Despre restaurantele de pe şosea şi mâncare

las.fierbinti.05Nu sunt un mofturos al mâncării, dar îmi place să mănânc chestii bine făcute, orice ar fi ele. Îmi plac legumele principale (pui, vită, porc) cu garnituri mici şi cam atât.

Două chestii despre restaurantele din ultima vreme:

Meniul e extrem de variat şi nimic nu e gătit bine. Din dorinţa de a avea cât mai multe chestii acolo, se bagă şi rahaturi care n-au nici un motiv să fie acolo. Nimeni nu vine la un restaurant să halească pizza. Asta o face la fast-food sau la pizzerie. Oamenii nu ar trebui să vină la munte să se îndoape cu shaorma, dar cum românul e neam de traistă, au apărut şi shaormăriile.

Şi altă chestie cu meniurile variate: bucătarul nu ştie să gătească nimic foarte bine, iar patronul restaurantului nu s-a gândit la asta când l-a angajat, aşadar toată mâncarea e mediocră.

A doua. La restaurantele unde nu am mai mâncat nici eu, nici persoanele cu care sunt la masă comand lucruri uşor de făcut. Era o strategie bună într-o vreme, mă gândeam că n-au cum să strice un şniţel sau o ceafă de porc. Aparent nici asta nu mai e o metodă sigură de a evita bucătarii proşti. Cea mai mare căcănărie mi se pare aia cu cartofii prăjiţi înecaţi în ulei sau nefăcuţi. Cum naiba poţi strica nişte nenorociţi de cartofi prăjiţi?

Şi pe cuvânt dacă mă prind de ce strategia “dă-l în p*la noastră, oricum nu mai dă pe aici, hai să facem mâncarea în silă” e mai poplară decât “poate mai trece pe aici şi altă dată”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

22 comentarii

  1. NOU
    #1

    Si la mare e la fel, ii doare la bascheti, am prieteni care au lucrat la restaurante decente si nici acolo nu era mancarea un rai dar la pret te uitai de 3 ori, salarii proaste si nepasarea patronilor e ceva obisnuit la noi. Cand am fost la mare anul trecut am cerut omleta + cola la cutie si omleta avea gust de hamsii iar cola la doza era calda, cand i-am zis la ospatar ca miroase a peste omleta a zis ca n-are cum sa prajeasca in acelasi ulei, dupa ce am insistat de mai multe ori s-a dus sa-l intrebe pe ala din bucatarie si mi-a zis ca nu au mai avut ulei si d-asta a facut asa, eu am plecat necajit ca mi-era putin foame si ei au ramas cu 10 clienti minus ca au mai venit unii si au luat omleta si au plecat tot asa din start. In afara de asta bucatarul venise dupa noi la munca :), nici nu stii unde sa mai mananci.

    00
  2. Din cate stiu eu, bucatarii sunt platiti destul de bine.

    00
  3. Pentru că bucătarul e prost plătit și-l doare fix în șorțul murdar dacă clientul e sau nu mulțumit.

    00
  4. ia un interviu unui patron de restaurant si vezi ce zice. ca nu merge, putini clienti, taxe multe, adaos mic, doar 400%. pasarea de pe gard e relativa.

    00
  5. zici ca shaormeria la munte nu isi are locul? pai aia care locuiesc acolo, nu au si ei dreptul sa manaca si gura lor o shaorma din cand in cand? a, ca tu ca turist nu trebuie sa iti iei shaorma, este altceva.

    00
  6. la foarte puţine restaurante poţi manca cartofi prăjiţi buni!e un plus pentru silueta in cazul asta!

    00
  7. Treaba asta cu restaurantele e extrem de fluctuanta in tara in care traim din simplul motiv ca romanu’ prefera sa manance la restaurant doar la ocazii si nici nu e pretentios in ce priveste ce primeste in farfurie. Plus ca nici nu avem vreo scoala istorica de „chefs”, majoritatea fiind formati la locul de munca. Bine, pana la desfiintarea liceelor industriale si a scolilor profesionale exista totusi un standard de pregatire, acum… cum ti-e norocul. Speri doar sa nu te otraveasca ;)

    00
  8. @Gaby: bucătarii buni sunt plătiți bine.

    00
  9. Mergi la un restaurant cu un anumit specific (gen chinezesc, mexican, etc.), acolo meniul/mancarea nu sunt asa generice, si la fel si bucatarii. Eu incerc sa evit restaurantele „generice”. Bine, am mancat si mancare proasta de la restaurante cu specific, dar in general mi se par mai bune.

    00
  10. Am umblat si eu destul si cam singurul restaurant la care am oprit intotdeauna a fost acela/acelea de pe Dealul Negru.
    Acolo poti sa faci o pauza de condus si fie sa iei micii traditionali, fie sa mananci o pulpa de pui facuta bine la gratar.
    Nu e ceva simandicos, dar pentru un popas de traseu e chiar ok.

    00
  11. Offtopic: Nu am ajuns inca sa inteleg ce argumente ar putea sa aiba cineva care rade pur si simplu de toti romanii..”romanul neam de traista”.. astfel jignesti toti vizitatorii tai, pe parintii tai, rude, dar si pe tine.. La Badea Mircea mai vedeam astfel de insulte..Daca tot nu va plac romanii, de ce mai stati aici? Aveti pricepere, cunoasteti limbi straine, sunteti creativi, vati gasi usor de munca in orice tara din UE..

    00
  12. Iar tu nu stii sa incepi propozitia cu majuscula.E trist. :D

    00
  13. @K: Cred ca Romania e singura tara din lume unde din cacat poti face bici.

    00
  14. Uite eu am lucrat (și încă mai am tangențe) cu domeniul ăsta, și chiar mai mult – la mare. Am tangențe cu un restaurant mexican, cu specific internațional (ca să-i zic așa, e mai degrabă tex-mex cu „influențe” euro) și pescăresc (adică, pește nene)

    Consumatorul Român (ie: clientul) se împarte in X categorii:

    – Ăla care e tras de familie/nevastă/prieteni la „ceva nou”. Stă și se chiorăște în meniu, după care (țineți cont, la un restaurant cu specific mexican), se uită lung la ospătar și întreabă cu o privire de vițel: „dar ceafă de porc cu cartofi nu aveți?!”

    – Ăla care nu vrea să cheltuie prea mult, întră în același restaurant (hint, tot mexican), și cere pizza, că deh, se gândește că… cât poate să coste o pizza? Plus că-l ajunge toată ziua!!

    – Consumatorul ăla care e gata pentru ceva nou și are curaj să „experimenteze”, sau, CULMEA, cere ospatarului recomandari!!! Din pacate tipul asta de consumator e undeva in proportie de 1%.

    Așa că, în aceste condiții, tu ca patron de restaurant, crezi ca are rost să iei „bucătar șmecher” căruia să-i dai 40mil/luna sau mai mult (ăsta-i minimul) doar ca sa arunce pe plită o ceafă de porc?

    Când pretențiile consumatorului român o să se ridice (și o să invețe să aprecieze mâncarea bună), atunci poate o să vedem și un procent mai mare de restaurante bune în țară.

  15. Depinde si cand frecventezi anumite localuri de pe sosea. Daca nu sunt clienti suficienti in perioada respectiva, mancarea nu e intotdeanua proaspata.

    Sunt si localuri destul de ok. In drum spre Ungaria la Piatra Craiului de exemplu.

    00
  16. NOU
    #17

    @Non-sens > Face si poc si plici…. Dar singura problema este ca, atunci cand vrei sa „dai” cu el, poti sa te stropesti in gura… :)

    00
  17. Daca au in meniu „specialitatea casei”, atunci sunt sanse destul de mari ca aia sa fie facuta bine (ar fi „flagship”-ul meniului si, in principiu, e cea mai tare chestie pe care o poate face bucatarul). Pe de alta parte, daca rateaza niste banali cartofi prajiti, am dubii ca bucatarul respectiv ar fi capabil sau dornic sa faca macar un fel de mancare bine.
    Totodata, cred ca in zona respectiva proprietarii de restaurante nici nu investesc prea mult in bucatari, pentru ca se bazeaza pe traficul care oricum le va aduce niste clienti de ocazie.

    00
  18. NOU
    #19

    Mai sunt totuşi locuri unde mâncarea e gătită aşa cum trebuie… Din ce în ce mai rar, dar sunt şi bucătari care îşi dau interesul.

    Şi eu am fost foarte dezamăgit de serviciile unor restaurante de pe şosea şi mi-am zis că mai bine rabd până să intru în oraş să mânânc la un restaurant care îşi respectă clienţii.

    00
  19. Acum cativa ani veneam de la Tm la Oradea, dupa Arad, la vre-o 20km era o parcare de tiristi si un „restaurant” pe partea dreapta. Omul servea acolo pui rotisat, mici si carnati de aia subtiri, iuti; singura garnitura – cartofi pai. Evident, mustarul si ketchup’ul se subinteleg.
    Din momentul in care am intrat pe usa si pana am avut mancarea in fata a durat cam 5 minute, era vre-o 11 seara si relativ plin in dugheana.
    Pana acuma nu am mai mancat nicaieri asa carnati buni.
    Alt loc bun de mancat mancare de tiristi este la Negreni, aproape de Piatra Craiului, exceleti mici au acolo.

    In oras – am la mai putin de 5 minute de mers pe jos o cantina de cartier, meniul zilei – 10 ron (pita e inclusa in pret). Bucatarii sunt evident niste doamne de 40-50 ani, grase, comuniste, dar fac o mancare excelenta. La pranz e greu sa prinzi un loc liber si cred ca intra lejer vre-o 100 si ceva de persoane in cantina aia.

    Am mai intalnit un stil de abordare in domeniul asta: am mers sa iau masa cu niste amici de la ministeru de interne, un restaurant frumos, cam chicios, cu diverse acuzatii prin presa referitaore la soricei, daaaar, niste ospatarite una si una, zici ca erau scoborate de pe saiturile celebre de modele… Am fost sigurul care a zis: mancarea asta e ca dracu! Amicii m-au intrebat : tu crezi ca noi venim aci pentru mancare?? :D

    00
  20. Varianta cu cartofu` prajit crud, parca e o gol in interior, e tot mai intalnita, si nu numai in restaurantele de pe sosele, peste tot. O varianta buna de a evita e sa comanzi cartofi taranesti, care sunt trasi putin in tigaie si eventual ceri fara ceapa, dupa gust. Asa ai sanse mult mai mari sa nimeresti niste cartofi taiati si curatati atunci, nu cu 6 luni in urma.

    00
  21. Strategia „da-i in pl noastra” functioneaza peste tot in domeniul serviciilor :) La magazinul din colt, la hotelurile de pe litoral, in spitale, in scoli, la multe pensiuni montane. Pana sa vina criza le mergea si mai bine, acum sper sa se intoarca trendul. Slabe sanse :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile