o problema : Oamenii aia sunt angajați la salubritate ziua.
Care salubritate? Prin zona mea gunoiul n-a mai fost strans de la prima ninsoare.
Salubritate, nu curatenia strazilor. Miercuri cand a fost perioada post-zapada nu s-a ridicat gunoiul aproape nicaieri in Bucuresti din doua motive: 1- nu ai cum sa te plimbi cu masina de gunoi; 2-Marea majoritate a soferilor au fost transferati pe masinile de deszapezire. Din fericire pentru astia din cartierul unde stau,undeva la un colt se tot lasa gunoi de cativa ani si in fiecare zi trece o masina si il ia(gunoi mare-mobila,chestii de genul)Acum s-a lasat menajer,nici nu a apucat sa fie intins de caini. Per total a fost ok,mai slabut cu degajarea zapezii pentru ca stiau ca o sa se topeasca foarte multa pe weekend,spre exemplu pe Pallady se circula pe o singura banda.Bine ca s-a mai topit.
In filmare nu sunt masini parcate pe ambele parti.
Bucurestiul e un fel de circuit inchis.Zapada se aseaza, iar spatiile unde ar putea fi depozitata fara sa incurce circulatia oamenilor/masinilor, nu exista.Sa zicem ca o duci in parcuri si tot nu ai loc.
Momentan se deszapezeste mai mult prin inlaturare.Lamele o dau spre masinile parcate, oamenii o dau inapoi in strada sau pe trotuar.
Solutia corecta ar fi ca popendulatia sa deszapezeasca in fata blocului/casei, iar pe strazi sa circule non-stop masini colectoare ca cele din imagini.
Problema e ca oamenii fug de munca fizica, e greu si dificil, complicat as spune.
Dacă s-ar deszăpezi orașul nu ar mai rămâne bani pentru șpaga aferentă.
Acum 2-3 ani Primaria a fost amendata pentru ca au aruncat zăpada in Dambovita, se pare ca nu ai voie sa o arunci la canal mai ales după ce s-a dat cu sare sau clorura.
Daca mergi in Kiseleff, printre ambasade, nu o sa vezi munti de zapada sau străduțe blocate.
Eu cred ca in Bucuresti sunt mai multe probleme, nu ai oameni responsabili in functie de conducere. Singurul care si-a facut treaba a fost seful ASPA care dupa ce a murit acel copil, a strans maidanezii in timp record, in rest doar incompetenti.
Problema in capitala e ca nu exista o strategie pe termen lung, ar trebui sa dea amenzi la greu iar banii stransi sa fie folositi pentru a cumpara freze de zapada care sa fie inchiriate asociatiilor de proprietari, cine nu strange sa ia amenda.
Io am dat 300 lopeți lejer numa de lângă ti-tiu, câțiva metri acolo. Muncitorii nu au șansă la 225km2.
Poate te inseli la calcul.
Boss are calcul rapid facut pt lopeti*nr.de oameni*capacitate lopata.
Cum sa nu poti sa investesti cateva sute de mii de euro pentru doua ninsori pe an? Pai pendula mea, s-au dat milioane de euro pentru niste „sculpturi” de cacat puse peste tot prin Bucuresti, sculpturi care-s ca apa sfintita – nu fac nici bine, nici rau – dar pentru ceva util nu se pot investi niste sute de mii de euro?
Pun pariu ca anul asta o sa dea madam Firea inca zece milioane de euro la catedrala iar de banii aia o sa-i faca Daniel o slujba de vreme buna sa nu mai ninga in Bucuresti doi ani.
Pot să o ducă foarte rapid cu camioanele în Dâmbovița, decât să meargă zeci de Km până în afara orașului. Gurile de canalizare sunt înguste și nu foarte adânci; se umplu după câteva roabe.
Iar mașinile de topit zăpadă consuma enorm de multă energie, sunt folosite doar în situații de urgență și doar de metropole bogate, precum New York, că tot vorbea primarul prostii.
uite, boss. poate nu ti-a explicat nimeni. zapada asta e cu jeg. mult. nu e all fun and games sa o arunci in rau si gata. e o treaba cu protectia mediului si de alea.
cat despre roabe, pot sa cred doar ca ai incercat.
Nu ar fi o solutie cu pușcăriașii? Tot o ard degeaba la ‘caldurica’..scoși o săptămână in fiecare seară și dat la lopată. Nu ar ieși mai ieftin?Doar zic…
Nu ca trebuie sa ii platesti
pai ii platim, 30 de lei pe zi de la stat, din banii nostri. da. la munca cu ei!
marea majoritate a pușcăriașilor sunt bolnavi de tebece sau sida. Plus că nu sunt destui gardieni ca să-i păzească și nu pot fi păziți de altcineva pt. că legi de căcat etc.
Normal, la +25 de grade, cu laptopul în brațe pare simplu. Iar aici nu-i vorba de vrut ci de putut.
Eu cred că pleci de la premisa greșită că ăia 1000 sunt roboți și nu niște oameni. Și crezi că e a naibii de ușor sau măcar posibil să dai noaptea, pe ger de -20 grade, 8 ore în continuu la lopată, ca să aibă Giani și Gianina pîrtie pentru BMW la prima oră. Fă tu singur pe tine proba asta (8 ore noaptea în ger la lopată) și dacă te mai miști a doua zi cînd trebuie s-o iei de la capăt pentru ceilalți doar 225 de kmp rămași, dau eu o bere.
Să nu candidezi cumva la primărie că pentru ideile astea te ia lumea cu huo în campanie.
Vineri seara am bagat 1 ora juma la lopata. Ieri am fost leguma toata ziua :D. Deci da, cam greu sa-i pui pe oameni la din astea 8 ore. Utilaju din poza e meserie si ar fi util la noi, ca in fiecare an ninge, nu ca in alte zone geografice unde apare zapada o data la 3-5 ani
Coaie – nu zic ca 8 ore la lopata noaptea e vreo fericire,,, dar sa fii mort dupa 1,5 h de lopata e cam nasol… Mai faceti si voi miscare in plm ca la prima incercare cadeti pentru patrie inainte sa inceapa razboiul…
uree, sau azotat de amoniu, ingrasamant care topeste zapada si e bun pentru https://d2gg9evh47fn9z.cloudfront.net/800px_COLOURBOX2954925.jpg
Ureea stiu ca este foarte scumpa. Iar cu azotatul de amoniu…. Nu ma apuca acum sa caut pe net ca sa-ti explic care e problema, ca s-ar putea sa-mi bata „bajetii” cu masca la usa…
nici c4 nu e atat de scump si in plus mai si descongestionezi orasul
Pe termen lung, as face altceva: as muta magistralele de apa calda pe sub fiecare bulevard. Macar acolo nu s-ar depune nimic…
Pentru ca cea mai misto idee e sa ai magistrale de apa calda neizolate, care sa piarda caldura pentru a topi zapada aflata deasupra a 2 metri de pamant.
Nu stiu ce e mai scump… blocarea orasului si plata a mii de oameni si sute de utilaje, sau o pierdere marginala pe durata iernii.
Vezi tu, d-aia n-ar trebui sa-ti dai cu parerea pe asemenea subiecte daca nu esti inginer (bine pregatit).
Modelul asta e folosit din 1974 din URAL (URSS)
https://www.youtube.com/watch?v=4c8zMX_qzJM&feature=youtu.be&t=73
Prin anii ’70 aveam si noi ceva de genul asta prin Bucuresti. Erau de culoare rosie. Acu’ne-am smecherit, nu mai sunt la moda…
Matematica pentru tine este precum gloantele pentru Neo.
La noi inca lopata si forta musculara sta la putere!
3 zile e exagerat iar angajatii astia de care zici tu , eu i-am vazut cu lopata pe strada dar dorm cu ea in mana
aseara am mers spre casa in jur de 1.30. erau cam in toate zonele prin care am trecut, camioane in care se incarca zapada cu excavatoare si politie in intersectii. multe camioane le-am intalnit pe dn, veneau de dincolo de otopeni goale. nu stiu unde au descarcat zapada, probabil ca pe langa padure.
Pe la mijlocul anilor ’60 se aduna zapada in Bucuresti cu exact acest tip de utila!!!!
Si in Brasov la fel!
In Romania am vazut deja de 10 ani in zona de munte masini care incarca zapada de pe drum si o scot pe un drum secundar, forestier. In orasele mari se pot face spatii de depozitare temporara, vara sa fie lacuri, parcuri, etc si iarna sa fie un deal de zapada. Cu o oglinda in varf care sa topeasca incet zapada. Prevazute cu un sistem de purificare a apei topite similare cu cee din spalatoriile auto. La fiecare km2 un parc.. cum ziceau normele alea europene, 20mp de spatiu verde pt fiecare locuitor?
In iarna 1979/80, vedeam utilaje ca in clipul de sus pe Magheru. Erau foarte eficiente. Treceau tractoare cu lama in evantai, lasau mormane de zapada pe margine si o masinarie d-asta incarca direct in remorci care erau descarcate la Piata Unirii in Dambovita. Dar si atunci, asa ceva se facea doar pe arterele principale.
O sa vina o tanti pe numele ei Primavara si o sa rezolve toata zapada.Aveti putintica rabdare stimabililor.
Nu va agitati, Gabi Firea si-a facut calculele
http://imgur.com/a/dTp2E
#totuisubcontrol
Cand am pus video asta pe pagina lu’ tanti gabi mi-a dat block, o doare in fleasca de curatenie, spala bani cu sclaveti ca e mai simplu, licitatiile cu utilaje o sa le faca la vara, acu’ cauta cum sa le cumpere cu 500k bucata.
Pe ce simbol trebuie să punem ștampila bo$$? Ala cu preppers?
Am si eu o intrebare, ca nu inteleg exact. Nu pricepeam de ce atata vaicareala pentru putina zapada pe o straduta laturalnica sau pe un trotuar din 10, dar cred ca mi a picat fisa.
Tu si ceilalti care se mai vaita, am impresia ca voi vreti sa DISPARA total zapada, corect? Adica nu doar curat pe strazi / trotuare, ca asta in mare parte s a facut. Vreti sa ia primarii zapada din parcuri si gradini, ca aveti alergie sau ceva. Altfel e inexplicabil de unde atata boceala.
Genul acesta de articole ar trebui printate si puse afis in fata primariilor
Mai oameni buni cum reusesc aia sa dea atunci zapada in Canada sau nordul US unde ninge serios nu ca la noi?
Supercom-ul in S2 are o floricica.
Poze se sambata pe Str. Ziduri Mosi…
arata bine și în actiune https://www.facebook.com/100000782802219/videos/1206156352753780/
Cred ca si mai simplu e sa ne pisam cu jet caldut pe el de oras…
In Canada, trotoarul se curata asa:
https://www.youtube.com/watch?v=GpEwpiM1las
Iar strada asa
https://www.youtube.com/watch?v=eks9M-zLFVE
Dar Canada e o tara antrenata pentru asta. Washington DC nu are utilajele astea, de exemplu si dau si ei exemplu Canada cand ninge mai mult.
noi nu avem trotuare late/drepte. eu, când merg cu ăsta pe trotuarul din jurul casei, am cel puțin 4 denivelări/zone unde trebuie sa fiu atent, și asta în 30m liniari pe un trotuar asfaltat acum doi ani.
Total de acord. Dar s-ar mai putea face ceva. De la primărie, o obligație ca toate asociațiile de proprietari + case, sa își deszapezeasca porțiunea de trotuar. Ca la noi nu se poate altfel decât obligați.
asta există, dar nu se dau amenzi
Azi am incercat sa ajung la birou. M-am invartit 30 de minute in jurul unei guri de metrou sa gasesc loc de parcare. Munti, munti peste tot…
…dupa care m-am intors acasa.
In Bucuresti conteaza sa cumperi utilaje moderne de deszapezire. Pentru ca in conditiile date le vei avea pentru zeci de ani (probabil min. 20). Si in calculul cu „renteaza” trebuie bagata si activitatea economica pierduta datorita ne-deszapezirii. Cati angajati de la diferite firme au pierdut timpul dand zapada in loc sa isi faca atributille normale? Cu cat timp s-au lungit traseele celor care calatoresc in timpul serviciului si ce pierderi a adus asta (de ex. pachete nelivrate de curieri, livrate cu intrazieri, anulari de comenzi din acesta cauza), si ce pierderi are statul din cauza acestor pierderi economice?
Eu zic ca dacă tot o trimis români tezaurul RO la ruși în primul război mondial ar putea frumos să ne trimită și ei niște utilaje de ale lor de deszăpezire ca nar fi o crimă :)))
„nu poți investi sute de mii de euro pentru două ninsori pe an, ceea ce e normal și logic”
Bai cand va aud…
Iarna e in fiecare an inplm. Isi scoate banii. O cumperi pentru cel putin 10 ani.
Daca traiai in Dubai, unde ninge o data la 500 de ani te credeam.
1000 din astea și gata: