Despre profesionalism la corporația IT

Ca om care a lucrat în industria asta de IT, mai exact pe partea cu care interacționează clientul, am avut un mare soc după ce am trecut de la freelancing la corporație. Forțat de competiția de indieni pe platformele online, am fost nevoie să-mi caut job, un venit stabil, puțină socializare și un somn mai liniștit.

Am ajuns la primul loc de muncă în corporație de renume și internațională. Considerând că nu știu multe și că aici voi da de oameni profesioniști care se ocupa de chestii importante și nu de jucăria mea de freelancing. Eram umil, credeam că nu știu multe și mi-am negociat un salariu prost de început, raportat la piața din 2015.

Pentru mine a avea experiență într-un domeniu se traduce în a fi lucrat ceva timp pe acea ramură și a avea niște cunoștințe de bază. Aici am învățat cât de mult se supraestimează alții după ce au citit două articole online despre un limbaj sau un domeniu. Nu știu de ce am rămas surprins, e la fel și în cazul flath-earthers, antivax și teorii ale conspirației. Imbecili sunt în toate domeniile, numai ca se manifestă altfel.

În mare parte, oamenii sunt ok la prima vedere. Majoritatea sunt politicoși, prietenoși și nu au nimic cu tine atâta timp cât te integrezi și îți vezi de treabă. Problema apare când începi să nu-i mai aprobi și să pui la îndoială părerile lor, modul de abordare a unei probleme și soluțiile pe care le propun. În timp ce tu te axezi pe rezolvarea problemei și încerci să aduci argumente, comentând obiectiv pe elefantul din cameră, începi să lovești orgolii în stânga și în dreapta ale unor oameni care nu au trecut de inteligența emoțională a unui copil de 14 ani.

Rămâi șocat să observi cât de mult se atacă și nu sunt în stare să rămână profesioniști și să diferențieze comentariile pe subiect de atacuri personale, considerând că cele din urmă sunt ultimul tău obiectiv suprem. Vorbesc aici de ședințe în care aduci la lumină anumite probleme, le pui pe masă și vii și cu soluții care poate implică putin mai multă muncă la început, dar cu beneficii pe termen lung. Plus că nu vorbesc aici doar de propria experiență, pentru că nici articole online sau exemple de uite cum fac alții nu ajută și nu sens. În secunda următoare oamenii au văzut doar că e mai mult de muncă și atât. Incapacitatea românului de a gândi pe termen lung e la fel de predominantă în IT cât e și infrastructura. Oamenii continuă să rămână în aceeași mizerie și evită munca cu gimnastică argumentativă și tot felul de scuze idioate. Nici când te oferi să repari tu mizeria nu ți se dă șansa.

Într-un final ai devenit hater, perfecționist și primești priviri strâmbe când livrezi bine și ești lăudat. („dacă aveam și noi timp ,dacă lucram și noi doar pe X”).

Ideea mea aici e să încerc să aduc la lumină punctul de vedere al lui Eftimie că MAJORITATEA sunt mediocri în IT. Avem o problemă gravă de mentalitate și lipsa de dorință de a face lucrurile bine spre foarte bine. Avem o lipsă majoră de empatie față de utilizator. Am atâtea povești în care se lasă o tăcere absurdă prin ședințe când întrerupeam cu „dar cu ce îl ajută asta pe utilizator?”. Oamenii erau preocupați să-și rezolve problemele mici în acel mediu de birou, atât. Există o incapacitate majoră de a vedea un plan pe termen lung, un „the big picture”.

„La sfârșitul zilei eu îmi fac treaba cât mai bine și o optimizez și învăț ceva pe parcurs pentru mine” –  chestia asta nu există, așa cum nu există nici în construcții printre meșteri, zidari, instalatori sau dorei la reparații de drum, finisaje și ce mai vreți voi. Este la fel și în corporații.

Dacă vreodată dați de o aplicație unde observați că se mișcă ca naiba, vă frustrează experiența, vreau să știți că acolo e dovada unui programator sau designer care și-a băgat ceva și a făcut minimul necesar, cu șanse foarte mari să nu testeze nimic. Când îi spui că ceva e greșit, discuția decurge în felul următor:

A: Uite chestia asta crapă când mergem de la x la y și deviem un milimetru.
B: Păi cerința a fost să mergem de la x la y, nu știu de restul.

În cele mai multe cazuri aici era vorba despre calitatea muncii lui, câteva minute în plus în care, dacă ar fi fost proactiv, ar fi evitat problema și ar fi livrat un produs excelent. Atitudinea defensivă e dovada lipsei de maturitate și incapacitatea de a observa lucrurile în mod obiectiv. (cum fac acum să rezolvam x, cum optimizăm să nu se mai întâmple asta).

Foarte mulți programatori vor da vina pe șef că nu au timp să facă munca cum trebuie. După 5 ani de lucru într-o corporație, dacă aș fi șef, aș fi foarte sceptic în privința multora. De cele mai multe ori acel timp se poate găsi din economisirea a 2-3 pauze de țigări în loc de 6-7. Soluțiile eficiente și majore necesită bugete, oameni în plus și ședințe. A scrie un unit test în timp ce livrezi nu are nevoie de aprobarea șefului. Când lipsește o soluție majoră dintr-o aplicație, acolo de cele mai multe ori e negocierea project managerului cu managementul, disponibilitatea fondurilor și eficientizarea cashflowului.

Ca să fiu clar, aici nu e vorba de a trudi ca un cal pentru șef, ci de valorile fiecăruia în munca proprie, de capacitatea de a-ți recunoaște nivelul și cunoștințele.

Până la urmă cu ce sunt programatorii aceștia, IT-ul mult lăudat? Sunt aceiași oameni, educați de o masă omogenă de părinți foarte asemănători, numai că unii au crescut în medii de sapă și lemn, iar alții cu puțin mai multă apă caldă și un calculator obosit așteptându-i după ce se întorc de la aceeași școală. Produsul final are aceiași mentalitate, dar aplicată în domenii diferite.

Există o lipsă mare de oameni profesioniști, maturi care sunt stăpâni pe ce fac și își cunosc foarte bine domeniul. Pentru mine bula asta de cititori pragmatici de pe blog mi-a fost spartă instant, eu considerând că asta e majoritatea prin corporații. La final aș vrea să închei spunând că mulți nu-și merită salariile actuale din corporații și se scaldă într-un noroc combinat cu o piață cu nevoi mari.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

182 comentarii

  1. aprob 110%.

    10
  2. Ideea mea aici e să încerc să aduc la lumină punctul de vedere al lui Eftimie că MAJORITATEA sunt mediocri în IT.

    Nu – mediocri este o exagerare, este un compliment. Majoritatea oamenilor din „IT” sunt sub mediocri.

    Și asta n-ar fi o problemă, dacă și-ar recunoaște limitările.

    • Stai sa vezi ce e in India Cehia si Polonia. Hai cehii sunt mai ok ca muncitori dar varza la capitolul comunicare.

      00
    • Perfect de acord cu Znuff

      00
    • Ce ma mai obosesc verdictele astea cu: „majoritatea sunt atribut X/Y ca asa se observa in raza mea de actiune”.
      Nu ma prind exact de unde modul asta tendentios de a generaliza, totusi. Poate prea multa incredere de sine, prea mult hate/love fata de domeniul respectiv, voi sa-mi spuneti.

      Daca ar fi sa ma raportez strict la bula mea (da, lucrez in IT), pot spune lejer ca predomina lucrul bine facut (dupa cum ar spune domnul presedinte). E clar ca sunt cazuri si cazuri, ca cei geniali sunt putini, dar asta se intampla in orice domeniu.

      00
    • @mix daca ar fi sa generalizez as spune ca tu faci parte din cateogoria numita mai sus. In IT nu are cum sa predomine lucrul bine facut fiindca nu ai avea cum sa te incadrezi in timp si bani, clientul vrea produsul acum o saptamana la un pret de nimic asa ca ii oferi o solutie „peticita cu banda adeziva” daca vrea sa investeasca in timp pentru un produs bun este alegerea lui dar intodeauna solutia initiala este una mizera, dar functionala, care numai bine facuta nu poate fi numita.

      00
    • @gc… Huh? Wut?? Marea majoritate rumegati aceleasi platitudini obosite. Ca clientul, ca timpul, ca banii si fetele va mananca zilele. Joc de glezne mai mult si mai des, PR-uri mai mici si mai dese, asumat livrarea pe termen, si sa vezi ce incepi sa gasesti viteza a 5 a la oameni.. de nu stiau nici ei ca o au. In rest da, mereu o sa ai constrangeri. Ba ca nu e fata mare, ba ca e prea mare data. Dar ca e sportul national preferat la noi?? Ala da, barfa. In rest sanatate la toti.:)

      01
    • @ion poate nu m-am exprimat eu cum trebuie. Nu este o problema doar in ro, ci asa e domeniul peste tot. Un programator iti termina o parte dintr-un proiect in 1x timp, 2 o sa termine in 0.7x, 3 in in 0.5x etc. Se tripleaza costurile in timp ce timpul e redus doar la jumatate. Asta e un caz fericit, unde oamenii pot lucra in echipa si nu e primul proiect. Clientul nu vrea sa plateasca mai mult dar nici nu vrea/poate sa astepte durata reala asa ca produsul nu o sa fie complet la livrare. Apoi, nu poti sa iti tii subalternii in stres constant la fel cum nu poti face asta nici cu tine, mai devreme sau mai tarziu cedezi iar pana in punctul ala randamentul oricum scade treptat.
      Ideea e ca in IT lucrurile nu sunt lucrurile facute bine, sunt functionale si atat.

      00
    • @gc, lucrez de vreo 7 ani ca programator și crede-mă că știu cam în orice firmă din Brașov măcar o persoană. Nu am auzit pe NIMENI care să-mi spună că aplicația lor e făcută pe genunchi și pe repede înainte doar ca să fie satisfăcut clientul. Da, clienții sunt diverși, unii știu exact ce și cum vor, alții sunt ca ăia care intră în hainele de țoale, vine angajatul la ei cu clasica întrebare: „vă ajut?”, iar el răspunde cu „nu, mulțumesc, doar mă uit”, când el de fapt vrea să-și refacă garderoba.

      Costurile de a fixa bug-uri critice de producție dintr-o aplicație sunt enorme. În general, toate firmele au niște standarde de calitate la care aderă, pentru că în general tot ce e stricat trebuie reparat pe bani neplanificați, iar asta înseamnă pierderi mari, atât de oameni disponibili, cât și de bani. Dacă ai fost expus unor asemenea clienți la o firmă, dă-ne și nouă numele firmei, să știm să fugim puțin.
      Cât despre un comentariu la conținutul postării, aș zice că gradul de incompetență este mai mare în cadrul firmelor de produs decât în cazul firmelor de outsourcing. Am fost la vreo 10 interviuri și tot ce a fost bun a fost la outsource, la produs mai slăbuț.

      00
  3. Pai majoritatea sunt mediocrii pentru ca asa functioneaza treaba in orice domeniu. Curba lui Gauss… cativa varza, cativa foarte buni, restul mediocri :))

    00
    • Cam ca gramatica mea in mesajul de mai sus :P

      00
    • Ca n liceu la proiectele n grup…
      Ca pe santiere…
      Un creier, poate doua. Niste dorei la munca de jos si la mijloc giocco di mano.

      00
    • Exact asta voiam să zic. Doar că prin alte domenii, curba lui Gauss e distorsionată. De exemplu în construcții, unde mi-aș fi dorit să găsesc și eu un meșter mediocru, cu care să fac treabă.

      00
  4. Cam asa e peste tot, nu numai in IT. Asta se intampla cand nu faci nimic din pasiune, o faci pentru ca trebuie, ca de asta depinde amaratul tau de salariu. Putin mai sunt aceia care fac ceva ca si cum ar face pentru ei.

    00
    • N-are cum (angajat fiind) să fie cum zici tu, să faci ceva ca și cum ai face pentru tine. Până la urmă tu pleci cu VW Polo acasă, fix când șeful cel mare își scoate Rolls-ul din garaj. Dar măcar să-ți faci treaba bine și nu în bătaie de joc. Până la ”pasiune” și ”dedicare pentru firmă” e cale lungă, nu cred că merge așa. Și nici nu cred că e bine pentru minte și suflet să te atașezi prea mult.

      00
    • @adyzah: Asta e o mentalitate atat de gresita. Tu, ca si angajat, trebuie sa-ti faci treaba „to the best of your abilities”, nu dupa „eu plec acasa cu Polo, sefu’ pleaca cu Bentley”.

      00
    • @sin, ai ratat asta: ”Dar măcar să-ți faci treaba bine și nu în bătaie de joc”

      Pentru un angajat, e suficient. Pasiune, dăruire? Astea-s pentru tine și pentru hobby-urile tale.

      00
    • exprimat mai plastic treaba e cam asa: trebuie sa iti faci treaba exact cat esti platit si trebuie sa fiiplatit exact cat iti faci treaba. cand astea 2 tendinte (sau viziuni) tind spre egalitate totul va fi perfect. insa cu cat disonanta dintre ele este mai mare cu treaba va merge mai prost.

      00
    • @adyzah In principiu sunt de acord cu tine. Problema e ca IT-ul modern nu e numai node.js cu PHP.

      Cand primesti un soft vechi de 20 de ani, scris in C++ cu MFC, COM, WPF si toate alea, pentru un singur feature nou poate dura 3 zile sa scrii doar boilerplate-ul & testele aferente.

      Grosul timpului nu e pierdut pe logica de feature, aia e gata de obicei in max 3-4 ore, ci pe cazurile limita, erori de conversie, erori de validare, erori de comunicare cu serverul, sincronizari, trimiterea prin pipe-uri, cozi, signal/slot, etc.

      00
    • Nu prea sunt de acord cu tine. Sunt oameni care au ajuns parteneri la firme mari pentru ca au facut totul asa cum ar fi facut si pentru ei. Daruirea asta aduce si mai multi clienti, asta inseamna si mai multi bani pentru firma, si implicit pentru tine. Stiind cat de bun esti si ce valoare aduci in compania aia, numai un tampit te-ar lasa sa pleci doar pentru ca vrei bani mai multi, cand tu ii aduci acei bani. Si mai e ceva (aici fiind vorba de cei care pot face lucrurile la un nivel): daca tu care poti nu faci, de la mediocrul ala un pic sasiu ce pretentii sa ai? Plus ca de obicei, un anumit nivel de dedicare, ii inspira si pe altii si ii motiveaza. Eu am vazut asta cu ochii mei de multe ori. Si-am observat mentalitatea asta la noi mai ales (ca subtem patiti): sa nu cumva sa fie prostul ala mai smecher de cat mine, ii arat eu lui.

      00
    • @varucu, pot să accept că se petrec și povești din astea ”de succes”, dar mă îndoiesc că e o situație des întâlnită. În general, ești doar o piesă din angrenaj.

      00
    • @varucu La corporatia IT intre programator si client sunt 5-6 straturi. Eu incerc sa fac bine si vine designerul si zice ca nu e bine. Ok, ii explic cu argumente, ce si cum, dar decizia e a lui. Sau eu incerc sa fac bine, dar dureaza doua saptamani, si vine managerul si zice: fa si tu ce poti intr-o saptamana. Nici nu mai vorbesc ca de cele mai multe ori habar nu ai ce vrea „clientul”. E un job, il poti face bine in limitele impuse, utilizand informatiile pe care le ai. Da ca vrei lucruri marete le faci tu acasa.

      00
    • Well, cu asa mentalitate da, insa se poate si mult mai bine ;)

      00
    • In marea majoritate a cazurilor esti doar o piesa. La primul meu job am intrat cu elan, cu pasiune, am muncit pana am cazut literalmente cu capul pe birou si m-a gasit menajera a doua zi sforaind pe tastatura.

      Dar am fost vazut ca „prea autist” ca sa fiu aratat sefilor mai mari. Am vorbit cu ei poate de vreo 2-3 ori, si am ramas practic pe acelasi post, fara vreo promovare, cu mariri salariale modice cat sa tina pasul cu inflatia, mai multi ani. In final am plecat cand s-au adunat prea multi nori negri la orizont.

      Dar, ce spui tu e corect DACA esti fat-frumos, si DACA ai carisma SI MAI esti si gata sa muncesti pe rupte. ATUNCI, DA ai sanse sa ajungi sa stai la masa cu baietii si fetele mari ale firmei.

      00
  5. Cei mai haioși sunt ăia care se cred absolut indispensabili, gen „dacă mâine mi se pune pata și plec, compania asta se duce de râpă”.

    Trecând peste faptul că în 95 la sută din cazuri nu e adevărat, sunt prea proști ca să realizeze că dacă ar fi adevărat asta i-ar pune într-o lumină și mai proastă, fiindcă au scris niște cod nementenabil pe care nu-l mai descurcă nimeni.

    00
    • Primul lucru pe care il inveti la corporatie e ca nimeni nu e indispensabil. Corporatia nu negociaza cu angajatii(*) , prefera oricand sa piarda niste bani in loc sa fie pusa intr-o situatie de inferioritate.
      (* Asta nu inseamna ca nu-ti poti lua o spaga ca sa nu pleci cu cheile de la server. Dar sigur nu vei mai lucra acolo)

      00
    • Corect Dex, firma prefera sa aiba tech debt si/sau sa rescrie (sau chiar sa stearga) un modul intreg din aplicatie daca e prea complex (chiar daca e super-mentenabil codul) decat sa „piarda” in fata unui „biet” angajat.

      00
    • Da, e o prostie sa te crezi indispensabil, dar asta nu ii opreste pe unii din a-si continua iluziile astea. Am intalnit multi de genul asta, care faceau gatekeeping la informatii cheie, de trebuia sa le scoti cu clestele de la ei, sa intrebi pe 4-5 oameni pana dadeai de master of disaster

      00
    • @alexandra E frustranta situatia. De cele mai multe ori aia sunt oameni cu multa vechime in firma a caror valoare este data de cunoasterea diverselor particularitati ale sistemului dezvoltat de firma.
      Este foarte amuzant cand pleaca, si te intalnesti cu ei dupa un an, sau doi:
      „Si tu ce faci acolo? Tot expert lead chief architect?”
      „Nu frate! Fac programare! Ca ma saturasem sa tin eu toata firma in spate!”
      Traducere: Acum ca nu mai am 20 de ani experienta pe produsul X, valoarea mea este foarte scazuta.

      00
    • poti fi indispensabil in sensul ca sunt prea mari bataia de cap si costul sa gaseasca si sa aduca pe cineva cel putin la fel de bun . iar sa te crezi indispensabil e si mai bine, pt ca asa poti fi indeajuns de bataios la negocieri. modestia e pt alte situatii, nu pt interactiunea cu o corporatie – respectiv cu sefii care lucreaza acolo, care te respecta mai mult daca vad ca esti ca ei, cu modestia mai pe planul 2.

      00
  6. Majoritatea IT-stilor din RO, fundamental, sunt niste drujbari obositi. Se considera intelectuali, superiori doar pentru ca au venituri peste medie sau mai mari ca ale interlocutorilor lor. Analogia cu domeniul constructiilor este foarte buna. In constructii se da la lopata, in IT se da la tastatura.
    Putini trec de faza pur executionala (daca a zis seful sa muncim, pai muncim) la faza de a face push-back pentru ca unele lucruri nu sunt cum ar trebui sa fie.

    00
  7. daca vrei bani te bagi la corporatie si taci. cine face scandal e dat la o parte.
    daca invers, esti freelancer si vrei bani faci scandal. (make noise)

    acu tu vrei sa faci rachete in Romania? nici ala din Valcea n-a reusit…

    00
  8. Foarte mult depinde de management si de technical project manager. Daca managerul intelege problema de „dezvoltare” atunci poate sa aduca argumente concrete pentru client ca „uite asta e X timp pentru ca Y,Z samd.”

    In ceea ce priveste programatorii, sunt de acord, majoritatea sunt submediocru si roboti fara sa gandeasca la proiect mult timp, „am primit taskul X fac minimul necesar ca nu sunt platit sa fac mai mult”.

    Mereu am spus ca Romania e bun pentru outsourcing daca managementul vine de la client. Noi avem defapt code shops decat altceva, mai rar gasesti un business de success marca RO care a ramas in Romania cu management si cu programatori din Romania pur si simplu nu exista know-how.

    In legatura cu salariile sunt multi care nu merita, dar sunt de parere ca nici un programatori n-ar trebui sa lucreze pe salariul minim, stiu firme unde on average au 6000 ron / luna, dar lucreaza de la 9 dimineata pana la 9 seara desi programul se termina la 5.

    00
  9. Asta e gen „m-am angajat eu acolo ca să nu o faci tu”

    00
  10. Munca pe cont propriu te-a format așa. Te modelează să fii serios, fără figuri în cap, concentrat pe lucrurile care contează pentru client (pentru că în cel mai direct mod cu putință alea vor conta și pentru tine), dezvolți abilități de comunicare. Aș încuraja pe oricine să treacă măcar un an prin așa ceva.

    Pe de altă parte, nu cred că în toate firmele e așa, poate prin alea mari unde legăturile umane intre colegi s-au subțiat, există multe nivele ierarhice și în general se merge pe principiul ”timpul trece, leafa merge”, mai ales dacă ai contracte pe bani publici. În echipele mai mici probabil situația e mult mai bună, altfel ai muri rapid de foame.

    Treaba e însă globală. Am interacționat cu ”Lead Developers” de pe la firme mari (gen divizii de pe la Apple, Nasdaq, Adobe) care nu știau pe ce lume sunt, n-aveau minime cunoștințe. Nici n-am curaj să mă gândesc ce salariu au ăia. În același timp, am dat și peste tipi pe lângă care mă simțeam mic și ignorant, deci e o faună mixtă și în afară.

    00
    • In RO ai rareori o relatie cu „clientul” / stakeholder-ul. La penultimul job cred ca am vorbit (toata echipa) cu stakeholder-ul de 5 ori in 7 ani.

      De multe ori nici Project Managerul nu are acces direct la stakeholder si sunt 5 intermediari si 6 protocoale de mesagerie.

      Iar stakeholderii aia de obicei nu sunt niste ciufuti inabordabili, din contra. Doar ca intermediarii vor sa-si pastreze postul si atunci „se fac” indispensabli.

      00
  11. IT-ul avea omani buni si foarte buni in Romania in anii 2000, cand majoritatea o faceau din placere.
    Cand s-a dat liber la multinationale au aparat si doreii semi-intelectuali…

    Nu, nu au disparut IT-istii aia buni din 2000 apar in fiecare an doar ca sunt „incorporati” intr-o masa mult mai mare de oameni.

    00
    • Perfect de acord. Lucrez intr-o multinationala de destui ani. Cand m-am angajat eu eram vreo 300 de oameni ( nu am fost printre primii angajati ). Acum suntem 2000+ ( many many years later ) . Chiar faceam misto intre noi cand am avut o crestere exponentiala ca „ale noastre hr-ite stau pe strada la ora 14:00 si cum trece cineva , cum zice : „la ora asta pe strada ? nu aveti job ? haideti la noi ” . Exagerat, dar da , s-au adus fara numar fara serie, inclusiv pe pile si relatii. Nu conta ca tipa a fost educatoare , sotul era un mini sefut si era nevoie de un arhitect pe produsul X ( deci o caruta de bani ) , pac ne-am trezit cu educatoarea colega, arhitecta. Si nu stia sa isi instaleze o aplicatie pe laptop. Si nu era un caz izolat.
      Nu s-au angajat numai pe pile, clar, dar intr-un moment cand am castigat un bid si aveam nevoie sa avem aproape 100 de oameni doar pe proiectul ala ( bineinteles, clientul probabil se astepta ca 100 de oameni tehnici / pregatiti / profesionisti etc ) , iara s-a angajat la foc automat, era de ajuns sa ai si tu o idee de IT in general. Si multe alte povesti de genu . Deci da, suntem 2000+ , dar poate 20% sunt profesionisti , restul …. Don’t get me wrong, multi ajung sa aibe si ei o idee despre ce fac, sa adauge un user, sa instaleze un server, sa trimita un email, dar in nici un caz pentru salariul pt. care au fost angajati /pentru job descriptionul pentru care au venit :)

      00
  12. Salutare,

    Iti inteleg frustrarea. In general ce zici tu se cam intampla la firmele mari (bloated) sau si la cele de outsourcing, unde se baga material si cam aia e, nimeni neavand timp de cultura ( sau ma rog, se face garbageul corporatist de doi lei).
    Parerea mea e sa cauti atent cate un start up sau ceva firma mica, unde oamenii au fost alesi bine si cultura nu se compromite.
    E greu.
    Am avut o experienta f buna la firma mica in Ro si una execrabila la o firma cu nume.
    Apropo, cu exceptia celor cateva firme de prima mana ( si si acolo poti lua leapsa) , numele nu mai e o garantie a unui standard.

    Iar vorbesc din experienta mea din Ro. Am intalnit si oameni f buni atat tehinc cat si ca atitudine si atitudinea a fost criteriul determinant in angajare. Cea mai mare greseala e sa lasi standardul cand angajezi. Acum, sunt bugete si bugete , culturi si culturi, dar consider ca daca ai reusit sa angajezi om de calitate, trebuie sa asiguri si o cultura interna optima. Altfel e lose lose situation.

    Unde am avut experienta execrabila, in primele 6 7 luni am curatat. Trimisi la plimbare, taiat contract de consultanta( consultanta my ass, outsource de stackoverflow cu atitudine de rahat) si reconstruit. E greu pentru ca trebuie sa schimib si cultura din mers si daca ai sefi care vad ca esti alftel, incep si ei sa isi puna intrebari, incep futaiuri stil romanesc focul la ei, si atunci ajungi la concluzia ca oricum nu e firma ta si ca mai bine te cari in alta parte intr un loc conform valorilor tale.

    Revenind la mediocritate: stacheta a coborat foarte mult. Stackoverflow iti da servite si aia e, pana la urma unele firme cer doar sa modifici niste coduri scrise de enspe programatori care s au si carat, codul pute, s.am.d.
    Apoi e iluzia ca stii, esti tare si deja te consideri senior dupa 2 ani. Mai adaugam si egoul umflat decatre recruterite care habar nu au ce e ala un IDE, avem o problema serioasa.

    Tu ai fost freelancer. Tu ai fost customer obsessed ca sa supravietuiesti, ai fost in competitie cu altii. Tu stii ca fara customer esti afara. Bun, sfatul meu e sa incerci sa influentezi pe cat poti pe cei de langa tine. Sunt convins ca unii vor fi receptivi si eventual sa cauti altceva. Eu am plecat din Ro pentru ca mi a fost suficient ce am vazut. In alte tari exista mediocritate, bineinteles, dar parca procentajul e mai mic sau daca e la fel e vorba de alta atitudine, asculta, dezbat, inteleg. Consider ca nu toate firmele dezvolta tesla sau eu stiu ce ca sa ceri top dar pentru normal business app atitudinea conteaza enorm.

    Alta parere pe care o am e ca unii intra in IT crezand ca e totul mega roz, Citesc niste bullshit de blogs, niste carti de programare care toate compileaza ok si nu codu merge brici, si gheorghe vrea sa scrie cod, vrea cafea si mic dejun gratis etc etc.

    Asta e. Cultura firmei este mega importanta cand iti alegi jobul.

    00
    • Nu m-as pisa cu asa bolta pe stackoverflow. Ideea e sa intelegi ce a facut omul ala si care sunt elementele comune intre problema lui si problema ta. Nu sa dai copy paste ca maimuta.

      In rest, un programator obisnuit tine minte cam 6000 de API-uri la un moment dat. Asa ca e normal sa ajungi la un moment dat sa cauti „how do I make a JOIN LEFT in BuzzwordDB” ?

      Important e sa stii ca pentru a rezolva problema ta iti trebuie un JOIN LEFT, sau o agregare dupa anumite criterii. Nu e asa important sa stii ca in BuzzwordFramework 3.0 QuickSort se cheama JiminyCockSort.

      00
    • Folosirea Stackoverflow ca acuza pt programatori a ajuns laitmotivul haterilor.
      Sa ai o platforma de unde sa poti lua informatii utile si totodata unde poti da si sfaturi, deci practic un loc unde eficienta e la ea acasa, si cu toate asta sa o vezi ca pe un lucru rau, o unealta indispensabila a (sub)mediocrilor si singura lor sansa de a profesa, e crema cremelor.

      00
    • cine a prins si perioada de dinaintea stackoverflow stie ce groaznic era sa gasesti informatii relevante. nu e nevoie ca pt orice chestie mica sa citesti o carte, ai nevoie sa stii/afli cum sa faci treaba respectiva bine, sa intelegi ce face si sa mergi mai departe

      00
    • E amuzanta muia asta cu „tot ce faci e sa copi peist de pe SO”.
      Copi peist la ce boss? Munca mea de zi cu zi e sa intru pe SO sa iau de pe acolo cod si sa il pun in aplicatie?

      00
  13. am un prieten care-mi povestea exact de situatii ca in cea de mai sus.

    A plecat de la locul unde lucram amandoi, cauta ceva mai tehnic ca isi dorea sa se dezvolte pe domeniul respectiv dar nimci Sci-FI – ceva HTML,CSS,Javascript.

    A ajuns la o firma unde se facea newslettere, landing page-uri, web forms si alte balarii de genul. Nu era complicat, dar era mult de munca si un ritm alert.

    In momentul in care se busea ceva, un link nu functiona sau un buton sau dracu mai stie ce si te duceai sa spui doar acest lucru, nu sa acuzi pe x sau y ca a facut o treaba de rahat incepea un sir de autistic screeching si injuraturi ca la usa cortului ceva de speriat…

    Social Skills -3 la multi programatori din pacate , si asumarea responsabilitatii sau satisfactia unui lucru bine facut , cam tot pe acolo.

    00
    • Pai la ce te astepti dupa viata unui proramator „normal”. Si-a luat muie in generala, muie la liceu. Poate la facultate sa-si fi facut un cerc de prieteni.

      De unde vrei „social skills” mai avansate dincolo de un grad de bun simt de baza si eventual niste „conflict avoidance” ?
      I-a invitat cineva la o bere, la un meci? I-a intrebat cineva cum se mai simt?

      Vrem programatori cu social skills de Chad dupa ce si-au luat muie ~12 ani din viata.

      00
    • Daca si-au luat muie 12 ani din viață, nu înseamnă ca si-au luat muie la mine.
      Daca nu vor sa continuie sa-si ia muie, sa schimbe ceva.
      Bineinteles, una e sa-ti iei muie la 12 ani, si alta e sa-ti iei muie la 25 de ani.
      La 25 de ani consider ca ai ceva cu mine, nu ca nu ai tu „social skills”. Iar cum lumea „ar trebui sa te înțeleagă” ca n-ai tu social skills, „ar trebui sa ma înțeleagă” si pe mine, că imi bag p. in ma-ta daca o arzi tu jmeker.
      Ma rog, opinii opinii.
      N-ai „social skills”, stai acasă, nu-mi strica mie ziua cu cacaturile din capul tău.

      00
  14. A scrie un unit test în timp ce livrezi nu are nevoie de aprobarea șefului

    dixit!

    am fost la un moment dat la un meetup unde au venit o gașcă de programatori și programatoare dintr-o companie mare de IT din RO (+300 de angajați, sub 1000) care au fost foarte surprinși să afle că restul lumii poate face câte branch-uri vrea pe fork-ul lor de git și că pe alte plantații nu trebuie să ceară voie să facă un branch.

    bă… am crezut că n-aud bine: cum adică să ceri voie să faci un branch?!

    și da, argumentul „nu am timp să fac unit testing” e de cele mai multe ori argumentul folosit pentru a spune „nu știu să fac asta” sau „nu înțeleg de ce trebuie să fac asta”.

    00
    • Tu cate branch-uri ti-ai face cand un workspace are 40 gb sursele, si buildat 300-400 gb :)
      Poate aveau oamenii logica lor.

      00
    • Om de support aici, da, sunt locuri unde nu este admis să facă branch-uri după cum îi taie pe ei capul. Cereau frumos voie prin tichet, eu le făceam branch-ul în funcție de câtă treabă aveam și când ajungeam și la ei. Eu sau ceilalți doi, că eram trei amărâți de support la 1000+.
      So, sunt locuri unde da, se cere voie. Nu am întrebat niciodată de ce. Asta era procedura, pe baza ei ducem un salariu acasă :)

      00
    • @Dex daca n-ai cumva workspace-ul plin ochi de binare, un branch porneste de la cateva sute de KB la, cel mult, cativa MB (in functie de ce soft de source control e folosit)

      Eu de obicei, fac un branch cand lucrez la ceva care poate strica softul principal sau care poate crea conflicte pana la integrare. Pentru ca nu vreau sa-mi pierd istoricul de lucru.

      00
    • @vosidit98 Poti sa faci branch-uri, evident ca sunt mult mai mici decat workspace-ul. Doar ca nu le poti folosi. Banuiesc ca le faci ca sa le folosesti. Ce sa faci cu 100 de branch-uri cand tu mai mult de 2-3 nu poti manevra, din limita de spatiu, timp, etc. Buildul dureaza mai mult de 8 ore, curat. Sunt multe considerente la proiectele mari care te opresc sa faci chestii misto tehnic.

      00
  15. Nu esti diferit fata de cei spre care arati cu degetul si ai asteptari mari de la oameni platiti prost

    00
  16. Avand in vedere argumentele de genul „nu isi merita banii, majoritatea sunt mediocri, ar face mai mult daca nu ar sta la tigara” ma intreb daca nu cumva comentariile tale „la subiect” erau de fapt „atacuri personale”.

    In principiu daca tu esti platit „sa mergi de la x la y” aia trebuie sa faci,- dar la calitate maxima (daca nu e de calitate, atunci avem o problema).. Pentru ca ai termene si e posibil ca acei „milimetri” pe care ii faci pe langa sa genereze probleme in alta parte.

    Altfel, daca este asa naspa la corporatie, nu te tine nimeni cu forta – poti sa te reintorci la freelancing. Dar, din ce reiese din primul paragraf („fortat de concurenta cu indieni”) nici tu nu prea iti meriti banii. :)

    00
  17. Nu toti sunt IT-isti veritabili cu pasiune sau facultate in domeniu.Datorita cererii mari sunt foarte multi cu niste cursuri minime pe repede inainte si care provin din cele mai ciudate specializari.

    00
  18. „Ca om care a lucrat în industria asta de IT, mai exact pe partea cu care interacționează clientul, am avut un mare soc după ce am trecut de la freelancing la corporație. Forțat de competiția de indieni pe platformele online, am fost nevoie să-mi caut job, un venit stabil, puțină socializare și un somn mai liniștit.” – din ce zici aici, nu mi se pare ca esti prea priceput in ce faci, ci doar ca ai niste frustrari. Ca si „freelancer” (cum m-a numit unul o data pe aici) de cam zece ani, una din lectiile invatate e ca daca nu esti prost balega o sa ai mereu clienti dispusi sa plateasca pentru ce stii sa faci, iar daca esti un pic peste, chiar poti sa devii un pic elitist si sa iti selectezi clientela.

    00
    • Cum (sa gasesti clienti ba chiar sa-i mai si refuzi)?

      Am pus tariful la $60 pe ora, nimeni nu mi-a mai zis nici „Buna ziua”. Si ala e doar pentru programare simpla, daca fac si arhitectura/teste/optimizari peste cod existent sau sunt implicate si discutii cu clientii suma ar fi peste $100 pe ora.

      00
    • @Red, asta ar însemna $60 * 160 ore = salariu de $9600 pe lună. Nu știu dacă 1 din 1000 IT-iști din lume câștigă atât. Deci să pornești de la rata asta orară e cam sinucidere.

      00
    • Nasol. In brosura scria de pana la $250 pe ora pentru mentorat si pregatit echipe. Oh well, inapoi la maieu si seminte.

      00
    • @adyzah nu confunda bugetul cu salariul. Impozitele b2b sunt mici in Romania, salariul e taxat mult mai mult. Apoi, e normal ca pe contract sa fie mai mare rata, pentru ca iti asumi riscul de a nu-ti gasi alt contract cand se termina, plus ca poti fi concediat fara explicatii. $60 pe ora nu e o cifra neobisnuita, poti face banii astia chiar si in infrastructura, din Romania. Depinde unde te prinzi in lantul trofic si cine te recomanda. Daca esti angajat la mana a doua sau a treia, da, e mult.

      00
    • @Red: tu ce vinzi de fapt? Conteaza foarte mult cum te prezinti si ce stii sa faci si la ce nivel – truism, dar foarte multi nu se gandessc la asta, aud si ei cat cer altii si cer la fel fara sa aiba experienta necesara pentru suma aia.

      @adyzah: uita-te si tu pe piata de contracte si o sa vezi ca suma aia de 9600 e sub medie. Si sunt sute de mii care fac peste 10k/luna lejer cu 8h/zi, nu sub 1000 cum crezi tu.

      Conteaza valoarea pe care o aduci clientului pentru banii pe care ti-i da. Daca ceri 1000/zi pentru 3 luni de munca si rezolvi o problema de 500k, clientul ala e mega castigat. In schimb, daca ii propui sa ii rezolvi o problema de 100k, mai bine nu-si bate capul cu ea.

      00
  19. astea îs întâmplări din București,nu?

    00
    • (Hate) e din Cluj, acolo sunt salarii mai mici. Noi la Bucuresti avem de la 5000 eur in sus iar Timisoara incepe si ea de la 3000. Fara TVA

      00
  20. Sunt in IT (infrastructura, nu programator) de vreo 20 de ani. De 13 nu mai sunt la multinationala, si de 5 sunt pe cont propriu. N-as fi spus ca sunt asa multi incometenti, sau poate ca am avut eu parte de ce e bun. Inca imi place, inca fac ca pentru mine.

    In schimb, am remarcat ca de cate ori cochetez cu ideea de a ma intoarce slujbas din pricina fragmentarii muncii, toate propunerile de salariu se invart in jurul aceleasi cifre tot de cand am parasit multimationala, si mi se pare putin de tot, ca timpul nu a stat in loc. Si acuma stiu si business, stiu si ce e aia responsabilitate, stiu sa prezint si sa vorbesc, nu minse pare corect – ei parca vaneaza acronime in continuare.

    Asa ca ma intreb cu ce chef mai presteaza cei care au ramas pe plantatie. E drept ca business-ul s-a schimbat, e plin de firme mari care subcontracteaza la mana a doua. Si acum stiu cifrele din contractele la prima mana, parca imi vine sa imi bag picioarele in orice job de genul asta, cand oricum esti privit ca un car de povara ce accepta orice nutreturi. Asa ca povestea are doua parti: nici multimationala aia nu mai incurajeaza inovatia de vreun fel, ca nu ala mai e business-ul. Respctul pentru meserie nu mai ai de unde sa il furi, nu mai e entuziasmul si nici businessul de acum 15 ani.

    00
    • NOU
      #68

      Nu pot sa spun ca am experienta, dar mi se pare ca cei foarte specializati pe infrastructura nu sunt cautati de corporatii pentru ca pur si simplu departamentul din RO asigura doar supportul local. In vest, ei au deja echipele formate si relatii cu contractori pe diverse tehnologii si servicii de infrastructura. Cand e ceva miscare importanta, se deplaseaza ei, restul remote la indieni in mare parte. Romanii sunt baietii pe care-i intreaba daca e bagat cablu.

      00
  21. Uneori ma gindesc ca cei care proiecteaza anumite sisteme (sau softuri) e bine sa lucreze putin (mai mult) si in exploatarea lor, sa vada hibele care le-au lasat. Sa vezi cum e sa stabilesti niste rampe de accelerare si decelerare pentru o macara cu masa de 450 tone, eventual pe 2 grupe si apoi sa vezi de ce dracu nu merge, ca dupa ore intregi de batut capul sa mai gasesti un parametru de validare ratacit undeva la sfirsitul meniului facut din alte 16 submeniuri. Ca de exemplu softul de la Mentor 2 de la control tehnique. Sa nu mai spun de banalele controlerele de temperatura, FY, FA, E5, etc care ar trebui sa fie floare la ureche…

    00
    • hear, hear! Tocmai ce imi bat capul cu parametri unor senzori de volum unor tancuri de balast(apa de mare). Un ex: 9 operatii in meniu ca sa spun calculatorului ca am schimbat un senzor-absolut identic cu ala dinaintea lui. Solutiile date de maker sunt citate din propriul lor manual de exploatare. De parca noi nu putem citi.
      Alt ex: Perimarea soft-ului(sa ma scuze dnii de la IT ca nu cunosc denumirea specifica…sunt inginer electromecanic ) la intregul sistem de monitorizare tancuri- niveluri halucinante in tancuri unde fizic nu poate intra volumul de apa sau combustibil afisat, multe tancuri cu senzori noi, out of the shelf. Raspuns de la maker (Hoppe, Germania)-nuuuu, softul e ok, dar ia incercati voi procedura asta…apoi urmeaza iar un citat din propriul lor manual pe care il avem si noi la bord…
      Ultimul ex- centrala telefonica , power supply ars. Trimitem la workshop toata centrala pt un overhaul serios(curgea si un condensator). Primim centrala. Fara soft. Muie, ba! De data asta Danemarca. Viking professionalism…

      00
    • Am incercat un comentariu mai devreme, dar nu am reusit sa-l trimit…net slab…

      Probleme IT pt ingineri ingineri:

      – sistem monitorizare volum tancuri de balast-schimbat senzorul din tanc, petrecut ceva timp pt a introduce n parametri in 9 meniuri si submeniuri doar pt a spune calculatorului ca e un senzor nou instalat in tancul x
      -acelasi sistem de monitorizare tancuri-valori halucinante pt tancuri unde fizic nu poate intra atat volum de apa sau combustibil(sistem comun de monitorizare). Senzori ok de data asta. Feedback-ul de la producatorul sistemului(Hoppe, Germania)-citate din propriul lor manual de exploatare si intretinere a sistemului, de parca noi suntem prosti si nu putem cauta in acelasi manual pe care il avem la bord. Cand am sugerat ca problema poate fi degradarea soft-ului(sa ma scuze dnii din IT pt limbajul imprecis, eu sunt inginer electromecanic), mi-au dat si mai multe citate din acelasi manual, ia incercati voi asta..chestii pe care noi le-am inclus in troubleshooting,le-am dat fwd cu ce am facut. IT pizdii de la Hoppe nu numai ca nu citeste mail-ul nostru cap coada, dar ne da instructiuni de trei lei pt ca soft-ul lor nu se poate degrada, da?
      -centrala telefonica-power supply ars, lipsa spare la noi, trimitem la workshop in Danemarca centrala cu totul pt major overhaul-mai curgea si un condensator de la o placa. Vine centrala dupa o luna fara soft. Muie, ba! Ce stim noi?!
      Germania, Danemarca, mail-uri schimbate cu Otto, Claus etc…au si ei partea lor de salahori IT

      @marinel-am niste povesti cu desteptii de la Liebherr…

      00
    • @Silviu, Depinde mult ce au folosit oamenii. Posibil sa fie un sistem generic, customizat pe problema asta, si de aia trebuie sa te plimbi prin n-spe meniuri. Multe probleme de GUI (a.k.a UI/UX) apar din lipsa de timp ptr implementare si/sau lipsa de cercetare.

      Cand ti se da termen limita 2 zile si tu ai 1 an de experienta cu platforma (deseori task-urile de genul se dau programatorilor juniori), doar n-o sa modifici cod critic. Cauti locul unde au bagat si altii optiuni si o bagi si tu acolo.

      In rest ce povestesti e pur si simplu customer service de rahat, care e un fenomen des intalnit in industria IT.
      De multe ori oamenii de la suport tehnic nu au studii de specialitate, cel mult un curs care-i face mai putin paraleli.
      Si job-ul lor e sa iti recite dupa protocol. Trebuie sa escalezi ca sa ajungi la un inginer.

      00
    • @silviu
      Oooo, daaa, mai ales senzorii cu IP, alta găselniță IT-ehnicească, unde softul senzorului nu se pupă uneori cu cel din unitatea centrala pen’că ”designed in Germany” dar ”build in China”… Să nu mai spun de problemele de la RT-flex dela Wartsila, aflate de la colegi și de care m-am ferit ca dracul de tămîie că, deh, calul bătrîn nu mai merge în buestru la vîrsta mea…

      00
    • Sunteți plictisitori rău, calmati-va

      00
  22. Acest post mă depășește.
    Dar, cu permisiunea autorului pentru că e off topic ,aș avea nevoie de niște lămuriri pe domeniu Postarea e cu și despre IT, pentru mine e mai mult decăt binevenită, pentru că acest domeniu e SF pentru mine.( Promit că o lună calendaristică nu zic nimic rău despre IT-iști)
    es posible ?

    00
    • Uitati-va lume la Paco! El nu vorbeste despre lucruri de care nu are habar! Fiti ca Paco!

      00
    • @Paco, nici io nu înţeleg crecă 40% din cuvinte. Şi pentru că nu te duce capu’ îţi explic io.
      În esenţă este vorba ca şi cum tu ai fi avut o crâşmă 5 ani şi din motive diverse ai renunţat la bisnis şi ai ales să te angajezi la un restaurant de 5 stele unde este salar fix şi stabil dar realizezi că toţi de acolo fac lucrurile greşit şi nu ascultă de tine pentru că tu ai experinţa de la crâşma din sat.

      00
    • @Shoric, în esență știu că nu mă duce capul, în practică vroiam să întreb despre internetul meu din casă pe care vreau să îl schimb. Vroiam doar niște sfaturi de la oameni care știu de mega, de ADSL, fibre și mega simetrici. Dea aia am și precizat că e off topic.Dar m-ai lămurit tu. Ca de obicei, Shoric-ul potrivit , la momentul potrivit. Pwp.

      00
  23. Boss, majoritatea sunt mediocri în orice domeniu în România, nu doar în IT.

    00
  24. bai, stai, voi aveti cod care nu e acoperit de unit teste in productie? eu lucrez tot la o corporatie super mare si nu ne trece build-ul daca n-avem un code coverage prestabilit (de obicei 80% sau mai mult) per pachet si per commit (gen n-ai voie sa bagi schimbari care nu-s acoperite macar 80% de teste). plus teste de integrare, de environment, smoke teste si vreo 2 stagii de test pana ajungem in productie. si tot mai facem greseli din cand in cand de se ajunge la rollback, dar nimic catastrofal.

    in rest, am mai vazut si eu cateva metehne de care ai spus la oamenii nou veniti (in mare juniori), adica luat personal niste comentarii la code review, atitudine de „daca asta merge, e suficient, de ce sa o fac mai eficient sau mai bine”, dar zic ca avem un mediu destul de sanatos in care nu toleram din astea si ii invatam sa faca treaba relativ ok si sa aiba un stadard de calitate ridicat. eu incerc sa ma detasez de munca, in sensul ca dupa alaa 8 ore sau cat or fi acum, mi se cam rupe pana a doua zi cand dau drumul la laptop, dar pana la sfarsitul oricarei zile incerc sa fac o munca de care sa fiu multumit.

    00
    • N-ai nevoie de unit teste cand poti angaja 1000 de testeri pe salariul minim!

      00
    • noi avem ingineri software, nu mai exista pozitia de tester, cine scrie codul scrie si testele unitare. oricum, suntem mai mult pe backend, UI n-avem aproape de loc, desi acolo se poate automatiza testarea.

      00
    • Da, am patit si d-astea. Nu mi se pare ok nici fara testeri. E o meserie in sine, un tester bun chiar aduce valoare, desi programatorii se uita mai de sus la ei.

      00
    • iti scrii singur testele, dar vei scrie doar scenariile pe care le-ai banuit tu. pe cand altcineva care e specializat in a gasi defecte sigur o va face.

      00
    • Dacă ai ști cât soft (destul de critic) a fost lansat în producție fără unit tests cred că n-ai mai folosi nici un produs pe care rulează SW …

      00
    • @Perkele – Ce limbaj de programare folositi? Unit testing-ul si testele de integrare le rulati cu Jenkins/TeamCity?

      Ce inseamna pentru tine teste de environemnt? Continuous deployment pe serverele de testare si validare?

      Poate Vali publica un articol cu exemple de la cititori de workflow-uri pe software development: cerinte client analizate de business analyst, planificare tichetelor de catre SCRUM master, implementarea codului de catre programatori pe branch-uri de development, testarea si integrarea functionalitatilor, continuous deployment, release candidate, etc…

      00
  25. NOU
    #87

    Greșești într-un singur punct.

    Problema nu e in România, este peste tot. Am intalnit aceleași situații în toate locurile prin care am fost, România sau nu.

    00
  26. De un carcotas ca tine care esti super-duper mega bun toti suntem satui. Cand vine un mucea ca tine care se da rotund iti vine sa iei campii. Sper totusi ca guest_author e Vali hotarat sa mai bage putina zazanie intre corporatisti :D

    00
    • Si mie imi pare un articol menit sa isi ridice statuie prin contrast cu ceilalti, infioratorii mediocri.. Ce drac de corporatie e aia, fara un QA serios, nu la cheful programatorului ?
      Parca mi-e greu sa cred ca stam, pe tara, doar in doua superconstiinte, Eftimie si GUEST_AUTHOR.

      00
  27. Autorul le are bine cu teoria. Sa se faca sef si sa aiba o echipa in subordine, ca brusc o lasa mai moale cu filozofia. Poti sa-i faci prosti pe toti, dar cand de ei depinde job-ul tau, brusc devii mai atent.

    00
    • Să te faci șef, asta-i bună.
      Sunt unii care, când li se oferă o poziție de management văd imediat beneficiile, alții văd prima oară responsabilitățile postului.
      Nu am nicio legătură cu IT-ul, dar să zici că de ei depinde job-ul tau, înseamnă că nu ți-ai înțeles pozitia.
      Depinde de tine sa faci oamenii sa performeze intr-o echipa, pe un task, intr-un deadline, buget si calitate, indiferent de industrie. D’aia zboara (sau ar trebui) managerii, nu din cauza ca au incompetenti in echipe.

      00
  28. N-oi fi eu it’st, da măcar ma pot plânge aici de nesimtitul de la ultima firma în care am muncit în România.
    Omul era de o aroganta rar întâlnită, bătea la 150 de kile și nu răspundea întotdeauna la salut.
    Trebuia sa ma rog de el de cinci, sase ori ca să rezolve vreo problema. Eu stăteam cu programul blocat în fața ochilor și el îmi scria pe chat ca nu e domle nimic în neregula. Insistam, insistam… Dupa 10 minute, aaa da, era ceva problema nu știu unde, gata s-a rezolvat.
    Asta in conditiile in care noi eram plătiți la numărul de date prelucrate și fiecare 10 minute însemnau bani pierduți sau lucrat peste ca să ii recuperam.
    Il durea pe el fix în cur. La un momentdat m-am enervat și am început sa fac print screen la fiiiiecare bug. Si in loc sa îi zic lui, ii scriam direct patronului…

    00
    • Și era unul singur, și avea alte 10 aplicații de întreținut. Și mai era și platit cu 2700 de lei plus bonuri.

      Toți ne putem plânge, dar dacă nu știm și cealaltă parte…

      00
    • De neintelegerile de acest gen trebuie sa se ocupe managementul. Asta e meseria lor. Incerci o data, incerci de doua ori sa rezolvi personal, dupa care vorbesti cu managerul. Acum, doamne ajuta daca managerul chiar rezolva ceva, dar aia e alta poveste.

      00
    • @Red, poate nu era unul singur.
      și dacă era unul singur, poate dacă ar fi zis ”stai femeie, că mă ocup de alte 482365836 chestii în același timp, ai nițică răbdare, ajung la tine cât de repede e omenește posibil” în loc de ”aplicația n-are nimic”, poate era altfel.

      00
    • Firma avea undeva la 10 angajați. Un singur program cu care lucram. Software care deja exista de niște ani buni, practic se făceau doar modificări.
      Era prieten cu patronul, deci nu, nu avea 2700 de lei și mai mereu pleca la cât avea chef și mai mereu era pe la țigară.
      Dar da. Tu știi mai bine cum stătea treaba, ca tu ai muncit cinci ani în firma aia, nu eu.

      00
  29. Mai rau, ramai socat sa afli ca multi dintre oamenii astia au partener de viata si s-au si reprodus, trimitand si generatiei urmatoare acelasi set de valori…

    Da si femeile programatori sunt cam la fel ca barbatii, doar ca au mai multe aere de superioritate. Si spun asta dupa 12+ ani de experienta la 3 firme.

    Iar problema nu e neaparat lipsa facultatii. Aia iti pune, cel mult, o baza (asta daca nu ai tocit mecanic).

    E vorba de a avea o documentatie scrisa de un designer caruia nu-i curg bale din coltul gurii, care este disponibil pentru discutii (nu are 3 roluri diferite pe langa cel de designer). Si nu in ultimul rand e vorba despre dorinta proramatorului de a oferi un produs ce resepcta specificatiile.

    Si aici e o problema. Ne platim programatorii cum isi platesc vesticii lucratorii de la Mec.

    Dupa chirie si cheltuielile de trai iti mai raman 300 RON in portofel.Mai ai chef sa bagi overtime dupa ora 18?

    Mai e timp in sprint? OK, mai scrii un test. Nu mai e timp? ghinion, oricum vine altul in locul tau peste 2-3 ani.

    N-ai cum sa faci in mod sustenabil performanta fara fonduri si cu bugete de timp mai subtiri ca firul de ata. Nici cel mai autist programator (caruia nu-i curg efectiv balele) nu va suporta asta mai mult de cativa ani.

    00
  30. NOU
    #98

    M-am perindat prin cateva corporatii, insa doar intr-un singura am facut parte dintr-o echipa in care peste 50% din colegi erau foarte buni. Toata experienta a durat un an, pentru ca la promovare se accepta 1-2 persoane per echipa (intuiesc ca limita asta este peste tot), iar o buna parte din din ei au plecat pentru a pastra proportia potrivita unei corporatii: 20% oameni care stiu ce fac, 80% mana de lucru.

    Cat despre salarii, de cele mai multe ori exista o diferenta de ordin liniar intre aganjati, desi sunt situatii in care exista o diferenta de ordin exponential intre un programator foarte bun si ceilalti. Probabil ca e si firesc, pentru ca salariul se plateste pentru ce are nevoie angajatorul si nu pentru ce poate sa faca angajatul. Totusi, apar si situatii in care experienta vasta (si neplatita) a salvat echipa de cateva zile/saptamani de munca in deriva.

    00
  31. NOU
    #99

    Mi-am luat o masina, ieftina ce-i drept, care arata jalnic pe interior, plina de plastice. Atata lipsa de pasiune si dezinteres n-am mai vazut. Nu stiu cum i-au angajat. E si cel mai mare producator de automobile. Iar mecanicii aia sigur puteau sa o faca mai ‘fasneata’, dar si-au bagat picioarele.
    Majoritatea designerilor auto si mecanicilor sunt niste incompetenti. \s

    00
  32. NOU
    #100

    sunt inteligenti de obicei, in limitele unei inteligente algoritmice pe care au dobandit-o prin exercitiu. insa incultura lor e similara majoritatii.

    00
  33. Ai dreptate cu generalitățile la fel cum are dreptate și Vali când ia la pula angajați în IT românesc

    Realitatea e ca IT e piața angajatului la noi, consecința dubioasă e că e dificil și să găsești loc de muncă daca știi ce faci , și e dificil și să angajezi oameni decenți

    Sugerez că dacă îți disprețuiești colegii să-ți cauți cat mai curând de munca pentru că prin alte părți se caută și oameni interesați și competenți

    00
    • Ultima oara cand am fost la interviuri (2015) a fost asa:

      – se poate program de 6 ore? Nu.
      – se poate lucra 12 ore pe zi si de joi sa fiu liber? Nu.
      – se poate lucra de acasa (uitandu-ma la ce scaune rupte si tastaturi murdare erau in birou)? Nu.
      – cat platiti? Maxim 1300 de euro pe luna (asta daca faci si arhitectura, si aplicatiile, si testele, oferi si suport, gestionezi echipa si mai te intalnesti si cu clientii)

      Nu stiu, poate s-a schimbat ceva din 2015.

      00
    • @Red Se poate si program de 4 ore, dar nu trebuie sa zici in gura mare. 2 muncesti, 1 la masa, 1 pauze de tigare si toaleta. Restul de 4 iti rezolvi ce ai nevoie.
      Ce-i drept nu poti sa-l faci chiar asa cum vrei tu. Adica daca chiar ai nevoie sa pleci cu 2 ore mai devreme in fiecare zi, nu se poate. Presupunem ca poti sa faci in 2 ore ce fac altii in 6 sau 8, ceea ce n-ar trebui sa fie foarte complicat. Adica daca eu am putut, care nu sunt vreo vedeta, pot si altii.

      00
    • @red exista astfel de gioburi doar ca nimeni nu o sa-ti spuna de ele iar angajari nu prea au ca lumea tine mult la un astfel de loc de munca

      00
  34. De ce te miri cand stii ca Romania e tara in care lasa ca merge si asa. Firmele astea de IT sunt prezente prin Europa de SE si prin India ca au nevoie de cantitate nu calitate. Calitatea e la birourile de prin tarile lor cu apa calda, dar pe bani multi.
    Legat de freelancing, sunt clienti care vor doar cheap, dar sunt clienti care vor repede si bine. Acum vreo 5-6 ani am muncit la firma care avea nevoie de niste proiecte mici facute de freelanceri, indienii super ieftini dar diferenta de fus orar si calitatea faceau ca un proiect sa dureze foarte mult. Romanii scumpi si cu atitudine, pana la urma cel mai bine a iesit cu americanii, mai ieftin decat romanii, facut treaba la timp si calitativ.
    Ca sa ai success pe freelancing, poti lua cateva proiect de pe care nu faci bani, dar iti faci o reputatie apoi incet incet incep sa vina si clientii buni.

    00
  35. Am disecat cu sotia o oră intreaga tot articolul inclusiv comentariile. Era curioasa ce citesc eu pe telefon. Am facut un studiu de caz pe aceasta postare, avand amandoi ceva experienta in campul muncii (45+ ani ). Eu personal am lucrat si lucrez in IT, dar nu sunt programator. Absolut toate problemele expuse aici vin de la manageri! Slaba gestionare a angajatilor/echipei, KPY-urilor, etc. Am atins si problema cand project managerul si echipa lui de la firul ierbii este foarte buna, dar la sedintele de mai sus pe scara ierarhica, vreun manager ceva taie bugete, dead-line-uri modificate si apar probleme. Dar repet, 100% din probleme sunt rezolvabile de un manager bun. Oamenii vin si pleaca si pot fi educati, motivati, trainuiti etc. Mai dureaza o generatie pana nucleul celor ca tine, Vali, va fi suficient de puternic si vizibil pentru o reactie in lant, pe verticala si pe orizontala.

    00
    • De la ce vine Y din KPY? De la Yndicators?

      00
    • Am vrut sa scriu KPI dar comunica si sotia cu mine in acelasi timp. De obicei sunt foarte atent la exprimare dar acest lucru mi-a scapat
      Am vazut cand am postat dar, neavand posibilitatea de editare ulterioara am zis ca asta e. Imi cer scuze pentru scapare.

      00
  36. Tu ești stahanovist din ăla care strică atmosfera relaxată cu propuneri proactive și muncă. Normal că antagonizezi colectivul. Noi la stat avem o vorbă, „timpul trece leafa merge”, sau „e și mâine o zi”

    00
    • :))

      E si maine o zi in care fraierul ala isi ia cateva ore libere si vine cu alte hartii, cauta parcare, plateste parcare, sta la coada, bonuri de ordine (in caz fericit).

      00
  37. Eu o sa fiu paria aici deoarece am mai avut de a face cu no life-ri de astia ca autorul articolului pentru care munca era obiectul cel mai de pret in viata, punand intr-o lumina proasta pe toti ceilalti colegi care mai doreau sa aiba si viata personala, nu numai munca. Stateau mult peste program, cautau cu orice pret sa se afirme in fata sefului, cautau tot timpul validare, dar daca il intrebai ce program are dupa ce se termina programul il inchideai deoarece creierul lui nu stia sa proceseze viata in afara muncii. Dupa care, ca si autorul articolului, nu intelegea de ce toti ceilalti au ceva cu el/ea.

    Romanii inca au ramas cu o meteahna prosta de pe vremuri de mult apuse in care trebuia sa fi proactiv si sa „faci” in plus. La locurile de munca din vest fiecare a inteles sa faca cat il tine patratica, nici mai mult , nici mai putin. Asta am primit dispozitie, asta fac.

    00
    • Meteahna proasta de pe vremuri de a fi proactiv si a face munca in plus? Sunt complet blocat…

      Ce? Parca sloganul de demult era „Ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc”.

      00
    • Nu ma refer la perioada inainte de1989, ma refer la anii dupa 1990 cand vorba de ordine a oricarui patron era „daca nu-ti convine, mai sunt 100 la poarta care abia asteapta sa-i angajez”, de aici si slugareala si munca in plus a angajatilor speriati sa nu-si piarda locul de munca.

      00
    • Greu cu cititul…

      „Ca să fiu clar, aici nu e vorba de a trudi ca un cal pentru șef, ci de valorile fiecăruia în munca proprie, de capacitatea de a-ți recunoaște nivelul și cunoștințele.”

      „La sfârșitul zilei eu îmi fac treaba cât mai bine și o optimizez și învăț ceva pe parcurs pentru mine”

      00
    • In USA la tipul ala de angajat ii zice office simp. Deci nu e numai la romani.

      Cat despre ce zice autoru, sa acorzi un pic de atentie, sa faci un pas in plus in treaba ta nu inseamna ore suplimentare. Poate sa insemne sa fii mai focusat pe ce faci, sa incerci sa gasesti lipsuri, probleme in cerintele clientului si sa-i semnalezi ce nu e ok (de exemplu).

      00
    • @Serban, am citit bine, stai calm, dar nu ti se aprind niste beculete cand autorul este singurul care face nota discordanta in toata compania aia? Hai sa fim seriosi, sunt programatori, deci imi este greu sa cred ca chiar toti sunt prosti/neseriosi in afara de autor. Deja autorul fabuleaza cam mult si sufera de mania persecutiei – toata lumea are ceva cu el.

      Si ca sa-ti intorc favorul si tu mi-ai citit comentariul dar nu ai inteles prea mult. Bineinteles ca si eu imi fac treaba, dar in orice companie, datorita unor oameni ca autorul se ajunge sa primesti sarcini suplimentare si sa ramai cu ele doar ca vrea un biban no lifer in companie sa se afirme.

      00
    • @xtz

      Eu prefer sa am incredere in oameni, nu sa presupun ca nu stie ce spune. E posibil sa fie cum spune el, sau cum spui tu. Din experienta mea cred ca e posibil si ce spune el, am vazut firme care alunecau incetisor in mediocritate.

      Ti-am citit comentariul, si nu am scris nicaieri ca tu nu ti-ai face treaba. Ar fi chiar aberant. Nu am facut altceva decat sa pun 2 citate din articol, si sa spun (in mod mai sarcastic) ca nu pari sa le fi citit. Acum inteleg ca le-ai citit, dar nu il crezi. Ok, fair.

      Am mai scris un comentariu, in care ii recomand autorului sa isi schimbe locul de munca. Indiferent care e adevarul e clar ca nu e in locul potrivit.

      00
    • „no life-ri de astia ca autorul articolului pentru care munca era obiectul cel mai de pret in viata”
      „no life-ri” sunt prostii care vior sa-si faca viata personala la munca.
      „punand intr-o lumina proasta pe toti ceilalti colegi” – daca esti prosti si incompetent, da, esti „in lumina proasta” cand altrul chiar munceste.
      Tara este in cacatul asta pentru ca apar din astia ca tine, care o sug ca ei la munca vor „viata personala”. Viata personala se face DUPA munca.
      Am lucrat in Londra. Cel putin unde lucram eu, la munca nu se vorbea altceva decat de munca. Dupa ce se termina programul, se mergea in gasca la pub.
      Am lucrat si in Romania, cu PMB, pe vremea cand era Oprescu primar. Am fost cu unii de la mine sa facem ceva in PMB, am ajuns acolo, intai cafele si discutii, de ma enervau pe mine de-acum, desi ar fi trebuit sa ma bucur ca frec menta, nu?
      – Bai, noi am venit aici sa facem treaba!
      – Da, asa e. Dar intai dsa bem o cafea.
      Stateau cu curul pe mese, ORE, pentru o treaba care a durat 30 de minute.

      „meteahna prosta de pe vremuri” e sa stai sa freci cariciul, ca un idiot, crezand ca pacalesti patronul.
      Mi-e greata de oameni ca voi, ba. Din cauza voatsra e tara in rahat.

      00
  38. Dupa 15 ani de IT intr-o corporatie (dintre care ultimii 3 ca manager) pot sa spun ca sunt de acord cu autorului in 70% din text dar nu pot sa nu fug cat mai mult posibil de oameni care sufera de sindrumul eroului (cum e si domnul guest). Nimic nu-ti fute mai mult productivitatea intr-o echipa ca cineva care se simte cel mai bun, cel mai destept si mai ales cel mai productiv.

    Am avut pe cineva in echipa, poate chiar autorul, care a scos la PR direct 2K linii de cod in C pt un modul de NginX care urma sa ne rezolve toate problemele din lume. Problema era ca nu era nimeni in echipa in afara de el care sa fi lucrat in ultimi ani in C si era imposibil sa ajungem la cei 95% code coverage si cei doi de +1 necesari sa intre codul in master. Evident ca el a fost cel ofensat ca ceilalti o freaca si nu ii inteleg genialitatea.

    00
    • Vorbești despre exact una dintre marile probleme ale românilor: obligația de a fi umili. Malmsteen, Jobs, Gates, Zlatan și alții ca ăștia au avansat tocmai pentru că nu erau umili. Numai la noi trebuie să taci, să înghiți și să bați ca pinguinu’ din aripi la „Secret Santa”. Mi-nu-nat, de ce să arăți că tu chiar ești ăla mai bun în cazul de față? Nooo, stai pe coada ta, ești la fel de important ca Selly.
      România, piața muncii, 2020.

      00
    • @BogDan

      Jobs si Gates si-au facut firmele lor. Cat timp esti intr-o echipa, ar trebui sa lucrezi cu echipa. Nu iti place, sunt sub genialitatea ta? Schimba echipa, fa freelancing, sau fa-ti firma.

      Un om cu pretentii de programator bun ar fi trebuit sa se gandeasca ca nu are cine sa ii faca review, si sa discute problema cu managerul.

      00
    • BogDan, aici nu e vorba sa fii “umil”, ci”uman”. Initial nu am înțeles de ce cei din state ne numeau “brilliant jerks” dar după câteva ședințe cu niște oameni foarte deștepți de la noi și văzând interacțiune cu cei de peste baltă mi-am dat seama. A trebuit să se facă foarte clar că de la o anumită poziție (și de la xK$ in sus) e mai mult vorba de networking și soft skills decât de tehnical skills.

      00
  39. NOU
    #123

    De 10 ani nu am mai citit ceva mai bun si la obiect! Industria de IT nu exista la noi, in schimb exista o mare industrie de suport,sclavi si pupincuristi,oameni slabi de sters la cur toti managerii prosti de afara si capabili sa inghita rahat cu lingura pentru niste bani. As sfatui pe orice sa nu aleaga aceasra cloaca numita IT.

    00
    • @Itistul obosit Daca nu stii tu, poate ca esti obosit, asta nu inseamna nu exista.
      Sunt „produse” cu management aici, cu ingineri de system,design mecanic, hardware si software, testare automata dar si de sistem, toate facute 100% in Romania. Unele sunt chiar facute/asamblate in Romania.
      Si sunt produse unde nu se cere doar un coverage, poate de 80%, ci chiar 100% ; iar in audit vin echipe de la clienti. Clientii fiind aia, de vand produse ce le vedeti prin reviewuri pe aici, pe blog, multe luate la SH, mandria romanului. Si care ce sa vezi, chiar si alea luate la mana a doua(in tara;) ), contin soft facut de romani.

      00
  40. In general de acord cu articolul, cu ceva nuante. Exista multi mediocrii, si e groaznic sa lucrezi cu ei daca tu nu esti asa.

    Cel mai important e ca nu e peste tot asa. De cand a inceput sa se castige bine in IT au venit o droaie de oameni care nu au nici pasiune, nici dorinta de a isi face treaba bine. Si da, asta e o problema generala in Romania. Cu acesti oameni media a scazut. Dar e vorba doar de o medie, exista in continuare destui oameni foarte buni. Si vin si din urma multi.

    Impresia mea e ca are loc un fenomen de stratificare partiala. Oamenii responsabili se atrag reciproc, fie la firme mici, unde raman pentru atmosfera, fie la unele corporatii. La fel, si mediocrii se atrag (pentru ca nu rezista prea mult in echipe bune). Exista si exceptii, precum autorul, care raman in firme mediocre si incearca sa le schimbe, sau care sunt platiti foarte bine pentru a nu pleca. Depinde unde ai ajuns, e tentant sa crezi ca peste tot e la fel ca la biroul tau, dar este gresit sa generalizezi pe baza experientei la o singura firma.

    Dovada: imi aduc aminte de acum cativa ani cand a anuntat Intel ca isi inchide biroul din Bucuresti. Fericire mare in tot HR-ul, ca stiau ca sunt multi oameni foarte buni acolo. Am intervievat pe cineva de acolo, era foarte bun, iar acum am un coleg foarte bun care a lucrat tot acolo. Pur si simplu Intel isi stabilise un anumit nivel la care angaja, platea corespunzator, si asigura conditii de munca bune. Si asta se stia in piata. Mai sunt si alte corporatii asa, spun din proprie experienta.

    Pe de alta parte sunt convins ca restul firmelor isi calibreaza constient nivelul mediocru al angajatilor. Pur si simplu nu orice proiect are nevoie de oameni foarte buni. Iti iei cativa foarte buni, si restul mediocrii, si speri ca proiectele nu vor fi prea complicate.

    In ultimii doi ani am intervievat studenti pentru intership, si am si lucrat cu cativa. Oameni foarte, foarte buni, care invatasera bine, si studiasera si in plus. Dar erau oameni cu medii mari, deja filtrati. Sunt convins ca loazele cu 6+ si fara studiu individual nu sunt asa. Dar astia nu ajungeau la mine, si asa are loc stratificarea de care vorbeam.

    Sfat pentru autor. Cauta alte firme (sau echipe). Exista si locuri cu (multi) oameni inteligenti. Prosti si mediocrii se vor strecura oriunde, dar daca sunt prea multi deja e un semn ca ceva e putred in locul respectiv. Fii atent la zvonuri, multi abereaza. Cand m-am mutat la actualul loc de munca am vorbit cu un coleg care lucrase 6 luni la aceeasi firma, si apoi se intorsese de unde plecase. Povesti de groaza, „lucram 16 ore pe zi”, „spalare de creier”, samd. Mintea cu nerusinare.

    00
  41. Ca om care lucreaza in corporatii de ft multi ani si care cu o comanda poate sa puna din greseala pe jos o companie majora la nivel regional sunt ft sceptic la oameni din astia geniali care au lucrat mereu la chestii mici sau au fost mereu subcontractati punctuali pt ceva si nu au ajuns niciodata sa isi urmareasca munca (si sa ii urmareasca deciziile) ani buni dupa.

    Imi place mult „daca as fi sef”. Ok, pai nu esti. Mai intai sa ajungi tu sef si dupa aia mai discutam cum sta treaba. Can am ajuns si eu sefutz am inceput sa am mult mai multa indulgenta cu sefii mei.

    In plus am vazut o gramada de eroi din astia one-man-show care 1 an mai tarziu n-au realizat nimic notabil si pleaca furiosi si dezgustati la alta firma unde repeta experienta.

    00
  42. Hai sa incep eu: Sunt un IT’st mediocru!
    Voteaza cineva, sau s-a adunat pe zoso crema IT-ului. Acum ce-i drept, nu stiu ce cred aia care o sa dea minus, ca nu sunt mediocru, sau ca ei nu sunt mediocri.
    Pe langa aia care dau minus ca au boala pe mine, sau pe IT’sti, sau ca n-am pus virgula unde trebuie, sau ca sunt prost, sau ca sunt postac rus.

    00
  43. Babaeti. La ultimul priect pe care am lucrat, dev ops era un tip care inainte fusese zidar.
    Atitudinea lui era neschimbata.
    Si era platit cu 2000 si ceva de euro pe luna, net.
    Dar ne futea fiecare release.

    00
    • Ok i’ll bite. Cum plm s-a intamplat asta? Pare SF ce zici tu. Adica am pomenit de la teologie sau biologie sa intre in IT, dar zidari … :)))

      00
    • Un nou sens al expresiei „a pus bazele programării cărămidă cu cărămidă”

      00
  44. Asa e peste tot. Trist e ca cei buni nu sunt lasati sa avanseze deoarece n-ar mai exista cine sa faca munca grea. Din aceasta cauza avem atit de multi manageri de proiect si alte specimene, care dupa legile naturii n-ar trebui sa faca o treaba mai grea decit umplerea imprimantei cu hirtie.

    00
    • De asta la corporația la care lucrez exista track paralel de Management și Tehnic. Eu de exemplu am în echipa pe care o conduc doi oameni care câștigă mai mult ca mine și sunt unii ingineri în grup care au venitul de 3x mai mare ca al meu, și asta pe bună dreptate

      00
  45. „am avut un mare soc după ce am trecut de la freelancing la corporație.”
    „începi să lovești orgolii în stânga și în dreapta ale unor oameni care nu au trecut de inteligența emoțională a unui copil de 14 ani.”

    Sunt lumi total diferite .. nu te astepta ca skill-urile dobandite ca si freelancer sa te ajute f mult intr-o corporatie. Da, ca si freelancer te dezvolti poate mai bine tehnic lucrand de obicei pe mai multe proiecte. Dar pierzi si f. mult daca nu ai facut parte dintr-o echipa sau nu ai condus o echipa.
    Si da, intr-o echipa trebuie sa fii suficient de matur sa poti lucra si cu orgoliile lui X si lui Y.
    „Nici când te oferi să repari tu mizeria nu ți se dă șansa.” Nici asta nu e asa simplu cu „fac eu”. Da, poate rezolvi tu problema aceea.. dar se poate sa fie nevoie de altcineva sa o testeze, de altcineva sa face deploy, nu exista nici garantia ca apoi este mai bine.. sau ca peste alte 3 luni nu vine alt gigel care trebuie sa repare mizeria ta.

    Ca si sfat… schimba-ti mentalitatea sau schimba jobul. (sunt destule.. deocamdata :) )

    00
  46. Sunt IT-zda. Am exp. de 6 ani, poate nu e mult dar combinatia de firme pe unde am fost e diversa – am fost si la firma mare si la firma mica, si la una romaneasca de produs propriu, si la outsourcing pentru straini. Majoritatea problemelor vazute prin toate aceste locuri aveau vinovati pe tot lantul ierarhic. Normal, cel mai usor mi-e sa zic ca managerii erau de vina, ca nu am fost printre ei. Dar si palmasii au dubioseniile lor – soft skills cu minus, abuzuri de tipul ”brilliant jerk”, gatekeeping pe informatii cheie ca sa se simta ei imposibil de dat afara etc. Managerii – depinde. Unii incapabili, altii ignoranti, altii inca pe stilul ”patron”, care e mai spre combinator decat spre manager de cariera…cazuri si cazuri.
    Autor – esti primul om pe care il aud ca se intoarce de la freelancing la job.

    00
  47. @autor: dacă tu ai fost văzut cu ochi răi într-o firmă înseamnă că trebuia să schimbi firma,nu se generalizezi ca toată România e mediocră în IT.

    00
  48. „Forțat de competiția de indieni pe platformele online, am fost nevoie să-mi caut job”
    De aia o ajuns IT-ul asa de mediocru, pentru ca se trezeste cata un ametit dinasta pe care il scot indienii de pe piata sa „repare” cate un proiect.

    00
  49. Man, fără supărare, ești naiv.

    Vorbești cum „se supraestimează alții după ce au citit două articole online despre un limbaj sau un domeniu”, dar vrei să scrii despre o industrie după ce n-ai rezistat concurenței din partea indienilor. No offence, majoritatea freelancer-ilor indieni sunt mediocri. Gândește-te cum te face asta pe tine dacă n-ai făcut față lor, înainte să te plângi de mediocritatea altora.

    „Există o incapacitate majoră de a vedea un plan pe termen lung, un “the big picture”.”

    Dacă crezi că tu ești deținătorul acelei big picture și restul sunt mediocri, pentru mine e un semn că ai putea fi la fel de egoist ca colegii de care te plângi.

    La un interviu, un CTO mai bătrân și trecut prin viață m-a întrebat ce înseamnă pentru mine un cod bun. La vremea aia, tânăr și naiv fiind am dat-o și eu cu clean code, unit tests etc. Mi-a spus:

    – For me, a code which doesn’t bring value to the company from the second it was deployed it’s a useless code.

    Eram ca tine, dute-n plm de boșorog, you’re missing the picture. De-a lungul anilor, mi-am dat seama că un cod bun face 2 lucruri: save/make money && save time. Restul sunt baliverne. O companie trebuie să facă bani, n-are timp de ifosele programatorilor care vor să experimenteze idei pe banii firmei. Aduci valoare sau nu aduci. Dacă ai putea aduce și nu poți convinge lumea, mai lucrează la skill-uri: da, e nevoie de muncă să te exprimi clar și convigător, nu vine de-a gata.

    Sfatul meu: profită de experiență, dă-te cu capul de pragul sus, așa treci și înveți în viață.

    Și legat de Eftimie, pe care îl consider unul dintre cei mai deștepți și nostimi oameni de pe internetul românesc. Da, programatorii români sunt mediocri. La fel și programatorii nemți, americani etc, etc. It’s a fucking job. Nu înțeleg de ce lumea crede că IT-iștii ar trebui să fie niște genii. Nu sunt, munca, în marea ei majoritate, e banală. It’s just a job. Că-și dau aere? Probabil. Sunt răsfățați, probabil unii au impresia că daca câștigă peste medie sunt mai deștepți. Nu-i adevărat, dar asta e psihologia umana. Get used to it.

    00
    • „pe care îl consider unul dintre cei mai deștepți și nostimi oameni de pe internetul românesc”
      Cunosti tu prea putini oameni.`

      00
    • Doar întreb și eu: dacă faci un cod fără să îl testezi, și e așa de prost încât funcționează, dar trebuie refăcut pe alți bani, ce fel de valoare aduci firmei?

      00
    • @Itaa Depinde de valoare adusă de codul inițial și costul refactor-ului.

      Un exemplu recent, ca să prindem un client a trebuit un feature special pentru el făcut în 3 zile. Valoarea acelui contract a trecut peste suma pe care o primesc pe o lună. Dacă trebuia un refactor(nu a trebuit), n-ar fi durat mai mult de două săptămâni.

      Am văzut și situații în care lumea s-a chinuit să facă un cod perfect și extensibil care mai apoi a trebuit șters. Sau uneori o abstracție greșită care a dat mai multe bătăi de cap doar pentru că cine l-a scris a presupus că-i codul perfect și lucrurile n-o să se schimbe.

      00
    • Comentariul asta merita mai multa vizibilitate.

      00
    • @Itaa: pentru ca la momente diferite de timp e mai ieftin si eficient sa scrii un cod „prost” pe care sa-l rescrii la un alt moment in timp, chiar daca e mai scump ulterior, iar treaba asta cu scump este relativa la ce te raportezi ca fiind scump.

      Gandeste-te ca ai un produs in care ai nevoie de „features” pentru a iti mari baza de utilizatori care platesc pentru produsul respectiv. Si poti implementa un feature intr-un mod perfect academic si o sa dureze 12 luni sa-l faci ca la carte, sau il implementezi pe genunchi intr-o luna si nu dai faliment :) Si dupa aia peste 6-12-18 luni reimplementezi cum trebuie feature-ul respectiv, sau ai situatii in care nu mai ai nevoie de el pentru ca functionalitatea a fost prinsa intr-un alt feature pentru care ai avut bani sa-l faci cum trebuie pentru ca l-ai facut pe primul pe genunchi.

      Pe scurt, in practica e altfel decat in teorie.

      00
    • Faza cu freelancerii indieni nu e asa de simpla. Multi clienti se axeaza pe cost si nu pe calitate. Degeaba esti mega-programator daca ceri $30 pe ora si indianul cere $5.

      00
    • @Itaa uite un exemplu recent de cod prost facut de mine

      a fost nevoie de un proiect sa rezolve o problema critica acum atfel firma era data in judecata. pe langa asta veneau zilnic mii de requesturi pe customer service. rolul proiectului era atat sa evite procesul cat si sa ii elibereze pe cei de la customer service. era un proiect care rezolva oproblema punctuala pe termen foarte scurt apoi proiectul urma sa fie ingropat, era estimat ca rolul lui sa ruleze cateva sapt si apoi tras pe tusa insa ruleaza de vreo 6 luni deja. l-am facut in ce il puteam scrie cel mai rapid nu cel mai bine, in conditiile in care imi dadusera buget de vreo 2 sapt si cand mai aveam 5 zile mi-au zis ca au nevoie in prosuctie de el azi la pranz. l-as putea sterge si rescrie de la 0 insa nu asta era rolul lui. a fost mai ieftin sa fie scris asa. a fost testat, functioneaza bine insa nu e scris cel mai smart posibil. insa isi face treaba in raport cu variabilele initiale timp/urgenta/cost/perioada de viata

      00
  50. Știu ca este Off-Topic, dar am văzut aici o oportunitate printre voi deoarece observ ca sunteți mulți programatori cu experienta și am umila rugăminte de a pune câteva întrebări deoarece contează enorm pt. mine între a alege sau nu domeniul IT pe viitor din expreianta personala a altor persoane. – Sunt la liceu acum trec a-11-a transferat la Mate-Info într-a 10-a de la uman cautandu-mi sensul în viata :)

    1) Cat de multa matematica este nevoie în programare? (Relația mea cu matematica – Când devine o munca proactiva o urăsc, nu sunt prea strălucit și nu inovez, dar când urmez un set de reguli și formule sunt foarte OK)

    2) Daca pentru început am făcut câteva probleme pe Pb-Info și am văzut și ce este pe Info Arena și pot sa zic ca deocamdată rezolvarea acelor probleme și găsirea unor rezolvări optime la probleme pare a fi un calvar, ce poate înseamnă asta? Oare nu am pasiune și dacă ma duc pe IT voi deveni un frustrat resemnat doar pt ca am ales ceva care „se cere” mânat permanent de spiritul „Asta e viata”. Sau sa continui?…Totuși, oare pofta vine mâncând?

    3) Credeți ca este prea târziu sa ma apuc serios de la bazele matematicii și programării din clasa a-11-a. Clasa a-10-a am frecat menta profesionist caci nu am avut prof de info si venise și Corona. Adk nu am lucrat la mate și la info in total 10 ore. a-9-a am Făcut Uman. Plus, ca vreau sa ma duc la facultate în străinătate și ma gândeam și la Finante sau Economie ca alternativa, în orice caz am nevoie de o nota mare în Bac.

    00
    • 1- Fara matematica. Un pic de aritmetica (ordinea operatiilor, sa stii scazi doua numere negative) un pic de trigonometrie ( sa nu te sperii de sin si cos si de un radian) si un pic de geometrie analitica (ex. ecuatia unei drepte) ar trebuie sa fie suficient. Daca ai nevoie de cine stie ce mai mult insemna ca ai noroc si faci chestii misto si pui mana pe carte.
      2 – Rezolvarea problemelor e o chestie didactica, na. Pana una alta propune ti tie ceva de lucru. Nu stiu, un D&D in mod text, sa zicem, sau un player de streamuri internet. Ceva de care ai nevoie pe bune sau care te provoaca. Si vei invata astfel un milion de dracii si trickuri.
      3 – La cum se intra acu in facultate nu mi-as bate capul prea tare. In programare poti fi cu adevarat extrem de bine platit daca activezi in zone de nisa, si aici si in oricare alta tara. Combinatii de know – how. Silvicultura si programare. Agronomie si programare. Medicina si programare. Cauta-ti nisa. Ideea e ca gasesti un milion de silvicultori, medici si agronomi care stiu sa foloseasca un pc, si chiar isi fac treaba cu el. Dar nu gasesti sa dai cu tunul un medic, de exemplu care sa aiba ideea cum ar putea sa compare doua radiografii altfel decat cu mana si cu ochiul si sa poate automatiza treaba asta. Sau un agronom care sa poata sa si bata capul sa segmenteze automat un set de fotografie aeriene. Etc etc.
      Bafta!

      00
    • 1)2) Subscriu la krompus
      3) Am un coleg care a trecut de la HR la programare (Java) la 40 de ani. Altul la 30, dupa 10 ani de condus diverse firme proprii, se descurca si el rezonabil tot pe Java. Au facut un curs, s-a prins de ei si acum sunt foarte multumiti. Cam 70% de la cursul respectiv acum lucreaza in domeniu, si nu era vreo minunatie de curs.
      Trebuie sa incerci ca sa vezi daca te satisface. Sunt unii care n-ar pune mana nici morti, desi lucreaza in firme de programare, pur si simplu nu le place treaba asta.
      Bazele programarii au cam ajuns utile in orice meserie, poti sa faci minuni cu un pic de Excel sau cateva scripturi si sa-ti salvezi ore de munca monotona.

      00
    • 1. 3. – in viata de zi cu zi, nu ai foarte multa nevoie de matematica efectiv; ce e important cand faci problemele de matematica din a 11-a si a 12-a este sa iti dezvolti modul de gandire analitic. De asemenea e importanta matematica de M1 din a 11a si 12a sa supravietuiesti anului 1 din facultate; altfel o sa ai un soc si o sa renunti prea usor
      2. recomand si site-ul hackerrank pentru exercitii si probleme

      dar in general te sfatuiesc sa studiezi (nu doar sa citesti) ceva carti (nu video tutoriale) despre programare; ai putea incepe cu seria HEad First, de al OReilly; personal recomand „head first in python”
      daca iti place ce gasesti acolo, poti continua clar!

      00
    • Sa mor daca inteleg logica pt care oamenii dau manute rosii la comentarii in care sunt cerute sfaturi sau se pun intrebari de bun-simt, ca acolo unde miroase a aroganta e lesne de inteles.
      On-topic bossule cunosc programatori care nu au fost in stare sa ia bacul la Mate din prima. Sigur respectivii nu fac rachete si probabil ca nici nu o sa ajunga vreodata daca nu le-a placut matematica pt ca i-ar limita cunostiintele de Mate, dar la un nivel mediu, mediocru, normal whatever sunt foarte ok, fixeaza ce le ceri fara sa introduca buguri noi in cod. Not great, not bad either. Conteaza sa ai cat de cat logica si sa iti mearga mintea, dar nu neaparat la nivel de integrale triple etc. Total de acord cu ce zice si krompus mai sus, castigi ok ca programator, dar e un avantaj mare sa cunosti tehnic domeniul in care vrei sa programezi (ca e medical, energetic etc.) atat ca bani dar si ca f*tere de creier pt ca stii precis ce vrei sa faci, cunosti produsul etc. Asa cum ziceau si altii prin comentarii, nu trebuie ca toti sa fie dirijori (a se citi genii), mai e nevoie si de baieti care sa cante dupa cum li se cere.

      00
    • Ma scuzati ca am intarziat la petrecere. Dar din ce punct de vedere programatorii sunt mediocri? Pe Miss Eftimie ma gandesc ca il deranjeaza incultura, pe asta cu articolul inteleg ca il deranjeaza mancatoreala de la locul de munca si lipsa de proactivitate, ma lamureste si pe mine cineva?
      Iar sa spui ca toti programatorii sunt mediocri, e o greseala semantica, iar daca spui ca majoritatea programatorilor sunt mediocri, e truism. Deci? Cineva?

      00
  51. Omule,
    Stim treburile astea. Eu am stat 1 luna in sedinte zilnice cu „manajmentu” pentru ca mi am permis sa i fac pe cativa lingai, pupatori in cur, lenesi si incapabili, venind cu 2-3 chestii mici de optimizare in minca de zi cu zi.
    Si, sa ne intelegem, eu sunt un parlit intr un domeniu asociat adesea sau confundat cu IT ul.
    Asa ca m am retras frumos, am imbratisat cu drag sintagma clasica „timpul trece, leafa merge” si gata. Pai doar nu m oi duce acasa sa mi bat familia sau sa mi puste inima ca am incercat sa fac un bine si mi am luat peste bot de la niste râme.

    00
  52. E clar ca principalul
    Motiv pentru care încă suntem o piața ok sunt costurile mai scazute. Problema e ca incet, incet ajungem și noi sa fim costisitori, iar produsele pe care le
    Livram sunt cam… aceleași. Majoritatea programatroilor din România își cresc salariile topaind din firma-n firma. Personal nu cred ca va trece mult timp pana când vom deveni “obsolete” și tari precum Maroc sau de ce nu Belarus și alții ne vor lua locul de piața ieftina.

    00
    • Suntem mai scumpi decat indienii de vreo 10 ani, si de atunci salariile au crescut cu minim 25-30%. Desigur, se poate intampla si ce zici tu, dar momentan nu se vede vreo miscare in directia asta.

      00
  53. E liniste in lumea influerizdelor. ;-)

    00
  54. „Incapacitatea românului de a gândi pe termen lung e la fel de predominantă în IT cât e și infrastructura.”

    E corect, Diferenta e ca in IT poti sa construiestie aberant ani si ani de zile, punand mizerii uriase in capul altor mizerii uriase. In constructii lucrurile crapa mult mai repede.

    00
  55. Una peste alta am avut sansa sa lucrez cu indieni, atat cei platiti cu $10 pe ora cat si cei platiti cu $4000 pe luna. Indiferent, sunt un dezastru. In primul rand nu stiu sa vorbeasca in engleza si apoi nu stiu gandi. Iau cod de pe internet la greu, ceea ce nu e o problema, dar apoi spun sus si tare ca e codul lor, ca l-au scris cu mana lor.

    Am vazut management vestic (sa facem lucrurile incet si bine) combinat cu programatori din Asia (incet si prost) de unde aproape a rezultat falimentul firmei.

    De bine, de rau, acum in 2020 suntem o palma doar de romani si in 4 luni am refacut tot soft-ul necesar firmei. Pentru prima oara serverul bazei de date sta in load de sub 1 si poate procesa cererile venite de la API fara sa mai primim avertizari de la NewRelic ca a picat site-ul.

    Query-urile nu mai dureaza 10 minute ci se invart pe la 5 – 10 secunde, iar cand deschizi fisierele cu codul sursa nu mai vezi o clasa cu o mie de metode sau metode lungi de 10 ecrane.

    Poate sa zica lumea ce vrea, cod prost se poate scrie indiferent de limbaj sau framework si cu software prost firmele isi pierd clientii si inevitabil dispar de pe piata.

    00
    • Deci, sa vad daca inteleg bine: serverul de baze de date (o tehnologie, un nume de ceva ar si si mai utila/e) sta in sub 1 ce? 1% utilizare CPU, RAM, IOPS? In cazul asta I’ll call it: resource waste alert! Da, daca statea in 90+ fara sa va avertizeze NewRelic (btw, never heard), aveai +1-ul meu dat din greseala.

      00
  56. Un fragment care cred că a fost ratat cu brio de toți comentatorii:
    „Dacă vreodată dați de o aplicație unde observați că se mișcă ca naiba, vă frustrează experiența, vreau să știți că acolo e dovada unui programator sau designer care și-a băgat ceva și a făcut minimul necesar, cu șanse foarte mari să nu testeze nimic. „

    00
  57. E complexa discutia, daca ar fi sa rezum, totul se reduce la bani. Totusi am sa bag mai multe idei fara legatura unele cu altele. Atentie, ma consider o persoana sub mediocra la nivel tehnic in IT, luati cu putina sare ceea ce zic.

    Ca firma te bati cu indienii pe race to bottom la preturi, tu tarifezi fixed price si trebuie sa livrezi ce vrea clientul. Clientul pune presiune ca vrea rata mai mica si nu stii de unde dracu sa mai tai. Ai vrea sa faci avioane dar ai un buget de 2 lei, din care mai ai si costuri administrative (HR/payroll/sys admin si altele) pentru care clientul nu plateste. Plus ca mai vine cu placa „lasa ca nu e nevoie sa testezi, taie bugetul de testare, testam noi aici la noi, eu vreau ceva ieftin”. Nu prea vrei sa bagi bani de capul tau, bani pe care nu-i poti factura.

    Plus ca sunt si unii care zic ca „lasa mah, vedem noi daca se intampla, pentru ce plm sa facem backup? pentru ce plm sa facem disaster recovery? Vedem atunci, ne descurcam noi”. Si vad ei atunci. Isi asuma riscurile pentru cost.

    Pe langa asta, trebuie inteles un lucru. Nu tot timpul e nevoie sa faci rachete sa te deplasezi cu ele daca tu trebuie sa ajungi la buticul de la colt. Asta nu inseamna ca trebuie sa dai o voma, dar poti sa sa folosesti si tehnologii care inca merg decat ultima generatie. De exemplu poate nu e nevoie sa ii faci servere de chef sau CI/CD daca ala are un cacat de build de windows si un release la 3 ani. Plus ca poate sa termini racheta dureaza 6 luni si clientul are nevoie de chestia aia in o luna sau merge la indieni sa ii livreze unde aia promit orice. Ce consider ca e important este sa livrezi ceva stabil si care sa poate fi mentinut si extins daca va fi nevoie.

    Miserupismul nu e doar in IT, cam peste tot e las-o ca merge si asa. Si e o cauza mai complexa, atat delasarea angajatului cat si faptul ca poate ala a tras tare si cand a fost in situatia de evaluare/cerere de marire de salariu a luat-o in gura sau dezamagit ca x face mizerii si e acoperit, sau ca e platit prost, etc. Si atunci si-a bagat si el pula, din 8 ore merge 4 ore la tigara, pentru ce sa se mai streseze, nu mai bine isi vede de treburile personale?

    Poti face rachete dar trebuie sa gasesti resurse/angajati pentru asta. Degeaba vii tu cu cunostinte de limbaje de asamblare daca sunt in total 2 in toata Romania care stiu asa ceva.

    Referitor la mediocritate in IT. La nivel tehnic, ma consider cel mult o persoana mediocra, insa daca a fost ceva care m-a ajutat in IT in companii (nu freelancing) a fost faptul ca am rezolvat probleme/livrat ce s-a cerut. Ce as vrea sa zic din ce am observat, nu e important sa fii cel mai destept din firma cu cea mai strong tehnologie, important cumva e sa livrezi la timp ceva care rezolva ce vrea clientul, ceva care sa poata fi si mentinut/inteles/dezvoltat/refolosit mai departe si ca sa ai coaie cand altii incearca sa joace safe sau sa se ascunda prin boscheti. Sa iti asumi un risc cand e situatia cea mai nasola, sa te duci tu onsite la clientul cel mai tampit sa-i pui serverul pe picioare si sa pleci de acolo. Asta te ajuta sa-ti castigi cel mai bine renumele, in momentul ala atat clientii cat si sefii vor face tot ce vrei tu, poti sa dormi si 6 luni (la nivel teoretic), nimeni nu-ti va zice nimic.

    Intr-o companie jocurile sunt mai mult politice decat pe ce stie ala sa faca, vei vedea ca e important si cine cunoaste pe cine, si nepotismele, si tot felul de chestii cumva incorecte. Deci da, poti sa fii cel mai smart din toata firma, nu conteaza atat de mult. Mai ales daca esti doar smart dar nu te integrezi bine.

    intr-o firma, indiferent de pozitia ta, esti doar o resursa, un numar. Firma poate trai la fel de bine si fara CEO si fara tine, chiar daca tu ai impresia ca se duce proiectul de rapa, nu se duce.

    Orice ITist aduci, iti va zice ca ala care a facut inainte nu a facut bine.chiar daca ala a avut code/peer review. La fel ca zugravii/instalatorii. Ideea e ca nu poti face refactoring sau sa rescrii aplicatia o viata intreaga la fiecare idee creata cu care vine unul. Pentru ca poate atunci cand a fost scris, aia a avut la dispozitie. Fiecare are o idee noua sau mai buna si ar face altfel, insa la un moment dat mai vrei sa vezi ca aplicatia aia isi scoate banii care au fost bagati in ea.

    Dar ca sa rezum, cred ca principala cauza e bugetul acum, S-ar face 1000 de lucruri dar trebuie si bani pentru asta.

    00
  58. Contraexemplul: this is mi laif

    Fara legatura cu IT-ul dar tot un domeniu project based.
    Esti nou in echipa, firma mare, profitabila, isi permite sa se tot extinda, sunt unii pe core business care rup si tu esti luat intr-o aripa noua sa dezvolti un produs adiacent.

    Te angajeaza pe proiectul X, livrezi it’s fine lucrurile merg bine. La sedinte incepi sa ai pareri ai gasit punctul y unde se poate optimiza si punctul G. Responsabilul nu le vede, blindspot. Iti zice stai jos, esti prost.

    Tu inisisti da nu intelegi de ce nu iti explica nimeni nimic si te lovesti de un zid.
    Am vazut n din astia in ultimii ani, n cu parari, fiecare ar optimiza ei cate ceva. Intra in pravalie si iti mapeaza procesul perfect desi habar nu au daca a fost incercat ce propun ei acolo, daca dispui de resursele necesare, pur si simplu ei nu inteleg ca nu exista perfect si nu le scoti din cap prostia.

    La primul stai sa ii explici/ ii arati, la al doilea ii explici, deja de la al treilea incepi sa le dai scurt muie si sa iti vezi de treaba ta.

    Nu zic ca asta e cazul, da food for thought.

    00
    • Atitudinea asta de „stai jos ești prost” strică atmosfera. Mai ales la cei noi care nu știu toate detaliile și li se pare că reinventează roata.
      Unde lucrez de vreo 5 ani cand vii cu vreo ideie măreață X ridică mâna și propune o discuție doar după. De cele mai multe ori aflai că idea ta strică ceva într-un modul pe care nu îl știi prea bine. Asta e, ești nou nu ai cum să cunoști toate detaliile.
      Se mai întâmplă și demonstrezi că ideea e bună dar chiar și așa prioritățile sunt date de client… E posibil să fie pusă in așteptare și un an.

      00
  59. La ingineri buni, problema e invers: se teamă că nu sunt destui de pricepuți, gen „impostor syndrome.” Cel puțin în America.

    00
  60. In general corporatiile IT ce vin aici vin in special ca sa-si scada costurile. Nu vin ca aici ar fi programatori ce rup gura targului. In plus vin cu solutiile cam 80% facute, nu te apuci aici sa schimbi lumea si sa faci cine stie ce avioane. Customizezi solutii la client, mai dezvolti chestii mici, adaptezi, service, lucrezi cu tool-uri/framework-uri facute de altii afara, nu reinventezi roata. Cam asa e in toate corporatiile, nu e nevoie de avioane de programatori. Dar avem si startup-uri, daca esti vanjos te bagi acolo. Sau te duci la firme racheta gen Crossover unde lucrezi cat 3 si esti platit pe masura(asta daca treci de teste dure). Dar tu nu esti vanjos. Tu vrei sa dormi bine noaptea ca salariul decent intra lunar, munca sa fie minimala pe program de gravide de acasa daca se poate. Si cu pula in cur, si cu sufletul in rai nu se poate. De fapt ai un fals complex de superioritate, nu esti asa special pe cat te crezi si cine se aseamana se aduna, am mai dat de speciali ca tine. Tu te-ai „adunat” la o corporatie, esti „corporatie” si impacate cu asta. Daca te tine pula mergi freelancer sau la e firma de avioane, nu te vaita aiurea.

    00
  61. problema ta e ca ai ajuns sa confunzi rolurile.
    un programator bun e ala care livreaza codul care i se cere, nu ala care i cearca sa faca si treaba arhitectului sau a managerului, fara macar a avea acces la informatiile necesare pentru asta.

    da, un freelancer face si ceva management si ceva promovare si ceva arhitectura si ceva mentenanta si etc..
    da compania nu are nevoie de un freelancer.. ea are nevoie de un programwtor si tu nu esti unul bun

    00
  62. „Ca om care a lucrat în industria asta de IT, mai exact pe partea cu care interacționează clientul”

    Atat comunicarea cu clientul cat si managementul de proiect sunt desigur vitale in livrarea oricarui proiect, insa daca experienta in *programare* a autorului (practic activitatea pe care o critica in 90% din articol) se rezuma doar la freelancing (sau nici atat, nu imi este clar ce a facut dpdv tehnic autorul ca freelancer), validitatea opiniei sale despre programatorii din „corporatii de renume si internationale” este pusa sub semnul intrebarii inca din prima fraza.

    Mie imi pare a fi un Product/ Project Manager care nu reuseste sa comunice cu echipa sa (bineinteles, nu am de unde sti si il rog pe autor sa ma corecteze daca ma insel). Cat % din programatorii romani din corporatii multinationale interactioneaza direct cu clientul (care de multe ori se afla in alta tara si vorbeste alta limba decat engleza)? Sau poate confundam client extern cu client intern aici?

    Despre maturitate, profesionalism, EQ, comunicare (care se cer toate la pachet impreuna cu experienta tehnica in primul rand de la Senior Engineers cu 8-10 ani experienta profesionala) va propun spre lectura articolul acesta, ca sa intelegem ca nivelul dorit de autor nu are cum sa fi fost atins de majoritate INCA in Romania: https://www.kitchensoap.com/2012/10/25/on-being-a-senior-engineer/

    Ce utilitate au pentru cititori articolele in care ni se spune ce prosti la toate sunt romanii, fara sa ofere si solutii la problemele sesizate, de la oameni care au locuit si lucrat ani buni in alte tari si au cu ce sa compare, nu doar activeaza ca turisti 1 saptamana pe an in ele si se intorc in tara frustrati?

    00
  63. Da, in IT se intra usor acum, prea usor. E foame mare de oameni ieftini, universitatile sunt destul de slabe (nu vorbesc doar de Arad, Tg. Jiu, …), au aparut o gramada de „academii” particulare care promit sa te faca meserias in 3 luni pe 5000EUR. In fine…
    Pana acum doi ani ma mai chemau sefii sa asist la interviuri si sa fiu „politistul rau”, sa pun intrebari mai tehnice. Puneam si intrebari algoritmice, nu de alta dar aia raman relativ constanti, in timp ce azi ai Angular iar maine cine stie cu ce minune lucrezi. Cand a inceput sa se planga HR-ul ca nu mai pot angaja, nu m-au mai chemat. Asa ca acum numai daca nu vrei nu treci de „selectie”. O sa fie interesant ce vor livra cu angajatii.

    Statistic:
    – peste 80% nu pot face o cautare simpla intr-un graf
    – doar 40% din „seniori” pot sa estimeze complexitatea unui algoritm
    – 10% au idee de multithreading

    Fapte:
    – cei mai ok oameni sunt cei pasionati. Ofiter de marina a rupt tot fara studii formale in IT
    – cei mai rai sunt aia care au facut un curs de Java/PHP/HTML si cred ca stiu totul
    – surprize faine – student ne baga pe toti in cofa cu o rezolvare prin programare dinamica
    – surprize urate – senior nu face diferenta intre proces si thread…

    La nivelul la care a ajuns acum IT-ul, dupa 26 de ani in IT am decis ca de la anul imi iau o calificare de instalator, e mai cinstit.

    PS:
    – Matematica avansata nu e neaparat necesar, dar AJUTA fiindca te face un pic mai abstract.
    – Scrierea de teste e benefica.
    – Cititul, chiar si de pe StackOverflow e indicat – cateodata raspunsurile de acolo echivaleaza cu un curs din facultate.
    – IT-ul a devenit un soi de „vaca de muls” pentru pentru HR/headhunters
    – E un soi de idiotenie generalizata in a angaja orice. Cand am inceput eu sa lucrez era coada la usile apartamentelor unde erau firme si se faceau angajari.
    – Nu e vorba doar despre bani, e vorba sa-ti si placa ce faci, ca parca atunci te chinui sa-ti iasa bine. Daca o faci doar pentru trecerea de la o leafa de agent de asigurari la una de programator, atunci asteptarile nu pot fi inalte.

    00
  64. Am lucrat in 3 corporatii americane cunoscute in Bucuresti si nu regasesc aproape nimic din ce descrie autorul mai sus ca fiind adevarat. Oamenii sunt foarte orientati catre useri, fiind companii de produs, se scriu teste, se masoara code coverage. Sunt sigur ca exista companii unde treburile merg prost, insa in nici un caz nu sunt companii de renume cum zice autorul. Probabil ceva mai de outsourcing asa, de duzina, unde end userul nu conteaza, ci doar clientul care da banu’ sa fie multumit.

    00
  65. Pentru guest_author – Dacă ai fost asa bun ca freelancer, cum de te-au scos indienii de pe piață? Acei indieni mediocri ?
    Lucrez in IT de 20 de ani, sunt in zona de infrastructură și consultanta acum. Ma consider cel mai bun din echipa pe ceea ce fac, am luat si niste laude/premii interne. Dar niciodată nu am dat in cap unui coleg- am incercat întotdeauna sa ii ajut sa fie la fel de buni sau mai buni ca mine. De ce? Pentru ca am fost si manager si stiu ca valoarea este a echipei, nu a unui „erou”. Da, în negocierile de salariu, la discuțiile de măriri îi arăt managerului ca sunt cel mai bun: cu KPI, cu cifre de oportunități, cu feedback de la clienti.
    Eram ca tine – orgoliu cat casa si cu atitudinea de rahat – sunteti proști, eu sunt bun, pa. Doar că, ajuns manager pentru 1.5 ani, am inteles ca rolul meu e sa ajut echipa sa crească, nu sa le dau in cap. De aceea, acum incerc sa arat cum se face, sa scriu ghiduri si documentații, best practice pentru ca ceilalti sa poate fi la fel de buni si sa lucram unitar.
    Te crezi perfect – fă-ți firmă, bate-te pentru clienți si acolo poti face cum vrei tu. Nici tu nu vezi the big picture pe care o vad managerii cu 2-3 niveluri peste tine – pot fi diverse constrângeri, probleme, favoruri la nivel de rețea de contacte si tot așa.
    Fii manager macar 1 an si vei vedea altfel lucrurile.

    00
  66. @Guest Am recitit postarea si mi-a picat fisa la asta cu ”mi-am negociat un salariu prost de început”. Cred ca asta e baza problemelor tale. Pe un salariu prost de inceput, nici maririle n-or sa faca vreo mare diferenta pt ca 5-10% din ”prost” e tot prost, si asta daca ai noroc sa dai de firma care practica mariri. Oamenii tind sa te evalueze cum te evaluezi tu insuti, n-o sa iti dea nimeni peste noapte +50%, asa ca daca durerea ta e de la bani, sugerez sa schimbi firma fiindca nu prea mai ai cum s-o repari daca ai inceput cu un salariu prost acolo. Cred ca veninul asta varsat pe mediocrii tai colegi vine dintr-o ciocnire intre cat crezi tu ca meriti platit si cat esti platit de fapt. Daca intre timp te-ai prins ca te-ai ”vandut” prea ieftin, nu e corect sa consideri ca tu le faci o favoare ca stai acolo. Negociaza o marire sau schimba jobul. Ti-au mai zis si altii prin comentarii pe aici ca nu vrea nimeni un ”erou” in echipe. Acu nu stiu situatia ta, poate fi din ambele capete – fie ai pretentii nerealiste, fie esti obiectiv underpaid. Either way, poti schimba firma

    00
  67. Mna, nu stiu la voi cum e, dar ai mei o iau pe haiducie si scriu singuri inca ceva sute de teste si mai refactor pe ici, pe colo.
    Ii las in pace, ca PO, desi stiu ca ma intarzie nitel in livrabile.
    Prefer sa am niste servicii reliable, decat sa dau features peste un rahat.

    00
  68. Sunt poate 10 bloggeri decenti in RO. Din cate zeci de mii de bloguri inregistrate?
    As zice ca IT-ul sta mai bine procentual

    00
  69. Cred ca problema asta e una generala si foarte vizibila in orice corporatie, si nu doar in tara. Responsabilitatea e deseori impartita intre multe straturi de management.

    De multe ori nu e clar obiectivul (definitia lui) si lucrurile se pierd fie prin traducere (cu ghilimele de rigoare), fie printre randuri.

    00
  70. am ras pe aici.
    programatorii doar copiem de pe SO
    e vina programatorilor* ca nu scriem unit teste, ca orice programator tre sa scrie unit tests, ca plm…asa se face treaba. Programatorul poa sa dea de la el timp dublu la rezolvarea unui bug.

    *in general programatorii nu iubesc testele

    00
  71. M am angajat ca programator cu experienta in automotive la 35 ani. Seful avea sub 30. Cand o colega, studenta, a facut crize in sedintele de echipa am raportat la seful nostru. Ceea ce nu stiam e ca, prietena cea mai buna a ei, o alta studenta e amanta sefului si toti 4 merg impreuna in concedii. Deci peste 1 an si ceva cand am terminat proiectul (cu felicitari de la managerul si product owner ul din germania, care au vrut sa raman si pe mentenanta), romanii m au rugat sa plec din firma. Frumos nu?

    00
    • Aproape 2 ani am tras, mariri nimic dar felicitari verbale si pe mail o gramada. Tot timpul am fost calm, incercand sa mediez conflictele dintre colegii din echipa mai ales cu colega respectiva…

      00
  72. Eu am observat remarca asta: „De cele mai multe ori acel timp se poate găsi din economisirea a 2-3 pauze de țigări în loc de 6-7.”

    Probabil nu eşti fumător, sau nu eşti fumător cu adevărat.
    Nu lucrez în IT, ci în relaţii publice şi comunicare, sunt nişte aspecte ale muncii mele legate de creativitate, pot să spun cu cea mai mare sinceritate că marea majoritate a celor mai bune idei ale mele mi-au venit pe când fumam câte o ţigară.
    Eu sunt genul – şi nu cred că sunt singura persoană – care se gândeşte pe îndelete la o ţigară la câte o problemă de rezolvat.
    De aceea nu e ok să ai idei preconcepute în ceea ce priveşte fumatul, gen „e pierdere de vreme”. NU, adeseori nu este.

    00
  73. Pe alocuri adevărat, dar nu e o regulă generală.
    Am părerea că am întâlnit (mult) mai mulți oameni bine-pregătiți și pasionați decât „dorei”.

    Felicitări pentru articol!

    00
  74. Doamne, cat de plictisitoare sunt dilemele morale ale IT-istilor! (tip: banii, off, banii)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube