Despre pensie, pensionari, francezi şi români

french_protesters

De cateva zile, in Franta e vânzoleală mare. Camera inferioara a Parlamentului a votat o lege prin care se ridica varsta de pensionare de la 65 la 67 si varsta de pensionare la cerere de la 60 la 62. Legea asteapta votul Senatului pentru a putea intra in vigoare si se pare ca Senatul francez o va vota. Luna asta protestele francezilor au blocat turismul, aeroporturile, rafinariile, metroul si aproape tot ce misca in tara aia.

De ce?

Franta are o poplatie imbatranita si de aici un sistem de pensii nesustenabil. Romania are un sistem de pensii prost, care se prăbuşeşte sub povara pensionarilor, ajunsi mai multi decat muncitorii. Cam ca in Franţa. Solutia e mai multe: fie platesti pensii mai mici, fie le pui viagra in lapte si speri sa le cedeze inima. Sau, varianta preferata a tuturor politicienilor si alegătorilor, maresti taxele.

Ce ne aşteaptă?

Nu va puneti baza in pensie. Daca aveti pana in 40 de ani, cautati solutii de salvare, economii, investitii, trafic de droguri, orice, numai nu va bazati pe pensie. Teoretic, ar fi ok sa nici nu o mai plătiţi, macar sa stiti o treaba.

(sursa foto)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. ok scoate trafic de droguri…

    00
  2. Zoso, mai dureaza vreo 50 de ani pana cand romanii vor trece de stadiul in care sunt convinsi ca „tara” trebuie sa le asigure tot: gen healthcare, asistenta sociala, pensii, etc.

    00
  3. Ori ca speri ca statul sa-ti asigure painea pe timpul pensionarii, ori ca speri la un pot de 3-6 mil euro pe la loto, e acelasi cac*t.
    Poate ar trebui sa adopte metodele Amsterdamului..macar asa am putea zice ca avem politicieni drogati *legal. Oricum ne ducem de rapa. Wake up and smell the apocalipse

    00
  4. Zoso, mai dureaza vreo 50 de ani pana cand romanii vor trece de stadiul in care sunt convinsi ca “tara” trebuie sa le asigure tot: gen healthcare, asistenta sociala, pensii, etc.

    ce ce pweula mea sa nu imi asigure tara tot ? si asa ii dau mai mult de juma de salar pe diverse porcarii.

    00
  5. elvetienii au salarii mari, dar pensii de nici nu-si pot plati chiria. acolo sunt putini proprietari ai locuintei proprii. dar o duc boiereste pentru ca ei contribuie la fonduri private serioase. :idea:

    00
  6. Pai nu poti sa nu o platesti. Ca unu: iti plateste angajatorul si partea ta si doi angajatorul sau tu ( pfa sau srl ) iti iei amenda ca nu cotizezi.
    Da ! Cu mina pe inima si foarte serios as cotiza 100% la un privat serios, decit sa dau la stat. Dar nu pot ! Ca inca nu traiesc in China.

    00
  7. Poate incepi sa tii cursuri de „how to blog” la batranei si batranele…mai faci si tu un ban cinstit…Daca tot n-au pensie, poate au o sansa cu blogging-ul.

    00
  8. Teoretic, ar fi ok să nu mai plătim niciun fel de impozite. Practica ne omoară, în schimb… :|

    00
  9. Anndryusha, sper ca glumesti, altfel tocmai ai scos o perla.

    00
  10. Emil: speranţa moare ultima, cică.

    00
  11. sursa foto = subtil

    00
  12. Motanes, platesti taxe si impozite la stat pt. constructia de drumuri si infrastructura, pt. platirea finantarea unor structuri care tin de domeniul bugetar exclusiv (politie, armata, pompieri, evidenta poplatiei etc.) si pentru asistenta sociala, dar numai pentru cei care au neaparata nevoie (vezi cazul batranei care a fost prezentat la arhi). In rest, pentru tot restul exista asigurari private, si noi nu ar trebui sa fim obligati sa cotizam la stat. dar asta e posibil numai intr-un stat care nu e comunist, cum e cazul Romaniei.

    00
  13. Am vazut ca si studentii protesteaza. STUDENTII. Pe-ai nostri (UK) i-ar durea undeva de varsta de pensionare. Ar putea sa o faca si 82 si nu i-ar interesa aici :D

    00
  14. Cred ca Franta e cea mai socialista tara din Europa sau macar din vest. Acolo oamenii ies in strada sa protesteze pentru tot ce nu le convine. Sindicatele lor sunt foarte bine puse la punct. In schimb ei chiar muncesc fata de noi.

    00
  15. cum e chestia asta privita din Franta (si locuiesc chiar langa Bastille, epicentrul tuturor grevelor :) )
    discutia in Franta este cu totul alta decat in Romania. Se protesteaza contra maririi varstei de pensionare pentru ca se considera ca tot „sarmanii” o incaseaza in loc sa se impoziteze mai puternic cei f bogati (care au deja multe scutiri de impozit) sau sa se faca economii la buget. Iar bugetul aici e mare, statul e fff bogat, etc. A doua cauza este pur si simplu faptul ca oamenii astia vor sa traiasca dupa 60 de ani si nu sa iasa la pensie direct legume. Pe scurt, foarte putina lume accepta faptul ca tot ei sa plateasca oalele sparte in timp ce o anume parte a poplatiei, apropiata de guvernul si presedintele de dreapta sta pe plaja la Monaco.

    Apropo, aia cu 62 nu e chiar asa, e mai degraba 67, cauta niste surse putin mai exacte, pentru ca informatia „in detaliu” este alta. Iesi la 62 daca ai muncit un anume timp si ai strans un anume numar de puncte. Daca nu, 67. Si avand in vedere situatia actuala 67 e o cifra f probabila pentru multi francezi.

    00
  16. In Spania se iese la pensie la 67 de ani, cu minim 15 ani de munca. Mamele stau 4 luni cu copii acasa dupa care nu mai primesc nimic de la stat. La noi mamele stau 2 ani si primesc indemnizatie. Aici in Romania e raiul pe pamant pentru puturosi.

    00
  17. „Au blocat […] aproape tot ce misca in tara aia.” Asa o fi, daca asa spune la stiri. Au blocat unii niste rafinarii de dimineata si au fost arestati, iar dupa masa au marsaluit bugetarii. Cam asta a fost marea revolutie. Pana si metroul a mers normal pana acum… O sa mai tina 2 zile pana o sa fie votata legea in Senat si o sa le treaca.

    00
  18. Emil, de ce a scos omul ăla o perlă dacă tu tot ai zis că sunt nebuni ăia care cred că ţara „trebuie sa le asigure tot: gen healthcare, asistenta sociala, pensii, etc.” Păi, dacă ţara nu-ţi asigură asta, de ce să mai plăteşti taxe şi impozite? Ia, luminează-ne!

    00
  19. @ AG: Ceea ce dumneata percepi drept lene este de fapt o masura pentru stimularea natalitatii. Daca se nasc mai multi bebelusi, fondul de pensii este asigurat si aia care lucreaza acum vor primi pensii mai mari peste 20 sau 30 de ani.
    Desigur, daca ai venit mare poti sa iti faci un fond privat de pensii, dar la nivelul actual de salarizare e cam greu. Aia puturosi lucreaza si pe 650 de lei.

    00
  20. Franta si Romania nu prea suporta, din pacate termen de comparatie. Ce reiese de aici: nu numai ca pe noi criza ne-a doborat, ci si faptul ca e usor sa arunci cu praf in ochii romanilor.
    De nivelul pensiilor nu o sa comentez. Fondurile private sunt mai realiste pentru majoritatea romanilor care vor trai decent dupa pensionare… Cat despre ce poti face dac ai pana in 40 de ani… m-as lega de ceea ce se face. Romanii vor castiguri rapide si cu cat mai putina munca. Asa au facu si inca mai fac: vezi succesul jocurilor caritabile trecute si actuale, investitiile paguboase si usurinta cu care cad prada inselatoriilor.

    00
  21. Ca traitor in sistemul din Franta pot sa va spun ca nu exista posibilitatea sa nu cotizezi, firma cotizeaza automat pentru tine atat la stat cat si la privat. Acuma, Franta mai are si o alta mare problema, si anume fiecare categorie salariala are propriul ei sistem de pensii, cu propriile derogari (unii din cei mai favorizati sunt lucratorii in sistemul feroviar, functionarii de stat (bugetarii daca vreti :) etc. etc. Astia sunt si cei care protesteaza cei mai indarjit (ca sa vedeti ceea ce inseamna protest indarjit: rafinariile sunt blocate, au intrat in hora si transportatorii auto, incepe sa se intrevada spectrul penuriei de combustibil (mai ales motorina) (ii vad pe colegii mei cu masini Diesel ca dau din coltz in coltz ca nu gasesc nicaieri motorina), aeroportul Charles de Gaulle ramasese cu kerosen pentru 2 3 zile etc. Si mai e o chestie, francezii au protestul in sange de mici: eram in autobuz azi de dimineata si pur si simplu autobuzul a fost inconjurat de liceeni care vroiau sa ajunga la o manifestatie ori ceva…

    Pe de alta parte, doar daca n-am inteles eu, „solutia” pe care o vad guvernele, atat francez cat si roman, este marirea duratei de cotizare… problema e ca dupa o anumita varsta, indiferent de meserie, daca nu esti „sef” sau pe cont propriu, nu te mai angajeaza nici dracu’…

    00
  22. Si altceva: noi ne mai confruntam si cu o alta problema demografica spinoasa: raportul dintre numarul celor ce muncesc si al pensionarilor. Sau, altfel spus, marele dezechilibru.

    00
  23. zoso, la noi (poate) merge să-ţi pui bani deoparte. la franţuji nu prea: toate fondurile private de investiţii, depozitele bancare, orice alte rente private sunt impozitate în mod sadic, cu peste 70%; pensile sunt supra-impozitate dacă ai şi alte venituri (oricare ar fi ele), dacă învesteşti în imobiliare plăteşti de te rupi impozite pe proprietate, pe chiria percepută, tot soiul de taxe comunale, plus cireaşa de pe tort: în foarte multe localităţi chiriile sunt limitate de primărie.
    amărâţii ăia sunt între ciocan şi nicovală: socialismul lui Tonton Mitterand i-a dus de râpă, iar Chirac şi Sarkozy îi îngroapă de tot.

    00
  24. User, cui ii pasa ca dai jumatate din salariu? Eu am platit taxe si impozite pe 2009 de vreo 35.000 de euro. Si nu ma plang ca tine. Nu e normal ca statul sa iti asigure tot.

    00
  25. Motanes, pentru ca banii aia nu trebuie sa se duca integral in consum pe partea de sanatate / mariri de salarii sau tinut pe posturi caldute bugetari care oricum nu fac nimic, sau pentru asigurari sociale. Avem nevoie de infrastructura, de investitii in R&D, de incurajarea climatului de afaceri, de modernizarea sectorului public, de ajutoare pentru tinerii antreprenori, etc.

    00
  26. @motanes: tu banuiesc ca vorbeai despre Romania, nu? Ca de bien de rau, Franta iti asigura infrastructura, sistem de sanatate (chiar care contribuie la propria-i pierdere). Te asigur insa ca si impozitele sunt pe masura (si chiar au realizat ca trebuie sa mai reduca unele nise fiscale) de exemplu vreme de vreo 3 ani a fost in vigoare o lege prin care iti puteai deduce din impozit un procent din dobanda platita pentru achizitionarea unei locuinte sau in anul in care te-ai casatorit depuneai 3 declaratii de impozit 2 individuale pana la data casatoriei si a 3-a comuna de la data casatoriei pana la sfarsit de an, si daca te casatoreai la mijloc de an, atunci aveai sansa ca in loc de o singura declaratie comuna cu o suma mare aveai 3 declaratii mici cu sume mai mici care adesea puteau sa nici nu fie impozitabile…

    00
  27. @Radu: sa mori tu? hai ca eu am din ceea ce spui tu, si n-am vazut acele procente astronomice de care spui tu. Ok, exista tot felul de cotizatii sociale de exemplu la depozite, dar alea se iau din dobanda. Ai intr-adevar impozite pe proprietate, dar uite daca achizitionezi un apartament nou esti scutit 2 ani de plata lui, poti investi lejer in asigurari de viata, sau actiuni sau ce vrei tu, dar e drept ca trebuie sa declari tot, acuma e cam ca la americani, daca stii ce si cum sa declari te poti scoate. Dar stiu suficienti francezi care au si proprietati imobiliare si afaceri (magazine restaurante farmacii etc. si se descurca).

    00
  28. S-au facut o natie de putori francezii, sunt satul de grevele lor! Astazi n-am gasit motorina la pompe, aeroportul este blocat, pe autostrada se circula ca naiba…c’est la merde!

    00
  29. eu am un borcan care era scrumiera in masina, si pun in ala monezile care-mi raman peste zi. cica tre sa te apuci de economisit din timp.

    00
  30. @Ovidiu – Indemnizatia maternala stimuleaza natalitatea, ce spui tu e adevarat. Dar cu munca te inseli, sunt doar 3.5 mil de angajati in mediul privat + 1 mil la stat. In Romania sunt cam 11 mil de oameni care ar trebui sa munceasca sub un fel sau altul. Figuram cu 5 mil de oameni ce se ocupa cu agricultura in realitate nimeni nu munceste. Bani la buget nu acopera aceste cheltuieli iar politicienii inca fura f mult. (a se vedea trecerile de pietoni facute de Oprescu, autostrazile si altele)

    00
  31. @Andrei n-as spune ca sunt socialisti doar pentru ca oamenii stiu sa iasa in strada si sa protesteze. Desi sunt foarte probabil mult mai socialisti decat noi. Mai degraba as spune ca au un simt civic dezvoltat in sensul ca stiu ca guvernul lucreaza pentru ei si nu invers.

    Titlul de „cea mai socialista” tara cu siguranta il ia Danemarca. Si cu toate astea ei au o politica foarte interesanta in ceea ce priveste relatia angajator-angajat si anume statul nu se amesteca. Te ajuta daca nu gasesti de lucru si cam atat. Asta spre deosebire de la noi unde legile din domeniu sunt aproape comuniste.

    00
  32. La noi se plăteşte acea contribuţie pentru sistemul de pensii ca să fie câte o brumă de bani pentru cei care au ieşit acuma la pensie. Problema pensiilor nu este doar în Franţa sau în România ci în toate ţările dezvoltate în care speranţa de viaţă a trecut de 75 ani. Ar trebui să pună ăştia mai mult colorant în alimente ca să mai reducă din cifra de 6,85 miliarde ce creşte într-un ritm susţinut.

    00
  33. e, sa nu o mai platim…CAS-u il platim pt pensionarii de acum, carora li s-a promis ceva, nu punem prin asta pt noi deoparte. bine, si noua inca ni se mai promite(sau nu?) ca vom beneficia de pensie de stat, dar avem mai mult aurnes despre cum ar putea sta lucrurile in realitate.

    00
  34. Eu as scoate in evidenta altceva (facand abstractie de discutia despre pensii): ei au luat atitudine. Nu zic ca sunt de acord cu modul in care o fac, insa au facut ceva. Noi ce am facut? Am tacut malc, chiar daca multi dintre noi poate nu o sa ne bucuram nici de 2 ani de pensie …

    00
  35. NOU
    #36

    Sunt curios cam peste 30 de ani cum va functiona acest sistem romanesc de pensii…..

    00
  36. Tocmai de aceea sper ca pana la varsta pensionarii sa am propia pensiune eco din care sa traiesc.

    00
  37. Ok, acum sunt multi pensionari si e greu. Problema grava va fi peste 30-40 de ani. Toata lumea si-a facut PFA-uri ca angajatorul sa plateasca salariul minim pe economie. Boon – ce pensie va lua un angajat care are salariu minim pe economie si PFA cand va iesi la pensie?

    O sa fie hardcore pentru pensionarii de generatia mea (aia nascuti prin ’80).

    00
  38. da, stimati romani, investiti. mai ales investiti banii luati cu imprumut in chestii gen FNI sau mai bine Caritas si Gerald. N-auzi bre ca da de 8 ori suma depusa?

    De ce nu va intrebati strabunicii ce bine traiau ei fara pensie?

    Iar cine nu are alternative si simte ca nu mai poate trai din ce are, exista solutia finala. Si nazistii au aplicat-o, dar cu forta. Dar daca o aplici cu binisorul – adica, tataie, mergi si te arunca sub sageata albastra, e un gest altruist. Decat sa mori incet de foame, mori repede. Chestie de cateva secunde.

    00
  39. francezii sunt vesnic nemultumiti. de cand sunt in tara asta, din cauza grevelor am pierdut un an de facultate. asta o sa se intample si anul asta.
    franta e la pamant pentru ca guvernul francez baga bani in fundul asistatilor sociali. de acolo nu vor sa taie.
    ps: de ce nu zice nimeni ca francezii taie frunza la caini 35 de ore pe saptamana si nu 40, asa cum se intampla mai peste tot?

    00
  40. Pe unii de pe aici chiar nu-i intereseaza pensia .Traieste azi ,ca maine nu se stie.Cine traieste in Uk ,stie ,ca pe studenti ii cam doare in basca .Statul le asigura doar o pensie minima ,iar daca vor pensii mari ,cotizatii la privat.Tot sa traiesti in Uk.

    00
  41. Tata – angajat la stat, salariu bunicel (chiar daca a scazut), imi zice mie: „Du-te ba prostule la Bucuresti sa muncesti pe bani multi, ca sa ai si tu pensie buna la batranete”. Sa-l ascult sau nu? In momentul de fata am o firma cu un prieten si avem amandoi salariu adunat de 500 lei, ca sa nu platim mult dari la stat.

    00
  42. Cresterea varstei de pensionare este la fel de eficienta ca si scaderea salariilor si cresterea taxelor. La un moment dat angajatul care are 66 de ani consuma tot ceea ce contribuie pe servicii medicale care sa-l tina treaz.
    Similar bugetul nu mai primeste mare lucru pentru ca toate contributiile se reduc la salariul minim.
    @jules: cand gasesti un angajator care platest o parte din contributia de pensie a salariatului sa mi-l prezinti. O sa-i fac eu loc in cartea de istorie.

    00
  43. @gunnar: daca tot am ajuns la Hitler (normal intr-o discutie pe Internet) iti readuc aminte ca stramosii nostrii nu numai ca traiau fara pensie, dar traiau si fara zile libere, fara concedii, daca te mai duci un pic in urma, traiau si fara ziua de lucru de 8 ore, iar mai inapoi fara plata justa etc. etc.
    @Piscot: argumentul saptamanii de lucru de 35 de ore este urmatorul: lucrand „mai putin” dai posibilitatea mai multor oameni sa lucreze, asta una la mana, iar pe de alta dai timp liber, deci posibilitate de consum deci stimularea economiei. Si nu mi se pare rau. Dar te asigur eu ca in realitate nu se taie frunza la caiine, ci se munceste. Unii pot sa lucreze chiar 10 ore pe zi (de exemplu in farmacie) cu pauza de 1 zi (de ex o saptamana cu 4 zile lucrate si alta cu 3 fac 70 de ore, deci 35 pe saptamana). Sau cand lucrezi intr-o firma nu conteaza neaparat orarele (poti lucra mai mult daca trebuie) (mai ales ca relativ recent orele suplimentare s-au scutit de impozit).

    00
  44. @Vlad: greseala a fost a mea. trebuia sa specific: functionarii care taie frunza la caini 35 de ore. Pentru ca asta fac. Dosarul de impozit nu mi-a fost niciodata tratat la timp, cel de CAF la fel. Te uiti in jur si vezi numai incompetenta. Francezii ai bunul simt sa nu se uite ca scarbele la tine si sa-ti mai zica si doua. In rest, la fel de incompetenti ca romanii sunt.
    In ceea ce priveste cele 35 de ore, pe cine lasa statul sa lucreze? Pe cel care primeste RSA 450 de euro pe luna doar pentru ca are peste 25 de ani si nu-si gaseste de munca?

    00
  45. @Piscot: cu asta sunt de acord. Cand m-am mutat recent din capitala peste „drum” (adica intr-un judet vecin) si a trebuit sa-mi schimb adresa, am pierdut nu stiu cate zile: la telefonul cu suprataxa nu puteai afla nici o informatie, am aflat o informatie pe mail care s-a dovedit a fi falsa, asa ca am pierdut o prima zi la cozi gresite ca sa aflu lista de documente care-mi trebuia, am primit o recipisa valabila 3 luni dar a durat mai mult de 3 luni fabricarea cu noua adresa, si era de datoria mea sa ma interesez de fiecare data daca e gata sau nu. Si chiar in ziua in care eram sa le luam, stateam si ne minunam cu cata naturalete erau sau nu functionarii la ghiseu, si faceam pariuri care din cei 2 e mai eficace si cam cat mai avem de asteptat… Bineinteles ca m-am dus impreuna cu sotia la ghiseu, iar functionarul de la ghiseu nu putea sa paralelizeze taskurile (trebuia amandoi sa completam o hartie, dar am facut-o pe rand, nu amandoi o data…)

    00
  46. problema e ca nu poti sa nu-ti mai platesti imputita de pensie, chiar daca vrei ! e obligatorie ! urat..

    00
  47. Problema e foarte spinoasa si deloc asa de simpla cum au punctat-o unii. Nu e vorba ca oamenii nu vor sa munceasca (nu stiu daca ati observat, dar nu protesteaza cei aproape de pensionare).

    Protesteaza cei de varsta medie, pentru ca s-a crescut durata minima de contributie de la 40 la 41.5 ani. Practic cei care nu sunt inainte cu contributiile (pentru ca ti le poti ajusta chiar tu) trebuie sa bage tare si sa mai puna de un an si jumatate.

    Apoi protesteaza tinerii, care pe buna dreptate se plang de somaj si vor trebui acum sa lupte cu batranii care se vor tine cu dintii de posturile lor si/sau le vor face concurenta la meseriile libere. Sigur, e putin probabil ca un batran sa concureze pe un post de web developer, dar exista meseriile liberale si artele, care infloresc in Franta si sunt foarte multi tineri care viseaza la cariere in aceasta zona insa coincidenta e ca in aceste domenii batranii cu experienta sunt mai cautati si mai apreciati. Plus ca batranii in Franta nu sunt ca la noi, stiu batrani de peste 80 de ani care fac sport mult mai serios decat tinerii de 20 de ani de la noi, cu alte cuvinte sunt in putere.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile