Despre “am un prieten”, birocrație și ANAF

Dorin e convins că poveștile care încep cu “am un prieten care a pățit aia” sunt inventate, mai ales când vine vorba de autorități și alte asemenea, pentru că e o explicație mai ușoară decât realitatea, mai ales când nu ai avut de-a face cu ea.

Nu spun că e naiv, spun că există o masă destul de mare de oameni care nu înțeleg presiunea și coșmarul pe care le implică funcționarea unei firme în România, și pentru care expresia “nu ai cum să fii cu toate actele în ordine” e doar o scuză a unor oameni slabi.

Întâi de toate, nu poți spune “m-am dus la primărie să dau șpagă” sau “au venit inspectorii de la Garda Financiară și ne-au confiscat marfa imediat după ce au avut loc inundații, și mi-am văzut poșetele la televizor, cum le oferea Udrea sinistraților” sau “inspectorii GF colectează bani pentru partid”.

Pentru că îți tai singur craca de sub picioare. De aceea se apelează la “un prieten care”.

Eu am un prieten care s-a dus să își ridice autorizația sanitară de unde naiba se ridica atunci, iar madam șefa chestiei ăleia stătea cu ea în mână și mă întreba ce sunt patronii firmei, români sau arabi, că Petcu nu e nume românesc. Și când i-am zis că eu sunt patronul firmei, a zis să revin și să o duc cu mașina la locație, să facă ea inspecție. Asta în condițiile în care (1) ea avea autorizația semnată și ștampilată în mână și (2) eu plătisem o sumă de bani pentru ca ea să se deplaseze să facă inspecția, nu să fac eu pe șoferul. După ce am făcut scandal, a chemat paznicul să mă dea afară din birou, am făcut o reclamație scrisă pe peretele exterior al clădirii și a doua zi aveam inspecție de la Garda Financiară, care mi-a oprit activitatea să verifice tot. Repet: mi-a oprit mașinile din producție ca să verifice ei actele. Exact. Reclamația mea s-a dus p*lii, am închis firma, am trimis oamenii în șomaj și mi-am văzut de treaba mea.

 

De ce nu pot să spun asta decât după 12 ani?

  1. Pentru că, dacă se întâmpla ieri, mă chema un isteț de polițist la dat declarații inutile și aia care îmi ceruse șpagă oricum nu pățea nimic. Așa, pot să spun că nu mai țin minte cum o chema pe aia și mă lasă în pace.
  2. Pentru că sistemul e făcut în așa fel încât să nu te poți ocupa de firmă, ci să stai să alergi cu actele de colo colo, și ei știu asta, și vin în inspecție și văd, vai, dar ce avem aici, autorizația X expira pe 24 ale lunii și următoarea începe pe 25? Păi nu se poate, legea spune că trebuie să fie tot de pe 24, deci ați lucrat o zi fără autorizație. Amendă, dă-te dracu! Și câte alte mizerii.
  3. Pentru că, de cele mai multe ori, inspectorii intră în birou, se așează pe scaun ca și cum ar fi la mă-sa acasă și întreabă “chiar vreți să facem control”. Și ajung ca ăia de au fost închiși pentru 2 lei în plus pe casă, când toată lumea știe că lași mărunt de pe o zi pe alta, ca să ai să dai rest, lucru neștiut însă de idioții de internet.

 

Am mai spus-o, știu oameni de tot felul care și-ar deschide mâine o șandrama cu orice, ar crea locuri de muncă, ar plăti impozite, dacă sistemul n-ar fi atât de mizerabil și câinii de pază al lui atât de jegoși și hrăpăreți. Pur și simplu nu au nevoie de durerile astea de cap.

Aștept ca ANI să înceapă să îi scarpine pe inspectorii ANAF și Garda Financiară. Voi deschide un Chandon în ziua în care primul va înfunda pușcăria pentru că nu își poate justifica averea și va da polițiștilor pe mână agenda neagră unde își nota banii pe care îi lua și banii pe care îi dădea mai departe, la partid.

 

anaf-antifrauda

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. ANAF și Garda Financiară = mafie legală

    00
  2. Un prieten și-a deschis un magazin alimentar la 19 ani, alături de tatăl său. Deși era inițiativa tatălui, era trecut el în acte.

    Bineînțeles, când a venit tanti pentru avizele finale, tatăl a vrut să îi dea de un covrig, pentru că i se explicase că așa funcționează oamenii de acolo.

    Răspunsul a fost surprinzător.
    – Nu am nevoie de nimic. Vi-l dau doar pentru că e puștiul implicat și vrea să facă ceva cu viața lui. Al meu stă și freacă menta toată ziua la pc. Trebuie să încurajăm tineretul.

    00
  3. Eu ma rog de ANAF sa imi calculeze (sa imi faca decizia de impunere) impozitul pe venit din Ian 2014.
    Nu le merge nus ce rahat de program de un an jumate, si doamna de la ghiseu e suparata ca tot insist odata la 3 luni. Am de platit vro 10.000 euro si ma milogesc de ei sa le dau banii! Zic „Doama sunt cu banii in buzunar! Va implor sa ii luati – Oamenii vostrii fag ravagii pentru 10 lei si nu va uitati la 10.000 euro?” Mi-a zis ca sunt impertinent. FML

    00
    • Era sa uit. Mi-a zis aceeasi doamna de la ANAF, ca daca fac reclamatie nu se rezolva nimic. Si sa nu fac reclamatie! Reclamatia era deja facuta cand am intrebat-o… si a avut dreptate doamna.

      00
    • Io zic sa-ti calculezi singur penalitatile si sa le ai gata pregatite linga aia 10000. Rotunjit, pina la sfirsitul anului asta, ar trebui sa ai in buzunar macar 12000.

      00
    • auzi stiu ca nu merge asa, da macar de-un reportaj la protv iese. Ia csuna la protv si spune-le ca ai banii de impozite 10k si nu ti-i ia nimeni la anaf, sa vina sa vada ei de ce…

      00
  4. Vorbim de ANI cu seful arestat si acuzat de abuz in serviciu.

    Si vorbim de politisti care au si ei agende negre cu diverse… cifre notate.

    Am un prieten :) care si-a luat vila si Mercedes intr-o singura zi de transporturi de alcool cu cisterna.

    Si, in stransa concordanta cu afirmatia de mai sus, am un prieten care la scurt timp dupa, si-a finisat viloaca de peste 300mp + gard fier forjat + gradina cu gazon.

    00
  5. in sfarsit un articol serios fara injuraturi si epitete inutile

    00
    • Se uita si la om ! Te-ai apucat tu sa faci scandal ca sa te scoata cu forta afara. Asa ne dam viteji cand nu e cazul! Da, femeia idiota, parsiva , cum vrei tu. Dar , noi suntem obtara de scandalgii exact cand nu trebuie.

      00
    • ești imbecil.

  6. Ba, da’ o sticla de Moet n-ai da si tu…. Pentru autoritati, a nu se intelege gresit…

    00
  7. Eu am un prieten care nu crede că există așa ceva când îi povestesc. :D E ca în armată, când noi făceam munci agricole, iar civilii de acasă își închipuiau că suntem un fel de Rambo.

    00
  8. trist dar adevarat :(

    00
  9. apropos de „canii de paza” … nu ti se pare ca se cam stinge lumina pe scandalurile cu banii spalati din ultimul timp? ;-)

    00
  10. Toate fazele alea cu ANAF care închid nu știu ce butic de la colț de stardă sunt doar parf în ochi.

    În momentul în care pe la autostrăzi, vămi și altea alea se trag sute de milioane de euro, că ai închis un butic că n-a dat bon la parizer e frecție.

    Tre să închzi 300.000 de buticuri. Mai ales când se poate rezolva elegant cu impozit forfetar: „cât ai tu spatiu aici? și unde ești poziționat? ah, ok, deci tre sa ai cam asa tranzit si venit, deci îți cerem atat pe luna, nu ne interesează alte prostii”.

    00
    • a mai fost un „deștept” din ăsta acu’ vreo 7 ani care a avut „geniala” idee forfetară …

      00
    • In lipsa altor taxe pe langa, taxa forfetara ar fi bine venita. Prefer o suma fixa si dupa imi gestionez cum vreau toata sandramaua. Ar fi mult mai simpla de gestionat o afacere mica gen butic, shaormerie, abc-ul de la colt, etc. Buna si ideea lui Vasile cu forfetara diferita in functie de locatie, suprafata si ce o mai fi.

      00
    • In prima parte ai dreptate.Apoi ai dat-o in numaratul oualelor.Serios,ce faci daca vin organele,iti stabilesc suma forfetara,apoi apare peste noapte un mega image-nu de alta,dar au talent.Ia zi,esti unul din aia de nu inteleg ca din ~800lei tu iei 550 si firma „da afara”~1200?Este ca ii injuri?

      00
    • Dacă nu mă înșel, PFA-urile tot ceva de genul asta au, cu încadrarea în limitele de venit.

      Pentru o anumită clasă de întreprinderi, o chestie de genul asta, singulara în loc de alte taxe ar fi mult mai usor de urmărit și ar încuraja dezvoltarea: atunci când firma câștigă peste, totul întră în buzunare.

      Pe de altă parte, ar filtra firmele înghețate sau care sunt acolo doar pentru facturi, etc.

      Faci ceva util sau te cari.

      00
  11. E un domeniu mult mai larg :)
    Si pe mine m-a mâncat odată sa reaclam ceva la DNA.
    Ce mi s-a întâmplat dupa, ani de zile, nici acum nu s-a terminat.
    A fost o lecție, nu cred sa ma mai mănânce vreodată.
    Cred ca sunt cazuri când efectiv pot sa-ti futa viata, definitiv.

    00
    • ceva detalii?

      00
    • Nu pot, e încă în proces. Vorba vine, de la început s-au început tertipurile pentru a se prescrie fapta. Si se va prescrie.
      Nici un smecher nu face afaceri singur, iar când unul singur e amenințat, absolut toti sar. Si sunt multi, și pot sa te facă, sa nici nu ai unde sa muncești. Au puterea asta.

      00
    • Pai nu e vorba de tine.. un prieten,,

      00
  12. nu exista ma. Adica AUTORITATILE STATULUI nu sunt corecte?
    Cum plm sa zici ca autoritatile statului nu sunt corecta? gandeste in plm inainte sa zici ca autoritatile statului nu sunt corecte!

    00
  13. Problema nu e ANAF si garda. Problema de baza e legea. Legea e proasta. Daca s-a simplifica birocratia ar fi mult mai bine. In alta ordine de idei una din pb mari e lipsa de bani. Un patron/director nu trebuie sa umble dupa autorizatii si acte, aceste servicii se pot externaliza si nu costa chiar o avere si iti aduc ei mereu aminte de ce iti trebuie, etc. Dar putini sunt dispusi sa plateasca cum face o corporatie mare, majoritatea abia se tarasc de pe o zi pe alta.

    00
    • Ce cacat de corporatie ai vazut tu sa apeleze la contabilitate externa? Intr-o corporatie nu exista secretara, hr-ita si femeia care face plata de salarii. Intr-o corporatie exista departament de legal (care asta e treaba lor: sa urmareasca legi etc.), juristi, contabili, economisti etc.

      Dar mnah…

      00
    • Ai ramane socat daca ti-as zice ca exista corporatii care si-au externalizat TOATA contabilitatea si birocratia catre alte corporatii ?

      00
    • M0fo- sa stii ca e diferenta mare dintre ce vezi tu in filme ca fac corporatiile si ce fac ele in viata reala.

      00
    • Am cam vazut corporatii la viata mea. Hai sa zicem ca lucrez intr-o corporatie gigant ca sa fiu mai precis. Problema e ca toti aveau departamente de financiar si legal in-house.

      Poate si-au externalizat partea de payroll sau alte prostioare de genul asta. Aia e alta mancare de peste.

      00
    • ai auzit de deloitte?

      00
    • m0fo, Accenture presteaza servicii fnanciar/economice pentru Alcatel. Wipro face order management tot pentru ei.

      00
    • Alcatel e corporatie? Ahahahahahaaaaa…

      Nestle, P&G, Kraft… astia sunt ciurucuri. Alcatel e baza!!!

      00
    • Alcatel-Lucent 2014 revenue: 13 000 000 000 EUR.
      Butic.

      00
  14. Plus ca mai e o treaba: Pentru autorizatia aia, inspectorii ANAF au posibilitatea sa iti dea amenda intre 500 si 8000 de lei.

    Acum, ce alegi? 500 + Comision sau 8000?

    00
  15. Desi nu poti fi niciodata cu toata actele 100% in regula.
    98% poti sa fii daca esti organizat
    Cei 2% se ivesc din modificarile lunare aduse de anaf, plus modul de aplicare a legii diferit de la om la om.

    00
  16. NOU
    #40

    pacat ca mai e mult pana se vor reglementa lucrurile. sa vezi ce fain e sa-ti vinzi rosiile in piata

    00
  17. Hai să ne gândim un pic…

    Ministrul de finanțe a fost director la Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi. În 2007 și-a făcut un credit imobiliar de 320,000 de euro, pe care și l-a refinanțat, după câteva luni, cu 240,000, semn că de undeva a plătit ăia 80,000 de euro diferență.

    De unde crezi că au venit banii ăia?

    00
    • Din vânzări anterioare.

      00
    • omul asta a iesit din liceu si s-a angajat direct la stat
      toata viata lui a lucrat la stat

      faptul ca e atat de incompetent (vezi legea bacsisului) ma face sa cred ca si facultatea (facuta in timp ce lucra la stat) e facuta la misto

      faptul ca are proprietati mai mari decat 50% din oamenii de afaceri din romania, pentru mine e o confirmare ca pana il va ridica DNA-ul nu e decat o problema de timp

      00
  18. Foarte bun articolul, nimic exagerat.
    Been there, done that.

    00
  19. Pai stai ma, dupa 10 ani de reforma a statului, a justitiei independente care a inceput sa functioneze brici, tu inca mai astepti ca minunata ANI sa-nceapa verificarile in cazul celor de la ANAF?!

    00
  20. Am doi prieteni :-) care au avut afaceri in HORECA. Ambele mergeau OK, ambele erau cu actele in regula, dar ambii au renuntat la afaceri din cauza razboiului de uzura cu autoritatile. Imi povesteau situatii absurde, in care un inspector venea si spunea ca nu le da nu-stiu-ce autorizatie daca nu pun chiuveta angajatilor pe stanga. Dupa o saptamana, venea alt inspector, care intreba de ce chiuveta nu e pusa pe dreapta. Regulile sunt vagi si incalcite in mod special, ca sa nu poti sa le dai peste nas.

    00
    • Problema cu situaţiile de genul este că nu se poate contesta nimic decât în instanţă. Instanţă care în românia ştim ce înseamnă.

      Iar să te complici pentru fiecare control în instanţă, pierzi mai mult timp decât e amenda, şi nu se merită, iar ei ştiu asta, aşa că e un ban sigur.

      00
  21. Acum trebuie să recunoaştem şi că foarte mulţi privaţi încearcă legea pe toate găurile. Doar-doar să plătească taxe cît mai puţin spre deloc. Că dacă stăm să ne uităm la originile capitalismului din 90 încoace, cam pe ideea asta s-a mers. Iar statul, nah, principiul acţiunii şi reacţiunii. Deşi ce kkt e statul? Nişte alţi oameni ca mine, ca tine. Doar că au alte interese. Vor doar să cîştige ei, nu tu. E simplu. Forţe egale şi de sens contrar. Ei au lege + prostie iar tu neputinţă + deşteptăciune. Cine e mai tare? Ca de obicei, în caz de egalitate, dăm cu banul…

    00
  22. Am un prieten care a mutat sediul social dintr-un sector in altul, toate hartiile cu trebuie, a ramas undeva intre sectoare. N-aparea nicaieri si practic activitatea ar fi trebuit suspendata.
    Mai am un prieten care desi a depus toate declaratiile si are dovezile, unele lipsesc pe la ANAF ca „nu l-a inregistrat nimeni”.
    Mai am un prieten… plm, am foarte multi prieteni.

    00
  23. O sa ii ia si pe ei! N-a fost loc pe birou de dosare! Dar, acum exista! Tic, tac, tic tac!

    00
  24. ok … deci: maine ai audit si dai ip-urile si adresele de meil ale tuturor care au comentat de naspa la adresa anaf-ului …

    00
  25. In România, o firmă funcţionează în ciuda statului, nu datorită lui.

    00
  26. Cu toti hotii la puscarie unde le e locul!!

    00
  27. NOU
    #57

    LOL

    00
  28. generalizari ca e mai simplu asa. eu m-am fript asa ca sa moara toti.

    saptamana viitoare incepe la mine control de fond. probabil o sa gaseasca erori. aia e. nu ai cum sa le faci la dunga pentru ca nu iti angajezi 859049037 oameni pe contabilitate sa tina ritmul cu cate ccturi schimba astia pe zi. dar….asta nu inseamna ca astia sunt diavolul. plm, daca unii fura si si-o fura de la fisc din cauza asta cred ca e ok. faptul ca unii oameni sunt de cct nu inseamna ca toti sunt la fel.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube